Hirdetés
-
PROHARDVER!
Motoros topik

Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
V.Stryker
nagyúr
No, holnap lesz lehetőség kipróbálni a Motorradnál az új DL650-et. Be is jelentkeztem 11-re.
Hogy kell egy ilyen kipróbálási lehetőséget elképzelni? Elkérik az okmányaimat, felvésik és ott a motor, menj vele 10 percet aztán gyere vissza?
-
demars
addikt
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Jó hogy ezt mondtad. K.va tanktáska útban van, teljesen kitekert kormánynál eléri a sarka az indító gombot. Persze ez max elinduláskor gáz, menet közben úgy sem tekeri ki addig a paraszt. De most megnyugtattál, hogy nem lesz baja.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
nyogo83
üzenetére
Ez is jó ötlet. De azért ha van olajnyomás, abból elég jó tipp, h jár a motor. Hacsak nem a szentlélek forgatja az olajat.

A tápot szeretném kapcsolni, ahhoz meg egy faék egyszerű megoldás volna célszerű. Elvégre az olajnyomás és a fesz. emelkedés valamint a fordulatszám kéz a kézben jár, de az elsőhöz nem kell számítási kapacitás.
Köszönöm a tippeket!
-
Topiccsendőr
addikt
válasz
Teasüti
üzenetére
En fordszamjelet neznem, az inditozas az olyan 350rpm kornyeken van, az alapjarat meg 1250. Egyertelmu a kulonbseg.
Azoknal a motoroknal, ahol meg lekapcsolja, probakepp megneznem, hogy jaro motornal rainditozok, (nem art neki, szabadonfuto kimozogja, tobbszor csinaltam) ha akkor is elcsukja a lampat, akkor az inditogombhoz van koze, nem a feszultsegeseshez ezeknel a motoroknal.
A legelterjedtebb megoldas 90es evek japan sor4 motoroknal, a fotengelyrol impulzusjeladoval levett jel. Ugyanaz az elv, mint az abs nel, vagy a sebesseg jeladonal.
-
akos727
senior tag
Sziasztok! Most rakom korlatlan motor jogsit, es tavasszal tervezek valamit venni. Tapasztalat van, konkret valasztasom nincs, hogy milyen legyen. De ami meg inkabb erdekel, az a biztositas dija. Fater R1-enek hatuljan nottem fel, igy sport motorok fele huz a szivem, viszont 25 eves vagyok, igy felek a biztositas nagyon draga lenne meg egy 600-asra is. Van valakinek tapasztalata, hogy mennyi lenne mondjuk 120-160 lo es 25 eves korom kombinacioja mellett? Mivel legtobbet varosban hasznalnam, igy tobb ertelme lenne egy supermotonak es ezek nincsenek meg 60 lovak, igy gyanitom sokkkkkal olcsobb lenne a biztositas erre. Esetleg itt vmi tippetek a biztositas osszegerol? Tudom, meroben mas a ket stilus, de minkettonek meg van szamomra a pro es kontraja. Valaszokat elore is koszonom

-
Topiccsendőr
addikt
Meg imrufo
Oke, akkor batran nyomom a buy gombot.
Igazabol, mint mindig, azert akarom sajatkezuleg csinalni, mert legalabb en bszom el. Es akkor ugrok neki, amikor akarok. Es ugy csinalom, ahogy akarom. A felnit annyira nem sajnalom, amig nem PGM, de volt olyan gumis, aki megtagadta a munkat, amikor valami fura meretet akartam ratetetni, es eletvezetesi tanacsokat is azonnal kaptam... volna, ha nem lepek le. 
-
veze
őstag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Igen, ilyen mintájára készült bár a karja az meg olyan mint amit imrufo linkelt, ( nincs külön az a megtámasztó ami tartja a pofát és még egy ötnegyedes csövet is rá lehet huzni meghosszabítandó az erőkart ha kell, mert én nem vagyok 100+ kiló és tényleg kell az erő) csak felülről lehet rajta állítani , bár azt se állítgatom mert mindig 17-es kereknek van beállítva. A közepén a tengely is olyan hosszú, amikor sikerült leszakitani a peremről, már akkor lehet kenni samponos ecsettel (habfürdős szappanos kinek mi van
könnyebben átugrik, es utána egy jo hosszú nyelü szerelővassal nem probléma levenni. Ha valakinek nem sikerülaz csak a gyakorlat hiánya miatt lehet, amit gyorsan meg lehet szerezni pár próbálkozással 
Ez amit linkeltél teljesen jó, ha nem akar az ember otthon barkácsolni vele ( meg a másik is) -
imrufo
tag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Haveri körben ilyen kerékszerelővel csináljuk:

Utcai, slick, 200-as, mind lejön
De amúgy mindegy milyen a szerszám, csak a gumi felniperemről leválasztására kell használni. Viszont apait-anyait bele kell adni néha, meg nem árt a 100+ kiló sem
A többi meg simán gumiszerelő vasakkal megy. -
Topiccsendőr
addikt
Azert kerdezem, mert akarok venni en is szerelo szerszamot.
Valami ilyesmit neztem kiViszont ezzel pl slick gumit nem tudtak levenni RS 125 rol euroringen a szemem lattara. Valoszinuleg lamak voltak, de kerdezem, hogy gyakorlattal teljes erteku szereloszerszam tud lenni? (Jo minosegu szerelovassal, es peremvedovel)
-
veze
őstag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Valahogy észrevétlenül belenőttem a gumiszerelésbe. Régen fel sem merült az, hogy gumishoz viszem az ETZ kereket,( meg a kerékegyensúlyozás se
) egyszerűen erős bakanccsal letapostam a felniről a 80-as 110 ;120as gumikat és kézi szerelővassal levettem ( pl békebeli, régi Lada gumiszerelő vasakkal ami kb. 50-60centis és jó anyagból van, még most is használható) Utána haladtunk a korral, mert a 160-180as gumikat már nem olyan könnyű letaposni ( meg nem is lehet) bakanccsal és a neten milliószámra fellelhető mintára hulladék vasakbol, csövekből hegesztettem egy karos állványt. Annyira nem elegans mint egy gyári, de egy kis festés csodákra képes, mindjárt jobban néz ki
Utána már jön a rég bevált technika, kézi vas rendes hosszúsággal, hogy legyen erőkar is , felnire teszek felnivédő müanyagot (ilyesmit [link] és állítom hogy jobban ügyelek arra, hogy ne sérüljön meg, mint egy gumis, mert 2x is megnézem mielőtt ráfeszítek. Új guminál a jelzés a szelephez forgásirányt nézni szelepcsere ( ez is filléres dolog, 60-70 Ft de ha jo, nem is kell) , samponos víz ecset hogy csusszon kompresszor..és már csak a kiegyensúlyozás volt hátra , van vele munka de nem vészes és megszoktam. a köv. szezonban már két motor lesz, (23án sikeres vizsga volt A korlatlanra a családban) az már négy kerék. és komolyan elgondolkodtatott hogy minek vergődjek a kegyensúlyoztatással mikor a többit megcsinálom.
Ugy van ahogy imrufo is írja, nem gyorsabb de otthon van nem kell senkihez igazodni menni. és szeretem csinálni ezeket. Kérdeztem tegnap azt is a gumistól mennyiért cserélné le a gumit , (csak hogy mit sporolok meg 4 gumival) 3000ezer körül emlegette, de ugy, hogy vigyem oda kiszerelve a kereket..ebben már benne lett volna a centirozás is meg a felhasznált súly (!) is (ami szintén filléres dolog, ahogy az előbbi hozzászólás linkjében is látható) nem tudom igy komplett mennyire reális ár ez most, mert lehet erre mások az árak mint pl a fővárosban. A szervizháttér is szinte nulla. Van Yamaha márkaszerviz is, de gumit oda tuti soha nem vinnék szereltetni mert köztudottan drága itt a térségben. Egyébként nem a fillerbszas miatt csinálom, ha valaki motorozik az köztudottan nem filleres dologrol szól, szeretem csinálni, nem mellesleg minden kerék ki be szereléskor az ember óhatatlanul ránéz a láncra a fékekre, stb is megtakaritja megvizslatja lát e rendellenest a környékén . -
imrufo
tag
Nekem is van hasonló állványom, és pontosabban ki lehet vele pörgetni mint géppel. Nem gyorsabb, de otthon nem is az a lényeg. Én elszoktam piszmogni vagy másfél órát egy kerékkel.

Mellesleg gurultam vagy 100ezret mindenféle centrírozás nélkül, egyszer-kétszer tűnt fel, hogy remeg a kormány végsebesség környékén. Csak az elv miatt súlyozgatom, hogy tökéletes legyen, pedig még el is rondítja a felnit.Tényleg létezhet kifejezetten motorra való megdizájnolt keréksúly?
-
veze
őstag
Tegnap kérdeztem a közelemben lévő gumis szervizben hogy motor kereket ki tudnak e egyensulyozni.. Mndta hogy , igen, kérdezem géppel, vagy kézzel ? Azt mondja géppel, de kézzel pontosabban lehet kiforgatni.
Hmmm . ez tényleg így van? Én azt gondoltam a gép pontosabb ( meg persze gyorsabb) mert különben én is ki tudom forgatni egy pl ilyennel [link] Mivel a gumit magam tudom szerelni így aztan végképp elkerülhetném a gumist meg a sorban állást időpont kérést oda vissza zarándokolást egy kiegyensulyozás miatt -
Geresics
addikt
délután 11°C lesz! Ki jön a Motoros GoKart versenyre Pécsre?

https://www.facebook.com/events/132276114091232/ -
tboldi
nagyúr
Új Triumph Tiger teaser: YouTube
-
Geresics
addikt
válasz
FIREBLADE78
üzenetére

-
FIREBLADE78
addikt
válasz
Geresics
üzenetére
Jó kis videó, nem is értem miért basztatnak
Ez a gyorsítás dolog kár volt bele,inkább egy kis gyorsítás és utána mittomén 5 perc múlva és kész eredmény,mivel így a ezdurva stb unalmas szavakból kevesebb lenne. Amúgy grat
biztosan fizetett reklám vót,mert ingyé kaptad a cseppet![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Rozsdás ömlőt is tisztítja?
-
Geresics
addikt
válasz
Teasüti
üzenetére
Most így hajnalban nem feltétlenül értem, hogy mit szeretnél, de "elektronikai szempontból" legegyszerűbben abból tudod, hogy jár a motor, hogy az akkufeszültség felemelkedik. Nem kell ehhez szkóp, sima fesz.mérés.
A világítás onnan tudja, hogy fel kell kapcsolódnia, hogy gyújtásra van kötve. Ha ráadod a gyújtást, felkapcsolódik. -
Teasüti
nagyúr
Hogy lehet megállapítani elektronikai szempontból, hogy jár a motor? Pl a fényszóró pontosan mire kapcsol fel indítás után? Vagy ez utóbbi programozott lenne?
A kapcsolási diagrammon így hírtelen az olajnyomás szenzor tűnik a legkézenfekvőbb viszonyítási pontnak.
Valamint a sebesség szenzor és a fordulatszám jelét hogy volna célszerű kiolvasni? Ezek 0-12V (14,4) közötti impulzusok volnának? Nincs kéznél szkóp...Btw: tegnap kaptam vissza szervizből a gépet. A blokkot szét se szedték, nem hallanak rendellenes hangot onnan. Vez láncra azt mondták jónak tűnik. A fémes hangot az ő verdiktjük szerint a hajtóműlánc adta, mert túl feszes volt. (Most akkor már hallottam még egy változatot a beállításra, szerintük terheletlen állapotban kéne belőni felső határértékre a lógást. Én terhelt állapotban állítottam be alsó határértéke.
) -
demars
addikt
Csinos a piros-fekete színben

A műszerfal egyszerű de nagyon jól néz ki. Semmi csicsa, minden van ami kell. -
ath
senior tag
[link]
persuader meg Gaboman:

-
RAiN91
őstag
Sziasztok
Nankang Sportiac WF2 180/55
DOT U822 és utána bekarikázva 012 0515
Akkor 2015 5. heti a gumi? Ha jól tudom, csak 2015 márciusától kapni a gumit.
Majdnem újat kaptam akkor :/
-
ath
senior tag
válasz
Geresics
üzenetére
annyi megjegyzésem lenne a videóhoz, hogy szerintem a szivacs dörzsis felét nem célszerű használni, mert karcol. a másik, hogy hasonló kesztyűben kezdtem, nem tudom neked marta e a kezed, de végül orvosi gumikesztyűvel fejeztem be, azon nem ivódott át.
egyébként úgy emlékszem nem a sikálás maga volt a lényeg, hanem hogy mennyi ideig volt felhordva a leömlőre. nekem a végeredmény azért nem tetszett, mert ugyan tényleg lehozta azt a sárgás ráégett koszt, de foltos maradt, ahogy nálad is. inkább lekaptam az egészet, és fel lett csiszolva. -
Topiccsendőr
addikt
válasz
Geresics
üzenetére
De van.
Az oxidreteg, ami az otvozet tulajdonsaga. Mivel ezek altalaban valamilyen rozsdamentes acelbol vannak jo esetben. Ezeket pedig hegesztesnel is savval szoktak megtisztitani. Akar ezzel is neki lehet menni. (Fluor hidrogensav es saletromsav)
Ha nem rozsdamentes, akkor megmarja. Szoval a kart azonnal latni fogod
-
Geresics
addikt
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
-
Lajkó
őstag
válasz
Geresics
üzenetére
Nem lehet, hogy többet ártottál vele mint használtál?
Nem lehet, hogy ezek a leömlők anyagukban olyan korróziógatló oxidréteget képző anyagot tartalmaznak melyek a gyors elöregedés elkerülését hivatottak szolgálni?
Lehet, hogy ezzel az anyaggal (ami szerintem valamelyik hétköznapi maró anyag lehet) eltávolítod azt a bizonyos réteget is. Ezzel elősegítve az alsóbb rétegek oxidációját... -
vlevi
nagyúr
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Oké, tudod hogyan értettem. Normális ember ilyen háromkerekű formedvenyre rá se néz, akkor meg már mindegy, hogy robogó, vagy motor.
Akinek pedig az előbb említett okok miatt kell 3 kerék, az még jobban jár egy robogoval. -
zgospel
őstag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Ha visszaolvasod akkor egyértelmű hogy nem ezen csodálkoztam el, ne ferdítsél már

-
zgospel
őstag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Egy szóval sem említettem dupla tapadást

-
Topiccsendőr
addikt
válasz
zgospel
üzenetére
Persze hogy leegyszerusites. Egyreszt fogalmam sincs az egesz motorrol, gumikrol. Ha lenne sem lennek elorebb, semmi adatom nincs gumik tapadasarol.
Te 350 kg os motort hoztal peldanak, egy joval konnyebbhez, meg tapadas, stb.
Annyit akartam mondani, hogy ket kerekkel elol nem lesz duplaakkora tapadasunk. Ugy tunt, hogy ez nem tiszta. -
Gaboman
nagyúr
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Nem, nem mernék bevállalni újból egyet, én sokat szívtam az enyémmel, megrendült a bizalmam a típussal kapcsolatban, mármint az RXV 550-el.
-
zgospel
őstag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Ezt a részét eddig is értettem, de ez egy leegyszerűsítés szerintem, mert ebben az esetben nem arról van szó hogy van egy 200 kilós kétkerekűnk meg egy 200 kilós háromkerekűnk.
De nem folytatom mert egész konkrétan azon kívül hogy MT-09 az alap még semmi egyéb adatot nem tudni róla
-
imibogyo
veterán
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Nem vagyok fizikus, sem fotel, sem igazi, de HA jól értelmezem amiket itt írnak, akkor nincs (feltétlenül) igazad, mert a nagyobb felület (jelen esetben nem a szélesebb gumi, hanem a "dupla" felület), még ha nem is komoly mértékben, de javíthat a tapadáson és kitolhatja a megcsúszási pontot a kerekenkénti felületi nyomás csökkentésével...
Egy mondatban talán úgy lehetne leírni, hogy a gumira nehezedő terhelés növekedésével csökken a tapadási együttható. Vagyis ha egy abroncsot száz kiló nyom, és ekkor száz kiló fékerőig nem csúszik meg, akkor kétszáz kiló terhelésnél mondjuk csak 198 kiló fékerőt tud átvinni. Ez a jelenség a felületi nyomással van összefüggésben: minél kisebb az egységnyi felületre eső nyomás, annál jobban teljesít a gumi, legalábbis száraz aszfalton, illetve amikor nincsenek szélsőséges körülmények. Adott súlyú autónál pedig úgy tudjuk csökkenteni a felületi nyomást, ha minél nagyobb gumit szerelünk rá. Ez az egyik legfontosabb fizikai magyarázat arra, hogy miért jó a széles gumi.
Lehet, hogy az extra futómű elemek és a (vélhetőleg) megváltozott súlyeloszlás miatt a terhelések IS máshogy alakulnak és nem beszélhetünk pl. feleződésről sem... Mert ha mondjuk ez a futómű és minden ami ezzel jár nem kerekenkénti terhelés feleződést eredményez, hanem mondjuk az eddigi egy kerékre 100%-os terhelés (mondjuk egyszerűség kedvéért legyen 100 Kg) helyett két kerékre mondjuk az eredeti terheléshez viszonyítva 60 - 60 % (60 - 60 Kg) jut a plusz alkatrészek miatt, akkor az eredményezHET jobb tapadási feltételeket és mutatókat, hiszen növekszik az első rész terhelése az eredeti "egy futóműves felépítéshez" képest, de mindeközben csökken a kerekenkénti felületi nyomás...
Csak az a baj, hogy amíg nem látunk erre számokat és pontos adatokat (amiket te is mindig igényelsz, tök jogosan), addig ez mégis csak fotelfizika marad.

-
Geresics
addikt
#MotorosVandor
Saját bőrömön, akarom mondani: kipufogómon teszteltem a DarázsGarázs kipufogó leömlő tisztítóját! Az eredményt elég durva! -
HSM
félisten
válasz
zgospel
üzenetére
"azalapján amit írtok jobban tapad egy 350 kilós cirkáló mint egy 150 kilós akármilyen motor?"
Attól függ, honnan nézzük. Ha csak azt nézzük, mekkora a tapadási súrlódás akkor igen, jobban tapad.
De itt van egy kis bibi, miszerint a 350kg-os monstrum menet közben is nagyobb erővel igyekszik megtartani egyenes vonalú egyenletes mozgását, pl. kanyarban, fékezésnél, tehát van ami kiegyensúlyozza a dolgokat. -
zgospel
őstag
Feleződni biztosan nem feleződik, hiszen a dupla futómű meg az egész technika ami rajta van az jelentős extra tömeg. Plusz azt gondolnám hogy guminyomásnak is más lesz megadva egy hagyományos motorhoz képest. Feltéve hogy még mindig a Yamaha Nixenről beszélünk

Meg most akkor azalapján amit írtok jobban tapad egy 350 kilós cirkáló mint egy 150 kilós akármilyen motor? Nyilván ha csak a súlyt nézem az egyenletben akkor a válasz igen, de gondolom a 350 kilós és a 150 kilós motorok között nem csak a súly az eltérés.
-
HSM
félisten
válasz
zgospel
üzenetére
Mivel a tapadás a felületek tulajdonságaitól, és az őket összenyomó erőtől függ. A felületek tulajdonságai nem változnak lényegesen a két keréktől, de az első kerékre eső súly így kerekenként megfeleződik, mivel két kerék között oszlik meg, nem csak egy van. Tehát összességében elméletileg hasonló tapadást kell kapj.
-
HSM
félisten
válasz
Bogyó bá'
üzenetére
Látod erre nem is gondoltam!

(#91707) persuader: Pont ez a fura. Miért történne így? A tapadás nem lesz több a két keréktől, mivel a súly meg feleződik így. Ha a megoldás olyan, mint az MP3-é, akkor ugyanúgy képes teljesen felborulni is, tehát számomra úgy tűnik ugyanúgy bukfenc, ha átléped a tapadási súrlódás határait.

Én arra tudtam gondolni, hogy ez a megoldás ott nyerhet, ha az egyik kerék veszít csak tapadást, pl. kisebb kátyú, vagy olajfolt, akkor nem csúszik ki az eleje, mert a másik oldali kerék tapadása besegít. Valamint a felegyenesédi hajlama lehet kisebb kanyarban erős fékezéskor.
-
Geresics
addikt
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Tiszta sor! Én a különbségre lennék kíváncsi!

-
Geresics
addikt
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
azért kíváncsi leszek, hogy milyen köridőt megy majd (bárhol) egy sima MT-09-hez képest?

-
Gaboman
nagyúr
Fékezéskor sem állhat fent annyira a veszélye annak hogy bebicskázik a motor, szerintem stabilabb lehet, bár fene sem tudja.
-
Bogyó bá'
nagyúr
Mozgássérültek is tudják vezetni....
Komoly: egy Burgmanos barátomat (önhibáján kívül) elgázolták vagy 6 éve, sokszoros combcsont és felkar + könyök törések.
3 év alatt volt vagy 10 műtétje, a bal karjában semmi erő nincs, így nem tudna motorozni. Na szóval ő két éve vett egy ilyen 3 kerekű Piaggiót, és egészen jól el tud vele közlekedni a városban. Mással nem menne a dolog, kocsija meg soha nem volt, nem is szeretne. -
HSM
félisten
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
Én inkább arra lennék kíváncsi, van-e ennek bármilyen gyakorlati előnye a hagyományos megoldáshoz képest.
Úgyértem azon kívül, hogy ezt tudod rögzíteni álló helyzetben.
-
Pocee
senior tag
válasz
Topiccsendőr
üzenetére
erre mondom én azt,hogy: minimal

Új hozzászólás Aktív témák
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- iPhone topik
- CES 2026: Bluetooth hangszóróvá összetekerhető fejhallgató a TDM-től
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gaming notebook topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Éjszakai műszak
- Vicces képek
- Autós topik
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- További aktív témák...
- Eladó új, hibátlan állapotú, EGYSZER SEM HASZNÁLT ASUSINSEARCH OF INCREDIBLE EXTERNAL SLIMDVD-RW SDR
- Volkswagen Lupo 2002-es évjáratú eladó.
- TP Link HS100 Távolról vezérelhető Wi-Fi-s dugalj (Smart Plug)
- Xiaomi Roborock S6 Pure robotporszívó hibátlan állapotban.
- Gyümölcstartó hibátlan állapotban eladó
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H510M i5 11400F 16GB DDR4 1TB SSD RTX 3070 8GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3851
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3653
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Ez a gyorsítás dolog kár volt bele,inkább egy kis gyorsítás és utána mittomén 5 perc múlva és kész eredmény,mivel így a ezdurva stb unalmas szavakból kevesebb lenne. Amúgy grat
)

3 év alatt volt vagy 10 műtétje, a bal karjában semmi erő nincs, így nem tudna motorozni. Na szóval ő két éve vett egy ilyen 3 kerekű Piaggiót, és egészen jól el tud vele közlekedni a városban. Mással nem menne a dolog, kocsija meg soha nem volt, nem is szeretne.