Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Apple notebookok
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Whist
aktív tag
Üdv!
BENQ W1070+ projektorom van, 1.01 firmwarrel.
Úgy tudom van erre 1.08 frissítés, vagy az csak a sima 1070-re jött ki?Hivatalos BENQ weboldalon nem találtam semmit sajnos.
Tud valaki erről valamit?Köszi
-
Cseneles
őstag
válasz Khaosz55 #67284 üzenetére
ISCO IIIL amit venni kell és nem lesz torzításod. Nagyjából 1,2-1,3 millából beszerezhető kis szerencsével. Volt már nekem kb az összes anamorfius lencsém, prizmám. Tudok tippet adni ami még féláron is kiemelkedő
[ Szerkesztve ]
Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000
-
Celithrandi
addikt
válasz BIGi75 #67296 üzenetére
és ha a vga-n az egyik dp-átalakítod hdmire? nem mintha jó tapasztalatom lenne vele ezért is vettem 2hdmi-s vga-t, már az is feladvány manapság sajnos
i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66
-
BIGi75
senior tag
válasz Vhiktor #67293 üzenetére
Nem egyszerre, monitor projektor között most is csak váltok, mert csak világítana a monitor a vászon mögött, AVR folyamatosan kellene a hang miatt.
Tuti egy min. 3 hdmi-s videokari lenne tudom, de ahhoz gépcsere kell. Ha 20-30k-ból megoldható lenne nem cserélném le. Most avr nélkül külső hangkari megy végfokkal, de így meg a forrásváltás nincs megoldva. Meg kis alapzaj is van hangkariról.[ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
veterán
válasz Vhiktor #67293 üzenetére
Splitter az azt csinálja, hogy a forrás eszköz jelét osztja szét több felé érintetlenül, a felbontásba, frekvenciába nem nyúl bele.
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
spiky03
veterán
válasz BIGi75 #67290 üzenetére
Nálam csinál olyat néha, hogy a Pcn jön egy üzenet a bekapcsolás után, hogy a felbontás 5000 valamennyi x már nem emlékszem mennyi
Nincs is ilyen kijelzőm, ami megtudná ezt jeleníteniMost arra gondoltam, hogy lehet kihuzom a splitterbol a tvt addig és megnézem úgy mit csinál.
SuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
Vhiktor
veterán
válasz BIGi75 #67292 üzenetére
Egyszerre akarod mindegyiken a képet?
Nekem van egy vertex2 és egy linker is.ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
BIGi75
senior tag
válasz Vhiktor #67291 üzenetére
Azt mondod egy ilyen alkalmas arra, hogy egyik kimenetén pl. 3440x1440/60hz monitor másikon meg 4096x2160/60hz projektor legyen kötve, és még egy automatikus 24p váltással sem lenne gond?
Konkrétan ezt kellene megoldanom ha lehet pc csere nélkül;
PC kimenet 1 hdmi, 1 displayp (Msi dp20z)
Monitor 3440x1440/60
Projektor 4096x2160/60
AVR 3840x2160/24 (csak a hang miatt érdekes)
(Bár lehet jobban járnék pc cserével, egy rendes vga karival, és mehetne a madvr) -
Vhiktor
veterán
válasz BIGi75 #67290 üzenetére
HDFury, ott azt állítasz amit nem szégyellsz
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
spiky03
veterán
válasz Vhiktor #67288 üzenetére
Igen olyat szokott csinálni, amikor bekapcsolom akkor egy pár másodpercig lila a kép, majd megjelenik rendesen.
Ilyenkor jól jeleníti meg a képet.De vsz az lesz, amit írtál mert amikor van kép (ami fakó a filmek alatt) akkor a PCn a kijelzőnél a Panasonic TVt irja ki...
Van erre valami megoldás szerinted?
-
Vhiktor
veterán
válasz spiky03 #67287 üzenetére
Gondolom rossz hdmi ranget kap vagy rosszul ismer fel. Ősszeakad a tv edid-jével.
Régi projektor, van szívás ilyennekkel akkor is mikor rgb heylett yuv jelet kep, van amikor belilul tőle a kép.
[ Szerkesztve ]
-
spiky03
veterán
Szerintetek az miért van, hogy ha a projektor a HDMI splitteren keresztül kapja a forrást akkor fakó lesz a képe?
A tvn ott rendes a kép akkor is.
Valamint, ha a "sima" kimenetre rakom a projektort, akkor nem ad képet, csak ha az eArc-os kimenetre kötöm.Projektor ugye egy F22
Az HDMI splitter pedig ez: linkKöszönöm
-
péjé
őstag
Ezek a vetítők 100-120" között tudnak vetíteni értelmes képet, ekkora fix keretes vásznat érdemes keresni. A tiedre max.150" van megadva, oda azért kell fényerő rendesen, azt azért próbáld ki előtte. Amikor majd kipróbálod sima falon akkor látod hogy minden kis apró felületi hiba a falon előjön a vetített képen.
Itt sztem érdemes körülnézni, van anyag amihez neked kell keretet csinálni... [link]
Lehet adják kerettel is, kérdezz rá. -
ggabe
csendes tag
Pont az a problémám, hogy a legtöbb vászonhoz semmi nincs írva egyik oldalon sem.
Ahol meg van írva, ott meg egyedileg gyártják le, méretre, ami jóval drágább. Annyira gazdag meg nem vagyok még, sajnos.
Meg azért is gondoltam, hogy esetleg jó, mert a projektorgyártó oldalán is árulnak hozzá matt fehér vásznat, de az kisebb, mint amit én szeretnék.
Már az is eszembe jutott, hogy ha megjön a projektor, fogom, beviszem a boltba, és kipróbálom. Hátha engedik. -
Khaosz55
addikt
válasz Cseneles #67283 üzenetére
Első lencse műanyag a többi nem, ha éles képet csinál a sarokban is akkor kb nem érdekel.
N800 az 7000 euroval drágább amivel kisebb képet lehet vetíteni. Probáltuk fórumtársnál a wide winkel lenst-t np5-on aminek ugyan olyan optikája van mit a 800-nak, hogy nagyobb képet lehessen vetíteni, de végül elvetettem ezt a lehetőséget. Kép nagyobb lett, de hordós torzítás allul illetve élleség vesztés a széleken. Szóval nem tökéletes.
Első alapfeltétel az hogy mivel tudok akkora képet vetíteni mint az 590-el és a fekete szint jó legyen. Nyilván sony/jvc jöhetett szóba.
Ha a sony 5000-es 117" tudta volna, ami kevés, min 120" kell, csak ezért adtam el, számomra az 5000 is bőven megfelelő szintű gép. -
Cseneles
őstag
válasz Khaosz55 #67282 üzenetére
Kétség kívül remek gép lesz. Én nekem egy nem tetszik, hogy müanyag objektívet használnak az NZ800-900 kivételével. Az NP5, NZ7-8-9 üveg objektívvel gyártott sorozat volt még. Látszik itt is hogy eléggé megdrágult a gyártás és nagyot kell faragni a végtermék árán ami így is egy sutó árával vetekszik. Nehogy valaki ebből azt olvassa ki , h a műanyag jobb mint az üveg
Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000
-
Vhiktor
veterán
válasz Turbo73 #67278 üzenetére
írtam pm-et
-
Vhiktor
veterán
válasz Turbo73 #67278 üzenetére
Ne haragúdj, de ez szakmai kérdés, amit nem fogok elárulni, egyébként egyértelmű, félreérthetetlen iránymutatás van erre, meg ki is lehet találni józan ésszel.
Aki tud hdr-t kalibrálni annak tisztában kell lennie ezzel, de sokan nincsenek tisztában vele még külföldön sem és szépen kalibrálják félre a HDR képet.
Ez a kalibrálás alapvető szabálya, hogy ennek be kell e lennie kapcsolva kalibrálás közben vagy sem.
[ Szerkesztve ]
-
Turbo73
tag
válasz Vhiktor #67254 üzenetére
'Ahhoz hogy projektoron alacsony fenyerovel megmaradjon a hdr szimuláció, egyszerűen osszenyomjak a nagy dinamakitartomanyt, picire, így az eotf görbe alakja marad ugyanolyan csak éppen sokkal kisebb dinamika tartományon, skálán, lényegében történik a teljes dinamikatartomanyra 10-el torteno osztas 1000 nites masterek eseteben. Na ez az ami nem tetszik kb senkinek, mert fakó, fátyolos, kontraszttalan a kép. Epsonal kb 8-as hdr csúszka állás, sonynál kikapcsolt dynamic hdr enhancer. És ekkor szokta mindenki tologatni a csúszkát amivel utosebb lesz a kép, csak egyre kevesebb köze van a hdrhez.'
Minden szavaddal egyetértek. Viszont lenne egy kérdésem ezzel kapcsolatban: ha egy projektoron (Pl. Sony) HDR kalibrálást végzel, akkor be van kapcsolva a HDR Enhancer (és ha igen milyen állásban), vagy nincs?
-
ggabe
csendes tag
Üdvözletem!
RGB lézer 4K UST vásárlás előtt állok (pontosabban már megrendeltem, csak várom, hogy megjöjjön). LTV-2500.
A kérdésem az lenne, hogy nézegetem ezeket a Funscreen vetítővásznakat. Próbáltam rákeresni neten véleményekre, technikai adatokra, de semmit nem találtam. (lehet én vagyok béna).
Szóval a kérdésem az lenne, hogy egy ilyen Funscreen vászon alkalmas az ust 4k rgb lézer nézéséhez, ami még aktív 3D-t is tud?
A gyártó oldalán lehet venni vásznakat, ami mattfehér, mint a funscreen, ezért gondoltam, hogy ezt venném. A szobámba nem tűz be a nap, még egy napos nyári napon sem.
Válaszokat előre is köszönöm! -
spiky03
veterán
Erre én is kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz.
Majd számolj be róla!Én is gondolkodok már egy ideje a felakasztós függönyös megoldáson a nappaliba, ami levehető, aikor nincs használatban. Nah meg akkor lehet az ALR vásznat is lecserélném fehérre.
-
Vhiktor
veterán
válasz Celithrandi #67271 üzenetére
Járt nálam a gép, SDR-re jó választás, egész jó a kontrasztr aránya és a feketeszintje, valamint nagy fényereje is van, az élesség is nagyon rendben van.
-
Celithrandi
addikt
válasz battyan #67268 üzenetére
mindegyik 0,47es DMD. 4k pedig élvezhetetlen ezzel, tehát vagy optoma uhz66 vagy inkább 1080p gép, de bármi is legyen benne 0,65 dmd
i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66
-
battyan
csendes tag
Sziasztok!
Időnkénti filmezés/sorozatozás (60%) és játék mellé (PS5 40%) 3m-ről vetítve használt régebbi lézer projektort (4-500 ezer forintért Optoma UHZ 50, UHZ 55), vagy új Benq TK700. érezhetően jobb a képe az Optomának? Esetleg valakinek más tipp ennyi pénzért?
Előre is köszönöm. -
Khaosz55
addikt
NZ700, szerencsére jó árat kaptam rá. Milyen meglepő, külfödről...
Első teszt jók róla [link] , kivetíti azt a méretet mint az 590, halk és nem monstrum.
8K rezegtetés és 3D nincs benne de egyáltalán nem érdekel.
Annyi hogy nincs benne FI amit én azért szeretek. Emiatt sokat vaciláltam. Viktornál néztem JVC x szériát FI nélkül és érdekes hogy nem zavart. 700-ban elméletileg jobb a mozgás megjelenítés. Tehát nem lesz kocsonyásan remegő a kép. Majd meglátjuk.
Igazából az FI nekem az akciókamerás felvételek miatt lenne fontos. 4K120-ban veszek fel de 4K30 a videó így tudok 4x lassítást csinálni. Két megoldás lesz, vagy átállok 4k60-as felvéterre vagy 4K30 és pc-ről SVP-vel 4K60 FI-t használok. Kipróbáltam elég jó az SVP, de filmnél nem használnám. -
Vhiktor
veterán
válasz proci985 #67264 üzenetére
Szerintem egyszerűen csak hülyének nézik a vásárlókat.
-
Vhiktor
veterán
válasz proci985 #67262 üzenetére
nem szedtem szét, de gondolom.
-
Vhiktor
veterán
válasz Vhiktor #67260 üzenetére
Sonykrol jut eszembe, van 2 db Sony 3d-s szemüvegem
sony tdg-br250, nem tudom semmire használni, mikor vettem balga módon azt hittem rf-s.
Szóval akinek kell ingyen viheti, csak a csomagküldést kell fizetni.ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
Vhiktor
veterán
válasz BIGi75 #67259 üzenetére
Örülök, ha sikerült érthetően leirnom
-
Vhiktor
veterán
válasz BIGi75 #67256 üzenetére
Micheal rehders abszolút megbízható, profi műszerekkel érdemes elolvasni a sim2 és barco tesztjeit, lesz meglepodes
Bár az 520 tesztben a lehető leggagyibb eszközt használta, igy az kb semmitmondó...
[ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
veterán
válasz Vhiktor #67254 üzenetére
Bt2020-at a kínai csoda 3 lézeres, tehát rgb lézeres ustk tudják 100%ban lefedni, ami nagy szégyen a nagyokra nézve.....
Vagy éppen egy Samsung lsp9[ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
veterán
válasz BIGi75 #67252 üzenetére
Bt2020-bam emlitesre sem méltó, a 290 sem, de még az új sonyk sem. P3 lefedettséggel megy a szenvedés, van amikor filterrel ami miatt rögtön veszik a fényerő 40-50%a.
A p3 sokkal szűkebb mint a 2020, de nem is ez a baj, hanem a rendkívül alacsony color volume. A színtér lefedettség ugyanis nem veszi számításba a szinek fenyerejet, ami viszont rendkívül fontos összetevője színeknek.madvr sokkal jobban csinálja a tone mappinget.
De
Valós képkockánkénti dinamikus tone mapping kell, azzal sem lesz az igazi, de sokat segít, ezt csinálja a madvr is.
Ezt már rég betehették volna az összes hdr jelet fogadni képes projektorba, lásd jvc frame adapt (bár ez is hibázik rengeteget). Illetve nem állna semmiből dedikált medialejátszókba is tenni lyen funkciót, úgy hogy megadható lenne a vásznon mért maximális fénysűrűség, mert anélkül semmit nem ér a dinamikus képkockánkénti tone mapping sem.
De ennek még így sincs köze a valódi hdrhez, minél erősebb a tone mapping annál inkább sdr szerű lesz a kép (epsonnál hdr csúszka alacsony értékre állítása, újabb sonyknal dynamic hdr enhancer minél magasabbra állítása, látványosabb lesz a kép, csak éppen a hdr hatás veszik el) akkor meg már miért ne néznél rendesen masterelt sdrt kamu hdr helyett?
A tone mapping vonatkozik a fenyerore és a szinekre is.
Egy a lényeg, hdr esetében a diffuse white 208 nit, felette kezdődnek a hdr fények, addig lényegében sdr. Hdr abszolút szabvany, tehát mindennek kőbe van vésve a fényereje. Ahhoz hogy projektoron alacsony fenyerovel megmaradjon a hdr szimuláció, egyszerűen osszenyomjak a nagy dinamakitartomanyt, picire, így az eotf görbe alakja marad ugyanolyan csak éppen sokkal kisebb dinamika tartományon, skálán, lényegében történik a teljes dinamikatartomanyra 10-el torteno osztas 1000 nites masterek eseteben. Na ez az ami nem tetszik kb senkinek, mert fakó, fátyolos, kontraszttalan a kép. Epsonal kb 8-as hdr csúszka állás, sonynál kikapcsolt dynamic hdr enhancer. És ekkor szokta mindenki tologatni a csúszkát amivel utosebb lesz a kép, csak egyre kevesebb köze van a hdrhez.
Lényeg, hogy fényerő nélkül nincs hdr.
A színek legfontosabb összetevője a fényerő, ha csak a fényerot változtatjuk, más lesz a szín is, így egy rendkívül tone mappelt képnek semmi köze az eredeti forráshoz, fején is állhatnak, akkor sem.
Egyszerű pelda, van egy rikító piros pólód, teljesen más színe van kint a napfényben,borús időben és akkor is ha sötétbe mész vele. Semmi más nem változott rajta csak a "fényerő"
És akkor itt jön képbe, hogy nem mindegy mekkora képet vetitesz, kisebb képen sokkal jobb lesz a hdr hatás, mert ott több fényerő marad.A tone mapping minősége rendkívül sokat számít, bármilyen meglepő ebben pl a benq w4000i rohadtul jó.
[ Szerkesztve ]
-
Cseneles
őstag
válasz BIGi75 #67252 üzenetére
90% BT2020 az nagyjabol 113% DCI-P3 aminek megfelel. Jelenleg nincs olyan vetito ami ezt tudja egy fenyforrassal. Csak R,G,B lezer vagy 3 db LED fenyforrassal felvertezett projektorok kepesek ekkora szinter lefedettsegre. Az utobbibol sem mindegyik.
A 290-es kis Sony az alulrol talan surolja a 90% DCI-P3-at.
[ Szerkesztve ]
-
BIGi75
senior tag
Tone mapping sztem mindenképpen van hdr módban is (90 nit csúcsfény és 85%-os dci-p3 az 520as. bt.2020ra vonatkozó adatot nem találtam, talán Viktor tudja ez mennyit jelent 2020ban), itt az a kérdés, hogy vajon ezt a vetítő, vagy egy pc csinálja jobban. 290es esetén már 90% bt.2020, de marad a hdr-hez gyengus fényerő, úgyhogy detto.
-
Vhiktor
veterán
válasz sony89 #67250 üzenetére
Igyekszem
-
m3ss
veterán
vagy tapasztalatbol beszel
random filmen nem fogod kiszurni azt a plusz par % szinarnyalatot amit kapsz, talan valaki tapasztalt, sasszemu sokat nezett demonal kiszurja...hdr-hez fenyero kell, ezert nincs ertelme vetiton. sztem kb vetiton a hdr vagy hdr tonemapping madvrrel kb csak azert szukseges, hogy le tudd jatszani az uj, jo minosegu 4k anyagokat, mert azok meg ugye altalaban hdr-ben vannak...
brutal fenyeros miniled tv-n viszont nagyon csipem a hdr-t, elkepeszto dinamikaja van ha jo tartalmat nez az ember.nem is nagyon hasznaltam a vetitot, persze inkabb azert, mert varok a sotetitesre...vagyis Ogard kollegara ha vegre sikerulne megneznem a mennyezetre feszitett napvitorlat, valszeg ilyen iranyba fogok en is elmenni..
https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
Vhiktor
veterán
válasz sony89 #67247 üzenetére
Egy vetített kép mindig is más lesz mint egy LED-ek által kibocsájtott fény
És mi a helyzet a ledes projektorokkal?[ Szerkesztve ]
-
sony89
tag
Így van már egy Sony VW290-es projektoron is jobb a HDR mint egy VW520-on...de ez természetes mert a 290-ben már bele vannak olyan HDR támogató fejlesztések építve ami 2017-ben még nem volt! Az újabb projektorok meg már még jobbak e téren! De ne várjunk egy OLED HDR szintet a projektoron...amúgy nem is ez a cél! Egy vetített kép mindig is más lesz mint egy LED-ek által kibocsájtott fény (kép)
-
Joshi
titán
válasz BIGi75 #67224 üzenetére
Ott valami beállítási probléma van, vagy egyszerűen az a projektor tényleg nem tud értelmezhető hdr-t produkálni. Én az utóbbira tippelnék, hiszen a VW520 egy 2017-es modell, amikor még projektor szinten nagyon kezdetleges volt a hdr támogatás. Inkább marketing lehetett. Kár hogy egy aránylag régi projektor alapján mondasz általános véleményt.
ui.: persze azt elfogadom, hogy a hdr szabványnak egy konzumer projektor ma még nem nagyon tud megfelelni.[ Szerkesztve ]
-
Q
senior tag
válasz proci985 #67228 üzenetére
Nekünk a cégnél elég sok projektorunk van. Mindegyik lámpás, ezért körbekérdeztük a forgalmazókat, sőt néhány esetben közvetlenül a gyártót kerestük, hogy mi lesz az Eu rendelett miatt. Mindenhonnan az volt a válasz, hogy évekig biztosított az ellátás. Én ezen jelenleg nem aggódok. Oké, az ipari környezet ellátása egy kicsit más, de előbb fognak megkotlani a projektorok, mint elfogyni a lámpák.
Eladó: QSC DCA2422
-
Celithrandi
addikt
a dzseki vagy 40 évvel korábban került szerintem be + egy ruhadarab és nem stílus. Jó hogy a dzsessz mellé nem került be a rokk meg hasonlók. A pullover se zavaró hogy pulóver stb.
-
BBéci
legenda
válasz makkmarce #67235 üzenetére
Nyelvtanilag mindkettő helyes, de "csúnya". Mint a "lett véve", és a miatt helyett végett stb.
A tv kisbetűvel helyes nyelvtanilag és szerintem nem "csúnya". Ráadásul egyszerűbb gépelve leírni, nem kell shiftet nyomni.
Amit nehezen viselek el, az a mérőszám és mértékegység közötti szóköz elhagyása. Sajnos nagyon kevesen írják helyesen.#67236Celithrandi
Azt még sosem írtam magyarosan, csakis jazz-nek. Viszont a dzsekit elfogadtam.[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Vhiktor
veterán
válasz proci985 #67232 üzenetére
Ja az lehet
-
Vhiktor
veterán
válasz Vhiktor #67230 üzenetére
S95C gyárilag
Sony A95L gyárilag, ugyanazzal a panellel szerelve mint a Samsung:
-
Vhiktor
veterán
válasz proci985 #67228 üzenetére
Ezt a Samsung túlszaturált képet egyszerűen nem tudom hova tenni, ez akkora marhaság, hogy egyenesen fáj. Ez attól függ melyik kepmódban van hasznalva, ha valaki Élénk vagy természetes kepmódban hasznalja akkor persze, hogy olyan, de film vagy filmmaker képmódban nem rosszabb mint más, pl sony oled.
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
Urak!
A magyar helyesírás szabályai, 12. kiadás
2015
285.
b) A közszói betűszók csupa kisbetűből állnak, mivel kis kezdőbetűs szavakat helyettesítenek, például: tbc (= tuberkulózis), tv (= televízió).
A közszói betűszót alkotó betűk nevét néhány esetben teljesen, a kiejtést tükrözve is írhatjuk, például: pévécé, tébécé, tévé.Ez már a 30 évvel korábbi, 1985-ös, 11. kiadásban is így szerepelt. Honnan veszitek, hgy nagybetűvel kell írni?
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
proci985
MODERÁTOR
válasz szepi0808 #67223 üzenetére
emlitett Sonyk akkora tavrol nem fognak 120"et vetiteni, vagy nagyon neccesen.
Boolas: igen es nem, nezd vegig Linus masodik, "ket hettel kesobb" videojat. szorakoztatoan adja elo, de kb vegigmegy az osszes rakfenen.
a projektor kepe nagyobb lesz.
- mozinal 16:9es keparanyt feltetelezve kb 1:0.9-1.3 tavra akarsz optimalisan ulni. szoval egy 98as TVnel kb 90" (~225cm) - 125" (~320cm) az optimalis nezesi tavolsag a mozi hatasert. szoval ha mondjuk 2.5-2.75mrol nezned a 85"os TVt, az mar oke.a projektor kepe egy IPS LCDhez kepest osszehasonlithatatlanul uniformabb lesz. HDRt a TVk egy resze local dimminggel old meg, ami szerintem iszonyatosan zavaro. a projektor kepe "puhabb", nincs blacklight bleeding, kevesbe zavaro a szemunknek mivel nem direkte vilagit bele a fenyforras. elony a helyigeny, egy motoros vasznat egy projektorral el lehet rejteni, egy 85-98"as TV viszont fekete monolit lesz.
viszont, nincs olyan projektor az otthoni piacon (foleg nem ennyiert), ami tudna HDRt, vagy akarcsak lenne eleg fenyereje. problema az elettartam, illetve LED / LCD egyelore premium aron megy projektoroknal: talan az UHP lampak EUs betiltasa fog ezen valtoztatni, de addig meg van 14 honap. le kell sotetiteni, itt skandinaviaban nekem redony + extravastag sotetitofuggony is eppen eleg a nyari honapokban.
ha a "Samsung tulszaturalt" kep jon be, akkor a projektor jellemzoen azt a szintu vibraciot nem fogja tudni. ha realistabb vagyaid vannak, arra a projektor tokeletes.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Vhiktor
veterán
Szerintem csak a hdr miatt került elő, hogy projektoron nincs valódi hdr.
-
Q
senior tag
És akkor megint ott vagyunk, hogy a TV az TV, a projektor + vászon meg mozi. Nem is értem, hogy miért kerül elő ez a téma újra és újra? Projektort projektorral, TV-t TV-vel kell összehasonlítani.
Eladó: QSC DCA2422
-
BIGi75
senior tag
válasz szepi0808 #67223 üzenetére
Biztos így van, az új modelleket még nem láttam, de a fizikai korlátok akkor is megmaradnak. Én az 520assal csak itt-ott számomra túlszaturált színeket, és black crush-t vélek felfedezni HDR-nél, bár lehet, hogy ez csak beállítás kérdése, vagy egyszerűen nem jön úgy be nekem a HDR. OLED-en nincs ilyen bajom vele, de projektornál ez szerintem inkább csak szemfényvesztés, kb. mint pl egy mobiltelefonnál, mikor ráírják hogy "Dolby Atmos".
Balra az 520as SDR-ben, jobbra egy C2 OLED HDR-ben. Nem gondolom, hogy intenzívebb képre lenne szükségem vásznon.
-
szepi0808
senior tag
válasz BIGi75 #67206 üzenetére
Azért a Sony-nál már a 290-es modellektől egész jó a HDR, aztán a lézeres modellek és az ultimate proci is tett hozzá és most a 6100-nél meg már nagyon is jó. De ez film függő, ami sz.r az TV-n is az lesz.
Van olyan film pl. az Oblivion, ami Full HD-ban jobb, mint 4K-ban és ez nem a megjelenítő hibája.Sony VPL-XW5000ES, Sony VPL-XW6100ES SepiSreens Jolly Frame 136" 0.6 ALR 4K Zidoo Z3000 Pro Anthem AVM70 15.2ch. EMOTIVA XPA Gen3 7ch + 2x BasX500. MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5 SVS SB4000 2db.
-
Vhiktor
veterán
válasz Boolash #67221 üzenetére
Nemcsak a fentebb említett projektorok, hanem egyik sem tudja hozni, HDR-bem semmiképpen. SDR-ben már jobb a helyzet.
[ Szerkesztve ]
-
Boolash
aktív tag
Köszi mindenkinek az értékes hozzászólásokat!
Egyelőre elakadtam a nagy TV VS projektor részen az alapján, amiket proci986 küldött fentebb (85"os qled jobb, egy 98"as LCD (amig valamennyire vallalhatoan homogen a hattervilagitasa) szinten. ... Majd a Youtube linkek). Ha jól értem, a fentebb ajánlott projektorok nem tudják (még ideális környezetben sem) azt a minőséget hozni, amit egy ugyanabból a keretből vett 85" qled (ez még olcsóbb is) vagy 98" Led (TCL). Illetve mivel itt nem dedikált szoba van ez méginkább igaz. Persze vannak szubjektív részei is a dolognak, minthogy nekem praktikusabbnak és nappaliba szebbnek tűnik a meglévő 55" oled + projektor felállás, mint berakni fixen egy hatalmas TV-t. Szóval ezt még el kell döntenem.
A lejátszó amúgy akkor világos, hogy kell. NVIDIA Shield TV Pro néztem még a Dune Max Vision mellett. Projektor esetben talán elvész a Dune előnye, nem?
Fix elhelyezés kell a projektornak és sötétítés akkor is ajánlott, ha amúgy csak este néznénk (beszűrődő fény). -
Bikkrom
senior tag
válasz Boolash #67202 üzenetére
Epson TW9400 használtan. Jobb képet ennyiért aligha kapsz. Azokat az Optomákat tucatszor körberöhögi. Viszont a 120" akkor lesz meg ha van legalább 365-370 centi a lencse és a vászon síkja között. Mérd ki pontosan, hogy mennyi az annyi és nézd meg a gép méreteit.
Ha már motoros akkor oldalfeszített legyen. Nem fog hullámosodni. Viszont ha nagyon világosak a falak stb akkor ALR vászon javasolt. A legolcsóbbak az XYScreen, HiVi. Ha van pénzed rá akkor inkább a HiVi, ráadásul EU.
A sötétítést meg kell oldani, bármilyen projektorral is. Ha van beszűrődő fény akkor csapnivaló lesz pláne oled szemmel.
Külső lejátszó kell. Az a Dune jó választás. Nem hiszem, hogy bárki látott már értelmes beépített lejátszót ami tud annyit, mint az a Dune.
Az elrakosgatást ne erőltesd. UST-vel és normal throw gépekkel is szívás. 5-10 percet elmolyolni. Fix hely kell neki.
Sic vis pacem, para bellum! - Ha békét akarsz, készülj a háborúra!
-
devil-k
nagyúr
válasz proci985 #67216 üzenetére
Amit mostanában láttam filmeket és topp képminősége van szerintem:
- Utazók
- A majmok bolygója: A birodalom
- Hang nélkül: Első napDe ahogy írtad is, van amikor a 4K kiadás annyira rossz lett, hogy megkérdezem magamtól, ez csak nekem tűnik fel, nekik nem?
- mozi bolondéria -
-
proci985
MODERÁTOR
-
Vhiktor
veterán
válasz proci985 #67216 üzenetére
Hát van egy szint ami alá nem adom filmeknél sem.
Lehet történetileg jó egy film, de ha technikailag nincs jól megvalósítva és most nem a CGI-ra gondolok, hanem pl a fényelésre akkor nem bírom megnézni.
Sok kezdő filmes (de nem csak kezdő) alapvető dolgokkal nincs tisztában, nem tudja mi a D65, nem tudja mi a különbség a kamera és megjelenítő gamma között, nem tudja milyen színterek, szabbványok vannak és még sorolhatnám a végtelenségig (ezzekkel mind találkoztam már), nem hiábba lesz minősíthetelten a végeredmény.ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Vhiktor #67213 üzenetére
Imadom egyebkent ugy csinalunk, mintha filmeknel a digitalizacio nem szamitana
2000es evek derekarol az indiehorrorok joreszenel neha a a jelenetek fele feketebe csuszik. marmint Sony oleden nezve is, nem csak a W2000en.
es akkor a tobbi faktorrol nem is beszeltunk. pl az Akira eseten volt nagyon jol dokumentalva a szituacio:
br vs 4K
dologhoz hozza tartozik, hogy az Akira eseten korabban kepminosegre ennel nagyobb ugras volt a DVD es a BR, illetve korabban a VHS es a DVD kozott.a BR kiadast egyebkent tesztlemezkent is hasznalom itthon.
nem feltetlenul a projektor a szuk keresztmetszet kepminosegre, sajnos.
[ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
veterán
válasz Celithrandi #67214 üzenetére
Az ilyen meg is érdemli, hogy bukjon jó nagyot a produktum.
Meg tegyük hozzá, hogy kevés a szakamber, olyanokat láttam filmeseknél, hogy le sem merem írni.ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
Vhiktor
veterán
válasz Celithrandi #67212 üzenetére
Colorist, fényelő? (ez a helyes, ha már ennyire számít ez.) Producer ehhez semmit nem ért, neki csak pénze van általában.
Kár ezt tovább ragozni.[ Szerkesztve ]
-
Celithrandi
addikt
válasz Vhiktor #67211 üzenetére
rendező? esetleg a producer. elég kevés a a film ahol a producer és a rendező azonos és viszonylag kicsi a piaca a független filmeknek is
[ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
veterán
válasz Celithrandi #67208 üzenetére
Mind szar a maga módján
Madvr tone mappingje a legjobb, de annak sincs semmi köze a valódi hdr-hez (az is csak SDR-re tonemapelt kép). Így projektoron SDR tartalmat a legoptimálisabb nézni, azt legalább megtudja úgy jeleníteni ahogy a rendező megálmodta, így az erdeti elképzelést látni.
Amíg nincs projektoron legalább 600 nit fénysűrűség és legalább 10.000 feletti egyidejű valódi kontraszt, minimum 90%, d einkébb 98% P3 színtér lefedettség, addig ez fing reszelgetés.[ Szerkesztve ]
-
BIGi75
senior tag
válasz Vhiktor #67207 üzenetére
Nem az Optomára reagáltam, hanem úgy általánosságban a projektoros HDR megjelenítésre gondoltam, megosztva saját tapasztalataimat.
Te HDR-t használsz vagy madvr tone mapping-et? Sajnos az én pc-m nem nem boldogul madvr-el, és nem is bővíthető, így mpc video rendert használok, de gondolkodom gépcserén, csak nem tudom érne-e annyit a madvr. -
Celithrandi
addikt
-
Vhiktor
veterán
válasz BIGi75 #67206 üzenetére
Akkor ezt amit magadnál tapasztalasz hibákat szorozd fel 100-al és megkapod az optoma képét. Még a 709 színteret sem képes lefedni 100%-ban, minősíthetelen kontraszt arány és fekete szín, rendkívűl fátyolos, dinamikátlan "HDR".
[ Szerkesztve ]
-
BIGi75
senior tag
válasz Vhiktor #67204 üzenetére
"HDR-re az is használhatatlan.."
Nem tudom HDR-nek van-e egyáltalán létjogosultsága projektorozásban. Én már elengedtem teljesen, mindent SDR-ben küldök rá Rec.709-ben. Az 520as Sony csak "imitálja" a BT2020-at, a csúcsfény ugye messze elmarad a HDR követelményektől, és nekem még black crush is van HDR-nél, akkor meg minek erőltetni? Nekem egyértelműen jobb és természetesebb a kép, ha PC-vel lebutítom a HDR anyagokat. -
proci985
MODERÁTOR
nalam hasonlo megoldas van, 55"os TV interaktiv zenelejatszonak es egy 120"es motoros vaszon, amit ele szoktam leengedni. grandview motoros vasznam van, ami 4+ eves, de szepen tartja magat. projektornak nekem kb hasonlo tavolsagrol egy Benq W2000, de ez a modell 4+ eve kifutott. Benq W2710i talan az utodja 1200 eur korul, de az higanylampas, amit ennyiert ujonnan mar nem biztos, hogy megvennek. 2026 jan elsejetol az EUban kitiltjak a higanylampat, szoval nagyon eros akcioban ez meg lehet jo vetel... vagy kivarni.
nezz throw calculatort hogy melyik projektor jo. szamolj ra, hogy a projektor haza nem elhanyagolhato hosszu
UST projektorokhoz specialis vaszon kell, mert vetites miatt erzekenyebb, ha nem egyenletes a felulet.
nagyszobaban szamolj sotetito fuggonyokkel.
Dolby Vision projektornal egyetlen egynel van, a Xgimi Horizon Ultra eseten. marmint papiron, mert a gyakorlatban projektoron a HDR felejtos. 85"os qled jobb, egy 98"as LCD (amig valamennyire vallalhatoan homogen a hattervilagitasa) szinten.
nagy TV vs projektor szinten LinusTechTipsnek volt ket nagyon jo, es a gyakorlatban eleg informativ videoja:
[link] installacio
[link] ket het utan
Linusnak itt egy Epson EH-LS12000B projektora volt egy hozza valo vaszonnal es a TV finoman szolva is verte, hiaba volt kisebb. a "ket het utan" video viccesnek van szanva, de vegigmegy a mozizas projektoron vs nagy TVn osszes letezo rakfenejen, es szvsz a temaban az egyik legteljesebb osszefoglalo, hogy mire lehet szamitani es mi mikor jo.egyebkent sorozatra es mesere siman jo a projektor, modern animacios filmek jellemzoen eszmeletlenul neznek ki egy TVhez kepest. viszont a gyerekeknek nem lesz jo, mert nappal lesotetites nelkul kb hasznalhatatlan lesz az eredmeny.
ja igen: NEM akarod minden hasznalat utan elpakolni. arra vagy auto-keystoneos gep jo, de az jellemzoen lifestyle projektor lesz (gyengebb keppel adott ar mellett), vagy pedig konkretan minden alkalommal ujra kell kezzel kalibralni a keystonet. ami annyira erzekeny, hogy nalam portorles utan neha meg kell igazitani az asztalkan levo gepet.
[ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
veterán
Ha mindig elő akarod kapni és eltenni akkor ust kilőve, azt hatalmas szívás elhelyzni.
UHZ 55 és 65 rém gyenge gépek, 66 már alakúl de HDR-re az is használhatatlan, szó szerint.
Őszintén szólva a jelenlegi felhozatalból egy optima gépet sem vennék, sőt messzire elkerülném.
Mondjuk amire venni akarod arra jó, de arra használt is jó csak annak jobb a képe[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
-
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
Jelenleg egy LG OLED 55 C9 tévét használok filmezésre, amihez egy hifi rendszert is csatlakoztattam. A filmeket a tévén keresztül nézem (hálózati DLNA vagy Plex használatával), 4K HDR, Dolby Vision stb., így a képminőséggel elégedett vagyok.
Kb. 3,5 méterről nézzük a nappaliban (nem dedikált moziszoba), és bár a minőség rendben van, néha kicsit távolinak érzem. Ezért gondolkodom rajta, hogy nagyobb képátlóval próbáljam javítani az élményt. OLED-ből viszont az árak elég borsosak ahogy haladunk méretben felfele, viszont ha engedek a minőségből és mondjuk QLED vagy hasonlót választok, akkor is a méret megáll ~85” körül. Ez már előrelépés lenne, de úgy érzem, hogy mozis élményhez még mindig kevés, mindennapos használatra pedig (sorozatok, mesék stb.) talán túlzás.
Ezért jött az ötlet, hogy maradna az 55” OLED tévé a mindennapokra, és mellé egy projektor + vászon megoldást építenék ki. A terv az lenne, hogy a vászon a mennyezetről ereszkedne le, közvetlenül a tévé elé (a tévé a falon van, szóval elvileg működhet). Egy 120-130”-os vászon technikailag el is férne, és a projektort csak filmnézésre, sötétben használnánk.
Lehet UST projektor is, de ha jól tudom, akkor ezek önmagukban is elég költségesek, és ráadásul egy hozzájuk illő, magas minőségű vászon is elég drága. A kettő együtt valószínűleg már túllépné a keretet (vagy mégsem?) Így úgy gondolom, a „normál” projektor a reális választás. A kanapé mögött kb. 1,5 m magasan van egy polc, oda elhelyezhető lenne, és kb. 4 méterre lenne a vászontól. Kérdésem, hogy mennyire működhet az a megoldás, ha a projektort nem rögzítem fixen, hanem használat után elteszem? Úgy képzelem, hogy előkapom, amikor kell, lerakom a kijelölt helyre, használom, majd visszapakolom, ha nem szükséges.
Amihez segítséget kérnék, az projektor és vászon ajánlás, figyelembe véve a fenti szempontokat. Használt eszköz is jöhet, azzal nincs problémám. Külön médialejátszóm még nincs, bár kinéztem a Dune Max Vision-t, ami elvileg szép képet ad (a hangot pedig a meglévő DAC-ra küldeném). Azon viszont elgondolkodtam, hogy ha a projektorba épített hálózati lejátszó is elég jól teljesít, akkor feleslegesen nem költenék egy külön lejátszóra – vagy legfeljebb csak egy későbbi upgrade-ként.
Jelenleg az Optoma UHZ55/66 projektorokat nézegetem (400-600 ezer Ft körül használtan). Vászonból az Elite Screens 125” oldalról feszített vagy „sima” verzióját fontolgatom (árban jelentős a különbség). Viszont kicsit elakadtam a választásnál, mert úgy érzem, hogy a projektort és vásznat együtt kellene nézni, hogy passzoljanak egymáshoz. Szóval jöhet bármi, ami szerintetek ide jó lenne. Projektor meg vászon együtt jó lenne olyan 800e körül találni.
Előre is köszi a tanácsokat!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest