Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen SSD-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- Milyen monitort vegyek?
- LG LCD és LED TV-k
- 3D nyomtatás
-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
BIGi75
senior tag
Élesség/optika témára: az én 520as sony-m 4096x2160 natív felbontású. Korábban AVR-en keresztül használtam így 3840x2160-at tudtam beállítani, mert a használt AVR-ek nem támogatták a 4096x2160at. Most PC-ről megy közvetlenül natívban a 4096 és jelentős élességbeli különbség van a PC javára ezzel a felbontással. Nem kétlem, hogy a komoly üvegoptika sokat számít, csak azt mondom, hogy a forrás is.
-
-
Joshi
titán
válasz Vhiktor #67693 üzenetére
A Sony SXRD és a JVC D-ILA technológiája is pont azért lett kifejlesztve, hogy a kontraszt sokkal magasabb legyen mint az átlag vetítőknél. Azt nem tudom, hogy pontosan milyen elven működnek ezek, hiszen ezek nem DLP projektorok. Ugye a DLP az a színtárcsás technológia ha jól tudom?
-
Vhiktor
veterán
válasz Vhiktor #67693 üzenetére
Bár 24p-s filmek esetében előre sem kell látni, mert minden képkocka 41.6666 ms-ig van kint, bőven belefér, de.azert gyorsnak kell lennie, hogy ne csússzon el a kép és a hang
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
-
Vhiktor
veterán
válasz makkmarce #67690 üzenetére
Ezt bármelyik mai lézeres vagy ledes projektorba beltehetné fw frissitessel, nem olyan nagy dolog.
Na de ennek a működését ki lehet mérni, úgy ahogy írtam, hogy valóban úgy működik e ahogy állítják.Meg itt az a nagy kérdés hogy hány ms-be kerül ez, ha sokba akkor nem sokat ér, ennek instantnak kell lennie. Sőt az lenne az optimális ha mondjuk x db kepkockaval előre látna a rendszer, ezt biztos nem tudja.
[ Szerkesztve ]
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
Morph76
aktív tag
Vajon ez a valerion csak állványon használható? Vagy lehet konzolon lelógatva? Persze ekkor a vászonra rálőni, biztos szippantás. egyzerűen nem akarom elhinni, hogy ilyen jó.
2700kalibrált lumen marha jó értéknek tűnik. -
makkmarce
őstag
válasz Vhiktor #67689 üzenetére
igen, pont ezt mondom, hogy fogsz egy sötét jelentet, ahol mondjuk a pixelben mért fényerő nem megy a 0-255 skálán 50 fölé. A jelenlegi projector ilyenkor küzd, mert jön a lámpa fényereje, és szinte mindent el kellene nyelnie.
Ehelyett fogják, a fényerőt leveszik 80%-al, a digitális jelet meg újraszámolják, hogy az 50 legyen a 255. Így a képen ugyanazt a fényerőt látod, de a fekete SOKKAL sötétebb lesz. Ugye itt jön az, hogy mi van akkor, ha van mondjuk a képen egy hófehér pixel, innentől már tonemapping algoritmus dolga, hogy mi legyen a vége, de egy biztos: fényévekkel a szemnek barátibb képet lehet így csinálni, ami tényleg sokkal látványosabb. Mivel az emberi szem is alkalmazkodik valamennyire, ahogy a fül az mp3-hoz, nem lesz tökéletes, de sokkal élvezhetőbb és részletgazdagabb lesz a végeredmény a sötét jeleneteknél. Ahogy már többször írtátok a filmek alapból is 30% adl fölé nem igazán mennek, így már alapból szebbet lehet mutatni. Az ANSI kontraszt persze pocsék lesz, de a filmek jól fognak kinézni, és ha jön egy világos robbanás, max olyan érzésed lesz, mintha nem lennének elég sötétek a falaid, mert a feketék is világosabbak lesznek. Nem lepődnék meg, ha pár éven belül ez elterjedt rendszer lenne szinte minden normális gépnél (ugye ehhez az kell, hogy kb képkockánként lehessen normálisan fényerőt állítani szinte 0-tól 100%ig).[ Szerkesztve ]
okoskodom, tehát vagyok
-
Vhiktor
veterán
válasz makkmarce #67688 üzenetére
Úgy értettem hogy filmben is kimérhető az amit állítanak.
Pl, hogy 20 nit s csúcsfényesség a jelenetben akkor felesleges a lezert maxon járatni és visszaszabalyozzak úgy hogy csökken a fekete szint de a 20 nit megmarad. Erre gondoltam. Egyebként bármikor generalok ilyen mintákat, mert adl mereshez én nem videót használok hanem spéci minta generátort. De bármikor csinálok 1 perc alatt ilyen videókat is, ha kell.[ Szerkesztve ]
-
makkmarce
őstag
-
Vhiktor
veterán
válasz makkmarce #67686 üzenetére
Ha visszamerve nem jó akkor nem igaz az teljesen amit írnak.
-
Vhiktor
veterán
válasz sony89 #67682 üzenetére
Hát kicsi az esély rá. Projectorjunkies teszt korrektnek tűnik.
[ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
veterán
válasz sony89 #67680 üzenetére
Leirva jól hangzik, viszont visszamerve kérdéses mert amit mutatnak videót ott látszik hogy a fehér fényerő is csökken ahhoz képest mint mikor ki van kapcsolva az ebl.
Egyébként ezt a megközelítést használhatna mindenki, nem egy atom tudomány.
[ Szerkesztve ]
-
sony89
tag
válasz HEAHEA #67677 üzenetére
Köszönöm!
Ebből a tesztből ki is vágtam ide nektek hogy mi is az a EBL :
"Az EBL egy olyan algoritmus, amely minden egyes képkockát és jelenetet elemzi, beállítja az ADL-t (átlagos kijelző fénysűrűsége), és automatikusan finomhangolja a különböző paramétereket, különösen a bemeneti jel lézerteljesítményét és gamma-korrekcióját.
Hogyan működik
Az EBL mögötti logika egyszerű. Képzelje el, hogy a projektor 100 nites maximális fényerőt és 1 nit feketeszintet biztosít 100%-os lézerteljesítménnyel. Ha most olyan sötét jelenetet játszik le, amely a tiszta feketétől (0 nit) a legfényesebb ponton 20 nitig terjed, akkor ehhez a jelenethez szükségtelen a 100 nites maximális fényerő.
Ilyen esetekben az EBL csökkenti a lézerteljesítményt, mondjuk 50%-kal, miközben egyidejűleg gamma korrekciót alkalmaz. Ez a feketeszintet 0,5 nitre csökkenti, ami kétszeres javulás, miközben a jelenet minden fényes pontja megtartja a megfelelő fényerőszintjét, a legfényesebb pedig 20 nit marad.
Ezt a gamma-korrekció újrakalibrálásával érik el, hogy kompenzálják a lézeres tompítás által okozott általános fényerő-csökkenést. Például egy kiemelést, amely 20-ról 10 nitre csökken az EBL lézeres fényerőszabályozás miatt, a gamma-beállítás 20 nitre kalibrálja vissza.
A nettó eredmény a kontrasztarány megduplázódása, mivel a fekete szint felére csökken, de a világos részletek nem változnak. Zseniális, igaz?
Mindez gyorsan történik, nagyon gyorsan, olyan gyorsan, hogy észre sem veszi, hogy az EBL a háttérben teszi a dolgát, miközben Ön filmet néz."Nos valami ilyesmi akkor...nem gyenge ... ezt a többi gyártó is elővehetné...
-
Vhiktor
veterán
válasz HEAHEA #67677 üzenetére
Mennek szépen lejjebb a szamok....
1600, meg ezt is túlzásnak érzem
[ Szerkesztve ]
-
sony89
tag
válasz Celithrandi #67675 üzenetére
Azt elvetettem mert bonyolultabb lenne, ugye vannak rendes 16:9-es filmek ill. olyan sorozatok is ahol más a képarány mint egy mozi filmnél kisebb a két fekete sáv...ha van a projektornak lenshift-je pikk-pakk oda állítod ahova kell és már mehet is a film vagy sorozat
-
makkmarce
őstag
válasz sony89 #67665 üzenetére
őő.. ilyen fotót még én is csináltam az optomámról de mind tudjuk, hogy annak sajnos nem volt kiemelkedően jó képe.
Kezdem azt hinni, hogy nem véletlen nem mernek normális gépet mellé rakni.
Közben rájöttem, mit is csinálhat a rendszerük, és egész jó ötlet.
Fogod a képet, meghatározod a max fényerőt, átskálázod a fényerőt, és lehúzod a fényforrás fényerejét. Így az olyan jelenetek, amin pl a w4000 elvérzett, hogy minden sötét, könnyen megoldható, hisz lesz egy jó fekete, és lesz egy látható jelenet a sötétben. Csak akkor hasal ez el, ha nagyon világos és nagyon sötét valami egyszerre.
Mondjuk az inkább szégyen, hogy jelenleg a többi gyártó nem így csinálja.
https://www.youtube.com/watch?v=RECqvclMpfM
okoskodom, tehát vagyok
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz yanpec #67673 üzenetére
Mindenesetre valóban vicckategória a fejlődési szint az elmúlt 15 évben.
Mondjuk, ha az ársávot is nézzük, használtan a régi high-end vetítők olcsóbbak a 0.95-ös chippel, mint az újak 0.47-tel.
[ Szerkesztve ]
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz yanpec #67671 üzenetére
"ilyen fekete szint DLP technológiával nincs más gyártónak"
Erre reflektáltam. Van.
Ha újban keresel, és 2000$ ig. Úgy pontosabb a megfogalmazás.
[ Szerkesztve ]
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
yanpec
aktív tag
válasz Atomgeszi #67668 üzenetére
Igen, de ezt már egyszer ha jól emlékszem megbeszéltük. Nem egy ligaban játszanak felesleges ilyen gépekkel összehasonlítani. Ha igazak a hírek akkor a saját kategóriájában egy olyat alkottak ami egyedi a piacon és a neves gyártók is elgondolkodhatank mit adnak arany áron a felhasználóknak. Én csak örülök ha új gyártók jelennek meg, egyedi technológiával.
Benq W5700 projector, Samsung galaxy watch 4, Samsung galaxy S20+, Nvidia Shield pro TVbox, Samsung Q950A 11.1.4 cs, atmos soudbar, Samsung UBD-8500 UHD Bluray lejátszó
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz yanpec #67667 üzenetére
"The company lists a native contrast ratio of 4000:1, and in my tests with a full black-and-white pattern, I measured a native contrast of 3960:1"
3600:1-hez adtam el az F32-őm.
LS5 még ennél is többet tud
Igaz, ezek 10-15 éves csúcs DLP-k 0.95-ös chippel.
De ott van Cseneles Runcoja is ~4500:1 körül.Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
yanpec
aktív tag
válasz sony89 #67665 üzenetére
Én is szemeztem vele meg be is fizettem még az elején az 50 dolcsit. De úgy alakult, hogy házat vettünk és felújítunk, így ejtve lett a téma. Ennyi pénzért ami a bevezető támogatói ár nagyon megéri, de a rendes piaci ára már nem annyira. (4000 dollár). Én a maxot 1900-2000€ körül tudnám elhozni, de sajnos most nem fér bele. Egyenlőre marad a Benq.
Most már elérhetőek valós felhasználói tesztek is, az avsforumon is jelent meg teszt a gépről.
Valóban olyat hoznak ami egyedi a piacon, ilyen fekete szint DLP technológiával nincs más gyártónak. Ha ilyet tudnak egy ilyen pici DLP chippel, akkor mit fognak alkotni nagyobb chipekkel.
[link]Benq W5700 projector, Samsung galaxy watch 4, Samsung galaxy S20+, Nvidia Shield pro TVbox, Samsung Q950A 11.1.4 cs, atmos soudbar, Samsung UBD-8500 UHD Bluray lejátszó
-
sony89
tag
Ismét egy kis Valerion VisionMaster Pro 2 & Plus 2 Side By Side videó!
Ha ez tényleg így van, ez a EBL funkció valami csodát csinál a fekete szinttel... így látva hihetetlen egy 0,47-es DLP től...
-
Prinz Eugen
tag
Sziasztok, németországi rokon venne projektort, böngésztem a topikot, de nem is volt túl sok időm, meg kezdek elveszni az infókban, így kérném segítségeteket, ajánlatotokat.
A helyzet adott, a kanapétől 3,7m távolságban van szabad falfelület ami 2x1,6m, oda szeretnének vetíteni. A szoba nagyon jól sötétíthető. Árban 1000-1500 Eurot szánnának a dologra, ebbe jó lenne, ha valami vászon is beleférne, csak ne a "sima" falra dolgozzon a gép
Bármilyen ötletet, segítséget, észrevételt szívesen fogadok, és köszi!
(Hja, film/sorozat lenne a cél, az se baj ha szimplán akár tabletről is lehetne streamelni a projektorra, már ha van ilyen opció vagy adott esetben lehetne okosítani az eszközt) -
sony89
tag
válasz szepi0808 #67658 üzenetére
Ez is igaz , de én úgy szoktam nézni a filmeket hogy pl az alsó fekete sávot letolom teljesen a vászon pereméig és így csak a látható tartalom van rajta a vásznon, mozisabb élményt kapok ...na ha ezt kézzel állogatni mikor a fejed felett van a projektor egy polcon nem a legjobb és kényelmetlen...de ez nyilván az én berögződésem...
-
makkmarce
őstag
válasz proci985 #67650 üzenetére
én 115ről indultam, 3.5méterről (most csak valami szobarendezés miatt került kicsit közelebb a kanapé). aztán úgy éreztem, á, ez kicsi, akkor nagyítottam 120-ra. Aztán mikor megjött az új gép, akkor nézem, áá tud ez nagyobbat, akkor 130-ra, aztán mikor visszajött Vhiktortól, akkor mikor felraktam, 140 lett. Szóval volt vagy 4 év, míg eljutottam ide, ez egyébként már tényleg a határon van nagyon, viszont ugye ez 16:9. Széles vászonként ez kisebb. Sokszor hiányzik az optomában található zoom
okoskodom, tehát vagyok
-
szepi0808
senior tag
válasz sony89 #67657 üzenetére
1x kell a vászonra állítani, ha csak nem kell lencsememória a váltott képarányhoz.
De viszont sokan nem tudják, hogy előny is a motorossal szemben, hogy nincs focus drift. Hidegen és melegen is ugyanaz élesség fogad. Pár perc bemelegedés után a konvergencia is a helyére áll. Nekem kifejezetten ez előny a motorossal szemben.Sony VPL-XW5000ES, Sony VPL-XW6100ES SepiSreens Jolly Frame 136" 0.6 ALR 4K Zidoo Z3000 Pro Anthem AVM70 15.2ch. EMOTIVA XPA Gen3 7ch + 2x BasX500. MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5 SVS SB4000 2db.
-
Turbo73
tag
Nagyon jó gép a Sony 5000-es, előrelépés volt a Sony 290-hez képest. Nálam 114 nit fényerőt produkál 50%-os lézer mellett és így kb. semmi hangja nincs a hűtésnek. A Sony 290-el 60 nit-en moziztam, alacsony lámpán, mert magas lámpán már nagyon hangos volt a hűtése. A színek beállíthatósága is briliáns és az X1 Ultimate proci is jól végzi a dolgát. Ami nyomor: a manuális fókusz/zoom/lens shift állítás, meg, hogy kivették belőle a 3D-t. Bár ahogy elnézem az új JVC/Sony natív 4k vetítők árait, jelenleg a Sony 5000 az abszolút best buy ár/érték arányban. Sajnos a vetítési körülményeim nagyon nem jók, nappali, fehér falak. De talán egyszer sikerül összehozni egy dedikált moziszobát.
-
Vhiktor
veterán
válasz Vhiktor #67654 üzenetére
De itt egy konkrét példa nem imaxra.
Etele cinema 2-es terme. A vászon szélessége 17.6 méter, az első sor kb 5 méterre van a vászontól, az utolsó 17 méterreÉs ha jól emlékszem egy sima, alap mozi középső sora 54 fok koruli horizontális látótér lefedettséget nyújt.
[ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
veterán
válasz proci985 #67653 üzenetére
Én viszont teljesen biztos vagyok benne, utána lehet nézni imax specifikációban. THX képben kb hülyeség, hanghoz több közük van.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Vhiktor #67652 üzenetére
nem vagyok benne biztos.
[link] masik kalkulator, eszerint is stimmel az 57fok es ez metert ir (ami a te szamitasod szerint 114 fok, ld lejjebb).
[link] 2.35:1 referencia (IMAXot nem mutat), de THX minimum 26fok. SMPTE max 60fokot ir.
[link] 60 fok horizontalisan az emberi szinlatas felso hatara. 120 fok pedig kozeliti azt amit az emberi szem mozogva meg belat. ja igen, nezz ra a szamokra, szognel itt a derekszoghoz kepest szamolja, tehat az stimmel, hogy a vizualis kozepvonalhoz kepest 60 fok, az az imax 120fokos teret jelenti.Celithrandi:
[link] ranezve kb tenyleg stimmel, mondjuk 244 centirol lehet nem akarnek 4Kt nezni.akkor valamit elneztem par eve, amikor utanaszamoltam a dolgoknak. koszi
De onnantól kezdve érdemes erről beszélgetni ha kipróbáltál otthon egy 4k gépet.
Marmint kizarolag nativat, uvegoptikaval? .
komolyra forditva: W2000rol nem egyertelmu a feljebblepes, es lampasat mar nem akarok. talan jovore. egy ideje nezem a lehetseges utodot mert eredetileg 3-4 evre vettem, hogy majd ugyis lesz elerheto 4K gep... aha.1100 euroert a W2710 talan mar kezd beesni epeszu kategoriaba, de 0.65"bol a legolcsobb meg mindig a Benq 3000i.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Vhiktor
veterán
Imax minimum 60 fok, nem 30. A 30 a sima mozi lesz.
-
Celithrandi
addikt
nem véletlenul raktam be egy kalkulátort. 120as vászonnál 1080p ben 4,7 méter az ideális táv 4k ban meg 2,4. Tehát ha 4,7 méternél közelebbről nézed akkor már 4k. De onnantól kezdve érdemes erről beszélgetni ha kipróbáltál otthon egy 4k gépet. Tehát a 120 2.7 ről pont a 4k ideális távolsága
[ Szerkesztve ]
i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Vhiktor #67647 üzenetére
azt hiszem a te szamid a duplaja annak amit irtam, az imax minimum recommended az 30as angle a kalkulator szerint. imax elso sorban nekem forgatnom kene a fejem, es kb onnantol lenne a 4Knak ertelme.
makkmarce: az aranyaiban tavolabb van, mint ahonnan nekem van a kenyelmes helyem. viszont nekem kellett par honap megszokni, hogy ennyire kozel vagyok (120" kb 2.7rol).
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
válasz makkmarce #67648 üzenetére
Mert alighanem forgatod a fejedet filmnézés közben, mint a tenisz/pingpong játékvezetők. Vagy messze átlagon felüli a perifériális látásod.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Vhiktor
veterán
válasz proci985 #67646 üzenetére
Imax utolsó sora 60 fokos hirozntális látótér lefedettséget jelent, ez alá nem mehetnek, első sor meg 120.
Az más kérdés, hogy mennyira tarják be[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Celithrandi #67645 üzenetére
[link] kalkulator szerint 150" 10 feet tavolsagrol 57.2fokos nezesi tavolsagot jelent. THX recommended 16.8feet. fHD distance 19.6feet, szoval itt jon ki, hogy a 2K elonye meg kijon. azaz mivel otthoni 2K gep nagyon nincs, a 4K (es a rezgetos 2K) elonye optimalis korulmenyek kozott ki fog jonni.
57.2 fok az nagyon kozel van. ugyan a kalkulator regebbi, de a latoszog az rajtunk embereken mulik, es nem a technologian. amikor nem kell belatni az egesz kepernyot, akkor termeszetesen ez jo lesz.
persze mindenki olyan kozel ul amennyire szeretne, de mozis gepeknel a 2K folotti felbontasnak a szabvanyok miatt van ertelme.
[ Szerkesztve ]
-
Celithrandi
addikt
válasz proci985 #67643 üzenetére
a határokban igazad van, de a számokban nem. 150es kép esetén 1080p ben 6méter az ideális nézési távolság, 4k esetén 3 méter. [link]
i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66
-
Joshi
titán
válasz Turbo73 #67618 üzenetére
"Csak úgy süt belőled a kedvesség. "
Ne szívd mellre, a sony-s kontrasztvesztés csak poén akart lenni, mert ha sony, akkor ezt előbb-utóbb úgy is felhozza valaki.
Egyébként mi a benyomásod a Sony XW5000-ről? Te milyen szobában vetítesz? A vetítési feltételeknek mennyire felel meg? -
proci985
MODERÁTOR
válasz Celithrandi #67642 üzenetére
benq w2000 ami nem tud 4Kt, szoval semmivel nincs problema, ez ennyit tud. egyebkent a legkozelebbi ponton elvileg van lathato kulonbseg, ha jol emlekszem valahol 3.5-3.7m korul mar egy 1080p projektor is eleri az emberi szem hatarait.
ellenben van olyan forras, ahol viszont egyertelmuen a master gyengebb, mint a projektor felbontasa, (eredet) blu-ray es 4K streaming eseten is. mindezt a W2000nel.
nekem reszben ezert nem surgos valtani, mert az emberi szemnek is megvannak a hatarai. reszben meg a master tapenek is megvannak a maga hatarai.
kieg: van itthon tobb oledes eszkoz amin szinten szoktam megfeleloen kozelrol filmezni, telefonnal meg 6.5"os meretben az fHD nekem pixeles. prezentaciora egy 4K projektor hasonloan kozelrol ahol filmezek egyertelmuen jobb egy fHDnel, de filmezni mas szempontok vannak, mint excelre vagy kozos code reviewre.
[ Szerkesztve ]
-
Celithrandi
addikt
válasz proci985 #67641 üzenetére
hát ha ott nem látsz 1080p és 4k között különbséget akkor valahol gond van. Vagy a szemmel, vagy a forrással vagy a vetítővel. Milyen gép az ahol nem látsz 4k nál javulást?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Celithrandi #67637 üzenetére
en is 2.7rol nezek 120"et a legkozelebbi ponton.
-
spiky03
veterán
válasz MrZenan #67635 üzenetére
Úgy értettem azt a sávot, hogy a palfonon is lenne ugyanúgy fekete szövet.
De nem érné végig a palfont a hátsó falig, csak kb addig ameddig a kanapé kezdődik.
A földre, a parkettára is térítenem kell majd anyagot mert az világos.
A fehér tv állványról nem is beszélveDe amúgy vsz már az az U alakú fekete "keret" is hozna a képen javulást. Főleg szürke vászonnal, amim van.
Érdekesség képen megkérdezte a ChatGPt, hogy ő milyen mobil megoldásokat tud ajánlani nappali igényes sötétítésre. Mondott érdekeseket, de nekem egyik sem volt kivitelezhető.
SuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
Celithrandi
addikt
válasz Cseneles #67629 üzenetére
jó lenne természetesen az én mostani kis gépemet látni rendes optikával, de nem igen kivitelezhető rentábilisan szerintem
[ Szerkesztve ]
-
Celithrandi
addikt
válasz proci985 #67636 üzenetére
ez a méret totálisan belátható. Viktor kb ekkorát néz 1,5 méterről ami nekem már durva, de ő imádja. Persze a filmeknél sok a tényező, pl az új országúti disco remakenél le kellett szednem 4k helyett egy 1080p-t annyira raszteres lett 4k-ban. De összességében mint ahogy írtam is még 1080p forrásnál is élesebb a kép pedig az optika kinézete és paramétere alapján az 1080p hd29hlv ben azonos optika van mint a viewsonic lx700 4k ban
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Celithrandi #67634 üzenetére
van, akinek nagyobb a periferias latasa, en a THX ajanlasbol indulok ki.
jatekoknal eleve 4K a belso render, szoval ott a 4K projektor elonye egyebkent jobban kijohet, ahogy a jobb minosegu optika is.
ettol fuggetlenul filmnel jellemzoen szuk keresztmetszet lehet:
- a nezesi tav
- a master
- a diszlet minosege
- a kepalkotasi felbontas
- az optika
- a beallitott elesseg a projektoron
- (a vaszon?)Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
MrZenan
junior tag
válasz spiky03 #67633 üzenetére
Sajnos nem elég, tapasztalat, hogy a teljes mennyezetet le kell fedni.
Egy darabig csak a vászon szélességében festettem sötétre, és amikor a többi részt is lekentem, szemmel láthatóan jobb lett a kép.Nálam a falak, a mennyezet, a bútorok, a függöny mind sötét színű, mégis a teszt ábrán, és némely jeleneteknél észre lehet venni a bevilágítást.
A gázcső, az ajtó, a szönyeg, a tv állvány, a lámpa burkolat világos, és már látszik is. Meg persze a festék is valamelyest visszaverni a fényt, szóval kemény dolog ez.[ Szerkesztve ]
-
Celithrandi
addikt
válasz proci985 #67632 üzenetére
nálunk adott egy 150es kép amit 3,5m ről nézünk, az 1080p gépbe és a 4k ban szerintem teljesen azonos műanyag optika van. Már 1080p nél is nagy az élesség beli különbség, 4k nál meg forrás függvényében jelentős. Még asszony is aki nem sasszemű a csere után egyből megállapította hogy a hogwarts legacy olyan mintha egy teljesen más játék lenne. Ég és föld a különbség. Amit írsz az amúgy teljesen helytálló egy 50es tv esetén. Én csak azt mondom amit látok. 3db 4k 0,65 dmd gép is volt itt előtte pedig 10 év alatt vagy 6 1080p gépem volt és előtte még 720p is volt.
[ Szerkesztve ]
-
spiky03
veterán
Menő
Durva ez a "csigázás"
Én csak sima kapóval tervezem majd, igaz kell majd egy fellépő, hogy elérjem a plafont. - 2,8 m a belmagasság.Kérdés mindekkhez?
Ha a vászon előtti kb 3 méteres rész lesz sötítétve az elég lehet? A plafonon meg a vászon két oldalán kb a kanapéig.
Tudom jobb, ha a teljes vetített terület van sötétíítve, de gondolom ez jobb mint a semmi?
SuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Cseneles #67629 üzenetére
es itt vissza is terunk oda, hogy az emberi szem epeszu filmezesi tavbol 2K es 4K kozott nem lat kulonbseget. ha jol emlekszem 4K valahol 0.7:1 es nezesi_tav:kepatlo folott lesz jobb 2Khoz kepest 16:9es tartalmaknal, ami 100"nel 70"et (kb 180centit) jelentene. ennyirol nem latni be egyszerre az egesz kepet.
prezentacios es installacios projektoroknal ez lehet kritikus, de mozis projektoroknal a 4Knak gyakorlatilag nincs sok ertelme:
- reszben nem latjuk be az egeszet
- reszben a filmek joresze is max 2K mastert kap, szoval a 2K vs 4K kozotti reszletesseg-kulonbseg lehet sima zorej. kb 2000es evek elotti filmeknel mar fHDban is zorog minden. ilyen helyzetben egy fHD, de jobb optikaju gep el fog verni egy 4Ks gepet. valos 4K infotartalmu anyagoknal ez mar nem biztos.ezen felul meg optikanal elesseg mellett azert van par tenyezo
-
vasimnbt
tag
válasz cinemazealot #67630 üzenetére
Köszönöm,akkor marad a TV a projektor helyett.
-
cinemazealot
addikt
válasz vasimnbt #67628 üzenetére
Vetítéshez, illetve ahhoz, hogy a vetített képet élvezni lehessen, sötétre van szükség. Léteznek persze különleges vásznak, amik megpróbálják kizárni a környezeti fényt, de azok általában drágák és csak bizonyos szögekből élvezhető a képük (pont szemből). Viszont ha a sportesemény nézését nagy társaságnak szánod, ez kiesik, mert nem mindenki fog tudni az optimális pozícióban elhelyezkedni.
Ha a sötét csinálás egy "nem szívesen" tevékenység, akkor vetíteni sem akarsz majd szívesen. Világos környezetbe tévé való képalkotásra. Vagy vetítesz, de akkor elviseled, hogy a vetített kép fakó és élettelen lesz.
-
Cseneles
őstag
válasz Celithrandi #67620 üzenetére
Vegyunk egy Sony gepet de nem vita inditasbol hanem mert muanyag objektivet hasznal meg 5millios vetelar eseten. Hiaba 4k es amugy feltehetoleg a kepalkotas minosegben meg is tortenik, viszont az objektivnek meg is kell tudni jeleniteni a vegfelhasznalo szamara. Na ez nem tortenik meg ,legalabb is nem olyan minosegben ahogy illene. Melleteve egy jo objektivel fullHD Dlp-t… hat mit is mondjak…tiszteletet parancsol a vetitett kepe.
Sony is tud jo gepet gyartani minosegi objektivvel akar csak ami a sajat Runcodlp gepemben is szolgalatot teljesit vahy a Christie 3chip dlp vagy Barco gepekben(Konica minolta). Sony gtz380 viszont ez is 35milla.😁
[ Szerkesztve ]
Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000
-
vasimnbt
tag
válasz Celithrandi #67627 üzenetére
Maga a helyiség világos falakkal rendelkezik kevés bútorral,keleti fekvésű,csak a reggeli órákban,és csak nyáron tud a nap bevilágítani.Természetesen van redőny is,csak azt álltalában az ember napközben nem szívesen engedi le...
-
Celithrandi
addikt
válasz vasimnbt #67626 üzenetére
attól függ mi számodra az elfogadható, alapvetően redőny, függöny nélkül minden kép vacak képet ad világosban
-
vasimnbt
tag
Üdvözlet!
Egy Benq TH 575 típusú projektor alkalmas lehet nappali fények mellett sportesemények,tv adások megjelenítésére UPC Direct beltéri egység használatával?
Köszönetel. -
MrZenan
junior tag
-
Ogard
tag
Végre volt időm kicsit foglalkozni a napvitorlás mennyezet sötétítéssel:
A vászon 290 méter széles, a napvitorla oxford szövet, 4 x 3 méteres téglalap.
Az eredmény elég ígéretes, előnye, hogy összesen négy szemes csavart kell befúrni a falba vagy mennyezetbe, összesen enni nyoma marad, feltenni és levenni is öt perc, egy ember is meg tudja csinálni.
A rögzítéshez csigákat, karabinereket és kötélfogókat használtam.
(A csigák és a karabinerek egy vitorlásboltból, a kötélfogó a temurol van.)
A napvitorla előnye, hogy készre van szabva és jól feszíthető, összesen 5 centi hasa van, de még feszesebbre is lehetne húzni. (Azért használtam dupla csigát, mert az felezi a meghúzáshoz szükséges súlyt.)
A vitorla anyaga hiába fekete, azért nem nyeli el tökéletesen a fényt, de már így is sokkal kontrasztosabb lett a kép, vettem fekete öntapadó fényelnyelő adamantium szövetet, ezt rá fogom varrni-kasírozni, ha minden jól megy, úgy, hogy egészen a vászonig kiérjen, remélem ettől tovább csökken majd a visszavert fény mennyisége.
A vitorlát szépen össze lehet hajtani, egy 20x30x40 es dobozban elfér,
Úgy látom, hogy ez egy jó módszer lesz a mennyezet sötétítésre, a négy szemescsavar nem túl feltűnő, vállalható kompromisszum.
[ Szerkesztve ]
-
Celithrandi
addikt
válasz Cseneles #67617 üzenetére
de ha bukod az objektív íriszt az nem gond? élesebb lesz a kép, esetleg kisebb lesz a torzítás, de cserébe kinyírod a fényszabályozást
-
szepi0808
senior tag
Jól mérted. Single Pixel lit nélkül 12.000 körül van. Ha világít a pixel, akkor 8.500 körül lesz.
Sony VPL-XW5000ES, Sony VPL-XW6100ES SepiSreens Jolly Frame 136" 0.6 ALR 4K Zidoo Z3000 Pro Anthem AVM70 15.2ch. EMOTIVA XPA Gen3 7ch + 2x BasX500. MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5 SVS SB4000 2db.
-
Turbo73
tag
"Nem gondolom sehogy."
Akkor nem kellene osztani az észt.Osztottam volna? Nekem úgy tűnik, hogy csak elgondolkoztam a dolgon mert érdekel hogyan működik.
"Nálam 11000:1 a natív."
Mivel Sony VW-290ES projektorod van (ha minden igaz), akkor idővel lesz az még ~3000:1 is. Bocs, de ezt nem hagyhattam ki.Hát ez nem nyert. Nekem is Sony 5000 van, akár csak neked. Csak úgy süt belőled a kedvesség.
Mellesleg a Sony 5000-esben csak 1 db optika műanyag, a másik 13 üveg. Ha jól informálódtam az új JVC NZ500 és NZ700 sem 'all glass' többé.
[ Szerkesztve ]
-
Cseneles
őstag
válasz Celithrandi #67615 üzenetére
Az iriszt bukod, leteznek manualis mikroszkop iriszek, viszont ezek elhelyezese nem egyszeru. Minden valamire valo gepben 2 irisz talalhato, egy hatul a fenyut elejen ami a feny szabalyozasara szolgal, a masik az objektivben ami szinkronba allitva a hatsoval felelos a kontrasztert.
Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000
-
Celithrandi
addikt
válasz Celithrandi #67615 üzenetére
mármint azt szerettem volna írni hogy sw nem hw és nem fordítva sry
-
Celithrandi
addikt
válasz Cseneles #67614 üzenetére
amúgy az írisz szabályozást hogy lehet megoldani "random" optikával? Mert a többi már csak méricsgélés és fabrikálás így elsőre végiggondolva, de az írisz már hw kérdés nem sw. vagy rosszul állok neki a kérdésnek?
[ Szerkesztve ]
-
Cseneles
őstag
Minden gepet fel lehet turbozni kisse. Foleg a mai slager modeleket. Gondoljatok bele, van aranylag egy jo kontrasztal, szinterrel és fenyforrassal rendelkezo projektor. A kepeloallitast elvegzi becsuletesen, erre beletolnak egy hogy is fogalmazzak….olcso, hasznalhato es meg éppen nem megbotrankoztato objektivet ami amugy a jo minosegben eloallitott kepet a nező elé tarja. A megjelenitesert 100%-ban az objektiv felel. Minel nagyobb a felbontas annal fontosabba valik a minosege.
Felre ne ertsetek, nincs se idom se kedvem ilyeneket csinalni viszont csinaltam mar joparat.
[ Szerkesztve ]
-
Celithrandi
addikt
válasz MrZenan #67611 üzenetére
ehhez le kellene töltened a tubisról és konvertálni. Mindent a videó valós fps sebességén kell lejátszani. Netflixen én nem láttam még 60fts-t max 24 vagy 25 öt.
-
Cseneles
őstag
válasz sony89 #67607 üzenetére
Üveg a jvc szemben a Sony müanyaggal.
Jvc-ben általam egy jobb objektiv.
Itt meg Péjé gepe egy jobb objektivvel.
[ Szerkesztve ]
-
MrZenan
junior tag
Tudom hogy nem feltétlenül projektor topik téma, de hátha tudtok segíteni.
Szóval van egy Optoma X146 készülékem, és mindent 24p-be szeretnék lejátszani.
Viszont a YouTube videók, illetve némely film Netflix-en magasabb képkocka sebességgel fut.
Hiába állítom be az eszközön a 24p-t ha magasabb FPS-el van rögzítve az anyag akkor ilyen furcsa szaggatás van jelen.
Amennyiben 60-hz re állítom az eszközt nincs szaggatás, viszont így bukom a mozis mozgást.[ Szerkesztve ]
-
Celithrandi
addikt
válasz Atomgeszi #67609 üzenetére
ez így van, de pl én nem vennék ilyen áron garancia mentes barkács gépet aminek az alapja hulladék elektronika. nem véletlen hogy minden ilyet gari idő lejárat előtt 1-2 évvel adok el. az ilyen cuccokat jellemzően a ráfordított költségek és a valós értékének a töredékéért tudod eladni. Ha pedig nem fáj ekkora bukta akkor már költhetsz többet is új gépre
[ Szerkesztve ]
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz Celithrandi #67608 üzenetére
Kivéve, ha valaki egy gyárinál jobb készüléket keres.
-
Celithrandi
addikt
válasz sony89 #67607 üzenetére
mindent lehet, csak többet nem feltétlen adod el és bukod a garit lencse az lencse, nikon gépre is raksz canon obit csak ahhoz kapsz adaptert már, régen nem volt és barkácsolni kellett.
[ Szerkesztve ]
-
Cseneles
őstag
válasz Celithrandi #67604 üzenetére
lézerről beszéltem, nem nem esik szét csak opálosan bemattul eletlen, hőtágul stb. Ha érdekel a téma a hozzászólásaimra keress rá. Ha jól emlékszem osztottam ilyen képet pár éve.
[ Szerkesztve ]
-
Celithrandi
addikt
válasz Cseneles #67599 üzenetére
rgb lézer gépben nincs semmilyen kerék. a műanyag optika meg nem esik szét, persze nem jó, de épp ezért nem is hasonlítunk össze 500eures gépeket 10 milliós gépekkel. 8 canon objektívem van a gyári kittől kezdve az L profikig érzem ám miről beszélsz, de almát almával körtét körtével
[ Szerkesztve ]
-
Cseneles
őstag
Majd ha egyszer furdal a kíváncsiság műanyag vs minőségi optikai üveges objektív közöt....Ha lejárt a garid dugok egyet a Sony gépedbe. Nem lehet egy lapon említeni a kettőt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Politika
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Mikrotik routerek
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- Filmvilág
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest