-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
péjé
őstag
válasz
oroszlan12 #47099 üzenetére
Én az Optomára szavazok..halkabb, a nagyon kontrasztja talán a valóságban is jobb, ha túladnál rajta akkor az Optomát hamarabb elviszik, ismertebb márka.
Érdemes kalkulátorral megnézni hova lehet telepíteni őket, mindkettőben van minimális függőleges lens shift ha jól nézem.
Vásznat esetleg egy szürkét lehetne nézni hozzá, dobna a kontraszton, a fényerő elbírja.
Nem eco módban hangosak lesznek, a DLP szivárvány hogy zavar-e azt nézd meg mielőtt megveszed. -
oroszlan12
tag
Sziasztok!Segítsetek légyszi a 2 projektor közúl választani:
-Viewsonic PX701HD
-Optoma HD144X
otthon használnám,filmezésre.
Köszi előre is a segítséget ha vki tudna!!! -
péjé
őstag
válasz
devil-k #47095 üzenetére
Nekem függőben van egy ilyen projektem, ilyesmi anyagokat is nézegettem anno... [link]
Félig megoldódott a dolog, 3-ból 2 venti cseréjével...Noctua pc tuningventik kerültek a gépbe, kb feleződött a zaj (Barco F22 a gép). Érdemes körüljárni ezt a lehetőséget is...figyelve a légszállításra stb. -
cinemazealot
addikt
válasz
Márton #47094 üzenetére
Nem tudom, hogy valóban szükséges-e az LCD-t ennyire hűteni, csak sejtem. Ha a ház kicsi, könnyű, mégis sok minden van benne, mégis relatíve olcsó a készülék, akkor vélhetően nem túl tartósak a benne lévő alkatrészek, és a gépház-merevítések is vékonyak. Egy komolyabb 3LCD gépnél ez nyilván másképp van, de annak nagyobb is a háza, talán jobban elszeparálhatóak az LCD panelek a fényforrástól, de ha nem, a légcsatornák is biztos hatékonyabban vannak kialakítva.
De majd a nálam okosabbak megmondják a tutit.
(#47095) devil-k
Nem, ez egy kutyaközönséges habosított polisztorol lap (amolyan hungarocell/nikecell), ami két oldalról cementezett fahánccsal van bevonva, hogy a ráhordott vakolattal jobban kössön. Ezt szokták tenni a házak betonkoszorújának külső szélére, hogy elkerüljék a vasbeton által kialakított hőhidat. Szerintem semmilyen életveszélyes anyag nincs benne, ami miatt ne lehetne beltérben használni, főleg ha le van festve. -
devil-k
nagyúr
válasz
cinemazealot #47091 üzenetére
Köszi a választ.
Ez az a fagyapott anyag, amit az autópályáknál használnak, ugye? Én ezt biztos nem raknám a szobába.
Lehet egyébként venni már filc panelt is, most abban gondolkozom. Jó hangszigetelő az is. Ilyen: [link] -
Márton
nagyúr
válasz
cinemazealot #47093 üzenetére
Aha. Tehát az LCD-t kell nagyon hűteni, nem is annyira a LED fényforrást?
A lencse valóban gagyi, sokkal több idő kell pontosan beállítani a fókuszt, hogy a kép alja és teteje is éles legyen. Ez DLP-n max 10 mp
Hát igen, a mobilitás fontos, 1kg a gép.
Az is tetszik, hogy 24V-os, tehát egy 6cellás akkuval egy barlangban is vetíthetek -
cinemazealot
addikt
válasz
Márton #47092 üzenetére
A teljesítményigénye tényleg alacsonyabb, hiszen míg az átlag ívlámpás gépek bőven 200 Watt fölött kérnek, addig ez beéri 100-zal is. De mivel ennek a tokozása valamelyest szűkebb, az anyagai (beleértve a lencséket is) egyszerűbb (bocs, de talán gagyibb is) műanyagok, az LCD-t pedig jobban kell védeni (hűteni), mint egy a seggén hűtőbordával ellátott DMD chipet, így érhető, hogy minél inkább igyekeznek kifújni belőle a termelődött hőt.
Én ha nem sajnálnám a beleölt pénzt, akkor a fenti hushbox koncepciót folytatva simán megpróbálnám egy porszívóval csőkígyón keresztól átáramoltatni rajta a levegőt, miközben a belső ventilátorát kiszerelném, épp csak sokat veszítene a gép a mobilitásából.
-
Márton
nagyúr
Öcsém vett egy Philips Neopix npx540 vetítőt. A 720-as képével nem is lenne gond (főleg az árához képest), de sajnos elég hangos, és nem találunk ECO módot. Ezeken nincs ilyen? A venti esetleg cserélhető valami minőségibbre? Nem is tudtam, hogy a halogénhez hasonlóan a LED is ennyire melegszik. Sőt, jobban? Mivel hangosabb mint a DLP-m..
(pedig azt írják: the power consumption is far lower than a regular lamp based projector)Még épp 14 napon belül van...
köszi -
cinemazealot
addikt
válasz
devil-k #47088 üzenetére
Tapasztalat még nincs, csak elmélet egy tapasztalat-kezdemény alapján.
Van ugye a polcon tótágast álló W1070-em, ami relatíve kicsi, így halk jeleneteknél eléggé hangos tud lenni (alatta ülünk). A Szepi által forgalmazott, tetősíkra felkent folyékony textiltapéta fog valamennyit a hangján, de sajnos ennél a modellnél ez nem elég, már csak azért sem, mert a gép ebben a pozícióban balra előre fújja a meleget. A polcra első nekifutásra felragasztottam egy vékony polifoam-szerű lapot, de mivel annak a felülete is eléggé sík (akusztikailag rideg reflektor), ráadásul pont az előrefelé menő légáramlásra nincs ráhatása, ezért túl sokat nem ér, szerintem le is fogom cserélni valamilyen puhább cuccra.
A hosszabb távú terv viszont az, hogy építkezésből megmaradt, de szépen lefestett fagyapot polisztirol táblából építek (hajtogatok) az egész polc elé egy előlapot, amiből középen kikukucskál majd a vetítő, de mivel a polc két oldala nyitott marad, így légáramlást (ezáltal hangot is) csak oldalra fog tudni produkálni. Viszont tartva attól, hogy még így is megrekedhet bent a meleg, a polc jobb- és baloldalára szerelek majd fel egy-egy nagy átmérőjű (~20 cm-es) lassan forgó ventilátort (figyelve, hogy a projektorral összedolgozzanak), azaz a rendszer mindenképpen nyitott lesz. Elképzelhető, hogy a jobb hatás érdekében a kétoldali "légkapuhoz" építek majd valamilyen szövet borítású (ezáltal még tompítóbb) "labirintust", amin azért a levegő könnyen átjut, így a hűtés nem lesz bajos.
(#47089) Birdiee
A MH680 kézikönyvében ugyan nem látom, de szerintem ez is DLP-Link technológiával lövi a 3D-t, így szerintem ezek a szemüvegek jók lehetnek hozzá.Szerk.: A TH681 kézikönyve sajnos ugyanilyen "bőbeszédű".
-
Birdiee
csendes tag
Na ennyire értek a projektorokhoz... Imént kiderült, hogy nem MH 680 projektort vettem, hanem TH681-est. A fentebbi kérdéseim erre a típusra vonatkoznak. Bár sok különbséget nem látok leírások alapján. Így vegyen az ember használtan, kapkodva és tudatlanul bármit.
-
Birdiee
csendes tag
Lenne még egy kérdésem 3D-vel kapcsolatban.
Adott egy 3D DLP projektorom, mint fentebb is írtam egy BENQ MH680.
Ehhez milyen aktív szemüveget vásároljak?
Bármilyen aktív szemüveg jó? Pl. a Samsung szemüvegei, vagy projektorhoz másféle kell? Olvastam olyat, hogy DLP-hez való aktív szemüveg. Jól értelmezem, hogy pl a Samsung tévékhez adott aktív szemüveg nem jó a projektorhoz? Egyébként mi a véleményetek erről a típusról? Remélem nem fogtam mellé. Egy Acer PD523PD-t váltott le ez a készülék. Képileg ég és föld természetesen.Köszönöm a válaszokat!
-
devil-k
nagyúr
Hushbox kérdésem lenne felétek.
Szeretnék egyet magamnak (DIY). Milyenben lenne érdemes gondolkozni?
Zárt vagy nyitott? Mennyire érdemes ezt túlmisztifikálni? Annyi biztos, hogy az új vetítő felkerül majd a plafonhoz. -
Birdiee
csendes tag
Sziasztok!
Van itt olyan szaki, aki ki tudna tisztítani nekem egy BENQ MH680 3D dlp projektort? Most vettem kéz alól, de olyan retek van benne amilyet én még nem láttam. Vastagon áll a por benne. Az lenne az igazi, ha meg tudnám várni ezt a műveletet. 1-2 esetleg 3 óra nem gáz, addig eszem egy mekit a környéken .
Apropó környék, Budapest környékén lenne az igazi, bár hétvégén Eger, Gyöngyös, stb környékén is tartózkodom.
Ha adsz telefonszámot, felhívlak!
Üdv. Attila
-
péjé
őstag
szia,
használt vetítő is lehet? vannak keveset ment már nem belépő kat.gépek ennyi pénzért.
4m-es távról kb. a 260cm körüli képszélesség a bevált (16:9-es képnél nézési táv = képszélesség x kb. 1.5) de ezt ki kellene próbálni mi fér el ill. neked mekkora kéméret tetszik, ez eléggé egyénfüggő.. Ha 100" fér akkor annyi ha van lehetőség nagyobbra akkor azért gondolkodj el rajt.
Legjobb a fix vászon, nem hullámosodik. Olcsó/egész jók az Optoma vásznak, kicsit drágágbb a Grandview...persze akad sokféle, érdemes üvegszálerősítésest keresni. 106" felett érdemes motorost keresni, szintén lehet vadászni a használtak között. Egy kávé mellett ezt meg érdemes átolvasnod... [link] -
Seci
tag
Sziasztok!
Új projektort és hozzá való vásznat szeretnék venni.
Főleg full hd házimozi lenne a cél, de nagyon ritkán használnám prezentációra is.
100 colos kép lenne a terv kb. 4 méterről nézném egy 4x5 m szobában.
200 max kb. 250 ezret költenék a projektorra, ha indokolt. Ezen felül kellene egy hozzá való vászon is.
Eddig ezt a két típust néztem:
EH-TW650
BenQ W1090
Melyik lenne a jobb, esetleg másik termék?
A választ előre is köszönöm!
Kellemes ünnepeket! -
Kellemes Ünnepeket Kívánok Nektek!
-
péjé
őstag
válasz
Vhiktor #47079 üzenetére
Lehet hogy a film tömörítése miatt már hiányos az információ ami alapján a színátmenetet ábrázolni kellene a vetítőnek...de valószínűbb hogy 60hz-en már nem tudja rendesen ezt. Esetleg próbáld ki egy bluray, bd iso forrásból is ezt, ott nincs tömörítés, talán jobb lesz.
-
Vhiktor
nagyúr
Mitől lehet, hogy ha pc van rákötve egy Benq W2000 projektorra 60 Hz képfrissítési beállítással akkor color banding-et látni? Ha leveszem 50 Hz-re akkor jó.
-
dreed
tag
válasz
cinemazealot #47077 üzenetére
Oh, nagyon jó. Köszönöm.
-
cinemazealot
addikt
A D-Sub VGA kimeneten nem nagyon tud más kijönni.
Gyűjtsd össze, miket akarsz lejátszani, tudd meg, hogy ennek megfelelően milyen kraft kell a lejátszóba, és keress egy olyan procis gépet, ami ezt még képes kihajtani. Megfelelő netbook-ot szerintem bagóért lehet kapni, és még az sem feltétlenül szempont, hogy meglegyen minden billentyűje, vagy hogy jó legyen (vagy egyáltalán legyen) képernyője.
-
dreed
tag
válasz
cinemazealot #47074 üzenetére
VGA kábelt, ferritest, rövidet már vettem. én is úgy gondolom, hogy hagyom ezt a hdmi-s, átalakítós vonalat és kerítek egy hordozható gépet. A vga kimeneteken minden esetben komponensnek megfelelő jel jön ki?
-
cinemazealot
addikt
Ha ragaszkodsz a projektorhoz, akkor keríts mellé egy olyan gépet (akár egy kisebb netbook-ot), ami elég erős a lejátszó célokra, de rendelkezik D-Sub kimenettel. A lényeg, hogy a kábel a lehető legrövidebb, árnyékolt és vasmagokkal csillapított legyen, illetve hogy ne legyen benne toldás. Általában ezek a tényezők (illetve ezek elrontása) eredményezik a szellemképet. Ha a lejátszó (netbook) elég kicsi, akár a vetítő mellett is elférhet (polcon, mennyezeten, kis asztalon stb.), csak egy UTP kábel kell hozzá vagy akár WiFi-n is kaphatja a lejátszani valót, bill+egér meg lehet vezeték nélküli.
A HDMI -> D-Sub átalakítókkal én nem próbálkoznék, mert sosem lesznek tökéletesek.
-
BBéci
legenda
-
dreed
tag
Sziasztok!
Vettem egy Toshiba wx2200-as projektort. Kapott kínai lámpát, mert az eladó sajnos nem volt őszinte. Most nézhetőbb, egy scart-kompozit kábellel van összekötve. A proji tudná vga bemeneten keresztül a komponens jelet, de szinte az összes mai lejátszón csak hdmi kimenet van. Vettem egy hdmi-d-sub átalakítót de szellemképes, elcsúszott a kép. Kicseréltettem, nem lett jobb. Kaptam próbára hasonlót azzal is ugyan az volt a helyzet. Nem merek többet kipróbálni, gondolom nincs értelme. Van rá mód, hogy normális jelet kapjon a kivetítőm hdmi-n keresztül? Vagy kössem össze PC-vel? Esetleg szerezzek be egy komponens kimenettel rendelkező lejátszót? Ti, hogyan oldanátok meg? -
AVhelper
senior tag
A Samsung Q90R QLED csúcstévé (a 8K-s modellt nem számítva) csúcsfényessége nem éri el az 1.700 nit-et, de ennek nincs jelentősége, mert a jelenleg legelterjedtebb HDR10 formátumú tartalmakat (Ultra HD Blu-ray lemezeken és streaming szolgáltatásokon) max. 1000 nit csúcsfényességgel készítik. (A kevésbé elterjedt dinamikus metaadatokkal operáló HDR10+ formátumú tartalmak csúcsfényessége akár 4000 nit is lehetne, a Dolby Vision formátumúaké pedig elvileg akár 10.000 nit, de mivel az alkalmazott színfelbontás a home video tartalmaknál max. 10 bit ezért a mastering során nem készülnek ilyen csúcsfényességű tartalmak a sávosodás elkerülése miatt.)
-
Ájvé
veterán
válasz
AVhelper #47064 üzenetére
Nem vagyok nagyon képbe, Samsung qled ennek a dupláját tudja. Engem annyira nem izgat a dolog, téma érdekel kicsit csak. Igen a HDR-nek ez lenne lényege hogy a képben nagy a fényerő különbség kisebb részeken is, nem csak a teljes képernyőn nézve, így OLED biztosan alkalmasabb erre. Azért jönnek újabb LCD-k is, egyik kínai gyártó dupla panellel szerelt tv-t csinál, még olvastam olyat is ahol 1000 egyénileg vezérelhető részére van felosztva a panel, persze ez messze van az OLED pixel szintű vezérléstől, de azért az emberi szemet is könnyű becsapni.
-
AVhelper
senior tag
Hogy kicsit Te és mindenki más is képben legyen: a Panasonic GZ2000 OLED TV közel 1.000 nit csúcsfényességet tud fenntartani a képernyő 10%-án, és majd 630 nit-et annak negyedén. Ilyen magas fényességet ekkora felületen semelyik másik ma piacon lévő OLED TV nem képes előállítani, bár mint látható ez is kihozható az LG Display OLED paneljéből. A pixelszintű fényerő-szabályozással együtt ez ideális a HDR videók megjelenítéséhez. A tipikus HDR tartalmak esetében ugyanis csak a képfelület csekély részén van szükség a csúcsfényességre.
-
Ijk
nagyúr
Szerintem semmin nem működik igazán, egyedül aktív led kijelzőn ami nem konzumer termék.
OLED-ből a magas, 1000nit-es kalibrált fényerő hiányzik, LCD-ből a mély fekete, de ha van az akkor az is csak local dimminggel, ami nekem nem kellene.
Szerencsére nekem az 1080p SDR kielégíti az igényeimet. -
Pro Koryak
addikt
De kiégeti hdr módban, még szinte az sdr is tök sötétben nézve, egy hirtelen világos tartalom sötétebb után =
Amúgy oleden hiába kisebb a max fényerő, pixelenként van vezérelve, míg lcd/qled/tök mindegy meg csak max. zónánként. Tehát az egymás mellett lévő világos és sötét részek=pixelek között oleden sokkal nagyobb a kontrasztkülönbség, mint lcd-n. -
Ájvé
veterán
válasz
robi-k #47053 üzenetére
Xiaomi Mijia 4K kb ugyan azt tudja mint a VAVA csak fele áron (ugyan úgy ALPD 3.0, XPR 4K 0.47 DMD), fényerőre kicsit kevesebbet hazudnak.
Alig drágább pedig megkapod az OPTOMA UHZ65UST-t is.
Amúgy csak feldolgozzák a jelet, nem azt jelenti hogy vissza is tudják adni megfelelően azt. -
Mik76
senior tag
Persze ennek is megvan a maga letjogosultsaga. Masreszrol viszont nem mindenki korom sotetben nezi a tv-t, es igy a magasabb fenyero nem zavaro. En pl ket ora korom sotetben monitort vagy tv-t bamulva siman migrent kapok.
Az oled-nel viszont sokszor erezheto az hogy feher helyett valami nagyon vilagos es kevesse szaturalt kek fenyt latsz. Ez egyertelmuen a kijelzo gyengesege a vilagos tartomany megjeleniteseben.
Plazmakrol nem sokat tudok, sosem volt. -
Mik76
senior tag
Igen is meg nem is.
A hdr gyakorlatilag egy nagyobb feny tartomany atfogasat jelenti. A vilagos fenyerejet osztjak el a sotetek fenyerejevel, igy kapjak meg a kontrasztot ami ha kelloen magas, akkor a megjelenito megkapja a hdr minositest. Ezt a qled-nel (lcd) normalisan probaljak utolerni. Megemeltek a fenyerot es csokkentettek a sotetek fenyerejet.
Az oled-nel egy matematikai trukkel erik el az un. vegtelen kontrasztot. Mivel ott a fekete nullakent van ertelmezve, igy hiaba marad el fenyeroben vastagon a qled-tol, a vegeredmeny ha nullaval osztunk vegtelen. Meg akkor is ha a vilagos tartomany megjelenitese szegenyes. -
robi-k
őstag
Örülök, hogy nem csak bennem váltott ki "WTF" érzést ez a "megoldás"
Amúgy igény esetén már vehető valós 4K, HDR10 és HD10+/HLG képes projektor, pl. az Optoma UHD52ALV vagy a DLP-s, HDR képes VAVA 4K UHD Laser
Az utóbbi szvsz érdekes modell, kisebb szobában is (mint az én mozi szobám) képes rövid távolságból nagy képátló megjelenítésére. Csak az ára az, ami nem tetszik -
péjé
őstag
válasz
robi-k #47047 üzenetére
Ha a projektor/tv nem tudja ezt valóban akkor elé lehet tenni akármilyen kütyüt nem fog működni, parasztvakítás.
HDR-t projektoroknál még sokáig el kell felejteni, oled tv kell ha ezt keresed.
Esetleg egy olyan projektort választasz amit be lehet kalibrálni DCI-P3 színtérre akkor egy jobb lejátszóval /HTPC-vel ki lehet hozni egy magasabb színterű képet mint egy alap fhd vetítővel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Xiaomi 13T Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest