- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- ZIDOO médialejátszók
- Raspberry Pi
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Hobby elektronika
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- Gaming notebook topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
péjé
őstag
válasz
balazs98 #36248 üzenetére
szia
pár tipp ebben az ársávban....[link]1280x800-as felbontást vettem mert alig van különbség az 1024*768-as és ez között.
fényerő 3000lumen feletti, a képarány jellemzően 16:10.
Jónak tűnik az Acer X1378WH (3800 lumen) de azt hiszem nincs hangkimenet rajt ha fontos akkor ellenőrizd.
A benq-k fényereje kicsit kisebb de többet bír a lámpa.A benq-nak van vezeték nélküli adatátvitellel projektora de az többet kóstál. Az Acer is árul ilyesmit, MHL-es hdmi bement kell hozzá+ a wireless dongle.
-
a2d2
addikt
válasz
cinemazealot #36247 üzenetére
Igen, ez az hogy ennek nincs gyárilag fekete keretje úgy mint az enyémnek, ezért maradt a szimplán elölről felfeszítés, nem pedig a hagyományos keret mögé hajtós technológia.
-
balazs98
csendes tag
Sziasztok!
Projektort keresek prezentáció vetítésére. A gép plafonra lenne szerelve és vetítő vászonra vetítenénk vele. Nem kell nagy képet vetíteni, de élesnek kell lennie. Teljes sötétítésre nincs lehetőség, de reluxákkal megtudjuk oldani, ami ereszt át fényt. Csatlakozási pontok nem preferáltak, csak szép képe legyen. Kb 120X120 felületű a vászon illetve 2-3m távolságról vetítenénk. A szoba hossza pedig 4m. Éves szinten pedig kb 10-20 alkalommal lenne használva, tehát alig, ezért is az "alacsony" összeghatár. Új érdekel elsősorban.
Jelenleg ilyenünk van, de nem vagyunk megelégedve a fényerejével és képminőségével.
LG PB62G LED Projektor [link]Ki milyet ajánlana? keret 100-150.000FT
Előre is köszönöm, hogy elolvastátok!
-
cinemazealot
addikt
Vásznat szegelni?!
Az eléggé destruktív, ráadásul ha a vászonanyag megereszkedik, újrafeszíteni sem fogod tudni. Szepi javasolt egy jó módszert, szerintem azt fontold meg. Kicsit talán macerásabb, de garantáltan jobb lesz az eredmény.
-
-
a2d2
addikt
válasz
krisz242 #36244 üzenetére
Igen, ilyesmi az enyém is.
Talán pár napig volt szaga, nem emlékszem pontosan.
Az új izzónak durvább volt a szaga első nap szóval nem lehetett vészes.Ha most újra csinálnám a vásznat akkor máshogy csinálnám.
Ugye 100"-os a vásznam, körbe fekete gyári kerettel. Ehhez készítettem egy pár milivel nagyobb fakeretet amire ráfeszítettem és végigszegeltem 2-3 cm-enként.
Most már inkább egy 120"-as vásznat vennék ehhez a kerethez, azt behajtanám a keret mögé és ott szegelném le és inkább megcsinálnám a maszkolást utólag szalaggal. Főleg mivel jelen állapotban is ez a tervem mert ugyan fekete fejűek a szegek de azokat is el akarom tüntetni. -
krisz242
tag
Egyébként a "profin feltekert" meg olyan szorosan van feltekerve, hogy az meg teljes hosszában hullámos. Én ilyetvettem, szerintem hasonló mint a tiéd. Én 10 centinként körberingliztem a vásznat, és egy fakeretre feszítettem ki. A tiéd is büdös? Én levittem a pincébe, ott mostanra szépen kiszellőzött.
-
eddhunter
tag
válasz
nadtom #36241 üzenetére
Világos, legyen sötét. 🙂 Azért problémázom ennyit, mert ugye ez a helyiség nálunk is egy fő élettér lesz, nem lehet minden fekete. De azt simán el tudom képzelni, hogy a négy falból 1-2 teljesen fekete(persze csak gyeniko által ajánlott 45fok-ig ami nálam bő 3m), a többi meg valami sötét szürke árnyalat. A padló úgy is sötét lenne és egyébként is a matt színek hívei vagyunk. Tudom sok a problémám, de inkább 10-szer megtervezem és egyszer megcsinálom, mint fordítva.
-
nadtom
tag
válasz
eddhunter #36240 üzenetére
A tökéletes megoldás a koromfeket lenne (fal, plafon, padló) de ez szinte sohasem megoldható. Olyan sötétre fesd az összes falat és a plafont, amit még el tudtok fogadni, mert annál jobb lesz a vetített kép.
Érdemes a mobiltelefon lámpáját bekapcsolni a sötétben történő vetítés alatt és a vászon felé irányítani, és látható lesz, hogy az a kis fény mennyit ront a képen/kontraszton.
-
gyeniko
őstag
Nemrég kalibrálták a vetítőmet. Az illető - véletlenül - fehér pólóban jött. A hecc kedvéért megmértük műszerrel a fényességet és a kontrasztot, amikor a vászontól 300 cm-re volt a pólója, majd pedig úgy is, hogy felvett rá egy sötét felsőt. 10%-ot meghaladó különbséget mutatott a műszer. A vászon gain 1.2, 108", a felülete kb. 3 m2, a kalibráló ember pólója kb. 0,5 m2, ez a vászon felületének kb. 17%-a.
Képzeld el, amikor 4 ember ül egy méás mellett fehér ruhában, az összes felület kb. 2 m2, a vászon felületének 66%-a.
Szóval, teljesen felesleges gúnyolódnod!
-
synar
őstag
"sőt a nézők ruházata is képest fényt visszaverni, erre is érdemes ügyelni"
Jaj ne már... és a szemük is csillog, így jobb ha azt is becsukják... -
gyeniko
őstag
válasz
eddhunter #36229 üzenetére
Addig lényeges, ameddig a felületről fény tud visszaverődni a vászonra.
Én azt gondolom, hogy 45 foknál nagyobb szögben már csak kevéske fény tud visszaverődni (persze ez a felület nyagától függ), ezért az oldalsó falaknál esetében a vászon távolabbi szélétől "húzz" egy 45 fokos egyenest a falig, ahol metszi, addig sötétíts. A mennyezetre ugyanez igaz, ott pedig a vászon aljától "húzd" a mennyezet irányába a 45 fokos egyenest.
A szemközti fal is lehet gáz, mert az párhuzamos a vászonnal és - bár messzebb van - sok fényt tud visszavrni. A bútorok, sőt a nézők ruházata is képest fényt visszaverni, erre is érdemes ügyelni. Különösen a bútor kárpitra, sötétítő függönyökre és ruházatra igaz, hogy az anyaguk gyakran csillogós, így hiába sötétek, visszaverik a fény egy részét. -
Vhiktor
nagyúr
válasz
Pro Koryak #36228 üzenetére
Nem, semmilyen dlp projit nem próbáltam még. Amiket írtál mennyibe kerülnek?
Plazmám sem volt, mégpedig azért mert idegesített a képpontok ricegése, pedig nem figyeltem rá, de mégis láttam. -
eddhunter
tag
Ne haragudjatok a tolakodásért, de nem tudom, hogy rossz a [kérdésem], vagy csak nincs rá jó válasz? Az érdekelne,hogy a vászontól mérve meddig befolyásoló tényező a falak színe, illetve, hogy a vetített fal, a mennyezet illetve az oldal falak közül melyek a legérzékenyebbek visszaverődés szempontjából? Vagy menjek el egy szakboltba tanácsot kérni?
-
a2d2
addikt
válasz
MokiSenpai #36226 üzenetére
Minél sötétebb annál jobb
Nekem a vetítési fal és a mennyezet sötét antracit, az oldalfalakhoz meg a maradék festéket kevertük össze a fehérrel, így azok világosszürkék lettek. -
MokiSenpai
csendes tag
Köszönöm a válaszokat és elnézést, hogy visszaolvasás nélkül posztoltam. Égett az arcom, hogy kb négy hozzászólással felettem kérdezte valaki majdnem ugyanazt, de sajnos törölni nem tudtam a hozzászólásomat és a szerkesztési idő is lejárt :S Túl lelkes voltam és az évek során elsorvadt a netikett tudásom. Lesz mit bepótolnom, de legalább van mit olvasgatni munka közben
Amúgy ilyesmire mennyire figyeljek, hogy a fal színe a szobában és a szőnyeg színe?
Lehet, hogy ez is egy hülye kérdés, de most újítom fel a szobát, szóval még tudok ilyen forma változtatásokat eszközölni, hogy kihozzam a maximumot a projektoromból (egy Optoma gt1080-ról van szó).
-
-
a2d2
addikt
válasz
MokiSenpai #36219 üzenetére
Én ebay-en vettem vásznat (erős fekete PVC pórszórt fehér festéssel).
Semmiképp sem ez a legolcsóbb vászon anyagú: [link]
És nem is ez a fajta: [link]
Most nem találok olyant hirtelen. Ilyen téglalap alakú textúrája van, vastag üvegszál erősített anyag. Ha látsz majd ilyent tudni fogod melyikről beszéltem.
Na, találtam, ilyen: [link]A 100" kerethez pedig a JafHolz-nál vettem száltoldott borovi deszkát és barkácsboltban erős T és L vasalatokat.
-
Vhiktor
nagyúr
Sziasztok!
Projektort milyen eszközzel lehet kalibrálni? Van egy x-rite i1 Display Pro-m, amivel tv-ket már kalibráltam, de ezzel szerintem projit nem lehet, mivel nem tudom rálógatni a képre.
Illetve, ha már itt vagyok megkérdezném, hogy 150-200" átlójú képet általában milyen távolságból lehet vetíteni?
-
.DLL
veterán
válasz
[Link] Viszonylag vastag, erős, vinyl borítású fényzáró vászon anyag (a képen csak a fehér rész) Egy nagy hátránya van, hogy hajtásnál, gyűrésnél a ráncok benne maradnak, nagyon nehezen simulnak ki, tehát nagyon óvatosan kell szállítani.
A kifeszítést felgyűrűzve (ringli) érdemes végezni, akkor tartós és erős lesz. Mögé nem árt egy réteg fekete vászon anyagot is teríteni, akkor a kontraszt és a fekete szint mélyebb lesz. -
Beni2360
félisten
válasz
Kis vissza olvasás - (#36197) a2d2 - től. A fekete sávra.
-
MokiSenpai
csendes tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy mennyire körülményes egy saját, fix keretű vetítő vásznat építeni? A keretet magát gondolom meg lehet csináltatni egy asztalossal, de például magát a vászon anyagot milyen könnyen lehet beszerezni (plusz a fekete kerethez szükséges festéket). Van valakinek ezzel esetleg tapasztalata? Merre keresgéljen az ember, ha például vászon anyagot/festéket keresne?
Előre is köszönöm a válaszokat! -
m3ss
veterán
120as fix vaszonbol milyen fenyerositesuben gondolkodjak benq 1070+hoz? 3d-t is nezunk eleg gyakran. projektor valszeg leheto legkozelebb lesz a vaszonhoz. esetleg tippek boltban kaphato vaszonra?
volt itt ph-n egy srac, aki gyartott vasznakat...nem tudjatok milyen neven talalom meg? -
péjé
őstag
válasz
Beni2360 #36213 üzenetére
Próbáltam olyat amin volt táp, van olyan ami passzív de nem szerette egyik projektor sem. 2x5m-es hdmi-t használtam egy toldóval de észrevehető a különbség mióta egyben van a 10m. Igaz nem a legdrágább cuccokat próbáltam össze talán ez miatt volt de a 2 kimenetes AV-val megszűnt ez. A projektorok jóval érzékenyebbek sztem ezekre mint a tv-k.
-
alphamooncam
őstag
válasz
szetib #36202 üzenetére
Video jelút :
NAS (Dlink 320)-> Cat5e-> Gigabyte BRiX ( SSD-vel - nincs mozgó alkatrész )-> Supra HDMI -> Denon700AV-->Supra HDMI-> Epson EH-TW5300
Audio jelút:
... Denon700AV-> JBL LSR305 frontok, JBL LSR 305 center, JBL 310S sub, Pioneer CS5070 (második sub) két noname talán Roadstar satellit.A JBL-ek szimmetrikus kábellel (XLR) vannak a Denonra kötve.
-
gyeniko
őstag
válasz
szetib #36202 üzenetére
A forrás egy NAS, cat5E kábelezéssel kialakított belső hálózaton. Filmekhez forrásként blu-ray lejátszót és Dune-t használunk, HDMI kábellel az erősítőn keresztül jut a jel a vetítőbe. YT-ot nem nézünk vetítőn (androidos boxok ugyan vannak itthon, azokon keresztül lehetne), erre tökéletesek a TV-k. A lejátszó és vetítő közötti kapcsolatra a HDMI adja a legjobb minőséget, illetve létezik 1-2 WIFI-s vetítő, ezekhez nem kell elvezetni a HDMI kábelt, kábel nélkül is abszolút tökéletes jel továbbítást kapsz, még 4K-n is.
-
péjé
őstag
válasz
szetib #36202 üzenetére
Sztem egyértelműen a legjobb minőséget wifi helyett LAN-on átvitt jel, a lejátszóból pedig - ha nem blu ray - akkor bd iso jelenti hdmi-vel a projektorhoz.
Nemrég szereztem be egy 2 hdmi kimenetes AV-t így megszűnt a rumli a hdmi elosztó. körül. Nem érdemes toldani a hdmi-t, egy kábel kell.
A lejátszóm egy Himedia q5 pro bár kacérkodtam egy oppoval de mivel nem vagyok meggyőződve h megéri a többszörös árat így maradt. -
ananaszmamut
csendes tag
Sziasztok. Valaki használ overmax multupic 2.3 projektort? Szerintetek arra alkalmas hogy neha egy ket filmet otthon megnezzek rajta ha besötitek? Esetleg tudja valaki hogy hogy kommunikal telefonnal wifin?
-
szetib
tag
Üdv. Szeretném megtudni a közösségtől, hogy ki milyen úton-módon játsza le a tartalmait (filmek, youtube videók, egyéb streamek) a projektoron!
Hdmi kábel?
Rca, svideo?
Netán wifi?Honnan?
Laptop, pc, tv box, telefon, tablet, usb stick, sd-kártya? -
hm15
senior tag
Igen ez az, és ezen kívül van még egy fajta, sajnos csak becsomagolva láttam. Nekem 2x Certoplast van, ez hosszában marhajó abból a szempontból, hogy nyeli a fényt, így az állványom tetejére csináltam egy lapot ugyanezzel ragasztva, ezzel szoktam takarni filmek alatt. Gondolkodtam, hogy cseréljem a vászon keretet a Homasitásra, mégiscsak szebb ha egyben áll össze az a kb 50 milliméter mint két részből.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor Magic V2 - origami
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Formula-1
- ZIDOO médialejátszók
- sziku69: Szólánc.
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Huawei P50 Pro - emlékkép
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3! R3 7320U / 16GB DDR5 / 512GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest