- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Androidos tablet topic
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- OLED TV topic
- Philips LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Vasti74
senior tag
-
Vasti74
senior tag
válasz
E.Kaufmann #48407 üzenetére
Akkoriban a TP-Link cuccokhoz (is) szoktak adni tápfeladót. Az volt a legolcsóbb megoldás - azt kellett használni! Ennyi ;-) Szóval semmiféle szabványos PoE: az eszköz saját tápja rávezetve az ethernet kábel 4-5 és 7-8 ereire (GB még nem volt ;-) , elindult az eszközhöz az X volt, odaért X-R*I volt, aztán vagy lett valami, vagy nem ;-)
Nemet meg nehezet mondhattam a dologra, mert (igaz, külsősként) de én voltam a suli rendszergazdája akkor már régóta, és utána még sokáig ;-) Akkoriban iszonyat szegénység volt a suliknak, legalábbis felénk IT téren is, az első valami Sulinetes PIII szerverüket bő 10 évig használtuk, mert nem volt más... ;-)
-
azbest
félisten
válasz
Vasti74 #48408 üzenetére
a gyártó a saját tápjait ajánlja, mert az után kap pénzt. Azért használ olyan megoldásokat, amiket máshol nem szeretnek és nem elterjedtek. De bármilyen táp jó, ami stabilan tud elegendő ampert és 5V körüli feszültséget adni.
Az okostápokkal régen is volt probléma, mert azok okosak és nem akarják leégetni a rájuk kötött eszközt, hogy zárlat esetén is 2-3A-t nyomjanak ki rá, hanem csak ha a kézfogás sikeres, akkor adnak ki több ampert. A legegyszerűbb kézfogás talán megfelelő ellenállás data lábakon, de ezt sem támogatja a pi. -
Vasti74
senior tag
válasz
azbest #48406 üzenetére
Nekem nem kell elmagyaráznod olyan nagyon, mert amikor suliba jártam, akkor még "elektronikai és informatikai műszerész" volt a szak neve ;-) Annyi sejtésem van az ilyen dolgokról, hogy az első melóhelyemen szinte csak forrasztópákás - szkópos javítási melót csináltam (tápok, monitorok, nyomtatók, szünetmentesek)
Úgy kezdődött, hogy a probléma felvetőjének elmondtam: az igazi mégis egy 5,1V-os táp lenne, mert - a gyártó talán jobban tudja nálunk, és lehet így levezetni, meg úgy levezetni, de ők akkor is jobban tudják ;-)
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Vasti74 #48405 üzenetére
A régebbi Mikrotik és Unifi megoldások is paszívak voltak, nem volt kommunikáció. Nem arra gondolsz, hogy semmilyen PoE-t nem támogatott, hanem vett az ember egy tápfeladót és leválasztót egy nem PoE-s eszközhöz? Na az az igazi tákolás. Olyan ügyféllel meg nem kell szóbaállni, aki ilyet akar. Én előző munkahelyem is pénzérmék fizikai kontaktusát végezte a rágószervével, mégis egy alap Unifi rendszert keresztül tudtam verni PoE switch-csel.
-
azbest
félisten
válasz
Vasti74 #48399 üzenetére
A microusb-s pi nem csinál kézfogást, hanem csak várja az áramot. Az okostöltők meg lehet csak 500mA-t adnak le, ha nincs kézfogás, mert úgy szabványos. Ha kevés az amper, akkor is eshet a feszültség. 4.8V alatt jön a villám emlékeim szerint (de lehet kevés ampernél is). Bár a rajta lévő chipnél 4.65V-ot írnak limitnek.
Azért javasolnak buta töltőt, mert az alapból kiadja a több ambert. Az egyszerű töltőknél meg azért 5.1-5.2V a terheletlen feszültség, mert egyszerű az áramkörük és ezért terhelés alatt nem tartják pontosan a feszültséget, hanem esnek kicsit.
-
Vasti74
senior tag
válasz
E.Kaufmann #48403 üzenetére
Passzív PoE! Röviden "tápfeladó".
És úgy látszik rajtam kívül minden informatikus olyan szerencsés, hogy ír egy listát az ügyfélnek, hogy mi kell, mennyibe kerül, kérdés nélkül jóváhagyja, megrendelem, beszerelem, elutalják, és mindenki örül ;-) Sajnos nekünk kevés ilyen ügyfelünk volt, a legtöbb vagy spórolt 5 forintot, ha lehetett, vagy nem is bírt volna 5 forinttal többet kifizetni, mint a minimálisan szükséges, de megoldást meg szeretett volna. Úgyhogy megoldottuk ;-)
-
válasz
Vasti74 #48401 üzenetére
Ez nem íg működik. Pl. mi lesz az elektronika azon részével, ami 5V-ról működik? Nem lehet a feszültség emeléssel kompenzálni a szar kábelt.
Igaz ez a POE tákolásotokra is. A korrekt megoldás a megfelelő kábel behúzása lett volna. Így csak a kábelt fűtitek ami adott esetben nagy probléma lehet. -
Vasti74
senior tag
válasz
E.Kaufmann #48400 üzenetére
OK, de ha a gyenge a kábel, akkor azon esik feszültség, ha erős, akkor meg a táp ül le... ;-) Ezért jobb, ha kicsit magasabb a feszültség (mint a gyári tápoknál - gondolom nem azért 5,1V-os tápokat adnak, kert az 5V-os elfogyott ,-) , és akkor pont odaér az esés után is az elég ;-)
Nem tudom milyen tápok vannak egy Pi alaplapon, de gondolom az van, hogy pl. 5V-ból még elő tudja állítani a szükséges feszültségeket, de mit tudom én, 4,8V-ból már nem: viszont ha 5.2V-ot kap az sem gáz, mert egy kapcsolóüzemű step-down kütyünek ez kb. mindegy, viszont biztosan meglesznek a szükséges feszültségek egy kicsit nagyobb feszültségű táppal vacakabb kábel, vagy nagyobb terhelés mellett is.
Egyszer szívtunk olyannal, hogy passzív PoE-vel megtáplált AP-ket kellett felszerelnünk elég hosszú kábelek végére. 7,5V-os volt a gyári táp hozzájuk, de nagyon haldokoltak, vagy el sem indultak: a legtöbbre 9V-os tápot dugtunk, sőt volt pár olyan, amire 12V-os került, mert csak úgy lett stabil ;-) Sok-sok évig működött így a rendszer.
-
Vasti74
senior tag
válasz
Misi_D #48392 üzenetére
A villám alacsony feszültséget jelez.
Ezen nagyobb áram leadására képes táppal nem segítesz ;-)
A hivatalos Pi táp 5,1V-os, az "átlag" 5V-os táp meg próbál 5V-os lenni...
Tudom, a tűrésbe kb. belefér, mert elméletileg az 5V-os is közelítheti az 5,1V-ot, és az 5,1V-os is lehet alacsonyabb ;-) , ettől még működik is a kütyü: csak hibát jelez. -
-
DarkByte
addikt
Kíváncsi lennék config.txt-ből kicsit levéve az órajelet eltűnne-e.
-
válasz
Misi_D #48394 üzenetére
Igen, ez egy gyorstöltő. Úgy tudd nagyobb energiát adni, hogy az 5V-ot megemeli, így ugyanakkora áram erősség mellett több energiát tud a telefonba pumpálni. A telefon fel is van készítve rá, de a Pi nem.
Olyan adaptert vegyél ami nem gyorstöltő hanem "mezei" 5V-os tápegység. Olyan mint a gyári tápegység, vagy pl. ez. (A csatlakozó kialakítására figyelj!)Aryes
Egy 3D nyomtató vezérlésénél lehet nem gond, de ő azt nézi, tippem szerint a lejátszás közben is látható a jelzés. -
válasz
Misi_D #48394 üzenetére
Én tennék egy próbát a régi adapterrel/kábellel, miután a board és a kábel csatlakozóját is kezelted kontakt spray-vel. Szerintem a csatlakozó lábak felületei kissé oxidálódtak.
Amúgy nálam egy 3D nyomtató mellett teljesít szolgálatot egy rpi2B+ már vagy 4 éve és kb kezdettől fogva ott a villám a kijelzőn. Miután több adapterrel és kábellel sem szűnt meg, és a működést nem befolyásolja, egyszerűen nem foglalkozom vele. -
Misi_D
tag
Nem tudom a régi kábellel tesztelni, az egyben volt, nem szétszedhető az adaptertől - arra akartam utalni az egybe' cuccal.
Teljesen jogos, nem 20A, elírtam, 20W lett volna, azaz a teljesítményt akartam írni, elnézést!
Tehát, az új adapter egy Cellect "utazó" adapter az MM-ből, type-c és usb-a kimenetekkel. Most rákeresve látom, h 18W az usb a-n, 20W pedig a type-c-n: [link]
Arról fogalmam sincs, h ez a márka mennyira megbízható, azt persze sejtem, h biztos nem az adapterek csúcsa. De kicsit kezdek elbizonytalanodni, h a specifikációban mit jelent ez a két sor...:
Kimeneti töltés: 5-2,4A
Kimeneti feszültség: 5V/3,4AAz alaplapon elfáradó alkatrészek kapcsán, ha készítek róla fotót, kép alapján kb behatárolható, h ilyen irányban érdemes-e tovább menni?
Thx!
-
-
Misi_D
tag
Sziasztok!
Évek óta használok egy rpi3b+-t, Libreelec+Kodi fut rajta, a családi "moziközpont". PC-ről, hálózati megosztással látja a lejátszandó dolgokat, azaz nincs rákötve HDD vagy egyéb. 0-24-ben megy, néha kell neki egy reboot, de amúgy nagyon jól elvagyunk vele. Nagyon régi a rendszer rajta, de annyira ezt nem érzem gondnak (netre nincs kiengedve). Viszont, az a gond, h egy ideje elkezdett megjelenni egy villámjel a jobb felső sarokban. Nem folyamatosan, de lejátszás közben elég gyakran, ill. mappaváltáskor is, s egyre gyakrabban. Azt találtam róla, h ez firmware szintű jelzés, és az undervoltage-t jelöli. Eredetileg vmi noname egybe' kábel+adapter cuccal volt bekötve az áram, de ezzel évekig nem volt gond. Gondoltam a noname adapter kezdi megadni magát, kicseréltem most egy új, 20A-es adapterre és egy új micro-USB kábel kombóra (tehát most külön-külön vannak), de meglepetés: nem történt változás, ugyanúgy gyakran megjelenik a sárga villám... Mit tudnék még tenni az ügy érdekében? Lehet más ok, ami miatt megjelenik ez a jelzés?
Köszi előre is a segítséget!
-
envagyok
veterán
válasz
Kicsirics77 #48390 üzenetére
Köszi
Régen is az volt, azt hittem már outdated -
envagyok
veterán
Sziasztok
Pi2-re + DAC hatra mi most a legjobb hálózati zenelejátszó program? -
-
Balerik
aktív tag
Sziasztok!
Egy ,,zavarszűrőn" keresztül szeretném megtáplálni a RPI3 B+ lapkámat.
Hová lehet (kell) forrasztani a szűrőből kijövő két tápkábelt? -
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #48383 üzenetére
Találtam egy ideálisnak tűnő USB-C kábelt, amit idő közben megrendeltem és épp tesztelem (egy Alzás USB-C -> mikro-USB átalakítóval még RPi3-asomon, de ha bevállik a tápmodullal egyetemben, jöhet a Pi4)
[link]
Kapható máshol is, csak itt épp olcsóbb volt, Jó vastag emiatt sajnos kissé merev is, de a Conrad-nál azt írták, bír 5A-t és a vastagság alapján hajlandó is vagyok hinni, hogy a valós terhelhetősége se sokkal rosszabb.
Ha a tápmodul is beválik, azt is megosztom, mert még túl szép, hogy igaz legyen, fele akkora, mint amit eddig használtam dc-dc modul és nem nagyon melegszik, legalább is ugyanakkora mini OBO dobozt a másik modul, ami éppen belefért, szépen átmelegített, ez meg még csak meg se langyosítja. -
azbest
félisten
válasz
Razzul #48381 üzenetére
A több amperhez vastagabb kábel kell. Plusz kábelek esetén emarker chipet kell használni 3A felett, bár fix bekötésű kábelnél lehet van engedmény.
Szóval lehet technikailag szabványos a megfelelő loopholok szerint, nagy mértékben biztos vagyok benne, hogy szándékosan választották ezt a megoldást az elterjedt és támogatottabb helyett, hogy növeljék a bevételeiket. Az átlagember inkább kiteket vesz és a kiegészítőkön lévő árrésük elég vastag.Ja és igen: a pd 3.0 pps képes adapterek már tudnák adni neki az 5V 5A-t is, de nem pps kézfogást haszál a pi5. Ahogy látom léteznek már átalakítók, pd pps trigger kütyük, amit közbeiktatva működhet normális tápokkal is, de az is plusz eszköz és nem széleskörben elérhető. [link] [link]
Ahogy jönnek ki az újabb Pd szabványt használó eszközök, lesz még több kavar és inkompatibilitás. Például az alzás 100w képes 40AH powerbankom úgy tudja a 100W módot adni, ha közbeiktatok egy donglet, ami a kézfogásban közbe ékelődik. Nélküle csak 60w-ban állapodik meg vele a notim, mert túl okos akar lenni a powebank. És még a bedugás sorrendje is számít, hogy működik vagy nem. Ezt is csak azért tudom, mert a korábbi pd-vel, töltőkkel, kábelekkel kapcsolatos gondjaim miatt vettem egy tc66 diagnosztikai donglet és azon látom milyen értékeket és milyen pd verziót gondolnak.
-
Razzul
őstag
válasz
azbest #48368 üzenetére
A "nem túl szabványos" meglátás kapcsán annyi tisztázás, hogy az 5V 5A egy létező töltési paraméter az USB szabványban, csak a töltők és tápok nem nagyon implementálják, mert az olyan eszköz ami 5A-t kérne ritka mint a fehér holló.
Ha a töltési teljesítményt kell növelni azt inkább a feszültség emelésével szokták megoldani.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #48379 üzenetére
a régi szép pi1, amin meg egy tervezési gikszer miatt az smsc hub chip 3.3v konverterét használta a proci a nyákon kiépített konverter helyett, mert azt hiszem a nagyobb feszültség felől szeret menni az áram. Azért melegedett annyira
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #48375 üzenetére
melyik eszköz usb2 portjára gondolsz? a z-wave vagy a pi-re?
Csak mert ott is lehet turpisság, mégha esetleg el is indul a visszatáplálás, lehet, hogy limitált vagy akár szoftveres környezeten, beállításon is múlik, hogyan viselkedhet.
van olyan emlékem, mintha már a pi2 esetén is különbözőképpen viselkedett volna a visszatáplálás az usb hubról, mikor oprendszert váltottam. De rég volt, tévedhetek.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
wassermann #48375 üzenetére
A villanyszerelők hasonló miatt már ütöttek meg egy zenebarátot az Asztóriában
[link]
-
wassermann
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #48372 üzenetére
Ha van szabad USB 2-es kimeneted, ott is be tudsz táplálni az 5V-os belső gerincre: egy olyan vezeték kell, amin csak a táp erei (+ piros, - fekete) vannak bekötve a négyből: [link]
-
sztanozs
veterán
válasz
En voltam es beneztem a biztositekot, a 4-5-os szerian mar nincs (illetve asszem csak a harmason volt polyfuse)...
-
válasz
Te is tudsz elé önregeneráló biztosítékot tenni. De egy mezei olvadó is megteszi, azt mindenhol kapsz, és könnyű cserélni.
-
válasz
E.Kaufmann #48370 üzenetére
Nyitott kapukat döngetsz. 2,4, és 6-os tüske
Ha plusz tápfesz kell, akkor terhelés alatt sokat esik a feszültség.(Vagy magán a tápegység rossz konstrukció, vagy a kábel "ellenállásból" van.) -
E.Kaufmann
veterán
Én annyit értem el a plusz tápfesszel és rövidebb kábellel, hogy a Home Assistant alatt már nem látok riasztásokat alacsony tápfesz miatt (stabilitási gondjaim nem voltak szerencsére). Jobb lett volna, ha USB helyett lett volna ott két tüske még pluszban oszt csókolom, úgy oldja meg a paraszt a betápot, ahogy akarja, mert sem a microUSB sem az USB-C nem alkalmas, hogy így mindenféle rásegítés nélkül (QC, PD meg franctudjahogyhíjják nélkül) paraszt módon 5V-al meg legyen táplálva az egész cucc.
-
-
azbest
félisten
válasz
sztanozs #48366 üzenetére
Az alapítvány szeret trükközni, saját cuccaik vásárlására próbálnak rávenni. Ezért használnak nem túl szabványos megoldásokat (nem kézfogás képes tápcsati a régi piken. Az 5A amperes 5V mód az újakon).
A gyakorlatban, ha az amper megvan, akkor 5V körül gond nélkül kellene működjön.
Az biztos, hogy a régiekkel sokan ócska kábeleket használtak, amiket sokat esett a feszültség és azokkal gond volt. -
válasz
sztanozs #48366 üzenetére
Amúgy mennyire értesz azaz elektronikához? A kérdés továbbra is adott mit vársz 100 vagy 200mV difitől?!
Mérj meg 10 különböző tápegységet. Egyik sem fog 5.00, 5.10, vagy 5.20 voltot kiadni (nem csak üresjáratban, hanem pl. 1A terhelést rákapcsolva század pontosan megtartja a feszültséget?), de jó eséllyel az 5% tűrésbe mindegyik bele fog férni. Igaz otthoni kézműszerrel meg se tudod mérni ilyen pontosan (USB mérővel meg pláne nem), de magától a tápegységtől is jóval nagyobb precizitás lenne az elvárt, amit ha valóban teljesít, akkor az az árában is érzékelhető lenne.Hidd el, hogy akinek ez a szakmája(vagy ért hozzá), értetlenül ál az ilyen Interneten olvasott okoskodással szemben. Nem, nem meggyőzni akarlak téged, csak a többieknek írom le, mert a végén ők is tényként kezelik, és úgy adják tovább.
-
sztanozs
veterán
válasz
azbest #48365 üzenetére
Bocs, nem 5.2, hanem 5.1 V:
https://www.raspberrypi.com/documentation/computers/raspberry-pi.html#power-supply -
azbest
félisten
szvsz onnan jön a félreértés, hogy a "hivatalos" tápokat eleve 5.2V-osnak reklámozták, de amúgy a legtöbb ilyen kis táp terheletlenül fölé lövi a feszültséget,mert terhelés alatt nem olyan stabilak és lejjebb esnek. Plusz a kábelek sokszor gagyik és nagy az ellenállásuk, azokon esik a feszültség és ezt kompenzálják.
-
-
sztanozs
veterán
válasz
E.Kaufmann #48362 üzenetére
Az utolso mondatra. A tappal vsz nem volt gond, csak annyi hogy 5V helyett 5.2 kell neki, hogy ne sirjon. Sima USB-C kabel kell a vegere, vagy megtaplalhato GPIO-n keresztul is, csak akkor nem lesz ott a polifuse, ami vedje a cuccot.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
sztanozs #48361 üzenetére
Ez melyik részére válasz? Mondom tipli (a.k.a. TP-Link) switch se ment a linkkelt DC-DC tápról, aminek a gyári tápja 5V 0.6A volt. Ezért kérdeztem, nincs-e valakinek jó tapasztalata valamilyen DC-DC modullal, ami finomhangolható pont azért, amit te is megjegyeztél. Amúgy én az RPI3-hoz is 5.2V-ot lőttem be.
-
sztanozs
veterán
válasz
E.Kaufmann #48359 üzenetére
Azert, mert az RPi4/5 nek 5.2 V betap kell, nem 5V...
-
sonar
addikt
válasz
E.Kaufmann #48359 üzenetére
cigam által javasolt cucc buffer kondi nélkül van. Szerintem terhelésre beesik a tápfesz aztán áll majd vissza amit ezek a kütyük nem szoktak tolerálni.
Tiéd meg valszeg ennyit tud.
A probléma sajnos valós. Régebben volt hasonló problémám, de aztán az egész RPi helyett mással lett megoldva a project.
Viszont magpi magazinban láttam (ha jól emlékszem), hogy árulnak hozzá ipari, sínre szerelhető tápot.
Egy hasonló github project: [link] -
E.Kaufmann
veterán
Ez a baj, hogy nem próbáltad.
Pont ilyennel akartam egy 0.6A Tipli 5 portos smart switch-et, na azt se nagyon bírta, bár lehet, a forrasztás ment félre, de a nagyobb csavaros kötésű tápjait is úgy veszem, hogy jobb ha elosztom legalább kettővel a rájuk írt értéket, de legalább is méretre is olyat veszek, amiből kinézem azt az ampert, amit én szeretnék. Ez egy majdnem körömnyi cucc.Egy ilyennel hajtom most a Pi3-at, de vagdosni kellett a szerelt microUSB-s kábelen és tekerni a fesz-en (5.2V), hogy naponta ne kapjak értesítést táphibáról
-
válasz
E.Kaufmann #48355 üzenetére
Nem próbáltam, de egy ilyesmi konverter megfelelő lehet.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
kbhuinfo #48356 üzenetére
Nem igazán költenék annyit a tápra, mint magára a PI-re
(nekem jó egy használt is).
Valamint van egy "védett" 12V-os táp"rendszerem" a "szerverszekrényben", csak sajnos ezek a nyüves PI-k nem tudnak direktbe arról menni. Mindig is ezt az 5V-s USB-s táplálást tartottam a legnagyobb gyengeségüknek, minek erőltetik, ha sima USB-ről amúgy se hajthatók, mert sokat esznek
, a 4 USB port mellett meg pláne vicc. A külön táplált HUB-oknak is van saját tápjuk, némelyiknek 12V-s.
A másik, hogy szeretném szabadon hagyni a GPIO tüskesort. Még nem döntöttem el, hogy akarok-e még Z-wave-vel bohóckodni vagy sem. Amúgy vannak eladó Z-wave hat-jeim(bespájzoltam egy Conrád leértékelésnél)
-
Pi4 esetében 1,5 A-nél többet nem sikerült még mérnünk, teljesen kihajtva sem (periféria nem volt mondjuk). Ha ezt használod, akkor az üzembiztonság is megnő a szünetmentesség minden előnyével, plusz a betáp tartomány is 6-28V. Kábelre mi min. 0,5 sodrott rezet és lehető legrövidebb hosszot használjuk.
-
E.Kaufmann
veterán
Raspberry Pi4-et milyen tápról és kábelről érdemes meghajtani, ha 12V DC rendszere van az embernek?
Milyen DC-DC táp és hozzá milyen kábel? Az addig rendben, hogy 5V-3A, csak az Echte USB-C modulokból melyik vált be nektek (tudom, nem támogat gyorstöltést meg magasabb feszkót a PI), vagy ha sima 5V DC táp (lehetőleg finomhangolható, 5.1-5.2V-re), akkor milyen szerelhető kábelen megy át rendesen a 3A vagy milyen adapterrel+kábellel oldottátok meg?Nem akarom teleaggatni perifériákkal a PI-t, csak a HA már nagyon eszi a RAM-ot, Pi3-ból meg nincs nagyobb opció.
-
Izeka82
csendes tag
Köszönöm a segítséget. Végül az lett, hogy egy másik kártyára raktam új rendszert. Úgy nagyjából mindennek megvan a leírása mit hogyan telepítettem régebben. Illetve a lényegről pont előző nap csináltam biztonsági mentést, a többi dologról meg voltak mentéseim, nem változtattam régóta semmit.
Helios: a Total commanderhez létezik plugin amivel tudja kezeleni az ext4 fájlrendszert is.
-
Helios
tag
válasz
Izeka82 #48350 üzenetére
Valami nekem nem kerek, mert alapértelmezetten csak a boot partíció olyan (vfat), hogy Windows alól is olvasható. A home és a többi az pedig pl. ext4, amit a Windows nem ismer alapból. De igazából talán mindegy is.
Azt meg tudod tenni, hogy ha más kártyával gond nélkül elindul az RPi, akkor arra a rendszerre egy USB-s SD kártya olvasóval feldugod a hibás SD kártyát majd felmountolod és megnézed a /var/log könyvtárban a logokat, hátha kiderül valami. Illetve mountolás nélkül ráküldesz egy fsck-t, hogy nézze át és javítsa a fájlrendszer hibát, hátha az megoldja a problémát.
-
válasz
Izeka82 #48350 üzenetére
Tudom, eső után köpönyeg, de hátha másnak is segít: szünetmentes.
Kérdésedre a válasz: dmesg és journal - vagy syslog mutatja, meddig jut el és mi lehet a probléma. A hibakeresés kevésbé kifizetődő általában, mint egy új, friss rendszer - szerintem. -
Izeka82
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Raspberry pi 3-asom, ami egy áramszünet óta nem tudja betölteni az os-t. Addig jut el, hogy bejön a Raspberry Pi Desktop kép, és onnan márnem megy tovább. A gép működik, mert másik kártyával gond nélkül elindult. A kártyát Total commanderrel tudom olvasni, és lementeni róla bármit a home könyvtárób. Ki lehet valahogy deríteni windows-os környezetben, hogy melyik fájl sérülhetett meg az sd kártyán? -
válasz
urandom0 #48346 üzenetére
+1 dd -nek. Annyi, hogy en irtam egy scriptet, ami on the fly zstd-vel tomoriti a keszulo img-t, valahogy igy:
server.backup
Starting backup and compression...
*** Zstandard CLI (64-bit) v1.5.6, by Yann Collet ***
Note: 8 physical core(s) detected
[sudo] password for alucard:
(L15) Buffered: 19.2 MiB - Consumed: 112 GiB - Compressed: 843 MiB => 0.74%
14309+1 records in
14310+0 records out
120040980480 bytes (120 GB, 112 GiB) copied, 316.828 s, 379 MB/s
/*stdin*\ : 0.74% ( 112 GiB => 843 MiB, /home/alucard/Downloads/server_backup.img.zst)
Backup completed successfully. The compressed backup is located at /home/alucard/Downloads/server_backup.img.zst -
-
válasz
belaazallat #48341 üzenetére
Kiveszed az SD kártyát, berakod egy laptopba vagy egy külső olvasóba, és bármelyik klónozó programmal leklónozod. Itt van egy pár klónozó program, ezek közül válassz egyet (a Macrium Reflect elég könnyen kezelhető).
-
válasz
bence1024 #48337 üzenetére
A
No such file or directory
nem csak a hdsentinel-018-arm-re vonatkozhat, hanem valamelyik fájlra is, amelyikre ez hivatkozik. Add ki ezt a parancsot:
file hdsentinel-020-armÉs nézd meg, mit ír, milyen libre hivatkozik. Valami ilyesmi lesz: /lib/ld-linux-armhf.so.3
Nézd meg, hogy nálad létezik-e ez a fájl:stat /lib/ld-linux-armhf.so.3
Ha itt is azt írja, hogy nincs ilyen fájl vagy könyvtár, akkor a te Raspberry-d nem kompatibilis azzal a verzióval, amit letöltöttél.
A megoldás annyi, hogy másik verziót tölts le. Pl. a "Hard Disk Sentinel Linux console version for NAS boxes / Raspberry PI 4 64-bit (ARMv8 / ARM64 CPU)", ha az nem, akkor esetleg a "Hard Disk Sentinel Linux console version for NAS boxes / Raspberry PI 4 (ARMv7 CPU) - executable, gzip-compressed", ha az sem, akkor pedig valószínűleg a "Hard Disk Sentinel Linux console version for NAS boxes (ARMv5 CPU) - executable, non-compressed" lesz a megfelelő. -
belaazallat
addikt
üdv!
Van egy raspberi pi4-esem otthoni média szervernek, linuxxal telelepítve. Egy volt munkatársam készítette, aki már elérhető.
Több változás történt a fajrendszerben, merevlemez csere miatt is. Szeretnék mentés csinálni a rendszerről egy biztonsági mentést, csak nem tudom hogyan.
Tudnátok segíteni? Köszi! -
válasz
bence1024 #48339 üzenetére
Mivel tegnap adtam ki ezeket a parancsokat, te valamelyiket mégis rosszul írtad be, vagy kihagytad. Mint írtam mi volt a kiadott parancs, és melyik könyvtárban volt (ls -al). Ha csak annyit írsz, hogy pontosan ezeket, és nem a kérdésre válaszolsz, nem tudom megmondani hol akadtál el.
-
válasz
bence1024 #48337 üzenetére
Valamit mégse. Pontosan melyik írás volt, mi volt a kiadott parancs, és melyik könyvtárban volt (ls -al)
:~ $ mkdir HDSentinel
:~ $ cd HDSentinel/
:~/HDSentinel $ wget https://www.hdsentinel.com/hdslin/hdsentinel-018-arm.gz
--2025-03-22 19:25:17-- https://www.hdsentinel.com/hdslin/hdsentinel-018-arm.gz
Resolving www.hdsentinel.com (www.hdsentinel.com)... 185.51.188.42
Connecting to www.hdsentinel.com (www.hdsentinel.com)|185.51.188.42|:443... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: 1242952 (1.2M) [application/x-gzip]
Saving to: ‘hdsentinel-018-arm.gz’
hdsentinel-018-arm. 100%[===================>] 1.18M 5.08MB/s in 0.2s
2025-03-22 19:25:17 (5.08 MB/s) - ‘hdsentinel-018-arm.gz’ saved [1242952/1242952]
:~/HDSentinel $ gunzip hdsentinel-018-arm.gz
:~/HDSentinel $ chmod +x hdsentinel-018-arm
:~/HDSentinel $ sudo ./hdsentinel-018-arm
Hard Disk Sentinel for LINUX console 0.18.8675 (c) 2019 info@hdsentinel.com
Start with -r [reportfile] to save data to report, -h for help
Examining hard disk configuration ...
No hard disk devices found. Please run as "root".
:~/HDSentinel $ ls -al
total 2240
drwxr-xr-x 2 cigam cigam 4096 Mar 22 19:25 .
drwx------ 18 cigam cigam 4096 Mar 22 19:23 ..
-rwxr-xr-x 1 cigam cigam 2284636 Nov 7 2019 hdsentinel-018-arm
:~/HDSentinel $ -
bence1024
tag
Szerintetek miért nem engedi futtatni a hdsentinelt?
Úgy csináltam, ahogy a logoutos cikkben szerepel.
Kicsomagoltam, futtathatóvá tettem, amikor viszont futtatnám ezt kapom:
sudo: unable to execute ./hdsentinel-018-arm: No such file or directory
Eskü nem értem -
DzsedalY
tag
Sziasztok!
Úton van hozzám egy Pi 5 a gyári házával, érdeklődni szeretnék, hogy létezik-e olyan M.2 hat, amit bele tudnék pattintani? Illetve ha nem, melyik a legjobb ház, ami nem annyira drága? Néztem az Argon Neo-t, de nem annyira szimpatikus, hogy meg kell venni külön a házat és külön a NVME-s alját, most kedvezményesen csomagban 24 ezerért...
-
-
Helios
tag
A 3.5” HDD-nek kell a 12 volt is, de az RPi USB portjaiban csak 5 volt van. (És nem is bírnak el túl sok terhelést. Pl. a 4-es portjai összesen 1.2A terhelhetőségűek, ami egy átlag 3.5” HDD-nek eleve kevés.)
Nekem egy viszonylag olcsó random Gembird 3.5” házban (bár asszem az is UASP-s) van egy 2.5” HDD egy Pi 2-re kötve és minden gond nélkül megy. (De szerintem bármilyen Aliexpresses jóáras külső tápos csatolóval is menne.)
-
-
-
ricsip
addikt
válasz
urandom0 #48325 üzenetére
A 3,5-es diszkek külső usb házban csak kiegészítő tápegységgel képesek működni, usb-n keresztüli tápellátás nem szokott elég lenni ezeknek. Emiatt az aktív usb hub sem követelmény ilyenkor, hisz a külső ház tápegysége látja el ezeket, a usb hub-on csak az adatátvitelnek kell mennie.
-
válasz
urandom0 #48325 üzenetére
A 4-es már tud melegedni rendesen, de throtlingal megvédi magát. Azt nem írtad mennyire lesz terhelve. Persze ártani nem árt.
Az aktív HUB-nál per pillanat nincs jobb megoldás, feltéve ha elbírja a másik lemezt is. Nézd meg mennyit esznek a lemezek, és hogy tud-e annyit a HUB tápegysége. -
Sziasztok!
A Raspberry-vel kapcsolatban lenne pár kérdésem. Van már itthon egy 3-as modell, pár éve használom, most tervezek upgradelni 4-esre. Érdemes hűtőbordát tenni rá? Aktív hűtést nem szeretnék.
Ha 2 db 3,5"-os HDD-t is szeretnék rádugni, milyen módon lenne érdemes összekötni? A jelenlegire egy darab van rádugva külső USB-házból, egy aktív USB hubon keresztül. Van ennél jobb megoldás? -
ricsip
addikt
válasz
ricsip #48306 üzenetére
Na, hogy valami hasznosat is írjak:
Nem, a hivatalos Zero házba a zero2 WH nem fér bele úgy, ha azt a tetőt akarod rátenni amelyiken nincs meg a tüskesornak a kivágás. Így ha nem használod a GPIO-t, akkor is ott lesz csupaszon a házból kikandikálva.
Másik, hogy az official zero case iszonyat passzentos, elsőre alig bírtam belepréselni a board-ot. Az SD kártyának meg nincs oldalt "szervízajtó", azaz kártyacseréhez ki kell szedni a házból a board-ot. Ami elsőre szintén nehéz, kb. szét kell feszíteni kézzel a műanyagburkolatot két oldalról, aztán meg kifeszegetni a board-ot.
-
válasz
E.Kaufmann #48320 üzenetére
Megjelenese ota megy 0/24 a gyari tappal
-
válasz
E.Kaufmann #48318 üzenetére
Teszteltem Arch alatt, nincs vele gond de mondom PI-n is hozza a kotelezot, csak par sec utan megrogy alatta a teljes rendszer.
-
Vettem egy Realtek vezerlos USB --> 2.5Gbe adaptert a PI4-hez, ami latszolag iperf3 alatt hozza az elvartat viszont par masodperc utan szenne fagy a rendszer, gondolom pikk-pakk leterheli a teljes BUS-t... marcsak azert is gondolom ezt, mert a fenti adapteren kivul log meg az USB 3-as porton egy SSD, es egy HDD is.
Namost nem tudom egy ilyennel szerintetek elorebb lennek? [link] vagy inkabb engedjem el a PI4-en a 2.5Gbe -t? -
válasz
DarkByte #48315 üzenetére
Eh... Mér nem lehet egyből úgy megcsinálni, hogy ppk-t mentsen?
Viszont tetszik ez a "Pi Connect". Az internet felől bárhonnan elérni a GUI-t és a terminált is.
-
ricsip
addikt
válasz
wassermann #48310 üzenetére
Pedig pont h. mostanában volt rengeteg újdonság.
-
Ha a pi imager-el készítek felhasználót, és ssh kulcsot, akkor azt pl. a putty-ba hova tudom beilleszteni?
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
válasz
J0shu4M1ll3r #48303 üzenetére
Megvolt a csere, argon script gond nélkül viszi gen 3 sebességen. Igaz, hogy a lan a szűk keresztmettszet, de jelentősebb a javulás az usb-sata korláthoz képest.
Eddig 1 gigás neten olyn 30-40 MB/s volt a max, most szépne kihajtja maxon
A ház jó, hűvös, ventilátor is megfelelően működik. -
wassermann
Topikgazda
válasz
ricsip #48306 üzenetére
"...Nagy aktivitás másról már nem nagyon van ebben a topikban...."
A Pi topiknak is - a többi témához hasonlóan - van egy életútja: amikor újdonság és érdekes, pörög, aztán szép lassan elhal és csak akkor éledezik, ha valakinek gondja van vagy ha kijön valamilyen új dolog...
-
válasz
ricsip #48307 üzenetére
Ha nem használod ki, a plusz csatlakozókat, nem mindegy1?
Plusz ahova kell a kis méret akkor is egyértelmű a választás.E.Kaufmann
USBit
Nagyobb kártyára is kiírhatod a kissebb image fájlt, aztán ha már arról fut a rendszer a raspi-configgal kiterjesztheted a kártya kapacitásának megfelelőre. Legalábbis régebben még volt ilyen menüpont: -
E.Kaufmann
veterán
Windows alatt mivel érdemes Raspberry Pi microSD kártyát klónozni vagy akár nagyobb microSD-re migrálni?
-
ricsip
addikt
válasz
Fecogame #48304 üzenetére
Nagy aktivitás másról már nem nagyon van ebben a topikban.
De akkor már kérdezek én párat:
1) Pi zero 2 W és WH közötti egyetlen különbség csak a kivezetett GPIO a WH-n? Ha nem használom a GPIO-t, de 2W-t sehol nem kapni, így WH-t veszek, a hivatalos case-be befér a WH is anélkül h. a tüskesor miatt ne tudnám rátenni a case tetejét, mindenféle kivágás meg kivezetés nélkül?
2) A Pi3 alap hardvere kb megegyezik a Zero2-ével. Viszont a Pi3-on van Miért vegyek Zero2-t ugyanolyan áron, ha a Pi3 B+-al több mindent tudnék megvalósítani? -
Boldog Pi napot
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
Én is így gondolom, ha nem is a lan, akkor meg a net, de megkérdeztem a supportot, hogy egyáltalán támogatja-e a sata protokolt, mert találkoztam már olyan átalakítóval ami csak nvme, és láss csodát, nem támogatja, uh marad a "gyors" ssd
ja, és szigorúan single sided. Marad valami a hivatalos listából. Pedig egy sata wd red milyen jó lett volna
-
válasz
J0shu4M1ll3r #48301 üzenetére
A LAN a szűk keresztmetszet, felesleges "gyors" SSD-ben gondolkodni.
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
Sziasztok!
Gondolkodom egy kis átalakításon: jelenleg egy pi 5 8gb használok egy usb hdd-vel szokásos dolgokra (file share, torrent). Rendelnék egy Argon Neo 5 házat nvme kiegészítővel. Jól tudom, hogy a pi 5ön gen 2 a pcie? Az elvile 500 MB/s. Tehát elég lenne egy sata ssd is elvileg.
Láttam, hogy fel lehet tuningonli gen 3-ra, de mivel nem certified, ezért lehetnek instabilitások.
Tesztelte már valamki a sebessége? Ha elég egy sata ssd, feleslegesen nem vennék nvme-t.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire NITRO+ RX 5700 XT 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell latitude E5430 eladó
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest