Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Elkezdte felszámolni a GPU-s PhysX támogatását az NVIDIA
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Projektor topic
- Akciókamerák
- iPad topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Socket AM5-ös alaplap Sapphire logóval
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos46
tag
válasz
wassermann #48279 üzenetére
Találtam 2 oldalt is, amiben sok ikon látható rövidke leírással együtt. Jó lennének még ilyen oldalak.
https://wiki.freecad.org/Part_Workbench
https://wiki.freecad.org/Sketcher_Workbench -
wassermann
Topikgazda
válasz
Janos46 #48277 üzenetére
Ha nem találod az ikonokat, ez segíthet: "lefényképezed" a Printscreen-billentyűt menyomva a monitoron megjelenő képet, ezt Ctr-V-vel beilleszted egy képszerkesztőbe ott körbevágod az ikont és bemásolod egy doc-ba (ez Windows-on biztosan működik. Pi-n nem próbáltam, de valószínűleg ott is megy).
-
Janos46
tag
Ismét sziasztok, de más.
Mivel a fejem nem káptalan, ezért leírom saját magamnak a ritkábban használt feldolgozási meneteket. Azonban a jobb érthetőség miatt a parancsokat nem csak kivastagítva írnám le, hanem a megfelelő ikont is oda tenném, így nem kellene keresni a képernyőn. Ahhoz kérnék segítséget, hogy hol lehet megalálni a programban használt összes ikont. Az alábbiban megmutatom hogyan használom.
Valamint érdeklődnék mi a különbség az 1-es és a 0.21.1-es programok között. Érdemes-e az előbbit használni.
Köszi a választ.
-
Janos46
tag
válasz
wassermann #48275 üzenetére
Köszi.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Janos46 #48274 üzenetére
Nem biztos, hogy van itt még rajtad kívül 16GB-s Pi5-je valakinek, mert elég új.
"...the Raspberry Pi 5 16GB uses the same, lower-cost, D0 stepping as the Raspberry Pi 5 2GB..."
A 16GB-s verzióba már az újabb, a 2GB-shez hasonló új CPU került, emiatt picit várni kell amíg az Ubuntu-ban is kijön rá rendesen működő frissítés.
-
Janos46
tag
Sziasztok.
Készülök leváltani a Win10-et, mert a 11 miatt nem veszek új HW-t. Ha azonban olyan progit használok ami csak a winen megy, akkor azt net nélkük fogom bekapcsolni. E miatt Pi5-öt fogok használni, és arra minden általam minden használt lehetséges programot felrakok. ( A fogyasztás is kissebb.) Ilyen többek között az Ubuntu, ami alatt futtathato a Feecad is. A Pi5-re egy 128 Gb-os kártyán felraktam az Ubuntut és a Raspberryt. Most az a problémám, hogy az Ubntu alatt nem fut a Crome és Firefox. Különben minden klassz lenne. Érdekes módon csak a 16 Gb Pi5-ön van ez a jelenség. De ha a kártyát átteszem egy 8Gb-os Pi5-be vagy egy Pi4-be, akkor azokon már fut mind a két említett progi. Ha valaki már kisérletezett ezzel és elért valami eredményt, megosztahatná velem.
Köszönettel. -
wassermann
Topikgazda
válasz
PlatiaAmos #48272 üzenetére
Igen, erre gondoltam én is, illetve el tudom képzelni azt is, hogy az internetszolgáltató az előfizetőknek kiosztott mediabox-ainak biztosít elsődlegesen sávszélességet, a többi dolognak meg, ami marad...
-
PlatiaAmos
tag
válasz
wassermann #48271 üzenetére
Közben VPN topikban kaptam tippet ugyanerre, lehetséges hogy a nemzetközi forgalmat korlátozzák csúcsidőben..
-
wassermann
Topikgazda
válasz
PlatiaAmos #48268 üzenetére
Nekem ebben az esetben a szolgáltató oldal gyanus: az internet leginkább este terhelt, mert olyankor néznek filmeket az emberek. Emiatt sok szolgáltató a stream jellegű adatfolyamoknak biztosít elsőbbséget.
Meg kellene egy más hardverrel is próbálni, hogy kiderüljön a Pi-e a hibás!
-
kbhuinfo
tag
válasz
PlatiaAmos #48268 üzenetére
Külső tényezők? Milyen upload-on mutatkozik a jelenség? Nem az éjszakai időszak sávszélességét korlátozza vmi sw vagy router vagy bármi más? Esetleg a környezet intenzív sávszél-terhelése befolyásol?
-
PlatiaAmos
tag
Sziasztok,
Egy pi4-en fut egy VPN kapcsolatom. Olyan problémám van vele, hogy kizárólag esténként meghal az upload speed, kizárólag az upload 0,01 lesz.. Napközben minden oké, csak estére produkálja ezt. Az ottani speedtest szerint minden oké a nettel. Merre indulhatnánk el hibakeresés szempontjából? Nem értem ezt az anomáliát.
-
Vasti74
senior tag
válasz
bp18ker #48261 üzenetére
Gyakorlatilag bármelyik "ismert" rendszernek el kell indulnia! Mivel millióan használják őket, ezért nyogodtan mondhatjuk, hogy biztosan működnek ;-)
És nem csak egyszer.
Szóval ha kiírtad, egyszer elindult, és többször nem, akkor még mindig hardveres hibát kellene keresni valahol szerintem. -
ricsip
addikt
válasz
wassermann #48265 üzenetére
Mármint a 4GB és a 8GB-os SKU-k is, amik 2024 augusztus után gyártódtak? Logikusan én is ezt várnám, de nem nagyon van erről kinyilatkoztatás sehol hivatalosan.
-
ricsip
addikt
válasz
wassermann #48263 üzenetére
Nem teljesen mondod jól. A 2 GB-os SKU használ új Broadcom CPU revision-t. Olyanom van nekem is, ezért tudom biztosan. Ja, meg az idei januári legújabb 16 GB-os SKU is már ilyen.
Az eredetit BCM2712C1 teljes néven lehet megtalálni, az új változatot pedig BCM2712D0 néven. Ahogy nézem a szokásos helyről elkezdték ezt a különbséget eltüntetni, pár hónapja még ott volt ez a 2 SoC modellkód nyilvánosan:
Processors - Raspberry Pi Documentation
A D0 revision is elindult olyan OS-el, ami korábbi volt (de ami OS azért a Pi5-öt magát azt már persze ismerte). Ami nálam konkrétan nem működött, az pl. a LibreElec 12.0.1-ben valami Mesa glitch, ami miatt szétesett a felbontás és nem adott használható képet, amíg nem jött rá egy Mesa update.
[ Szerkesztve ]
-
wassermann
Topikgazda
Asszem a baj azzal lesz, hogy ez egy PI5 4GB, ami egy más, új CPU-val van szerelve. Ilyenkor a szoftverek lassabban érnek be hozzá. A RaspiOS viszont tutira kell hogy menjen, mert azt az alapítvány kontrollálja. Valószínű, hogy az arra telepített lejátszók is mennek.
Vagy várni kell néhány hetet!
[ Szerkesztve ]
-
bp18ker
csendes tag
Köszönöm az ötleteket, ezeken már mind túl vagyok, már csak egy biztosan működő os-re lenne szükségem, hogy le tudjam tesztelni az sd slot-ot!
-
cigam
titán
válasz
bp18ker #48257 üzenetére
Mi hol és mikor írta ki, hogy "no sd card "?
Teszteld le az SD kártyát: Mediatester
Másikkal nem próbáltad? -
ricsip
addikt
válasz
bp18ker #48255 üzenetére
Milyen oprendszer alól akartad azt az sd kártyát megírni? Hivatalos raspberry imager nevű program van windowsra, macos-re és ubuntu linuxra, itt: https://www.raspberrypi.com/software/
beteszed a gépbe az sdkártyát, és a raspberry imager-ben elindítás után ki tudod választani h. pi5 az eszközöd, aztán meg kiválasztod h. raspberry os 64 bit with software kell neked, megvárod amíg kiírja ezt az sdkártyára és végez.
Aztán az sdkártya kivesz a gépből és betesz a pi5-be, és elindítod vele azt.[ Szerkesztve ]
-
bp18ker
csendes tag
Segítséget szeretnék kérni! Van egy pi5 4Gb rammal. Egy működő os re lenne szükségem! Mindent megpróbáltam amit a tudásom lehetővé tett, mégsem sikerült működő SD kártyát produkálnom! Vinnék SD kártyát és nem kérem ingyen! Mindezt valahol Budapesten kellene nyélbe ütnöm! Előre is köszönöm a segítséget!
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Van egy Pi 3 B+ masinám 7"-os "official" kijelzőre építve, a hozzá való házban.
Évek óta zenelejátszónak használom. A múlt héten szét kellett szednem, mert frissítés után fejre állt rajta a Volumio, a memóriakártya meg ugye csak a burkolat levétele után hozzáférhető. Már sokszor szétszedtem, volt rajta más rendszer is, cseréltem kártyát gyorsabbra stb., legalább 10x az évek során...
De most valami meghalt benne. A Pi működik, a Volumio fut, szól a zene, csak éppen a kijelző sötét (illetve mintha háttérvilágítása lenne, meg kellene néznem sötétben)
Az sem látszik rajta, hogy bootol a Pi, és utána is üres... Azért tuti, ami fic telepítettem az érintőkijelző plugin-t, de persze ugyanúgy semmi.
Szétszedtem újra, minden kábel a helyén van.
Próbáltam másik táppal, a kijelzőre dugott táppal, újra széthúztam - összedugtam mindent, a helyzet változatlan.
Itt el is fogytak az ötleteim :-(
Kinyírhattam pl. statikus feltöltődéssel a kijelzőt? Vagy a Pi-t?
Az a gáz, hogy rendelnék egy másik kijezőt, de ha a Pi ment tönkre, akkor lesz két jó kijelzőm, és egy rossz Pi-m.
Le tudom tesztelni valahogy a Pi-t, hogy jó-e a kimenete?
Gondolom nem... De gondoltam azért megkérdezem ;-)
Előre is köszönöm az ötleteket, üdv: Vasti -
Vigyorka
aktív tag
Üdv!
Rpi5 - Raspberry Pi OS with desktop and recommended software -el "élvezkedek"
Indításhoz az ajánlott A7 Audio config és A6 Wayland (raspi-config) leírását keresném.
Egy-egy témára rákeresve ne biztos, hogy arra kapok választ amit keresek.
Működik valami akkor hurrá, de újraindítás vagy frissítés után két esélyes..
pl. HDMI hang.
(Samba, FTP, torrent, Kodi az alap programok amiket használok..) -
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Segítenétek kicsit rendet tenni a fejemben ?
A hifiberry digi kártyái között nem tudok eligazodni.
Találtam használtan HifiBerry Digi-Pro HW 1.2 [talán ez az] ez lenne az elődje a
Digi2 Pro nak [link] ?
Mi a különbség köztük ? -
cigam
titán
válasz
Vigyorka #48238 üzenetére
Ha már desktop, miért nem a képernyővédőt állítod be? Melyik DE-vel használod? Telepítsd az xscreensaver csomagot, ami egy GUI képernyővédő
-
Vigyorka
aktív tag
válasz
wassermann #48239 üzenetére
A HDMI 1 -t szeretném kikapcsolni pl. 10 perc után ha nincs használatban. Az egér mozgatásával felébreszteni.. (...nem Bookworm alatt régen működött)
-
Vigyorka
aktív tag
Üdv!
Rpi5 Debian 12 desktop 64 bites alatt beállítottam a /boot/firmware/cmdline.txt-ben a consoleblank=600-t.
10 perc után lekapcsolja a képernyőt. (hurrá!)
Kérdés egérrel hogy ébresztem fel?
Köszönöm a segítséget. -
ricsip
addikt
Megjelent a 16 gigás Pi5. "Csak" 50 ezer pénz lesz
-
DasBoot
aktív tag
válasz
DarkByte #48233 üzenetére
Értem. Mint említettem, más oldalakat, amiket néztem, ott is ez a program volt megadva, akkor nem csak a Málnasuli a hibás? No, mindegy. remélem megoldódik.
Ezzel az "alias" -szal már találkoztam az egyik PLC gyártó eljárásában. Ott az egyes ki-bemeneti címeknek lehet neveket adni, sokkal beszédesebb, mint megjegyezni, hogy mi van kötve az O5:0.0/7-re.
-
DarkByte
addikt
válasz
DasBoot #48232 üzenetére
Ez mondjuk inkább a Málnasuli hibája, az a cikk amit néztél még a wireless verzió megjelenése előtt készülhetett és nem lett frissítve a Pico W módosításaival. Írj esetleg nekik.
Gondolom a hivatalos Raspberry dokumentáció (ami amúgy nagyon jó szokott lenni) már frissült a megjelenéskor ezzel. Illetve tippre ezt a "LED" alias-t is azért vezették be, mert így teljesen mindegy melyiket használod, a háttérben a jó számozást választja ki.
-
DasBoot
aktív tag
válasz
DarkByte #48231 üzenetére
Jó szerencsét! Ez igazán hasznos információ, pontosan ilyenre gondoltam. Sajnos tegnap este már nem tudtam kipróbálni, de ezt ma meg fogom tenni. Azért ilyeneket nem lenne rossz közzétenni, hátha a kezdőt nem éri csalódás. A z angol fordításhoz szükséges linket is köszönöm, szerencsére azt, ha korlátokkal is, de meg tudom oldani.
-
DarkByte
addikt
válasz
DasBoot #48230 üzenetére
A Pico W(H)-n nem a GPIO 25-ön van a LED, hanem a wireless chip egyik lábán. Van egy "LED" nevű PIN alias ami arra mutat. [link]
Ha esetleg nem tudsz jól angolul, akkor ChatGPT-t a bekapcsolt web search-el lehet kérdezgetni és elég jól válaszol a webes találatok alapján. [link]
[ Szerkesztve ]
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Nemrégiben vásároltam két Raspberry pico WH-t! Rögtön az első, kezdőknek ajánlott példaprogramot sem tudom elindítani. Bizonyára mindenkinek ismerős, a lapon lévő LED aktiválása. A Málnasuli oldalon lévővel kezdtem, de sok más helyen is ez prigram szerepel, tehát biztosan ugyanaz. 2 pico-val is próbáltam, a GPIO25-re van kötve. PC-n levő és egy Raspverry 3b+ -n Thonny-val is próbálkoztam. A shell-ben írott print " " működikValami elkerülte a figyelmem, hogy nem működik, vagy van valamilyen rejtett "fogás", amiről nem szólnak az írások. Sajnos kezdőként eléggé megállította a lelkesedésem, de azért folytatom. Természetesen a kérdésem: mi a megoldás erre? Köszönöm a segítséget. Üdv.: Joe
-
Aksomatic
senior tag
Gondoltam a fülhallgató kimeneten lehet hangot továbbítani, minőség annyira nem prioritás
#48225 DarkByte : nagyon köszi ez jó leirasnak tűnik, eddig erre nem találtam meg rá
#48227 Kicsirics77 : ez volt a másik ötletem csak nem tudtam mennyire overkill
köszi mindenkinek
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Szerintem a 3.5mm-es jack aljzatra gondolt.
Egyébként elvileg spotifyd-vel lehet ilyen headless klienst csinálni amire utána a mobil app rá tud csatlakozni. Illetve az ilyen volumeio és hasonlókhoz is van valami hasonló bővítmény.
Viszont első kézből nincs tapasztalatom. Edzőteremben egy ideig volt ilyen Raspi amit egyik srác rakott össze, de időnként széthullott ha napokig ment. Mondjuk nem volt a legstabilabb az internet ott.
[ Szerkesztve ]
-
Aksomatic
senior tag
Van egy Rpi4-em elfekvőben és szeretnék az újévi bulira belőle egy headless AirPlay/Spotify lejátszót jacken keresztül, mivel lenne ezt a legegyszerűbb megoldani?
-
Buksi86
újonc
Üdv!
Sikerült megcsinálni!
Bár egy Raspbian telepítés és sok szívás után, sikerült partícionálnom, megformáznom az ssd-t, így a ,,config.txt,, fájlba beírt ,,dtparam=pciex1_gen=3,, sorral már ha elindítom, látja a kodi fájlkezelője!
Öröm és bódottság!
Bár nem biztos, hogy a ,,linux,, emiatt kedvencé válik, nem az én világom, építeni jobban szeretek dolgokat, mint ,,programozgatni,,!
A lényeg, hogy sikerült és NAGYON KÖSZÖNÖM a segítséget!!!Ui.:
Ja és a Gparted telepítése Raspbian-ra sokat segített![ Szerkesztve ]
-
ricsip
addikt
válasz
cinemazealot #48216 üzenetére
LOL, akkor egy 2 gigás Rpi5-ön nem is fut?
-
Üdv! RPi zero-n újra kellett húznom a retropie-t, és a rá dugott usb dac-ot nem látja a rendszer (parancssorból tudok rajta hangot lejátszani). Egyszer már megoldottam valahogy, de az 6 éve volt
Tud valaki segíteni?[ Szerkesztve ]
-
válasz
rostiron #48215 üzenetére
Nem ismerem a Volumiot, de egy zenelejátszónak 4 GB RAM-ot előírni kicsit túlzásnak érzek. Nyilván a fejlesztők a legjobb felhasználói élményt akarják, ezért javasolják a minél több RAM-ot. Főleg, ha a zenelejátszáson túl memória igényes(ebb) szolgáltatásokat is szeretnének engedni futtatni (pl. GUI, realtime resampling stb.).
De ahogy mondtam, ha árban nincs különbség, lőj a 4-esre, és legfeljebb később mást is ki tudsz majd rajta próbálni.
-
rostiron
őstag
válasz
cinemazealot #48214 üzenetére
[ezzel] ne törődjek ?
-
válasz
rostiron #48211 üzenetére
Ha véglegesen erre a célra akarod használni mindenféle egyéb feladat rábízása nélkül, akkor kérd a 3-assal. Ha viszont kíváncsi természetű vagy és elképzelhetőnek tartod, hogy idővel egyéb feladatokat is szánsz a Pi-nek, akkor kérd az erősebb 4-essel, legfeljebb teszel rá hűtőbordá(ká)t.
-
rostiron
őstag
Sziasztok
Megvettem [ezt] és nem tudom eldönteni, hogy Pi3 vagy a Pi4- el kérjem.
Volumiot használnék.
Adjatok tanácsot -
rostiron
őstag
Sziasztok.
Ha egy Raspberry Pi-n volumio fut, a hdmi kimeneten ad képet ?
Tehát a volumio felületét látnám tv-n ? -
rostiron
őstag
Sziasztok.
Sose volt még Raspberry Pi-m, de zenehallgatás miatt szemezgetek vele.
Raspberry Pi +DAC+volumio amit ajánlanak sokan.
DAC-om van, amin koax bemenetet használnék. Kicsit útba igazítanátok, hogy mit keressek ? -
cigam
titán
válasz
///Krisz\\\ #48202 üzenetére
Igen, ez minden telepített csomagot frissít. Viszont ha megjelenik egy új főverzió, azt nem teszi fel automatice. Az kicsit munkásabb: [link]
[ Szerkesztve ]
-
///Krisz\\\
senior tag
Egy nagyon basic kérdés, mert most a Pi-vel használok először Linux-ot. Ha szeretném uptodate tartani, akkor Pi OS Lite alatt elég a “sudo apt-get update, sudo apt-get upgrade” párost futtatni időnként? Ez frissíti az OS-t is és a telepített alkalmazásokat is?