Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
panoly
tag
Én vagy a noob, de valaki tud abban segíteni, hogy milyen beállítással lehet C mód, videóban, MF esetén végig a live viewen tartani a PIP-et? GX80-ról lenne szó.
-
Mortel
senior tag
Sziasztok!
Létezik olyan adapter ami Canon/Nikon AF obikat képes átalakítani mft-re és nem manuális?
Köszönettel:
M
-
oil120
senior tag
Sziasztok,
Erősen gondolkozom, hogy full framere váltsak, de túlzottan az M43-ra építettem fel a fotós készletemet. Szerintetek van kereslet a Pana prémium obijaira? -
Benji21th
tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Pont a 16osra szeretném elboltolni a dolgaim
-
Schanyee
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ja ezt benéztem. Na mindegy egy filccel lehet ezen javítani

-
panoly
tag
Elvitték a kiszemelt 45-150-emet. Jófogás, hardverapró, micro 43 adok veszek indexen és facebook marketen kívül hol lelek használt fotós termékekre?
-
ftc
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
KB a szlovák fotolab árai. [link]
De cashback is még lehet kivárhatok áprilisig.
-
hibavissza
veterán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Megoldàs lehet még a fókusz sorozat, ha nagyon kényes a téma.
-
panoly
tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Most már értem, és valószínűleg azért is nem esett le lendületből, mert én mindig "constant previewban" használtam, így már rekeszelt nekem akkor is, amikor még csak beállítottam.
@Speedfire: köszönöm, ez fontos szempont!
@Royo85: a nagy szaladgálást a gyenge követő fókusz miatt amúgy is elengedtem, bőven elég, ha épp aránylag nyugalomban lévő gyereket elvisz.
@Vond: sajnos csak otthon tudom majd megnézni.
Köszönöm mindenkinek a segítséget, szerintem a 20mm mellett fogok dönteni.
+1, igaz gondolom okkal nem válaszoltatok:
Oly 40-150 vagy Pana 45-150?
-
Royo85
tag
válasz
panoly
üzenetére
Mindenféleképpen kompromisszumot kell kötnöd.
Vagy lesz egy gyors fókuszú szűkebb látószögű obid (25mm 1.7), vagy lesz egy lassabb autófókuszú
szélesebb látószögű objektíved.
Szerintem általános felhasználásra a 20mm 1.7 a jobb.
Viszont szaladgáló gyerekeket a 20mm 1.7-essel csak nehezen fogsz tudni lekövetni.
Tehát valamelyik ujjadba mindenféleképpen bele kell, hogy harapj.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
panoly
üzenetére
Focus shift:
A problémát a szférikus aberráció okozza, ilyenkor a beeső fény a beállított blende nagyságától függően nem ugyanoda fog fókuszálódni. Ez egyébként egy eléggé elterjedt probléma, még akár nagyon drága pro objektíveken is előfordul. Korrigálható aszférikus lencsetagokkal és egyéb objektív tervezési manőverekkel, de mivel az eltolódás egy állandó, ezért megoldható lenne firmware útján is a korrekciója (tehát ha a váz és az objektív ismerik egymást, akkor az AF eleve figyelembe vehetné a focus shift mértékét). De a Panasonic a 25mm 1.7 esetén ezzel nem foglalkozott, inkább majdnem a felére csökkentette az üveg árát (talán a Pana-Leica 25mm 1.4-et akarja így védeni).
Azért fókuszál a rendszer nyitott blende mellett, hogy könnyebb dolga legyen az AF-nek, amihez fény kell és csak az exponálás idejére ugrik be a blende oda, amit beállítottál. De a beugró blende már a több évtizeddel ezelőtti analóg vasakon is megjelent már, mert könnyebb a keresőben úgy fókuszálni, ha látsz is, nem egy sötét lyukba bámulsz. Csak azokban az időkben senki nem pixelkukkolt, senkit nem érdekelt.
Megoldás (félig):
Ha a vázad támogatja kapcsold be a "Constant Preview" módot (Pansonicon van ilyen), ekkor lerekeszelve az objektívet is lerekeszelni (nem csak az exponálás idejére, hanem folyamatosan). De ha kevés a fény az AF-hez, akkor a váz felülbírál és mindenképpen nyitni fogja.
-
panoly
tag
Illetve akkor dobnék még egy kérdést, mivel két obi beszerzését tervezem.
Az eglobalos kudarc után most azon agyalok, hogy:
Pana 25mm, 1.7 vagy
Pana 20mm 1.7 legyen.Célok:
- beltéri fotózás (család, gyerekek, szülinapok, házi állatok)
- tájképek (ha nagyon kell, 12-32 12-es felével fogom úgyis lőni)
- utcai fotózás, nyaralások alkalmával
- videózás, manuálfókusszal isOlvastam, hogy a 25mm-esnek két problémája is van:
- focus by wire miatt videózás közben könnyű manuálfókusszal is túllőni a célon
- focus shifting: ezt viszont nem értem. Melyik módban fókuszálunk úgy, hogy nyitva van a rekesz, és az ellövésre szűkül csak be? Tudom, hogy nagyon hülye kérdés, de tényleg nem értem a focus shifting problémakörét.A 20-as ellen az szólna, hogy picit drágább, plusz lassú a fókusz, és manuál módban sem lehet gyorsan állítani. Cserébe kicsi, és nagyobb a látószöge.
Melyiket válasszam a fenti célokra?
-
INTELligent
senior tag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Világos
, csak nem láttam sehol utalást, hogy ez spec. lencsékhez van, ezért kérdeztem. -
FoxiestFox
félisten
válasz
INTELligent
üzenetére
Szerintem ezek speciális lencsékhez vannak, csak mellékhatásként hasznáhatók ilyen modokhoz is.
A többi M42 nem véletlen kell olyan távol legyen a szenzortól, ott jó a fókusz. -
INTELligent
senior tag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Amúgy az ilyen vékony adatpereket mennyire lehet használni, ha nem barkácsolni akarok? Csak mert akkor jóval kisebb lesz az egész obi, ha lejön az a vastag cucc. Vagy gyakori, hogy így már beleér a szenzorba az üveg? (Helios 44M-4, SMC Takumar 50, CZJ Sonnar 135, amim van)
-
Muerte68
addikt
válasz
FoxiestFox
üzenetére
-
FoxiestFox
félisten
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Igen, általában én is, viszont itt a gyors mozgás miatt sokszor át kell tekernem zárprioritás módba, és nappal min. 1/1000, este meg általában 1/500 körül lődözni. Ha totálokat nyomok, vagy csak simán a szurkolókat, vagy statikus dolgokat, oda elég az 1/100, vagy hosszabb is. Na olyankor vagy letekerem oda, vagy átpörgetem "A" módba. Az ISO általában automata, meg még néha az expókompenzációval is szoktam játszani. Ja és az állandó fotózás mellé jön még az átlag 40 percnyi videó is. Pörögni kell rendesen.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
De most már legalább a képminőség nagyjából rendben van. ISO3200-ig engedtem fel automatán, és ahol lehetett, ott megpróbáltam a legalacsonyabban tartani.
Közben elkezdett szakadni az eső is, de jól vizsgázott az időjárásálló G80, és a Pana 12-60 is.

-
Muerte68
addikt
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Az a Fujin is elég széles lehet reszelni
Én az A5000-et a kevés kezelőszerv miatt nem ajánlom nehézkes a beállítás főleg manuálnál a fujin ott a zársebesség ami folyamatosan látszik-a manuál af átállítás is egy kapcsoló-fénymérés fókoszpont,iso-mind külön gombon van,meg az expó értéknek is külön tárcsa.[link]
ebből is lehet reszelni
Ha tetszik az A5000-akkor próbáld meg de szerintem nem fogod szeretni a kezelését

Ami melette szól az a hajtogatós kijelző még. -
FoxiestFox
félisten
válasz
Muerte68
üzenetére
A helyzet, hogy adaptálni akarok egy vetítőobit, de annyira közel kell hozni a végét a szenzorhoz a végtelen elérése miatt hogy nagyon vékony átalakító jön csak szóba, és azt M4/3 M42 közé nem találtam, Sonyra viszont igen.
Egy Heliosba fogom beleállítani, valahol volt egy elég részletes blogbejegyzés is, hogy meg lehet csinálni. Már a Helios donor is megvan, és a reszelő
-
Tin_Shield
őstag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
A manuálozás miatt talán, bár attól függ mit használsz. Az 50-es jobb látószög portréra m4/3-on szerintem, a 28 és 35 pedig APS-C-n jobb, azok m4/3-on elégé a "senkiföldjére" esnek.
A szenzor nem fog érezhetően többet tudni, az 20-as még nagyon nem a 24-es.
Ha Sony színekkel és a kezeléssel is meg tudsz barátkozni akkor bele lehet ugrani szerintem.
Bár én inkább egy NEX5N/T/R gépet néznék, sokkal komolyabb gép minden szempontból, szenzorban is jobb hiába kevesebb a pixel.(#89759) +1, de tartok tőle az XE1 azért még nem a5000/EPL5 árban megy...
-
Muerte68
addikt
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Én használtam az A5000-et,kicsi jó képminőség-de nincs kezelőszerv rajta,a menü meg káosz-fél nap bármit átállítani.
Manuálnál ha válamit változtatni szeretnél mindig a menübe kell menni.
Inkább egy Fuji XE1-ha manuálozni akarsz,olcsó ,külső kezelőszervek,EVF,ha nem kell a gyors AF akkor teljesen jó-focal reducer-el meg megvan a FF-is

vagy ez

-
FoxiestFox
félisten
E-PL5-öt érdemes lehet Sony A5000-re cserélni? Arra gondoltam, úgyis csak manuálozok, az meg mégiscsak APS-C..

-
Stauffenberg
nagyúr
Én ahol tehetem rekeszprioritással fotózok automata ISO mellett. Ehhez persze nem árt bekonfigurálni egy vagy több (pl: C1, C2) profilt arra, hogy az auto ISO-t meddig engeded el, illetve mi az a minimum záridő, amit a gépnek meg kell próbálnia tartani.
Persze kontrollált körülmények között (pl: portrézás vagy tájfotó), nálam is teljesen manuálisban megy. De utcai fotóra, eseményfotóra nekem a fenti bőséggel jó. Van ahol a sebesség és a csak kompozícióra odafigyelés kifizetődőbb és ezért át lehet engedni pár dolgot az automatikának.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ezt én is szeretném, de eddig még nem jöttem rá, hogy hogyan lehet megoldani.
Egyébként túl vagyok az első komolyabb fotózáson/videózáson. A szombati meccsen toltam kb. 300 képet, meg 40 perc 4K videót. Hát, 10+ év bridge után össze-vissza nyomkodtam, meg tekertem mindent.
Jócskán van mit gyakorolnom, hogy az ilyen erőltetett 2-3 órás szitukat is úgy oldjam meg, ahogy szeretném. Majd alakul. 
-
Stauffenberg
nagyúr
Pana G80-on be lehet állítani valahogy, hogy az EVF/LCD módválasztó gomb ne körbevigyen a beállításokon, hanem fixen csak a két mód között váltson?
Nekem az automata mód halál idegesítő, jobb lenne az egyik Fn gombra rárakni (rajta is van alapból, de ez körbe-körbe megy az Automata-LCD-EVF opciókon).
-
Zedz
addikt
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Side note, hogyha fontos a gépből jövő JPEG, akkor nagyon eltér a két cég színvilága. Ez egyéni preferencia kérdése.
-
panoly
tag
Sziasztok!
Egy GX80-ra olympus 40-150 (f4-f5.6) vagy pana 45-150 a jobb választás? Tudom, hogy utóbbival lenne stabilizátorom, de láttam olyan összehasonlítást, ahol az Oly sokkal élesebb és kontrasztosabb képeket hozott.
-
MrChris
nagyúr
Az mk3 leginkább a 4k-s videóban jobb, a FHD mindkettőben elég gyatra. Ha utólag a 4k-t lekonvertálod 1080p-be akkor gyönyörű minőségű FHD-t kapsz. Ha nem érdekel/használod a videót akkor nem sok szól a hármas mellett.
EZ pancake-t nem vennék, legalábbis ezeken a mintaképeken elég béndzsa, mint egy SEL16-50.

A 14-42 II R jobb választás, 12-50 f/3.5-6.3 EZ meg egy mindenes kicsit nagyobb méretben. -
asdf_
veterán
Az MK II-vel nem akarsz videozni egyaltalan, az MK III-nak viszont egesz becsuletes 4K videoja van. Az MK III-hoz nincs grip, a menurendszere es a testreszabhatosaga is butitva van az MK II-hoz kepest. A palacsintat gyengebbnek mondjak a sima obinal, viszont meretben igen kellemes a kulonbseg, es a palacsintat nem kell kezzel bezarni, hanem osszemegy magatol, ez egyeni preferencia.
A 12-50 nem rossz, foleg ha kell a 12mm (csak kitben vedd, vagy hasznaltan es a Pana 12-32 amugy jobb), de szerintem az az obi mar kivanja a gripet, mert van benne anyag.Az F8-as obi meg viccnek jo, de hasznalni barmire szerintem alkalmatlan.
-
Tin_Shield
őstag
A markIII főleg videóban lépett komolyat előre, pár helyen viszont butították, és hangyányit gyengébb az építési minősége - érzésre.
A három kitobi közül a 14-42R a legkiegyensúlyozottabb rajzú.
Az EZ palacsinta előnye a méret, de ebben a műfajban a Pana 12-32 lényegesen jobb.
A 12-50 mellett a nagyon kellemes átfogás szól, a makró képesség, és az időjárásállóság, de ennek E-M10-en nincs sok haszna. Méretileg nem kicsi, de legalább nem nyújtogatja az orrát. A rajza olyan amilyen, nem pixelkukkolva elfogadható. -
b.vr
őstag
válasz
hibavissza
üzenetére
Nem uj informacio, hanem az ismertek mas szemleletbe rendezese. Es legalabb nem nyavalygas

-
ftc
nagyúr
Eljutottam oda, hogy E520 után vennék egy m43-as gépet.
Kérdés mekkora különbség van Olz OM-D E-10 mk2 s 3 között?
illetve objektívek mivel KIT-ben venném:
14-42 EZ pancake ill 14-42 II R között mi a különbség?
vagy inkább 12-50 f/3.5-6.3 EZ ?BCL 15mm F/8 - vmire jó lesz ha már adják?
köszönöm a válaszokat
-
b.vr
őstag
Ha az új Pana FF mégsem kerül külön topicba és itt tárgyaljátok, akkor szerintem ezt a Thom Hogan cikket érdemes lehet elolvasni.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
MrChris
üzenetére
" Fotózáskor a gx80 12-32-vel kb 0.06-0.09s alatt áll élesre"
Nem tudom ez az érték mennyi lehet az E-P1 és hozzá adott lassú kitobinál, amikor rendszert és gépet választottam, sokan ezt használhatatlannak titulálták, viszont én nem emlékszem olyan képre, ami azért nem jött össze, mert az akkori Olympus S-AF-ben a piacon messze a leggyengébb volt.
Tény, hogy nem volt gyors, azt is eltudom képzelni, hogy valakiket ez rendesen hátráltatott...
Ami az új Panát illeti, én sem teljesen értem, hogy melyik piacot szeretnék elhódítani. A Leica pici közösség, ők kapnak egy videós vázat, az oké, de a CaNikon és a Sony mellett ki választaná pont őket? Méretben egy kutya mind a 4 gyártó, árban hasonló, így vagy egy bejáratott Sony felé mennék, vagy az új CaNikon felé, ahol biztos lehet az illető, hogy az a bajonett nem fog megváltozni 20 év múlva sem, egyrészt mert nem szokásuk ezt változgatni, másrészt mert eleve jól lett kiszámolva.
-
hibavissza
veterán
-
törölt tag
válasz
hibavissza
üzenetére
A marketing süketelés valahol minden gyártónál adott (és elvárt
) Persze ha a 4K@60 videoval együtt jár az állandó focushunting, az nálam is kizáró oknak számítana.
A másik süketelés a HiRes mód kézből.. ami a gyakorlatban gondos manuális fókuszálást jelent majd, állványon lévő géppel. -
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Ez az ő titkuk marad miért ragaszkodnak a DFD-hez. A vásárlókon múlik elég e nekik a céljukra és cserébe mit kapnak más területen. Fotózáskor a gx80 12-32-vel kb 0.06-0.09s alatt áll élesre, feltételezem a pro Pana vázak ennél még kicsivel gyorsabbak. Nem a létező leggyorsabb, de fotózni azért csak elég. Vannak már fókusz tesztek az új vázakkal, obikkal?
-
hibavissza
veterán
válasz
üzenetére
Az hiszem nem sikerült elkapnod a lényeget.
1.Akinek egy Sony a73 fotós képessége nem megfelelő az artifactok miatt (az egy sznob) az meg sem áll egy jófajta KF gépig.
2. A Pana kimondottan videós gépnek szánja. A jó af hiánya pedig eléggé beszűkíti a keresletet.Amúgy teljesen rendben van, hogy spórolás, know-how hiány, stb. miatt nem tesznek bele PDAF-et. Ők tudják. Nálam ez a szánalmas marketing hadoválás verte ki a biztit.
-
Lefty
addikt
Oly 9mm fisheye f8-at hasznal valaki?
-
törölt tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Autofókusz? Az mi is?
(kérdezik a tájfotósok, asztrofotósok, tárgyfotósok, épület és enteriőrfotósok)

-
hibavissza
veterán
Belenéztem egy promo Pana FF videóba. Odáig eljutott már a marketingjük, hogy a DFD-re nem mondják, hogy jó. Azt sikerült megszülni, hogy ők direkt nem foglalkoznak PDAF-fel, mert artifactot okoz és nekik a képminőség az első.

Azt hiszem ez a márka egyre lejjebb ássa magát. -
jube7
tag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Egyet küldtem, nem volt muszáj ragozni, ez meg arra volt reakció, hogy fel lett vetve a Pana FF gépek felé bővítés. Jelezni kívántam vele, hogy akkor nincs határ, minden milcnek itt a helye (Canikonoknak is), azt gondoltam és még mindig hiszem, hogy a többség megértette. Persze tisztelet a kivételnek.

-
jube7
tag
-
jube7
tag
Ha már lúd, legyen kövér, a mobilok is milcek...

-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Mercutio_
üzenetére
Ebbe a topikba nekem sem hiányzik. Egy nagy MILC-es topik, gyártófüggetlenül talán nem lenne rossz és ha lesz elég L-bajonett felhasználó, majd nyitnak maguknak saját topikot.
Szerintem.
Bár emlékeim szerint a PH üzemeltetői mintha nem igazán kedvelnék az ilyen gyűjtőtopikokat. Ebben volt is ráció akkor, mikor az aktív fórumozói bázis jóval nagyobb volt és lehetett aprózni a témákat/közösségeket.
-
INTELligent
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Az év kommentje azt hiszem már meg is van
. -
Mercutio_
félisten
válasz
konyi79
üzenetére
Ph-n mindenről IS van topic, +1 már nem oszt nem szoroz, aztán, ha van benne potenciál életben marad, ha nincs elsüllyed.
Btw hamarosan úgy is lesz hír a Pana FF-ről, annak a komment-topicjában lehet brainstormingolni és kiderül, hogy ott mekkora lesz az érdeklődés, beindul-e valami "élet"

-
konyi79
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Na abból nem csinálunk össznépi polemizálást
Leginkább onnan kellene ezt kiírtani.
Mégegy ok az új MILC ONtopikra -
Mercutio_
félisten
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ide qrv@ra nem hiányzik az FF milc népség

Ennek az L-bajonetes Pana szériának és a jelenlegi m4/3 tulajoknak a közös halmaza közel nulla ha tippelhetek, szóval ha valakinek ingere van rá nyisson nyugodtan akár "Nagy FF Milc" akár "L-mount Milc" topicot, de hagyja békén az m4/3 kuckót

szerk.: Félre ne érts, téged bírlak, de ez az ötlet nekem nem jön be.
-
Mr.Csizmás
titán
kéne egy általános milc topic, aztán ha lesz törzsközönség, akkor lehet külön topic nekije. a canon R meg nikon ZF (??) topicban együtt nincs 200 hsz.
esetleg a milyen milcet vegyek-et megtoldani a beszélgetős kitétellel, úgyis sokszor csak polemizálunk (hogy laposföldiesen fejezzem ki magam
) -
trlala
aktív tag
+1 az új topiknak
-
konyi79
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Végülis van logika abban amint mondotok, az összes gyártó szakmai topikja ezzel letisztulhatna, de akkor tényleg úgy lenne értelme, ha a nem gyártóspecifikus tartalmakkal mindenki oda terelődne.
Egyéb esetben maradna egy n-edik topik aprózni a tartalmat.Emellett elég sok a szavazat a külön topikra (L-mount), de két topikot ebből a kérdésből kiindulva nyitni nem tudom van-e értelme?
-
voriae
tag
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
+1
-
inzsellér
tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
A Sigmának idén 11 obija lesz az új Panához: https://www.dpreview.com/forums/thread/4327254
Új hozzászólás Aktív témák
- Vásárlunk iPhone 12/12 Mini/12 Pro/12 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3172
- Apple iPhone 13 / 128GB / Kártyafüggetlen / Akku:87%
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- darkFlash ZR12 Darkstorm
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

, csak nem láttam sehol utalást, hogy ez spec. lencsékhez van, ezért kérdeztem.

Leginkább onnan kellene ezt kiírtani.