Új hozzászólás Aktív témák
-
Throme
veterán
válasz jaanoo89 #103620 üzenetére
.. akkoriban 2 elv volt a stabira, egyik a pentax féle szenzor mozgatásos és a többi nagy gyártó féle obis stabi.
Előbbinél annyi volt az előny, hogy nem kellett kifizetni minden obinál (vagy legalább is a zoom-osoknál) a stabit és stabis a fix obi is.
Hátrány, hogy a keresőben nem volt érezhető a stabi működése és nehezebb volt komponálni pl egy teleobival.
A másik rendszer esetében pont fordítva voltak az előnyök/hátrányok.Szeretem a tükrösöket, de ma már a milc van a kezemben.
Egyedül szenzorban érzem a hátrányt a 24Mpx-eles aps-c-vel szemben, persze gyengébb fényviszonyok esetén.[ Szerkesztve ]
-
Throme
veterán
válasz jaanoo89 #103366 üzenetére
Meg is nyomták az árát (persze van infláció, árfolyam, és egyéb hatások).
Kézi hi-res és ND szűrő miatt nem váltok.
Új belépőknek az OM5 már FF árkategória.
EM10/pen tulajok egyedül a potenciális vásárlók, szerintem persze.
Közölük se mind.Szóval egy FW frissítés EM5-re nem hiszem, hogy vásárlókat venne el az OM5-től...
Kezelés javítása és talán talán talán az ND szűrő hozzáadása beleférne.
Nem tudom mennyivel nagyobb proci teljesítmény kell az utóbbihoz, ami az OM5-ben már ott van.Egyszer talán eljutnak a gyártók oda, hogy kisebb fícsőrök hozzáadása nem biztos, hogy elegendő a pénztárca nyitogatáshoz...
Tudom, sírdogálhatok én itt, nem fog változtatni semmin
Azért nem rakták bele az MK2-be az érintő AF váltást, hogy vegyél MK3-at vagy már akkor EM1-K2-t
Ilyen húzásokkal inkább csak felbosszantják a meglévő tulajokat... mind1... ez van -
ROBOTER
addikt
válasz jaanoo89 #103261 üzenetére
"Elég nehéz egy felforrósodástól tönkre ment vázat úgy gariztatni, hogy a gyártó nem tudja melyik szoftver használatától halt meg a gép."
Azért ezt hardveresen, vagy oprendszer felett álló szoftverrel is meg lehet csinálni, és csinálják is, DFS (digial frequency scaling). A naplózás (frekvencia, hőmérséklet, zárhasználat) szintén lehet oprendszertől független, amivel a garanciális vita eldönthető. Itt inkább az érdekekről van szó. A funkciók csepegtetése és az eszmei élettartam lerövidítése a legfőbb fegyver a gyártók kezében.
De azért az gáz, hogy HDR-ben a 110 ezres Xiaomi telefonom köröket ver az E-M5 III-ra. Nyilán utóbbi 10x jobban tudná, ha a szoftvere meg lenne írva.
[ Szerkesztve ]
-
-
aginor
veterán
válasz jaanoo89 #103244 üzenetére
A 9-18mk2 ára lényegében maradt a korábbi kiadás szintjén, ami ugyan részben jó hír, részben pedig nem, mert szerintem már az mk1 is drága volt kicsit. Viszont a másik két motyó azért elég húzós lett..
"de ugye kap firmware frissítést a nem is olyan régi előd?" - persze, minden egyes alkalommal, amikor új lencse jön ki, és a leírásában az fog szerepelni, hogy xy lencse támogatása.
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
aginor
veterán
válasz jaanoo89 #103184 üzenetére
Szerintem több lesz, mint sima átmatricázás, de hogy mennyire fogják magukat megerőltetni, azt passz. Ami biztos, hogy minél jobban, annál magasabb lesz az ár is.
"Összelőtted a 8-25-el?" - az úgy volt hogy..
Elmentem az egyik hétvégén a természetbe, hogy most jól kitesztelem, de sajnos beütött a krach és haza kellett rohannom, így vagy 4 képet sikerült csinálni. Más gyors megoldás nem lévén a szobában kézből csináltam rekeszsorozatot 3-3 gyújtótávon, viszont ezzel a módszerrel csak a képközepek értékelhetők, és ott is előfordul anomália, ettől függetlenül e tekintetben le tudtam vonni a megfelelő következtetést. Megosztanám őket szívesen, mintaképekkel alátámasztva, de egyelőre még nem tudom, hogy hogyan vágjam ki mindegyikből ugyanazt a részletet egyszerűen. Ha erre van ötlet, akkor azt szívesen fogadom.ROBOTER:
A pletykafészkek már tényként kezelik, hogy valamelyik Sigma reinkarnáció lesz, ahogy azt fentebb találgattam. Kérdés, hogy melyik. A három kilós sport, vagy a "csak" két kilós C. Nesze neked kis rendszer..
Amúgy a várható ár alapján én a sportra tippelek, mert azért elég meredek lenne a C-t egy misiért kínálni..Throme:
Ingyen nem fogod megkapni, de ezt már az Oly sem csinálta. Még ők kezdték el, hogy egyes újabb vázak beillettek volna fw frissítésnek is egy kicsit normálisabb világban.lugosi:
"sokmindenben leköröz egy mobiltelefont és a telefonnal való fotózást." - Elfogadom amit írsz, de igazából olyan sok valódi előnyt neked nem ad, az érésen túl. Mobilokban is elérhető már a tele, a nagylátószőg, raw, hdr, képstab, fizikai írisz, stb. Viszont azt legalább könnyű cipelni és mindíg úgyis nálad van, a fényképezőgép pedig ehhez képest extra macera. De isten ments, hogy azt érezd, hogy lebeszéllek róla, csak arra szeretnék rávilágítani, hogy ez a kategória miért halt ki lényegében.A lencsék feloldóképességében igazad is van, meg nem is. A mostani lencsék valóban elég jó minőségűek, különösek az élesség és kontraszt kérdésében, viszont amint tovább fog növekedni a felbontás -mert fog, efelől ne legyen kétséged- ezek közül jónéhány egyszerűen el fog fogyni. Még régebben -talán akkor még Olympus, nem emlékszem rá- nyilatkozta hogy a PRO lencséi 40-50mpx felbontásig rendben lesznek. Ezek ugye a PRO lencsék, nem a kitek vagy Premium-ok. Azokról nincs ilyen infóm, így bármi meglehet. Annyit tudok mondani, hogy anno összehasonlítottam a 14-42 kitet -ami amúgy egy viszonylag jó lencse- a 60-as makróval, és azt hittem elsőre, hogy félrefókuszált, annyival volt rosszabb. Majd amikor meglett a 40-150 PRO, azt is összevetettem a 60-assal, és legörbült a szám az addig zseniálisnak tartott 60-as képétől. És ez még 16mpx-en volt.
Én mondjuk abban a "szerencsétlen" helyzetben vagyok, hogy a makró jellegű témák teszik ki a képeim 80%-át, és ezekből még sokszor vágni is kell, így az élesség kérdése -minden értelemben- kulcskérdés nálam, így eléggé rá vagyok kattanva erre a témára."(az én szintemen és szemszögemből) technikailag feleslegesek." - ezt abszolút megértem és addig tartható is, amíg megy a gép és nem kell cserélni.
" ha kilépünk egy fotóamatőr közösségből, ahol valaki felfigyel arra, hogy ó, micsoda bokeh van a képen, akkor az egyre jobb obik hajszolása teljesen felesleges." - részben igazad van, de már egyre többen szeretik a mosodát, így szerintem erre csak nőni fog az igény. Sokszor egy-egy kevéssé hozzáértőnek csak ez az egyetlen támpontja, hogy meg tudja ítélni egy fénykép profi mivoltát.
[ Szerkesztve ]
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
ROBOTER
addikt
válasz jaanoo89 #103182 üzenetére
"A 150-600 könnyen lehet, hogy egy bazi nagy Sigma lesz."
A tervezés szempontjából ez borítékolható.
A méretek sem lehetnek lényegsen kisebbek, mint a Sigma esetében. Ugyanaz a fizikai gyutáv, ugyanaz a fényerő, Fresnel jellegű elemeket nem használnak, szóval...[ Szerkesztve ]
-
yle_greg
tag
válasz jaanoo89 #102722 üzenetére
Ha valami megtori vagy megakadalyozza a fenyt, akkor az latszani fog. De mivel nincs a fokuszban, ezert nem egy pontban, hanem szetkenve lagyitja a kepet. A kep lagyulasanak merteke viszont fugg a kitakaras szazalekos erteketol. A front lencse tobbnyire nagyobb mint a hatso tag, ezert ugyanaz a porszem a front lencsen kevesebb lagyulast okoz, mint a hatson.
Viszont a lagyulas merteke egy apro porszemcse eseten szerintem meg teszt abraval sem feltetlen mutathato ki. Egy valodi kepen, meg akkor sem jon ki, ha az kifejezetten epit az eles kepre, peldaul ha valakinek a szemeben levo tukrozodest fenykepezel. Elmeletben lagyit, de a gyakorlatban nem konnyu tettenerni.A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)
-
HollyBoni
veterán
válasz jaanoo89 #102718 üzenetére
Én pont a napokban szedtem szét egy ősrégi Pana 14-42 kitobit. Egyszerű volt, és érdekes módon pl. gari matricaval csavaron vagy bárhol máshol nem találkoztam. Viszont egy drága obival már nem biztos hogy ugyanezt meglépném, és ha azt akarod hogy tényleg 0 porszem legyen benne miután osszeraktad, ahhoz olyan körülmények kellenek amit szerintem otthon nem igazán tudsz megteremteni.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Többször leírtam már a fórumon, bocs ha ismétlem. Egy fotós barátomnak volt egy Canon 70-200-a, aminek a frontlencséjéből lepattant egy körömnyi szilánk, ezért nagyon olcsón vette. Teljesen rendben lévő képeket lehetett vele csinálni. Nem azt mondom, hogy ne vigyázzunk a cuccunkra, de amióta ezt a saját szememmel láttam, sokkal kevésbé stresszel porszemeken és karcokon.
-
Studi
veterán
Mert az egész lencse rajzol. Minden egyes képpontot a teljes lencsefelületen átjövő fény alakít ki, ha annak 0,0001%-t takarja egy porszem, az semmit nem számít.
Klasszikus a post-it csücsök teszt: tegyél a frontlencsére egy 0,5cm x 0,5cm-es post it sarkocskát. Csinálj egy lépet. Mutasd meg a hatását a képen.Nem igaz persze, hogy nincs hatással a képre. De normál körülmények között annyira minimális a hatása, hogy azt nem fogod észrevenni.
-
-
ecaddsell
aktív tag
válasz jaanoo89 #102283 üzenetére
A 2 Fé előnye az OM-1-nek a multi-expo esetén lehetséges.
Egyébként vsz. elhanyagolható, bár sok összehasonlításom az E-M1 mkx-el nincs.
Ha kell a nagyon magas ISO akkor a FF itt előnyben van, akárcsak a háttérmosásban.Hétvégén megint beltéri sportot fotóztam, 1/640, f/1.8, ISO6400. Nyilván pixel szinten látható a zaj/vesznek el a részletek, de hobbi szinten bőven jó.
Hiába van FF-em (olcsóbb volt mint az OM-1 sőt az E-M1mkx-nél is), ha nem tudja a 20-30fps-es sorozatot, ami meg tudja annak meg nagyon megkérik az árát.Már nem emlékszem, hogy a régi firmware-el is így volt-e, de ami most nagyon zavart, hogy amíg a sorozat után írta a kártyára az adatokat nem lehetett a visszanézésnél a képet az LCD-n eltolni nagyítás után (és az írás sem elég gyors annak ellenére, hogy a leggyorsabb UHS-II kártyák egyikét használom; mintha nem használná ki a sebességét).
#102281 MrChris
Ezt a Laowa 7.5mm tesztet én is roppant furcsállom. Nekem eleve nem így néz ki az obi (tudom több verzió van belőle) és a széleken is penge teljesen nyitva... -
Throme
veterán
válasz jaanoo89 #102271 üzenetére
Biztos jó cucc lesz, azt én nem vonom kétségbe.
Egy gyengébb de jóval olcsóbb verziót is csinálhatnának.
Aztán lehet ebben látják a kiutat az OM főokosok, hogy prémium termékeket gyártanak...#102272forceberg
Elméletileg jobb az új szenzor, de szerintem ezt megint rendszerben kell nézni, szenzor - proci - szoftver.
A 3 együtt ad jobb eredményt ISO-ban. Ez a 3 alkotó ad jobb eredményt követő fókuszban is.
Szerintem ezt nem lehet lebontani szenzorra.
A reklámozott 2 fényértéket nem nagyon tudták bemutatni az összehasonlító videókban (vagy én nem láttam még azt, amiben ez kivehető). -
Throme
veterán
válasz jaanoo89 #102265 üzenetére
6xx k huf
F 3,5, vagy f4 budget 90mm makró 120k huf ... ez miért nem megy nekik? mifaxnak kell pro?
7Artisans 60mm f2.8 igaz nincs AF, 65k huf + szállítás amazonon. Ebbe beletenni AF-t legyen mégegyszer 60k huf + 10k az a nyomorult + 3cm .Kenjék a hajukra....
Van aki itt tervezi egyébként - ha jó lesz - a vásárlását?
[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
válasz jaanoo89 #102267 üzenetére
Ha ez valóban igaz, akkor ezek vagy nagyon tudnak valamit, vagy nagyon elgurult náluk valami.
Én terveztem megvenni, de nem ennyiért. Max 450k, ami még belefér, bár már az sem jó szájízzel, de a 700k egyszerűen nem reális.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
veterán
-
aginor
veterán
válasz jaanoo89 #102265 üzenetére
"Megérkezett a találgatás a 90-es makró magyar áráról, nagyjából 650 ezerre saccolják, jah és böhöm nagy is lett." - Szerintem nem lesz annyi. Honnan jön ez a találgatás?
-
yle_greg
tag
válasz jaanoo89 #102223 üzenetére
"Aki ennel tobbre vagyik"
Az uj belepo nem latja a kulonbseget, hiszen mindegyik termek marketing oldala azt uvolti, hogy ez a legjobb.
En sem megapixelben, sem masban nem vagyom tobbre, mert nemhogy a GX9, de az elozo gepvazam, a GX7 is okosabb es ugyesebb volt mint en.
En fullhd -van videozom a csaladot, ha ez tul keves lesz 10-20-30 ev mulva, amikor mondjuk az unoka rohogni akar az apjan, akkor majd megeteti egy video felskalazo AI -val, es kesz. En ezert nem fogok szivni a 4 meg a 8K videozassal, vagassal, tarolassal...Akinek fontos a 4K es a 8K, az valoszinuleg munkara hasznalja a gepet. En nem, es sokan akik szerinted FF gepet vennenek, a 4 es 8K video miatt, azok szinten hobbistak, csak bevettek a marketingszoveget, hogy 4K alatt nincs elet. :-)
A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)
-
Throme
veterán
válasz jaanoo89 #102158 üzenetére
Hát a fene tudja. Amelyik bolt szabadulni akar a készletétől, az lehet megtartja a jelenlegi árazást, főleg ha nem pörög az oly cucc, csak áll benne a pénze.
Vesztesége lesz, mert már ugye mindent drágábban tud importálni, de ha beragadt készlete van, akkor beáldozhatja.... -
veterán
válasz jaanoo89 #102155 üzenetére
Szerintem egyébként elfér itt, mert a M43-ról szól, és ennek mindig része lesz a FF-hez képesti kompromisszum. A rendszer jövője meg miért nem lehetne téma. Te igazából nem tanácsot kértél, hanem leírtad, hogy miért nem tartod magadnak versenyképtelennek a mai felhozatalt.
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
b.vr
őstag
válasz jaanoo89 #102152 üzenetére
m43nál az ekv 35mm az pont nehéz ügy de ebben semmi újdonság, én 2016ban amikor fényerős ekv 35öst szerettem volna csak a 23/1.4 miatt vettem Fuji vázat és van párhuzamosan két rendszerem (anno ezt blogposztban is leírtam) De az Olympus 17/1.2 Pro-t nagyon nem érdemes idekeverni, az akkor még ugye nem jelent meg, de ha lett volna akkor azt veszem (nem önmaga miatt hanem mert az az egy obi hiába drágább de így meg kellett nekem egy plusz váz, és párhuzamosan kétféle gép, hiába szeretem a Fujit is. Mellesleg én meg ugye nem csak paramétereket olvasgatok hanem aktívan használom is, és tudom azt hogy milyen a Fuji 23/1.4 karaktere, és sokkal keményebb a bokeh mint (ugyan a képkivágás eredményeként szűkebb de amúgy hasonlóképp használható) Pana 25/1.4-emnek, az Oly 17/1.2ről nem is beszélve. Ez a kinek mi mennyire fontos és mennyit ér meg dolog. Szeretem amúgy a Fujit de a másik kettő még közelebb áll hozzám. Az ilyenek miatt lett a számomra legfontosabb kategóriűban 42/1.2 pedig a Fuji 56/1.2 olcsóbb lett volna és akkor már a Fuji váz is megvolt, és mégsem azt választottam)
De légyszi ne legyen már ebből a topicból állandóan egy m43 vs FF, m43 vs mobil, m43 vs Fuji topic, értem hogy ezen személyesen most nagyon pörögsz de akkor ezt mindig mindenki megcsinálja ahelyett hogy inkább ezek a Milyen cserélhető objektíves gépet topicba mehetnének. Te most a Fujira fókuszáltál rá, pedig amúgy pont délután a last camera syndrome kapcsán írtam hogy mára mindegyik gyártó tök jó objektívparkot épített ki, mindenkinél vannak a jó vételek, pl. amikor most már szintén jópár éve a Sonynál lett a teljesen jó sajátmárkás nem-gm nem-batis 85/1.8 , aztán a Nikonnál asszem az 50/1.8 és a 85/1.8 is tök jó lett, stb, stb. De ezek tényleg a Milyen cserélhető objektíves topicba valóak, ott egyrészt le tudja írni minden rendszert használó és emiatt ismerő hogy miket javasol és miért, másrészt nem ebben a topicban kell állandóan a végtelenbe nyúló pro kontra összehasonlítgatásokat olvasni.
"Oscar bácsi meg nem gyütt"
-
Throme
veterán
válasz jaanoo89 #102149 üzenetére
Nem hasonlítottam össze a két vázat, de szerintem szolgáltatásban elég jó az OM1, annyi a hátránya, hogy a szenzor kisebb.
Szóval az azonos árazás reális lehet.Oké azzal nem tudok mit kezdeni, ha most az OM emel. Még úgy se fogunk venni tőlük semmit.
Ha ez a cél...Oly-nál azért megvan ez a normál és pro vonal. Most nem vágom a 17-es prime vagy pro, de ha nem pro, akkor nem hasonlítható a fuji lencséjéhez, amit meg lehet kimaxoltak.
Természetesen nem lebeszélni akarlak, vagy próbállak, mert a te pénzed.
Nálam bevált az MFT rendszer. Ha nagyon hiányozna az aps-c, akkor ott a Nikonom.
A szoftverek is egyre fejlődnek és tudnak javítani a zajosodáson. Ezért sem hiszem, hogy különösebb hátrányban lennénk hobbi szinten, általános témákat fotózva.
(azért kíváncsi leszek, hogy ha váltasz, akkor mik lesznek a tapasztalatok )#102152jaanoo89
Jah, ránéztem az árazásra... hát egy ideig erre a hobbira se kell költeni akkor....[ Szerkesztve ]
-
jaanoo89
aktív tag
válasz jaanoo89 #102149 üzenetére
"Majd nézd meg az árakat holnap után, ha arra is vonatkozni fog a 10% akkor alulról fogja súrolni a Fuji megoldását."
Tudok is válaszolni magamnak, megjöttek az új árak. Tehát a példámban emlegetett objektívért (17/1.8) 200 ezer Ft-t kérnek el és nem kapsz hozzá napellenzőt sem. A nagyon drága Fujiéknál ez a kategória 180 ezer FT-ba kerül és csepp és porálló, azt hiszem még napellenző is jár hozzá. Ezek PRO változata Olympusnál 560!!! ezer, Fujinál az új 23/1.4 380 ezer. Érdekes még megnézni a 12/2 árát is, 320 ezer, Fujinál ugyanez a látószög f/1.4-el, csepp és porálló változatnak 380, a nem pro változat pedig bár az "csak" f/2.8, de 160-ért vihető. Az OM-1 880 lett. A többit nem is nézem, srácok, ezeknél elgurult valami, az biztos!
Igyekszem felrakni mielőbb a cuccaimat, aki szeretne újszerű 17,25,45, 9-18-hoz jutni, majd megtalál. A makrón még agyalok, azt lehet megtartom, azt tényleg nehéz kiváltani máshol.
[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
őstag
válasz jaanoo89 #102139 üzenetére
Az ár az egy dolog, megtalálja azt a réteget, akik megadják érte, legyen szó bármelyik gyártóról és bármelyik modellről. Minden gyártó örül neki, ha drágán tudja eladni a termékét, kevesebbet kell gyártani és megvan a bevétel. Azt nem várhatjuk el, hogy nekünk amatőr fotósoknak kedvezzen és olcsón adjon jót.
A teló meg nem fényképezőgép, egy pillanatra nem jut eszembe azzal fotózni mondjuk egy nyaraláson, túrán, hajókázáson, éjszakai csillaglesen stb. Meg nem is vagyok hajlandó kéthavi minimálbért adni egy telóért hívják azt bárhogy.
Sokáig filmre fotóztam, most kiváló használt gépeket lehet venni olcsón, de már 20 éve átálltam digitálisra, nem lépek vissza.
Marad a használt cucc, attól a rétegtől, akik megveszik az újat, és eladják sokkal olcsóbban a használtat, ami persze még tökéletesen működik.
Az utómunkás csoportba tartozok és nem az automatásba, hanem kézzel és szemmel dolgozok a képeken. Később, ha az AI-k már sokat javulnak majd megint ránézek, de szerintem a kész kép elkészítésébe beletartozik az utómunka is, ezt kattintásokkal és automata filterekkel nem lehet megúszni, vagy ha igen, akkor a kép olyan is lesz.
Vannak dolgok, amiket nem lehet nélkülözni, pl. a felbontás. Ha összehasonlítunk egy 2 Mpixeles 20 évvel ezelőtti képet egy mai 20 Mpixelessel, látszik a fejlesztés. De hogy a panorámát svenkelés közben csattogtatva összerakja a fényképezőgép vagy a számítógépen a panoráma software, az a végeredmény szempontjából mindegy, nem látszik, ezt lehet nélkülözni. Vagyis minden olyan fejlesztésnek látom értelmét ami a kép minőségét javítja, és minden más kényelmi dolgot nélkülözhetőnek tartok. De a minőségnek is van ésszerű határa, nekem nem szükséges a 4 k, 8 k, ezer k, mert 2 k-s monitoron nézem, és várhatóan a jövőben sem fog javulni a szemem felbontó képessége, vagyis ez továbbra is meg fog felelni. Akárhány k-s képet nézek az oprendszer átszámolja 2-k-ra a monitorra, zoomolásnál van értelme a több pixelnek. Majd ha már csak minimum 40 Mpixeles használt gépet tudok csak venni akkor lesz 40 Mpixeles gépem, addig aligha.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
MODERÁTOR
Én rengeteget fényképeztem telefonnal az elmúlt időben, és pár hónapja arra jöttem rá, hogy ha a telefon kijelzőjétől nagyobb kijelzőn nézem, vagy kis méretnél nagyobban nyomtatom, akkor elég hamar elérem a mobilos kép határait. Vissza is váltottam inkább fényképezőre.
-
Throme
veterán
Soha ne mondd, hogy soha
Mi még fogunk venni valami fotó kütyüt (váz, obi, kiegészítő), de a most 1x, 2x évesek és "újabbak" már nem hiszem. Nagyon belenőttek a mobilos világba. Mobilteló terendi és egyre jobb képeket készít.
Szerintem itt a lényeg, hogy mi lesz a jövőben "hájpolva" a fiatalok körébenNem tudom milyen eladásokkal büszkélkedhet az OM. Azt elhiszem, hogy nekik is emelkednek a költségeik, de ezeket nem lehet mind ráterhelni egy fogyó, öregedő üzletágra... szvsz.
Ha így gondolják, lehet nagyot néznek majd.
...csak ez kicseszés a szervizhálózatukkal és a bothálózatukkal.
Ott is emberek dolgoznak és az áremeléssel még nem sok helyen járult együtt a növekvő kereslet. (fordítva már inkább működik....)Az OM5-ttel nem értem mit akartak?!
Kb a Pen és EM10 tulajoknak lehet igazi előrelépés, de 100 rugóval kevesebbért van kb 3 funkcióval kevesebb EM5
Ettől függetlenül nem temetem a rendszert. -
veterán
A telefonokra jöhetne a cserélhető objektív. Nincs még? Sajómi konceptről már hallottam.
Alap kiszerelésben egy palacsinta van rajta, aki meg akar, az cserélgethet is.
Pl. 3 fixből álló sor. ekv. 17-30-60mm.
Egy fél colos szenzor is ma már egész tisztességes minőséget tud adni.
Csak nézd meg, hogy milyen pici a DJI Mini 3 Pro 1/1,3"-os szenzorral és 1,7-es objektívvel ekv. 24mm.[ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
gyapo11
őstag
válasz jaanoo89 #102135 üzenetére
lehet, hogy az utolsó fényképezőinket vesszük meg manapság...
Ezt hogy érted? Életkor miatt (tartós tejet már ne vegyek ) vagy eltűnik a kínálatból a fényképezőgép mondjuk a mobiltelefon miatt? Utóbbit nem hiszem.
[ Szerkesztve ]
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Throme
veterán
válasz jaanoo89 #102132 üzenetére
"no de indokolni azért illik"
Ha akarsz, akkor lehet, nincs megtiltva. Ez egyén függő.
Mondjuk egy kereskedőt nem hiszem, hogy meghatja. A rosszabb fajta besértődik, a normális tudomásul veszi.
Szerintem a kereskedők már fel vannak vértezve és neki nem kellemetlen.Ha a termék értékcsökkenést szenvedett el, akkor nem köteles a teljes vételárat visszaadni... ha látható... ha nem, csak használta az mondjuk elvi kérdés, hogy igazából a következő vevő nem kap újat.
Mondjuk az új autóban sem a vevő ül először, nem ő vezeti, szóval ezt el kell engedni, még ha ott motoszkál az ember fejében ." most eldöntöttem, hogy ez egy jó időpont megnézni másokat is"
Csak ne gondold, hogy máshol nem fordulhat elő akár decenteres obi, vagy visszavitt obi...stb.Nekem van bizalmam a Mintabolt felé. Obit és vázat is rendeltem tőlük kiszállítással.
Szépen működik a cucc. A vázat nem vizsgáltam, hogy van-e benne expo.
Nagyon klassz szett. -
Throme
veterán
válasz jaanoo89 #102130 üzenetére
A 14 napos elállási szabálynak az a lényege, hogy indoklás nélkül elállhatsz a vásárlástól.
Nem kell mondanod semmit.
Ez nem olyan, mint anno a 3 napos csere garancia, vagy hogy hívják. Ott ment a veszekedés. Az eladó, mint avanzsált szakértő mindent a vevőre fogott.Sajnos a vevői oldal se ártatlan, mert van közöttünk gecó is.
Van aki nyaralásra, eseményre vesz egy obit és 14 napon belül visszaviszi. Az már használt. Kis por belemegy vagy 1-2 pici karc rákerül.
Valószínűleg visszakerül raktárkészletre.
Aztán jön valaki és megkapja.
Obiban nincs számláló, a vázakból, meg törölni lehet az expo számot...
Van aki erre azt mondja nem érdekli, mert van rá gyári gari, ami ugye a vásárlástól indul. -
aginor
veterán
válasz jaanoo89 #102108 üzenetére
Remélem az vigasztal, hogy a JIP annyira elégedett a 4-5%-ra apadt piaci részesedéssel, hogy azt megünnepelendő gyorsan 15% áremelést végre is hajt.
Komolyra fordítva: szerintem időnként amúgy is megéri körbenézni a piacon, ha másért nem, akkor a jobb rálátásért. Ugyanakkor, ha találsz jobb rendszert magadnak és van lehetőséged/kedved is váltani, akkor nem szabad halogatni, mert az élet túl rövid, hogy "szar" rendszerrel fényképezzünk.
-
-
aginor
veterán
válasz jaanoo89 #102065 üzenetére
Ez butaság, de látom, azóta ők is rájöttek. A távollévők között kötött szerződés attól lesz az, hogy nem személyesen vetted/rendelted meg a boltban. Ez jogosít fel a 14 napra és etekintetben teljesen mindegy az átvétel helye és/vagy módja/ideje.
ecaddsell: szerintem a használt árakat kár idekeverni, mert azzal elég nehéz számolni. Már az akciós is elég ingoványos talaj, de azzal még valamennyire lehet is példálózni, de a használttal szerintem végképp nem, úgyhogy a 12-40 listaára pont annyi, amennyit írtam..
Amúgy komolyan azzal érvelsz, hogy egy akciós és pénzvisszatárítésben is szereplő m43 lencse (17mm) egyszeri alkalommal két hétig majdnem olyan olcsó volt, mint egy FF párja?! No mindegy, mivel láthatóan nem értünk egyet, így én ezt a kérdést elengedtem, felesleges róla vitázni és borzolni az idegeket.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
Throme
veterán
válasz jaanoo89 #102098 üzenetére
Oh ne, attól a lencsétől többet vártam.
Még az ára is megvan, nagyon nem is akciózták eddig, bár nem követem szorosan.
Decentert jó lenne, ha tesztelnék a gyárban.Általában ezeket a lencséket el szokták adni sajnos.
Mostanában nem fenyeget a vész, hogy ilyet vegyek, de azért megvan valahol a sorozatszáma?
Az a tapasztalatom, hogy ezek az objektív dobozok nincsenek lezárva, leragasztva. Tudom, hogy az is megoldható.
(Egyébként jogszabály szerint nem kell az eredeti csomagolásában visszavinni/visszaküldeni a terméket 14 napon belüli elállás esetén. Persze felhívják a figyelmet, hogy csak abban veszik vissza...de hát nem az eladó írja a jogszabályokat. Iagz ezt régebben olvastam, lehet azóta ezen változtattak... de ezzel megnehezíthető az újra eladás...) -
Throme
veterán
válasz jaanoo89 #102092 üzenetére
Szerintem ezel a 14 napos elállással javult a helyzetünk a 3 napos csere garanciához képest pláne.
Szerencsére ezek nem higéniai tarmékek, így vissza lehet küldeni/vinni.
Ezért én már nem veszek strasszesen fotós cuccot (na jó kis izgalom van bennem, de csak azért, hogy elkerüljem a visszaküldéssel járó macerát).
Ráadásul azért is lett szimpi ez a milc kategória, mert itt különsöebben nem kell fogalkozni a front/back fókusszal.A fuji lehet, hogy szépen kiépítette az obi és váz kollekcióját, csak baromi drága is lett (vagy már a kezdetektől az). Lehet ez az ára a jobb minőségnek.
Gyátásban a minőség javulása exponenciális költségnövekedéssel jár.
Ezen biztos sokat agyalnak, hogy - mittudomén - 200 ppm-ről lemenjenek 100-150 ppm-re.
Ráadásul - ha jól tudom - az om tovább gyárt oly obikat, ha így van ki tudja mi a minőség politikájuk, tartják a szintetm, vagy költséget csökkentenek itt is...Szerencsére csak 1x kellett oly szervizszolgáltatását igénybe vennem, azt is garis vázon, de teljesen korrektül bántak velem és a javítás is megfelelő volt.
Lehet ez a válság, meg az új tulaj átírja ezt a helyzetet. Remélem nem .[ Szerkesztve ]
-
Throme
veterán
-
gyapo11
őstag
A jogot nem tudom, de furcsa a szeméyes átvétel, hogyan lehet másképp átvenni egy terméket és használni mint személyesen? Közben lehet postás, futár, automata is, de csak személyesen kapom meg mindenképpen. Arra meg nem alapozhatnak a boltban, hogy ott azonnal fölfedezek bármilyen hibát, és ott azonnal elállok a vételtől, pont erre való a 14 vagy akárhány nap, mert ezt a törvényhozó is tudta hogy lehetetlen. Egyébként az azonnali hiba felfedezés még a személyes vásárlásnál sem biztos, ezért ott is van/volt talán 3 nap a kérdés nélküli elállásra vagy cserére.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Throme
veterán
válasz jaanoo89 #102070 üzenetére
Talán vették a fáradságot és utána néztek a jogszabálynak.
Sajnáltam volna, ha nem így tesznek, mert nekem is pozitív tapasztalatom van a Mintabolttal kapcsolatban. Kár lenne véleményt változtatni, mert nekem fontos, hogy a hazai képviselettel/szervizzel is rendben legyen minden, ne csak a termékkel.
Pl a nikon Z vonal ezért is lekerült a napirendről nálam, mert rossz emlékeim vannak az itthoni szervizzel.#102069Balinov
Na ilyet se hallottam még, hogy egy napellenző szétesik. Az meg hogy ?
Mindjárt megnézem milyen az, mert eddig úgy voltam ezzel, hogy 1 darabban van, úgy jön ki a fröccsöntő gépből....#102071ecaddsell
Nálam mechanikai védelmet lát el. Egyedül a 75-300-hoz nincs, mert - nem is értem az olympust - nem adtak hozzá gyárilag, persze kapható, kb 11k huf az ára... kösz nem. -
ecaddsell
aktív tag
válasz jaanoo89 #102070 üzenetére
Épp én is akartam írni, hogy vidd vissza. Egy pro obi legyen már hibátlan.
Balinov
Nekem is így járt, azóta hanyagolom a napellenzőt, nemcsak ennél, hanem az összes többinél is (már ahol eleve volt), eddig nem éreztem hiányát (az Oly bevonat elég jó, a becsillanás nem szokott zavarni a kontraszt esés már igen)...
Ezután már eleve azzal fogom kezdeni, hogy az ilyesmi egyből megy vissza a dobozzába, had örüljön a következő tulaj, ha eladom (nem gyakori eset).
Egyébként ezek a műanyag dolgok nem az Oly erőssége, nálam még volt gomb kiesés (E-M1) másnál vakutalp törés.[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
Tehát neten adtam le a rendelést, de személyesen vettem át, még 14 napon belül vagyok, vittem képet is, látták, egyértelműen decenteres. Viszont mivel személyesen vettem át, nincs jogom elállni,
De van! A szerződéskötés módja számít és ad jogot az elállásra (az pedig távollevők közti volt), nem annak teljesítése. Szaladj vissza szélsebesen, a szerviz meg addig lapozza át a jogszabályokat.
[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
válasz jaanoo89 #102022 üzenetére
Nem kell új számla (nem is tudom, hogy miért gondoltad, hogy kellene ). Egyszerűen csak új garlevelet kapsz, már ha működik náluk ez a megoldás. Ügymenet tekintetében olyan, mintha garban nem javítható lenne és kapnál egy cserét, de akkor sem adnak új számlát (nem is adhat, hiszen a számla pénzmozgást feltételez). Kérdezz rá, hátha van valami megoldás, hogy a korábbi feltételekkel juss egy normális motyóhoz.
45: ok, köszönöm, majd sort kerítünk rá, ha alakul az szép idő.
[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
válasz jaanoo89 #102019 üzenetére
"Termékcserére nem tudom hogy lehet megoldani a pénzvisszát, arra dec 31 dátum kellen" - itt nem értem, hogy mit szeretnél mondani. Beviszed mintaboltba (vagy ahonnan vetted) és megbeszéled velük, hogy a hibás darabot cseréljék ki egy újra, a vackot meg garizzák le, ahogy akarják. Ugyan nem kötelességük 3 napon túl cserélni, de én tennék vele egy próbát, hátha bejön, és lesz jó pénzért agy fasza lencség.
45: majd lövög vele képeket, de a múltkor portréztam vele, de konkrétan F4 felett is láthatóan élesebb volt nála a 12-40 azonos rekeszen. Nekem innentől ez a lencse egy nagy csalódás, de lehet valamit rosszul csináltam.
-
aginor
veterán
válasz jaanoo89 #102015 üzenetére
Te különösen peches vagy, de amúgy sem OK a minőség mostanában már a PRO vonalon sem.
Nálam a sima 45 1.8 képélessége nem az igazi, max a fényerő miatt lehet érdemes használni. Akciósan vettem, pénz visszatérítéssel kombózva, de bontatlan volt a doboz, tehát nem visszavitt darabot kaptam. Kicsit csalódáskeltő, de mivel mostanában nem portézom, így jelenleg nem zavar. A szekrénynek mindegy, hogy milyen az élessége annak, ami benne porosodik. Ugyanakkor az én példányomból kiindulva, tök nem értem a rajongást a típus körül, mert semmilyen értelemben nem nyújt semmi érdekeset.Visszatérve a te 40-150-edre, azon nem gondolkodtál el, hogy javítást kérsz rá, vagy méginkább termékcserét?
-
MrChris
nagyúr
válasz jaanoo89 #101703 üzenetére
Pillanatragasztót biztosan nem.
Vékony kétoldalassal van általában gyárilag ragasztva. Papírboltban kapható, természetesen jobb minőségűt. Meg van egy ragacs amit mobilok összeragasztásához használnak az is jó. Ezek nem fognak kárt tenni mint a ciánakrilát pillragasztók, vagy más oldószeres ami megmarja. Lényege hogy rugalmasak maradnak, elvileg hosszan ragadósak maradnak. Kétoldalasból lehet mozaikban kirakni. -
mpierre
veterán
válasz jaanoo89 #101703 üzenetére
Loctite-nak van vmi ragacsa, ami plasztikot ragaszt fémhez is. Meg mindenhez is. (Pl alut és abs-t is sikeresen összetapasztott.)
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
Throme
veterán
-
ecaddsell
aktív tag
válasz jaanoo89 #101617 üzenetére
A GH6-nak más a célközönsége, ahova szánták ott jobb is mint az OM-1. Pl. amiért sokan morogtak (itt is) a külső SSD-re videó írást simán megcsinálták SW frissítésként...(csak, hogy egy példát is mondjak miért jó a normális USB csati, de ugye nem ez az egyetlen csati amiben jobb).
-
Throme
veterán
válasz jaanoo89 #101604 üzenetére
Idén váltottam EM10m2 vázról (igazából megvan még és vittem is nyaraláskor az újjal együtt) Em5m3-ra. Nekem is az egyik ok a szenzor felbontás, hogy kicsit lazábban tudjak vágni.
A műanyag váz miatt csak annyit változtattam, hogy a vállpántot elhagytam és visszatértem a nyakpántra, olvasva itt az állványmenet kiszakadásról a hsz-eket.
Egyébként semmi gondom a műanyaggal, csak ugye nívósabb, ha egy váz fémből van.Nálam nagyobb mértékű volt az ugrás, így jobb fogás is párosult az új vázhoz. Az akksinak is örültem, hogy ugyanaz. Valóban nem olyan acélos, mint a nagyobb testvérei, de valahogy igaznak bizonyul - furcsamód - hogy tovább bírja, mint az EM10-ben.
Lehet a HiRes és IBIS fejlesztésekhez erősebb proci dukál, de a többihez nem hiszem (álló videó, limit nélküli videó, custom mód Fn gombokra, talán még az ND szűrő se de fene tudja).
Igazán megkaphatnánk ezeket fw frissítéssel. Érthető okból nem fogjuk.
Nem hiszem, hogy ha az új szenzort és menürendszert még beszuszakolták volna, akkor konkurenciája lenne az OM1-nek.
-
aginor
veterán
válasz jaanoo89 #101577 üzenetére
Pont az ilyen "frissítések" miatt tart ott a rendszer, ahol tart (nézd meg azokat, akik komolyabb piaci részesedéssel rendelkeznek, pedig 10 év hátrányból indultak. Ők érzik azt, hogy mire vágynak az emberek, míg az Oly csak simán tudja a "tutit", amivel sikeresen összehoztak már lényegében két csődöt is..).
Szerintem ez a frissítés -ellenben az OM-1-el - harmat gyenge lett, és ebben a formában tök felesleges is. Az oly/jip elérte, hogy egy ideje egyre érdektelenebb vagyok a rendszer irányéban, már nem érdekelnek az újdonságok, mert egyrészt folyamatosan csalatkozom, másrészt olyan árakon forgalmaznak, amit már nem vagyok hajlandó egy olyan rendszerre költeni, ami hiába kicsi, de a képminőségben erősen kompromisszumos (a konkurenciához viszonyítva). E-M1mk2-őm van, ha váltani akarok, akkor ott van az mk3, ami szerintem irtózatosan túl van árazva az mk2-höz viszonyítva, míg az OM-1-rt pedig aranyáron mérik (számomra). Szóba jöhetett volna még az OM-5, de sokkal több pénzért alig nyújt többet, sok esetben pedig egyenesen kevesebbet. Így hát a kör bezárult.
Ha egy rendszerben a felhasználónak nincs hova fejlesztenie, akkor tovább fog állni, oda, ahol van, elég csak megnézni, hogy az elmúlt pár évben kik álltak tovább..
Ezzel ezt a vitát lezárnám, mert az álláspontok nem közelednek és szerintem már kibeszéltük amit lehetett. Aki szeretne 5éves technikát venni fél misiért értelmetlen korlátozásokkal, tegye, én egyelőre nem érzem ebben a bugit, persze ez még változhat is akár a jövőben.Econ: mondjuk ez a kép erősen felhasználói hiba, de ettől még értem, amit mondasz, és el is fogadom az átlag Józsika szemszögéből.
-
aginor
veterán
válasz jaanoo89 #101550 üzenetére
Ez csak belemagyarázás.
Akkor ez sem ellenfele egyik linkelt gépnek sem, mert azokban minimum APSC szenzor van. Minden gépben lehet találni olyan képességet (vagy még inkább képesség kombinációt), amit csak az tud, ettől még nem lesz egyetemlegesen jobb vagy rosszabb, mint a többi alternatíva.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
Neck
veterán
válasz jaanoo89 #101550 üzenetére
Jó, ha valakinek durva cseppállóság / porállóság kell, ott esetleg megfontolandó ajánlat lehet.
Azonban úgy gondolom, hogy a hobbifotósok jelentős része nem ezt a speckót helyezi prio 1-be."kétszer drágábban kellene hozzá objektíveket venni újra." ezt se feltétlenül értem...
Nagyon jó 3rd party obik vannak Sony E APSC-re most már, ár/érték arányban szinte minden gyutávra lehet bestbuy obikat találni.Tök jó lenne jó kis best buy váz release-eket látni minden rendszeren, ez vinné le az árakat, ha le lehet egyáltalán. Bár, ha a telefonok árait nézem, erre szinte semmi esély.
[ Szerkesztve ]
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
Neck
veterán
válasz jaanoo89 #101546 üzenetére
Eléggé kihegyezted a por és cseppállóságra, sok függ attól is, hogy milyen körülmények között használod. Nem egy ember vett a környezetemben alig használt α7III vázat ilyen áron. De Sony APSC-n is tök jó alternatívák vannak, Fuji-n is, sőt, Olyból házon belül is.
Jön az új váz, de nem érzem azt benne sehol, hogy fú, ez most megmozdítja a piacot.
[ Szerkesztve ]
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
Neck
veterán
válasz jaanoo89 #101531 üzenetére
Ezt nem lehet annyival lecsapni, hogy az árakat hagyjuk, mert nagy kiváltság a fotózás. Ennyiért ez akkor is rohadt drága
-
Throme
veterán
válasz jaanoo89 #101208 üzenetére
Én nem vagyok benne biztos, hogy visszahozzák a fém vázat OM1 alatt.
Sőt, annak is örülni kell, ha folytatják a fejlesztést, az új vázak/obik bevezetését.
Nem tudom mennyit hoz a konyhára az EPL, PenF, EM10 (mennyire nyírja ezeket a mobil piac), de egy elérhető árú OM5 nagyon sokat segítene a mobilnál többre vágyó hobbifotósoknak, amin azért van haszna a gyártónak is, hogy megérje fenntartani.OM1 videókat lehet látni a YT-on, de abból nem tudom mennyi a prómóciós, bemutató "ingyengép" és mennyi, amit a "jutuber" saját maga megvett.
Ott van Robin Wong, aki még mindig nem csinált videót OM1-ről, sőt ki is jelentette, hogy neki nincs is igénye rá nagyon az EM1 mk3 utánHozzáteszem az EM5-nél nem érzem hátrányát a műanyagnak, leszámítva az állványmenetet.
#101209t.imi
Milyen csuklószíjad van/volt végülis? Amit a csuklóra kell tenni, vagy amibe a kézfejed van benne?
EM10-hez használok csuklópántot. Egyedül az obicserénél macera, hogy a 2 kezes műveletnél van, hogy ott lifeg a csuklón a váz, míg egy nyakpánt esetén lehet simán dolgozni a két szabad kezemmel.
Nyakpánt sokszor a feltekert csuklópánt szerepét töltötte be -
MODERÁTOR
válasz jaanoo89 #101118 üzenetére
Ja, értem, ha az a jobb akkor tényleg azt kell venni. Nekem mondjuk van pana vázam is, szerintem semmi gond nincs a bőrszínekkel, de biztos én nem nézem őket eléggé. Én lumixon a natural jpg profilt használom mínusz kontraszttal (-2 vagy -3), és szín +1 vagy alap. Szerintem teljesen jó, de biztos van jobb is. Az mkIV nekem szappantartónak tűnik, egy G9 ellenében, de van hogy ez sem lényeges.
-
MrChris
nagyúr
válasz jaanoo89 #101019 üzenetére
Akkor azt meg kell tartani! Kíváncsi lennék vajon a lencsék elhelyezkedése, vagy a lencsék rossz alakja okozza e ezt. Ha a kis méret miatti pontosság akkor a mobilom pár mm-es objektívje lebeg a szemem előtt, szinte hibátlan, mindezt nyitva...mert rekesz nincs is benne.
aginor: Így jön ki a kép a gépből? Ez már nem is vinyeta, hanem brutális kitakarás. A fix 7.5-es Laowa ilyen, APS-C-re téve takar csak be.
[ Szerkesztve ]
-
Throme
veterán
válasz jaanoo89 #100829 üzenetére
Az MM-el nem fürödtem még be (sűrűn azért ott nem veszek fotós cuccot) , de éppen elég ilyen sztorit hallottam/olvastam, nem csak fotós termékekkel kapcsolatban, hogy óvatosságra intsen.
Meg szoktam nézni a doboz állagát, mielőtt kibontom a terméket, mert az is elárulhat 1-2 dolgot. Az jó jel ha a hajtási éleknél feszes a doboz és nem könnyen lifeg a dobozok fülei.
Az MFT obik hozzáférhetősége tényleg nehézkesebb, mint a canikony gyártmányok, vagy azokhoz 3rd apry cuccok. Ráadásul megválogatom honnan vásárolok, ami tovább csökkenti a lehetőségeket.
Nagyjából erre számítottam, mikor javasoltam, hogy ne hagyd ki a 8-25 obit
Valahogy ez amég éppen, nagy levegővel elérhetőnek nevezhető pro f4 kategória úgy tűnik jól sikerült.
Nagy gondban leszek, ha a 40-150 f4 obit akciózni fogják... habár ott van egy visszahúzó erő a kis pana "sötét" 45-150, amivel elégedett vagyok. -
aginor
veterán
válasz jaanoo89 #100837 üzenetére
Csak azért, mert én az enyémet időhiány miatt nem teszteltem és kíváncsi vagyok rá, hogy mekkora szívás, ha ne adj isten aknára futok, amikor majd lesz időm ránézni.
-
Oly-Service
tag
válasz jaanoo89 #100826 üzenetére
Ha a gyári száma 34DA07498, akkor garantáltan új, (május 27-én küldtük ki az áramosba)
Mellesleg nem lehet úgy kinyitni a dobozt, hogy ne törjön meg, másképp viszont nem lehet a garancialevelet belerakni. Az más kérdés, hogy miért nem fóliázzák úgy mint pl. a 45mm/F1,8-at, ezt csak a Fuji lábánál tudhatják....Olympus Mintabolt és Szervizátvevőhely
-
MODERÁTOR
Annak idején akcióban 65-ért vettem a media marktban a pana 20/1.7-et, az bontatlan volt. Akkor is olcsónak számított annyiért (talán olyan 80-egynéhány ezer ft körül volt átlagáron akkoriban), nem volt rá szükségem de annyiért nem tudtam nem megrendelni. Azóta azt az obit használom a legtöbbet, szerencsére nincs semmi baja, de kis hibával még annyiért akkor is megtartanám.
Nekem a mm-al nagyon jó tapasztalataim vannak hozzáállás terén, de nem akarom újra bővebben részletezni, mert még azt hiszitek hogy promózom őket
Bár nekem igazából pozitív tapasztalataim vannak általában a kereskedőkkel. Többször előfordult, hogy én voltam az ügyetlen, figyelmetlen, olyasmit vettem, ami pont nem volt jó ahhoz amihez kellett volna, visszamentem és eddig gond nélkül kicserélték másmilyenre, különbözet került rendezésre. Emiatt ez az eszköz persze "felbontott" lett, de attól semmi baja, sőt használva is inkább percekig volt, mint órákig. Hangsúlyozom, üzletbeli vásárlás esetén, nem online. Többször volt ilyen, még egyszer sem kukacoskodtak. (Ez boltfüggetlen, de mm is volt köztük.)Ugyanígy ennek a dolognak a másik végén, valószínű írtam már, a Pana GX80-am amit szintén a MM-ban vettem, bontott, sőt használt volt, erre rá is jöttem itthon. Volt benne pár száz expó, lehet hogy valaki megvette "nyaralni" és visszavitte 14 napon belül. Rájöttem, amikor az expószámot kiolvastam belőle, de azon kívül, hogy kicsit ráncoltam a homlokom, nem csináltam belőle kérdést, tudtam, hogy ha gond lesz a géppel, akkor úgyis intézik. Nem volt vele semmi gond, mint korábban is írtam, évek óta megvan, semmi baja, nem bántam meg, hogy nem vittem vissza, mert használt.
Ha decenteres objektívet vennék 2-300 ezer ft-ért, az biztos, hogy bosszantana, és ugyanúgy visszavinném, mint te. Azt nem igazán érzem fair-nek, hogy ide-oda pattogtatják a vevők között, hogy hátha megragad valahol.
-
aginor
veterán
Könnyen meg tudod állapítani, hogy egy lencse volt-e már vázon. Csak meg kell nézni a csatlakozósort, bár abban nem vagyok biztos, hogy a gyárból milyen állapotban kerülnek ki ezek (végső teszt menete, módszertana nem ismert számomra).
-
Throme
veterán
válasz jaanoo89 #100826 üzenetére
Most vagy Te vagy ultra peches, vagy durván ráállt erre a témára a szemed, vagy én vagyok vak az ilyesmire
A leírtakból én is arra gyanakodnék, hogy nem az első vásárlója vagy az obinak...
(sajnos ehhez még az a bolt is hozzá jön, szóval én alapból egy szavukat se hiszem)
Egyébként engem k..ra zavar, hogy nincs leragasztva le perforálva, lezárva az obik, vázak doboza. Nem kelt bizalmat, hogy akárki kinyithatja észrevétlenül.... de hát ez van....Az érem másik oldala, hogy ha nem akarsz többet adni ezért az obiért és máshol nem elérhető, akkor el kell gondolkodni, hogy megtartod-e, vagy az a pici hiba annyira zavarni fog, hogy nem tudod elengedni.
Másik megoldás - szvsz - hogy #100822Oly-Service válasz alapján egy megbízható boltból megrendeled, max többet kell rá várnod, de nagyob eséllyel jó minőséget kapsz és első tulaj lehetsz.
(én most már ezt választanám a helyedben). Most gonosz leszek, de ha most megrendeled, az -2 hét, mert addig is van ilyen obid,csak visszaviszed 14-dik napon#100825lugosi
Nagyon hasonló okok miatt döntöttem az EM5-re uograde mellett (leszámítva a videózást )
A felsorolt dolgokat tudja a mobilod?
Mondjuk a pana G9 árdiagramja alapján látható, hogy a megjelenés után szépen csökkent az ára. Az oly EM5 sokkal kisebb változásokon ment keresztül az árát tekintve. -
aginor
veterán
válasz jaanoo89 #100814 üzenetére
Az ára amúgy jó lenne, és a látószög/fényerő páros is. Aki asztróra keres valamit, azoknak jó alternatíva lehet.
lugosi: 12-45, 8-25, 12-40, 40-150, 12-100 árai elég jól be vannak betonozva, nem volt nagy ingadozás bennük, ha jól emlékszem (a 40-150 kerek 10k-t emelkedett az elmúlt három évben az akciókat leszámítva). A sima és prémium lencséknél volt változás, de pl. a 60-ast 140-ért vettem anno akcióban, amúgy 169 vagy 179 volt az ára. Nos, ennek most is annyi.
Amúgy a drágulás, és a tervezett drágítás is jellemző és jól látható az egész iparban (lásd pl. Sony). Nem hiszem, hogy ez a trend megváltozna, sőt a gyártási volumen csökkenésével és a jelenlegi világpiaci helyzetnek köszönhetően csak emelkedni fog, ha tippelnem kellene.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
aginor
veterán
válasz jaanoo89 #100809 üzenetére
A Pana 9mm-el két baj van: 1. az fix. ami miatt nem annyira rugalmas, mint egy gumi objektív (bár ez nem mindenkinek és nem minden szituációban baj). 2. Panasonic..
lugosi: ezzel most csak részben értek egyet. A legtöbb PRO lencse most is annyiba kerül újonnan, mint 2 éve (emiatt a külföldi rendelések már nem is érik meg egy jó ideje), ugyanakkor az Euró kb 400 forint, míg 2020.06.08-én egy leheletnyivel ezalatt volt, olyan 343-as szinten (gyors fejszámolás után ez olyan 15% difi). Ami viszont észrevehető, hogy az új bejelentések árai mennek fentebb, különösen a vázaknál (ill. párhuzamosan megállt a régebbi de még újonnan kapható típusok normál árcsökkenése). Viszont, pont a napokban jelentették be az új Fuji APSC csúcsgépet, 1 milló guba lesz az ára (az előd X-H1 2019-ben 1999eur volt). Sajnos ez egy ilyen dolog, én nem reménykednék bármiféle esésben. Kivéve ha Magyarország még jobban teljesít és megindul az Euro lefelé.
Nem marad más, mint akciókra vadászni, és/vagy rászokni a használt piacra.MrChris: Panasonic támogatással a háta mögött még ez is rablás. Ha bármi történne vele, akkor eldobós a lencse (ennél konkrétan valószínűleg azzal indokolnák, hogy túl olcsó, neméri meg javíttatni).
[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
válasz jaanoo89 #100792 üzenetére
Direkt ilyen tesztet nem találtam, de én így okoskodtam: a 8-18 jobb, mint a 9-18, a 8-25 pedig jobb, mint a 8-18.
Amúgy szerintem nem fogod megbánni, már ami a típust illeti és szerintem nem lesz ornehéz sem e-m5-el (ha mégis, az azt jelenti, hogy kell egy markolat hozzá neked).Throme: Nem nem úgy működik, hogy fentről szóltak. Ez nem "akció", ez egy pénzvisszatérítés, amit ennyivel egyszerűsítettek, hogy nem kell visszaigényelni a lét, te már eleve a csökkentet árat fizeted, a bolt és az Oly meg majd elszámolnak egymás között. Ugyanakkor, mint minden ilyen akció, a partnerek készleteire épít. Tehát ha valahol van raktáron, akkor azonnal meg tudod venni, ellenben ha nincs, akkor várni kell, vagy mész máshová. Ennyi.
-
Throme
veterán
válasz jaanoo89 #100805 üzenetére
Én meg jellemzően akcióban vásárolok.
Így is elég drága minden.
Lehet kaptam már visszavitt cuccot. Az is kérdés miért vitték vissza?!
Olyan is volt, mint most neked is, hogy megrendeltem és le is nulláztam a raktárkészletet.Mióta van ez a 14 napos elállási lehetőség kicsit nyugodtabb vagyok.
Ezek szerint szerencsém is volt, mert nem kellett visszavinnem fotós cuccot....Legutóbb a vázzal is így történt. Jó ideig rendelésre volt a a státusz az oly mintaboltban, aztán egyik nap feltűnt a fekete verzió és meg is rendeltem.
Aztán néztem a weboldalt és már megint rendelésre volt a státusz.
Viszont vannak olyan boltok, amikben még van bizodalmam. Meg se néztem az expo számot. -
Throme
veterán
válasz jaanoo89 #100803 üzenetére
Én onnan nem vásárolok. Régen megszívtam egy obival.
Lesz 14 napod, hogy próbálgasd.
Decenterre figyelj.Ha a jót feltételezzük, akkor volt több is, csak neked jutott az utolsó
Elméletileg most több helyen van oly akció, ezért nem gondolnám, hogy hibás, de az áramosoknál nem lehet tudni.
-
peppe79
senior tag
válasz jaanoo89 #100792 üzenetére
Globális szinten, hiány van szinte minden mindenből. Nálunk heteket csúsznak a hidegburkolatok, nyílàszárók beszállításai, hiánycikk a "szálas" szigetelőanyag, gipszkarton, stb. De ha bemész egy MM-ba, és rendelsz valami elektronikai cikket, ott is bizonytalan a szállítás. A kollégámnak nem is tudtak mondani még csak egy megközelítő határidőt sem, csak annyit, hogy ha megérkezik, akkor értesítik. A szomszéd új autót akart venni, készpénzes fizetőként. Hát, ott sem úgy van már, hogy kiválasztom a színt, a felszereltséget, és pár hónap múlva mehetek a kocsiért. Vett egy automata váltósat, mert az volt épp készleten. És amikor felhívták a szalonból, volt rá pár perce eldönteni, hogy kell vagy nem kell, mert sorban ott van még x jelentkező az autóra. Nálunk is ez van az építőanyagokkal: senkinek nem teszünk félre semmit, és nagyon már árajánlatot sem adunk, vagy ha igen, annak az érvényessége egy, legfelebb két nap. Napi szinten változhatnak -, és változnak is az árak.
-
Throme
veterán
válasz jaanoo89 #100797 üzenetére
Nekem sokat van a vázon az oly 75-300. Ez EM10-en is és most az em5-ön. Utóbbin kevésbé fárasztó természetesen. Kb 425 gramm.
Ha elsődleges lencse a 8-25 lesz, akkor meggondolandó.Ezért szerettem a vállpántot, szemben a nyakpánttal, de most a plasztik EM5-öt nem nagyon merem állványmenetbe csatlakozó vállpánton lógatni, pedig azzal - szvsz - tökmindegy, hogy 320 vagy 420 gramm az obi.
-
Throme
veterán
válasz jaanoo89 #100795 üzenetére
'"Ezért is agyalok nagyon"
Itt a vezérhangya már elindult, nem fog megállni.Hasonló helyzetben voltam tavaly a 12-45 obival.
Mai napig örülök, hogy a vásárlás mellett döntöttem, még úgy is, hogy nem a legkedvezményesebb akciót fogtam ki.Szerintem, ha megteheted ne hagyd ki
-
Throme
veterán
válasz jaanoo89 #100788 üzenetére
... igen, az itt, korábban leírtak alapján az MM-el pl már óvatos vagyok
.. az is igaz, hogy az oly mintaboltban nem volt készlet, mikor a vázat kerestem, aztán addig vacakoltam, míg a fekete verzió raktárra került, Meg is rendeltem. Utána néztem a weboldalt és megint 0 db-os volt a raktárkészletük...
Lehet visszavitt, nem átvett...stb darabot kaptam, de jó tapasztalatom van az üzlettel, így a 14 napos teszt után marad is nálam a gép. Van rá gari, nagy baj nem lehetA 12-45 akció se volt egyszerű. Arról is tt a fórumban értesültem.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz jaanoo89 #100769 üzenetére
Ah, nem kicsit vagyok szomorú, pont néhány hete vettem meg a 8-25-öt, erre leakciózzák.
Azzal a kedvezménnyel eléggé versenyképes.
Egyébként néhány cuccot vettem az áramos boltban, nem volt velük gondom.#100763 Canon70
Azért azt nem ártana tisztázni mire akarod használni, mennyire fontos a gyors AF, miért váltanál/váltottál, mit keresel? Látószög, zoom stb.
Az sem mindegy eddig mivel volt tapasztalatod, pl. fényerőtlen kitobi, fényerős zoom, még fényerősebb fix, vaku, külön vaku stb Canon vázak közül 1-3 számjegyes, mikori mi tetszett benne, mi nem stb).
Miért fontos neked az építési minőség, fémváz vagy időjárásállóság?Oly esetén a JPG motorra nem lehet panasz, a legjobbak között van (vsz. jobb mint a Canon; de bármelyikkel el lehet lenni, fény minősége vagy obi sokkal többet számít).
Anyagminőséget nagyon sehol se kell keresni, hibák mindenütt vannak. Canon esetén pl. olyan hosszú lenne a szalagkábel szakadásos lista, hogy ha itt felsorolni kitiltanának a töménytelen offolás miatt (és nem az olcsóbbak közt, hanem a piros csíkosoknál). Itt is volt rá példa. Az Oly vakuja ami nekem is nagyon műanyag, pár topiktársnak eltört oldalra fordításkor. Az E-M1-emnek kihullott az egyik gombja úgy, hogy nem igazán látom miért (reménytelen gazdaságosan javítani). A 12-40-em napellenzőjének a rögzítője elpattant (valami nagyon vékony műanyag van belül; most egy zacskóban várja jobb sorsát, de vsz. egyetlen gazdaságos megoldás valami utángyártottat venni helyette) stb.
#100762 aginor
Engem ebben a témában már csak az érdekelne mikor jön meg végre a fordító gyűrűm. Elvileg már tegnap elhagyta a kicserélőt, de mivel nem követős fogalma sincs hol jár...
Azt hittem már múlt hétvégén kipróbálhatom, ehhez képest az se kizárt, hogy még most se. -
Throme
veterán
válasz jaanoo89 #100769 üzenetére
nézem hol kapható. Egyedül az áramos boltban (én ott nem vásárolok).
A fotoplusnál rendre megjelennek ezek az akciók, de náluk minden csak "rendelésre" van. Múltkor néztem az EM5 vázat az is akciós volt de rendelésre. Francnak akcióznak, ha nincs raktáron....
Olynál is 4-8 hét. Ők is mit akcióznak akkor?
Olyan könnyű ez, mindenre kiírok akciós árat, csak éppen nincs raktáron.mind1. Sok sikert a vásárláshoz!
-
yle_greg
tag
válasz jaanoo89 #100703 üzenetére
Bocsánat, teljesen elkerülte a figyelmemet, hogy van egy 9-18 -as obid!
Az egy nagyon szerethető kis lencse. Tudom, hogy "sötét", meg nem is PRO a rajzolata, de olyan kicsi és aranyos, hogy az ember szinte bármit megbocsájt neki. Én még (ha kicsit morogva is) azt is, hogy a másik irányba tekeredik a zoom, mint a Panákon. (Mindkét gyártó szüljön sünt amiért ebben nem tudtak megegyezni, még akkor is, ha történelmi okokból van így.)
Az ismert potenciális széria hiba (a szalagkábel...) megelőzésére én egyébként azt a tanácsot kaptam (és fogadtam meg), hogy ha nem muszáj, akkor ne használd az utazó módot, elvégre ha csak otthon teszi le az ember, akkor tök felesleges "becsavarni", hogy pár centivel rövidebb legyen, így kímélve a kábelt, könnyen meghosszabbítja az ember az obi élettartalmát.
A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)
-
yle_greg
tag
válasz jaanoo89 #100701 üzenetére
Ja! Így már értem. :-)
Én mindegyik obira vettem egy olcsó, aliexpresszes (jellemzően 1-2 ezer forintos) UV filtert, (illetve volt, hogy itthon vettem boltban, amikor hamarabb jött meg az obi mint gondoltam) és azzal használom. Tudom, hogy nem sokat ér, de szerencsére nem is ront láthatóan semmit a képen, viszont védi a front lencsét.
Nálad szerintem az a kérdés, hogy mennyit használnád valóban 1.7 -en a Pana 9- est? Mert ha a DoF miatt jellemzően úgyis lerekeszelnéd F3-4 környékére, akkor jobb a 8-25, hiszen itt az alsó végen ez a 25-8=17 mm átfogás sokkal-sokkal többen jelent, mint mondjuk egy 100-as és egy 120-es végű objektív közötti különbség. A 9 szerintem sok (hétköznapi) szituációban egyszerűen túl széles, és az nagyon nem mindegy, hogy a 25 -ös, a hétköznapi szituációkban is már elég jó látószögtől egy mozdulatnyira vagy, vagy pedig megállni, kikapcsolni, elővenni a másik obit, letekerni az egyiket, feltekerni a másikat, közben nem elejteni az előzőt, elrakni, bekapcsolni, ... és bakker már elmúlt az a pillanat amit meg szerettél volna örökíteni.
Én úgy szoktam egyébként ár/értéket számolgatni, hogy végiggondolom azt, hogy nagyjából hány évet fogom használni az adott eszközt. Egy ilyen mai, elektronikus obiban szerintem minimum 5, max 10 év van. Megszorzom 12-vel, így kijön, hogy ez hány hónap. 5x12=60 hónap. Az Oly 8-25 ára cirka 360 ezer. 360/60 = 6 ezer forint. Vagyis a kérdést úgy is fel lehet tenni, hogy hajlandó vagy-e magadnak hitelezni? Bevállalsz 5 éves futamidőre, havi 6 ezer forintos részletfizetést? Aztán, ha tovább használod, akkor nyersz. Ha elromlik, vagy már gubanc lesz vele, akkor meg veszítesz. És ha két év múlva eladod, akkor megnézed, hogy mennyi volt a bukott árrés, és akkor veheted úgy, hogy annyiba került bérelned az obit.
Most az infláció miatt csalóka a dolog, mert amit 3 éve 100 -ért vettél, azt most 120-ér adhatod el, de közben valójában ugye nincs valódi nyereség. A fentiekbe ezt is érdemes belekalkulálni, és a forintot valami értékálló dologra számolni át, például, havi 6 ezer forint az havi két pizza. :-)
Tudom, elég ortodox módszer így számolni a kiadás értelmességét, de nekem bevált. Én attól kapok agyfaszt, amikor megnézem egy normális külföldi tengerpartos nyaralás árát, feleség, két gyerek, és szintén minimum fél milla, csakhogy összesen egy hét alatt égetném el azt a pénzt. Jó, persze az emlékek örökké tartanak, de akkor is.
Én biztosan a zoom obit venném, mert oké, drágább, de mennyivel? Ha csak a különbözetet osztod el 60-al, akkor a következő 5 évben havi egy pizzával kerül többe az az obi, ami nem csak egy cél feladatra jó, hanem általános helyzetben is megállja a helyét? Elvégre a 25 az már a portré tartomány eleje, és oké, az f4 nem kifejezetten egy bokeh monster fényérték, de attól még jól nézhet ki rajta a csaj, és nem lesz olyan buci feje, mint amit 9 mm-en lenne.Nem meggyőzni akarlak, illetve na jó, mégis. :-)
De csak azért, mert tényleg így vélem. Viszont egy csomó dologgal nem vagyok tisztában, hogy te milyen körülmények között, hogyan, mire tervezed, és a végén mire fogod használni (lévén a tervek és a valóság között gyakran lép fel eltérés), szóval nem biztos, hogy neked valóban annyival jobb lesz a drágább, mint én gondolom. De én így gondolom.A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)
-
aginor
veterán
válasz jaanoo89 #100671 üzenetére
Háát, képminőségben szerintem pariban van, vagy jobb (Leica 8-18-nál jobb, különösen a képszéleken). Fényerőben valóban rosszabb, annyira, hogy barlangban kézből nem fogsz vele fotózni (de gyanítom, hogy a 9mm-el sem nagyon), viszont zoom, és egy nagyon jó természetjáró átfogással, masszív szigeteléssel, normális szervizhátérrel. Igazából ahova elég az F4 fényerő, oda egyértelműen a 8-25. Ha viszont hiszel az F1.7 erejében, akkor meg nyilván az kell.
Nekem is szimpatikus a 9mm, de csak beltéri rendezvényfotó valamint asztro kategóriában látom az erejét, pláne ha az általatok vizionált 270k lesz az ára. Természetjáráskor, tájképnél az F4 nem hátrány (talán akkor, ha kevés fényben több képből szeretnél illeszteni) és ennek is jó a közelpontja, enteriőrre is elég fasza a képszélek miatt. Összességében szerintem sokoldalúbb a 8-25, ezzel szemben viszont a 9mm inkább egy céleszköz.[ Szerkesztve ]