Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Pánik a memóriapiacon
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Fujifilm X
- MKV szerkesztés (mkvmerge gui, stb)
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
vond
MODERÁTOR
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Jahno
üzenetére
"Beltérben a macska képe vacak lesz"
Némely mobil manapság már nagyon durván jól megold nehéz szituációkat is. Ezt például valamelyik éjjel fényképeztem az egyik macseszről a Xiaomi 15T Pro ekv. 115 millis teléjével, egy 3 wattos éjjeli lámpa és egy 120 cd/m2-re kalibrált monitor fényénél. SOOC JPG, a Leica Vibrant profillal. ISO20000-en ilyeneket lehet lőni a hangyapöcsnyi szenzorral. Néha komolyan elképedek rajta.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
jjeahh
üzenetére
Köszi a részletes leírást! Nagyon hasznos volt.

Kértem én is ajánlatot majdnem a komplett MFT szettemre, mert el szeretném adni őket, és jó lett volna, ha egyben elviszi valaki. De sajnos durván alacsony árakat mondtak rájuk.
Még a G9 elmegy, az nem olyan vészes, de a 12-35 II-re és a Sigma 10-20-ra nagyon keveset írtak. Pedig mind kitűnő állapotú.Nekem most marad a HardverApró.

-
-
vond
MODERÁTOR
válasz
ricsko72
üzenetére
Ezért most ki leszek utálva innen.
Bár hozzáteszem, még mindig van egy csomó MFT cuccom.
Nem tudom, mennyire komoly és hosszútávú a dolog, de ha valamennyire igen, akkor még mielőtt egy valag pénzt locsolsz a m4/3-os rendszeredre, én elgondolkodnék egy FF-re váltáson. Most van 150 ezred az új obira. Eladod a GX80-at és a Lumix 12-60-at mondjuk 160 körül. 400-ért már lehet venni használt Sony A7III-akat. Hozzá egy Tamron 28-200 picivel 200 ezer fölött, és bőven megvagy egy obival szinte minden helyzetben, a váz miatt meg tolhatod az ISO-t az egekbe.
Persze, látom, hogy ez alsóhangon plusz 300 ezer pénz. Ezért kérdeztem, hogy mennyire komoly a dolog. Esetleg minimális pénzt is kérhetnél a "munkádért". Mindjárt könnyebb lenne kigazdálkodni.

-
vond
MODERÁTOR
válasz
ricsko72
üzenetére
Évekig fotóztam, videóztam focit (néha futsalt és kosárlabdát is) G80-nal, később G9-cel + Lumix 14-140-nel. Ilyen alappal, ennyi pénzből ezt nem tudod tökéletesen megoldani. Nappal, kültéren még csak-csak, de beltérben halál. Vagy bemozdult képeid lesznek, vagy a részletek vesznek el a magas ISO és a kicsi szenzor miatt.
Mondjuk ha csak netre, meg saját nézegetésre mennek a fotók, akkor kompromisszumként valahol 1/500 és 1/1000 közötti zársebességgel, plusz magas, de még nem botrányosan gáz érzékenységgel, utólag jócskán leméretezve a képeket még valamennyire működhet a dolog.
A közeli 1 méter miatt én semmiképp sem vennék 100-ról induló obit, de még 45-öst sem igazán.
Ha maradsz MFT-n, akkor én 12-35 + 35-100 f/2.8 kombót javasolnék. Ha nincs ennyi pénz, akkor első körben csak a tele részét. Ahogy nézem, az utolsó 35-100 180-ért ment el a Hardveraprón.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
benobi2
üzenetére
Én egy Viltrox EF-M2 II Speedbooster-t használok (FF-re váltás óra egyre ritkábban) a G9-cel, és - ahogy írja mpierre - Canon EF bajonettes Sigma 10-20-szal. Ez ugye nem csak átalakít, változtat a gyújtótávolságon (0.71x) és növeli a fényerőt egy egész FÉ-vel. Amúgy teljesen jól működik, van autofókusz is, meg minden.

A múltkor rátekertem egy kolléga Sigma 35mm f/1.4-esét, és lett nekem belőle egy ~25mm f/1 (ekv. 50mm). Jól nézett ki.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
hibavissza
üzenetére
Ja, bocsi, azt elfelejtettem írni, hogy az új árát is bőven megéri.
300 körül terveztem eladni, talán annyiért még sikerülni fog, ha eljutunk oda. Mondjuk az enyém nagyon szép állapotban van, és megvettem hozzá a V-Log-ot is.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
hibavissza
üzenetére
Szerintem egyáltalán nem az. Olyan tudás és minőség van ebben a vázban, hogy bőven megér ennyit, vagy még többet is.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
hibavissza
üzenetére
Vagy egy G9.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
forceberg
üzenetére
Biztos, hogy valós, mivel volt H-FS14140-esem is, és itt ül mögöttem a szekrényben jóideje a H-FSA14140 is.
Mindkettő a letisztultabb, fekete-szürke verzió, csak az újabb még időjárásálló is (gumi is van körben a csatlakozónál), és még az AF-en is tekertek egy kicsit.Ezek mellett van még a piros HD feliratos, de ugyanúgy f/3.5-5.6, Power OIS verzió is. Plusz a legrégebbi, Mega OIS-es, f/4-5.8-as fényerővel.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
yle_greg
üzenetére
A legújabb változat elvileg időjárásálló is lett, bár sokan azt mondják, hogy az előző is az volt valamennyire.

És nem három, hanem négy változat van. A legrégebbi, még f/4-5.8-as fényerővel, aztán három változat az f/3.5-5.6-osból: az első a piros HD feliratos, aztán két sima fekete-szürke. Ebből az újabb, a H-FSA14140 az, ami elvileg időjárásálló, meg valamit talán reszeltek az AF-en is, de abban sok különséget nem vettem észre.
-
vond
MODERÁTOR
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Monya78
üzenetére
Kisebb terekbe teljesen jó lesz.
Nekem is van egy a TT685 mellett. MFT-s csatlakozója van, de tudom használni a Sony A7III-on is, meg természetesen az X2t kioldóval is.Mondjuk én elgondolkoznék erősebb, természetesen jó minőségű, magas CRI értékű "izzók", fénycsövek, egyéb állandó fények beüzemelésén is. Ha megoldható egy-két helyiségben, és nem állandóan ide-oda hurcoljátok a gyereket.

-
vond
MODERÁTOR
válasz
MrChris
üzenetére
De ha - szép magyarosan - ekvivalizálod a Lajkát fullframe-re, akkor az f/5.6 - f/8 (ráadásul nagyon hamar sötétedik). Tudom, nem az van ráírva, de a képen mégis azt a szeparációt látod, az ISO-t mégis fel kell tolnod, stb.
Lehet, hogy csak a G9 fogdosása mondatja velem, de szerintem egész nyugodtan el lehet engedni ezt a kis méret és tömeg témát mikronégyharmadéknál. Itt van fél mérerre tőlem a fullframe-es Sony 35mm f/1.8, ami kb. akkora, mint a Lumix 25mm f/1.7, és ha lebontod MFT-re, akkor ez biza 18mm f/0.9. Meg ott van az A7C váz, az is mekkora már? De egyébként az A7III is egészen kis méretű és tömegű.
Szóval én a helyükben nem erre mennék rá, hanem, hogy más fejlesztésekkel, felfogással kicsit közelebb kerüljenek a nagyobb szenzoros rendszerekhez, konkurenciát állítsanak nekik. Megtartva persze a m4/3 meglévő előnyeit, pl. a most is jobb IBIS-t, a könnyebb szenzor kiolvasás miatti gyorsaságot, stb.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
MrChris
üzenetére
Bizony van ott dinamika, meg minőség, csak RAW-ban kell lövöldözni, ha komolyabban szeretnéd kidolgozni a képeket. Én még mindig a lassan már 4 éves Redmi Note 7-et használom. Ezt a Pannonhalmásat is azzal lőttem, aztán Lightroom-mal gyúrtam.
Ha van fény, simán oda merem rakni például a GX80 mellé, aztán egy 30 ezres mobilról beszélünk, aminek csak egy kis része a fényképezés funkció. -
vond
MODERÁTOR
válasz
hibavissza
üzenetére
Köszi, de nekem nem kell a Tamron 28-200 mellé.
De az egyébként átfutott az agyamon, hogy én is megveszem a szettet, amiből az obit azonnal passzolom 350-ért, és akkor lesz egy második A7III-am tavaly nyári áron. (Sajnos, nem sajnos, egyre többször lenne rá szükség.) 
-
-
vond
MODERÁTOR
válasz
syIex
üzenetére
Hát most ne is vegyél, mert brutális árak vannak. Mondjuk leharcolt darabokat el lehet csípni 500 alatt is. Én annak idején bevállaltam a 800 ezres beruházást (560k volt a váz + 240k a Tamron 28-200), és azóta is boldogan használom. Sőt már bővítem is a szettet, ahogy a példa mutatja.
A G9 mellé meg megtartottam a 12-35 II-t, meg a 14-140 III-at. Plusz van egy Sigma 10-20-am is, amit mind a két rendszeren tudok használni UWA-nak.

-
vond
MODERÁTOR
válasz
syIex
üzenetére
Nem sok változást érzékelnél. 35 mm f/2.8-on picit jobb lenne "mosás", de ha távolabb tudsz menni a témától, akkor kb. ugyanazt éred el a mostani obiddal is, 60 mm f/4-en. Egyébként simán el lehet adni a kitből kivett obikat is. Lemásolod a számlát, ha még van rá garancia, aztán kész.
A7III, de nagyon vakarózok már egy(-két) új vázért, csak sajnos egyik sem tökéletes.
Illetve de, az A1 nekem az lenne, csak az meg közel 3 millió forint.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
syIex
üzenetére
A legolcsóbb talán egy Lumix 25 mm f/1.7 lenne. Aztán ott van még a kicsit régebbi Lumix 20 mm f/1.7, plusz az Oly 45 mm f/1.8, meg a Lumix 42.5 mm f/1.7, mint viszonylag olcsú alternatívák. Van Sigma 16, 30, 56 mm f/1.4-es sor is. Attól függ, milyen látószögre lenne leginkább szükséged.
Zoom obiból csak nagyon zsebbe nyúlós natív darabok vannak, pl. az f/1.7-es Leica 10-25 és 25-50 mm. Ha veszel egy speedbooster-t, akkor lehet vadászni egy Sigma 18-35 mm f/1.8-at, amiből kb. 13-25 mm f/1.2 lesz. Azzal is nagyon szépen le lehet kapni a témát a háttérről.
Ha manuáloznál is, akkor meg millió lehetőség van, különböző átalakítókkal.

-
vond
MODERÁTOR
válasz
jjeahh
üzenetére
Igen, az AF-es. De nem használtam így az összeállítást, csak eszembe jutott, hogy speedboosterrel nekem f/1 lesz az f/1.4-ből, és poénból kipróbáltuk.
Aztán ment is tovább a meló mindenkinek a saját szettjével, ami nálam most már egy jó ideje egy Sony A7III + Tamron 28-200 (plusz f/1.8-as 35mm és 85mm fixek), mellette meg a G9 + speedbooster + Sigma 10-20. Tök jól beállt ez a kombó most nekem. És nem, nem akarom eladni az MFT-s cuccokat, hiába van mellette Sony FF.
Még a kis GX80 is megvan, a palacsinta 12-32-vel. Meg itt van még a 12-35 II, meg a 14-140 III is. Második, harmadik kamerának nem is kell ennél tökéletesebb. Néha használni szoktam a GX80-at is többkamerás szertartások, egyéb felvételek alatt. 
-
vond
MODERÁTOR
-
vond
MODERÁTOR
válasz
MrChris
üzenetére
Nem mondom 100%-ra, de szerintem a 14-140 III-nál már nincs meg ez a probléma. Mondjuk az jóval drágább, mint a Lumix 12-60. Én már rég eladtam ezt is, meg a G80-at is.
eeXaa: Ilyen hármas változatú 14-140-em van. Ha Szombathelyen jársz, kipróbálhatod nyugodtan. Meg a 12-35 II-t is.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Throme
üzenetére
Egy jó ideje én is együtt használom az A7III-at, és a G9-et, néha még a GX80-at is. Ha van fény, akkor videós képminőségben még oda is ver a G9 a fullframe Sony-nak. Csak akkor fogy el, ha fel kell tolni az érzékenységet 6400 környékére, vagy afölé. Plusz ugye a G9-cel lazán tudok 4K50-ben is rögzíteni (crop nélkül is). Ez FF Sony vonalon bő másfél millába kerülne.
Szóval bőven van létjogosultsága egy-egy jobb MFT váznak a fullframe gépek mellett is.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Speeedfire
üzenetére
Nem olyan nagy a G80 sem, és használtan már elég jó áron hozzá lehet jutni. Nekem volt egy darabig, nagyon szerettem.

-
vond
MODERÁTOR
válasz
ecaddsell
üzenetére
Nem kell 100 MP-t kirajzolnia az obinak, csak 25-öt. Ezt meg elég sok MFT lencse simán hozza. Én még a G9+12-35II-vel teszteltem a HiRes-t. Rengeteg új részletet hoz.
Az meg, hogy várni kell az "összefűzésre" 15 másodpercet, az szerintem belefér. Nem sportot akarsz fotózni HiRes módban. Termékfotónál kb. mindegy, de még landscape-nél is bőven élhető, hogy percenként "csak" 4 képet tudsz csinálni.
Amúgy a váz hazai ára kifejezetten jó lett, főleg az ajándék kártyával és az összesen 4 év garival. Meglepett. Azt hittem, alig lesz egy millió alatt.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
nozs23
üzenetére
A 100 MP handheld fotó kegyetlen. A stabi szerintem minden idők legjobbja. Videóban is nagyon erős. Ha jön a RAW rögzítés, akkor még durvább lesz. Van benne egy csomó tök hasznos dolog. Végre azt látom, hogy egy picit végig is gondolták a Panánál, hogy mit, miért, hogyan, nem csak ész nélkül dobáltak be vagy épp vettek ki dolgokat. Jó kis gép, csak hát az ára...
-
vond
MODERÁTOR
válasz
jaanoo89
üzenetére
Nem használtam még őket, de szerintem pont erre valók a Lightroom kamera profilok. Ott van szépen az összes, vázban is választható picture profile.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
anorche1
üzenetére
Godox TT350O pédául.
De ha elég a beépített is, akkor megpróbálhatod felfelé állásban rögzíteni, mondjuk gumival.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
MrChris
üzenetére
HA jön a PDAF, egy sokkal gyorsabb szenzor, egy csöppet jobb zajszint, nem Panás színek, és hozni fogja azokat a videós fícsöröket, amiket rebesgetnek, PLUSZ nagyon jó ára lesz, akkor esetleg lehet róla szó. Ezért írom, hogy ha akkora nagy durranás lesz.
8K-tól, H.265-től, meg RAW-tól nem félek. Elég jó vas van itthon, plusz engem adott esetben nem zavarna a proxy-zás sem.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
jaanoo89
üzenetére
AF, ISO, dinamika, a rendszer jövője, stb. Bitang jó váz a G9, főleg annyi pénzért, amennyiért vettem, de már egyre többször volt kompromisszumos használni, és már nem bírtam azt elfogadni, hogy sorra vágta haza a jó snitteket a pulzáló DFD. Plusz beltéri és esti sportfotónál sajnos elfogytam az MFT-vel.
Ettől függetlenül szeretem a rendszert. Imádom a G9 képminőségét, a stabit, a fogását, a kezelhetőségét, meg azt is, hogy ha kell, lebököm a kis 70 ezres GX80-at harmadik kamerának, és teljesen értékelhető 4K-t tudok rögzíteni vele.

-
vond
MODERÁTOR
válasz
nozs23
üzenetére
Szinte kizártnak tartom, hogy beférjen 800 alá a GH6 itthon. Én is inkább millió környéki árat vizionálok. Ha egyáltalán megjelenik valaha. De ne legyen igazam.
Kivárok én is, addig nem adom el az MFT szett nagy részét, hátha valami őrületes nagy durranás lesz. Csak jó lenne, ha már nem nagyon húznák tovább, mert elég erősen áll a pénz a felszerelésben. Kissé luxusnak érzem, hogy az A7III+Tamron 28-200 mellett itt van még két M4/3 váz és négy objektív is.
-
-
vond
MODERÁTOR
válasz
TabiTom84
üzenetére
Nekem volt mindkettő (Lumix 12-60 és 14-140), a 14-140 még meg is van, abból is a III-as változat. Szinte ugyanakkora és ugyanolyan nehéz a 12-60, szóval a méret miatt ne válts. Mondjuk szerintem más miatt se. Nagyon jó az a 14-140, nem véletlenül azt tartottam meg. Optikailag nincs gond a 12-60-nal sem, jó kis obi, főleg a (használt) árához képest, de nekem rövid volt a tele vége. Plusz ugye amíg a 14-140 60 mm-en - azt hiszem - f/4.5, addig a 12-60 már f/5.6, sőt, már előbb is. Majdnem egy egész fényérték a különbség. Nem mindegy. A 12-es induló picit hiányzott a 14-140-en, de meg lehet szokni. Később meg lett egy 12-35 II is, azzal visszakaptam az ekv. 24 mm-t, plusz megjött a fényerő is.
Ha a lehető legjobb, legkényelmesebb fogás kellene MFT-n, akkor G9-et kellene venned, de az meg már gondolom, brutál nagy lenne számodra.

-
vond
MODERÁTOR
Én FZ300-ról váltottam annak idején G80-ra (először 12-60-nal, majd 14-140-nel). Ég és föld a különbség mind fotó, mind videó minőségben a MILC javára. A 100-300 is egy elég jó obi, főleg az áráért. A II-es verziót nézd belőle.
Viszont ha nem kell kifejezetten valami a G90-ből, akkor jó lehet akár a G80 is. Mondjuk nem tudom, most milyen áron mennek. Esetleg G9, GX9, az újabb, picit jobb szenzorral. Vagy valami használt, nagyobb szenzoros váz, meg valami használt tele.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Allien
üzenetére
A Lumix 42.5 mm f/1.7 nagyon frankó kis obi. Pici, könnyű, fényerős, éles, stabis. Ideális MFT portré lencse. Szerintem megéri a kis felárat a Oly-val szemben. Nekem is van egy ideje, csak sajnos nem használom (és valószínűleg már nem is fogom az A7III mellett), így eladó sorba kerül.
-
vond
MODERÁTOR
Ha valaki V-Log L képes Panasonic vázat használ, akkor még az is egy megoldás, hogy ezzel a profillal készíti az állóképeket is, majd a jépegekre automatizáltan (pl. FFmpeg-gel) rádobja a szebbnél-szebb LUT-okat, pl. a PH-n is aktív Taranis Fuji-s filmszimulációit. Csoda fotókat lehet így varázsolni a gépből kipotyogó JPG képekből is.

-
vond
MODERÁTOR
válasz
ThorsHUN
üzenetére
Direkt ezért vennél obit? Akkor én inkább egy fényerős zoom-ot néznék, pl. 12-35mm f/2.8 (akár kölcsönbe). Sokat nem tudunk a szituról, de szerintem dobna a fotók változatosságán, ha nem csak egy gyújtótávon készülnének. Azzal sincs baj, ha kicsit bevillantod a helyet vakuval. Finoman, odafigyelve használva, géptől távolabb elsütve (esetleg fóliákkal színezve) szerintem még hozzá is tenne a képekhez. Egy Godox TT350 bőven elég lenne ide. Ha van led fényed, azokat is elrejtheted okosan ide-oda.
hibavissza, aginor: Esetleg még Leica 15mm f/1.7. Bár ez is sokkal drágább, mint a 14-es, meg a 25-ös Lumix.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Hi!King
üzenetére
Adjanak kitben a következő vázak mellé egy 10-30 mm f/1.7-2.8-at, plusz 100 ezerért (Lumix S 20-60 MFT-re). Ezzel lehetne a tábort maradásra bírni és bővíteni. Na jó, legyen 150, de ne 3-400, bakker.
Persze, akkor ki venne f/1.7-es, f/1.8-as fixeket, meg 12-35-öt, meg méregdrága natív UWA-t? Csak így tényleg nem jutunk sehova. 
Tudom, hogy nem ugyanaz, de lassan 7 éve ott van az LX100-ra ráhegesztve egy miniatűr 12-38 mm f/1.7-2.8, és 6 éve meg lehet venni vázzal együtt 200-ért. Akkor miről beszélünk?

Én tényleg szeretnék maradni a rendszerben, de mintha rugdalnának kifelé belőle.
Kijön valahára az A7IV 4K50-nel 8-900 ezer körül, már megyek is. -
vond
MODERÁTOR
válasz
hibavissza
üzenetére
Ez valami vicc?
-
vond
MODERÁTOR
válasz
hibavissza
üzenetére
Abszolút egyetértek. Elképesztő az ára annak a (bármennyire is nem szeretjük ezt a szót) ekvivalizált 20-50mm f/3.4-nek.
Nem majdnem veszel belőle egy S5+20-60 kitet, hanem még marad is pénzed egy plusz akkura, vagy SD kártyára. Fotoplus akcióban most 640-re jön ki ez a szett, a 10-25 hazai ára meg 680 ezer. Oké, kintről be lehet vállalni kb. 400-ért, de az se normális ár.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
yle_greg
üzenetére
Vintage UWA obiról én személy szerint nem nagyon tudok.
Ha van speedboostered, akkor az a legolcsóbb megoldás, hogy veszel egy használt APS-C nagylátót. A nagyon jó árú Canon 10-18 is megoldható, csak kicsit moddolni kell.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Vagy néha ki lehet fogni használtan Oly 9-18-akat is 100 ezer alatt.
A Pana 7-14 és 8-18 ára nem csóró, magyar embernek való.
És attól tartok az érkező Oly 8-25 is hozzájuk fog csatlakozni. 
-
vond
MODERÁTOR
válasz
mpierre
üzenetére
Én egy ilyen, Canon EF bajonettes Sigma 10-20-at használok nagylátóra. 50 ezer volt használtan, de szinte új állapotban. Viltrox speedboosterrel kb. 7-14 mm f/2.8-4-nek felel meg MFT-n.
Középen brutál éles már nyitva is, de egyet-kettőt rekeszelve a sarkok is abszolút vállalhatóak. Csöppet nagy és nehéz, meg az AF-et se kell erőltetni, de nem is 300 ezer pénz.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
jjeahh
üzenetére
G9 + 35-100mm f/2.8? A piac szinte legjobb és legnagyobb nagyítású EVF-je, Dual IS szintén brutális, jó sorozat képesség, ISO1600 szerintem még teljesen rendben van, fotóra, videóra egyaránt hatékonyan használható váz és obi.
Bár ha már ennyi pénzt elköltenél, akkor akár fullframe-re is válthatnál. Egy Sony a7III + Tamron 28-200 párossal szinte mindent meg tudnál oldani. 2-3 FÉ-vel simán mehetnél feljebb, sokkal jobb lenne az AF, a dinamika, de pár dologban meg kicsit gyengébb lenne (EVF, kijelző, stabi).
-
vond
MODERÁTOR
válasz
nozs23
üzenetére
Plusz nyugodtan hozzá vehetjük az olykor majdnem fele annyiba kerülő G9-et is, ami a v2-es firmware után, pár fícsört leszámítva majdnem egy teljes értékű GH5 (valamiben picit jobb is).
Nem értem a Panasonic-ot, hogy miért nem használja ki, lovagolja meg a még meglévő MFT-s előnyöket. Már rég a piacon kellene lennie a GH5 és G9 utódnak is, PDAF-fel, vagy hibrid autofókusszal. Normális árazással kaszálnának a - leginkább videós - piacon.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
hibavissza
üzenetére
Fullframe-re "ekvivalizálva" sok minden nem éri meg a pénzét a rendszerben, ha pusztán a specifikációkat nézzük. De itt már bejön a képbe a valóban nagyon kis méret és tömeg (ha számít), meg ugye ellátva se nagyon vagyunk MFT UWA lencsékkel.
A 400 dollárt én a Pana 7-14-hez és a 8-18-hoz képest gondolom leginkább jónak. Oké, hogy fix 10mm, meg MF, de fényerősebb, meg olcsóbb is annyival, meg ugye sokkal kisebb is. Akinek ez a csomag így megfelel, és sokat használná, annak nem olyan rossz vétel szerintem.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
hibavissza
üzenetére
Az brutál jó vétel!
Vigye, aki be tud ugrani érte! -
vond
MODERÁTOR
Nem kell ide űrtekkknika, meg mesterséges értelem, elég lenne egy tényleg nomálisan használható, a két eszköz előnyeit maradéktalanul kihasználó váz-mobiltelefon kapcsolat is.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
aginor
üzenetére
Inkább a Lumix 7-14-hez nézem, az is fix f/4. Igaz, hogy nevében nem "pro" üveg, de elég tisztességes képe van, meg jól össze is van rakva.. Ráadásul 1 (ekv. 2) mm-rel szélesebb (mondjuk rövidebb is). Ez külföldről szürkén alig több, mint 500 dollár. Ez kb. a reális ára ezeknek a nagylátó obiknak.
Igen mostoha ez az egész MFT UWA terület. Nem véletlenül oldottam meg én is egy 50 ezres, használt Sigma 10-20-szal. Persze volt hozzá speedbooster-em. Raádásul így 7 (ekv. 14) mm f/2.8-ról indul ez is. Mondjuk egyet azért nem árt rekeszelni, hogy a sarkok szebbek legyenek, de középen már nyitva is patent.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
aginor
üzenetére
És mennyiben lenne/lesz ez extrább, mint a 12-45mm f/4? Oké, alul +4mm, de felül meg -20. A fényerő ugyanúgy fix f/4, a kis 12-45 is PRO üveg, időjárásálló, és stabi gondolom ebben az újban sem lesz, vagy igen? Akkor meg?
Ha belövik bőven 1000 dollár fölé, akkor cseszhetik. De persze ez mind spekuláció. Lehet, hogy semmi lesz belőle.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
topikk
üzenetére
A normális választék és ár objektívek terén.
A G9-hez képest kb. ugyanolyan (rossz) AF-en, és a kb. kétszeres áron kívül nem igazán lenne gondom az S5-tel. Szuper kis váz, és a 20-60-as kitobi is telitalálat. Én igazából egy Tamron 28-200-hoz hasonló obira várok L bajonetten. Ha lenne ilyen, már eléggé remegne a kezem a rendelés gomb fölött.
De ezen kívül is lenne még tennivaló és árcsökkentés lencse fronton. -
vond
MODERÁTOR
válasz
lugosi
üzenetére
Nem 400-ért kell megvenni. Hónapokig ment 300-ért, aztán szintén sokáig Weebill S akcióban 400 körül (ez ugyanúgy kb. 300, ha rögtön eladtad a gimbalt). Én 299-ért vettem ajándék akksival (-30k), miután kijött a v2-es firmware. Azóta is áldom az eszem, hogy így tettem.

Csak fotóra jobb az A7II is, de nekem full mindenes váz kell. Sőt, mostanában inkább videós gép. Meg azért az obikat se felejtsük el.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
nozs23
üzenetére
Egyetértek. Ilyen áron (~300k) egyszerűen nincs alternatívája a G9-nek.
Vannak szipi-szupi új fejlesztések, meg nagyon jó, új MILC vázak, de brutális pénzt kérnek el értük, ráadásul kevés olyan gép van, ami ne lenne számomra kompromisszumos valamelyik fontos összetevőjében.
Folyamatosan nézegetem én is a palettát, de gyakorlatilag a Sony A7SIII-on kívül nem szívesen váltanék semmire. Az meg tudjuk, mennyibe kerül. 5 darab G9-et tudnék venni belőle.
Csak fotóra már egy "sima" A7III is teljesen jó lenne, de videóban visszalépés lenne nekem, a magasabb használható érzékenység és a picit értelmesebb 100, 120 fps FullHD kivételével.
Pana FF vonalon meg kevés és drága az objektív, plusz továbbra is erőltetik a DFD-t.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Throme
üzenetére
Nekem is volt majdnem egy évig Lumix 12-60, de a 12-35 II és a 14-140 III mellett nem akartam megtartani. 60-70-ért teljesen jó vétel.
Kicsi, könnyű, időjárásálló, gyors és pontos az AF, stabi is van benne, elég éles is, a vignettálás kicsit erős a sarkokban, de a közelpontja például extrán jó.Mondjuk én a helyedben inkább 14-140-et vennék mindenes kirándulósnak. Sokkal többet ér az a plusz 80 (160) mm a tele végén, mint az a mínusz 2 (4) mm a nagylátó felén. Méretre, tömegre majdnem ugyanakkora, mint a 12-60. A képminőségével sincs különösebb baj, és a közelpontja ennek is jó, szépen lehet vele mosodázni is a tele vége felé.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
salesman
üzenetére
Speedbooster-ed nincs, gondolom, meg nem is tervezel venni. Mert ha lenne, akkor olcsóbban is megúszhatnád a ultranagylátó témát. Én is egy Canon EF bajonettes Sigma 10-20-szal oldottam meg. Mert a natív UWA lencsék sajnos brutál drágák a rendszerben.

MFT 7-14-nek megfelelő látószöget ad (ekv. 14-28mm). Az meg külön jó, hogy így nyertem még egy fényértéket is (f/4-5.6 » f/2.8-4).
-
vond
MODERÁTOR
válasz
totálkezdő
üzenetére
És 99%-ban csak tárolom benne, nem sokat nyitogatom. Általában akkor viszem a GX80-at is, amikor a G9-et, meg a sok obit, egy nagy táskában. Ha rendesen beleteszed, akkor a zipzár nem igazán tudja megsérteni a gépet. Hacsak nem direkt szeretnéd előidézni a balesetet.

-
vond
MODERÁTOR
válasz
Hoffer
üzenetére
Én ilyet vettem hozzá. Pont passzentosan belefér a GX80+12-32 kit, természetesen betekert obival. Talán még egy pótakksi is bemegy az aljára. Direkt olyat akartam én is, hogy a lehető legkisebb legyen, amiben még pont elfér ez a kicsi szett.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
philoxenia
üzenetére
Dinamikában én azért érzek különbséget. Számszerűsíteni nem tudom, de olyan 1 EV környéki szerintem van. Nagyobb kontrasztú témánál alapból is simán észrevehető, RAW kidolgozás közben meg főleg. Több az adat, főleg a világos oldalon (csúcsfényeket sokkal jobban vissza lehet húzni). Jobban tűri a gyötrést a G9, mint a GX80 és a G80. Ez utóbbi gép már nincs meg, de teszteltem korábban, és szinte ugyanazt hozta, mint a GX80.
Itt van egy gyors, magas érzékenyéges teszt két RAW fájllal. Ráírtam minden adatot. Jól látszik például az égen, hogy mennyivel több tartalék van a G9 szenzorában.
Zajban már nincs ennyi különbség, legalábbis fotónál. (Mondjuk a nagyobb pixelszámból » leméretezésből adódóan itt is jobb eredményeket lehet elérni a G9-cel.) Videónál viszont annál több. Ott kegyetlenül elveri a G9 mind a G80-at, mind a GX80-at. Nem csak a zaj mennyiségében és "szépségében", de feldolgozásban, általános képminőségben is. Nem véletlenül kerül kétszer-háromszor annyiba.
Akit érdekel, ITT van mindenféle - saját - G9 teszt, sok helyen a G80-nal összehasonlítva.

-
vond
MODERÁTOR
válasz
totálkezdő
üzenetére
Igen, a G9 kicsit magentába tolja a gyári JPG-t, a GX80 meg zöldbe. Valahol a kettő között van az igazság. A RAW»JPG képeken látszik is.
Már csak ezért is megéri RAW-ban fényképezni, majd akár csak egy egyszerű preset-tel jépegeket csinálni belőlük. Most sem csináltam semmi mást, mint a féhéregyensúlyt behúztam a vázakon beállított értékre, majd toltam egy átméretezés nélküli, 90%-os JPG exportot.Érdekes, hogy videóban messze nincs ekkora különbség. A múltkor épp volt pár olyan forgatásom, ahol azonos körülmények között kellett használnom mindkét vázat, majd utólag összevágni a felvételeket. Natural profillal dolgoztam ott is (mivel V-Log L csak a G9-hez van), és nagyon keveset kellett utólag igazítani a GX80 képén, hogy hasonló legyen a G9-éhez. Persze általános 4K és FHD videó képminőségben elég messze van tőle. De a színeken tényleg nem kellett sokat tekerni. Kapott egy csöpp magentát, meg egy kicsit lejjebb húztam a kontraszot, és a csúcsfényeket, de kb. ennyi.

Új hozzászólás Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Renault, Dacia topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- EAFC 26
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Formula-1
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Bomba ár! HP ProBook X360 435 G7 - Ryzen 3 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3503
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 Fe
- iPhone XR 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3993, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Erős a gyanúm, hogy cserélned kellene. 

Még a G9 elmegy, az nem olyan vészes, de a 12-35 II-re és a Sigma 10-20-ra nagyon keveset írtak. Pedig mind kitűnő állapotú.

De az egyébként átfutott az agyamon, hogy én is megveszem a szettet, amiből az obit azonnal passzolom 350-ért, és akkor lesz egy második A7III-am tavaly nyári áron. (Sajnos, nem sajnos, egyre többször lenne rá szükség.) 
), de Sony FF-ből újonnan talán az A7III+24-105 kit a legjobb deal jelenleg. Bő egy milla, de jön vissza belőle 160 ezer. És ha esetleg eladnád az obit (mert más kell), akkor a vázat ki lehet hozni 550 körül, 3 év garival.

Kijön valahára az A7IV 4K50-nel 8-900 ezer körül, már megyek is.