Hirdetés
- CES 2026: ténylegesen megoldotta a leégő tápkonnektorok gondját a Cooler Master
- Indul a ChatGPT Health
- CES 2026: a Gigabyte legfrissebb csúcs-VGA-ja mindenképp kitűnik a tömegből
- CES 2026: az üzleti mellett a gamer szegmensben is újít az MSI
- CES 2026: felfrissült CPU-hűtők és két pihekönnyű egér a be quiet! gondozásában
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Home server / házi szerver építése
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topic
- CES 2026: ténylegesen megoldotta a leégő tápkonnektorok gondját a Cooler Master
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- CES 2026: a Gigabyte legfrissebb csúcs-VGA-ja mindenképp kitűnik a tömegből
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speeedfire
félisten
válasz
jaanoo89
üzenetére
Jobb tesztet nem láttam még eddig.

De természeten várom, hátha lesz összehasonlítás. Nem minden áron akarok váltani, de ha megéri, akkor váltok. Vagy ha lesz valami akció stb. Mert akkor nem kellene sokat rádobni az olympusomra. A 75-öt mindig is hosszúnak éreztem. Bár tudom, hogy nagyon sokan FF alatt pl 200mm F2-t használnak. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
inzsellér
üzenetére
+1 a pana 42.5/1.7-re! Nagyon háttérbe szorult kis üveg, pedig kép középen hozza a 45-ös Zuikot, széleken veri is azt, kellemes a képe is és ami nagyon jó benne, hogy 0.31 cm a közelpontja és nem fél méter. Nyilván ez nem a portrénál hasznos (bár speckó esetben lehet használni ott is), de nagyon jó tulajdonság.
Tulajdonképpen a kis méreten kívül még ezt szeretem nagyon az MFT-ben, szinte minden látószögnél van olyan objektív a rendszerben, ami közelebb enged a témához, mint a nagyobb szenzoros társaik.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Azt állítja élesebb, de én azért komolyabb oldalak tesztjeit megnézném, tekintve, hogy az egyik legélesebb objektív a rendszerben az a 75/1.8. Viszont ez inkább a 45-öshöz van közelebb, na annál tuti élesebb lesz és a hátteret is jobban mossa, de ezzel nincs is baj, a 45-ös egy régebbi, sokkal kisebb és valamivel olcsóbb üveg, annyiért nagyon jó kis teljesítménye van.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Speeedfire
üzenetére
Viszont Olyt 50-70 között, Panát 75-85 körül ki lehet fogni használtan, néha még garival is.
-
inzsellér
tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
-
atis78
tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
mlzphoto.hu-n volt mar rola egy teszt par hete E-M1 II vel parban.
Amugy az en fantaziamat is izgatja nagyon. Erosen gondolkodom hogy kivaltom a 45/1.8-at es 75/1.8-at vele. A fennmarado osszegbol meg beruhazok inkabb egy 35-100 2.8-ra.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Hát szerintem ez is ritka lesz, mint az oly 75 1.8. Nem sok szokott aprón lenni belőle.
Illetve ami érdekes lehet, hogy ha itthoni garival veszek egy apsc-s vázra valót, akkor a sigma nekem átalakítja a bajonettet? Valaki írta, hogy a sigma ilyet is csinál. Ha igen, akkor ennek mennyi az ára.
Gondolok itt arra, hogy a sony-sok bevásárolnak, de rájönnek, hogy inkább a 85 1.8 ami nekik kell, ezt meg eladják. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
Jaja, ha új bolti árakat nézünk, akkor ez a Sigma nagyon jól van árazva. Ami engem meglep, hogy ebben a lóbaszó objektív mániával megvert világban nem szállt el a mérete sem, pedig az APS-C képkört is kirajzolja. Nekem nagyon szimpatikus.
Hogy mikor lesz használtan 100k körül/alatt az jó kérdés... még a népszerűbb MFT objektívekre is olykor heteket kell várni az adok-veszek hirdetős helyeken és nincs rá garancia, hogy egy szemfülesebb nem csap le rá előtted.
Fujifilmnél ugyanez van, nem egy tömegpiac egyik sem.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nem lehet rossz, csak az a 140k-s ár

-
Speeedfire
félisten
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Én se nagyon, egy sony tesztben volt kitérés ezekre. De igazából a dof, meg a focal length volt a téma. Annyit kivettem, hogy elvileg minőségi sorban csökkenve: sigma, pana, oly. Állítólag a pana 42.5 1.7 jobban karcol, mint az oly. A sigma meg elvileg a legjobb. Nyílván az 1.4, és az ekv 112mm miatt. Mlaca pedig annyit ír, hogy 1.4-en is elég szép, de 1.8-2.0 már ahol igazán jól karcol.
A legtöbben sony-n tesztelték, nem értem, hogy miért nincs oly. Pedig arra is elérhető, és árban jóval a 45 1.2, és a 42.5 1.2 alatt van. -
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nagyjából én is így vagyok ezzel.

Bár a pénz még messze nincs meg, úgyhogy lesz időm dönteni.
Majdnem olyan látószöget adna, mint a 12-60-as a végén. Csak nem elhanyagolhatóan 4 FÉ előnnyel.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Kis kutakodás után ezt találtam (Sigma 56mm f/1.4 + EM1 II). Nem átfogó teszt, de azért vannak benne hasznos infók, pluszt tesztképek is.
Meg ez a videó (egy G9-cel) is egész jó.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
Nemhogy összehasonlító tesztet nem találtam, de még olyat sem, ahol MFT vázon tesztelik a Sigma 56mm 1.4-et, pedig engem is érdekelne.
Ezek vannak versenyben nálam:
Olympus 45mm f/1.8
Panasonic 42,5mm f/1.7
Sigma 56mm f/1.4Cél gyakorlatilag csak portrézás, esetleg néha utcai fotóra is bevetném. A Sigma néha talán túl szűk lenne, de ezzel érhető el portrénál a legszűkebb DOF. Én APS-C-n használtam 50mm-es objektívet (ekv. 75mm) utcára is, ehhez a Panasonic áll a legközelebb. A Sigma meg már rendesen kistelének számít. Az Olympus mellett számomra csak az ár szól, meg egy kicsit kellemesebb a bokeh karakter, de szegény nagyon csumpin mutat egy GH5/G80-szerű vázon.
-
Speeedfire
félisten
Valaki nem tud jó összehasonlító tesztet az oly 45 1.8, és a sigma 56 1.4 között? Kerestem neten, de nem találok. Egyelőre olyan embert se, akinek esetleg van, és ki tudnám probálni.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
ZD 50-200. Használtan 100 körül vagy alatt is megfogható. Mivel FT bajonettes kell hozzá még egy MMF3 és egy E-M1, ami tud PDAF-et is.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Melyik obi ez az 50-200? A pana-leica-t láttam, de annak 200-on F4 a rekesze. Teljesen jogos, lehet el kellett volna ereszteni kicsit jobb az iso-t, vagy megpróbálni még a az 1/200-at. Hátha ott sem mossa el még.

Stauffenberg: Értettem elsőre is. Emiatt is raktam be 3 saját fotót, ahol én is ezzel próbálkoztam. De mindig jut eszembe, vagy a hely adottságai miatt nem tudom így beállítani. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
Lehet félreértettél, természetesen nem azt mondom, hogy ne mosd el a hátteret a kedved szerint vagy ne legyen elég "krémes", csak azt, hogy a mélységélességnek nem az az egyedüli szerepe, hogy egy elmaszatolt festményt csináljon a háttérből. Éppen azért nevezzük mélységnek, mert ez is egy dimenzió, ami merőleges a fókusz síkjára, nem csak egy elmaszatolt kartonlap a modell mögött.
Itt egy másik példa arra, hogy a fotónak van mélysége, térbelisége:
Másik példa:
Az egyik MFT-vel, másik Full Frame-el készült, de mindkettőben az a közös, hogy használják a teret. A háttérelmosás mértéke egy dolog, a térbeliség meg egy másik.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
Viszont nem tudom, hogy koncerten MFT-vel akkor milyen rendszert használnak? Mindenki a fix 75-öst?
Én FT 50-200-at szoktam. Saját szórakoztatásra bőven jó. Majd ha adódik ilyen alkalom megnézem, hogy mit tud az E-M1 MkII-vel, legutóbb az MkI-en használtam, ISO 3200 érzékenység mellett 1/100 volt a záridő. Annak a tele vége f3.5 nem f2.8. Most nem tudok képet betenni, de bőven jobb lett a jel/zaj viszony mint a táncos képednél és vállalhatóbb a végeredmény. A vázban kikapcsoltam a zajszűrést. Már úgy is jó volt, de ha aztán átküldtem a Neat Image-en akkor akár porcelánbabát is csinálhattam az énekesből.
Hibás a stratégiád, hogy alacsonyan tartod az ISO-t és alulexponálsz. Rendesen ki kell exponálni a képet, aztán ha a végeredmény nem elfogadható számodra, akkor tényleg nincs más mint valamit cserélni. Objektívet fényerősebbre, szenzort nagyobbra, újabbra, vagy más elvűre, pl. X-Trans.
-
AMn3t
tag
45000 volt, újszerű állapot, táska, kiegészítők, még egy zuiko 50 re való adapter is volt hozzá
nem is a feje a nagy ( szerintem a 60 as azzal megbirkózik, hisz nem jön ki a belseje fókuszálás közben), hanem a controller, nem is értem miért lett ilyen fölöslegesen nagy, az oly azért jól meg szokta tervezni a dolgait, itt meg csak kibeleztek egy fl-50 (vagy talán 36?) et aztán ráépítették ezt
köszönöm a tippet, megfontolom, bár szerintem zavarná nagyon a kezem miközben tartom (a bal csuklóm a az alján támaszkodik az újaimmal meg az objektív elején fogom a vázat)
-
jaanoo89
aktív tag
Aha, én eleve az STF-8-ra gondoltam, azért lestem egyet, hogy mit kell még hozzá venni. Elég drága cucc, de kisebb és csepp és porálló az is, már ha van ennek jelentősége.
Valamit kezdenem kéne a fénnyel, mert bizony az elfogy a 60-as macronál, a 35-re még volt elég, mert oda 1/100-as záridő bőven elég volt, de a 60-asnál úgy érzem, kell az 1/200.
-
Studi
veterán
Mennyire tudott az jóárú lenni, hogy megérje az STF-8 helyett?
Elég nagy cucc, én nemigen tudtam bánni vele, mennie is kellett... 
szerk: ja, az adapterezgetés helyett én inkább valami ilyesmit javasolnék hozzá, nem olcsó ez sem, de a 60-as orrára eléggé nehéz az a két vakufej szerintem.
-
AMn3t
tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
ez még ugye a 4/3 rendszerre lett kitalálva (de teljesen jól működik m4/3 on is)
67 mm es szűrőmenetre megy rá közvetlenül, meg van hozzá adapter a zuiko 50 2 macrora (ami sajna nekem nem jó)
-kell hozzá egy step-up ring első körben (46-67 mm)
-bár otthoni körülmények között úgy tűnik teljesen jó a gyári diffuzor én szeretném a fejeket hátrébb vinni, plusz rárakni egy speedlight terelőt. Eleve 2 cm re belóg az obejektiv elé, ezért kell hátrébb vinni h a fényterelőt rátéve az objektív elejével egy vonalba legyen majdszóval az első kiegészítő kell igazából az adaptákhatósághoz
amiket már most tudok mondani:
-nagy, és nehéz (relatív tudom), kicsit fura a balance az em-1 ii őn, van HLD-9, azzal viszont tökéletes, viszont az em-1 ii markolata a portrémarkolat nélkül kevés szerintem a kényelmes fogáshoz, nem is azért mert orrnehéz, mert nem az ... hanem maga a szett vhol 1.5 kg környékén lehet, szóval na, kevés XD ... pedig elm m4/3 vonalon a g9 es a gh6 után ennek a legjobb
-eddig körvakum volt, az iker-vaku sokkal sokkal jobb világítást tesz lehetővé
-tökéletes működik a focus stacking-el, semmit nem kell beállítani
-AF közben tök jó h működik a segédfény, nagyon hasznos
... amit mondjuk sajnálok és nem értek, hogy miért nem működik manual közbe hisz a váz tudja jól h manualban vagyok hisz belenagyít, nem értem miért nem kapcsolja fel automatikusan a fényt
-sokkal erősebb papíron mint az stf-8, egymás után simán van benne kakaó több kép készítésre is, de ezt, illetve h nagyobb a fényforrás és így talán egyenletesebben villantja meg a témát szerintem más előnye nincs az stf-8 hoz képest (Talán még az ára, bár én vadászom 2-3 éve, és lehet h elmulasztottam párat, de nem láttam a használt piacon idehaza egyet se, ebayről meg 100 000 nél is több) -
jaanoo89
aktív tag
Köszi, ránézek.
Én idáig a természetes fényt terelgettem, meg kézzel tartottam vakut, de nem vagyok egy Robin Wong, nem is értem hogy csinálja...
Szóval más világítás kéne, nagyon érdekel a tapasztalatod majd az STF-22-vel, mivel nem kevés pénz egy olyan. Milyen cucc kell ahhoz még, nem úgy adja az Olympus, hogy azt már eleve rá tudd rakni a 60-as macróra?
-
AMn3t
tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
én tavallyal bezárólag egy sunpak DX 12R körvakuval macroztam
ki kell ismerni, de használható (full manual ugye)
ezek még E-3 al készültek + sigma 105
[
egy része a képeknek]novemberbe szereztem be egy STF-22-őt jó áron, most jövögetnek meg hozzá a dolgok hogy rárakhassam a 60 2.8 ra, meg h legyen diffúzor .... várom is eléggé végre a tavaszt

-
Speeedfire
félisten
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Mosonipeti képeinél szoktam látni az előtérben dolgokat, néha én is próbálkozok vele. De nem mindig lesz az igazi a végeredmény, de szorgalmasan gyakorolok. Hátha egyszer jobb leszek.

Nekem jobban tetszik az a háttér, ami krémes, jobban elkülönül.

hibavissza: Brenziert én is néztem már régebben, de elég macera. Arról az oly 60-ról én is olvastam már, hogy jó kis "portré" obi.
jaanoo89: Nem írtam, hogy mire vettem a 20-ast. Kellett egy nagylátó fényerős. 25 1.7-et nem akartam megint venni, a 25 1.4-re meg nem akartam áldozni. Így maradt a 20 1.7. AF nem tudom milyen lesz, majd kiderül. Másnem cserélem majd.Elvhiszem, hogy tucat az ekv 50mm, tényleg sok van belőle, vagy az ekv 35mm. Viszont könnyű vele beleférni. Jó útcára, portréra. Alapesetben nekem is elég a 12-40 pro. De ez valamivel jobb hátteret tudhat csinálni neki.
Jessica fotóit szoktam nézni, nekem nagyon tetszenek, és belefér neki minden az ekv 50, és 85mm-be. De tény, hogy 1.2, meg 1.8-as. Brandon szintén 50mm-en fotózik.
Annál azért kicsit többet néznek a "modell" lányok egy fotón. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Kicsit a macro témára elkanyarodva, nagyon kíváncsi leszek, hogy mikor jön egy PRO besorolású macro és hogy azt ki fogja gyártani. Elvileg az Olympus orvosi műszerek terén toppon van, vajon ők megoldják házon belül, vagy bérgyártás lesz?
Ki milyen fényforrást használ macrohoz?
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Őszintén szólva, így vissza olvasva meg tudva, hogy mik az igényeid, eléggé szemöldök húzós a döntésed a pana 20/1.7-re, az szerintem nem igen embereket fotózni való, sem a látószög, sem az AF.

Ekv. 35-50mm közötti tartományba nagy extra kell, hogy értelmes képet kreálj, mert mindenkinek van ilyen objektívje, tucat hatásúak lesznek a képek, oda meg kell tanulni rendesen fotózni. Az 56-os Sigmával szerintem könnyebb áll leesős képet lőni, no meg a 60-as macroval, bár egy macroval szerintem mindig könnyebb. (nem fotózni könnyebb, hanem külső szemlélő szerint szépet alkotni könnyebb)
De ez kicsit olyan, hogy mi a cél, kiknek szánod a képet. A lányok, nem bántásból, tapasztalatból mondom, fogalmuk sincs mivel lövöd, nekik ez mindegy, a lényeg hogy színes meg éles legyen, úgyis azt fogják a képen nézni, hogy állt a hajuk... szóval ha ők a cél, könnyű dolgod van. A fotós társadalmat, pályázatot nagyon nehéz meggyőzni egy 25-ös üveggel, de hajrá, végülis a fejlődés a cél.

Ui.: most látom hibavissza is preferálja a 60-as macro-t. Na az egy brutál üveg, az az objektív fog valószínűleg még 3-4 év múlva is az MFT-n tartani, nagyon jó ahhoz képest, hogy mennyire pici és olcsó.
-
hibavissza
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ha a leggazdaságosabb háttérmosást keressük akkor a Sigma 56 1,4 szerintem marha jó. Én egy Fujian 50 f1,4-gyel és Oly 60-nal szoktam portrézni. Mikor milyen hangulat kell. Az biztos, hogy nekem mft-n az 50 f1,4 portré már-már KF élményt ad. Szem éles, de a fül már mosodában van.
Ha viszont kell a nagylátó+dof arra ott a Brenizer method. Szóval ha egy maradhat, akkor én a Sigmára szavaznék. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
"A bokeh nem rossz a 45/1.8-assal sem. Csak kellően homogép rész kell a téma mögé, és jó messze kell legyen."
Mit érsz a "krémes" háttérrel, ha az alanyod nem ugrik le a képről? Ha igazi "3D" vagy mélységi hatást akarsz elérni, akkor arra az egyik legjobb mód, ha a fotódnak tényleg van mélysége és ezt érezteted is. ha a háttér elemeiben vannak közelebbi ás távolabbi objektumok is, átmenetek, távolodó vonalak, az sem baj ha az előtérben is van valami kissé elmosva. Ezen kívül a tónusokkal, fények kreatív használatával is lehet szeparálni.
Full Frame userek is gyakran elkövetik a hibát, hogy egy portré csak két síkból áll, a fókusz síkjából meg egy homogén lapból a háttérben, ami igazából lehetne akár egy festett háttér is, nincs egyszerűen térbeli hatása.
Nem saját fotók, csak egy gyors Google keresés a példa bemutatására. A három közül egy kakukktojás, ami az Oly 45mm 1.8-al készült, a többi a Full Frame 85mm 1.8-nak felel meg (amúgy Fujifilm 56mm 1.2).
-
Speeedfire
félisten
Csak 2 szó jutott eszembre róla: drága, manuális

hibavissza: Nőket szoktam fotózni javarészt, szóval ők a fő témám. Szerintem nagyon jól áll, hogy ha jól elkülönül a háttértől. Kivéve ha érdekes a háttér. Mivel az obik jelenleg nem a legjobbak. Emiatt vagy jobb hátteret, vagy távoli homogén felületet keresek. Utóbbi nekem jobban tetszik. Sokat agyaltam már én is a hosszú telén eff 150-200mm, de elég drágák, és tényleg messze van a témától.
De akkor ha jól értem ár/értékben a sigma 56mm lenne talán a legjobb. -
hibavissza
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Én ezt használom legtöbbet, de nekem nem ad hozzá a képhez semmi érdekeset a látószög. A témát emeli ki. Ha unalmas a témád, nem "adja el" az érdekes látószög. Valahogy így értem.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Speeedfire
üzenetére
Vegyél egy Voigtlander 42.5mm f/0.95-öt.

-
Speeedfire
félisten
válasz
hibavissza
üzenetére
Hogy érted az, hogy a legunalmasabb? Nekem az a "baj", hogy a legtöbb képem eff 40-50mm körül van. Eff 90mm felett pedig nem is nagyon szoktam, mert ott a teljes alak már nagyon-nagyon messze van. Pedig ott azért jobban a dof talán.
-
hibavissza
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
A 25 f1,4 nem fog világot váltani. Az 1,7-nek szerintem szebb, krémesebb a háttérmosása. Gyakorlatilag egy 2,8-as normál obi. Ez a legunalmasabb dof-látószög ff-en. Amiért szeretem, hogy még 1,4-en is borotva.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Ahhh, valóban. Azt hittem, hogy ez csak sony-ra jött ki eddig. Tényleg jókat olvasni róla, viszont néha a 45mm is sok nekem, ha egész alakost szeretnék. Néha teret hagyva fent, és lent. 56mm-en már kb 8m-re kell állni tőle, de 45-ön is 6m. Mell portréra, meg tágas tereken biztos, hogy nagyon szuper.
Lehet nyáron mégis megpróbálom a pana 25 F1.4-et vagy a sigma 30 F1.4-et. Akkor meg megy a pana 20 F1.7. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Igen, különösen az 56/1.4 a teli találat szerintem. Sokan ekv. 105mm körül szeretnek portrézni, na ez ahhoz közel van, még sem 150 mint a 75-ös és nem is 85-90. Méretben sem nagy, árban is korrekt.
Bár engem kevésbé érdekel ez a gyutáv így inkább a 16 és az m.zuiko 17/1.8 között gondolkodtam sokat. A 16-os sarkokban oda vissza veri a 17-est, cserébe azt azért nagynak éreztem, viszont hajlottam volna afelé, míg egyszer megláttam, hogy újonnan, garival megvehetem a 17-est 66.000 Ft-ért, egy percig sem gondolkodtam és azóta egyszer került le a vázról, a 60-as macro kedvéért.
E két objektív mellé még a 12-40, 12-60 (lajkás) és a 12-100 között gondolkodom. (12-32-t váltanám csepp és porállóra) Jelenleg a 12-60-ra szavazok, de szeretném körbe járni a témát. Ha ez meg van, nem tudom, hogy a Laowa-t bejátszom-e még, de tulajdonképpen ezzel a 3 objektívvel meg lennék évekre, azt is megkockáztatom, hogy 3-4 év múlva egy váz csere lenne csupán.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Az m4/3 objektívek is kicsivel nagyobb képkört rajzolnak az IBIS miatt. A natívat a csatlakozásra és a kommunikációra értettem, nem kell adapter, nem kell magát más objektívnek hazudnia, semmilyen hókuszpókusz.
Volt anno Sigmám Nikonra, nagyon tudom értékelni, hogy m4/3-on ugyanazt az akcentust beszélik...
Az igaz, hogy a gyutávok inkább APS-C klasszikusok, de itt is jól használható mindegyik szerintem. -
FoxiestFox
félisten
válasz
Speeedfire
üzenetére
Én is csak ajánlani tudom a manuális obikat, magam is a tanulási folyamat elején vagyok, de szerintem egy AF sem fogja megadni azt az élményt, hogy te lőtted a képet, nem csak odatartottad a gépet, és megnyomtad a gombot, aztán maszatoltál Lightroomban

-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Egyedül méretben nem natív, ugyanis azok kirajzolják az APS-C szenzort. Jellemző rájuk, hogy kicsit nagyobbak az MFT-s társaiknál, de még elviselhető a méretük, a sarkok élesebbek, mivel az objektív gyengébb része nem vesz részt a képalkotásban és mivel mindegyiket úgy tervezik, hogy egy 24MPX-es APS-C szenzoron is élesek legyenek, a 16-os MFT-vel sincs így probléma.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Dehogy manuális. A Sigma hivatalosan csatlakozott az m4/3-hoz, rendes natív objektíveket gyárt ezzel a bajonettel, nem "reverse engineering" mint a DSLR-eknél.
MLaca már tesztelte
https://mlzphoto.hu/2018/12/11/sigma-56-mm-f1-4-dc-dn-c-az-uj-portrecsoda-m4-3-ra/ -
Speeedfire
félisten
válasz
jaanoo89
üzenetére
Lehet, de ez volt az ajánlott. Vagy az M1 mark i, vagy az M5 mark ii-t ajánlották, de az M5 nekem jobban bejött paraméterek alapján.
Pont ez az, hogy az A7 nekem nem szimpatikus. Akkor már az A7II, de akkor már árban teljesen máshol vagyunk. Marad akkor minden a régiben egyelőre. Később meg majd meglátom mi lesz.
Most már utána nézek ennek a sigmának, hogy miként van MFT-re.Eddig a sigma 30 1.4-et ismertem. Az tetszik is.

vond: Tényleg jó kis vaku, én német amazonról vettem. Van mellé egy godox 685, az is nagyon jó.
Tin_Shield: Néztem én is, ami jobb obinak számít az 2000euro. Pfff. Igen, ezeket a sigmákat nagyon tolják. Mindenütt bele futok. MFT-n csak manuális fókusszal megy igaz?
Natív MFT-re nem várható valami a sigmától?
Lassú Víz: Ahogy írtam, be fogtam szabályozva a fix iso1600, F2.8, és az 1/250 köré. Több fény meg nem volt. A lánnyal beszéltem utána, hogy egyes mozdulatok újra vennék majd. Majd kiderül, hogy mi lesz belőle. Viszont nem tudom, hogy koncerten MFT-vel akkor milyen rendszert használnak? Mindenki a fix 75-öst? -
jaanoo89
aktív tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Ja, még egy utolsó "tuti" tipp, Sigma 56/1.4. Ez valamivel jobban mos MFT-n, mint a 45/1.8 és ha ez se elég, a Sigma vállalja, hogy átcseréli a bajonettet másra. Szóval akár utána is eladhatod az MFT-t, átcserélteted az objektívet Sony bajonettre és veszel egy a6000-t.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
Az alexpó egyáltalán nem jó dolog. A hasznos tartalom beleveszik a zajba, ha megpróbálod visszahúzni, elmásznak a színek.
A betett kép többé-kevésbé mindent megfingat. Nagy a dinamika, főfény(ecske) a pár mögött, az arc árnyékban. Van az a pénz, illetve nagyobb dinamikaátfogású, kisebb zajú szenzor nagyobb felbontású A/D átalakítóval, amivel lehet jobb eredményt elérni, de sokkal olccsóbb megdumálni a párt, hogy menjetek el egy műterembe, ahol kitartják a mozdulatot, és bevilágítod őket kedved szerint.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ha lenne egy tisztességes natív zoom Sony APS-C-re akkor a Sigma 56 f1.4-el megtámogatva az a6300 elég jó kis kombó lenne.
A Sigma felmegy m4/3-ra is, és nekem kifejezetten tetszik, hogy kicsit hosszabb mint APS-C-n. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ja hát ez esetben alaposan túllőttél az E-M5 II-vel, mert képminőségben, gyorsaságban semmivel nem jobb az E-M10 II-nél, csak pont azokkal az extra fícsörökkel jobb, amiket ezek szerint ki se használsz. Ha innen nézzük a dolgot, akkor kevesebb lenne a difi a Fuji és Olympus szett között, bár nyilván így az MFT is tudna olcsóbb lenni.
Én az E-M5II-t kifejezetten a nagy felbontása miatt (sokszor fotózok mozdulatlan témát, ahol jól jön az 1 katt és 64 megapixeles képem van) és a csepp és porállóság, illetve a jó nagy kereső miatt vettem meg.
Neked akkor a Sony A7 fog kelleni, van hibája, de a szenzor nagyon jó, ott megkapod a bokeh-t aztán kész. Most akciós, 205.000 Ft-ért vihető újonnan, hozzá 300.000 a 24-70 és 200.000 a 85/1.8.
Ez csak 100-al drágább újonnan a fentebb vázolt szettnél, portréra jobb.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Igen, ez nekem is szimpatikus. De reálisan az a6000/6300 férne bele a keretbe. Az meg megint "csak" apsc.

Stauffenberg: Apsc-re váltani én sem látom sok értelmét. A bokeh nem rossz a 45/1.8-assal sem. Csak kellően homogép rész kell a téma mögé, és jó messze kell legyen. Akkor nekem már tetszik, kellően "krémes".Egyik ismerősöm is ezt csinálta. De valahogy nem tudom rávenni magam a manuális obikra. Túlságosan is megszoktam talán ezeket az AF obikat.
De amúgy ez a sony A7 mki nem valami acélos, ahogy én látom. Elég butácska, az mkii ami tényleg használható is.
jaanoo89: A keresőt nem is szoktam használni. Minden esetben a nagy kijelzőt használom.
Annyira azért nem lehet olyan rossz az a 24-70 sony.A csepp, és por sosem érdekelt. Én pl5-össel léptem az mft topicba be, de szerettem volna jobb stabit, jobb kezelőfelületet. Telefonról való irányítást, és hasonló extra feature-öket.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
"Igazából már ennél is húztam a fogam, pedig szürke importos a gép, és a 12-40. Csak néha tényleg zavaró, hogy vesz valaki egy canon közepes tükröst, mellé egy 50/1.8, 85/1.8, meg egy 200/2.0 és nagyon szép bokeh képeket tud vele lőni. Zoomnak meg valami 24-70-et szoktak. Én is valami hasonlót keresnék jó áron, milc-ben."
Canon közepes tükrös, azaz APS-C? Aminek a keresőjébe az E-M5 II után bele se tudnál jó szívvel nézni? Aminél az 50 igazából 75, a 85 meg még több vagy igazi FF Canonról beszélünk, ami jó drága.
Egyébként ha még erre a fotózásban relatív kis összegre is húztad a fogad, akkor itt nem sok mindenről lehet beszélni és fogadd el azt a bokeh meg jel/zaj arányt, amit ad a szetted. Világítás jól jöhet, no meg a tanulás, gyakorlás.
Ha viszont nem elég és tényleg előre szeretnél lépni képminőségben úgy, hogy a jelenlegi szetted főbb jó tulajdonságait (méretet kivéve, azt ugye beáldozzuk a képminőség oltárán) megtartod, akkor egy Fuji példa (szigorúan új árak, a te cuccod 500.000 Ft a váz + 12-40 és 100.000 a 45/1.8):
Fujifilm X-H1 - 660.000 Ft + hozzá a 16-55 külön (mivel nem tudok kitről) : 400.000
Ha még se kéne a stabi, akkor X-H1 helyett X-T2: 400.000Fujinon XF 56mm f/1.2R - 350.000 , de amivel nem vagy bokeh-ben előrébb az 50/2 az is 175.000
Szóval ha kell legalább a vázra és a 24-70-re a csepp és porállóság és a stabi is jól jön, akkor 600.000 Ft vs 1 millió 420.000 Ft-ról beszélünk. Az tuti, hogy jobb képminőséged lesz, nagyobb képméret, kevesebb zaj, jobb bokeh, na de kérem szépen...
Sonyval valamivel olcsóbb lennél, de ott már árnyaltabb a kép, mert nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a 24-70-es üvegük jobb-e a zuikonál, stb. Erre a Fuji szettre tudnám azt mondani, hogy ezzel tényleg sok téren (méretet leszámítva) előre lépsz vagy legalább tartod a szintet.
Olcsóbban is össze lehet válogatni a szettet, de akkor le kell mondani olyanokról, amit itt megszoktál, jó stabi, csepp és porállóság stb. Simán lehet, hogy neked ezek nem számítanak és leginkább csak a bokeh meg a jel/zaj arány a fontos, de akkor nagyon eltévedtél rendszer választáskor.
-
mpierre
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
A filmes fotózás drága mulatság. De jó, sőt jobb, mint a digitális (talán). Szereztem egy Praktica nova 1b-t, van is még vagy 1-2 tekercs 17 dines film a hűtőben, ha már az mz-5 csavartörés miatt kiállt a szolgálatból. Nincs bonyolult a menürendszer, megvan a keresőben a megszokott törőék. Nem kell az iso-val sz@rakodni, meg a wb-t keresgélni. Tiszta felüdülés lesz.
Szerk.: Na ja, azért azt nem szabad elfelejtenem, hogy nem lesz dioptria korrekció a keresőben... Pff.
-
vamoskr
csendes tag
Most írt eglobal, hogy a 9-én rendelt Pana 25 f/1.7 obi elfogyott készletről(persze azóta is in stock jelöléssel van fent az oldalon), a beszerzés 3-4 munkanap. Elég sablonnak tűnik.

-
Mercutio_
félisten
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ahhoz nagyon sokat kell érni (vagy analóg múlttal és kellő rutinnal rendelkezni), hogy elég legyen 1-2 tekercs. Ha viszont azon a szinten van, akkor már tudja hova mérjen fényt,, ismeri a váz és szenzor határait és úgy komponál és rendszert/obikat is úgy választ.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Amíg bizonytalan az ember, ne vegyen pro filmet, egy tekercs Fujicolor C200 (36 képkocka) kb egy ezres, hívás 1500 Ft körül. Ezt lehet cifrázni feláras extrákkal, mint a szkennelés, de fillérbaszó fotósunk DIY megoldáshoz folyamodik, amivel a meglevő digitális gépét használja szkennelésre.
De lehet házilag is hívni (na ez az amit még nem próbáltam, de fogom).
Btw az egy expóra vetített költség soknak tűnik, de havi két tekercsbe nem hal bele senki és kiélhető a "Full Frame" buzulás több százezer forint beleinvesztálása nélkül.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
de fillérekből belekóstolhatsz a "full frame" élménybe analóggal.
Amíg nem teszel bele filmet.
Mert aztán kb. 200 Ft/exponálás lesz a költsége. Pár hónapja én is morfondíroztam rajta, hogy javíttassam-e az analóg gépem rekeszét vagy maradjon dísznek. Az utóbbi nyert. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
MFT és APS-C között nincs igazán nagy különbség mélységélességben (fej-fej mellé téve talán látod, amúgy a kutya nem mondja meg). A bokeh karaktere, kontraszt, vignettálás jellege is hozzátesz ahhoz a "lemászós" élményhez.
Ha igazi előrelépést akarsz szűk mélységélességben, akkor (ahogy előttem is mondták) Full Frame kell. A költségek meg kilőnek a Holdig.

De ismerek olyat, aki Sony A7-et vett használtan 160 pénz körül (most már újonnan is láttam 200-ért) és szerzett egy csomó analóg manuális objektívet adapterrel. Ha jól rémlik itt a fórumon .mf is valami ilyesmi szettel járta be Indiát.
Meg tudom ez ilyen hipszter hóbortnak van tartva errefelé, de fillérekből belekóstolhatsz a "full frame" élménybe analóggal.

-
Tin_Shield
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
A7mkII, 24-105 f4, portéra 85 f1.8. És egy 55 f1.8, csak azért mert jó, amúgy nem kedvelem ezt a gyutávot. Ezzel ellennék ha leküzdhetetlen vágyat éreznék a fullframe iránt.
-
Speeedfire
félisten
válasz
hibavissza
üzenetére
Ezeken is próbáltam a zajt szűrzni LR alatt, több kevesebb sikerrel.
Jogos, 800D-t kapnék az M5 II árából. Ami tükrös aps-c.

Mercutio_: Azon vagyok, igyekszem minél többet tanulni, és gyakorolni.

Tin_Shield: Emiatt kérdeztem egyből FF gépekből mire lehetne váltani a jelenlegiről. De ezek szerint rengeteg pénz kellene, hogy legyen egy FF gép, meg mellé 1.8-as obik. Meg 2.8-as zoom.
Royo85: 45/1.8 van, a 20/1.7 már úton van hozzám, azt a múlt héten rendeltem meg.
Viszont FF 50/85 F1.2 messze vannak. -
Royo85
tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ha nem ragaszkodsz a zoom hoz akkor válts fényerősebb fixekre.
Olympus 45mm 1.8 vagy Panasonic 42.5mm 1.7 portéra.
Általános használatra pedig ott az Olympus 17mm 1.8, Panasonic 20mm 1.7, Panasonic 25mm 1.7 vagy Olympus 25mm 1.8.
Árban megfizethetőek és jók!
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ahhoz fullframe kell, hogy "lemásszon" a képről a bokeh...
Ha te a E-M5II-re csavarsz egy 45 f1,8-at, más valaki meg Canon APS-C 50 f1.8-at, ott a dof-ban nem nagyon lesz különbség. Ugyanez igaz, ha te 75 f1.8-at, használsz, ő meg 85 f1.8-at. Sőt megkockáztatom szubjektíve többet fog számítani a bokeh minősége, krémessége, mint néhány mm dof különbség -
Mercutio_
félisten
válasz
Speeedfire
üzenetére
Meg kell tanulni fotózni

-
hibavissza
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Úgyelni kell a témának megfelelő expóra, esetleg megbarátkozni a zajszűréssel. De a legegyszerűbb nem belenagyítgatni.
Közepes Canon tükröst sem dobálják utánad. 300 körül vannak az apsc-k. Az L- es minőségi obik sem olcsók.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Stauffenberg
üzenetére
"Én is fejben összeraktam már mit vennék magamnak szívem szerint, de a 2 milliót átlépve már inkább elengedtem. [...] Aztán persze van akinek hobbi játszós felszerelésnek sem akadály ennyit eltapsolni, tök jó neki."
Na igen. Emiatt sem tudom, hogy mi az ami ennek az árában jó lehet. Igazából már ennél is húztam a fogam, pedig szürke importos a gép, és a 12-40. Csak néha tényleg zavaró, hogy vesz valaki egy canon közepes tükröst, mellé egy 50/1.8, 85/1.8, meg egy 200/2.0 és nagyon szép bokeh képeket tud vele lőni. Zoomnak meg valami 24-70-et szoktak. Én is valami hasonlót keresnék jó áron, milc-ben. De akkor ezek szerint ez jelenleg nem annyira megy.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
"Én úgy látom, hogy a sony@6400 az oly@3200 egyezik meg inkább. De lehet, hogy ettől függetlenül neked van igazad."
Szerintem meg kijön a papírforma a 2 FÉ eltéréssel. Nem csak szerintem, hanem a téma szakirodalma szerint is (nem az utolsó pixelig azonos jel/zaj arányt kell ez alatt érteni, de nagyságrendileg ez a felállás).
"Ezek szerint ezt az iso-t csak én "lihegem" túl? Másoknak ezek a képek nem voltak ennyire zajosak."
Ez már teljesen egyéni igények kérdése, az én ízlésem szerint is sok ez a zaj, de a pénztárcája felett mindenki maga rendelkezik. Mi itt megmondhatjuk a tutit mire válts, aztán elszörnyedsz a számlát meglátva.
Én is fejben összeraktam már mit vennék magamnak szívem szerint, de a 2 milliót átlépve már inkább elengedtem. Ha megint szabadúszó lennék, akinek a saját felszerelésével kell kenyeret keresnie, akkor persze ez nem téma, de így hagyjuk. Aztán persze van akinek hobbi játszós felszerelésnek sem akadály ennyit eltapsolni, tök jó neki. -
hibavissza
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Olvasd el még egyszer a hsz-em. Azt írtam, hogy kit érdekel egy selejt színminta, ha nagyjából egyforma. Megnyugtatlak portrénál is pontosan ugyan ezt a hasonlóságot ki lehet hozni. Amit érzékelsz az a picit vékonyabb dinamika miatt van. Pontosabban kell exponálni és erre nem mindíg, mindenki képes. Pl. a te mintafotóid is bőven selejt osztályúak. Ahogy az én képeim nagyrésze is. Ezért még nem veszek milliós szettet. Amatőrként bármit törölhetek.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Mirman
üzenetére
Akkor nem ugyanazokat a review-kat néztük
Ez pl dikszó, de a többi is hasonlót mutat. Gondolom nem kell mondanom melyik az oly és melyik a sanyi

A Fuji azért 30%-kal többe kerül (a fotoplusnál néztem), azért ez nem jelentéktelen összeg 300e Ft-nál. Egyébként nagyon jó objektív 16-55 - mint szinte minden Fuji -, de a körberöhögést nem tudom hol kell keresni... -
Speeedfire
félisten
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Igen, alexpósok. Nem akartam az iso-t feljebb tenni már. Tánc közben volt, emiatt volt az összes képen 1/250, az F2.8 meg adott volt. Kb teljesen be voltam korlátozva. A fény kevés volt, egy nagyobb állandó fény volt balról.

jaanoo89: Pont emiatt jöttem ide, kérdeztem meg, hogy mi lehet ennek a rendszernek alternatívája. javarészt a 12-40Pro, 45 1.8, most jön a 20 1.7, meg néha az 50-150. De igazából szívem szerint ezt is cserélném legalább egy panára, amiben van OIS. Nem mászok vele hegyet, nem biciklizek vele. Viszont elférek egy kis táskában, ha utcán fotózok valakit. Az hogy most kicsit nagyobb lenne az obi, annyira nem zavarna. Az 5 tengelyes stab tényleg jó, kézből is nagyon jókat lehet vele lőni. Nekem maga az M5 II is nagyon tetszik, nem véletlenül áldoztam rá többet, mint amennyit akartam. Tükrös gépet nem szeretnék venni.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
3 havonta atszamolgatjuk az objektiveket meg youtube videokon a fotelbol eldontjuk melyiknek milyen a kepe es ebbol levonjuk, hogy mi olcso es mi draga... Ez a rendszer az utcara szuletett. Rohangalni kell vele tobbnyire allvany nelkul, hegyet maszni stb. mert pici es jok a vazba epitett stabik. Ha nem erre hasznalod, akkor minden mas rendszer jobb lesz neked, de azoknak meg van az ara meretben es sulyban is illetve altalaban bukod a jo stabit is. A pro uvegeknel sem azert jo az F/1.2-es fenyero, hogy gyorsan atszamold izibe hogy az csak ketto negy, hanem mert elegendo hatterelmosas mellett extrem jo zaridoket lehet veluk elerni. Regi CaNikon tukros rendszer esetleg lehet arban versenykepes, nagyobb szenszoros MILC-ek dragabbak lesznek, foleg ha egy csepp es porallo szettet szeretnel kivaltani.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Erősen alexpós a pár a képen, becsapta a fénymérőt a világos háttér. Megfelelő fények és helyes expó mellett ISO3200-on is jobbat kaphatsz ennél. Az MFT szenzornál az árnyékos területeken elég hamar megjelenik a zaj.
Ezek amúgy beállított képek, vagy tánc közben elkapott pillanatok? Milyen fényforrás volt?
Mert akár egy szoftbox + vaku elfért volna. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Hogy jott szoba a 45/1.8?? Ossze vissza megy a tema. 12-40-rol volt szo.
-
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
"El van öregedve vagy selejt." Ezt nem értem, mert tökmindegy, ugyan azt kéne látniuk, vagy ugyan azt kéne kihozni belőle, nincs jelentősége, hogy helyes vagy sem.
Hasonlónak hasonló, annyi vele a probléma, ha portré lenne ott nagyon nem mindegy, hogy hasonló. -
Speeedfire
félisten
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Én úgy látom, hogy a sony@6400 az oly@3200 egyezik meg inkább. De lehet, hogy ettől függetlenül neked van igazad. Ezek szerint ezt az iso-t csak én "lihegem" túl? Másoknak ezek a képek nem voltak ennyire zajosak.

jaanoo89: Épp ebben nem vagyok biztos, emiatt kérdem. Oké, hogy az oly 45@1.8 jó obi, én is szeretem, és árban a FF 85@1.8-ak is hasonló áron vannak. De azoknak a rajzolata sokkal jobb. [link] [link] Az meg, hogy megvegyem az 1.2-es obikat MFT alatt elég drága móka lenne, és akkor is csak FF@2.4 lenne. -
Mirman
őstag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
16-70-el mi a probléma ? Személyesen nem próbáltam de minden review szerint éles , kontrasztot jó fókuszú objektív. Simán megéri az árát (ami egyenlő a 12-40-ével). 16-55 meg teljesen más méret és súly , viszont körbe röhögi a 12-40-et ugyanazért az árért. Most ne a szürke importokból induljunk ki hanem bármelyik piacon a hivatalos garis árból.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Arban sokkal tobbe fog kerulni barmi mas, tulajdonkeppen barmire valthatsz, csak nyisd ki a penztarcat.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Mirman
üzenetére
OK.
Hány jó f4-es zoom van APS-C-re?
Sony 18-105? Jó átfogás és f4, de ahogy olvasom a Sony topikban annyira nincs senki hasraesve a rajzától, sőt. A 12-40-re azért ezen a téren nem lehet panasz. A Zeiss 16-70 is inkább vicc annyiért.
A Fuji 16-55 patent cucc, de az sem 12-40 árkategória.
Még talán a Fuji 18-55, az kellemes darab, főleg kitobinak, jó az ár/érték aránya. Volt nálam is egy ideig, tetszett, de azért nem tenném a 12-40 mellé. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
"Illetve iso-ban nagyon sokat tudok hozni. FF alatt a 6400 meg sem kottyan neki."
Ne túlozzunk, a Sony A7 III a példának okáért 2 fényérték előnyt élvez érzékenységben, gyakorlatilag ugyanazt a zajszintet kapod FF-en ISO 6400-on, mint ami a példádban már "botrány". [link]
-
Mirman
őstag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
APSC-vel egy F4 zoom-al pontosan ugyanott van mint MFT-n egy 2.8-al. Bő egy FE előnye van az APSC-nek tehát zajban nem veszít semmit sőt még nyer is és a háttérelmosás is ugyanolyan lesz (5.6 vs 6 FF ekvivalensen).
-
Speeedfire
félisten
Azt nem tudom, hogy azzal mennyivel lennék előrébb. A legnagyobb bajom sokszor az iso, és a bokeh. Pl szerintem botrány, hogy a fenti szett iso1600-on zajos. Méghozzá nem is kicsit.

1:1 crop. Vagy kell még valami extra beállítást használnom, vagy nem tudom.

Tin_Shield: A méretet felejtsük el, igazából a milc a lényeg jelenleg. Sony ff vonalon ezt találtam hirtelen, FE 24-70 mm F4. Ez többé kevésbé megyezik az oly-val. Ugye az ekv 24-80 F3.6. Ennek rövidebb a vége, és picit rosszabb a fénye. Miért dobok el itt 1FÉ-t? Illetve iso-ban nagyon sokat tudok hozni. FF alatt a 6400 meg sem kottyan neki.
Fixekből csak a standard méretek érdekelnek, kellenek nekem. Ekv 50/85. Nem szeretem cserélgetni az obikat, emiatt vettem a 12-40Pro-t is. -
Tin_Shield
őstag
válasz
Speeedfire
üzenetére
A szokásos előnyöket ismered, az APS-C szenzor ~1FÉ előny, fullframe ~2FÉ.
A 12-40 kiváltásával leszel bajban akármerre indulasz. Sony APC-re még csak hasonló sincs, Fujira van, de az nem Oly kategória sem árban, sem méretben. Fullframe-en 1FÉ-t kapásból eldobnál egy f4-es zoommal, a 2.8-as zoom pedig végképp más dimenzió.
Ellenben ha fixeket használnál elsősorban akkor egy a6300 és az 1.4-es Sigma sor (16, 30, 56) megfontolandó. -
Studi
veterán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ha nem akarsz FF-re ugrani, akkor inkább Fuji, mint Sony szerintem.
de E-M5mII+12-40 használt árából nemigen kapsz másból sem jobbat. 
-
Speeedfire
félisten
MFT-ről mire lenne érdemes váltani, ha szeretnék jobb képeket csinálni? Rendszer + akár konkrét gép érdekelne. Aps-c-re nem tudom, hogy mennyire lenne érdemes, sok előre lépés nem lenne. FF alatt mi van a sony-n kívül? A6300-ast néztem ami egész elfogadható áron van, esetleg az A7 mki, de ha jól tudom, akkor nem annyira acélos. Árban nem szívesen mennék feljebb a mostnai m5 ii + 12-40 pro fölé.
-
hibavissza
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
A colorchecker-t nem is néztem, mivel el van öregedve vagy selejt. LUT Creator elég keményen elcseszi, ha arra csinálok egy alap kalibrálást. WB-t arra állítottam, de nem jó. Mindegy is, nem ez volt a lényeg hanem, hogy hasonlóak legyenek. Tehát onnantól kezdve, hogy RAW-t nyitunk meg egy képszerkesztőben nincs értelme színekről beszélni. Rutin kérdése az egész.
-
iscsu
tag
Eglobalnál járt már valaki úgy, hogy a saját tracking oldalukon a következő jelent meg?
"As customs has been unable to offer us a sensible result timeframe we will be issuing a replacement for you. Please continue to check this page."
Teszem hozzá: a saját trackingjük elég véleményes, mert ha az URL-ben átírod a tracking számot, akkor is ugyanaz fog megjelenni... mondjuk nem nagy tétel és PayPal - szóval annyira nem aggódok, de azért na.Más: csak bevittem a hülyéskedő záras E-M1-et a Mintaboltba, el is ment szervízbe (@Studi: majd leírom, mi lett).
Olyan szomorú, hogy a kedves ügyfélkezelésen és segítőkész hozzáálláson manapság meg kell lepődni, mindenesetre itt ez megvolt; egy hatalmas plusz pont nekik!
(Pedig nyitás előtt pár perccel toltam be az ajtót...
) -
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Egész jó! Magán a képen bizonyos részek nagyon hasonlóak, pl zöldek meg a virágok, szinte azonosnak mondanám, a kövön látszik, hogy a Panán túl meleg a WB. Persze van pár észrevételem.
Ha a checkert nézem a WB a Panáén nem igazán szürkeárnyalatos, kicsit meleg, vöröses, fekete viszont mégis fekete. Itt van a párosítás, ez pedig a színkülönbségek. A kéket megtolja a Pana, de ha gyengébb akkor olyan piszkos, pedig elvileg még kéne hidegíteni, ha fehéret is szeretnénk. -
evo87
őstag
válasz
üzenetére
Én pl sok évvel ezelőtt kezdőként Mercutio által felvázolt döntést hoztam, azaz inkább használtan vettem egy D70s vázat egy újabb de kisebb kategóriás helyett és nem bántam meg. A két vezérlőtárcsa nálam azóta is alap. Kezdőként igyekeztem tudatosan olyan szempontok alapján vásárolni, hogy az később se legyen kevés.
-
törölt tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Az 1-2 generációval korábbi középkategóriás váz sok esetben nagyjából ugyanazt tudja, mint az új alsó kategóriás, és ráadásul nem igazán kapod meg olcsóbban, mint az új alsó kategóriást (Canon 4000D rendszeresen 80-90 ezer körül van akcióban kitben, használt 700), míg ugyanennyiért használt 650D, 700D vázakat árulnak, amikben mivel használt termékek, a kockázat is magasabb.
Amiket írsz, azok pedig épp hogy kezdőnek kevésbé számítanak, mert még nincs viszonyítási alapja, mint neked, nyilván később növekednek az igények, ha közben obit vesz, azt viheti tovább, ha azonos rendszerben marad.
Egyébként a prohardver fórumokon nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy a saját magasabb igényeik miatt nem tudnak elvonatkoztatni, és kezdőknek, tapasztalatlanabbaknak vagy éppen kisebb igényszinttel rendelkezőknek is ágyut ajánlanak verébre. A kevés vezérlőtárcsa pl. mióta hátrány egy totál kezdőnek?
-
Mercutio_
félisten
válasz
üzenetére
Kiváló tanulógépnek, sötét/kicsi keresővel, kevés vezérlőtárcsával, butított AF-rendszerrel?

Ha már DSLR-rel sz*patnám valamelyik ismerősömet, akkor 1-2 generációval korábbi használt, de még garis középkategóriás vázat ajánlanék, de akár a milc-ek között is ezt a receptet követném mivel az értékvesztés vázaknál brutális.
-
törölt tag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Photoshop Express ingyenes, elvileg megnyitja, és valamennyire lehet szerkeszteni is, meg jpegbe menteni. (Nem tudom hogy minden Olympus kamerát támogat-e, ki kell próbalni).
-
FoxiestFox
félisten
Olympus ORF rawokat Android alatt milyen programmal lehet megnézni, netán áttenni jpg-be?
-
törölt tag
Szerintem meg nagyjából épp az ellenkezője, mivel épp az a kategória, amely a ma divatos okosfeature-ökben a legfapadosabb, a legolcsóbb kompaktokhoz képest is, még ki sem hajthatja az amúgy sem érintésérzékeny kijelzőt. A másik oldalon viszont kiválóak tanulógépnek, ráadásul az árkategóriájukban minden más alternatívánál nagyobb szenzorral rendelkeznek. Kispénzű kezdő fotósoknak ideálisak.
Új hozzászólás Aktív témák
- Suzuki topik
- Filmvilág
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Okos Otthon / Smart Home
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Dreame X40 Ultra - épp csak kávét nem főz
- Futás, futópályák
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Indul a ChatGPT Health
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- További aktív témák...
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 12700E / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1 TB SSD
- Lenovo ThinkPad T14s Gen 3 i5-1245U 14" FHD+ 16GB 512GB 1 év teljeskörű garancia
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4366
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3959
- darkFlash GR12 Darkstorm Blue/Green
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Nekem nem írtak még semmit.