Hirdetés
- AMD FX
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stauffenberg
nagyúr
Ennek már én is próbáltam utánanézni, de csak falakba ütköztem. A Pana 12-60mm még nem is annyira gáz ezen a téren, de az Olympus 45mm 1.8-al konkrétan nem lehet manuális fókusszal videózni, iszonyúan hektikus és kiszámíthatatlan.
Szerezz be egy sor teljesen manuális objektívet, ha rendes finom fókuszt akarsz.
Pedig amúgy nem lenne nagy történet szoftverből megoldani egy rendes lineáris manuális fókuszt ami a MF gyűrű valódi elmozdulása és nem annak sebessége/gyorsulása alapján tologatja a lencsetagokat.
De ha valakinek van rá megoldása és meg is osztja, annak márványszobrot állíttatok.

-
panoly
tag
válasz
Schanyee
üzenetére
Szia!
Több másodperces záridőket alapvetően. Ilyenkor a stabit is ki szoktam kapcsolni, és zárnyitáshoz képesti késleltetett expot is be szoktam kapcsolni, hogy minél élesebb maradjon a kép.
Minél alacsonyabb iso-n tartás a cél, a kevesebb zaj és több részlet miatt. Egyértelműen kijött, hogy nagy állványt nem fogok vinni, de a pici állvánnyal már élhető volt.
@MrChris: a gimbal későbbi fejlesztés (jobb gép) esetén is használható maradhat még, viszont a sétálós, szoborkörbejárós videóknál jól jöhet. A steadycam (flycam jellegű), amit vittem, elő sem került, mert nehéz, macerás, és folyamatosan szívni kell a súlyozással.
Persze egy jó gimbal már olyan áron van, mint a kit maga.
-
vond
MODERÁTOR
G80, és más Panasonic váz tulajok!
Nem sok esélyét látom, de azért megkérdezem, hátha csak én nézek be valamit (már megint).

Van arra lehetőség, bármilyen beállítás, hogy natív, AF-es objektíveken az MF tekergetés ne legyen sebességérzékeny, szóval hogy egy (vagy több, választható) sebességgel fusson végig az élességállítás, bármilyen gyorsan is tekerem a fókuszgyűrűt?
Úgy gondolom, hogy ez szofveresen tök egyszerűen megoldható lenne, főleg ha mondjuk a Post Focus szolgáltatásra gondolok.
-
sticky35
tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Hopp, félreértettem a kérdést, ilyenről én sem tudok Olympuson. Annyit tudsz tenni hogy mikor visszanézed a képet és belenagyítasz, azt automatikusan a fókuszpontot középre húzva teszi a gép.
-
Speeedfire
félisten
Olympus M5 II alatt létezik ilyen? Nem lenne rossz, de nekem nem rémlik.
-
MrChris
nagyúr
válasz
panoly
üzenetére
Nyaralásnál vittem mindent, de általában csak a 12-32 és 20-as volt nálam. Videónál single focus, oda bökök ahova köll. Egyszer vittem a 40cm-es steadit nyaralni, elején mókás aztán elég fárasztó, gimbal biztos praktikusabb, de a gx80 mellett nem érzem, hogy megérné. Ezeket állandóan kézben kell tartani... Szólóban, vagy mellékszereplőként menne a dolog, de családfőként sok dologra kell figyelni.
-
Schanyee
senior tag
válasz
panoly
üzenetére
Esti fotózás hosszú záridővel neked mit jelent? Mert úgy rémlik azt mondtad gx80-ad van, abban a stabilizátor is nagyon sokat ki tud tartani. Vagy pl videók nálam 1080p-ben a 12-32-vel (duál IS) és mellé elektronikus stabilizálással szinte a lépéseket is kompletten eltüntették. Nyakamban a nyakpánt és előre kifeszítve tartom a kamerát és úgy az is pluszban segít.
-
panoly
tag
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat.
1. A 20-as sajnos beltérre nekem nagyon kell (1.7), és oda be is jött eddig. Teljesen jogos, amit írtatok, ha átgondolom a 12-32 és a 20-ast használtam igazából csak, a 45-150-et az nd és cpl miatt, mert egyelőre nem érkezett meg a step-down ringsorom,de következő alkalommal már az sem lesz gond.
Átértékeltem ezt a nyaralásfotó témát, és a két pancake-t fogom csak vinni, az így már kényelmes szintet megüti. Egy övtáskát is beszerzek.Új obi helyett inkább majd gimbalra gyűjtök.
2. Videózni és fotózni is mindenképp szerettem volna és szeretnék is a jövőben, de a Custom mode tipp volt, amit kerestem, elengedem valamelyik cinelike profilt, és akkor ki is fog gyorsan jönni a képlet a gyors váltásra (csak tényleg nem tudtam, hogy az still módban is működik).
3. Első nap után valóban már csak kisállvánnyal toltam (esti fotózás miatt, hosszú záridővel is), de ehelyett is beszerzek egy gorillapodot. A nagyállványt hamar elengedtem, csak egy szenvedés a tömegben.
+1: tényleg marha sokat számít a kis milc pancake-el, zsebbe befért. DSLR-el felkötöttem volna magam, így is nyüglődtem a hülye kiegészítőim miatt.
-
cenzor
tag
Sziasztok!
Tudja esetleg valaki, hogy egy ilyen teleszkópra milyen adaptert kell vennem, hogy rá tudjak tekerni egy mft gépet?
OPTICON Sky Navigator 70F700EQ teleszkópKöszönöm!
-
Mercutio_
félisten
válasz
totálkezdő
üzenetére
Passz, valami noname.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
totálkezdő
üzenetére
Láttam. Bármilyen

-
Speeedfire
félisten
válasz
Stauffenberg
üzenetére
+1

-
Mercutio_
félisten
válasz
panoly
üzenetére
Nálam egy kisebb övtáskában vannak az épp nem használt kicsi obik (9-18, 14/2.5, 20/1.7, 25/1.7, 45/1.8 obikból 2-3 simán elfér benne, köztük szivacsos elválasztó, a hasam felőli tárolórekeszbe mehet útlevél/személyi, jogsi, hitelkártya, papírpénz, külső zsebbe DCR-250, SDkártya, 1-2 polár/ND-szűrő) gép 1 obival a nyakamban, vagy vállon átvetett Blackrapid jellegű szíjjon. Teleobit ha viszek, akkor a kicsi 45-150 egy könnyű tokban karabínerrel az övre/övtáska akasztva elfityeg az oldalamon.
-
zsiga_667
tag
válasz
panoly
üzenetére
1. Hosszabb nyaralásra indulok nemsokára, nálam ez lett a végső szett (ha lebeszélem magam addig az akciós 45 PRO-ról):
M10 II + 12-40, Capture Pro-val a táska vállpántján.
Táskában (Peak Design 5L) 17PRO estére, beltérbe, street "művészkedéshez". Portréhoz a kis 45, telének az olcsó 40-150. Emellett a kis tölthető akkus Godox vaku, USB duplatöltő a géphez és a vakuhoz, pótakksik, SD-k, és még jön majd egy ND8 meg egy ND64.3. "Állványnak" Joby Micro 800, simán elbírja a gripes M10-et bármelyik üveggel, és összehajtva akkora mint egy öngyújtó.
2. Vedd meg a 12-40-et, és elfelejtheted az AF- MF állítgatását menüből. Jól bekonfigolt auto iso turistáskodni szerintem bőven elég. Ha meg állványozol, ott úgyis lesz időd szépen mindent beállítani kedved szerint.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
panoly
üzenetére
1. Vegyél egy fényerős alapzoomot (pl. Pana 12-32 f/2.8, vagy Oly 12-40 f/2.8, esetleg Pana 12-60 f/2.8-4.0), és akkor nagyjából elkerülheted a cserélgetést. Ha elpasszolod a kis 12-32-est és a 20-ast, akkor már nem is kell olyan sokat hozzátenni egy szintén használt (vagy adott esetben szürkeimportos) darabhoz.
Tapasztalataim szerint utazásnál a nagytelére van a legkevésbé szükség, de ha neked mégis kell, akkor azt meg tartsd a táskában, és ha nagyon kell, csak akkor tekerd fel.
De ha nem kritikus a fényerő kérdés, akkor 1-2 FÉ-vel sötétebben, és sokkal olcsóbban a Pana 12-60 f/3.5-5.6, vagy akár a 14-140 f/3.5-5.6 is egy jó turistás alternatíva. Mindkettőnek elfogadható képe van, ráadásul együttműködnek a GX80 IBIS-ével. Előbbi időjárásálló (bár a GX80 nem az), utóbbival meg még a 45-150-et is kiválthatod.
2. Nem túlzod el egy kicsit a fókusz, érzékenység, stabilizátor, állvány váltogatást? Ad annyi pluszt ez a sok állítgatás? Szerintem nem kellene ennyire komolyan venni. Inkább dolgozz ki egy(-két) fix beállítást (jól belőtt funkció gombokkal), ami nagyjából jó fotóra, és videóra is, és próbáld meg a lehető legtöbb helyzetet azzal megoldani. Aztán ha esetleg mégis komolyabban kellene valamit módosítani, akkor hozzányúlsz.
3. Én turistáskodni max. valami mini tripodot, vagy kisebb gorillapodot vinnék, de lehetőleg még azt se. A mai modern stabilizátorok nagyon hatékonyan működnek. Persze ha ténylegesen hosszú expós felvételeket is akarsz készíteni, akkor vagy leteszed valahova a gépet, vagy viszel valami kisebb állványt. De a GX80-nal, meg esetleg egy Dual IS-es obival, negyed, meg fél másodperceket is simán ki lehet tartani az alapzoom tartományban.
De a legfontosabb: Inkább élvezd a nyaralást, mint hogy állandóan azon agyalj, hogy mit hogyan örökítenél meg. Nem éri meg.

-
-
Lefty
addikt
válasz
panoly
üzenetére
Es mi van ha valamelyik kisebb fajta Lowepro taskat hasznalsz? Nekem Trekker HP120 van, benne elfer kitobival a GX80 plusz mellette egy 25 f1.7 van napellenzovel. Es meg mindig van egy zseb aprosagoknak, pl. potakku. 45-150en en is gondolkodtam harmadik obinak, de inkabb hagytam.
Allvanynak meg Rollei Monkey van, nincs gond vele.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
panoly
üzenetére
Nyaraláshoz pont ezért rendeltem egy 12-60-t. Sokszor nem volt idő cserélgetni, vagy lemaradtam a páromtól. Élvezni szeretném a nyaralást és nem azt nézni, hogy melyik fixxel tudnék egy picit jobb képet lőni, szerintem nem ezen fog múlni. Egyébként van egy 17/1.8 is, az elfér a táskában, estére jó lesz. Szóval én 12-60 es egy 17 vagy 20-as fixet mondanék, vagy csak simán a zoom.
-
panoly
tag
válasz
Schanyee
üzenetére
Szia!
Kicsit béna voltam, mert cinelikeD-t és cinelikeV-t hekkeltem fel 1-2 profilnak, ezért azt hittem, hogy a C módot csak videóra tudom használni, de most megnéztem, és megjött nekem is
. A megoldás mindenképp ez, csak nem akarom miatt a cine profilokat dobni. Kár hogy csak 3-at lehet menteni. -
Schanyee
senior tag
válasz
panoly
üzenetére
Szia,
Nekem ez vált be:
1 napközben 12-32, este 20mm vagy max ha sok embert fotóztam akkor volt fixen a 20. Nyaraláson sose kellett a nagyobb zoom.2 ehhez nem értek de vannak elmenthető presetek C1, C2 stb néven.
3 nekem egy olcsó Hama gorillapod van már legalább 6 éve és bár nem terhelem túl, de jól bírja. Az is igaz hogy nyaralásra azt se viszem. A cél nálam nem a fotózás hanem az élmény átélése, szóval legutóbbi 2 évben már csak 1 fixszel mentem nyaralni.
-
panoly
tag
Sziasztok!
Friss "nyaralás" kapcsán merült fel 3 kérdés, nem mind MFT releváns, de mivel gx80-ról van szó, remélem elfér ide.
1. Tudtok-e javasolni ergonómikus nyaralási setupot? 12-32, 45-150, és 20/1.7 volt nálam meg két manuál.
Első próba az volt, hogy: gép egy pancake-el egyik zsebben, másik pancake másik zsebben, nagyobb zoom pedig táskában.
Második próba: gép a nyakban, két zsebben egy-egy obi.
Ez a második setup már-már egész gyors cserét tett lehetővé, de nem lesz rajtam mindig kabát. Mit szoktatok csinálni, hogy ne legyen 3 obi cserélgetése egy utitárs gyilkos műsor?2. Videóztam és fotóztam is, ráadásul durván vegyesen. Videóhoz MF, képstabi, auto ISO, fényképhez pedig két változat ment: AF mindkét esetben, de állványon késleltett exponálás (redőnyhöz képest), stabi ki, kézi ISO, állvány nélkül pedig egyből expo, kézi ISO, stabi be.
A probléma, hogy elképesztően nyögvenyelős a váltogatás, és gyakran el is felejtek valamit. Stabi ki/be már rajta van a gyors gombon, az autofókuszt gyorsmenüből szoktam állítani.
Nem lehet elmenteni ezeket a preseteket, hogy 1 kattintás legyen minden?3. Állvány helyett gorillapod? Vélemények? Megbirkózik egy MILC-el? Egyszerűen az állvány nem turihelyekre való.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
stargazer
üzenetére
HA-n van egy Panasonic 42.5mm f/1.7 77 ezerért.
Az se rossz vétel az Olympus 45mm f/1.8 és Sigma 60mm f/2.8 mellett.
(#90167) trlala: Itt képminőségben picit jobbnak hozzák ki a Panát, főleg a sarkokban. A rövidebb közelponton kívül még a beépített stabilizátor a különbség. Ezeket ellensúlyozza az Oly alacsonyabb ára.
-
julius75
aktív tag
Szeretnék venni egy Olympus obit az eglobalról.
Az eglobalcentraluk.com-on kapható, és ráadásul igen jó áron, míg az eglobalcentral.eu-n nagyon sok oly üveg van, de amit keresek pont nincs.
Az "uk.com" nem szállít hozzánk....
Szerintetek?
Sajnos nincs ismerősöm Angliában.... -
trlala
aktív tag
Ha már 45 1.8...
Van érdemi különbség az oly 45 1.8 és a pana 42,5 1.7 között a pana jobb közelpontján kívül? -
Studi
veterán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nana! Azért a használtan 34-40 körüli összegbe kerülő Sigma 60/2.8 sem kutyaütő obi ebben a kategóriában!

-
stargazer
senior tag
sztem ezek után rá fogok repülni valami headshot obira is hasonló kaliberben
-
stargazer
senior tag
Kipróbáltam a 25/1,7-et és eléggé meggyőzőnek tűnik. Eszméletlen sokat számít a fényereje a kitobjektívhez képest.
-
jaanoo89
aktív tag
Igen, sokszor cserélgettem nyaraláskor, annyira nem jött be a helyzet. Olympust szerettem volna, de nekem az F/2.8 elég, ha az elején van meg, inkább legyen hosszabb es picivel könnyebb, mert az E-M 5 II-vel a 12-40 nagyon határeset volt a boltban. Elvileg jön egy új Olympus alapzoom, de mikor, meg milyen átfogása
lesz, kitudja. -
törölt tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
"Igény szerintem továbbra is lenne egy modernizált GM5-re, csak a gyártót nem érdekli."
Számomra is logikus döntés lenne egy modernizált GM5 piacra dobása, de lehet, hogy a Pana marketingesei jobban látják és tényleg nem ezt keresi a piac. Jobb felbontású keresővel, visszafordítható (szelfizésre alkalmas) kijelzővel, 4K-val szerintem jól fogyna. Zseniális cucc volt az előző is, kb. akkora, mint a Nikon S1-em.
-
Mercutio_
félisten
válasz
üzenetére
Igény szerintem továbbra is lenne egy modernizált GM5-re, csak a gyártót nem érdekli.
Olvasgatva a külföldi fórumokat vissza-visszatérő fájdalom sok tulajnak is, hogy ha megadja magát a GM5-e vagy lemond a keresőről és vehet valami GFx-et, vagy ha kell kereső a legkisebb váz is a GX80 vonal lesz számára, ami azért nagyon nem az a méret/súly. -
törölt tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
"könnyen lehet, hogy az elmúlt 1000 hozzászólásban többször volt megemlítve a Sony szó, mint mondjuk más márka"
Szerintem ezzel kapcsolatban megértőbbnek kell lenni a topictársakkal, hiszen természetes az ember vágyódása a jobb képminőségre, brutál szenzorra, vagy éppen a penge fókuszra. 5 évvel(!) az A6000 bemutatása után még mindig hiányzik a PDAF az MFT-gépekből, teljesen jogos például az ilyen irányú kritika. Ahogyan a Sony topicban is, amikor az A6300-nál szóvá teszik az érintős kijelző, az f2.8-as alapzoom hiányát. Mondom ezt úgy, hogy engem személy egyik sem érdekel. Ehhez képest persze hogy bámuljuk, mi megy most a Sony full-frame kínálatánál. Kényeztetés ezerrel. Drága? Persze, de ne csodálkozzunk.
A piac sem úgy alakul, ahogyan azt sokan várták, vagy logikusnak tartották. Én például az egyik legvonzóbb MFT-gépnek a Pana GM5-öt tartom 12-32-vel, de a piac láthatóan nem az ilyesmit keresi, hanem a nagyobb, jobb fogású gépeket.
-
Mercutio_
félisten
válasz
csurgoi
üzenetére
A sport- és vadfotózás tipikusan olyan mint a technikai sportok: Sokba kerül és megfelelő felszerelés nélkül általában* nem éred el a kívánt szintet

* Ha pl. vadfotónál bejutsz olyan (les)helyekre, ahonnan a szokásosnál lényegesen közelebbről tudod az állatokat fotózni nyilván keésbé pro felszrelés is elég azonos minőségű kép elkészítéséhez, de a "bejutás"-hoz szintén pénz/kapcsolat kell.
-
jube7
tag
válasz
csurgoi
üzenetére
Ez messzire vezetne, nem is ide való talán, és amúgy is minden megoldás kompromisszum. Én úgy gondolom, hogy (mint ahogy autót vezetni is tanul az ember pl. tanpályán) meg kell ismerni jól a jelenlegi rendszert, mielőtt váltanánk, kimenni terepre és különböző beállításokkal tesztelni, hogy mire vagyunk képesek vele, ami idő és energiaigényes, de olcsó lehetőség. Ha nem jutunk elfogadható eredményre, akkor (vagy el kellene olvasni mégis a használatit, vagy) lehet rendszerváltáson gondolkozni, ami azért nem olcsó és nem kockázatmentes megoldás...
-
jube7
tag
válasz
csurgoi
üzenetére
Lehet ezeket az obikat használni, egész jó képekre képes a rendszer, de a csekélyebb fényerő miatt jó fényviszonyokat igényel. A követő fókusz viszont nem az erőssége, az E-M1 valamelyik változata nagyon ajánlott hozzá, de így is főleg a pro obikkal sikerülhet inkább, bár a 75-300 II azért némi rutinnal használható szerintem mozgó célpontra is.
-
csurgoi
aktív tag
Teleobival való fotózásban kérném a segítségeteket, tanácsaitokat.
Sokat járok a természetben és szeretek(szeretnék) jó madár , vad fotókat készíteni.
De bevallom eddig a régi(40-150) illetve a mostani 75-300) oly telémmel nem igazán sikerült.
A követő fókusz azt tapasztalom hogy elég gyengén muzsikál.
Ez a rendszer sajátossága vagy valamit nem állítok be jól.
Mennyire jó ez az obi a madár, vad fotózásra?
Talán felesleges a kérdés, mert egy 40-150/2,8-ra a csekélyke rokkant nyugdíjamból nincs keret, a 300/4-ről nem is beszélve. -
inzsellér
tag
válasz
MrChris
üzenetére
Sajnos a szakértelmet meg kell fizetni, de ezt senki se szereti (kivéve, ha saját magáról szól). A Magyar Mérnöki Kamara hivatalos díjszabása szerint egy önálló mérnök (ez a kategória közepe, összesen 5 kategória van) órabére 16.000 Ft+ÁFA, ha a munka rövidebb, mint 10 nap. Ezt nehéz elérni, de hiányszakmákban simán megkapható.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Mortel
üzenetére
A videók alapján tényleg csak az a csavar lazul le. ~15+1 csavart kell ki-be tekerni, ne a másodikat vedd példának, elég durván tekerte a semmin, szinte izgultam, nehogy megcsússzon.

Ha mégis szétszednéd, vagy valaki szétszedné, csavarrögzítő ragacsot használjatok, nehogy pillanatragasztót, vagy hasonló gány dolgot, sok műanyagot képes megmarni, tönkretenni és elszivárog.A 20k számlásan nem annyira elrugaszkodott munkadíj. Mesél a szerviz – Soknak találod az óradíjat?: "...nettó 9.000,- Ft / óra munkadíj alatt manapság nem lehet komoly szervizt fenntartani."
-
jaanoo89
aktív tag
Új gép érkezik.
-
Mortel
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére

-
Mortel
senior tag
válasz
Mortel
üzenetére
Sziasztok!
Kicsit utánanéztem ennek az LCD kilazulásak, és lehet, hogy a Pana szerviz nem mondott igazat...
Ezeken azt állítják, hogy nagyon sok ilyen típusú hiba van, és eléggé egyszerű orvosolni, a fent linkelt videók alapján.
Én viszont fakéz vagyok, ezért azt szeretném megkérdezni, hogy el vállalná-e valaki?
Budapest és környéke előnyben, de elmegyek messzebb is és természetesen az összes költséget megtérítem.Előre is nagyon köszönöm!
Üdv:
M
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Koszi, szerintem ez egy jo kezdemenyezes!
-
Stauffenberg
nagyúr
MILC felhasználók szakmai topikja
Hát akkor hirdessétek az igét és ha valaki megint azon kapna itt bárkit, hogy kiejti a DOF, Full Frame vagy ekvivalens szavakat, akkor bátran linkeljétek neki!
-
Mercutio_
félisten
válasz
Speeedfire
üzenetére
Itt lehet is
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Mehet.
-
anaqer
veterán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Én támogatnék egy FFMILC gyújtőtopicot... a) szerintem itt abszolút nincs keresnivalója a témának, illetve b) változik a piac - teljesen logikus, hogy a fórum is ezt lekövesse.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Rákérdezek a nagybetűs kollégáknál. Addig várjunk vele.

-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nyissunk, hajrá.
Találjatok ki egy jó címet, hozzá 5-10 cimkét, és már csinálom is.
Bár egy kérdést azért még megejtek előtte.Ha valaki érez magában affinitást, akkor készíthet összefoglalót is. És bár nagy gond nem szokott lenni (legalábbis mostanában), gazdák is lehetnének ezekben a fotós, videós topikokban.
____________________Biztos unjátok már, meg régebben lehet, hogy már többször is ki lett vesézve, de megint teszteltem egy kicsit a 42.5mm f/1.7-et. Most kevés fény + statikus téma volt terítéken. Korántsem rossz az élesség f/1.7-en és f/2-n sem, de f/2.8-on és főleg f/4-en bruttttálisan karcol ez a kis pöttöm üveg.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Azzal a kezdeményezéssel egyébként mi lett?
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
jaanoo89
üzenetére
Engem ennél még jobban fáraszt, hogy minden leírt Sony vagy Full Frame kifejezés után feltucat fórumozó érzi szükségét leírni, hogy nem akar ezekről itt beszélgetni. Elsüllyednének a nem kívánt témák, ha az Igazság Ligája nem állna beléjük minduntalan.
Nem véletlenül javasoltam a közelmúltban (még a Full Frame Panasonic bemutatójakor) egy mindenes MILC topikot, pont az ilyen össze-keresztbe méricskélésekhez, mehetne oda minden szenzorméreten rugózás.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
üzenetére
Teljesen egyetértek, csak ezek az emberek eltévedtek, ami a fórumot illeti. Van erre külön milyen gépet vegyek fórum is, ahol pont azt lehetne végig tárgyalni, hogy milyen célra milyen cucc miért jó vagy nem jó. Sajnos ez a fórum is sokszor ezt a célt szolgálja, most nem fogok rákeresni, de könnyen lehet, hogy az elmúlt 1000 hozzászólásban többször volt megemlítve a Sony szó, mint mondjuk más márka, ami jó eséllyel olyan témákból ered, hogy:
1, portrézok egy csepp és porálló, fagyálló vázzal a nyári napon, jajj vajon milyen a DOF ezen a kis szenzoron.
2, Tejútat fotózok kitobjektívvel, miért ilyen zajos a kép
3, egyéb, nem követem minden nap a fórumot, ezekre konkrétan emlékszem a közelmúltbólPersze azt is megértem, hogy baromi nehéz kezdőként a feladatokhoz leginkább illő felszerelést vásárolni, sokszor ki kell fizetni a tanulópénzt és mivel ez egy olcsó rendszer (bár egyesek szerint ez egy drága rendszer is egyszerre
), jó eséllyel mi itt sok "teknót" fogunk olvasni a továbbiakban is. Erre javasoltam, hogy össze szedhetnénk az "örök" igazságokat és ha előjönnek a tipikus témák, lehetne linkelni. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
"Egyesek itt habzó szájjal védik az m43-at, holott semmi rossz nem volt róla írva"
Azért mert valaki pontosít, hogy a fotózás alapja az ISO, blende és záridő hármasból áll és nem az ISO, blende és DOF-ból, ráadásul példát is felhoz rá, hogy megértsd, még nem gondolnám, hogy habzó szájjal való m43 védés lenne.
-
Mortel
senior tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Köszönöm!
Most meg elkezdett lötyögni a G5 kijelzője, (lehet, hogy nem most, csak eddig nem vettem észre), bár elég régen használtam...
Azt mondták a Panasonic márkaszervizben, hogy kikopott a zsanér...
Az állásban, vagy mikor?De, valóban lötyög az egész kijelző, kb fél mm.-t tud mozogni a zsanéron fel-le.
20K a javítása, plusz azt is mondták, hogy így ne használjam, mert elszakad a kábel és akkor még több lesz a költség... KB. 1 hónapot mondtak, amennyit kibírhat. Ezt is honnan veszik?
Nem lehet valahogy olcsóbban megúszni?
Köszönettel:
M
-
Speeedfire
félisten
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Jó, persze. De HDR és HDR között is van különbség.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Speeedfire
üzenetére
A HDR-t kevesen tudják jól művelni, így az általános közvélekedés róla elég negatív. Mindenki átesik rajta, aztán vagy kiműveli magát belőle és elkezdi jól csinálni vagy hagyja a p1csába. A linkelt grafikon is ezen poénkodik, ne vedd véresen komolyan.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Ne haragudj de nem értem. Ha lövök 3 db expót, 2FÉ eltolással az miért lenne baj? [link] Ugyan így, mint itt. Sokkal nagyobb dinamikám lesz. Komolyan nem értem itt egyes emberek gondolatát.
Bár lassan azt sem értem, hogy miért kellene nekem egyáltalán magyarázkodnom nektek. Mikor olyan dolgokat láttok bele egyes hsz-ekbe, ami nincs is. Értem, hogy egyes embereknek igen jó a képzelőereje, de azért túlzásokba sem kell esni.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Pont azon törtem a fejem, hogy ha ismerem a szenzor dinamikaátfogását azt figyelembevéve komponálok, szűrőzök. Persze én lusta dög vagyok, sz*rok az utómunkára és jpg only tolom

PuMbA: Arra ott a milyen cserélhető obis gépet
-
PuMbA
titán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Csak tájékozódok, mert nem sokat tudok az MFT-ről
Az obik miatt egyébként valószínűleg valamilyen RF bajonettes Canon lesz, mert adapterrel rá tudom rakni a mostaniakat és 30 évre el vagyok intézve, hiszen az RF bajonett most kezdődött és van benne sok-sok év hátra. -
Lassú Víz
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
Aha, ezek szerint te most a HDR hole szakasznál tartasz.
-
Speeedfire
félisten
-
Mercutio_
félisten
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ezt a hsz-ed alábbi mondata után elég vicces olvasni

"Persze jobb lenne a nagyobb mélységélesség, meg a 2FÉ, illetve a nagyobb dinamikatartomány. Talán jövőre majd be tudok újítani egy sony a7II-t."
Szerintem nem habzó szájjal védik, csak elmondják miért szeretik
Egyébként ennél sokkal kevésbé OFF-jellegű hsz-thread-ért a Canon topicban már lánctörlés lenne...PuMbA: Ennyire nincs élet a canon topicban, vagy az általad leírt pozitívumok ellenére mégis kacérkodsz az m4/3-dal?
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresünk iPhone 15/15 Plus/15 Pro/15 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 15 Plus 256GB Green-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4264, 92% Akksi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Vagy én vagyok béna?

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

), jó eséllyel mi itt sok "teknót" fogunk olvasni a továbbiakban is. Erre javasoltam, hogy össze szedhetnénk az "örök" igazságokat és ha előjönnek a tipikus témák, lehetne linkelni.

Egyébként ennél sokkal kevésbé OFF-jellegű hsz-thread-ért a Canon topicban már lánctörlés lenne...