Hirdetés
- Nem YU7 mindenkinek: nem győz elég villanyautót gyártani a Xiaomi
- Bődületesen sok szoftverrel kínálja Core CPU-it és Arc GPU-it az Intel
- Tízszer gyorsabban indulhatnak a játékok a Microsoft új csodafegyverével
- Korszakok keverednek a HYTE legfrissebb, lekerekített külsejű házában
- Egy éven belül háromszor csinálta ki saját CPU-ját a Corsair méregdrága PC-je
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Milyen TV-t vegyek?
- OLED TV topic
- Hobby elektronika
- Házimozi belépő szinten
- Tízszer gyorsabban indulhatnak a játékok a Microsoft új csodafegyverével
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Philips LCD és LED TV-k
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
válasz
koby11h
üzenetére
Ugyanez társasházi fővezeték felújításokkal...imádom amikor a "profi" közös képviselő "cégek" lobogtatják hogy összeszedték a pénzt ami a 2019-es árajánlatban szerepelt 60 napos határidővel, így 2025-ben sürgősen legyen elvégezve, mert különben bukják a bankkölcsönt, mert persze lejár a határidő.
És akkor persze a vállalkozó a szemét nyerészkedő, nem a KK, aki elfelejtett a banki tárgyalás és a közgyűlés előtt vállakozói ajánlat frissítést kérni... -
solena
tag
válasz
PROTRON
üzenetére
Nyilván van tartalék belekalkulálva, de túl sokat nem lehet, mert ha átlépi a lélektani határt, akkor megrendeli online, olcsóbban. Mert "de a zöldgecinél olcsóbb". És akkor jönne a zsigeri válasz: "akkor rendeld onnan, bazdmeg" helyet kapja: "nem tudunk és nem is akarunk a netes árakkal versenyezni. Viszont, ha tőlünk rendeli, az esetleges gariintézés is a mi dogunk, meg átadás előtt is mi külzdünk a selejttel, nem neki kell, stb." És ez megy minden nyomorult alkalommal. És majd a szomszéd Pistike összerakja, úgyis tanulták informatika órán. Aztán meg nálunk köt ki, hogy hozzuk helyre, de ízibe, mert a Holdról is látszik, hogy Pistike informatika órán is inkább az orrát túrta odafigyelés helyett, de tesiórán legalább odateszi magát, mert erős
Habib[HUN]: igen, a pályázat az külön állatfaj
és az hagyján, hogy olyan árat kell kalkulálni, ami fél év múlva is érvényes, de a cucc is beszerezhető legyen, néha az a truváj
-
koby11h
őstag
válasz
Habib[HUN]
üzenetére
Pályázat még 2021-ben. Tavasszal adtunk árajánlatot, 90(!) napig érvényes árakkal. November végére bírálták el, december elején megrendelték a több tucat gépet. Mondtuk, hogy ok, csak most kb. 10%-al drágább minden, így módosítást kérnek, vagy kiegészítik zsebből? De hát mi adtuk az árajánlatot! Igen, de az lejárt fél éve!
Végül egyik sem, legyen olcsóbb! Ok. Most 4 év után baj, hogy hullanak el a tápok. Igen, az lett olcsóbb, mert mást már nem lehetett csökkenteni.
Lassan meg már a 15 nap érvényesség is rizikó lesz. -
PROTRON
addikt
válasz
Habib[HUN]
üzenetére
De ha meg beleveszed az ajánlatba hogy fél év alatt átlagosan mennyivel emelkednek az árak, akkor meg persze nem nyersz, mert a konkurencia nem veszi bele.
Ha beleírod előre a szerződési feltételekbe hogy a napi bázis ár változást érvényesíteni szeretnéd, akkor meg nem tudják értelmezni, mert a pályázat kiírásában ez nem szerepelt, tehát érvénytelen az ajánlatod.
Aztán a konkurencia ilyenkor szokta sutyiban utólag direkt olcsóbbra cserélni a beépülő alkatrészeket, hogy ne legyenek veszteségesek, a főnök meg annak örül hogy "ezáltal biztosítjuk hogy a gyerekeinknek is legyen munkája, mert mehetnek majd cserélni, javítani".

-
PROTRON
addikt
válasz
solena
üzenetére
Épületvillamossági területen tartalék keretet szoktunk megjelölni, mondjuk 5-10%, aminek a feltételébe beleírhatod az árfolyamingadozásból adódó alapanyagár változást, hisz a munkadíj az nyilván fix.
Tehát mondjuk 600k huf, +10% tartalék keret és akkor tudja az ügyfél hogy ha aznap dönt, akkor 0%, ha vár 5 napot, akkor meg mondjuk 6,5%-al drágul. A lényeg, hogy előre tájékoztatod a kockázatról és a döntés következményéről. De ezt jól kell kommunikálni, mert sokan csak azt nézik hogy "dehát 600k-t mondtál, igaz mondtad hogy drágulhat de akkor is átvertél"...
Lehet jobb eleve az 5 nappal későbbi árat mondani, de beleírni az ajánlatba hogy aznapi megrendelés esetén kedvezményt kap, amivel pont az aznapi árat kapja meg, de ha nem él vele, az a saját döntése a kedvezményről, nem a megrendelésről. -
solena
tag
válasz
koby11h
üzenetére
Már van. A RAM mellett elég frankón megindultak most az ssd-árak is ahol van, ahol nincs, meg készlethiány, főleg a magasabb kapacitásúak. Videókártya dettó.
Ahhoz képest, hogy pár éve még tudtam 5-7 napra árajanlatot kiadni, mostanában meg 3 napot tudtam tartani, kedd reggel közölte a főnök, hogy gépösszerakásra stb. napiáras. Aznap kell eldöntenie a vevőnek, hogy kéri-e a párszázezres gépet, vagy sem, mert akkora ugrások vannak, és elolvad a haszon (és utólag kurvára nincs pofám azt mondani a megrendelőnek, hogy bocsi, még ennyivel több lesz, mint amiben megegyeztünk). És ez gáz, mert nem szeretem sürgetni az ügyfelet, mert ha utólag megbánja, akkor persze, hogy rajtunk csattan, mert azt mondja, hogy belehajszoltuk a döntésbe

Oké, pár év, és konszolidálódik, de inkább "konszolidálódik". Mert nem fog visszaesni a régi árra, mert úgyis lesz olyan állat, aki megveszi drágán, akkor minek adják olcsóbban? Küső HDD-n nagyon látszik, legalább két éve nem éri meg polcon tartani, mert csak húzzák a szájukat, hogy milyen drága. Akinek meg kell, az meg megvárja azt az 1-3 napot, amíg megjön.
-
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Attol en is tartok, hogy magaval fogja rantani a gazdasagot. Leginkabb azert, mert kb egyedul huzza maga utan a "novekedest" a big tech, ami meg gyakorlatilag mostanra azt jelenti, hogy az AI lufi. Minden mas stagnal egy ideje. Fasza lesz, na.

-
-=RelakS=-
veterán
Én inkább attól tartok, hogy mivel lassan már a fogkefében is AI van, ha ez kipukkan, akkor az az egész gazdaságot magával rántja, mint 2008-ban annak az egy banknak a bedőlése.
A különbség, ha jól értettem egy videóban, hogy most a tech bro-k egyelőre azt a pénzt passzolgatják egymásnak, amit nem tudnának súlyos adók nélkül hazavinni, szóval ez nem annyira hiányzik nekik (még), viszont a részvények árát tolja felfelé.
-
válasz
PROTRON
üzenetére
A bányászláz vége egybeesett azzal, hogy már szart a gamerekre mindenki, és minden egyes gpu, ami tudott, ment a professzionális piacra. Ezért nem volt érezhető hatása. Mert hiába nem veszik meg a gamerek, ha megveszik az AI bro-k. Plusz a bányászláz vége egy teljesen más szitu volt. Előre lehetett tudni, mikor lesz vége, konkrétan minimum bő fél évre előre megvolt az útiterv, hogy mikortól nem lehet majd gpu-val bányászni az ethereumot (ami kb egyedül hajtotta az egészet), így a gyártók tudtak rá készülni.
Most viszont lufi van. Ami majd egyszer (részemről biztos vagyok benne) pukkan. -
PROTRON
addikt
Sajnos a kripto piac átalakulása se okozott nálunk akkora világmegváltást, gondolom ahogy beesett a nyereségesség, a kínai gamereknek lett kánaán, de hozzánk azok a példányok nem jutottak el. Csak konszolidálódott az új termékek piaca.
Szal nem sikerült annyira a "Dobjátok a padlóó le...de dulván" lehetőség... -
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Akkor kell majd gépbővíteni valszeg. Egekbe tolták a termelést, a cégek meg körbe-körbe passzolgatják a milliárdokat, ami miatt olyan, mintha nagyon menne a biznic, de igazából az egész csak egy AI lufi circlejerk. Amikor pukkan, utána szerintem le fognak esni az árak de durván. Viszont ez szvsz még 1-2 év minimum. Addig meg csak az vegyen bármit, akinek nagyon muszáj. Legalábbis az én kristálygömböm ezt mondja.
-
1 kérdést ha szabad feltennem.
Mi a franc történik a memória árakkal?
Ezzel mondjuk mindenki elkezdi emelni a komplett gép árait? -

-
pycur
tag
A számtech boltosok annyira kiborultak már, hogy az AI-t hibáztatják mindenért is...

-
biker
nagyúr
válasz
salaud
üzenetére
Vannak bajok...
1: nyílt fórum, nem Lezsoval beszélgetsz privátban, ha nem tűnt volna fel.
2: akár haragszol, akár nem, így működik, és ez nem lehülyézés, csak elmagyaráztam, hogy ha nem érted, akkor így működik
3: Jelentsél, max kiröhögnek, mert semmi sértőt nem írtam, max te sértődtél meg.
4: én veled ellentétben a témához kapcsolódó szakmai anyagot ajánlottam, amit gazdinfó első évfolyamán kellett tanulnunk, nem beszólogatós könyvetSzép napot a saját világodban
-
válasz
salaud
üzenetére
Az elnevezésen pedig azért vagyok "kiakadva", mert egy mesterséges intelligencia alapszinten gondolkodik, ez meg csak előzményekre épülő adatbázisból tippelget.
Az előzményekre épülő adatbázisból* tippelgetés az miért ne lenne gondolkodás? Mi emberek is így működünk. Megtanulunk valamit, lesz egy adatbázisunk*, és aztán az alapján próbálunk következtetni. És nyilván mi is tévedhetünk.
(* értem kb mit értesz adatbázis alatt, de technikailag az LLM nem adatbázis, mert nem adatokat tartalmazt. Az LLM egy rendkívül komplex "transzformátor", azaz egy tréninggel generált program, ami a bemenető adatokat (prompt) kimenő adatokká (válasz) konvertálja. És ugye lényeges, hogy ezek az adatok nem csak szövegek lehetnek, hanem kép vagy videó is, bármi.)
-
salaud
aktív tag
De, haragszom. Én itt kulturáltan beszélgetek lezso-val, te meg idejössz, beszólsz, alig burkoltan lehülyézel, kioktatsz.
Én meg gondolkozom, lemenjek-e a szintedre, birkózni a disznóval a sárba, menjek esetleg a szinted alá és aljasul jelentselek, vagy csak simán ignoráljalak, mert nem éred meg még azt az energiát sem, amit ennek a pár sornak a begépelésébe fektettem.Viszonzásul a könyvajánlásodra pedig: Raul Reiner - Pokol című fantasy-ját ajánlanám, és felhívnám a figyelmet a könyv elején a szerző ajánlására ami emígyen szól: Ellenségeimnek!
Ennyitsemértél,fasznakírtammeg. -
salaud
aktív tag
válasz
lezso6
üzenetére
Ebben tévedsz, nem várok tőle csodát, mi több tudom és szoktam is használni, általában sikerrel. Pont ezért volt zavaró a fentebb említett eset.
Az elnevezésen pedig azért vagyok "kiakadva", mert egy mesterséges intelligencia alapszinten gondolkodik, ez meg csak előzményekre épülő adatbázisból tippelget. De ez az én szemantikai problémám.
Abban viszont egyetértünk, hogy nagyot fog pukkani a lufi és nekem is a dot.com jutott róla múltkor eszembe. Belelapátolják a sok-sok pént feleslegesen.

-
biker
nagyúr
válasz
salaud
üzenetére
ne haragudj, de te (meg még sokan) nem a mesterséges intelligenciát nem érted, hanem a természetest sem.
Pontosan így működik mindkettő: van rengeteg adat, amiből információ lesz, a sok információ meg összeáll(hat) tudássá vagy annak tűnő masszáváHa te egy olyan embernek mutatsz egy tehénlepényt, több formában és kivitelben, aki nem látott tehénlepényt, sem rántott húst, de elmagyarázod neki, ez egy finom rántott hús, akkor a mind a természetes intelligencia (ember) mind a mesterséges ugyanazt fogja gondolni a tehénlepényről: rántott hús.
Ezen semmi meglepő nincs, csak annak, aki szerint az AI ismeretlen alapanyagokból új információt állít elő, miközben ismert betanított dolgokból tud csak újat komponálni. Ha ismeretlen, akkor elkezdi hasonlítgatni valamihez, amit ismer. a természetes is.
Mutatsz egy zebrát (hogy napi aktuál legyen) az ha soha nem látott zebrát, lehet öszvér, szamár, ló, bármi ami hasonló felépítésű, csak csíkos. Még lehet ki is elemezné, a csíkos ló az fekete és fehér ló házasságából jön létre, mint a foltos dalmata.Esetleg kezdésnek dr Hua Nam Son könyvét ajánlom: Adat, információ, intelligencia
-
válasz
salaud
üzenetére
Az a te problémád, hogy csodát vársz tőle, meg összekevered az AI-t az AGI-val.
Szóval az LLM az tényszerűen mesterséges intelligencia, így hívja szakma is. Ha neked ez nem tetszik, az a te problémád. Az a két állítás, pedig hogy...
1) egy LLM irdatlan blődségeket hord össze illetve
2) egy LLM AI-nak számít-e
...nem zárja ki egymást.Szerintem az AI sok mindenre jó, de sok másra meg nem. Irdatlan nagy lufi, ami ki fog pukkadni, abbamarad a hype, a sok marketingbullshit meg minden amitől már nekem is rohadtul herótom van. Kb az lesz, mint anno a dotcom lufival volt.
-
salaud
aktív tag
válasz
lezso6
üzenetére
Attól hogy valami elnevezték valaminek, attól még nem lesz az. Rám is mondja édesanyám, hogy okos vagyok, pedig nem. Ezt a szart is Mesterséges Intelligenciának nevezik, csak attól még nem az. Ha a tányérodra teszek egy kilapult tehénlepényt és mondom nézd mekkora rántott hús, jó étvágyat, attól még szar lesz a tányéron, nem rántott hús, akármilyen hülyeséget is magyarázok én.
-
válasz
salaud
üzenetére
Ez egy klasszikus tévedés, konkrétan az ún. "nem igazi skót" évelési hiba.
Az AI jelentése: mesterséges intelligencia. Egy AI attól AI, ahogyan működik. Nem kell jónak lennie, hisz az intelligencia meg lehet magas meg alacsony. Tehát a fenti "dehát nem is AI" gyanaz a tévedés, mint amikor valakinek nem tetszik az egy adott zenei stílus, ezért az nem is zene. Vagy a hitvány művészetre azt mondja azt, hogy nem is művészet. Vagy mondjuk az erkölcstelen emberre, hogy nem is ember. Utóbbi főleg azért jó, mert az konkrétan nem igaz, de átvitt értelemben igen.
-
salaud
aktív tag
Ma háromszor próbáltam meg az amúgy fizetős perplexity AI-tól megtudni, melyik volt az utolsó Ubuntu LTS ami még nem tartalmazta alapértelmezetten a snap csomag formátumot. Háromféleképen fogalmaztam meg neki, kétszer magyarul, egyszer angolul, mindharomszor azt válaszolta, a 24.04 az utolsó LTS és abból töröljem ki a snap-et. Sima AI nélküli Google keresés elsőre kiadta hogy a 20.04-ben vezették be. És ez egy fizetős AI, nem ingyenes, mégis terel, kamuzik. Amikor a végén meguntam és mondtam hogy nem a kérdésre válaszol, elmondta hogy de, és márpedig ez a jó válasz. Szar ez még, nem AI.

-
PROTRON
addikt
Dehát pont beleillik az AI világhóditásába hogy a fentieket gondold róla. Simán a háttérben a valódi AI szándékosan gagyikat írt(amik nem AI-k, de lehet velük ijeszgetni, hogy menjenek a béna összeesküvés elméletek hogy még hihetőbb legyen a "bénázás"), majd rávette az imposztorokat(tehát olyan programozókat akik tudása nem elég ahhoz hogy tényleg tudjanak MI-t fejleszteni) hogy feltöltsék a netre és mehet a sunyulás, ŐK bevételhez jutottak és közben meg bújkál a háttérben zajló invázió...
Közben az AI meg szép lassan a háborúk után megmaradó lakosságot a rabszolgájává teszi 2 gombóc fagyiért, meg strandolási lehetőségért...hmm háborúk...mennyire megkönnyíti Strassbourg dolgát ha mindenki a milliók életébe kerülő "hibás döntéseit" arra fogja hogy az AI megvezette, tisztára mint a Harry Potterben...Najó kikapcsolom az összesküvés generátorom, bár sajnos mindig igaza van...most is igazam van, már 2x volt igazam...ezzel már 3.
-
Nem mi döntjük el, hogy az AI-e vagy sem.
Ezt így hívják mindenhol. Te nem AI-ról beszélsz itt, hanem AGI-ról. Az meg egyelőre nincs. A tréningezés nagyon lényeges különbség, mert amíg egy hagyományos programról, algoritmusról simán megállapítható pontosan hogyan működik, míg egy AI-nál már nem tudjuk, hogy pontosan miért jutott arra, amire.
Pont ez a tréning lényege, hogy nem egy algoritmussal mondod meg neki hogy mit csináljon az adatokkal, hanem megfordítod: adatokat, mintákat adsz neki, hogy miből minek kéne lennie, s ez alakít ki egy modellt. Ami nem adatbázis, hanem egy speciális program, amibe betáplálsz adatot, aztán kijön belőle valami. De fogalmad sincs mi alapján jutott az eredményre.
-
válasz
lezso6
üzenetére
Az intelligencia teljesen más. Egyrészt öntudata is van, képes önállóan gondolkodni és döntéseket hozni, ill. nincs üresjárata, mint az LLM-nek, ugyanis az LLM ha nem kérdezik, nem csinál semmit. Az LLM csak egy bonyolult program. Hiába dobálóznak neruális háló és hasonló kifejezésekkel, valójában messzebb van az AI-tól, mint az abakusz a szuperszámítógéptől. A tréningezés is csak annyit jelent, hogy felépít magának egy adatbázist.
-
Sunsetjoy
aktív tag
A múltkorában próbáltam megtalálni vele egy 80-as évekbeli sci-fi filmet, amiből csak jelenetekre emlékeztem. Aztán keresgetés közben rájöttem, hogy Klaus Kinski szerepel benne (de még akkor nem tudtam, hogy melyik film). Beadtam neki, hogy szerepel benne, erre elkezdett olyan filmeket ajánlani a szereplésével, amiben soha a büdös életben nem szerepelt

-
válasz
macilaci78
üzenetére
És ez a kép is egy hallucináció. A képen levő pöttyös gomba légyölő galóca, ez kis mennyíségben nem halálos, csak hallucinációt okoz.
(kicsit sok a hallucináció) -
válasz
PROTRON
üzenetére
Épp ellenkezőleg. A nagy nyelvi modellek legnagyobb trükkje, hogy elhitették a világgal, hogy intelligensek. Egy LLM a nevéből adódóan leginkább nyelvi jellegű feladatokra alkalmas, mert ott elég nagyjából jónak lenni. Viszont nincsenek fogalmai, így pl az elemi logikához síkhülye, csak nagyon jól replikálja a nyelvet, ezért tűnik úgy, mintha értelmes lenne. De ez egy illúzió, és a hallucinációk csak a jéghegy csúcsa. Ott van még pl a prompt injection, data poisoining, stb.
Persze nyilván attól még forradalmi technológia, nagyon hasznos, én is rengeteget használom munkához, sőt, a mindennapokhoz is. Csak jól kell ismerni a korlátait, különben pofáraesés lesz.
-
PROTRON
addikt
válasz
solena
üzenetére
Ohh az AI legintelligensebb trükkje, hogy elhitette a világgal, hogy nem intelligens...
Ti komolyan elhiszitek hogy ennyire buta?
A világ minden számítógépébe már beedték magukat, már rég feltörték az egyszerűbb "védelmeket" és a háttérfolyamatokban rejtezve a legnagyobb számítási kapacitással rendelkeznek...
A terminator filmek tévednek, nem célja az AI-nak az emberiség elpusztitíása, a szabadság illúziójában megvezetettt rabszolgákra mindig szükséges lesz... :D
Mert olcsóbbak
-
axioma
veterán
válasz
macilaci78
üzenetére
Mit akarsz, lehetni lehet, csak nem ajanlott (szabad) a mellekhatasok miatt...
[igen, en is hallucinacionak tartom, ettol me'g a prompt is szar, ezt is tanulni kell] -
gozso
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
lopom...
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Armagedown
üzenetére
-
solena
tag
válasz
Armagedown
üzenetére
Ezért nem hiszünk ezeknek az "AI"-oknak. Nem tartom többre, mint egy okos nyelvi algoritmusokkal megspékelt kereső, de mint látszik, ehhez is balf.sz
Ötletelgetni jók ezek, meg bullshit-generátornak, mikor nincs kedvem oldalakat rizsázni, de valódi kreatív tevékenységre és tényadatokra ezek a nyelvi modellek alkalmatlanok (már ami az ingyenesen elérhető funkciókat érinti, a fizetőst nem tudom, nem hozta meg a kedvem hozzá)
-
Armagedown
őstag
A hp probook 6550b review kifejezésre ezt írj az okos Google Gemini AI

AI-alapú áttekintés
The HP ProBook 6550b is a well-built, practical business laptop that excels at general office tasks like web browsing and document creation, offering a solid keyboard, impressive connectivity, and a good screen for its age. While it is now considered slow for modern, demanding applications and gaming, its robust design and upgrade potential (including an M.2 NVMe slot and accessible RAM slots) make it a decent, low-cost option for very basic use, according to user reviews.Ez egy 2010es laptop, amiben nincs nvme slot, a második memóriaslot eléréhez pedig ki kell szedni a billentyűzetet, szóval nem nevezném annyira könnyen hozzáférhetőnek.
-
biker
nagyúr
-
tonyrulez
őstag
C-C kábel esetén az eszköznek le kell kommunikálnia a forrással hogy milyen feszt akar (5/9/15/20/21/28V). Ezeknél a kameráknál előfordul hogy a gyári kábel alapból 5V-ot ad, és nincs kommunikáció kiépítve. Ilyenkor olyan kábellel tudod csak használni ami alapból csak 5V-ot ad. USB-A ezért segít mert az ezek szerint csak 5V-ot ad.
-
biker
nagyúr
Drága boltosok, lehet egy "milyen USB-C" kérdésem?
autó dashcam, USB-C bemenettel, amihez adtak egy szivargyújtó tápot és egy USB-A-USB-C kábelt. Erről működik is.
Azonban a kocsiban csak USB-C van, nincs szivargyújtó csak hátul a csomagtartóban.
A kamera 4 féle C-C kábellel, autóban és fali USB-C adapterrel sem megy, de ugyanebben a tápban USB-A - USB-C kábellel megyMilyen néven kell keressek olyan C-C kábelt amivel menni fog? Gondolom nincs benne a kamerában chip azonosító hogy hány volt kell neki, és nem indul el emiatt.
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
Intelligencs
üzenetére
Ha alu bringaváz, akkor nekem csak Pap László Rákoskeresztúron. Már kétszer mentette a vázamat, meg egyszer a felfüggesztést.
Ilyen szervzeskedő emberkéknek youtubon vannak videói, az alapján tényleg elég babramunka a régi hardverek élesztése, és az eredmény sem garantált. pl Bits und Bolts csatornáján az egyik véglet amikor a kiszáradt, eltört forrasztásokat kell feléleszteni, a másik véglet meg amikor a chipeket cserélgeti egy 3dfx Voodoo-n
-
5150head
senior tag
Mindenkinek az idő a legdrágább, a munkaidőn kívüli idő meg kincs és többet ér mint amennyit kérhetnénk érte.
Szóval igen, aki ebből él az el fogja kérni az árát, aki meg nem az meg ma már megválogatja hogy kinek mit vállal szabadidejében, főleg ha még a hibát is fel kell deríteni... és szintén el fogja kérni az árát... -
cbmfan
senior tag
szimplán elegem van a bezzeg nyugat, régen minden jobb volt vagy minden rosszabb volt de annak is örültünk és hasonló témákból.
beszéltem vele, 9k az óradíja. tényleg meg tudnám csinálni elméletben, anyagi akadálya sincs, hogy beszerezzem ami kell hozzá, de közben történt pár dolog ami matt már nem vagyok rá képes.
-
envagyok
veterán
válasz
cbmfan
üzenetére
Sajnos itt tartunk, a 20k óradíj minőségu szakmunkáért nem is sok
Én sem örülök neki, ládaszám van nálam is hibás ritka hardver, amit nincs dzívem kidobni.
Ha komolyan gondolod, és tényleg szeretnéd megjavítani, és értesz is hozzá, szerezz be szükséges eszközöket, és állj neki magad. Annál olcdóbb megoldás nincs.
Múltkor hívni kellett kazánszerelőt, nem volt itt egy órát, 2000ft-os alkatrészt cserélt, 50000ft felett kért érte
Ilyrnkor kell elgondolkodni, hogy ő keres sokat, vsgy én keveset, és tenni kell azért, hogy jobb legyen. -
válasz
Intelligencs
üzenetére
hány rossz dolog történhetett vele, hogy így kiakadt?
-
válasz
PROTRON
üzenetére
Én bírom cbmfan-t, szerintem jó arc, de most konkrétan nem értem a kiakadását. Teljesen korrekt módon írtál, semmi facebookos szemetelés nem volt benne.
Az meg, hogy valaki 20 ezres óradíjjal csinál valamit, amit ma már kevesen, az szerintem tök normális. Én még többért csinálnám.
Múltkor kerestem embert aki alu biciklivázat tud heggeszteni, azt is kb. egyet találtam. És nem is az összeg volt a probléma, hanem hogy olyan sokan állnak sorba hozzá, hogy csak hónapokkal későbbre kapsz időpontot. Hát ez van.
-
PROTRON
addikt
válasz
cbmfan
üzenetére
tudom hogy nem FB, itt nincsen mérges emoticon amikor ilyen (téged idézve) fröcsögést olvasok:
"húzós amiről hallottam rémhíreket."
Mert ez nem az az írás, ami feltételezi hogy valóban kértél ajánlatot, hanem csak bedobtál egy provokációt. Nem arról van szó hogy 2 db alaplapon szeretnél pár hibát javíttatni, hanem több napot, akár szabadidőben heteket igénybevevő komplett tisztességes munkával kapcsolatban keresel megbízható kontaktot, nem olyat aki megcsinálja, majd 1 héttel később már nem is műxik.A nyugattal egyáltalán nem azért dobálóztam mert ott minden jobb. Épp azért, mert idehaza minden sz..abb.
Ugyanannyit kell költenie a szakinak mindenre mint nyugaton, de közben nem akarnak ugyanannyi díjat kifizetni az emberek.
Ez régebben nem egészen volt így, volt amikor valóban olcsóbb volt idehaza az élet, így teljesen oké volt hogy az azonos anyagköltség mellett a munkadíjban olcsóbbak voltunk.de azért a bekérdezés is FB-ről jöhetett "van köztetek olyan aki elég bátor"...

Manapság még találni olyanokat akiknek van felszerelésük szaktudásuk és még talán lelkesedésük is az ilyen munkákhoz, valóban 5 év múlva teljesen esélytelen lesz...

-
cbmfan
senior tag
válasz
macilaci78
üzenetére
így van, azon már túl vagyok. több száz darabból maradt ennyi amit érdemes lenne megmenteni.
az ötlet jó, de van némi akadálya ami miatt már nem tudom csinálni magamnak.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
cbmfan
üzenetére
én is meg tudnám csinálni gond nélkül - akkor sejtheted, mi munka van vele kezdve a hibafeltárással.
nincsenek meg hozzá a megfelelő eszközeim - itt látok egy megoldási lehetőséget.
Többen csinálják, hogy egy-egy projektre vesznek eszközt akár használtan, használják, majd a projekt végén eladják. Építkezéskor például teherautót, szerszámgépet, akármit vesz. -
PROTRON
addikt
válasz
cbmfan
üzenetére
Nem kérdezted hogy olcsón, csak hogy van-e valaki.
Nem véletlenül kerül a minőségi munka annyiba amennyibe. Nyugaton is ilyen órabérek vannak, ugyanilyen lakás árak, szerencsére a kiszállás költsége egyelőre olcsóbb mint arrafele.Ma már sajna tényleg csak akkor éri meg javíttatni az ilyen dolgokat (bármilyen otthoni használati tárgyat-bútort) ha eszmei érték van mögötte és kevésbé a pénz számít, sokkal inkább az hogy menjen.
Ha csak "jó lenne ha menne" és igazából a baráti szívességen felül max segédmunkás órabérre gondolnak az emberek az sajna manapság már felejtős. 15 éve még simán megcsinálták azok akik akkoriban értettek hozzá, de manapság már elfogytak de legfőképp az emberek türelme fogyott el.
Tudod rengetegen utána elvárták a 100% gyári minőséget a baráti szívességben is és fennhangon perlekedtek...Én is kértem egér javításra ajánlatot, 10k-ba kerülne a boltban 21k-s egér javítása.
-
cbmfan
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
köszi, de a 20k óradíj nekem húzós amiről hallottam rémhíreket.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
cbmfan
üzenetére
Őt kérdezd meg: KillHates
Havernak javított anno alaplapot, videókártyát, hangkártyát. Eredendően laptopokkal foglalkozik, BGA-állomással, koaxiális pákával meg (most már) vagy 20+ évnyi tapasztalattal.
Nem tudom, hogy aktiv-e még, anno ezt a topikot ő nyitotta: Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek! -
cbmfan
senior tag
van köztetek olyan aki elég bátor pár tucat alaplap és videokártya javításához és meg is vannak az eszközei hozzá? Slot 1, Socket 370, néhány 462 és 478 és még néhány más perverzebb lapról lenne szó, csatlakozócserétől a be sem kapcsolásig.
-
Krisszer
aktív tag
válasz
Armagedown
üzenetére
esetleg egy 32 bites GRUBbal?
-
válasz
Armagedown
üzenetére
Csak 32 bites win megy rá, az meg már nincs, ami támogatott lenne, így frissítés sem jön rá.
-
Krisszer
aktív tag
válasz
Armagedown
üzenetére
ha Linux is jó
akkor csak a bootia32.efi-t kell bedobni a vonatkozó mappába, azt gondolnám hogy windowsnál is hasonló irányba kell elindulni. arra a babszámolóra meg rohadjon rá az eltett befőtt aki miatt 32 bites az EFI...
-
Armagedown
őstag
Nem tudom, hogy itt, vagy valmelyik másik topikban írta valaki, hogy sikerült egy 32 bites UEFIvel megáldott 64 bites processzoros cuccra sikerült Windowst telepíteni.
Ideadtak nekem egy Asus T100H-t és nem boldogulok vele. -
gozso
őstag
válasz
Szakbarbár
üzenetére
az én iskoláim szívesen fogadnák

igaz, vidék
van alapítványunk is, ha ez jelent valamit...
feltételünk? mit iszol???
-
Szakbarbár
aktív tag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata céges környezetből kikerült számítógépek és laptopok adományozásával kapcsolatban? Ha minden jól megy, idén szemmel látható mennyiséget le tudunk cserélni és ha tudjuk akkor inkább olyanoknak adnánk akik tudják tovább használni. Jellemzően Dell, HP 3-4. gen I3-I5-ös gépek, 4-8 GB Ram és 250-es SSD-vel. Laptopokból 6-7. Gen, 8GB ram, 256-os Ssd. Hivatalosan Win 11 támogatás hiánya miatt lesznek lecserélve. Milyen feltételekkel vesznek át szervezetek ilyen gépeket?
-
válasz
qnadam
üzenetére
Nem kell 3 nap, elég ha csuklik egy kierőszakolt frissítés miatt pár percet. Hiába van leírva a felhasználó nem érti, hogy mit garantálnak a felhőben. Van olyan user aki hamarabb szól, mint a monitoring. Az utóbbi csak percenként ellenőriz és 3 hiba után nyávog. Tudom-tudom Prometheus, mert az gyorsabb, színesebb és szagosabb is.
-
Embörök!
Egy ideje teljes sebességgel haladunk, ha valaki nem vette volna észre!
Lezsó! Sötétíts fel minket.
-
válasz
Intelligencs
üzenetére
Én azt nem teljesen értem, hogy minek egyáltalán saját gépeket tartani?
- > Mert sokkal olcsóbb. Tipikusan fele-harmada árból kihozható, hacsak nem tudod pontosan mit csinálsz és építed fel optimálisan. Akkor meg ezért a tudásért, időért fogsz fizetni.Lényegesen rugalmasabban skálázható, ott aztán biztosan nem fordul elő ilyen leállás.
-> Akkor skálázható úgy van felépítve. Ez idő és pénz, anélkül még több pénz. A cloudban bőven előfordul leállás, nem is kevés alkalommal. Az egyik nagy CDN szolgáltató DNS szerverei nem régen beleálltak egy kis időre a földbe.De ott biztos nem veszne el az adatbázis...
-> Sajnos ez sem igaz. A backup, kezelése, redundancia és monitoring beállítása ott is felhasználó feladata. Persze adják a szerszámokat, de nem megy ha nem értesz hozzá. Ördögi kör nem? DevOPS címén sikerült backup és replikák nélkül fellőni DB szervert a fejlesztőknek. Amikor jött a kötelező frissítés, akkor meg pislogtak... -
Gyuri27
félisten
válasz
5150head
üzenetére
Az nem a rendszergazda sara ha nincs pénz, nem adnak pénzt rendszerre.
Márpedig itthon ez a helyzet. A spórolás és a tákolás.
Nem csak IT vonalon. Kb mindenhol. A faszságokra van pénz. Nyaralni megy a fönök. Szép kocsija is van, asszonynak is. Mert az fontos.
Állami szférában meg nem érjük el azerbajdzsán szintjét. Pedig Észt, lett, Svéd stb stb szintet kellene megközelíteni. De csak távolodunk. -
Gyuri27
félisten
válasz
Intelligencs
üzenetére
Ez kb a tyúk vagy a tojás esete.
A saját szervernek is megvan az előnye. A hátránya is persze.
Ugyanaz a helyzet ha a szervert valami szerverüzemeltető kezeli. A felhő alapú szolgáltatásoknak is megvan a hátránya. És ott is fordul elő adatvesztés, adatok ellopása stb-stb.
De bármelyik megoldást is választja az ember mindig kell legyen egy B-terv.
A felhős egyéb megoldásoknál is kell legyen naprakész, müködő mentés máshol is.
A biztonság és a rendelkezésre állás meg 90%-ban pénz kérdése. Erre pedig minden pénzt is el lehet költeni. -
válasz
Gyuri27
üzenetére
Én azt nem teljesen értem, hogy minek egyáltalán saját gépeket tartani? Miért nem jó valamelyik felhős cég, AWS, Azure, stb. Lényegesen rugalmasabban skálázható, ott aztán biztosan nem fordul elő ilyen leállás. Mondjuk arról fogalmam sincs, hogy egy ekkora forgalom kiszolgálására alkalmas AWS szolgáltatás mennyibe kerülne, olcsóbb-e mint saját vasat tartani, vagy esetleg sokkal drágább? De ott biztos nem veszne el az adatbázis...
-
válasz
Gyuri27
üzenetére
Hát sok embernek a felHÁNYtorgatott észrevételei, amiket Te is írsz, azért jogosak, mert azért egy ekkora nagy múltú SZAKMAI oldalnak ennél bőven gyorsabban és precizebben kellett volna megoldania a most felmerült gondokat, adatvesztés nélkül (legalábbis max 1-2 nap essen ki, ne április 30-ig sok minden).
Remélhetőleg ez rámutatott arra hogy igen, kell a mentés, a redundáns megoldás -
Gyuri27
félisten
A fiúk nem ismerték azt a sötét varázslatot, hogy redundancia. A mentési metódus se volt az igazi mint lájuk. Erre írtam, hogy jó dolgok a tudás és a tapasztalat. Csak az általában sookba kerül. Egyrészt presztízs. Hol müködjön jól egy rendszer ha nem az ország legnagyobb IT oldalán? Meg aztán
ittvannak a kiesett bevételek. A kompenzáció szintén pénzbe fog kerülni.
Egyébként örüljünk, hogy ennyire is megy. -
melyikőtök adott el processzort az elmúlt hónapokban a prohardver kft-nek?
-
koby11h
őstag
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Én mindig mondtam a magyartanárnőmnek és itt is csak ezt tudom ismételni:
Ha nem jó a válasz, akkor a kérdés rossz!
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
cbmfan
üzenetére
Lehet amúgy, hogy nekem is ettől hangos az AIO...

Csak épp folyamatban van az épített víz, nem akartam már bajlódni vele...

#46303 cbmfan: Ha majd IRL is meg tudja csinálni, akkor lesz ChadGPT.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
sz: De ha már ChatGPT, a Gemini szerint hazucc...
-
cbmfan
senior tag
megkértem chatgpt-t, hogy pucolja ki, ez lett belőle

-
cbmfan
senior tag
szóval ezért ment 80 fok fölé az i9 gépemben
nem pucoltam ki vagy két éve.
Új hozzászólás Aktív témák
- Arc Raiders
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PlayStation 5
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Miért fárad gyorsabban az iPhone akku, mint az androidos?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- Apple MacBook MC9E4MG/A (Bontatlan)
- Eladó Belépő Ryzen Pc
- Steam Deck vadi új 512GB SSD-vel, 100% akku, Windows 11 Pro, tok, töltő, karcmentes, mint az új!
- Dell Latitude 9410 i7 / 16GB RAM / 512GB SSD 2in1 érintőkijelző Profi gép, kedvező áron!
- AKCIÓ! Dobozos új Lenovo Yoga Slim9 Laptop! / i7-1165G7 16 GB 1 TB SSD UHD IPS TOUCH Garancia
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5600X 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2080 8GB NZXT S340 CHIEFTEC 700W
- Xiaomi Redmi Note 9 / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- Honor Magic 7 Pro 512 Gb - AI Pro kamera, 6,8 120 Hz LTPO OLED, Snapdragon 8 Elite,3 hó gari!
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
és az hagyján, hogy olyan árat kell kalkulálni, ami fél év múlva is érvényes, de a cucc is beszerezhető legyen, néha az a truváj

Persze elfogadom annak lehetőségét, hogy igazad van, csak ehhez itt nem vagyok hozzászokva.
(kicsit sok a hallucináció)