Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
schawo
üzenetére
Hát ez így pontosan igaz, de mivel nem megélhetési fotós vagyok, ergó nem úgy indulok el otthonról, hogy akkor most fix távon fogok műtermezni, ezért ha csak 1 fix lenne nálam, akkor sok lehetőségről lemaradnék.
Ennek van egy jó oldala is, biztosan kevesebb expó kerülne a gépbe, ha egy fix obival mászkálnék
-
törölt tag
válasz
kamilyon04
üzenetére
Én pusztán a saját szokásaim és idegrendszerem alapján állapítottam meg amit mondtam. Nem mondtam hogy a végeredmény ugyanaz lesz egy pro zoommal, mintha fixekkel fényképeznél. Nekem így lenne szimpatikusabb a dolog. Ebben a felállásban nem kellene azon gondolkodni , hogy akkor ma mit is vigyek magammal, hanem a nyakamba akasztom a gépet, egy pótakksi a zsebbe, aztán haladok fotózni.
Fixekkel pedig: Oké akkor most melyik táska is kell? Jaj hova raktam a 17es UV szűrőjét? Ohh.. 3 fixem van, akkor 3x annyi lenspenezés. Számomra ez pusztán csak szívás. Semmivel sem érzem jobban a technózás érzését, mert több objektívem van.
-
kamilyon04
csendes tag
válasz
üzenetére
Nem tudom elképzelni azt a szitut, amikor egy nem "techmegszállott" embernek ilyen fix sora lenne.
Ebből a sorból is max. hármat birtokolnék szívesen, és akkor sem gondolkodnék a zoom eladásán.
Tükörreflexes koromban 5 objekítvet használtam folyamatosan, szerintem volt olyan hogy egy fotózáskor 2 óra alatt 15-20szor cseréltem őket. (Az pár év után már látszik váz bajonettjén![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Amikor ez ment akkor is kb 1 hónapban egyszer kellett körtepumpázni, más takarításra, ne adj isten szenzortisztításra soha nem volt szükség. Mióta Oly van, azóta egyszer használtam a körtepumpát a váz ellen, mert annyira ki van találva a takarítókája.Szerintem helyes objektív cserélési technikával meg lehet előzni az ebből eredő problémák jelentős részét.
Fix (link) - zoom vitában pedig miklosrabi féle cikkekkel nagyjából egyet tudok egyetérteni.
És bár a cikkben is szerepel az ellenkezője, nekem egyértelművé vált az évek során, hogy az sosem lesz igaz, hogy egy zoom kivált x db fixet, ahogy az sem, hogy x db fix kivált egy zoomot. -
törölt tag
válasz
kamilyon04
üzenetére
Sok kis pogácsa kitesz egy jó nagy kolbásznyi helyet. Sokaknak sokkal kényelmesebb ezzel az obival kiváltani 3 fixet. Én pl inkább félteném a cuccomat itt ott útszélen cserélgetni, megadva az esélyt a sérülésre. Inkább raknám fel a 12-40 et egy UV szűrővel aztán kiváltottam vele a 12-14-17-20-25-45 sort kb. (nappalra) Éjjel megeshet hogy kellene az a plusz fény amelyiket némelyik fix ad, de valamit valamiért alapon ezt simán beáldoznám a kényelem oltárán. Hisz ezért váltanak tükrösről milcre, kisebb könnyebb= kényelmesebb
-
kamilyon04
csendes tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
itt van a mintabolti normál kitobis szett, bár szerintem érdemes meggondolni, hogy itt veszel-e kitobit 40-ért, vagy az apróban 20ért... (ha elromlik (kicsi rá az esély) veszel még egyet, és még mindig pénzednél vagy)
40-150 kit telére ugyanez igaz, Dunát lehet vele rekeszteni az aprókban, én sem tudom eladni a sajátomat. Dupla kit mondjuk alapból nincs em10-ből a mintaboltban.(#53893) ati3x 12-40: ha tükörreflexes oldalról nézi az ember akkor valóban "nem is olyan nagy", de a m43 gépekhez nekem nem illenek ezek a nagyobb objektívek, épp az a frankó ebben a rendszerben, hogy kis pogácsákkal lehet kis vázakat használni.
Ha nem pogácsa van, hanem fél kolbász, akkor már nem az igazi a dolog.
Mondom ezt úgy hogy 12-50-et is használok, (egyébként nagyjából megelégedéssel, és a nagylátószög miatt esett erre a választásom). Utazásokkor frankó, gondolom a 12-40 még jobb lehetne.
Ati3x tudnál olyan képet mutatni, amikor valamit lefényképeztél a 12-50-nel, de sajnos az objektív nem tudta hozni azt, amit vártál? Velem eddig ilyen nem nagyon fordult elő. -
ati3x
senior tag
válasz
tandrej
üzenetére
Tudom ironikusan írtad a 12-40-et. Elöször én is szörnyülködtem az àràn, de jobban belegondolva, nézegetve a képeit, egy baromi jó kis obi. Egyre inkàbb birizgàlja a fantàziàm. Mert ugye kéne valami nagylàtó 12mm a kites 12-50, hàt khm.. Az oly fix pedig aranyàr. Sami 12 ok, de manuàl. Kéne vm 17-25 között. 17/1.8 dràga 2.8 nem igazàn dícsérik... 20-as faja egész óccson ki lehet fogni, de lassu af. 25 pana/oly dràga.. A 40-es végen meg ki lehet(ne) vàltani a 45-öst. (de nekem màr van) A 12-40-nek egy hàtrànya van: nagy. Akkora mint a 12-50. Amit a mérete meg inkàbb a képe miatt nem szeretek. Szal fogós kérdés, még mindig nem döntöttem el, fixesítek vagy Prosítok... :-)
-
schawo
titán
válasz
Tin_Shield
üzenetére
+1
-
Tin_Shield
őstag
válasz
tandrej
üzenetére
Úgy látom a normál kitobival nincs duplakit a mintaboltban. Próbáld ki, hogy milyen a villanyzúm, és ha neked bejön akkor bele lehet ugrani, korrekt áron van a duplakit. Én mondjuk a sima kitobival venném, használnám, és ha kell a tele akkor ~40e környékén szinte mindig lehet találni gyakorlatilag új(szerű) garanciális darabokat. Ha pedig kiderül, hogy nem is kell a telezúm, a maradékból szinte kijön egy 45 f1.8, vagy egy Pana 20 f1.7.
-
tandrej
csendes tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
E-M10 1442 EZ + 40-150mm ezüst Kit egész pontosan ezt néztem ki a mintaboltban.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
tandrej
üzenetére
Kitobjektív mércével mérve rendben vannak és jól használhatók, persze csodát nem szabad várni. Melyik alapzúmmal vennéd? A 14-42IIR valamivel jobb mint a 14-42EZ (palacsinta). A 40-150-nel nekem nincs tapasztalatom, de nem emlékszem, hogy panaszkodtak volna rá.
A 45 f1.8 jól sikerült darab abszolút mércével is, az ár/érték arányt tekintve pedig az egyik legjobb m43 objektív. Ha bejön a gyutáv bátran megveheted.
Ha a portré helyett inkább a normál gyutávot (ekv. ~35-50mm) részesítenéd előnyben van a rendszerben több príma fényerős fix, pénztárca függvényében bármelyiket választhatod, nem nagyon fogsz csalódni. -
tandrej
csendes tag
Sziasztok!
Nagyon sokat gondolkoztam, hogy milyen gépet vegyek. A sok olvasás után oda jutottam, hogy az Oly EM10 dupla kit-re esne a választásom.
Nem vagyok otthon az obik terén, mivel a régi fuji bridge gépemet szeretném "frissíteni". Mennyire használhatóak a kit obik? Főleg a kislányomat növekedését szeretném megörökíteni jó minőségben. Tudom, vegyek 12-40-es 2.8-as obit
, viszont a keret az véges... Milyen obi lehet számomra a megfelelő? Fix 45-ös?Előre is köszönöm a tanácsokat!
-
.mf
veterán

Valakinek jelmez Halloweenra? Bár kicsit lehet, hogy szűk

-
arn
félisten
mennyiert lehet eladni egy sandisk 128 gigas sdt? 45/45mt tud, bontatlan.
az elejen ugy voltam, hogy hasznalom, de meg tomoritetlen fuji rawbol is vagy 4e fer ra, total felesleges.
-
Rum.cájsz
tag
Hűű, ez volt ám a válasz, köszi...

Amíg eljutok a tesztek helyszínére (gép tapizás+obi kukkolás) addig még egy rakás teszt oldalt is átrágok, az általad vázoltakat is részletesen átnézem.
Egy szó mint száz köszi az infót, meg annak is aki hozzászólt a kérdéshez, építő társaság...
-
jjeahh
nagyúr
mft gépek-re max hány voltos vakut lehet felbiggyeszteni, nem tudja valaki? vagy hülyeséget kérdeztem? ami canonon műkszik, az mft-n is?
-
.mf
veterán
válasz
Rum.cájsz
üzenetére
Na látod, már más a leányzó fekvése.
Ha túrázás, akkor kérdés még az, hogy mennyire van kedved / időd obikat cserélni. Ha stabis Oly vázad van/lesz, akkor az Oly 40-150 olcsó (használtan 40k) és jó képű. A nagy átfogásúak közül az Oly 14-150 és Pana 14-140-II (f3.5-5.6) járt nálam, és képileg az előzőt találtam jobbnak, de lehet, hogy ez csak az egyes darabok variancája; mindenesetre 14-150 az irányjelzős aprón is van éppen pár eladó (80-90k), míg a 14-140-II újabb, ritkább, drágább (120k); viszont stabis, ha Pana gépet veszel.
Alapzoom:
12-32 nagyon kicsi és kompakt, és jó a képe (inkább a hosszabb végén); viszont ritka.
Az Oly 14-42-II-R nagyon olcsó (használtan 20-25k), kompakt és korrekt képű.Mint feljebb írtam, nálam az alapkiszerelés EM5-ön 12-32, valamint 17 és 45. Ez jön velem alapból mindenhova. Aztán ehhez teszek még hozzá egy-két dolgot, attól függően, hogy mi várható:
- 14-150, ha turistáskodni megyek
- 25 f1.4, ha gyenge fénybe megyek fényképezni
- halszem, mert néha kedvem támad hozzá, valamint mert nincs UWA fix a rendszerben.A 20-as még egy kompakt, fényerős, éles obi, használtan 70 körül is ki lehet fogni, és egy praktikus látószög. Én inkább a 17-est szoktam használni a látószöge és a gyorsabb fókusza miatt; viszont az nagyobb, kevésbé éles és drágább.
Attól függően, hogy mekkora a kereted és mik a preferenciák (mennyire kell tele, mennyit portrézol, mennyire fontos a méret), a helyedben a következőket fontolnám meg:
- 14-150 (általános nappali túraobi) + 20 (univerzális kompakt fényerős fix estére)
- 14-42-II-R + 20 + 45 (portréra kistele) vagy 40-150 (természet, város, de portrénál kevesebb boké és kevésbé éles)
- 12-32 (szélesebbről indul, kisebb, élesebb, de drágább) + 20 + 45 vagy 40-150 -
Rum.cájsz
tag
Első körben én is a GX7-t néztem ki magamnak, nekem nagyon kényelmes a tartása, jobb mint a G6-é. A gombjai ugyanott vannak mind2 modellnek, de a GX7-nél egy kicsit kintebb állnak és ettől sokkal jobban, kényelmesebben használhatók.

Az a 100-300 a nagytelék között vitán felül a legjobb ár(érték)/minőség/rajzolatú obija (mindent beleszámítva), főleg használtan.
Tehát ne kapkodd el az eladást, ez lehet engem fog érdekelni, a GX7-n nagyon jól használható, engem teljesen megvett ez az optika...
-
Studi
veterán
válasz
Schanyee
üzenetére
Jó.

Nem sok racionalitása volt a váltásnak, inkább csak vágytam a GX7-re, mintsemhogy szükségem lett volna rá. De szeretem nagyon, remek cucc. Egyelőre csak a forgatható kijelző hiányzott pár helyzetben, főleg portré állásnál.
Az érzékelő előnyét nem annyira használtam még ki, abban már elég pöpec a G6 is. A 100-300 pedig még nem is nagyon volt rajta, mostanában nem vettem elő. (el is gondolkoztam azon, hogy el kéne adni...) -
eeXaa
addikt
válasz
Rum.cájsz
üzenetére
...az egész rendszer legjobb általános célokra felhasználható obija a pana 12-35/2.8 ár/érték viszonylatban...
...van benne stabi is, ami videóhoz nem lényegtelen, kicsi, könnyű, és nem túl drága, vagyis kevesebb mint egy jó minőségű fix sor..szerk: persze akinek az ezen kívűl eső tartományok elengedhetetlenek, annak ez nem lessz az legjobb ár/érték általános obi
-
Schanyee
senior tag
válasz
Rum.cájsz
üzenetére
Ha nem kell a nagy fényerő akkor a Pana 12-32 is egész jó ilyenre. Jó kicsi, 12-ről indul, hátránya talán az lehet, hogy csak 32 a vége, de ez engem street fotózásnál nem zavart egyáltalán. Csak nincs neki használt piaca, aki megveszi nem sűrűn adta eddig el. Plusz jó minőségi cucc, asszem alu a váza.
-
Rum.cájsz
tag
válasz
Rum.cájsz
üzenetére
A PRO minőség minden rendszerben PRO minőséget jelent PRO áron.
Azért bátorkodtam felvetni, mert ha a próbák során valamelyik a szívemhez nőne, mert én ilyen vagyok, ha megfog, akkor nem eresztem és akkor még az is elképzelhető hogy pápá tükrös...
Tehát mindent végig kell próbálni, amire lehetőség adódik, ennyi a tanulság! -
Studi
veterán
válasz
Rum.cájsz
üzenetére
A 12-60 nem erre a rendszerre készült, hanem 4/3-os. Emiatt bőven vannak hátrányai, sajnos lassabb vele az AF, sokkal nagyobb és nehezebb (ez DSLR-hez méretezett cucc), valamint még egy átalakító is kell hozzá. Egyetlen előnye a másik két obival szemben, hogy olcsóbb.
-
Rum.cájsz
tag
Úgy látom köll ide majd egy valamire való obi-próba is.

A PRO-zoomok? 12-40/2.8, 12-60/2.8-4, 12-35/2.8... mindegyik ekv. 24 mm-ről indul!
Ezekről tud valaki nyilatkozni?
A középső az átfogás miatt nagyon jó, de bizony már elég nehézkes, a másik kettő szűkebb, fényerősebb és kisebb is.
A szakboltokat keresem majd fel és 1 kerek napot szánok rá, ha majd lemegy a kóbászfesztivál...
-
Studi
veterán
válasz
Rum.cájsz
üzenetére
Nem, semmivel nem rosszabbak, mint más gyártók hasonló zoomjai. De mi nagyon szeretjük a fixeket.

Amit a zoomok közül jobban szoktak dícsérni az átlagnál, alap tartományban: a Pana 12-32-t a nagyon apró mérete, és az ekv 24mm-es induló gyújtótávolsága miatt, valamint a régebbi Pana 14-45 és a legújabb Pana 14-42 obit, az átlagnál kicsit jobb képe miatt.
Ha szereted a zoomok kényelmét, akkor mindhárom túristazoom is korrekt képet varázsol (Oly 14-150, Pana 14-140 két verziója), vagy a kétzoomos felállások is jó kompromisszumok. Árban most a 14-42-k olcsók, és az Oly 40-150-ek. Képben talán a Pana 14-42/II és 45-150 kombinációja a legjobb.Annyiféle hasonló teljesítményű zoom van a rendszerben amúgy, hogy nehéz közülük kiemelni bármit is.
És persze vannak a pro zoomok...
-
ribarszki
őstag
válasz
Rum.cájsz
üzenetére
Vigyél egy túraobit, 14-150mm és öröm bódottá. Vagy ha nagyon kicsiben akarod megúszni, szinte kompakt méretekkel akkor tegyél rá egy fix Pana 20/1.7 obit. Mellé bedobsz egy Olympus 45/1.8-at portrézásra és ennyi. Én úgy látom sok keresgélés után, hogy ez a két legobb árérték arányú objektív jelenleg a piacon. A Pana 20/1.7 és az Oly 45/1.8.
Aztán majd mások megcáfolnak.
Nem rossz az Olympus 14-42-es kitobi, de nekem valahogy nem jött be. Színei, kontrasztja nem az igazi. Nehéz megmondani, de valami hiányzott a képekből.
-
Rum.cájsz
tag
Pontosítva tenném fel a kérdést, mert ez így elég pongyola volt...

Alapból azért kerestem meg ezt a topicot, mert túrázáshoz kerestem volna valami elfogadható szettet, a jelenlegi tükröst biztos hogy nem viszem el többet.
A vázak terén kezdek képbe kerülni, ami esélyes szigorú taperolásnak lesz kitéve.
A kérdés az, hogy melyik a legjobb ár(érték)/minőség/rajzolat arányú obi, amit egy túrázáshoz ajánlotok?
A felmerülő feladatok: tájkép, csoportkép (némi portré) készítése, (később esetleg streetfotózás)
A macrot szándékosan nem írtam, mert azt az 50/1.2-vel oldanám meg, közgyűrű és/vagy fordítógyűrű segítségével. Természetesen ezt portréra is használnám.
Tehát ez az egyetlen fix optika a rendszerben, jelenleg.
A Sami 7.5 halacsaka nagyon szimpi, akár ez is tekinthető egy fix (beszerzendő) darabnak.
PS: érdekes hogy pölö eddig senki sem említett egyetlen zoomot. ennyire sz@rok...?
-
ati3x
senior tag
válasz
Rum.cájsz
üzenetére
Nekem is van, most vettem egy "parci"-ért átszámítva. Hónapokig porosodott a helyi médiamarkt-ban, megkegyelmeztem neki..
Szerintem jó kis obi.. Igaz manuális, de pont ennél az obinál nincs túl sok értelme az AF-nek.. Engem igazából a színek fogtak meg... Mechanikailag is rendben van, nagyon is! -
n.andras74
aktív tag
Az evolúcióm ...pana müanyag kit-obi...siralmas. Majd jött a 14es pici, élesebb mint a kit obi nagyon megéri az árát, majd a 20as mindenbe jobb csak lassú, de nem zavar,szerintem örökös obi marad... Kellet alá valami mégiscsak ...akkor 9-18!...imádom.

-
.mf
veterán
válasz
Rum.cájsz
üzenetére
Aha.
Szóval ez a kérdés olyan, hogy
" - Akkor most melyik a legjobb ár(érték)/minőség arányú kocsi?
- Suzuki Swift. Nagyon olcsó, keveset fogyaszt, kis szervizigényű, megbízható, és az is elvisz A-ból B-be.
- Oké. Remélem bútorszállításra is jó lesz."Pl. árához képest nagyon jó a 45-ös -- ha valaki portrézik. De ha valaki tájképezik, akkor azzal meg van lőve. A 14-es egy olcsó de korrekt széles obi tájképekhez -- de ha torzítás-mentes fej-váll portrét szeretnél vele lőni, akkor a kép tizedére kroppolhatsz, és háttérmosásod se lesz.
-
kamilyon04
csendes tag
válasz
schawo
üzenetére
Azt akartam irni hogy a "8mm-nél is jobb" csak a telefon autocorrectje "javította". Ez előtt az obi előtt nem gondoltam volna hogy halszemnek lehet ilyen felbontása, és még becsillanni is szépen tud, szóval én eléggé oda vagyok érte.

Ajánlom bárkinek, akitől nem áll távol a halszemen át nézés
-
-
Rum.cájsz
tag
Akkor most melyik a legjobb ár(érték)/minőség arányú optika a m43-ban? Tudom kinek melyik, de mégis...?

mert úgy tűnik, hogy egyik másik túlárazott tudásához mérten.
Ez amolyan kis közvélemény kutatás akarna lenni.
-
.mf
veterán
válasz
schawo
üzenetére
Szerinted

Viszont látószögileg nekem és arra, amire én használom (tájkép, városkép), előnyösebb a 20-asnál. Gyakran pont az a pár fok kell. A 14-es meg már túl széles, túlságosan eltávolítja a témát.
A kettő rajza, kontrasztja is más.
Nem tudom, hogy élőben is próbáltad-e már, vagy csak a tesztek alapján mondod. Igen, lehetne optikailag jobb; de egyáltalán nem olyan rossz, mint ahogy sokan vakon és tesztábrák alapján rámondják.
Na meg igen, szóval van azért még 17 f2.8, illetve a 12 f2-t sem dicsérik. -
ati3x
senior tag
És a pana 15/1.7? Igaz nem occó..
-
Gondwana
addikt
válasz
schawo
üzenetére
(Nem keverted picit össze a 2.8-as gofrival?)
-
|AP|
veterán
a 12-32-t én is nagyon szeretem a mérete és az átfogása miatt, az egyik leghasznosabb obi. Bár korrekt képe van, azért néha hiányzik a "wow" faktor, nem tudok jobban fogalmazni, mégiscsak egy kitobi

Ezért is, és azért is hogy fejlesszem a szemem normál gyújtótávolságon jó lenne egy 20-as. Bár mostanában azért sok minden kavarog a fejemben (20-as, 9-18, LX100....), az lesz a legjobb, ha nem veszek semmit

-
Freddy76
addikt
válasz
kamilyon04
üzenetére
A 14 és a 20 között szerintem óriási a különbség. Nézd meg ezt az oldalt, állítsd a kis "gombokat" FX-re (FX objektív, FX váz), majd tekerd 28-ra és 40-re. Ez szerintem merőben eltérő felhasználhatóságot eredményez, nagyobb jóval a különbség ekv. 28 és 40 között, mint 150 és 300 között...
Arn-nal egyetértek, a 20 a tökéletes allround. Oly-n a 20 volt fönt sokat, most a fujin a 27 (ugyebár mindkettő ekv. 40 mili).
De kérdés persze, hogy mire kell.
-
kamilyon04
csendes tag
Egy 14mm és a 20mm között Szerintem lényegesen nagyobb különbség van a felhasználási területét\látószögét tekintve, mint a 20 1.7 és a 25 1.8 között.
A 20ason sokat gondolkodtam én is. Ha egy fix objektívet választhatnék akkor én is a 20at választanám. De szerencsére többet lehet
.
A 14 nekem az egyik ideális választás, ahhoz meg közelinek talalom a 20at. Igy lukadtam ki a 25nél -
.mf
veterán
Csak mert nem volt 12-32 vagy 17-esed
én legalábbis e kettő között vacillálnék. 20 vs 17: néha pont az a pár fok extra látószög kell, miközben kropolásnál kicsi a kettő között a különbség; és amikor a nagy fényerő játékba jön, azaz este, akkor a 17-es sokkal gyorsabban talál fókuszt. Persze, a 17-esnek meg máshol vannak a hátrányai, méret, becsillanás...
Egy ideje már csak a 12-32, 17 és 45-öst viszem magammal. Speciális alkalmakra a 7.5, 25 f1.4 (esti / gyenge fényes (pl. koncert) képeléshez) és a 14-150 (nappali turistáskodáshoz). A 12-50 és a 20 pedig már csak a port fogja... -
arn
félisten
válasz
kamilyon04
üzenetére
nagyon mas latoszog es felhasznalasi terulet a 20as es a 25os. nekem a pana 25os kepe jobban bejott (de ez szubjektiv). de mire akarod hasznalni? az legyen a donto...
ha egyetlen obit kellene valasztanom, hogy melyik a legjobb obi az egesz rendszerbol, minden szempontot figyelembe veve, az a 20as lenne.
-
n.andras74
aktív tag
válasz
kamilyon04
üzenetére
50ezer a javítása bármilyen gondja van az olynál gari nélkül... Mérlegelni kell a árkülönbséget.
-
kamilyon04
csendes tag
válasz
szaby_gyerek
üzenetére
Robin Wong a cikk elején tisztázza,hogy olys. De a képek elég beszédesek. Márhogy nekem mindenkepp
Az af-et a 20asra írtam.
Még elgondolkodom, hogy USA cagy mintabolt legyen, a garancia miatt. -
ROBOTER
addikt
válasz
kamilyon04
üzenetére
Nekem van, de nem futottam le vele köröket. Megvettem az E-M10-zel. Főleg panorámázok vele. Nem találtam még rajta hibát.
-
szaby_gyerek
tag
válasz
kamilyon04
üzenetére
Jelen. Élőben nem tudom megmutatni mert soproni vagyok.
1: én 17mm és 45mm közé vettem
2: igen, nagyobb, mint 20-as, de a 25-ös panaleicánál jóval kisebb
3: dehogy, msc fókusza van, hangtalan és bitanggyors
4: Robin Wong Olympus alkalmazott.
Nem tudom megmondani, hogy jobb-e, de az árat és az f1.4 vs f1.8 közötti elenyésző különbséget valóban érdemes megfontolni.
5: 75-ért egy ideig nem lesz, annál újabb holmiról beszélünk.
-
törölt tag
válasz
kamilyon04
üzenetére
Ezzel a forrással lényegesen egyszerűbb. Megveszed kint, hazahozzák neked. Használod 1 hónapot, ha nem tetszik, egyből eladod a vételáron. Problem solved.
-
kamilyon04
csendes tag
Van itt valakinek olympus 25 1.8 a birtokában?
Nagyon gondolkodom egy ilyen beszerzésén, meg lennének is érveim arra, hogy miért nem a 20 1.7-et választom, de jó lenne esetleg kipróbálni, vagy csak megtapogatni.1: van 14 2.5-öm, ahhoz ragaszkodom a számomra ideális méret-látószög-fényerő miatt. Úgy érzem, hogy a 20as túl közel lenne gyújtótávolságban.
2: Lényegesen kisebb mint a panaleica, de lényegesen nagyobb, mint a 20as pana.
3: Nincs olyan lassú-hangos fókusza mint a 20-asnak
4: Jobbnak írják a panaleicánál is, ráadásul annyi újan, mint a panaleica használtan...
5: Jó lenne használtan, de -ennek gondolom- nem túl nagy a valószínűsége egyelőre, illetve van egy olyan érzésem, hogy nem lesz használtan sem 75ezer, mint a 20-as, vagy a 45-ös.
Az oly-bolti ára kedvezménnyel is 110000e körül alakul, viszont usa ibéjen van olcsóbbért szintén új, lenne is aki hazahozza...
Valaki (legalább elméletben) nem futotta le ezeket a köröket hozzám hasonlóan? -
arn
félisten
válasz
ROBOTER
üzenetére
szerintem is jo obi... a szelen taknyol, de amugy hasonlo rajzot, szineket, kontrasztot inkabb fixtol lattam. igaz nem probaltam a pro zoomokat, de ez volt ezidaig az egyetlen zoomom, aminek szep, jellegzetes kepe volt, a tobbi amolyan jellegtelenul "zoomos". a fuji 18-55ot is sokan dicserik, es lehet pixelbuzulva jobb, de a kepre ranezve jobb volt az oly.
amugy en sem tudtam mit kezdeni vele, igy eladtam. erdekes modon viszont a 12es sami/fuji azota az egyik kedvencem lett.
-
madgie
titán
válasz
n.andras74
üzenetére
Fuji. Három
testőr, ööö fix, mint mft-n. Sami 12/2, Fuji 35/1.4 meg a Fuji 56/1.2. A középsőt egyre inkább feleslegesnek tartom, gondolkodom, hogy jó lenne X100s-re cserélni (hiányzik az ekv 35-40 körüli tartomány, a 35/1.4 ugye ekv 52, az túl szűk mindenesnek).Tényleg, valakinek van tippje, hogy honnan tudok bőr hatású matricát szerezni? Hülye szó erre a matrica, talán a fólia jobb, a lényeg , hogy olyan kellene, amivel a gépek markolatát szokták ragasztani. Elkezdtem átalakítani egy ebay-es X-E1 markolatot, azt kellene beburkolni.
-
madgie
titán
válasz
ROBOTER
üzenetére
Dettó. Ez egy kitobis fényerejű zoom, helyenként kitobis rajzot adva. Ehhez mérten baromi túlárazott. Ez a nagylátó helyzet volt a fő ok, amiért APS-C-re váltottam. Ott van a kitűnő Sami 12/2, igaz, hogy manuális, de olcsóbb, mint a 9-18, kitűnően rajzol és basszus, két fényértékkel előrébb vagyok vele. A legutóbbi képemnél így is ISO 2000-re volt szükség, az mft-n ISO 8000 lett volna...
-
Studi
veterán
válasz
ROBOTER
üzenetére
Fényerőre nem hajtanak, mert ott a stabi, az öttengelyessel a hírek szerint az örökkévalóságig ki lehet tartani a 9mm-t. Tudom, a kisebb mélységélességet ez nem pótolja. És egyelőre úgy tűnik, hogy árversenybe sem akar belemenni az Olympus, de egyelőre nincs is kivel, mert a többi milc rendszer sem jár előrébb obikínálatban, sőt...
DSLR-ekre valóban vannak olcsóbb obik, ellenben viszont egy E-M10 szolgáltatásaival bíró, jó építési minőségű váz már igen drága, és igen nagy. -
|AP|
veterán
válasz
ROBOTER
üzenetére
én mondjuk főleg 9mm-en használtam a másik végéről sokat nem tudok elmondani

Két hibával találkoztam jellemzően:
Az egyik a CA, amit állítólag az Oly vázak korrigálnak, de a Panák nem. Mivel mindig RAW-ba lövök, ez azért nem volt akkora gond.
A másik az éjszakai képeknél, hosszú záridőnél keletkező becsillanások, illetve a fényforrások sem lettek túl szépek a hosszú záridős képeken. Nem kaptam szép "csillag" lámpafényeket, bármilyen rekeszen is próbáltam.Ennek ellenére viszont látószögben, méretben és képminőségben nagyon jó. De 190k az valóban nem kevés érte, finoman szólva (tudom, kártyával csak 160, nemrég még a normál ára volt annyi, ami azért könnyebben emészthető)
Ha jönne egy fix 9mm, szép rajzzal, viszonylag kompakt méretben (mint pl. Oly 12,17,25,45), de olcsóbban, mint a 9-18, engem megvennének azonnal.
Új hozzászólás Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Arc Raiders
- Kerékpárosok, bringások ide!
- iPhone topik
- Ezek voltak az év játékai 2025-ben szerintetek
- VGA kibeszélő offtopik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Projektor topic
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 256GB Red -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3627
- Targus DOCK423A - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 x HDMI (120Hz)
- Lian Li LCD-s 360mm-es vízhűtés akciós áron eladó!
- Dell Latitude Core i5 - i7 - 6-7-8-10-11-12-13. gen. üzleti kategóriás notebookok számlával
- ÚJ! 32GB (2x16GB) Kingston DDR5 5600MT/s RAM készlet Bontatlan
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
)