Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- LG LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Házimozi belépő szinten
- SSD kibeszélő
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
madgie
üzenetére
Értem, szerintem ugyanarról beszélünk. Vagy nem?

Azaz, én arra gondolok, hogy eddig mindig gyorsabban tudtam (újra)komponálni, mint AF pontot választani. Legalábbis E-30-on, KonicaMinolta A2-n és Pana FZ38 is így van. A régi GH3-at keveset használtam, akkor is csak videóra.
Állványon persze lehet, hogy gyorsabb az AF pont választás nekem is. -
jjeahh
nagyúr
ja, van pár ilyen gombafaj, baró is lenne, ha találnék olyant, amit talajjal vagy egy farönkel együtt haza tudnék hozni és itthon lefotózni (az erdőben éjjel nem merem
). elvileg azért világítanak, mert így vonzzák a rovarokat, amik aztán széthordják a szaporító sejtjeiket 
-
madgie
titán
Nem auto AF választásra gondolok, hanem arra, hogy jó eséllyel tudom, hogy akarok komponálni, mire szemhez emelem a gépet, tehát elpötyögtetem XY irányba az AF mezőt középről. Nem egy érintőképernyős szabadság/kényelem, ott tényleg baromi jól lehet kölköket is fotózni, ha érintésre egyből exponál (és oda állít élességet, ahová böksz), de ez van.
-
válasz
madgie
üzenetére
Én is csak középső pontot használok mindig, kompaktokon és DSLR-en egyaránt. Más esetben gyakran rossz helyre került a fókusz. Persze állványon én is átkapcsolok több AF pontra, így csak néha kicsit kell arrébb dönteni az állványt, ha épp egy olyan témára akarom rakni a fókuszt, amit egyik pont sem talál el.
Persze, simán lehet, hogy ez csak egy rossz megszokás, és simán jobban kellene értenem a fotózáshoz.
-
k1csi
senior tag
Elvben úgy működik, hogy a legközelebbi felismert arcot veszi élesre.
Sajnos nem teljesen igaz. A Pana egész jól működik ilyen szempontból és engem pl. cseppet sem zavar, hogy nemcsak arcokra áll rá (ezt tulajdonképpen egy intelligens AF-nek tekintem ahol a teljesen magától vagy nagyjából kijelölve a fókuszterületet képes eldönteni mi van közelebbi és oda áll az AF). Viszont az Oly kifejezetten hajlamos a háttérre állni, ha az jóval kontrasztosabb.
Azaz az Oly AF algoritmusa túlságosan kontraszt maximum centrikus. Számomra valami olyan lenne az optimális, hogy akár gyengébb kontraszttal is ha talál közelebbi helyet ami nagyságrendileg a kép belső 80%-án van akkor oda álljon (tehát ha a kép szélen van valami közeli dolog azért oda ne). Ha meg nagyjából kijelölöm a fókuszterületet, akkor mindig a közelebbi távolságra/szemre ha talál álljon (ha valami részben/eltakarja a témát akkor majd pinpointozok ami az esetek 0.01%-a).
E-helyett az történik, hogy ha a háttérnek nagyobb a kontrasztja (ami azért ha a téma árnyékban van a háttér meg nem) elég gyakori, akkor oda áll. Nem állítom, hogy a Pana sosem rontja el, viszont az Oly esetében kifejezetten gyakran kell úgy beállítani a fókuszterületet, hogy a kontrasztosabb háttér szemernyi része se essen bele a fókuszterületbe (ami azért eléggé macera, ez a DSLR mód amit MILC-nél cseppet sem kedvelek).
Nem mellékesen ezt a tapasztalatot nem valami olcsó alapgéppel gyűjtöttem be, hanem pont a "Pro" E-M1-el.
Szóval részemről akár abba is hagyhatják a további AF sebesség növelést, ha cserébe kevesebbet téveszt a háttérre és e-miatt kevesebbet kell asszisztáljak, hogy ne menjen a háttérre a fókusz. -
jmakk
őstag
válasz
madgie
üzenetére
Egyáltalán nem találom butábbnak és X-A1 arcfelismerését az E-M10-énél. Egy lehetletnyivel instabilabb talán, de ennyi. Meg nem lehet a hókuszpókuszt (bal/jobb szem vagy auto) állítani. A közelebbi szemre teszi az élességet. A lag az sajnos megvan. Ezalatt az alany odébbmozdulhat, de gyakran én brékelek bele az expóba.

Meg lehet, hogy a fókusz-újrakomponálás is legalább annyi ideig eltart mint a lag. -
madgie
titán
Nálam az E-M10-en mindig be volt kapcsolva... aztán ha hibázott, felülírtam: gyorsan pöcköltem egyet a képernyőn.
Fujinál tényleg butább ez is, az X-A1-en az arcfelismerés esetleges, 56/1.2-vel piciket mellément. Illetve nem mellé ment, csak az alany mozog valamennyit, arcfelismerésnél meg nagyobb a lag, emiatt megy el. "Sima" AF mezővel lehet hogy munkásabb meglőni ugyanazt, de pontosan, minimális lag-gal megoldható.
Bici: ha "kaland, játék, kockázat" típusú vagy, akkor GH1, ha szereted a stabilabb dolgokat, akkor GH2.
-
Sziasztok!
Melyik a legolcsóbb (sacc/kb. hazsnált árakat is beleszámolva) mikronégyharmad gép, amelyik a GH3-hoz közeli minőségű fullHD videót tud? Nem baj, ha hackelni kell, és az sem baj, ha 50i/60i típusú a videó, ha szerkesztővel 25/30p-t tudok belőle csinálni és elég éles a kép?
pl. a GF3-ból mi hozható ki mindent összevetve?Kössz!
-
arn
félisten
nincs semmi baj azzal, csak a helyen kell kezelni... mert vagy szart se lat, vagy mindenhol arcot vesz eszre. ha a masik iranyba hangolnak, akkor meg az lenne a gond, hogy nem eleg szenzitiv. ha hibazott is, szuk melysegelessegnel nagy segitseg. nekem gyorsgombon volt, alapvetoen nem hasznaltam, ha meg kellett, akkor bekapcsoltam. fujinal is igy van, pedig ott meg szarabbul hasznalhato.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Rum.cájsz
üzenetére
ja a lilát ismerem, nagyon szeressük
tegnap valami ehhez hasonlót találtam, csak este nem mertem visszamenni, hogy kapjam le amikor világít 
-
Schanyee
senior tag
Hát nem gondoltam hogy a szélső 15 pixelen találja meg az arcot amikor közepén van a téma és amikor nem közepén van az előtérben lévő ember nagyra nyitott szemekkel akkor meg a háttérben lévőt választja csukott szemmel.
szerintem ekkora tévedés nem user error. Amúgy igazad van, csak csoportos eseményekre szórakozni járok és mellékesen fotózok, így csomó dolog otthon derül csak ki hogy rossz, mert inkább a társaságra meg az ivásra koncentrálok 
-
Schanyee
senior tag
Nem tudtok valami helyet Budapesten ahol ki lehet próbálni a gx7-et? Az alleban fogtam már a kezemben, de ott nem lehetett bekapcsolni. Használtan már egész jó áron megy és mostanában eléggé zavar az E-P5 fókusza. Nyaraláson simán jó volt, de nagyobb csoportoknál nagyon sokszor a kép legszélén álló emberre fókuszál. Lassan ott tartok hogy kikapcsolom az arcfelismerőt, mert annyit téveszt.
-
.mf
veterán
Canon "See impossible" roflmao
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
|AP|
veterán
válasz
szilu7
üzenetére
Egy olyan pesti bérházban dolgozok, ahol a félemeleti lakó egy öreg bácsi, aki rendszeresen jár gombászni. Jártam már a lakásában felmérni, és hát... kicsit túlzásba vitte a dolgot. A lakás szellőzése zéró, ezért minden csupa penész, szinte már a falakról és a mennyezetről is kalapos gombák nőnek...

Amikor viszont kinyitja az ablakot, akkor nekünk be kell csukni annyira megáll az átható gombaszag az egész belső udvarban.Egyébként én is szeretem a gombát, de ez már kikívánkozott belőlem, mert most is inkább ülünk a levegőtlen irodában, mint hogy ablakot nyissunk

-
|AP|
veterán
Egy "kicsit" alaposabb bemutató, mint amit tegnap linkeltem

Ha valakit zavar az akcentus, van belőle német verzió is.
Azért az nem volt szép a Panától, hogy a tapiképernyőt (feltehetőleg szándékosan) kihagyták, de minden másért jár a

-
MLaca
őstag
kicsit off: a pana lx100 3 hét múlva lesz itthon is kapható.
-
|AP|
veterán
photoexpo-n vajon lesz tapizható LX100/GM5?
Studi, az már lehet késő lesz
Elővételben kellene megvenni a jegyet és ha lenne ott a két gép, az jelenetős érv lenne amellett, hogy menjek. -
ROBOTER
addikt
Nemtuggyátok az olympuszfotokontesztbe hogy a rákba kell képet feltölteni?
Májpédzs, no de hogyan tovább?
-
.mf
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
Grat és nincs mit

A többiek közül néhányon, például a gomboson én is csodálkozok. Az pl. számomra semmi érdekes, és még a színek sem tetszenek.
Ha már képelés...
Ezen egy ideig vakartam a fejem. Kompozíció vs. hangulat. Ha kompozíció, akkor vagy ott vágtam volna, ahol a fejek által meghatározott vonal a jobb felső sarokba ér, vagy a mutatóujja után nem sokkal, talán a falilámpa középvonalánál. De a hangulathoz viszont szerintem sokat adtak a mosolygó arcok a jobb alsó sarokban, és a bal oldali zöld és sárga fény ellenében a jobb oldali vöröses, melegebb tónusok (fény és a festmény/repró a falon).
(Tudom, megint megkapom, hogy alexpós. Szerintem viszont egy koncert hangulatához hozzá tartozik, hogy nem nappali fényárban úszik)Bár a színek nagyon jók voltak, de úgy érzem, hogy a fekete-fehér képeim lettek erősebbek - galéria.
-
madgie
titán
válasz
Freddy76
üzenetére
Én se nagyon gombászok, hülye vagyok ahhoz is
de ma pont szabin voltam, volt itthon vargánya, na azt beleszórtam a disznyó közé a perkeltbe, megbolondítottam egy kis f@szomtuggya francia borral (merlot talán, ahhoz sem értek) és a végeredmény valami ordas jó lett 
Ha nem írnék többet, nem vargánya volt.
-
Freddy76
addikt
válasz
ROBOTER
üzenetére
Apósom is nagy gombász, gyerekkorában állandóan az erdőt járták (Sopron mellett, erdőszélen laktak, állandóan mentek eső után gombászni, kellett a kaja, hatan voltak testvérek). De én valahogy ódzkodok tőle... Vargányát megesszük, a rókagombát is, a többiből ő ehet csak, feleségem és a lányom nem

Állandóan jár az öreg futni a budai hegyekbe, esős időben sok vargányát talál.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
ROBOTER
üzenetére
nem semmi
nyáron nálunk is van, csak ezek a -6 fokos reggelek...
most ilyent találtam pár napja, bár nem is gombászni mentem, ezek kezdtek megjelenni: [link]
ha már ennyire ismered őket, ez nem tudod micsoda? amúgy meg a képeden tényleg van olyan, amit eddig én sem mertem leszedni
na kész, többet nem offolok
-
ROBOTER
addikt
válasz
jjeahh
üzenetére
Itt tőlem nem messze van egy fenyves, ahol meg sem lehet mozdulni a gombáktól, bárhová lépsz, csak gombára léphetsz, ráadásul legalább 20 faj van.
Én kb. 200kg-ot találtam (nem elírás és nem túlzás), mind szétrágva. A 4cm-től nagyobb kalapúakat nem volt érdemes meg sem vizsgálni, max 2%-uk nem kukacos. Ez az erdő brutál fertőzött féreggel, és a pereszkét sem kímélik. Persze kit érdekel, ha a kisebbekből is összejön ennyi esti sétákkal.
Egyik este (a bimbós pöfit még aznap este kirántottam és befaltam):
A többiektől bocs a sok offért.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
ROBOTER
üzenetére
pf, ma voltam gombászni, és 1db szürke mütyürt találtam, itt az ősz, gyönyörűek a színek, és nincs modellem, nincs gomba, nincs amit fotózzak
6kg tinóru...álom...nemrég voltam a madarasi-hargitán, ami 1800m, na ott még találtam 4 példányt, valszeg ezt a hideget a gombák sem bírják, ami nálunk van -
ROBOTER
addikt
válasz
jjeahh
üzenetére
Nagyon ritka, a fiatal példány pedig alig hasonlít a kifejlettre.
A felsőfokút végző ismerős hölgy is csak képről ismeri, de nem találkozott még vele.A kezem konkrétan fekete, 2 napja esténként fenyő- és gyűrűstinórut tisztítok, annyi eszem meg nem volt, hogy gumikesztyűt vegyek fel... de már kb. 6kg bent pihen a fagyóban, dinsztelve.
off: készítettem egy ilyet is
-
ROBOTER
addikt
-
jjeahh
nagyúr
és végre megjelent a fotómmal az októberi olymagazin, bár kissé csalódott vagyok, a többi fotó annyira nem tűnik erősnek
a szeptemberi számban mintha ütősebb képek voltak...de sebaj...katt a képre 
köszi .mf!
-
madgie
titán
-
m3ss
veterán
válasz
madgie
üzenetére
ez tenyleg jo lagy...nekem a kutyas kepeiden is ugy tunt mindig. meg ezen a tavol keleti csajszis kepen is latszik nagyban hogy ilyen szetkent...valahogy nagyobb szenzorral keszult kepeken nem igazan latok ilyet ha "lagy obival" keszultek akkor sem

kompaktos kepeknel van hasonlo erzesem vmiert...olyan mintha agyon lenne zajszurve. -
Haugland
aktív tag
Sziasztok,
Bocs, hogy megint visszamegyek egy, már korábban taglalt témára, ami autósport fotózás M4/3 gépekkel...de lenne még 2 kérdésem:
1, szerintetetk fókusz sebességet illetően jobban járnék egy E-M1 vagy E-M10 géppel mint a lumix G6-val?
2, rendes vagy elektronikus zár használatával jobban/rosszabbul járnék? Vagy ennek semmi köze nincs az elkészült kép minőségében? -
-
törölt tag
VÓTMÁ, hogy a Canon G7X a médiában kapható hamarosan, 215 ért?
-
madgie
titán
Itt a teljes kép, a PH újratömörítheti, de a lényeg látszik. Épp elkezdett esni az eső, mikor elindultunk a szertartásra.
Semmi baj nincs vele olyan közeli "igazolványképeknél", ami a 45-ös tesztek 99%-ban van. Csak hát nekem nem mindig arra kellett.
Roboter: ja, fejre volt állítva az AF.
szerk: ilyen, szokásos tárgytávnál penge volt:
-
ROBOTER
addikt
válasz
madgie
üzenetére
De a kép szélén a fejre fókuszáltál? Mert picit mögötte van az élesség. És szerintem 2.2-n ennyi életlenség (ami a növényen van) elfogadható a kép szélén.
Lehet ilyen, nem tudom, nem próbálgattam ilyen tárgytávon sokat.
De ami a 40-150 tesztjében zavaró, hogy crop nélküli teljes képeken volt fura a bokeh.
-
ROBOTER
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Ez inkább úgy néz ki, mintha valami baj lenne a fényrekesszel, szét lennének hullva a lamellák (már amennyiben ez a kép közepső részéről származó crop)
Én mutatok neked 2.0-as képet, privátban átküldtem. Szerintem 1.8-on is kiváló az élesség. Majd kipróbálom más tárgytávolságon is, de nem emlékszem ilyen hibára. Én panorámáztam is vele (végtelen), karcol.
-
madgie
titán
válasz
ROBOTER
üzenetére
Kroppoltam egy százszázalékost, szerintem f2.2-hez mérten finoman szólva az élesség sem túl jó ezen a tárgytávon, a boké meg különösen randa.
-
Studi
veterán
De ez csak egy átmeneti állapot, míg nem jelennek meg nagyobb számban az E-M10-ek használtan. Azt azért nem hinném, hogy a Mintaboltnak, meg a hivatalos kereskedőknek azért kellene lentebb menni az árral, mert az E-M5 egy korábbi sikermodell volt, és ezért elég sok forog használtan belőle a piacon.
Szóval jól van ez így, az E-M10-nél is kifizetik az early adopterek az újdonság felárát. (mint ahogy a Fuji X-T1-nél is
) -
.mf
veterán
-
Studi
veterán
No de használt árat a használthoz, újat az újhoz hasonlítunk?
A szolgáltatások eléggé különbözőek, szerintem nagyjából azonos árszint lenne a normális használtan. De az E-M10-nek még nem igen van használt piaca, így ez nem tud beállni.Amúgy év elején kezdték el árulni az E-M10-et, én titkon reménykedem egy karácsonyi akcióba, és esetleg egy év végi első eladási hullámban, hátha vannak már, akik váltanának. De egy E-M5 mark II. megjelenése lenne a legjobb váltási indok.

-
sasa134
addikt
320 euróért egy 7e expós E-M5 váz eleg jó ár, igaz? E-M10-et akartam de nagyon elkezdett esni az E-M5 ára, így erősen gondolkozom rajta.
-
ROBOTER
addikt
40-150 review, a sok dícséret utáni rész:
"However, we were less than impressed with the 40–150mm’s bokeh under some circumstances. Busy backgrounds in particular tend to create rather “nervous” bokeh—more so than comparable full-frame 70-200mm lenses."
-
|AP|
veterán
közben a Canon hatalmas dobásáról is lehullt a lepel

Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Lian Li Lancool 207 GIGABYTE 750W
- Beszámítás! LG 32GQ850-B 32 240Hz IPS QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire B650M R7 8700F 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 PLUS Seasonic 750W
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4125
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

). elvileg azért világítanak, mert így vonzzák a rovarokat, amik aztán széthordják a szaporító sejtjeiket 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Én azt hittem egy sima "thermo IR" szűrő utómunkával.

most ilyent találtam pár napja, bár nem is gombászni mentem, ezek kezdtek megjelenni: