-
PROHARDVER!
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nekem is megjött a januári gázszámla az utóbbi 1 órában valamikor. Érdekesség, hogy szinte forintra ugyanannyi, mint a decemberi 85 m3 után fizetett 9775 forint (9789), holott ez 124 m3 volt. Mivel a februári fogyasztásom is 85 m3 volt, a dec-feb 3 téli hónap szép szabályos 3*85 m3-nek számolható, alapdíjjal együtt kb 29350. Az általam becsült 4000 forint mínusz végül 3912 lett. Bepárásodott a szemem.
-
sopruk
senior tag
válasz
angelside77
üzenetére
Nekem is tegnap egyszerre megjött kettő. A februári rész számla, meg egy elszámoló számla...
-
sopruk
senior tag
-
sopruk
senior tag
Sziasztok!
Kérlek, irányítsatok át ha rossz helyen teszem fel alábbi kérdésemet
Az MVM online felületén átállítottam egyenletes résszámlázásról havi diktálósra a gázfogyasztásom
Beírtam az aktuális óraállást is és kiírta, hogy elszámolószámlát állítanak majd kiA módosítás sikerült, viszont az új óraállás nem jelent meg a mérőóráknál
Ez így normális? Vagy diktáljam be még egyszer?
Jelenleg nincs diktálási időszak...Köszi előre is!
-
Szóval egy elég jó szigetelésről váltottál brutálisan jóra (kb 32 cm-es EPS-nek felel meg). A 26%-os csökkenés 1 fokos emeléssel összesen 32-33%-os megtakarítást jelent, ami kb 10%-kal több, mint ha nem változtattál volna. Szerintem éves viszonylatban nagyobb lesz ez, az említett átmeneti hónapok miatt (március, április, október, november), amikor majd alig vagy egyáltalán nem kell fűtened. De hogy 15 vagy 40% lesz, azt meglátod majd. Ha a födém és a nyílászárók is ilyen brutálisan jók, lehet szép eredményed. On/off termosztát cseréjétől nem sokat várnék, de majd akik cseréltek jobbra, megmondják, hogy kimutatható-e bármi megtakarítás utólag.
-
G@ben
addikt
válasz
balojazz
üzenetére
Nálam 26%-ot csökkent, de tavalyhoz képest 1 fokkal melegebbre vettük a fűtést és még nincs kész a szigetelés teljesen. Csak homlokzati, 17 centire került még 12 grafitos, bár a ház kb negyedén csak 5 centis mehetett fel.
Még gondolkozom a termosztát cseréjén is, mert most az egyszerű ki-be kapcsolós van, miközben a kazán már modern kondenzációs. Nem tudom az mennyit hozhat még. -
válasz
313313
üzenetére
Lehetnek bizony. A hidegebb részeken és nagyvárosoktól távol nyilván akár feleződik a megtakarítás, ott csak mondjuk 10-15%. Az extrém jól szigetelt házaknál meg még akár nagyobb is lehet a csökkenés, mivel ott hamarabb jön el az az állapot, amikor egyáltalán nem indul a fűtés, vagy nagyobb a szünet 2 fűtési ciklus közt. Nálam csak az október és az április szokott még/már teljesen fűtésmentes lenni, a november és a március pedig még/már gyenge fogyasztású. De a február még izmos szokott lenni, jellemzően decemberies vagy akár januárias.
-
Frankie50
tag
Üdv!
'22/ 327 m3
'23/ 199 m3
'24/ 163 m3
'25/ 251 m3
'26/ 221 m3
'22 nyár végén voltak kisebb átalakítások, ahogy már többször írtam, azóta nincs változás csak az időjárásban.
Tavalyhoz képest nálam csak 13% a csökkenés tavalyhoz képest, szóval szerintem a lokáció is számít az összehasonlításban.
Zala -
-
Ryder1
senior tag
H tarifa, kizárólag 5 klímával fűtés. Házon nem változott semmi, használati szokásokon sem igazán.
2025. február: 1510 kwh
2026. február: 1181 kwhJanuár viszont +18-20% előző évhez képest.
Október 15-től (H tarifa kedvezményes időszak kezdete) február végéig idén 5% növekedés.
-
Jó lenne még több adat neked. Mondjuk ha tíz háztartásban tavalyhoz képest átlag 15% a csökkenés, akkor nálad ennél magasabbnak kellene lennie. Mekkora szigetelésről mentél mekkorára? És csak a homlokzati változott, vagy máshova is raktál? És végül: mekkora volt nálad a csökkenés? (Aztán csak be kell várnunk a számokat.) Jó ide a hőszivattyús kWh is.
-
2023 feb: 75
2024 feb: 70
2025 feb: 110
2026 feb: 85Ezzel nem sokat segítettem, mert tavalyhoz képest ugyan kb 23% mínuszom van, de a 2 előzőhöz képest többletem. Viszont tavalyig 85 m3 volt az átlag, ami az ideivel együtt is maradt 85. Ha csak 1 év távlatában nézzük, akkor az idei február sokkal enyhébb lehetett a tavalyinál, ami közel negyedével vágta vissza a fogyasztást, vagyis ha új a szigetelés, akkor minimum egy feleződést kellene látnod, akár még nagyobb csökkenést. Ez biztos nem olyan jó hír.
-
G@ben
addikt
Ismét jövök a kérdéssel, hogy akinél nem változott semmi tavaly óta, annak a februári fogyasztása hogy viszonyul a tavaly februárihoz? Az új szigetelés hatékonyságát szeretném megtudni.
-
Catman
aktív tag
Én pár napja kaptam gáz számlát, de semmi nyomát nem látom a 30% kedvezménynek. Most akkor hogyan működik ez?
-
válasz
Frankie50
üzenetére
Türelem, mármint mit? Havi diktálás esetén az MVM az idén januárra számított földgázfelhasználás 30 százalékának megfelelő mértékű mennyiségi kedvezményt biztosít.
- Egyenletes részszámlázás esetén a legutolsó elszámoló számlán szereplő éves mennyiség januárra eső részét veszi alapul az MVM, amelyet szintén 30 százalékkal megnövel, majd e megnövelt mennyiség 30 százalékának megfelelő mértékű, egyszeri mennyiségi kedvezményt biztosít.
Tehát a fogyasztásom nőhet(ett) Januárban, nem lesz emelt áron elszámolva.
Továbbra is ugyanannyit kell fizetnem, januárra, mint eddig. -
Frankie50
tag
válasz
bobalazs
üzenetére
Én átalányt fizetek, múlt héten megjött a számla, csak egy kicsivel volt kevesebb a havi beállítottnál. Csak elektronikus számla van, csekk nem jön hozzám. Valami olyasmit mondtak, hogy májusig rend lesz, de legkésőbb az elszámoló számlakor.
A drága mamának a lakásra megjelent az elszámoló számla a rendszerben, de még a banktól nem történt meg a csoportos beszedés. Szóval szerintem, türelem
-
-
-
asdf_
veterán
Nekem már megjött a januári, a +30% nincs rádobva, viszont az összeset a kedvezményes áron számolták el, pedig lett volna piaci áras része is.
-
Nézem a gáz számlát online, mert még csekk nem jött, január 20ig van elszámlázva. de egy deka rezsi stop nincs beleszámolva...
-
-
[link] Na ugye, hogy nem tiltják be a gázkazánokat az EU-ban. Ezt mondjuk borítékolhattuk előre, de azért voltak itt is ilyen huhogó hangok.
-
válasz
Szakbarbár
üzenetére
Hát ugye Gipsz Jakab vagy Gipsz Jolán eldönti, hogyan szeretne fizetni - pl átalány, diktálás -, ennek megfelelően leszerződik a szolgáltatóval. Erre jön valaki, aki belepofázik, hogy "ácsi, mi ezt jobban tudjuk nálad", köze nincs hozzá, de azért miatta sokan az egész téli fűtési szezont fizethetik egyben. Mert ugye en bloc a havi számlázás mint műfaj is pont arra épül, hogy a bevételekhez igazítsuk a kiadásokat. Erre most mégse. Mindezt azért, hogy egyetlen hónapból elengedhessen 30%-ot, mert választási év van. Ennyit az elvekről és az élő szerződésekről. Engem az összeg nem érdekel, mert mondjuk a 3 havi 30-40 ezres tételről, továbbá ennek egyharmadából 30% elengedéséről van szó, ez aprópénznek is kevés. De majd akinél ez a 3 hónap nem ennyi, hanem 100-150 ezer vagy még több, annak fog fájni. Én mondjuk még örülök is, hogy egy ilyen látszatcselekvésben testet öltő "intézkedés" ennyire kontraproduktív, de talán másoknak nem ilyen őszinte a mosolya, még akkor sem, ha nagy lazán előkapják a fiókból/számláról a félretett tíz- vagy százezreket. Így lesz egy jólétinek szánt hangulatjavító intézkedésből kellemetlen és kényelmetlen kínlódás. Hajrá, csak így tovább.
-
313313
addikt
Regényt tudnék írni arról mikor mentem hova kikapcsolni számlázás miatt, mert nem lehetett átírni, vagy pusztán hibázott a gép/mi/ügyinzéző...
Az élmény, mikor megjelensz a NATO-s katonai reptéren kikapcsolni, felbecsülhetetlen, minden másra ott a MasrerCard...
Szerk.: kb 4 éve én se kaptam semmilyen értesítést, hogy számlaelmaradásom van. (Kifizettem apban, ahogy szoktam, vsak nem könyvelték el, és pluszként jelent meg). Volt kettő elszámoló számlám menet közben (akkor még kettő volt, egy lakossági és egy a munkahelyem miatt, 3 hét eltéréssel), ott se bukott ki. 3-4 hónap múlva jött egy levél a behajtótól, 2 hónapba telt, mire ki bírtam fizetni (6500ft-ról beszélünk), hogy a rendszer rendesen lekönyvelte....
-
asdf_
veterán
válasz
313313
üzenetére
aztán egyszer arra érsz haza felfüggesztették a szolgáltatást...
Na ez azért nagyon nem így megy, Egyrészt 30 napon túli, lejárt tartozás kell ehhez, másrészt igazolható módon értesíteniük is kell a tartozásról.
A másik fele viszont, hogy ha az ember nem kap számlát, azt jeleznie kell. -
313313
addikt
válasz
Szakbarbár
üzenetére
Szerintem elvárható lenne a korrekt, rendes számlázás....
Ha csúszik a számla, nagy valószínűséggel nem lesz jó. Pláne elszámoló számla utáni első számla a kritikus, főleg ezekkel a jó árakkal....
Aztán olyan is van, hogy számla elkészül, postás nem dobja be, vagy az app nem jelzi, aztán egyszer arra érsz haza felfüggesztették a szolgáltatást....
Én szeretem kifizetni rendesen a számláimat, én kérek elnézést, hogy ez ekkora baj.... -
axioma
veterán
válasz
Szakbarbár
üzenetére
Nem kap szamlat -> nem tudja mennyi + abbol kedvezmenyt kap, me'g kevesebbre szamit, plusz vannak 'fontosabb' kiadasok amig a penz latszolag ott van... nem az en gondolkodasom, de szerintem ez azert nem ritka.
-
Szakbarbár
aktív tag
-
[link] Ebből az derül ki számomra, hogy március 16-tól várható a januári számlám (mivel diktálós vagyok és megvolt az éves leolvasásom). Tehát a februárra való diktálásom után 2 héttel már nézegethetem, de mivel nincs határidő, elhúzódhat akár áprilisig is, amikor már 3 számla lesz esedékes. Mivel vannak itt olyanok is, akik még a decemberit se kapták meg, ők 3-4 számlára számíthatnak egyszerre. Hát csodás... Nagy segítség ez. Részemről inkább fizetgettem volna a teljes díjakat havonta. Amikor majd jönnek ezek a halmozott 50-100-150 ezres halmozott téli számlák némely embereknél, rohannak majd ikszelni a fideszre.
-
Troy66
junior tag
Van itt olyan, aki anno a gáz 2x rezsi csökkentés miatt "lakossági társasház" kategóriába került át? És ha igen, akkor ők kérték pl áramból a januárit? Jó az a feltevés, hogy ez törölné a gáz kedvezményt, legalább január hónapra? (nyilatkozat elfogadás végén kivétel ként szerepel, ha jól látom, mert dupla igénybevételnek számít.) Ez esetben jobb akkor hagyni, mindent ahogy van.(?)
Fűtés, nem gázzal van, sem árammal.
-
flash-
veterán
Rezsistop nyilatkozattal most mit csinálkak?
Mert vam gázfűtesunk.
Akkor ne toltsem ki a nyilatkozatot hogy inkább a gáznál tudjam igémybe venni a kedvezményt? -
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ez egy 75"-os miniLED, ez megeszik 320-350 wattot, 3 óránként 1 kWh. A PS is adja rendesen, és lett egy éhesebb VGA a PC-be is, szóval itt minimum 50-80 kWh/hóval lett több minimum, de inkább 100-140-nel.
-
-
válasz
balojazz
üzenetére
Hogy egy kicsit ON legyek, kb 2 hónapja birkózom a problémával, hogy a villanyfogyasztásom jelentősen megnőtt egy új tévé és egy Playstation miatt. Nagyjából havi 3-4 ezer forintról lehet szó, mert átcsúsztam a 70 forintos sávba, és valószínűleg mindig át fogok lógni már. Addig kutattam a kiadásaink között, míg találtam egy fölösleges tételt, jelesül a családi optimalizálatlan mobilflottát. Megszüntettünk egy, már nem használt telefonszámot, és lemondtunk egy hűséget. Így, miközben ugyanannyi telót használunk ugyanúgy (4 db-ot egyelőre, plusz egy végtelen adatkártyát), 12 ezerrel vágtuk vissza a havi mobilrezsit. Teljes siker: nagyobb fogyasztás sokkal kevesebbért, havi szinten 8-9 ezret nyertem (minimum). Ma reggel jött az új számla.

-
313313
addikt
válasz
angelside77
üzenetére
Igazából nekem is ez van, csak dec 6-al

-
-
Én most a percepcióról beszéltem, és a propagandáról. Ez így nem túl hatékony a fidesz részéről. Mondjuk csak ezt az egyet rontották el 16 év alatt. Ja, várjál... Amúgy leszarom a havi 10-15 ezres téli számlákat. Ha egy összegben kellene kifizetni az évi 70 ezer körüli gázt, az se hatna meg.
-
válasz
angelside77
üzenetére
Jól van, te nyertél!
-
angelside77
tag
Hogy fokozzam a helyzetet:
Nálam 2025.12.03-án olvasta a Szolgáltató a gázórát. Eddig az állásig küldtek számlát decemberre vonatkozóan, eddig vagyok rendezve. Ugye a hidegek meg csak ezután érkeztek. Szóval nálam simán kinéz 3 havi téli fogyasztás, mire számlát kapok.
-
válasz
bobalazs
üzenetére
Nekem se küldtek még semmit, pedig 12 nap múlva diktálom a februári gázt. Tök jól fog esni 2 számla egyszerre: olyan érzés lesz, mintha 70%-kal megemelték volna a gáz árát.
A villannyal fűtőknek még jobb lesz a választások utánra várni a kompenzációt. Nagyon hatékony propaganda. -
Tegnap előtt
MVMtol megírták hogy
jelenleg nem állítunk ki számlákat
az aktuális Rezsistop miatt.
A https://www.mvmnext.hu/rezsistop oldalon meg azt olvasom hogy újraindította a számlák kiküldését.Miért nem lehetett megírni hogy mit terveznek, két napja meg nem tudták?
-
Troy66
junior tag
Sziasztok!
Itt napelem esetén a kékkel jelöltet kell választani igaz? Az a közcélú hálózat, ugye?
A pirossal jelölt "betáplált" gondolom a napelemből nyert áram betáplálását jelenti, jól értem?
-
-
Valaki hőszívattyús fűtéssel még?
829kwh lett a januári fogyasztásunk. Ebben ugye benne van a melegvíz készítése is.
(ehhez képest a novemberi fogyasztás 428kwh volt) -
headhunter
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Nálam is ugyanez a helyzet, elvileg az átalányosok csak az éves leolvasás után kapják meg (írják jóvá) a kompenzációt.
Nekünk így jöhetne az eredeti, beállított átalány összegről. -
Phobion
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Havi diktálós vagyok, ilyenkorra már rég el szokták készíteni a számlát, még mára sem sikerült. Kegyetlen lehet ezt a -30%-ot hozzáadni.
-
-
Frankie50
tag
válasz
Szakbarbár
üzenetére
Az anyag nekem is 1-1,5 M lenne a szigetelésre, de az állványozás elengedhetetlen, 3 szintes az épület, és rengeteg a nyílászáró. 6-7 éve kértünk ajánlatot az ablakcserére, akkor, belső redőnytokkal, ahogy van most is. Csak a csere 1,5-1,7 M lett volna, festésig visszajavítva 2,5 M. Akkor elengedtük, mert nagyrészt hitelből kellett volna. Két éve csinálták a sz szomszédba, ugyan ez a lakás, 4,7 M volt. Szóval ez a 2 most pályázatos felárral talán beleférne a 5+5 M be. Annak az önköltségét még ki tudnánk köhögni.
Most megvárom a napelemes eredményhirdetést aztán kitaláljuk. Elvileg jövő márciusig él még, és 40 % körül van a kihasználtsága eddig, épp a napokban írták. -
Szakbarbár
aktív tag
válasz
Frankie50
üzenetére
Mi még anno 1 millió alatt megúsztuk, plusz jött hozzá 15% vissza nem térítendő állami támogatás. A kivitelezést mi csináltuk, egyedül a színezést csinálták maszekban 4-en. Állványozni nem kellett.
Arányaiban az anyagköltség “csak” duplázódott azóta, viszont a munkadíj piszkosul elszállt.
Most már alaposan meg kell fontolni és mérlegelni az opciókat. -
-
Phobion
addikt
Valaki kapott már január havi gázszámlát?
-
Frankie50
tag
válasz
Szakbarbár
üzenetére
Nekem gyakorlatilag szigeteletlen a ház, régiek az ablakok, de jó állapotban vannak. A falak alfa blokk, és b30 vegyesen, hova mi jutott, azon van 2 centi hőszigetelő vakolat, és nemes vakolat. Papíron 120 m2-re vannak a fenti számok, egy elavult fűtéssel. Kb azt sem tudom hogy mivel kellene kezdeni. Ablakok, szigetelés, fűtés? Ez kb 20 milla.
Most a pályázaton gondolkodom, hogy az ablak csere+szigetelés. Ez talán beleférne a 10-be. Akkor lemenne felére-2/3-ra a fűtés költségem? Az évi 40-60-ezer megtakarítás, a bekerülés 10 M. Szóval nem egyszerű!
Most a január 75 m3-el volt több. A rezsicsökibe simán beférünk idén is, de ki tudja meddig tart? Mennyire drágul a gáz? Néha jó lenne a jövőbe látni
-
-
axioma
veterán
válasz
Szakbarbár
üzenetére
Szinten zenesz, 12 cm, csak 2007. Az Austrotherm addig akciozott, a 14 centis mar normal aru volt (mentsegukre szolgaljon a 8-10-12 volt akcioban, a 8 alatti is m3 arban dragabb, persze mas gyartoknal meg siman volt 5-6cm jobb aron). Minket is hulyenek nezett a vastagsag miatt a kivitelezoje is...
-
Szakbarbár
aktív tag
Na igen, csak az nem mindegy, hogy 100 m3-nek vagy 400 m3-nek kell a 30%-át venni.
Mi 2008-ban szigeteltük a szüleim házát, akkor meg ott laktam.
Mindenki csodálkozott amikor a 12 cm EPS szigetelést tettük fel. Akkor inkább az 5-6 cm volt az általános. Azóta már valószínűleg megszolgálta az árát. -
-
G@ben
addikt
válasz
Szakbarbár
üzenetére
Eszerint kb 28% lehet idén januárban a növekedés. Az egész jól hangzik, mert nálunk 1 fok emeléssel együtt kb ugyanannyi lett a fogyasztás, mint tavaly. A szigetelés még nincs 100%-ban kész, szóval még némi javulást várok.
-
Szakbarbár
aktív tag
Nálunk ez elmúlt 5 év így néz ki, január 1 és 31 között:
2022 - 164 m3
2023 - 139 m3
2024 - 140 m3
2025 - 129 m3
2026 - 165 m3
Ebben benne van a HMV is, ami 10-15m3 lehet a nyári hónapokból kiindulva.
115 m2, 2021-es építés, padlófűtés+ kondenzációs kazán. Mellette minimális kandallóval fűtés és klímás rásegítés. -
G@ben
addikt
Akinél tavaly óta nem változott semmi (szigetelés, más fűtés, stb), meg tudja mondani, hogy januárban mennyivel több gázt használt fűtésre?
Mi pluszban szigeteltünk és feljebb vettük a hőmérsékletet és érdekelne valami viszonyítási alap, hogy mennyivel vagyunk előrébb.
-
Gézengúz
addikt
Csak én nem tudok diktálni az MVM appban? Végtelenségig pörög a Kérjük várjon...
1-én lenne diktálásom villanyt tekintve. -
válasz
313313
üzenetére
11% a szummából nem sok hmv-re szerintem. Én sajnos nem tudom, mennyi a hmv az enyémből. 15 és 40 közt bármennyi lehet, vagy talán 20-30, franc tudja. Ha tudnám a bejövő víz hőmérsékletét nyáron és télen, lehetne adni egy jó becslést rá, mert átfolyós a rendszer, és a nyári értékekből ki lehetne számolni.
-
Frankie50
tag
válasz
balojazz
üzenetére
A '23-s tél talán a legenyhébb volt a közelmúltban szerintem. A fürdők nincsenek temperálva csak a fürdés idején van fűtve, de a villany mennyiségi emelkedésébe benne van ez is, nem csak a bojler. Még szaldóban vagyunk pár évig, ha nem történik semmi, tavaly ráfizetős volt, meg ahogy indult ez az elszámolási év ez is az lesz. Kb. A bojler 2-2,2 MWh-t használ évente, appban követhető. A lényeg a gáz csökkentése volt akkor. Ez egy '87-ben épült 6 lakásos sorház. Konvektoros fűtés, nincs modern szigetelés, új ablakok. Nekünk önerőből már soha nem térülne meg a korszerűsítés, majd az örökösök

-
válasz
Frankie50
üzenetére
Ha 2023-at tekintjük 100%-nak, az azt követő 2 év kb 25%-os növekedése is érdekes lehet, de ez a 2026-os majdnem 60% plusz brutális. Indokol ennyit az időjárás? És vajon a napelemmel megtámogatott (de nyilván januárban alig termelő) villamos hálózat vételi fogyasztása (szaldó) hogyan alakul? Mert tippre a bojler és a villanyfűtés jól megdobhatta a hó és a felhők miatt kiütött napelem miatt a szaldó vásárolt részét.
-
Frankie50
tag
válasz
balojazz
üzenetére
Nekem október a zárás hónapja, de elég összeszedett kasszázást vezetünk 2000 óta.
Most kíváncsiságból visszanéztem, 2005 augusztusban vettük a lakást, az első januárunk 2006-ban volt itt. A központi fűtéses panel után elfüstöltünk 792 m3 gázt. Tudom ezt nehéz elképzelni is mai fejjel. Azóta sokat fejlődtünk, muszáj volt. A mostani számok barátibbak sokkal.
-2021: 447 m3
-2022: 469 m3
-2023: 226 m3
-2024: 282 m3
-2025: 278 m3
-2026: 358 m3
'22-ben volt egy kis változtatás, amit akkor részletesen leírtam itt és a napelemes topikban. Röviden a gázbojlert váltotta egy hőszivattyús villanybojler, a két fürdőben a gáz fűtőtesteket levettük, helyükre elektromos fűtés került. A napelemes rendszert 2,3 kWp panellal megbővítettük, és a tetősíkokat 15 cm ásványgyapottal beszigeteltük. Ez a móka ~ 1,5 M került akkor. A megelőző évek 2700-2800 m3-s gázfogyasztását sikerült az elmúlt években 1500 m3 alatt tartani. Cserébe a villany 4 MWh környékéről 6 MWh fölé ment egy kicsit. Az elszámolt 3 évből tavaly kellett ráfizetnünk majdnem 20e forintot.
Szóval ha nem lépünk akkor már a gatyánkat is gázra költöttük volna.
Most a kehop-s energetikai támogatáson agyalok, hogy keresek valakit aki mindent elintéz és cseréljük az ablakokat, meg szigetelünk. A 10 M talán betakarja még.
-
Na sikerült az éves diktálást megejteni. Valaki kérdezte még a decemberi változást tavalyhoz képest, az is itt van:
2022 december: 110 -> 2023 január: 125
2023 december: 90 -> 2024 január: 108
2024 december: 100 -> 2025 január: 105
2025 december: 85 -> 2026 január: 124Kapok majd olyan 4100 körüli elengedést, ha benne van az alapdíj is, ha pedig nincs benne, akkor kb 3800-at... Egyébként az első sor azért lehet kiugró, mert akkor még nem tapasztaltuk ki sem a házat, sem a saját hőérzetünket, de ez csak tipp. Látható, hogy 2 hét kemény téli fagyot sem érzett meg a ház, és ha egy egész hónapig tartott volna, csak akkor ment volna föl 140-170 közé valahová.
-
Ez egyébként nagyon szomorú. Sok 50 körüli ismerősöm nőtt fel vidéken ilyen házakban boldogan. A szüleik meg vagy magukban éldegélnek bennük, vagy kihalóban vannak. És akkor ott van egy nagy ház üresen valahol vidéken egy rossz lokáción. Hacsak nem alkalmas nyaralónak használni vagy kiadni, szinte értéktelen. Újat felhúzni rá, sőt felújítani meg azért nem éri meg, mert nem éri el a majdani értéke az építőanyagok költségét sem. Így hal/szegényedik/romlik a vidék. Marad 1-2 ipari központ (és főleg Bp és vonzáskörzete), ahol megéri építkezni és lakni. Dunaújváros már elesett, Paks még tartja magát, de billeg (2-es sose épül fel, 1-es szavatossága rég lejárt), Győr az autóipari válság miatt van rottyon srb.
-
asdf_
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Vagy egy ilyet, és nem kell bele elem sosem:

-
rmihaly
tag
válasz
modflow
üzenetére
Akkor annyival egyszerűbb. A tömegáramoknak a helyiségnek megfelelőnek kell lennie.
Gondolom van előremenő és visszatérő csőszakasz, és ezek közé van kötve a radiátor.
A kazánhoz legtávolabbit teljesen nyitva kell hagyni, majd a kazán felé folyamatosan zárni a torlókat.
Akkor jó amikor indul a kazán és küldi a meleg vízet és a legtávolabbi radiátor is a kazán kapcsolását követő max 1 percen belül már meleg vízet kap.
Ugyanígy pár perc múlva meg kell nézni a visszatérő ágban a hőmérsékletet. Amelyik radiátornál melegebb víz jön vissza ott zárni kell.
Elég hosszadalmas, de ez az alapja. Sajnos e nélkül csinálhatsz bármit nem fog jól működni.Ha van infra hőmérőd az sokat segít a gyors értékelhető infó alapján (ismerőstől is lehet kölcsönkérni sokaknak van már)
Érdemes a radiátorokat és a kazánt egy lapra felvázolni és a mért értékeket oda felírni. Nagyon szemléletes és segíti a döntéshozatalt.Kitartást hozzá!
-
-
-
rmihaly
tag
válasz
modflow
üzenetére
Hidraulikusan beszabályzott a rendszered?
Szerintem a meleg jó része egy kis körön fordul meg - vélhetően a termosztátos helyiség felé.
Szerintem ennek eredménye a gyakori kapcsolgatás - hamar befűt, de a többi helyiség hideg marad, így szinte azonnal indul a fűtés újra.
60 foknál a maradék hő jobban szinten tart így azzal kevesebbet kapcsol.Hidraulikai beszabályozás alap feltétele a gazdaságos, komfortos működésnek - ezt kell elsőnek beállítani.
Majd a kazán keringetőjét.
Majd a kazán vízhőmérsékletével lehet közelíteni a lakás hőigénye felé.
Majd az egészre rátenni egy be/ki termosztátot. -
Madwe
nagyúr
válasz
modflow
üzenetére
5 fokos előremenő csökkenés nem fog érdemi változást hozni. Hány fokos a visszatérőd, azt tudod mérni esetleg? Jó lenne azt is tudni, mennyi a hőleadás, illetve ezzel az infoval már lehetne a kondenzációt is optimalizálni. De alap esetben elmondható hogy kondenzációsnál a minél kisebb előremenő az ideális, ami még képes kifűteni az adott időjárási viszonyok között a szökséges hődre az ingatlanodat.
-
modflow
veterán
válasz
modflow
üzenetére
Hát most az van, hogy ezzel a beállítással látom, hogy a termosztát fűtene, de mondom hideg van. Nézem a radiátort hideg. Mondom ez mi?
Megyek a kazánhoz erre zúg meg minden, de nem megy a gáz, valami 23 fokos vizet mutat.
Hát most arra jutottam, hogy visszatettem mindent eredetire.
Nem értem, hogy ez a 0,3 érzékenység hogy eredményezte ezt, amikor ez a termosztátra hat, nem a kazánra...

-
313313
addikt
válasz
modflow
üzenetére
"radiátor kör közötti hőcserélő az még nem volt szétszedve, ez a 3. fűtési időszaka." Én ezt is megnézném, nézetném....
Nálam is évente jár a kazános, hát egy jó marék pernye kiesik mindig a tűztérből....Kis on: lejebb vittem 1-2 fokkal az előremenőt, kevesebbet megy a kazán is, gáz is kevesebb fogy.... hát sajnos figyelni kell mindenre is és játszani a beállításokkal...
Ma még olyan 0,5-1,5m3 elmegy melegvízre, fűtésre...
-
-
modflow
veterán
válasz
modflow
üzenetére
Nos, az ég világon semmi sem változott azzal, hogy 55 fok az előremenő.
Vagyis csak annyi, hogy 8 helyett 7 kapcsolás volt.
De hajszálra 9 m3 gáz fogyott. 😕Most a kapcsolási érzékenységet 0,2-ről 0,3-ra tettem.
Ez normális, hogy érdemi változást nem okoz az, hogy hány fokos az előremenő?
-
kiir
tag
válasz
modflow
üzenetére
A kazán kikapcsolása után még meleg a víz a fűtésrendszerben, tehát valamennyit mindig "túllő" a fűtés. Aztán este, ha mindenki otthon van, főzés, fürdés, mosás, mindenféle gépek használata: mind-mind meleget termel a házba. Végül pedig egy adott helyen elhelyezett termosztátot akár az is megmozgathat, hogy elmész előtte és felkavarod a rétegzett levegőt.
-
amargo
addikt
válasz
balojazz
üzenetére
Nálunk 22 - 22.5 a cél let, fent pedig a 20.5, de mivel a meleg felfelé megy, ezért inkább 21 szokott lenni nappal fent is. Fent ingadozik is a hőmérséklet, de csak este vagyunk ott.. eléggé megérezni az 1 - 1.5 fok eltérést az emelet miatt (a két szint különbsége), ezért is szeretjük lent a konstans értéket.
1 nap alatt kb 1 - 1.5 fokot esett főleg az éjjeli -6 miatt. Alapvetően éjjel is van fűtve az alsó szint, de kevésbé, hagyom "lehűlni". A nyílt égesterü on/off kazán miatt, nálam saját szoftver vezérli a fűtést, 2-3 év volt kitapasztalni a házat. Most a tartós -10, -13 miatt kellet csak hozzà nyúlni, de inkább a szellőztetést finomítottam. -
313313
addikt
válasz
modflow
üzenetére
Most pöcköltem a fűtésen én is, 0,2 barral nagyobb a nyomás, 12 óra helyett 24 órán át kérem a beáított hőfokot, ugyanannyit kér gázból a kazán, és néha 0,5-1 fokkal is túlfűt lekapcsolás után a padló... (szellőztetéssel orvosoljuk a meleget....) Termosztát mondjuk majd 1,7-1,8m magasan van egy polcon
Nálam rossz a rétegrend, 10cm hőtükrös lépésálló közetgyapot(vagy valami hasonló) azon a 20-22-es csövezés, 3-4 cm mishung, 2cm mátvány.... 3 helységben laminát padló, szerintem lerakása se padló fűtés redy és a parketta se...
Fűrdőt 2 éve csontig vertem, mishungot cseréltem estrich-re, rendes csemperagasztó és normális járólap, hát ég és föld.... -
313313
addikt
válasz
Balázs Z.
üzenetére
Kérdés az hogy hány főre... a kormány által támogatott/eröltetett 5 főnek azért nem olyan ördögtől való a 120-130m2+terasz+esetleg garázs... A 97m2 amiket most építenek inkább hagyjuk, ami hiányzik: gépészeti helység, spájz (3-4m2), háztartási helység (ahol a vegyszereket, takarítószereket tárolod és belefér legalább a szárítógép+mosógép, vagy 1-2db 4 emeletes szárító....)
Ismerős házat keres, felénk az épület energetikai besoroláda nincs beárazva, még mindig m2-re áraznak, kádárkoca is 60-70 millió felénk (Kecskeméten lakok), amire 30 éve nem költöttek.
Az energetikai tanus8tvány még mindig a szükséges rossz, bejárás/helyszíni szemle nélkül készül az adásvételi írásához és akkor még nem beszéltünk a villamos felülvizsgálati jegyzőkönyvről nem is beszéltem....
Város peremkerületén, esetleg másik faluban (tőlünk 5-10km Ballószög, Helvécia, Kadafalva, Hetény (utóbbi kettő a városhoz tarzozik))-re új építésű téglafalas 97m2-es házakat kapsz 75-80m millától.... mondjuk itt se garázs, se kerítés, se kert, csak a 300-600-800m2 fosóhomok.... -
válasz
amargo
üzenetére
Én nem várok el ennyire konstans értéket a háztól. 21.0 körül kezdenek fázni a népek, ezért addig (vagy akár lejjebb, ha akar menni) csak hajnalban engedem, 23.0 már nekem sok, ezért annál több nem lehet. Szerencsére a ház is ebben a sávban érzi jól magát: lejjebb nem akar hűlni, följebb (24-ig pl) meg csak intenzív sütés-főzésnél menne, de akkor lehűtöm az elszívóval; a nekünk kényelmes tartományt meg tartja 1 (max 2) felfűtéssel. Nem is tudom, hogy ilyen lomha háznál lehetséges volna-e egyáltalán szűk sávban tartani, hacsak nem éjszakai fűtéssel, de az elég perverz dolog: egyszer ébredtem arra izzadtan, hogy 22.5 van, nem esett jól. Ti nappali hőmérsékletet tartotok a földszinten éjjel is? Vagy még lomhább a házad?
-
-
-
-
modflow
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760 i5 12600KF 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Asus A31 PLUS TG ARGB 750W
- Új és újszerű 15-16 Gamer, irodai, üzleti, készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- 27% - ÚJ Corsair VENGEANCE RGB 48GB (2x24GB) DDR5 6000MHz
- Samsung Galaxy Watch 4 Classic 42mm, GPS, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

az általuk meghatározottak szerint