- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen egeret válasszak?
- Steam Deck
- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Milyen monitort vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Gigabyte alaplap topik
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
balojazz
aktív tag
Na végre egy kis hideg. Eddig (2 tél) nem tudtam tesztelni a házat, mert mindig meleg volt. Na most majd a februári gázfogyasztás végre igazi teszt lesz. Kíváncsi leszek nagyon.
-
313313
addikt
Ide is beírom:
Megjött a januári számlám. Dolog érdekessége a mérő folyamatosan a 181-es regiszterbe mért. Mivel HMKE-ra és H tarifára is rakható ez a mérő.
Ez meg lett a számla. Tehát független, hogy az user mit lát a mérőn, a kiolvasó központ oda rakja a fogyasztást, ahova jogszabály szerint kell. Mivel egyenlőre egységes az ár nagy jelentősége nincs. De ha 3 különböző ár lenne már aggájos, mit miért mértek hozá....
Nagyjából jó a bontás, 17-21-ig időszakban szinte végig megy a klíma, este (19.00-20.00 közt) indítom a mosogatógépet, ha olyan a vacsora megy a tűzhely/sütő és néha indul egy mosógép este 20.00 körül is... -
Madwe
nagyúr
válasz
313313 #11575 üzenetére
Én egyébként azt se zárom ki, hogy bizonyos esetekben jobban járna a felhasználó ha a 3 napszakos elszámolásban lenne a sima tarifa helyett. Legalábbis szolgáltatónak az lenne az érdeke, hogy oda ösztönözze az embert ami neki is jó. Persze ezt lehet úgy is, hogy mindent drágábban ad, s elég neki az hogy a nagyobb fogyasztókra ráerőszakolja s kész, itthon nem lenne meglepő, s eddig ismert adatok alapján valószínű ennyi lesz, azért bizakodni lehet
[ Szerkesztve ]
-
Mauzes
addikt
Ez csak egy kiragadott példa volt, hogy minél energiatekerékosabb egy ingatlan, átlagosan(!) annál drágább.
A te példád amúgy elég extrémnek tűnik, egy 250-280 m2-es ház teljesen befűtve és annyit fogyaszt, mint egy átlagos Mo-i lakás. Nem pontosan értem, minek köszönhető, de nagyon nem ez a tipikus a családi házaknál.
-
Madwe
nagyúr
válasz
Mauzes #11563 üzenetére
"Amúgy néztünk persze olyan házat is, ami a nagy mérete ellenére is kb. 0 rezsijű, mert van jó szigetelés, rengeteg napelem, hibrid kazán, hőszivattyú, stb. Ez tök jó, csak cserébe a vételár különbözetből kijönne mondjuk 25 évnyi rezsi számla..."
Nem feltétlen kell ilyennek lennie. Nekünk pl tetőtér beépítéses házunk van, 2008as építésű, összesen 280 m2 amiben benne van 2 amerikai konyhás nappali, 2 fürdő, 1 háztartási helyiség, 1 garázs, 3 nagy (20m2) és 2 kis (12m2) szoba (igaz ebből 30m2 a garázs, amit annyira azért nem fűtünk ki, de attól még fűtött) s így is éves 1100m3 a gázfogyasztásunk, reggel 5től este 10ig minden nap 22 fok (lévén full home oficeban vagyok), utána 21. nincs napelem, se hőszivattyú, nincs végtelenségig hőszigetelve, falakon pl sajnos csak 8cm, szarufák között pedig csak 15 (most lesz 20ra bővítve felújítás során) ahogy a nyílászárók se épp frissek (hidegperemes 2 rétegűek). Szeles oldalról pl örökzöldekkel védett, ilyenek sokat számítanak -
Mauzes
addikt
válasz
313313 #11558 üzenetére
Persze, nyilván jobb lenne, csak amikor kifejezetten nagyméretű önálló házat keresünk, lehetőleg 4 hálóval és pincével, akkor nehéz pont erre optimalizálni. Vagy máshonnan közelítve, nem is ez a fő szempont, elég nagy a jövedelmem és megtakarításom ahhoz, hogy a magasabb energiafogyasztás luxusát megengedjük magunknak.
Hozzátéve persze, hogy ha rákényszerülünk a jövőben (pl. rezsi szabály változások), akkor egy teljes szigetelésre is lenne keret. Ez inkább csak megtérülési kérdés jelenleg is; mivel a nagycsaládos kedvezménnyel tudunk élni, így nagyon hosszú megtérülése lenne, ha most szétverném a házat csak a szigetelés miatt (holott amúgy esztétikailag még rendben van).
Tehát inkább csak tisztázni szerettem volna ennek a többgenerációs kedvezménynek a hátterét. Annyira nem szeretek trükközni ilyen dolgokkal, de azért még jobban utána nézek, mik a kritériumok és tényleg megkapta-e a hatósági bizonyítványt a ház.
Amúgy néztünk persze olyan házat is, ami a nagy mérete ellenére is kb. 0 rezsijű, mert van jó szigetelés, rengeteg napelem, hibrid kazán, hőszivattyú, stb. Ez tök jó, csak cserébe a vételár különbözetből kijönne mondjuk 25 évnyi rezsi számla...
-
Madwe
nagyúr
válasz
Mauzes #11556 üzenetére
A kedvezménynél nem számít kik lakják, akár 1 ember is megkaphatja a 4 generációs x4 szorzóját is. A lényeg ahogy Lauda is írja, hogy a külön lakás feltételeit teljesítse ( fürdő, konyha - erre pl egy mosdó s egy konnektoros főzőlap is elég kb - nappal (lehet amerikai konyhás), háló, legyen elég ablak és legyen külön ajtó ami logikailag ezt leválasztja a házról (pl egy előszoba után, ahol van a lépcső. Ezt egy pince is megugorhatja ha van elég helyiség, ott pl az ablak lehet az érdekes keresztmetszet.
de abban 313313-al egyet értek, célszerű lenne jobban szigetelt házat venni, vagy olyat amit le tudsz még utána szigetelni! -
-
válasz
Mauzes #11556 üzenetére
Ezek mind dokumentumokkal igazolhatók, ha megkapták.
A kedvezményes többlet-földgázmennyiség igénybevételéhez a települési önkormányzat jegyzője által kiállított hatósági bizonyítvány, illetve a tetőtér-beépítéssel vagy emeletráépítéssel létrehozott új lakás esetén az új lakáshoz kapcsolódó lakáscélú állami támogatásról szóló támogatói okirat, valamint mindkét esetben az MVM Next honlapjáról letölthető, hiánytalanul kitöltött és aláírt nyomtatvány szükséges.
Itt megtalálod az infókat: [link] [link]
Régebben ez már ki lett vesézve, az idevonatkozó törvény/rendelet is linkelve volt, hogy mi felel meg önálló lakásnak. (lehet én voltam, már nem emlékszem rá). Kell külön szoba, konyha, illetve ahol lehet főzni, külön fürdő, wc stb.
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
válasz
Mauzes #11554 üzenetére
Amennyiben biztos vagy benne, hogy nem jár a többgenerációs kedvezmény, akkor tényleg ne élj vele. De ezt amikor megadták, valaki ellenőrizte, s az alapján jogosnak találta. Azóta az az állapot megszűnt? Vagy korrumpálták azt aki megítélte s sose járt volna
?
0PiiP0 hozzánk is kijöttek, s ha jól rémlik ennek mindenhol kötelezően így kellett történnie[ Szerkesztve ]
-
Mauzes
addikt
Ha összesen 5-en lakunk 2 "lakásban", úgy is megadják a nagycsaládos x 2-t? Ez tök fura szabályozás. Annyira amúgy nem szempont, mert a normál x 2-t sem használnánk ki valószínűleg.
A nyugodt alvást úgy értettem, hogy ha a fogyasztásunk tippre lesz mondjuk 2500 m3, akkor sima nagycsaládos kedvezménnyel is nagyrészt le lennénk fedve, a limit felett havi ~11 ezer lenne piaci áron. És itt nincs trükközés. Ha meg a dupla támogatást kérjük, de később esetleg ellenőriznek, akkor a különbözeten felül büntit is kelle fizetni.
-
Madwe
nagyúr
válasz
Mauzes #11551 üzenetére
A nagycsaládos kedvezménnyel együtt érvényes! Azaz az esetben a nagycsaládos x2 járna neked. S csak a támogatott részre jönne a büntetés, ha ellenőrzésen elbuknál. De egyébként elég egzakt hogy mik a szabályok, ha azok alapján járna továbbra is, akkor nem kell aggódni!
nekünk is jár pl a x2, de mi 1100m2 alatt vagyunk, szóval ha el is buknánk az ellenőrzésen, semmilyen következménye nem lenne. -
Madwe
nagyúr
válasz
Mauzes #11549 üzenetére
1. Igen, a limit 2x jár ezekre az ingatlanokra
2.hatósági bizonyítványt állít ilyenkor ki az önkormányzat, azt kérd el tőle
3. Ez az ingatlanra vonatkozik, nem hoszem hogy adásvételnél bármi dolgod lenne ezügyben, de a szolgáltatónál azért lehet futnék ezügyben egy kört a helyedbenarra figyelj, hogy a jogosultságot késöbb is ellenőrizhetik. Azaz ha idő közben nem teljesíted, akkor visszamenőlegesen kifizettetik a különbséget plusz bírságot.
-
Mauzes
addikt
Sziasztok, egy eladó családi ház tulajdonosa azt mondta, hogy igényelték az ingatlan 2 lakásnak való elfogadását a gázfogyasztás szempontjából, és most kapták meg. A pinceszintre tettek be pár plusz dolgot, és arra "kamuzták", hogy külön lakótér, egyébként egy gázóra van az ingatlanban.
Erre van valakinek rálátása, hogyan működik ez a dupla rezsifogyasztásos sztori? Biztos akarok lenni abban, hogy nincs félreértés a dologban.
- Jól értem, hogy ez azt jelentené, hogy nem 1 x 63.645 MJ/év lenne a kedvezményes gáz, hanem 127.290 MJ/év ugyanarra az ingatlanra?
- Milyen dokumentumot kérjek be a tulajtól, ami bizonyítja, hogy ez tényleg így van?
- Ez a kedvezmény kötődik-e a tulajdonoshoz, vagy csak az ingatlanhoz? Nehogy meglepetés érjen, hogy tulajojdonosváltás esetén elvész vagy hasonló. -
dobolan
senior tag
válasz
toms58 #11545 üzenetére
Beton tetejére biztos, hogy nem kell. A beton önmagában is párazáró/fékező, attól függ milyen minőségű.
Amúgy ez a megoldás a képen nem tudom mitől jó. Ha már a tetejére rakja a szigetelést, akkor XPS táblákkal kevésbé macerás, ráadásul összefüggő a szigetelés réteg.[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
nagyúr
válasz
toms58 #11545 üzenetére
Ez lemaradt : 14.2 ÁTBAC-LAK: Hőszigetelés a padlóban
Egy másik : Utólagos fal- és padlószigetelés
[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
nagyúr
válasz
toms58 #11545 üzenetére
A kérdés az, hogy van e a beton alatt esetleg valamiféle vízszigetelés....és ha van, az fel van hajtva a beton alap tetéjére az első sor tégla alá ?
Azaz megvan a "teknő" szigetelés ?
Ha nincs, akkor kell a betonra rakni és lehetőleg össze kell dolgozni ezt a vízszigetelést a vályog, tégla alatt találhatóval....ha van.
Ha nincs vízszigetelés és most is kihagyod, akkor az alulról érkező minimális talajpára szépen lassan tönkreteszi a hőszigetelésedet és az azon lévő OSB lemezt és a rá lerakott parkettát is !
( Nem fogod látni de alul szépen penészedni fog...ami ugyebár nem túl egészséges....)Sajnos nagy az esélye, hohy nincs alatta rendes vízszigetelés....ha tényleg az 1940-s években épült.
Viszont a betonozás "frissebb"......tehát még is van esélye csak ezt így nehéz megállapítani.[ Szerkesztve ]
-
toms58
csendes újonc
Facebook hirfolyamomban találtam. 1940-es években épült házat vettem. Betonra van lerakva a járófelület. Kérdésem, hogy szerintetek alkalmas-e ez a megoldás az alsó hő- szigetelésre. Kell-e alá bitumenes lemez.
[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
nagyúr
A vízfogyasztás és az almérő miatt írtam.
Azt hiszem annó kérdezték , hogy milyen jellegű fogyasztás miatt szeretnék almérőt....mert ugye más a számlázása egy locsolás miatt felszerelt órának és más ha normál fogyasztás miatt ( pl : albérlőnek külön számolni ) szerelt az óra. -
Borisz76
nagyúr
Elviekben van haszna.....ha nem is sok de van :
A számlákon szerepel a víz + csatorna díj.
Amit fizetünk az óra állása alapján.
Viszont az locsolásra szánt almérő esetében nincs csatornadíj.Teszem azt 120 m3 víz fogyott el 1 év alatt a FŐmérő szerint.
Az ALmérő pedig 40 m3 fogyasztást mutat 1 év alatt.Akkor a díj úgy alakul , hogy :
- Vízdíj : 120 m3 után
- Csatornadíj ( 120 - 40 ) , azaz 80 m3 víz után.
Ez esetben tehát a csatornadíj egy része kiesik.
Ennyi a haszna.....már ha képesek rendesen számlázni.
Mert az sem sikerül mindig.... -
Borisz76
nagyúr
válasz
amargo #11530 üzenetére
Nálam a családi házban a bejövő vízvezeték egy aknába megy.
Az aknában van egy főmérő.
Főmérő ág ezután "T" idommal ketté van osztva.
Eggyik ág megy be a házba.....ott egy ponton van egy elzáró csak ....majd megy tovább szét a házban.A főmérő utáni "T" idom másik ágára lett felszerelve a mellékmérő.
A mellékmérőből pedig megy hátra a kertbe a vízvezeték.
Az épület mellett elhaladva ( az épület végénél ) pedig egy elzáró csap , majd egy "T" idom és onnan kettéágazva megy tovább.
Eggyik ág a ház mögött közvetlenül található kerti csaphoz megy ( ez a csap a használt ház vásárlásakor már adott volt ).
Másik ág pedig hátra megy és ott alakítottam ki egy aknát , kerti csapot.....így jóval közelebb van a kis konyhakerthez mint a ház mögötti csap.Móricka rajz következik :
- Kék szín : Vízvezeték
- Piros szín : Elzáró golyós csap
- Zöld szín : Fő és alméró órák
Fotót sajnos nem tudok feltenni az órás aknáról....
Ez a kép a hátsó kerti csap és az általam alkotott akna....még nem teljesen kész állapotban :[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Sziasztok,
Ha valakinek van locsolási mellékvízmerője a csapjánál, az tudna pár képet készíteni, hogy miként lett a vízmérő felrakva hozzá?
Köszönöm előre is.
-
axioma
veterán
válasz
Calogero #11528 üzenetére
En ugy kotottem szerzodest, hogy az alapfeltetele volt annak, hogy kikotest kerhessek, ugyhogy ertelemszeruen ilyen opciokkal nem nagyon foglalkoztam (azt meg gondolta a fene, hogy fizetniuk kell majd a gyatra ugyintezesert). Ez nem sajat atalanyos tulfizetesem, es a kikotesi dijbol leszamolhattak volna, de lehet hogy pont elkerulte egymast a ketto idoben.
-
Calogero
addikt
válasz
axioma #11527 üzenetére
Szerződés kötésnél, valamint később az online, app felületen lehetett beállítani hogy számolják be a túlfizetést. Ha ez nem volt kérve, akkor alapból vissza postázzák.
Majd bejött, hogy az online felületen és az appban lehetett számlaszámra kérni, hogy ne kelljen a postást várni. Folyószámla egyenlegnél lehetett kérni a kiutalást.
[ Szerkesztve ]
-
-
vzsryl
nagyúr
Sziasztok!
Átalányt fizetek a gázra az mvm-nél, és az éves leolvasás szerint most is szokásosan túlfizettem, így mínuszos számla keletkezett. Tavaly ezt simán be tudtam állítani, hogy utalják vissza a számlámra, de most sehol sem találom, hogy ezt miképp tudnám beállítani.
Valaki tud ebben segíteni? -
axioma
veterán
válasz
xrvman #11521 üzenetére
cafolok, kint volt egy helyi (10 percen belul szoval ott lakik), o azt eroltette erosen, ami neki kenyelmes volt (most azonnal teljes munka aztan hogy nekunk mi jo az nem erdekes, me'g nincs az uj fal tehat oda nem lehet akkor kerites melle, majd biztos elfer mellette a soderes teherauto...), majd kiadott egy ajanlatot ahova beirta a szekreny gyartonal fellelheto brutto arat a netto oszlopba
raadasul pont ezert kerdeztem az athelyezest, mert o azt mondta hogy 2x athelyezest semmikepp... de semmi ervet nem mondott, se ido se penz tekintetebende mar a masik topikban kerdezem majd amint ossze tudom irni kicsit pontosabban, mert tulsagosan zanzasitva nem ment at a lenyeg
[ Szerkesztve ]
-
fausto
addikt
Köszi mindenkinek a tippeket! A vezetékek rendben lesznek, most húzták át a kábeleket.
-
axioma
veterán
Mult heten Bp-en reg.szerelo azt mondta, hogy nem lehet 1 helyrajzi szamhoz [ujkent] masodik fogy.helyet kerni. Akkor helyfuggo v nem jol tudta?
Masik: mennyire ido/penzigenyes a meroora athelyezes? A regirol leszereles, regi bontas, uj haz felepitese de kozben hasznalni is kene, foleg 3f-ra bovitve lenne jo, uj hazra raszerelni. Ekkor ket athelyezes, es kene keriteshez letelepiteni felmillas szekrenyt...
Vagy: a 3 ora kozul 2 athelyezes inditas, harmadik 3f meglevo helyen [aka'r hasznalt doboz mert csak fa lyuk van] bovitest ker, epitkezes vegen a 3f bovitettre is athelyezesre inditas, legalabb 2 ora megtartasa 3x20A 1x32A [most 1x25, 1x25, 1x20, 3 lakas 1 hazban]. Jo lenne ezt mar foldkabelen a meglevo legkabel helyett. Ez azert kenyelmetlen lenne [reszleges bontas a rogzitesi pont miatt, de a tobbi oraig meno kabelek utban].
Ket lakas elmunel mitol ketto? szintenkent lesz furdo, konyha, az stimmel [utobbi pici de lesz]. Hazresznek felnott gyerek lakoja lenne tenylegesen kulon. Kozos reszek gondolom csak tarsashazasitasnal kaphatna orat.
Esetleg egyeb tipp? Nem szeretnem hogy a vegen veletlen csak 1 maradjon...[ Szerkesztve ]
-
otapi
tag
válasz
313313 #11509 üzenetére
Oh, ezt nem tudtam. Pedig az éjszakait nem lehet kombinálni a nappalival ha mondjuk több mindent kéne használni hírtelen egyszerre a házban. Nálunk már a szendvicssütő, mikró, vízforraló és szagelszívó négyest is lecsapja a 16A-os biztosíték ha egyszerre indítja az asszony
És akkor még ott van mellette külön ágakon a mosógép, mosogatógép, elektromos sütő, 3 PC...
-
otapi
tag
válasz
fausto #11504 üzenetére
A 16A még egy családnak is kevés, nemhogy kettőnek. Első körben megérdeklődném a szolgáltatótól hogy egyetemes szolgáltatáson belül hány amperre bővítenék az órát. Ha jól tudom, az ingyenes ha még a max határon belül van. Plusz új óra kérése a 2. házhoz az szerintem tuti szabványosítással is jár. Viszont 16A-es óra mellett erősen átnézném azt a hálózatot egy hozzáértő szakival hogy mikor és milyen vezetékekkel húzták be, mert elég réginek tippelem ez alapján.
-
313313
addikt
válasz
fausto #11504 üzenetére
Új villanyóra, szabványos hely, sehogy nem úszod meg a szabványosítást.
Ha a melléképületre külön fogyhelyet kérsz, ahhoz H tarifát is, azt nem húzhatod át a nagy házba...Nem variálhatod kedved szerint az órákat fogyhelyek jözött, ha ezen rajtakapnak, kikötik a villanyt még nem rendezed a helyzetet....
Fogyhelyenként 32A jár HFH mentesen, felette amperonként 5K
Szerk: ha kell mind a 3 tarifa, talán úgy jársz a legjobban, ha a főházra kéred, és a megfelelő ampert kéred hozzá. Mért oldalon oda viszed, ahova akarod, mérheted saját órával. Ha öcséd költözik be, jegyzővel elintézheted, hogy dupla kedvezményes áram járjon óránként....
[ Szerkesztve ]
-
fausto
addikt
Sziasztok,
Vettünk egy házat, épp felújítjuk. Az ingatlan úgy néz ki, hogy a telken van egy nagyobb ház (~60nm) és egy kisebb (~30nm)
Mindkét házban bent van a gáz, áram, víz, csatorna. Az a terv, hogy a nagyobbik házban lakunk a családommal, a kisházba vagy az öcsém beköltözne, vagy kiadnánk albérletbe (ez még nincs eldöntve)Az áram a kérdéses - jelenleg a nagyházban van két 16A villanyóra, egy éjszakai és egy nappali. A kisházba a nappali van áthúzva. Ez így kevés lesz, mert szerintem nem bír el két háztartást (pláne, ha majd lesz klím vagy hőszivattyú)
Ha a meglévő órákhoz akarok hozzányúlni, az zsebbenyúlós, mert mindenképp szabványosítani kell.De egy olyan jutott eszembe, hogy mi lenne, ha kérünk egy plusz órát? Elvileg, ha írunk egy ügyvédi megosztást (pl. a feleségemmel), akkor engedik.
Az új óra lenne bekötve a kisházba, kérnénk hozzá H tarifás mérőt, de azt viszont a nagyházba kötnénk be. Ebbe vajon belekötnének?Vagy B terv - kérünk egy új órát, a régire lesz kötve a kisház, az újra pedig a nagyház, H tarifával.
Szerintetek valamelyik kivitelezhető?
Köszi előre is!