- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- 3320 MHz-ig skálázódnak az XFX Radeon RX 9060 XT kártyái
- Videós, mozgóképes topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Bluetooth hangszórók
- Milyen egeret válasszak?
- Amazon Fire TV stick/box
-
PROHARDVER!
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
amargo
addikt
válasz
Mauzes #11789 üzenetére
Az utolsó bekezdésedre reagálva üdvözlünk a építkezők/felújítók klubjában
Sehonnan, mivel az ajánlás sem jelent semmit: mert ha egy hozzá nem értő ajánl neked egy szakit, az semmire nem garancia, mert nem ért hozzá az ajánló, ha mondjuk az egyik helyen valaki jól dolgozott az nem jelenti, hogy a másikon is jól fog. Sajnos ez ilyen.
-
válasz
Mauzes #11789 üzenetére
Bízzon a Velux ajánlásában. Ha elégedetlen, akkor ki tud hívni Velux belsős embert panaszkezelésre (ők tartják az oktatásokat). Én így indulnék neki amúgy.
Villamos területen erre van a regisztrált szerelői névjegyzék is, ami egyfajta garancia a minőségre. Ez sem 100%, de tartoznak hozzá felelősségi kontrollok. A Veluxnál is kikerül az ajánlott szerelő listából az, akire sok a panasz.
-
Mauzes
addikt
válasz
Vision #11788 üzenetére
Csak annyiban gondoltam, hogy nekik ebben az esetleg a kizárólagos munkájuk Velux tetőablakok és termékek szerelése lenne. Egész nap ezt csinálnák, minden régi és új terméket ismernének, minden képzésen részt vennének, stb.
Ehhez képest egy "random" ácsnak marginális a munkaidejéből a tetőablakok beépítése. És akkor is random márkák random termékeivel kell dolgoznia.
Hogy most hanyadik vonal menne Veluxhoz, arra nem gondoltam, de szerintem lehetne erre egy jól profitáló és ezért jó béreket adó business-t építeni.
De ha most praktikus síkra terelem át: van egy random user, aki tetőablakot akar beépíttetni. Mégis hogyan győződjön meg róla, hogy kit hívjon? Mi van, ha nincs ismerősi ajánlás? Mi van, ha amúgy az sem megbízható, mert egy átlag ismerős meg sem tudja ítélni, hogy jól építették-e be az ablakát? Keressen Google-ben? Bízzon a Velux ajánlásban? Vagy hagyja a picsába az egészet, legalább spórol csomó pénzt? -
válasz
Mauzes #11785 üzenetére
A Veluxnak nincsenek alvállalkozói. Te nem a Velux-szal szerződsz beépítésre.* Van egy névjegyzék ajánlott beépítőkkel, ez azokat tartalmazza, akik elvégezték a képzést (ami azért inkább egy gyorstalpaló, nem több). Ezen a képzésen az adott tetőablak beépítési sajátosságait tanítják meg, van 1-2 próba beépítés preparált környezetben, és ennyi. Ez nem garancia arra, hogy az általános szakmai képesítéssel rendelkezik valaki.
Innentől minden más már ingoványos terep.
*: legalábbis pár éve még így volt.
Ez amúgy semmiben sem különbözik bármely más szakágtól. Villany-vízszerelésnél ugyanez a helyzet. Ott se a szolgáltató küldi ki a szakembert nálad fogyasztó oldali létesítésre, hanem önálló vállalkozók szerepelnek névjegyzékben, és kész. Lehet választani.
-
Mauzes
addikt
válasz
amargo #11784 üzenetére
Az a baj, hogy kicsit lutri az egész. Azt kellene tudnod, hogy konkrétan aki hozzád jön, az szakszerűen csinálja-e a dolgokat vagy sem. Ezt nehezen tudod előre. Pl. már 2 helyről is hallottam, hogy a Velux által kiküldött szaki elég kókler volt. Gondolom az van, hogy a sok alvállalkozója közül random kiküld egyet, nem is tudod, ki fog jönni. És itt nem csak az számít, hogy részt vett-e Velux képzésen, hanem hogy milyen a hozzáállása.
-
amargo
addikt
válasz
Mauzes #11781 üzenetére
Nálam ács építette be, majd a redőnyt már szintén áccsal, de hivatalos Velux-os ember rakta fel. Azt mondta, hogy nincs akkora gond a beépítéssel, de hibás.
Ezért kell két oldalt és felül a levelek mindig takaríthatni (évente 1x) és a pára zárást sem csinálták meg eredetileg jól csak azért nincs gond, mert extra párazárás lett még kartonozás előtt rakva.Hogy hol az igazság azt nem tudom, de takarítani tényleg kell.
-
axioma
veterán
válasz
Vision #11780 üzenetére
1. levego-levego is kizarva, pedig olcsonak az is olcso
2. a viz-viz hatasfoka nem esik be hideg ejszakakon ugy mint a kulso levego, amikor az orszagnak is draga aramot venni (plane 23-ert adni, es a szaldos napelemesek 38-on vett sokkal kevesebb haztartasi energiajara frocsognek)
3. levego-akarmi eseten a kornyezetet is hutod, tehat mestersegesen emeled a holepcsot amit at kell hidalni
4. a szomszed meg sziv mint torkosborz egyreszt nala is tobb lesz a holepcso masreszt meg hangos es sokszor randa
En nem tartom jogosnak a kizarast, ha minden korulmenyt figyelembe veszunk. -
válasz
Mauzes #11781 üzenetére
Szerintem ez marhaság. Nincs ilyen, hogy tetőablak szerelő szakma. A Veluxnak van képzése tetőablak beépítésre, oda 99%-ban ácsok járnak (én is voltam anno), esetlek épületasztalosok. De az egész simán csak lego, semmi több. Te is be tudnád rakni, ha van hozzá affinitásod. Azért érdemes ácsot hívni, mert meg kell bontani a héjazatot, aztán összedolgozni az ablak beépítő keretével és fedésével.
Ha kiváltás kell, az már necces, bár azt alapból nem erőltetném, ha nem muszáj. Illetve ott statikus is szóba kerülhet.
Ő van tisztában a hőszigetelés, párazárás, tetőelemek és anyagok részleteivel..
Ez viszont biztosan nincs így, nem része a szakmának. Az ács-tetőfedő a héjazatért + teherhordó szerkezetért felel, semmi köze a belső részekhez. -
Mauzes
addikt
Sziasztok, már nem emlékszem, hogy hol olvastam, de az volt a tanács, hogy ha tetőablakot cserélsz, akkor semmiképp se ács építse be, hanem tetőablakra szakosodott szaki. Ezzel kapcsolatban mi a véleményetek?
Nekem azért fura ez, mert pont az ács szakember az - legalább is az a néhány ács, akit én ismerek -, aki kompletten foglalkozik a tetővel, építéssel, fedéssel, szigeteléssel, stb. Ő van tisztában a hőszigetelés, párazárás, tetőelemek és anyagok részleteivel, sokszor a tetőablak csere járhat az ácsszerkezet módosításával, szarufa kiváltással, stb.
Nyilván van kókány ács meg hozzáértő ács is. De úgy alapvetően, ki lenne jobban pozicionálva egy tetőablak cserére, mint egy jó ács?
(Háttér: fogok cserélni 6 db tetőablakot méretváltozás nélkül és 1-et méretváltozással)
-
axioma
veterán
-
Locutus
veterán
válasz
Mauzes #11775 üzenetére
Nincs mérés
Kalkuláció van, előtte is, utána is, energetikus által. Emiatt tehát előre ki tudod számoltatni az energetikussal, hogy mennyi lesz belőle.
Nekünk fal és födémszigeteléssel ment G-ből B kategóriába a ház (nyílászárók meg fűtés már korszerűsítve lett korábban). Ez 63%-os megtakarítás lett.
Amúgy óriási szopóroller az egész pályázat. Össze se tudnám foglalni itt most hirtelen, hogy mennyi macera volt benne... de mostmár majdnem túl vagyunk rajta teljesen.
-
Mauzes
addikt
Egyébként az Otthonfelújítási Program keretében elérhető támogatással, 30% energiamegtakarítás esetén, van bárkinek konkrét tapasztalata? Főleg az érdekel, hogyan történik az előtte-utána mérés.
Nekem a gondolkodás tárgyát képező nyílt -> kondenzációs csere mellett lenne még reszleges nyílászáró csere is. 2 bejárati ajtó, 7 tetőtéri ablak, 2 egyedi íves ablak. Ez összesen kb. 10m költség.
Mivel van már külső szigetelés és a homlokzati ablakok nem cserések, így eléggé kérdőjeles, hogy mennyi lenne a valós fogyasztás különbség. Valószínűleg 30% alatt. De ha ezt csak elméletileg kell kimutatni, akkor lehet erre esély (?)
Erre bárkinek ötlet, vélemény?
-
amargo
addikt
válasz
Mauzes #11772 üzenetére
Én abszolút padlófűtés párti vagyok, számoljátok ki, hívj több embert is (nagy a szórás).
Továbbá én eléggé műszaki beállítottságú vagyok, ezért kicsit könnyebb volt, de rengeteget olvastam és biztos volt, amit lehetett volna jobban.Később nem fogjátok szétverni a házat az biztos, a kazán miatt nem aggódnék amúgy. Nálam 15 -20 éves teljesen buta nyílt égesterű van, pincében. Kis gyerek is van, bármikor akárki megszereli és megy, ha van gáz.
-
Mauzes
addikt
válasz
Vision #11767 üzenetére
Hát nézd, ez nehéz kérdés. A megtérülést inkább nézem komfort és megbízhatóság/jövőállóság szempontjából, mint hogy magán a gázon spóroljak. Nyilván ha valamilyen megoldás nagy többlet költség lenne (pl. elektromos fűtés), akkor az nem szimpatikus a komfort ellenére sem. És mivel most csinálunk még beköltözés előtt egy közepesen nagy felújítást, burkolat lesz bontva, néhány fal, stb., most lehet itt az ideje, hogy egy kalap alatt a fűtésrendszert is korszerűsítsük. De valóban nekem sem egyértelmű, hogy mennyire érdemes hozzányúlni.
Amit én a teljes korszerűsítés mellett előnyként látok:
- a 25 éves kazán ha lerobban már bent lakás közben, pl. télen, akkor az 3 kisgyerek mellett rosszul tud érinteni
- ha később szeretnék korszerűsíteni (pl. csövezést is), akkor az a felújítás után már nagy hátrányokkal járna, most meg még előtte vagyok
- megszűnik a nyílt égéstér, így pl. nem kell szelőzést biztosítani, melegebb lesz a pince is. Nem lesz szempont, hogy van-e páraelszívóm (ami most elvileg nem lehetne), klímák, stb.
- megszűnik a CO kockázat (van érzékelő, de kisgyerek mellett azért ez is szempont)
- újracsövezés esetén lehetne szobánként vezérelt rendszert kialakítani, ami szerintem tök jó dolog. Emellett olyan radiátor layout-ot és méretezést választok ki magamnak, amit akarok
- ha még a padlófűtést is megcsinálnám (pl. Uponor), az extra előny lenne, mert egyrészt szeretem/komfortos, másrést akkor meg is lehetne szüntetni a szobákban a radiátorokat és csöveket, sokkal jobb és tágasabb lenne esztétikailag a lakás
- ha emellett még csökkenhet is a gáz fogyasztás, az egy plusz előny
- távoli és bizonytalan, de majd ha eladjuk a házat, akkor 15-20 év múlva szerintem a mostani rendszer már erősen limitáló tényező lenne. Egy mai korszerű még megfelelő lesz (rendszer szinten)Hátrányok:
- sok pénzbe kerül
- több munkával jár és több idő
- az új termékek lehet, hogy kevésbé megbízhatóak, mint a régi "tank" felépítményű kazán
- kazán karbantartási igény magasabb lehet
- bármi egyéb? -
axioma
veterán
válasz
313313 #11768 üzenetére
ja nyilvan tetoteren belul vizes helyiseg vagy kulon gepeszeti helyiseg eseten opcio, nalunk utobbi konnyen megoldhato lenne, szobaba en se raknam
@OPiiPO: nyilt kazannal azert mas a matek, mint turbos kazanrol valtasnal (a nyilt sokkal tobb veszteseget jelent, pl. kenyszeraramlassal hul a kazan akkor is, amikor a futoviz mar eleg meleg es kikapcsolt a kazan, fustot nem kell szallitani)
-
313313
addikt
válasz
axioma #11766 üzenetére
Én tetőtérből rakattam vissza a kazánt a pincéba. Jobban szeretem, hogy nem mellettem lévő szobában van, illetve ha bármi baj van/töltögetem a vizet/tisztítom az oszap leválasztót nem a parkettára ömlik a víz és áztatja szét az egy szinttel lejebb lévő fűrdő tetejét. Előző tulaj így járt....
Kémény adott volt a pincétől, csak pát méterrel több füstcsövet kellett venni...
-
válasz
Mauzes #11761 üzenetére
Nézd, válasszuk szét a kérdést: hőleadók és hőközpont.
A képek alapján nekem a hőleadókkal nincs gondom. Sima lapradiátor, ha esztétikai kifogásod van, akkor sallangmentesen cserélhető másikra (méretazonosan).
Hőközpont: nekem ezzel sincs gondom. Külön kazánházban van, szóval CO veszély nincs. De ezt lehet kezelni egy 15 ezres CO érzékelővel. Addig nem bolygatnám, amíg jól működik. Mert hát minek? Szerinted egy kondenzációs kazánnal mennyit spórolnál? 5%-ot?
A padlófűtést elfelejteném. A fűtőfóliát azért, mert épeszű ember olyat nem csinál (bármit is mondjon a marketing anyag), vizeset meg azért, mert szét kell barmolni miatta az egész házat.
Én nem látok egyetlen észérvet sem a mellett, hogy ehhez a fűtésrendszerhez hozzányúlj. Ha van hűtési igény, akkor rakj be néhány split klímát, és megvan a tartalék fűtésrendszer is.
Persze legyen félretéve pénz arra az esetre, ha a hőközpont összeomlana, és cserélni kéne másik kazánra. Ez amúgy pár napos mutatvány.
A ház közepesen szigetelt, 15 cm homlokzati xps, nyílászárók nem extrán jó, de jó hőképet mutatnak.
EPS lesz az, de a 15 centi már nem közepes, hanem jó szigetelés. A födémről nem írtál semmit, pedig a legtöbb hő ott szökik el. Ezt is nézd meg. Ha beépített a tetőtér, az necces. Én inkább a szigetelésre fókuszálnék, és hagynám a fenébe a fűtésrendszert. Jó lesz az még akár évtizedekig. -
axioma
veterán
válasz
Mauzes #11761 üzenetére
Sorry, en nem arra akartam helyezni a hangsulyt hogy mi jobban csinaltuk, hanem hogy az 5cm az csak helyenkent annyi, helyenkent 0, tehat nem vennem padlofutes alatti meglevo gatkent figyelembe.
Kazan: nalunk eleg hasonlo a helyzet, felpince (termikus burkon kivul) nyilt egesteru kazannal, de ha hozzanyulnank akkor feltennem a tetoterbe (nalam plusz egy indok hogy napkollektor is kozelebb lenne). Egyreszt kemenykerdes, masreszt meg a 20 evvel ezelotti epiteszek me'g be voltak szukulve abba, hogy vegyeskazan helyett van ugyan gazkazan, de a kazan helye a pinceben van (vegyesnel ott volt amivel toltottek). Sajnos ez nem esett le. Meg anno me'g csak aranya'rban volt kondenzacios, a turbost meg 5-8 evente kilyuggattak a persze nem tul jol beallitott tuzelessel. Ma felraknek a tetoterbe, minimalis tavolsag a kemenynek es kisebb meretu kazan egy kondenzaciosat, ott ugyanugy ossze lehet kotni a futesi es melegviz rendszerrel, mondjuk a gazterv az fajna. De a kemeny atalakitas is.
-
Mauzes
addikt
válasz
313313 #11763 üzenetére
2x100 nm alapterület, plusz félig alápincézve, ott van a kazán is. A 2 emelet 2 külön körön van. Mi úgy számoltunk, hogy kb. 1,6m a kazán, kémény, stb, 2m a csövezés, 2m a radiátorok, és akkor ez vagy szobánként vezérelt vagy valami okos termosztát rendszer.
Szívesen rakok be képeket, de meg kellene nézetnem rendszer szinten az egészet egy hozzáértővel.
gépészet: [kép] [kép]
radiátorok: [kép] [kép]amargo: köszi, jó tipp, megnézem. A szintemelkedést azért érzem problémásnak, mert nem csak a beltéri ajtókat borítja meg, hanem nyílás magasság, terasz kilépés, lépcső lefelé, lépcső felfelé, stb.
-
amargo
addikt
válasz
Mauzes #11752 üzenetére
Vizes padlófűtés. Nem tudom mekkora lesz a felújítás, nálam 6 éve minden volt, így nem lett volna gond az emelkedés az ajtók miatt pl. Viszont így sem emelkedhetett a padlószint, mert 265cm alá nem akartam belmagassággal menni.. Ezért Uponor minitec lett a lakás kb 30nm részén.
1-1,5cm fér el és teljesen jól működik. De a bekerülési költsége sok.. tehát megtérülést nem érdemes számolni. A padló alulról legyen valamennyire szigetelt, különben a hő egy része a semmibe megy. Nálam pince van alatta, másik kb 25nm-re 5cm grafitos szigetelést tudtam csak lerakni. 120nm a ház két szinten, évi kb 900m3 gáz nyílt égesterű kazánnal, HO miatt folyamatos 22 fok. -
313313
addikt
válasz
Mauzes #11761 üzenetére
Mekkora ház az? Kolégánál 22 év vége 23 elején csinálták a központi fűtést. Társasház (4 emeletes, földszinti lakás)54-56m2, konvektor helyett, mindent is megcsinált egy cég. Kémény/gáztervet, kivitelezést. Akkor nekik 3 millió környékén fájt, kazán, szénacél csövezés, radiátorok (4db minőségibb/túlméretes darab).
Legalább a radiátorokról rakjál be képet, mert ha azok és a csövezés maradnak, harmadolni is lehet az összeget.... -
otapi
tag
válasz
Mauzes #11752 üzenetére
A nyílt égésterű kazánnak folyamatos légbeömlés kell, különben jön a szénmonoxid. A bejövő levegővel jön némi hideg is, tehát amellett hogy rosszabb a kazán hatásfoka még nagyobb is a hőmennyiség igénye a háznak. Ha a nyílásszárók kicsit is jól zárnak akkor a nyílt égésterűt felejtsd el, nem biztonságos. A kondenzációs kazán viszont amellett hogy zárt égésterű, jobb hatásfokkal működik ha alacsonyabb a fűtési víz, ahhoz viszont nagyobb hőleadó felület kell, tehát nagyobb radiátorok, vagy felületfűtés. VAGY ha csökkenzed a hőigény, akkor jók lehetnek a mostani radiátorok is: ha a korábbi rendszert még a szigetelés előtt tervezték, vagy lecseréled az ablakokat 3 rétegű jól záródókra + gépi hővisszanyerős szellőztetés, akkor akár jó lehet a kondenzációs kazán az eredeti radiátorokkal is.
-
Mauzes
addikt
Köszi mindenkinek a tippeket, de azt hiszem, hogy ez így távolról és rész infókkal nehéz lesz. Hiába írom be, mekkora a ház és milyen radiátorok vannak, abból még fogjuk látni a hőigényt. Ahogy az energetikai tanúsítvány sem lett rendesen megcsinálva, nem volt semmilyen érdemi mérés, csak pár perces fotózgatás (ott amúgy B besorolású az ingatlan, 37 kwh/nm év a megadott fűtési igény).
axioma: oké, te tudatosabb voltál és nagyobb padlószigetelést kértél. Én is nagyobbat kértem volna. De az én eladóm nem így járt el, most már ebből kell főzni. És utólag ezt javítani elég nagy szopásnak tűnik, nagyon véleményes számomra, hogy megéri-e (vagyis szerintem nem éri meg, ténylegesen 10 milliós becslést kaptam rá, építéssel, szigeteléssel és padlófűtés kiépítéssel - és akkor emelkedett a padlószintem 10 centivel).
Summa summarum: valóban jó lenne profi segítség ebben, magamtól nem fogom tudni se kitalálni, se megítélni. Tudtok ajánlani nagyon megbízható fűtés tervező és kivitelező céget? Akik megcsinálják kompletten a felmérést, számítást/méretezést, kiviteli tervezést, és magát a kivitelezést?
Egy korábbi becslés szerint olyan 6 millió lenne a teljes rendszer cseréje, kazán, kémény, újracsövezés, osztógyűjtők, stb mindennel együtt. Ezt egy megbízható cégre szeretném bízni, és megérné alaposan megtervezni akár plusz pénzért is.
-
asdf_
veterán
válasz
Mauzes #11752 üzenetére
Ráadásul át kellene méretezni a radiátorokat is az eltérő vízhő miatt, ami azért nem egyszerű az ingatlanban (esztétikusan).
Egyáltalán nem biztos, hogy cserélni kell, mert ha még a hőszigetelés előtti a radiátor, akkor most van benne tartalék. Tény, a hőfokkal marhára nem lineáris egy radiátor hőleadása.
-
axioma
veterán
válasz
Mauzes #11758 üzenetére
En padlofutes nelkul kertem 10cm-t 20 eve a padloba... az 5 cm tuti vonalakban hohidas, abban viszik a vezetekeket es kb. azert van, nem azert hogy korrekt hotechnikai elvalasztast csinaljon. Ahol a kabelek kore szabdaltak be a lepesallot, ott egy ki tudja milyen szeles savban nincs szinte semmi hoszig az aljzatbeton es a fold kozott. Nalunk alulrol szigetelt lemezalap fole van ilyen vastag terv, sot 4+3 [utobbi az usztatoreteg].
-
Mauzes
addikt
válasz
Elemental #11757 üzenetére
Azt tudnám még elképzelni - elméletben - hogy a padlófűtés érzékelője nem a normál termosztát magasságban van, hanem a padlóba valahogy beépítve. Ekkor az elektromos padlófűtést ténylegesen a talajhőmérséklet befolyásolná/vezérelné, kevésbé lenne érzékeny arra, hogy a radiátor felfűti a levegőt. Persze előbb-utóbb mindkettő felfűti a másik érzékelőjét, szóval valószínűleg itt is bekavarnának egymásnak...
Az lenne a tuti, ha az elektromos padlófűtést lehetne szabadabban vezérelni. Például beállítod, hogy csak félgőzzel menjen, de sokáig, ilyesmire gondolok. De elvileg nem tudnak ilyet, hanem vagy 100% áramfelvétellel mennek, vagy 0-val. Vagy eleve akkor direkt gyengébbet építene be az ember, hogy állandóan menjen (mivel kiegészítő fűtés, így gyenge is megfelel), és akkor a hosszabb áramfelvétel csak fele annyi teljesítménnyel már nem extra költség. De nem láttam olyat sem, ami 100 W/nm-nél kisebb. Kiegészítő fűtésre az szerintem sok (magas számla), ezek fűtéskiváltó megoldások elvileg.
313313: megnézem majd a kérdezett adatokat. A padlószigetelés 5 cm elvileg, persze ezt is ellenőrizni kellene, hogy tényleg beépítésre került-e. Szerencsére ez bontással derülne csak ki.
Adatokat tartalmazó energetikai felmérés az csak a kötelező adásvétel miatt készült, állítólag 6 percet töltött ott az energetikus, nem hinném, hogy megbízható. De majd megnézem ezt is. -
Elemental
addikt
válasz
Mauzes #11752 üzenetére
Hogyan működik együtt a vizes radiátoros fűtés és az elektromos padlófűtés. Ha a radiátor felfűti a helyiséget, akkor keveset fog menni a padlófűtés? Vagy ha a padlófűtés sokat rásegít, akkor a kazán fog sokkal kevesebbet bekapcsolni?
Szerintem ezt jól látod. Nálunk padlófűtés van, és a cél az, hogy folyamatosan menjen a legalacsonyabb előremenő hőmérséklettel. Akkor adja a legjobb komfortot. Ha ezt bekavarod a radiátorral, nem tudom, mi fog kisülni belőle. -
313313
addikt
válasz
Mauzes #11755 üzenetére
Padlót akkor érdemes fűteni, ha alatta legalább 6cm szigetelés van, ellenkező esetben a földet fogod fűteni...
Építész/tervező lehet jó elméletben, terveket jól rajzol, de mi mit bír nem tudja.
Szerelő/kivitelező már látott ezt-azt gyakotlatban, tisztában van az árakka...
Generálos meg nem ért semmihez, csak leszervezi a munkát alvállalkozóknak (tisztelet a kivételhez, de abból kevés van)Voltak még kérdések, hogy milyen a ház hőigénye(energetikai felmérés? Abban vannak javaslatok is...). Ha csak nem öntött van radiátorok vannak 1,5-2 colos csövekkel, akkor azokat nem igen kell bámtani kazán cserénél sem, csak egy savazás és annyi. Ellenben az új nem biztos, hogy jó lesz....
Én meleg padlóra ha nincs fűtés a szőnyeget/mamuszt javaslom. Ha kell kiegészítés, akkor klíma....
Rakhatsz te le fűtő fóliát, ha kevesrt megy hideg lesz a padló, ha sokat, sokat fogyaszt. Erre mire megírja/csinálja neked valaki a vezérlést, hogy menjen a kazán is, de legyen meleg a padló is... Ha manuálba csinálod, el fog maradni, aztán állni fog benne a pénzed....
Villanyszerelő vagyok, ha nem muszály kerüld az elektromos padlófűtést, a villany nem lesz olcsóbb, emelni fognak, csak az a kérdés mikor(és nem a távoli jövőben). Ha lenne szigetelve a padló, akkor még csak-csak, de csak úgy szigetelés nélkül lerakni... ha meg rászigetelsz de akkor buksz 10-12cm-t, vagy kivésed a járószintet....
-
Mauzes
addikt
válasz
Vision #11753 üzenetére
Szia, jogos. Azt egyébként nem tudom, ténylegesen jól működik-e a rendszer, pl. mennyit fogyaszt majd télen a mi saját felhasználásunkban, stb. A cél:
- fűtési rendszer tekintetében leginkább az, hogy megbízhatóan működjön, és hogy egy költség-haszon elv mentén logikus kivitelezést csináljak vagy ne csináljak meg. Értsd, ha a jelenlegi rendszer tuti jó, akkor minek cserélném pénzért. De ha meg tényleg kockázatos egy 25 éves kazánt megtartani, akkor meg érdemes lehet most most cserélni a felújítás részeként / esztétikai felújítások előtt. Kire hallgassak?
- padlófűtés tekintetében: én mindig is vágytam a padlófűtésre, komfortban télen tök jó (kisgyerek szempontjából is), de nem minden áron. A vizes rendszer kiépítése 10 millió Ft-ért + nyílászáró újratevezés árán nem tűnik észszerűnek. Az elektromos megoldás egy egyszerűbben kivitelezhető alternatívként jött szóba, de ha ott meg a fenntartási költség lesz nagyon magas, akkor az is kérdőjeles, megéri-e. Itt is költség-haszon elv. Annyi, hogy itt ezt nem tudom jól kiszámolni sem, mert nem tudom, a gyakorlatban hogyan működik egy vegyes rendszer."Ha beáraztad a bizonytalanság és a felújítás árát, akkor miért lenne ez rossz döntés?"
Ezt nem biztos, hogy jól meg tudtam tenni. Nem tudtam előre, mivel jár majd ténylegesen a felújítás, főleg időben és figyelem igényben. Meg hát a szokásos, amikor már a részletekbe mész, ott jönnek elő új és új kérdések, új igények, megoldanivalók.
Szaki alatt jelen esetben az alábbiakat értem:
- vétel előtt egy építész/tervező mérte fel az ingatlant, beleértve gépészet. Ő a kazán cserét javasolta, radiátor átméretezéssel.
- vétel után első szaki egy szerelő/kivitelező. Ő mondta, hogy ez egy nagyon megbízható rendszer.
- második szaki egy generálkivitelező vezető tervezője. Ő is a cserét javasolta, plusz ha padlófűtésre vágyunk, akkor 4 kW elektromos szőnyeg.Na és akkor itt is kire hallgassak? A szerelő/kivitelezőnek lehet, hogy elvileg nincs meg a képesítése, de napi szinten lát és javít különféle kazán és fűtési rendszereket. A tervező meg lehet, hogy jobban képben van, de az utóéletre meg kevesebb rálátása van.
-
Madwe
nagyúr
válasz
Mauzes #11752 üzenetére
Nincs ökölszabály…
Mekkora ingatlanról van szo?
milyen az elosztása?
Milyen értékeket kapott az energetikai felmérésen? Mekkora hőigénye van?
mik a jelenlegi hőleadók? Ha radiátorok, milyenek s mekkorák?
mekkora a keret amit rá tudnál fordítani?
Mi a cél? Csak megtérülés érdekel vagy komfort is? Vagy a ha már hozzányúlok legyen rendben minden mantra?
-
válasz
Mauzes #11752 üzenetére
A leírásodból egy dolog hiányzik: a cél.
Mit szeretnél elérni? Most van egy jól működő fűtésrendszered. Miért akarsz rajta változtatni?
...de már bánom kicsit, hogy a két szóba jöhető ház közül a felújítandót választottuk megvételre...
Ha beáraztad a bizonytalanság és a felújítás árát, akkor miért lenne ez rossz döntés?Amúgy szaki alatt mit értesz? Szerelőt? Csak mert ők kivitelezők, és nem tervezők. Egy ilyen döntést tervezőnek kell meghoznia (illetve támogatni a döntést), nem a kivitelezőnek Utóbbinak ehhez hiányzik a megfelelő képesítése és tudása.
-
Mauzes
addikt
Sziasztok, nem tudom, jó topikban vagyok. Családi ház felújítása előtt vagyok. Fűtésrendszer-elektromos fűtés, amiben most próbálok képbe kerülni.
Jelenleg egy ~25 éves, 23 kW-os Vaillant nyílt égésterű hagyományos álló "doboz" kazán van az ingatlanban. Karbantartott, ránézésre patika állapot. Padlófűtés nincs sajnos. A ház közepesen szigetelt, 15 cm homlokzati xps, nyílászárók nem extrán jó, de jó hőképet mutatnak.1. Az egyik dilemmám a kazán.
Az egyik gépész azt mondja, hogy ez egy szuper rendszer, az adott kazán pedig egy tartós és minőségi cucc, kb. örök élet. Persze kicsit sokat fogyaszt, de ő nem cserélné le. Ráadásul át kellene méretezni a radiátorokat is az eltérő vízhő miatt, ami azért nem egyszerű az ingatlanban (esztétikusan).
Jön a másik gépész, ő meg azt mondja, hogy ez az első dolog, amit lecserélne az ingatlanban, mert bármikor elhalálozhat, és az nem lesz vicces, ha a felújítás után történik meg. Ráadásul még spórolok is majd csomót a fűtésen.A "jól bevált" régi nyílt égésterű vs. új kondenzációs kérdéskörben itt mik a vélemények?
2. A másik kérdőjel a padlófűtés.
Abban eddig minden szaki egyetértett, hogy vizes rendszerű padlófűtést utólag kiépíteni az eléggé a rémálom kategória lenne, olyan szintű bontással és költséggel járna, ráadásul az aljzat magasság módosulása további problémákat okozna. Az egyik szaki azt javasolta, hogy engedjük el, legyen csere melegburkolatra és/vagy járjunk papucsban. A másik szaki felvetette az elektromos szőnyeg beépítést kifejezetten kiegészítő fűtési megoldásként a radiátorokon felül, a magasabb komfort érdekében. Mondjuk arra a 40-50 nm-re, ami a közös terekben sokat van használva (nappali, étkező, konyha). És mivel meglévő aljzatra menne rá, ez egy direkt rendszer lenne a felső rétegben, nem pedig hőtárolós.Na és akkor ennek a megítélésében vagyok kicsit bajban most. Ha a mai energiaárakat nézem, akkor eléggé horror kategóriának tűnik az áramfogyasztás, már ha sokat megy a rendszer. Na de nem tudom, mennyit megy egy ilyen rendszer, milyen fogyasztás adódna. A szaki javaslata 100 W/nm teljesítmény lerakása lenne, az kb. 4-5 kW fogyasztást jelentene óránként. Na de ez 5 órát megy naponta? Akkor az 5 havi fűtéssel számolva kb. 266 ezer Ft éves költséget hozna, már ez is elég sok a gázon felül. Vagy 15 órát menne? Akkor meg 800 ezer Ft-ot.
Két dolgot nem értek teljesen:
- Hogyan működik együtt a vizes radiátoros fűtés és az elektromos padlófűtés. Ha a radiátor felfűti a helyiséget, akkor keveset fog menni a padlófűtés? Vagy ha a padlófűtés sokat rásegít, akkor a kazán fog sokkal kevesebbet bekapcsolni?
- Ha meg azért nem fogyaszt vészesen az elektromos padlófűtés, mert keveset megy (hisz ott a radiátor), akkor nem pont az az előnye vész el, hogy meleg legyen a talaj? Akkor meg mi értelme van az egésznek, ha kevésszer kapcsolja be magát?Elektromos padlófűtés terén vannak itt tapasztalatok, vagy konkrét adatok? Használja ezt bárki vegyes megoldásban, nem pedig fő fűtésként?
(U.i.: nem kifejezetten a fenti kérdőjelek miatt, de már bánom kicsit, hogy a két szóba jöhető ház közül a felújítandót választottuk megvételre
)
-
Elemental
addikt
Az MVM appban másnál is megjelent ez? Nálam pár hete ott van.
Aztán ma, amikor megnyitottam az alkalmazást,. megjelent a címem, és kérdezte, hogy hozzáadom-e. Hozzáadtam, és most van egyszer a címem, amin semmi adat nincs, és van mégegyszer a címem, ahol az van írva, hogy megszűnt azonosító és ott pedig megvan az összes adat, okosmérő adatok, számla előzmények.
Ez az áramot érinti, a gáz változatlan. -
-
Család egyik ingatlanán 10 éve digitális villanyóra méri a fogyasztást. Idén lett volna a csere. Nemrég küldtek egy levelet, hogy a készülék mintavételes hitelesítési eljáráson ment keresztül és kapott még 10 év hitelesítést. Van egy hivatkozási szám szerűség a levélben, azonban nem vezet sehová. Találkoztatok már ilyesmivel? Ez valami wudu módszer lehet, hogy távolról megállapítják, az óra rendben van és hiteles.
-
balojazz
aktív tag
válasz
Gézengúz #11740 üzenetére
Ki kell számolni, mennyi a rezsi 1 évben (szemét, víz, csatorna, gáz, villany, közösköltség stb., kívánt rész törlendő), osztani 12-vel. Ha közel stimmel, nem kell csinálni semmit, de az adatok jó alkualapot jelenthetnek, ha emelni akar később. Ha sokkal több a 480 ezer, mint a valós, újratárgyalni a rezsi részét, esetleg olajra lépni.
-
313313
addikt
Mind1 hogy szól a szerződés. (Mondjuk ha a rezsi benne van a albérlet árában, de idehaza nem dívik nagyon ilyet kötni)
Kérdés kap-e valami papírt a főbérlőtől mire mit szed be...
Többet nem fizettethet ki, mint amit a tényleges fogyasztás.... Ha nincs papír semmiről, akkor kell keresni új albérletet... -
Gézengúz
addikt
Sziasztok
Ismerős, albiban.
Kis segítséget kérnék.Fogy havi 80-90Kwh áram, meg vagy éves szinten 900 m3 gáz.
A lakás kiadója általányt fizet kimaxolva a rezsicsökis keretet, (mindkét esetben) ( ezt el is kéri rezsi formájában ) és tök egyszerűen azt mondja, hogy ja nullás lett az elszámoló számla.Hogy lehet megfogni, hogy ez nem így van?
-
balojazz
aktív tag
válasz
diegho #11726 üzenetére
Mindig minden a pénzről szól, ez esetben különösen (mert hát topik címe, ugye). Villanykazán valszeg üzembiztosabb, és ha nem kell indirekt tároló a hmv-hez, akkor talán közel pariban lehet C tarifával. Ökölszabályként oda szokták ajánlani, ahol nincs kiépítve gáz, vagy a kondi kazánhoz új kémény kell. Meglévő kondi kazánt én biztos nem cserélnék, csak másik kondisra. És ha após eltávozik, ugrik a C tarifa, akkor durva ráfizetés lesz.
-
313313
addikt
válasz
diegho #11726 üzenetére
Akkor az durván 1000m3 gáz, az 10.000kwh villany. Az féláron is 360k/év plusz az eddigi villanyszámla.
Aztán majd jövőre átraknak kif4-es tarifába (5000kwh/év felett fogyasztók), és ha 26-27-be már napszak függő lesz a villany és lesz teljesítménydíj, lehet pislogni...
Szerk.: ugye gázkazán helyett kell egy villanykazán és legalább egy bojler(mert ne villanykazánnal csinálj indirekt tárolóba a vizet....), ez így már 400-500k. Ennyiért csilivili gázkészüléket adnak akársz szerelve+100-200k tervezés engedélyezés...
-
balojazz
aktív tag
-
amargo
addikt
Kíváncsi voltam mennyit lehet spórolni C tarifával:
-
313313
addikt
válasz
diegho #11716 üzenetére
Egy kolégámnak sincs villany kazánja, ellenben c tarifája igen...
1m3 gáz =10kwh villany. Számold ki gázfogyasztás alapján mennyi a várható villany fogyasztás. Mivel a villanykazán hatásfoka közel 1, így a kapott eredmény a tényleges fogyasztás.Szerk.: 2022-be kondenzációs kazánt cseréltem kondenzációsra. Teljesítmény is van... Levegő-víz hőszivattyún elgondolkoztam, de árban más lett volna a csere....
-
diegho
nagyúr
Sziasztok
Jelenleg kondenzációs kazánt használunk 118 m2-es lakás fűtésére, de már vannak vele gondok. Sípol, néha random melegvíz engedés közben lekapcsol, majd pár mp után újra be. Nézte már szerelő, de nem lett jobb.
Eldöntöttük, hogy cseréljük, de szóba jött, hogy elektromos kazánra váltunk, mivel C tarifásak vagyunk. Szerintetek ez mennyire jó ötlet? Az elektromos kazán simán mehet a meglevő rendszerre? -
313313
addikt
Ha kapsz h tarifás papírt a klímához, építesz ki neki direkt vezetéket az új elosztótól (ha abban van jó) akkor terület függő, ha most elkezded intézni, talán fűtés szezonra megkapod az órát. A kérdés még az, hogy kell-e hozzá szabványosítani (Eon/Elmű) mert akkor azvegy vagyon.
Hivatalosan bármi lehet az éjszakai órán, ami direktben vanbkötve, tehát nem konneltoros...
-
Dr.Én
veterán
Hali!
H Tarifa igénylés mennyi idő alatt fut végig 2025-ben?
Ház vásárlásban nézelődök és voltam egy ingatlant nézni ma. Klíma fűtés van. De nem H tarifára van kötve, hanem valahogy az éjszakai áramra és szünetmentes akkumulátorra van kötve.
Mennyire legális ez? -
-
Phobion
őstag
sziasztok
ti tudtatok az elmúlt napokban diktálni az mvm online felületére?
nekem folyamat ezt dobja:
Én havi diktálnék, nem éveset -
-
rmihaly
tag
válasz
Mauzes #11706 üzenetére
Azért érdemes elszámolni beadni adatokat, és szolgáltatót főbérlőt is kihívni, hogy a kiköltözés/szerződés felmondáskori óraállásokat és egyéb állapotokat rögzítsenek.
Felmondani fellehet, de a fogyasztási helyre a szolgáltató mindent felszámolhat - akár az előző kiköltöző fél tartozását is, ami így főbérlőre marad. Vagy pl díjtartozás miatt nem tud az új bérlő beköltözni... csak ha rendezi az előző bérlő tartozását.
Aztán amig nincs rendezve lóg a levegőben minden.... -
Mauzes
addikt
Sziasztok, ez inkább egy technikai kérdés a szolgáltató váltás kapcsán: jelenleg bérelt ingatlanban élünk, de a gáz szolgáltatói szerződést a saját nevünkre vettük, hogy a 3 gyerekes kedvezményt ki tudjuk használni. Az merült fel bennem, hogy mit kell majd tennünk, amikor elköltözünk (illetve hogy van-e bármilyen kockázat, amit a saját névre vétel miatt futunk).
Mire gondolok: tételezzünk fel egy worst case esetet, amikor a bérbeadó ellenséges lesz velünk szemben. Meg tudja azt csinálni, hogy nem "veszi vissza" a gáz szolgáltatói szerződést a saját nevére, ezért az rajtunk marad? Vagy ezt akkor is el tudjuk intézni magunknak, mármint a szolgáltatónál való kijelentkezést, ha a bérbeadó nem partner ebben?
Biztos akarok lenni benne, hogy nem fordulhat elő olyan eset, hogy rajtunk marad egy kötelezettség, miután már nem is lakunk ott.
-
313313
addikt
válasz
angelside77 #11700 üzenetére
Én diktáltam egész addig még tudtam(mikor felkerült 2021 novemberében az okos mérőm, 1-2 hónapot bírtam diktálni, aztán a rendszer nem engedte...), jött 2 év általány és most fizetem, amit fogyasztok. Nekem ez így jobb is lesz.
-
balojazz
aktív tag
válasz
angelside77 #11700 üzenetére
Havi diktálós/idősoros akkor jobb, ha összegekben nincsenek kiugróan magas értékek. Leolvasni mindig lehet a tudatosság jegyében. Én is diktálós vagyok, mert nincs nagy fogyasztásom.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- VoLTE/VoWiFi
- Linux kezdőknek
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Kuponkunyeráló
- Proxmox VE
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Asus ROG G20AJ - Intel Core i7-4790, GTX 980
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i7-G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest