Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
killerjohn
addikt
ez a hűtőcsapolás dolog érint majd engem is ?
vagy csak főző bekapcs, PID bekapcs és X fokra állítva (96? kávéfüggő?), vár fél órát, és aztán csak nyomom a gombot amíg elég kávé lefőtt?most már nagyon ki akarom próbálni
(remélem hogy lelkesedésem a kipróbálás után se fog csökkenni
) -
válasz
hunspikey
üzenetére
öö, a pid nem abban segít, hogy egy tetszőleges csapolás alatt ne változzon a hőmérséklet. arra jó, hogy a kiindulópontod tökéletesen pontos legyen. a hx gépeknek meg elvileg valóban ez a fő gondjuk: ha gőzre állítod be, akkor sárkányos a kofinak, ha a kofihoz, nem elég sárkányos a gőznek.
-
ronin s8
senior tag
válasz
hunspikey
üzenetére
Nem az utólagos bölcsesség hangja szól belőlem, ha azt mondom, ezt már régóta tudjuk, hogy HX-hez nem jó a PID, pont az általad elmondottak alapján, mert nincs lineáris kapcsolat a beállított érték és a tényleges hőmérsékletek között. Ezt egy fejhőmérő pontosabban megoldja. A PID-es vezérlés viszonylag gyors reagálású víztömeg esetén működhet. Ehhez viszont kicsi bojler kell, mint a Gaggiák, vagy az R58, aminek a kávébojlere kb. 6 dl. Ennél már képes a PID (és a nagy fűtőszál) gyors utánmelegítésre, így nem esik számottevően a hőmérséklet csapolás közben. Az R58-asnak egyébként sem E61-es feje van, hanem valami utánfejlesztett izé...

-
hunspikey
őstag
Urak!
ha már pár posttal korábban szóba került a PID kérdése - engedjétek meg, hogy megosszam illetve leírjam, hogy mi a bajom úgy általánosságban vele.
Nekem van egy Giotto V3-am ami gyárilag PID-es. És amúgy meg egy HX gép. Na most a PID hőmérséklet amit a user állíthat nem a főzővíz hőmérsékletében van kifejezve, hanem a bojler hőmérsékletben - amiből egy táblázat segítségével lehet valami norma által mért hőmérsékletre következtetni.
Ez szép és jó, csak van egy nagyon apró, nanométer méretű tücök vele: SEMMI nem igaz belőle.
Sokat olvasgattam már mindenféle fórumokon és nem Rocket Giotto, vagy akármilyen más gépnek a specifikus hibájáról van szó - szóval nem szervizre vár a gép ezzel a bajjal.
A jelenséget sokkal inkább a thermoszifon rendszer és az a rohadt nagy réztömeg okozza ami amúgy meg a termikus stabilitást adja az E61-es fejnek.
Ha jól értelmeztem és innen vagyok teljes zavarban: A termoszifon fej keringeti a vizet. Ezzel fűti az egész tömeget (E61 fejtömeg) - viszont mivel a PID hőmérséklet minden esetben messze 100 fok feletti - hiszen különben nem lenne gőznyomásod a gőzkarban - így ebből a magasabb hőmérsékletből ha kell, ha nem "jut" a fejnek is bőven ami miatt bizony túlmelegszik.
Erre van a hűtőcsapolás ugye.
Igen ám de van még egy apró tücök:
A bojler főtőkapacitása nem elegendő ahhoz, hogy egy elméleti folyamatos csapolás egy bizonyos időpontjában ténylegesen végre teljesüljön az az állapot, hogy a kívánt főzővíz hőmérséklet jön ki a fejből.
Történik helyette ugyanis, hogy a fej olyan 96-97 fok körül indul - mondjuk már 30 perc állás után - innen hűl vissza a csapolt víz hőmérséklete szép lassan. A PID-et én általában 118 fokra teszem, ez elvileg egy kb 90 fokos főzővizet kéne, hogy eredményezzen. Ehhez képest amikor nézem a Paljoc féle fejhőmérőt akkor azt látom, hogy szépen 2-3 tized C / másodperccel hűl a víz a nyugalmi 96-97 fokról - de messze nem áll meg a hőmérséklet csökkenés sajnos 90 fok környékén - simán megy 89,88, 87 fokra is - ami már messze túl hideg.
Szóval az egy illúzió, hogy ha PID-es gépem van, akkor tök jó mert majd tized fokra annyi lesz a hőmérséklet mint ahogy az reklámanyagokban írva vagyon.
Ehhez képest nem tudom számít-e egyáltalán, hogy a PID hová van rakva. Ugyanis ha a vizet amúgy nem sajnálod, akkor minden PID hőmérsékletről vissza lehet hűteni a főzővizet 90 fokra - teljesen mindegy, hogy akár 99 fokig is ha felment - mert nem tudja tartani a lépést a bojler a beáramló hideg vízzel.
Tanácstalan vagyok - most azt csinálom, hogy nem hagyom értelmetlen magasan a PID-et - 118-ra állítom, ez 2 fokkal magasabb csak mint az abszolút minimum - itt 1 bár a gőznyomás ami nem túl acélos, de megtudom vele csinálni a mikrohabos tejes így is - viszont így nem kell perceket hűtőcsapolni az állandóan túlmelegedő fej miatt - kicsit ráéreztem a dologra és két képcsőben le tudom normalizálni úgy a fejet, hogy főzés közben nagyon szép 90.5 fok van végig. Max egy két tizedet ingadozik.
Ti hogyan csináljátok, illetve kinek mi a tapasztalata ezzel kapcsolatban?
Egy R58 jobban működik - nem az elmélet érdekel hanem tényleges fejhőmérővel kimért vízhőfok értékek. Ott pl meddig melegszik az E61? Milyen hőmérsékletű víz folyik pl 30 perc állás után?
-
-
Kávé Kálmán
tag
Szépre érzékenyeknek! Feltehetően a leglassabb, legrészletgazdagabb lassítás, ami eddig kávéhúzásról készült ... Valahol Kaliforniában. Meglehetősen friss produktum.
[ Módosította: radi8tor ]
-
válasz
radi8tor
üzenetére
Pár napja nézegetem a videókat, igaz csak a babyről.
Bevallom nem gondoltam, hogy ennyire nehéz lesz elsőre.Surda-: Örülnék ha nálam is így folyna. Amúgy lehet nem vízszintes, most néztem. Még nincs a helyén egy kis asztalon próbáltam.
Mindjárt elszaladok, veszek egy mércés poharat, hogy nagyjából tisztában legyek mennyinek kéne lefolynia.
Amúgy annyira nem volt rossz a kávé, mintha kétszer olyan rossz lett volna.
Brikkát se közelítette meg. Crema pedig nulla.
Sürgősen kell egy daráló, de pénzem most nincs rá, ez is olyan hirtelen jött.
Azon is gondolkoztam, hogy elsőnek őrlőt veszek, de mivel már megbeszéltem a sráccal, nem akartam visszamondani.ronin s8: pedig most eléggé abba estem.
Sz@r gépi daráló, 20mp-ig daráltam. Tamperlását gyakoroltam én is a mérlegen. Még az se nagyon megy.
Többször kell lenyomni, vagy elég egyszer? Műanyag tamper, kisebb is mint a szűrő.
Azt is be kell szereznem, írok is majd a fórumtársnak.Köszönöm a sok segítséget, nélkületek nem menne.

A topikban nincs szolnoki véletlen?

-
ronin s8
senior tag
válasz
Silent77
üzenetére
Az elején sok a kudarc, de nem szabad kétségbe esni!

Javaslat: fix őrlemény mennyiség, fix tamperelés, és csak a darálón állítani. Amíg a lefolyási idők nincsenek rendben, nem érdemes mást gyakorolni...

De legelőször is Mindkettőtöknek javaslom, kóstoljátok meg az életben, hogy is kellene egy ilyennek kinéznie, ízlenie...

-
Surda-
őstag
válasz
Silent77
üzenetére
Na

Kb a dolognak kb így kell kinéznie
A lényeg,hogy olyanra daráld a kávét,hogy ilyen szépen lassan follyon le.
Ne a másodperceket nézd,ha nagyon korán elkezd szőkülni (azaz sárga,vizes lesz),akkor állítsd le, akár 20mp-nél is.
Ha pedig nagyon csöpögve indul és 30mp-nél még alig folyott ki valami, akkor hagyd még,akár 1p-ig is.
Ha a kettős kifolyón előbb indul el az egyik oldalon,akkor fogj egy fogpiszkálót és húzd át a kv-t a másik irányba
-
lagoon79
tag
válasz
Silent77
üzenetére
egyenes áll-e? én vízmértékkel mindig megnéztem, mikor új gépet tettem a pultra.
pontosan, ha úgy látod, h elég a kifolyt mennyiség, akkor kapcsold le. egyébként ha készítenél egy videót a csapolásról, akkor talán többet tudunk segíteni. a cél, hogy a gomb megnyomása után kb. 6-10 másodperccel kezdjen el csepegve folyni a kifolyóból a kávé és (ha duplát számolunk) kb. 25-30 mp alatt jöjjön le 2*30 ml. Ezek csak irányszámok, de az őrleményfinomság és mennyiség beállításához segítség.
-
válasz
lagoon79
üzenetére
vízben van-e a gép? Nem igazán értem.

Kaptam hozzá műanyag tampert, azzal tömörítettem.Nem tudom, azért kérdezem. Nézd el nekem, első ilyen gépem. Nem értek hozzá.
Ezek szerint 25-30mp után nekem kell lekapcsolni.Én daráltam.
A lényeg az lenne, hogy párommal igyunk 1-1 kávét. -
lagoon79
tag
válasz
Silent77
üzenetére
az, hogy merre folyik a kettős kifolyón függ: vízben van-e a gép, tömörítés milyen, hol csatornásodik fel a pogácsa.
mármint minek kéne leállnia? ha nem volumetrikus programozású a gép, akkor miért állna le? addig megy, amíg van benne víz, sőt utána is...amíg behal a pumpa.
ha előre őrölt kávéval próbálod, akkor túl sokat ne várj. ott a beletett adagokkal, esetleg a tömörítés erejével tudsz vmit csalni.
-
Ez sem lett jó.

Az egyik csésze félig, a másik majdnem tele.
Nem kéne magától leállnia? 1 percnél kapcsoltam ki ismét. -
Sziasztok!
Megjött a Gaggia baby.
Kaptam hozzá három szűrőt.[link]
Gondolom az első a 2 személyes, mivel a másodikba próbáltam 16gr kávét belerakni, de nem igen jött össze. 1 perc alatt sem folyt le, akkor is csak az egyik csészébe. Ki is kapcsoltam, kuka.
A másik kettő egyszemélyes lenne?
Mivel sima elektromos darálóm van, amíg nem veszek normálisat, pl Lavazza őrölt kávé jó lehet hozzá?
Persze próbálkozok elektromossal is, de a drágább kávét nem szeretném elpocsékolni. -
bl4ze
veterán
Egy újabb győri, Németh János pörkölésű kávét kóstolgatok, az AVX forgalmazza :
Sandaj Water Decaf
Közepesen sötét (francia) pörkölés, ép szemek jellemzik a mintát. Ami érdekes, hogy nagyon matt, kimondottan száraz érzete van a kávénak, a zacskóba szagolva pedig erősen fás illatot érezni.
Igen finomra kell őrölni, hogy szép, tankönyvi lefolyást kapjunk. Hő igénye nem nagy, középen keresgéljünk.
Elég „küzdős” kávé, oda kell rá figyelni, nem bolond biztos. A legjobb eredményt akkor értük el ha egy nektáros édesség, és almahéj, alma chips íz az uralkodó, nagyon halovány mandula lecsengéssel.
Rossz irányban járunk ha az illatban érezhető fás az ízben is előjön, akkor változtassunk a hőfokon.
Testessége közepes, crema nem vastag, de a fogyasztás végéig szépen kitart. -
Szyszko
tag
Nem tudok dűlőre jutni az eddigi hozzászólások alapján LAICA vízszűrővel kapcsolatban. Most akkor jó, vagy nem jó ez a kancsó a G Baby Twinhez? Ha nem jó akkor mi a legegyszerűbb alternatíva?
köszi
-
enterlaci
senior tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére

Mi tud egy ilyen masina, mi van belül és miben más egy gaggiánál?
-
ronin s8
senior tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Szerintem írás ezzel kapcsolatban csak valami hipszter geek agymenés van... Olasz eleve nem ír-olvas, tehát tőlük nehéz bármit is találni.

-
killerjohn
addikt
válasz
ronin s8
üzenetére
Ebből nálam Dupla lesz az esetek 99%-ában, két csészébe főzve dupla kifolyóval (2x30ml ital)
Mérleg van, majd mérem az őrlemény súlyát ami kijön a Hario-ból.Érdekes, hogy a 15kg-os tamperelésre mondod hogy "újhullámos", mert elolvastam vagy 20 guide-ot tampereléssel kapcsolatban és sehol semmi mást nem írtak, még opcionálisan se, csak a 15 kg-os verziót.

-
ronin s8
senior tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Az adatok szárazan:
Szimpla (szimpla szűrő, 12-14 g őrlemény): 25-30 mp alatt jöjjön le 25-30 ml kávé. (A kész ital súlyát most ne mérd.)
Dupla (dupla szűrő, 16-19 g örlemény): 25-30 mp alatt jöjjön le 30-60 ml ital. /Első esetben dupla ristretto, másodikban dupla espresso az ital neve./
Ristretto (szimpla szűrő, 12-14 g): 20-50 mp alatt jöjjön le 25 ml ital. /Ez a legviccesebb, majd még visszatérünk rá./
Három paramétert tudsz változtatni:
- az őrlemény mennyiségét
- a darálás finomságát
- a tamperelés erősségétTamperelés:
- olasz: éppen csak elsimítod a tamperrel az őrleményt, esetleg odatartod a darálóba beépített tamperhez a kart
- újhullámos: 15 kg erővel nyomod - gyakorolsz, izzadsz
Amíg ezek a számok nem stimmelnek, meg se kell kóstolnod a lefőtt kávét, mehet a lefolyóba!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
killerjohn
addikt
válasz
adriankoooo
üzenetére
erre most ráizgultam

nemethsza: jó játék lesz, alig várom már hogy itt legyen a gép

- őrleményfinomság: gondolom erősen változó, macerás beállítani
- gramm - erre egész konkrét ajánlások vannak. 16-18gr
- tamperolás erőssége - erre is teljesen konkrét a 15kg-os szabály, minden elérhető forrás ezt mondja
- hőmérséklet - na, ez passz. Nils most mondta, hogy a PID 96 fokra van beállítva, de oda állítom ahová akarom.
- lefolyási idő - gondolom itt is ökölszabály akkor a 25-30 mp.Szóval a legtöbb paraméter kis sávban ingadozhat, de persze gondolom a tökéleteshez mindent tökéletesen kell csinálni

-
nemethsza
tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Legyen inkább 25-30. Mp. Eleinte. Ha beállsz pl. 25-re, akkor még egy változó kilőve.
Ha a lehetőségekhez képest minden változót fixálsz, akkor tudsz ugyanolyan eredményt elérni.
Ha az nem jó, akkor változtatsz, egyszerre egy paramétert. Ahogy változik az eredmény, úgy értékelsz....
- őrleményfinomság
- gramm
- tamperolás erőssége,
- hőmérséklet
- lefolyási idő.
Hirtelen ennyi :-) -
nemethsza
tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Jó lesz az 25 mp-nek is. Kb. :-)
Mi az ellentmondás? -
killerjohn
addikt
Ha jól értem, akkor az a lényeg, hogy darálok majd egy adag kávét mondjuk 8-as fokozaton, lefőzöm, és 15 mp a szent grál. Ha ennél lassabban fő le, akkor dúrvább őrlemény kell, ha gyorsabban, akkor pedig finomabb. Jól mondom?
A tamperolást már nyomatom eLearning-ben, most épp a darálásról olvasgatok, de elég nehéz a témakörben nem-ellentmondásos forrásokat találni 
szerk: végül Fragolától szerzem be az első tamperemet, köszönet a gyors ügymenetért!

-
soldier2
őstag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Gyönyörű. Remélem sikerül betörni a vadlovat

-
mester6
tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Egy Faema-nál, csak egy Faema lehet jobb !
Kösz a képet! 
-
soldier2
őstag
válasz
killerjohn
üzenetére
Tömörítést én is fürdőszobamérlegen gyakoroltam (és még sokan mások), a párom nagy nagy örömére.
"Azért az elég sz@rul hangzik, ha kitartást kell kívánni egy kv főzéshez" - pedig szükséged lesz rá, meglátod
, igaz, ha lesz élőben kis tanítás, sok bénázástól megmenekülsz. -
killerjohn
addikt
ezt vehetem alapul, amikor meg lesz a gép? [link]
gondoltam hogy majd aláteszem a mérleget (eleinte) és megnézem, hogy milyen érzés (mármint a karomnak) azzal a 14kg-mal nyomni a tampert, és utána már menni fog érzésre.
-
ronin s8
senior tag
válasz
mester6
üzenetére
És egyébként tök jó dolgokat ír, csak megjegyzem, a nagy gyári márkák (ECM, Concept-Art) tamperei mind le vannak törve az éleknél, sőt az én 50 euro-s ECM tamperem tükörpolírozott.😀
Ez mondjuk eléggé feltűnő hibát eredményezett, amikor a takarítónő lesöpörte a pultról...
-
mester6
tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Igen Ő (is) az elismert, megbecsült szaki!

-
Illesvik
csendes tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Ott a darálód a láthatáron. :-) Nekem is akkor jött egy Ibi jó áron amikor nem igazán fért bele. De nem bántam meg.
-
killerjohn
addikt
válasz
fragola.6035
üzenetére
Holy shit, király vagy, hogy ezt így leírtad

Te vagy a szaki aki ilyeneket gyárt? -
fragola.6035
aktív tag
válasz
killerjohn
üzenetére
A szakértő felhasználók elmondásai alapján az ideális tamper tömege kb. 300g a fa nyéllel együtt. A fa nyél a jó súlyelosztáshoz fontos, acél nyéllel érzéketlenebb lesz. A talp alsó széle éles, szinte vágja az ujjat, nincs letörve, ahogy az esztergályosok csinálják. Átmérő 58.3-58.6 mm szűrőtől függően. A talp henger alakú, vagy enyhén kúpos.
A nyél fa, a felső íve lapos, a tenyérbe passzoló, a hossza akkor jó, ha a tenyérbe nyomva a tamper alsó széle az ujjpercek közepéig ér, vagy inkább pár mm-rel lejjebb.A Nespresso minőséghez elegendő tamper helyett egy pohár alja is.
-
nemethsza
tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Ok, ha mégse jönne össze, szólj. ☺
-
killerjohn
addikt
válasz
nemethsza
üzenetére
Hello! Igen, ő az, de épp próbálom megszervezni az odautat, mert volt olyan kedves és felajánlotta, hogy tart egy rövid képzést az alapokról (még úgy is hogy csak gyerekekkel tudok menni). Szóval most afelé hajlok, hogy bevállalom a 2+2 órás utat és lehúzok, csak egyeztetni kell a párommal (nekem nincs jogsim, ő vezet).
Mindenesetre nagyon köszönöm a felajánlást, de remélem hogy annál hamarabb már nálam lesz a Baby

-
nemethsza
tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Hali,
ha hanolfe a forrás, és hajlandó 2 utcát levinni, pénteken vagy szombaton jönnek Paksról rokonok. Elhozzák, te meg elviszed tőlem. -
soldier2
őstag
válasz
killerjohn
üzenetére
Ha minden terv szerint alakul, akkorra lesz egy eladó újszerű, fokozatmentesített Imat Luxom
, de bármikor is vennél darálót, előbb érdeklődj a fórumon, hátha akad valami. Gratula a géphez, és kitartást az elején. -
jolti
senior tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Nem kell azt olyan sűrűn tisztogatni. Nem lesz koszos. Ha csak nem olajos kézzel fogsz kávét készíteni. :-)
Meg arra elég, ha egy száraz, vagy egy enyhén nedves konyharuhával jól rafogsz és egy párszor korbeforgatod benne.
De,ha ragaszkosz a femhez, akkor a nyele legyen aluból mondjuk, hogy könnyebb legyen, mint a talpa. -
ronin s8
senior tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Azt nem kétlem, de én a méretválasztásra gondoltam. A legtöbb szűrő picit nagyobb szájú, mint 58,00 mm, és lefelé szűkül. Az 58,3-as méret erre jó, de csak ezeknél (vagy a párhuzamos falúaknál), és ha telerakod a szűrőt. Különben (bizonyos kávéfajtáknál biztosan) megszorul, és nem érzed a tömörítő erőt, kitéped a karból a szűrőt, stb., szóval nem lesz jó...

Szerintem a súlyelosztás miatt jobb a fanyél.👌 Érdekes módon pont a tamper nem koszolódik, max. a talpat kell időnként lesöpörni...😀
-
And06
aktív tag
válasz
killerjohn
üzenetére
a gaggia szűrőhöz bőven jó az 58as. akkor érdemes 58.35öst, ha pl VST szűrő is lesz.
egyenes talppal csináltasd + fa nyél. -
bl4ze
veterán
válasz
killerjohn
üzenetére
Mivel egy ismert, fórumos sráccal van dolgod és nem egy full ismeretlen OLX, JÓFOGÁS, STARTAPRÓ stb. arccal mehet az előre utalás is, de megbeszélheted vele utánvéttel is, de úgy több a költség. (DPD MPL is...)
-
ronin s8
senior tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Szívesen! Mindig öröm egy új lelkes kávébaráttal diskurálni.🐙

Acél. Inkább 58,00-mm-t javaslok, kár elművészkedni az elején.🍏
Vagy kvzzz.hu-ról rendelni egyet... 🎁
-
killerjohn
addikt
Előre utalással szokás az ilyet vagy utánvéttel?
ON: a tamper anyaga rozsdamentes acél, vagy réz, vagy mi? Acélból most nincs apámnak ilyen (58.35mm) átmérőjű anyaga, csak rézből. Én meg már a kérdést sem értem

(#25329) ronin s8: köszönöm a privátokban mutatott rendíthetetlen türelmedet, a sok segítséget, és a tanácsokat a választáshoz!

-
bl4ze
veterán
válasz
killerjohn
üzenetére
Minek autóznál annyit ? Egy dobozban jól becsomagolva 1 nap alatt megkapod : www.vaterafutar.hu
DPD, MPL - bármelyik jó.
Én biztosan nem mennék le érte - fórumostól veszed, ez azért elég garancia.... -
ronin s8
senior tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Nah! Ez a beszéd! Gratula a szerzeményhez!😀 Kezdetnek a Hario is jó lesz, legalább van hova fejlődni.🎎
Nullkezdéshez egy kávé körutat javaslok a belvárosban...☕️
-
And06
aktív tag
válasz
killerjohn
üzenetére
a képeket nem látom, de nekem is primo baby van, csak pid nélkül. amúgy én is mini millel kezdtem vele, aztán jött az iberital aztán mazzer

-
killerjohn
addikt
yepp, pösti.
Viszont az enyém a Gaggia Baby Primo, csak el kell érte mennem Paksig (cca 260km oda-vissza, rohadt nagy ez az ország
). Daráló csak szeptember körül lesz, addig kénytelen vagyok a Hario-val majomkodni. -
ronin s8
senior tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Mi értjük (Asszonyom, csak azt árulja el, mi az a "rezgés"...?/ idézet "A Nagy Szépség" című filmből/
), persze...😂Kipróbálni azért lenne értelme (ha eddig nem tetted), mert akkor végre nem hoznád vissza állandóan a Nespresso-t, mert szégyellnéd.😀
-
killerjohn
addikt
válasz
ronin s8
üzenetére
Most vagy én pörgöm túl a "lépésről-lépésre" módszertant, vagy nem tudom mi van

1) Kell egy gép.
2) Darálóra nem futja. Értem: a daráló a fontosabb, de b@szhatom a darálót, ha nincs gép ami lefőzi.Ez adott, ezen semmit se tud befolyásolni a tény hogy ittam-e vagy sem "aztaqrvajó" espresso-t

Az is tény, hogy itt van 4000 Ft-nyi kávé a polcon és nem fogom lehúzni a budin, csak mert nem "aztaqrvajó" espresso lesz belőle.Direkt írtam, hogy először, ezekkel a limitált eszközökkel, kávékkal szeretném elérni a (elhiszem: jogosan) lenézett Nespresso minőséget, mert ahhoz vagyok szokva. Utána pedig jófiú leszek, és lesz rendes daráló, meg általatok ajánlott frissen pörkölt szemes kávé, de addig, kérlek, értsétek meg hogy limitáltak a lehetőségeim, és emiatt egy bizonyos sorrendiséghez vagyok kötve.
Vagy ő lesz: Gaggia Baby Primo
Vagy ő: Gaggia Baby 06 Class
A Classic + daráló combo hidetést már levették jófogásról. -
ronin s8
senior tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Érdemes lenne valahol megkóstolni egy "asztaqrvadejó!miapicsaez?" espresso-t!😎
-
And06
aktív tag
válasz
killerjohn
üzenetére
az illy-t igen nehéz elkészinteni otthon, de ha már megvan, akkor próbáld meg. utána is van olcsóbban jobb, főleg tanulni mint az Illy, davidoffot nem erőltetném. Illy olaszországban kávézókban jó, otthon csak szenvedés.
-
Surda-
őstag
válasz
killerjohn
üzenetére
Nem! (Nespresso - híglé ) + nespresso ≠ rendes presszókávé
-
-
ronin s8
senior tag
Az iPhone-om már megint hülye képeket szúr be...

-
jolti
senior tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Grt!
Fénykép az ifjú aráról? ;-) -
válasz
killerjohn
üzenetére
na, a jó kávé titka épp ugyanez

-
mester6
tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére

-
dugesz77
őstag
válasz
killerjohn
üzenetére
Persze lehet elsőre is jót. Itt a presszógépeknél mindenki a változó dolgok ellen "küzd". A pid-el a hőmérsékletet tartja kordában. A rugós tamper a kávé pogácsa állandó tömörítését míg a jó daráló az egységes szemcseméret elérésében segít. Ritkábban összejön ezek nélkül is egy mosolygós/csettintős presszó de mivel mindenki mindig olyat szeretne inni ezért megy a harc. Azért csendbe megjegyezve a legrosszabban sikerült presszóm is köröket ver nesspreso/tchibo/dolce kapszulásra.
Kell venni egy olcsó de iható (lollocafe,pacificaffe,corsini) kilós kávét. Mire a végére érsz rááll a kezed a daráló is be lesz jól állítva. Tudni fogod pid nélkül is nagyjából a lámpáról lelesve hogy mikor érdemes lehúzni és rájössz hogy a frissen darált saját presszónál ezután nem adod alább. -
killerjohn
addikt
válasz
soldier2
üzenetére
Az LM szűrő mit csinál? Egyébként én remekül el leszek "always-double" módban, mert vagy megiszom a duplát egyedül, vagy egyébként is ketten isszuk a párommal.
Habosítónak ott van a Nespresso gép (Latissima), azt nagyon szeretjük. A gépet egyébként sem adhatom el, mert ha nem vagyok itthon, akkor is kell hogy a feleségem tudjon kávét főzni. Az biztos hogy ő nem fog tampereléssel foglalkozni ahhoz hogy igyon egy kávét.
Parci: én nagyon jó húslevest főztem már elsőre is
Az egyetlen titka hogy idő kell hozzá és szeretet! -
Peti...(16v)
tag
A mai meccset 1:0-ra megnyertem a Faema ellen.

Vééégre minden tökéletesen működik rajta, de nem adta könnyen magát, hogy rohadna meg...
Volt jó pár álmatlan éjszakám miatta, többször (több100x) végigjártam fejben a víz útját, de mindig kifogott rajtam. Végül tényleg az elosztó csaptelepben volt a hiba, szerencsére nem az elektronikában. Mindent amit csak lehetett, gumitömítést, rugót, mágnesszelepet ismét kicseréltem benne és végre megadta magát, így most szépen az opv-n keresztül megy el a + nyomás, nem pedig a bojler felé. Úgy látszik ,valamelyik kis gumi biszbasz nem zárt tökéletesen, és ez elég volt ahhoz, hogy az egész rendszer működése felboruljon.Szóval most nagy az öröm, jöhet a békülés időszaka!

(és a nyugodt alvásoké) -
ronin s8
senior tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Bajuszkapcsolón betették:
Gaggia Classic darálóval. A daráló nem egy Mazzer, de így szettben ez egy jó ajánlat. -
válasz
killerjohn
üzenetére
a jó és friss (pár hetes pörkölésű) kávé a legfontosabb. utána a daráló, eszpresszóhoz a hario sajnos erősen kompromisszumos. végül a gép.
a nespresso pedig egy stabil, alsó-középkategóriás minőséget tud, amíg az ember nem jön bele otthon, simán csinál vacakabbat. nem könnyebb egy jó kávét főzni, mint egy jó húslevest, nem fog sikerülni se elsőre, se tizedikre, egyszerűen bele kell tenni az időt, türelmet, amíg az ember beletanul.
utána viszont rutin lesz, és elmondhatod, hogy jó, ha tizenöt olyan hely van magyarországon, ahol tudnak jobb kávét csinálni, a többi fasorban sincs (ez persze nem azt jelenti, hogy zseni leszel, inkább az átlag honi színvonal szegénységi bizonyítványa... tőlem, ha megkérdezik egy étteremben, hogy kérek-e egy finom kávét, nagyon jó kávéjuk van, többnyire azt a választ kapják, hogy köszönöm, de nem iszom kávét..
) -
soldier2
őstag
válasz
killerjohn
üzenetére
Szerintem az itt épp hozzászólók közül én vagyok a legzöldebb, így talán az én kezdeti emlékeim a legfrissebbek. Én első perctől jobb kávékat készítettem mint a Tchibo kapszulás - már amikor lejött a kávé, mert első nap majdnem hazavágtam a gépet, úgy befulladt (a háromjáratú nem nyitott ki valamiért, ezért kis túlnyomással jött le a kar) - Nekem kezdetben egy Pacificcafe cucc volt(géppel kaptam), meg a daráló mellé adtak 250g Trucillo-t, ezek fele ment a lefolyóba, fele iható volt. Nagyjából ennyi kellett, hogy rendszeresen, megbízhatóan tudjak kávét készíteni. Szóval kitartás, biztosan jobb lesz mint a nespresso, de ahhoz le kell önteni egy pár kávét a lefolyón. Kezd a duplával, sokkal gyorsabban lesz sikerélményed, és valami olcsóbb kávéval, hogy ne fájjon a szíved, mikor megy a kukába. Ha már megbízhatóan megy a dupla, akkor jöhet a szimpla is (8-9-10 g-al töltsd a gyári kosarat), a gyári kosárral is lehet kávét készíteni.
Amire mindenképp szükséged lesz a gép/daráló kombón kívül
1. Tamper (kb 6-7k)
2. Vakszűrő - párszáz forint
3. Kettes kifolyó (ha valami rejtélyes okból egyessel jönne a gép) - 600-700 ft
4. Tersonet - 1000ft zacsós kiszerelésben (doboz akad otthon) és évekre elég
5. Tescós vízkőoldó - 700 ft - 2 alkalomra elégOpcionális:
1. LM szűrő a jobb szimplához + 41 mm-es tamper + fragola féle tölcsér kb 10k
2. ha tejes italokat isztok tejhabosító edény 3kMost több nem jut eszembe, remélem nem maradt ki semmi.
-
killerjohn
addikt
Ronin szerint ON, ezért ide írom: milyen egy jó tamper? lapos talpú vagy konvex, ív nélkül (az alsó peremen), vagy némi íveléssel?
[link] <- ez pl lapos talpú, némi íveléssel az alsó peremen.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Subaru topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Parfüm topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Apple Mac Studio M2 Ultra 24 magos CPU, 60 magos GPU, 64GB RAM, 1024GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Zalman T4 Plus Cooler Master 650W
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- PS Plus előfizetések kedvező áron
- Eladó Samsung Galaxy Tab A7 3/32GB / 12 hónap jótállás / AJÁNDÉK TOK!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
vagy csak főző bekapcs, PID bekapcs és X fokra állítva (96? kávéfüggő?), vár fél órát, és aztán csak nyomom a gombot amíg elég kávé lefőtt?
(remélem hogy lelkesedésem a kipróbálás után se fog csökkenni
)

Van hozzá 41mm-es és 58 mm-es cserélhető korongom.
). Daráló csak szeptember körül lesz, addig kénytelen vagyok a Hario-val majomkodni.