Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• hunspikey

őstag

Urak!

ha már pár posttal korábban szóba került a PID kérdése - engedjétek meg, hogy megosszam illetve leírjam, hogy mi a bajom úgy általánosságban vele.

Nekem van egy Giotto V3-am ami gyárilag PID-es. És amúgy meg egy HX gép. Na most a PID hőmérséklet amit a user állíthat nem a főzővíz hőmérsékletében van kifejezve, hanem a bojler hőmérsékletben - amiből egy táblázat segítségével lehet valami norma által mért hőmérsékletre következtetni.

Ez szép és jó, csak van egy nagyon apró, nanométer méretű tücök vele: SEMMI nem igaz belőle.

Sokat olvasgattam már mindenféle fórumokon és nem Rocket Giotto, vagy akármilyen más gépnek a specifikus hibájáról van szó - szóval nem szervizre vár a gép ezzel a bajjal.

A jelenséget sokkal inkább a thermoszifon rendszer és az a rohadt nagy réztömeg okozza ami amúgy meg a termikus stabilitást adja az E61-es fejnek.

Ha jól értelmeztem és innen vagyok teljes zavarban: A termoszifon fej keringeti a vizet. Ezzel fűti az egész tömeget (E61 fejtömeg) - viszont mivel a PID hőmérséklet minden esetben messze 100 fok feletti - hiszen különben nem lenne gőznyomásod a gőzkarban - így ebből a magasabb hőmérsékletből ha kell, ha nem "jut" a fejnek is bőven ami miatt bizony túlmelegszik.

Erre van a hűtőcsapolás ugye.

Igen ám de van még egy apró tücök:

A bojler főtőkapacitása nem elegendő ahhoz, hogy egy elméleti folyamatos csapolás egy bizonyos időpontjában ténylegesen végre teljesüljön az az állapot, hogy a kívánt főzővíz hőmérséklet jön ki a fejből.

Történik helyette ugyanis, hogy a fej olyan 96-97 fok körül indul - mondjuk már 30 perc állás után - innen hűl vissza a csapolt víz hőmérséklete szép lassan. A PID-et én általában 118 fokra teszem, ez elvileg egy kb 90 fokos főzővizet kéne, hogy eredményezzen. Ehhez képest amikor nézem a Paljoc féle fejhőmérőt akkor azt látom, hogy szépen 2-3 tized C / másodperccel hűl a víz a nyugalmi 96-97 fokról - de messze nem áll meg a hőmérséklet csökkenés sajnos 90 fok környékén - simán megy 89,88, 87 fokra is - ami már messze túl hideg.

Szóval az egy illúzió, hogy ha PID-es gépem van, akkor tök jó mert majd tized fokra annyi lesz a hőmérséklet mint ahogy az reklámanyagokban írva vagyon.

Ehhez képest nem tudom számít-e egyáltalán, hogy a PID hová van rakva. Ugyanis ha a vizet amúgy nem sajnálod, akkor minden PID hőmérsékletről vissza lehet hűteni a főzővizet 90 fokra - teljesen mindegy, hogy akár 99 fokig is ha felment - mert nem tudja tartani a lépést a bojler a beáramló hideg vízzel.

Tanácstalan vagyok - most azt csinálom, hogy nem hagyom értelmetlen magasan a PID-et - 118-ra állítom, ez 2 fokkal magasabb csak mint az abszolút minimum - itt 1 bár a gőznyomás ami nem túl acélos, de megtudom vele csinálni a mikrohabos tejes így is - viszont így nem kell perceket hűtőcsapolni az állandóan túlmelegedő fej miatt - kicsit ráéreztem a dologra és két képcsőben le tudom normalizálni úgy a fejet, hogy főzés közben nagyon szép 90.5 fok van végig. Max egy két tizedet ingadozik.

Ti hogyan csináljátok, illetve kinek mi a tapasztalata ezzel kapcsolatban?

Egy R58 jobban működik - nem az elmélet érdekel hanem tényleges fejhőmérővel kimért vízhőfok értékek. Ott pl meddig melegszik az E61? Milyen hőmérsékletű víz folyik pl 30 perc állás után?

Új hozzászólás Aktív témák