- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen videókártyát?
- ZIDOO médialejátszók
- Házimozi belépő szinten
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Nyaralás előtti hardverszemle
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ablakos
őstag
-
-
Ablakos
őstag
válasz
Szmeby #11889 üzenetére
Köszönöm, teljesen világos. Tehát a part.clear() helyett egy part = new ArrayList<>() a megoldás.
(Sajnos az elmélet és a gyakorlat még nincs szinkronban nálam.Tudom, hogy referenciával megy az objektum másolás, de én foxi módra eltökéltem hogy átmásolódik az egyik lista tartalma a másikba.)
-
skoda12
aktív tag
-
skoda12
aktív tag
válasz
Szmeby #11687 üzenetére
Nem gondolom, hogy felesleges kötekedés lett volna részemről. Volt ott minden, közösen elfogadott irányelvekkel való szembemenetel újra és újra, túlbonyolított kód (többszáz sor, ami pár tíz sorra redukálható), unorthodox megoldások pl hashmapből key alapján for looppal érték visszakeresése, funkcionális hibák, nem azt implementálták, amit a ticket kért vagy 5 requirementből csak 4-et sikerült implementálni, stb.
De most ez nyilván rosszul jön le, mert az látszik, hogy egy embernek több másikkal volt konfliktusa és a többségnek általában igaza van. Azért utólag 1 emberről megtudtam, hogy amikor lekérték arról a projektről, akkor több más ok mellett az is elhangzott fentről, hogy rendszeresen túl sok olyan dolgot találtam a PR-jeiben, amit nem nekem kellett volna megtalálni.
-
válasz
Szmeby #11408 üzenetére
"ha valakit az alapján ítélünk meg (el?), hogy mavent vagy gradlet használ"
Én nem ítélek meg senkit ez alapján. Le is írtam az elején, hogy nem akarok ebből most keresztes háborút, és továbbá azt is, hogy fiatal vagyok xml-ek irogatásához. Amit leírtál szerintem szélsőséges, fontosnak tartom, hogy hozzuk be az új dologokat de nem kell a ló másik oldalára esni.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Szmeby #11386 üzenetére
Ez a Spring Data Rest default viselkedese. Convention over configuration, mint megannyi mas helyen a spring bootban.
Megfeleloen uj Spring verziokkal o lesz a baratod: [stackoverflow: set exposed repositories to annotated only. ] -
togvau
senior tag
válasz
Szmeby #11316 üzenetére
Én arra se emlékszem amit múlt héten olvastam, főleg ha nem találkozok rendszeresen az ott olvasott dologgal. Sajnos nem fér el a sok számot, kis-nagybetűt, és most már speciális karaktert is kötelezően tartalmazó jelszavak, meg az évszak divatjainak megfelelő frameworkok felesleges infoi mellé.
Annyira nem közismert, hiszen akkor a google-n rögtön kidobott volna rá ilyen megoldást, még is, erre a hibára csak a rossz importos válaszú dolgokat dobta fel.
Igényes munkát nem akarok végezni, hiszen egy igénytelen ürülékrakást kell úgy ahogy használhatóvá tákolni, hiszen újraírásra (amivel igényessé lehetne tenni) nincs pénzMi a nevetséges abban, hogy egy hiányosságot fikázok? Ez egy marhaság. Default mindkettőt néznie kéne. De legalább is specifikus errorban jelezni, hogy máshogy kéne.
-
-
togvau
senior tag
válasz
Szmeby #11184 üzenetére
ott ahol 1-1 van, ott onetoone is van.
Kipróbáltam viszont egy ilyet, hogy végül is 1 lekérdezésben legyen minden ami épp kell
@Query("SELECT u.id, p, (SELECT ph.id FROM Photo ph WHERE ph.user.id = ?1) FROM UserProperties p LEFT JOIN FETCH p.user u WHERE u.id=?1")
public Triplet<Long, UserProperties, List<Long>> stb...
erre: jdbcSQLDataException: Scalar subquery contains more than one row; SQL statement
És ez igaz is, pont azért van ott long list. Akkor miért sír? -
togvau
senior tag
válasz
Szmeby #11178 üzenetére
nem. Az ugyan azt írja 20x, ahogy szokta, hogy nem talál megfelelő osztályt a szerializáláshoz (mert nincs is olyan félig összeszedett entity), de amúgy a json serializációig minden rendben, előtte kiíratom a visszaadott objektumot, onnan is látom, hogy spamet rak bele.
Nagyon furán működik ez a spring data.pl van 2 entity, 1-1 kapcsolattal. Kellene nekem a "gyerek" összes infoja, a szülő id-ja alapján.
@Query("SELECT p FROM UserProperties p INNER JOIN User u ON u.userProperties = p.id WHERE u.id=?1")
@Query("SELECT u.userProperties FROM User u WHERE u.id=?1")
2 queryt eredményez mindkettő, ahol összejoinolja ahogy az első queryben van, majd még egy query ahol a User-t lekérdezi ugyan olyan where-el... tehát 2x megcsinálja ugyan azt. Akár lazy, akár eager a kapcsolat. Akkor is megcsinálja, a user repository findbyid-t nyomok.Ok hogy id alapján történik minden, ami szinte ingyen van, de na... Tényleg csak natív queryvel lehet beleverni, hogy egy queryvel megcsinálja ezt? Vagy a spring show sql nem azt írja ki ami tényleg történik? Vagy el van cseszve a H2 driver?
-
p76
senior tag
-
válasz
Szmeby #10764 üzenetére
A finalize általában nem fog működni:
public class T {
static void p(String msg) { System.out.print(msg); }
public static void main(String[] args) {
p("started"); T t = new T(); t = null; p(" finished");
}
private T() { p(" constructed"); }
@Override protected void finalize() { p(" finalized"); }
}
(Kimenet: started constructed finished)Ha a teszt JVM-emen beszúrok egy GC-t, akkor javul a helyzet:
p("started"); T t = new T(); t = null; System.gc(); p(" finished");
(Kimenet: started constructed finished finalized)De azon túl, hogy egy normális programot nyilván nem lehet telehinteni GC hívásokkal, az egész viselkedés még a garbage collector implementációjától is függ, szóval a finalize egyáltalán nem megoldás a problémára.
-
Keem1
veterán
válasz
Szmeby #10760 üzenetére
Nem-nem, egyáltalán nem ragaszkodom az ini-hez (elsőre platformfüggetlenként ez ugrott be), ezt a properties-t is meg fogom nézni (
). Alapvetően ilyenre a registry-t használnám alapesetben, de ugye mint írtam, linuxon is futtatni kéne a cuccost.
Szerintem az lesz, hogy:
main()
{
kezdő();
.... // tényleges metódusok
végző();
}
Alternatíva:
main()
{
SajatClass sajat = new SajatClass();
sajat.Futtat();
}
Ahol a külső osztály destruktorába tenném esetleg, vagy valami finalize.Nem bonyolítom túl. Abból akartam kiindulni, hogy hátha lehetne a main-t tartalmazó osztálynak egy destruktort írni, ami felszabadít mindent, és egyúttal a konfig adatokat is fájlba írja. De ahogy olvastam, ilyen nincs. Ugye, nincs?
-
axioma
veterán
válasz
Szmeby #10743 üzenetére
Egy kicsit a kodminoseghez. Ez is olyan, hogy at lehet esni boven a lo tuloldalara. Lassan mar hulyenek nezes esete forog fent, amikor rankeroltetik a 16-os complexity-t (vayg mennyire van allitva), nem beszelve az abbol adodo extra feladatokrol (a complexity miatt letrehozott kulon fuggvenynek vajon kell-e ujra parameter-ellenorzest csinalnia, es a unit test-jenek kell-e olyan eseteket is lefednie, ami az egyetlen hivasi helyen nem fordulhat elo?). Szoval en egyetertek az elvekkel altalaban, de nagyon durva amikor valaki nem azt nezi hogy milyen egy masik - az adott feladattal megbizhato! ha valami komplex cucc kozepe, akkor nem egy most esett ki a bootcamp-bol - fejleszto megerti-e, hanem hogy a szintetikus pontozassal mibe tud belekotni.
Nyilvan ez nem jelenti azt, hogy nincs szarul megirt kod. Csak hogy neha annyira de annyira tullihegik... en 20+ ev multtal pont nem tudnam felsorolni a solid betuszo feloldasat, ettol fuggetlenul azert lehet megis annak megfeleloen dolgozni. Kicsit olyan mint a torvenyek betartasa: egyreszt a torveny a tarsadalmi normak osszegyujtese, megfogalmazasa; masreszt meg senki nem tudja beteve a BTK-t, megis tud esetekrol zsigerbol jo ertekelest adni. A solid is nem csak ugy kinott es tanitjak, hanem a "termeszetesen" kialakult best practice-nek egy szaraz, es megis gumiszabaly osszefoglaloja. Kb. arra jo hogy indokolni tudd, hogy a masiknak (vagy plane kezdonek) az elkepzelese miert nem jo, de nem ugy adsz ki tervet a kezedbol hogy elotte gyorsan leellenorzod, hogy vajon stimmel-e minden betu.
Szerintem. YMMV. -
M_AND_Ms
veterán
válasz
Szmeby #10741 üzenetére
"Hmm. Azt hiszem, te többet láttál bele a kérésbe, mint én."
Ez igaz....én csak a vaskalapos, merev és felesleges kérdéseket nem szeretem...
"Ha neked tennék fel a kérdést egy interjún, hogy szerinted milyen egy jó, minőségi java osztály implementációja, akkor mit válaszolnál?"
Megkérdezném a kérdést feltevőt, hogy valóban, ezt az interjúra szánt 10 percet akarja arra felhasználni, hogy megtárgyaljuk, mitől lesz szép egy java kód? Vagy inkább ténylegesen ki akarja deríteni fogok-e tudni hatékonyan együtt dolgozni abban a csapatban, vagy annak az élén ahova épp embert keresnek. Mert pl én azért vagyok épp ott, hogy megtudjam ezt (a java kódkonferenciára ki se öltöztem volna).
Hála égnek, ilyen interjún nem voltam soha, és nem is voltam kényszerhelyzetben, hogy bele kellet volna mennem ilyenbe...Eddig mindig egy kötetlen, informális beszélgetésbe csöppentem, ahol a szűk szakmai dolgokról nem volt szó. Alapértelmezett volt, hogy ha kovácsnak jelentkezem és ők kovácsot keresnek, akkor nem kérdés, hogy mindketten tudjuk, milyen a felpattanó szikrába belenézni (ha ez nem így volna, úgyis kiderülne, egy héten belül)
20 éves tapasztalattal a hátam mögött pedig az a véleményem, hogy egy IT projekt legutolsó, szinte lényegtelen része, hogy mennyire szépen, mennyire jó minőségben (sic) vannak implementálva a java osztályok. (nyilván számít a kód milyensége, de nem ezen fogunk elbukni... mielőtt valaki visszadobná a labdát)
"A felhozott példákat én egy lehelletnyit túlzónak tartom"
A példák, mindig valami túloznak... -
M_AND_Ms
veterán
válasz
Szmeby #10736 üzenetére
"Konkrétan a hozzászólás melyik részét tartod bullshitnek és miért"
Azt, amit kérnek, hogy felmondjon a jelentkező a hr-esnek, mint a leckét az iskolában. Ez számomra a tudás hibás és teljesen felesleges visszakérdezése: fejből tudni és visszamondani az elméleti anyagot, még "ha álmodból keltenek is fel. " Az ilyen tudás megszerzése jön a "magolásból", és nem a gyakorlatból, vagy a rátermettségből. Ez alapján tuti nem a megfelelő és alkalmas embert fogják felvenni.
A tapasztalatom (20 aktív IT, + 10 év egyéb terület) az, hogy az elméleteket halmozó emberek aszok, akik a megbeszéléséken a szót viszik, az elveket hangoztatják és az időt rabolják, de a tényleges munkát már képtelenek elvégezni.
Az ilyen szintű elméleti alaptéziseket nem kell hangoztatni, hanem azoknak megfelelően kell dolgozni. Egy kovács se tudja fejből elsorolni, hogy mi a helyes kalapálás alapelmélete és hogy milyen rácsszerkezetű a vas...egy kovács alkalmazásakor se kell ilyeneket kérdezni ... Vagy egy anesztes orvosnál se kérdeznek az állásinterjún olyat, hogy miből, mennyit adagol a lumbális érzéstelenítésnél és azt milyen szempontok alapján dönti el. -
törölt tag
válasz
Szmeby #10730 üzenetére
Köszönöm a válaszokat
1. Akkor lehet annál maradok, hogy minden marad egy projectben. Igazából pont azért kérdeztem, mert jelenleg tényleg nem indokolja semmi, hogy szétszedjem. Csak valahol láttam egy ilyen project-et és gondoltam, hátha ... de akkor nem csinálom egyelőre.
2. Akkor hogy is? A tesztet?
3. Az igazság az, hogy nem ismerek egy framewörköt sem. Tudom, kellene csak próbáltam elodázni. De nagyon úgy tűnik, hogy nincs mese... Angular? Meglesem.
4. Nem túl komplex. Anno úgy olvastam még, hogy ilyenkor ezt kell tenni. Persze tényleg megoldás a 2 külön osztály. Vagy gondoltam, hogy barkácsdolom picit:
- átnevezném az eredeti osztályt
- absztrakt lenne az eredeti osztály
- kivenném az eredeti osztályból azokat a tulajdonságokat, amik nem közösek
- leszármaznék 2 osztállyal belőle. az 1. kapná az eredeti nevet és megkapná a saját tulajdonságát. a 2. kapna egy új nevet és a saját tulajdonságaitÍgy az eredeti néven meglenne az osztályom az eredeti member-ökkel és lenne egy új az új member-ökkel de csak azokkal amik neki kellenek.
Persze lehet marhaság amit akarok, sajnos kuka vagyok még a programozáshoz.Vagy túlkombináltam valamit megint
-
floatr
veterán
válasz
Szmeby #10709 üzenetére
Ebbe most futottam bele teljesen véletlenül
@Getter
@AllArgsConstructor
public class MinMax {
Optional<String> min, max;
public static MinMax of(String[] arrayOfString) {
var length = comparing(String::length);
return stream(arrayOfString)
.collect(
teeing(
minBy(length),
maxBy(length),
MinMax::new));
}
}
-
floatr
veterán
válasz
Szmeby #10709 üzenetére
Alakul...
A végén szét lehet szerelni komponensekre, és lehet hozzá majd YAML konfigot írni
A reduce a legegyszerűbb, de akkor hadd húzzak lapot 19-re
Arrays.sort(arrayOfStrings, Comparator.comparing(String::length));
String shortest = arrayOfStrings[0];
String longest = arrayOfStrings[arrayOfStrings.length - 1]; -
floatr
veterán
válasz
Szmeby #10707 üzenetére
Szokás enterprise körökben túltolni a legegyszerűbb dolgokat is. Ha reduce helyett egy collectort használtál volna, no meg persze factory-kat, akkor lehetne kelteni kisebbfajta pánikot a juniorok között
Amúgy az első kérdésére csak egy reduce nem fog megoldást adni, vagy két streamet használsz, vagy egy collectorral párban gyűjtöd a min/max értékeket. De akkor meg minek...
Amúgy szerintem nincsen különösebb baj a streamekkel, amíg olvashatóan és ésszerűen van szervezve. A hármas operátort sokan nem szeretik, mert rontja az olvashatóságot. Én egyedül azt a gányolást utálom, amikor mindent be akarnak szuszakolni egy sorba. Na meg az enterprisify kódot
-
törölt tag
válasz
Szmeby #10701 üzenetére
Ez mennyire BestPactice? Én még úgy tanultam, hogy próbáljuk kerülni a lambda-t, mert a forráskód nehezebben olvasható majd. Nem "nyúlfarknyi" példákra, gondolok, hanem nagyobb osztályokra például. Persze most nem azt mondom, hogy 1-1 forEach vagy hasonló nem kerülhet bele csak például nálam egy-egy komplexebb sor átláthatósága debug esetén nehezebb/lassabb.
Persze tény, hogy elegánsabbVagy ez teljesen rendben van és marhaságot tanultam?
-
axioma
veterán
-
floatr
veterán
-
törölt tag
válasz
Szmeby #10232 üzenetére
Drizzt, bambano, Szmeby: Köszönöm szépen a válaszokat, kiegészítéseket, íránymutatást. Ha megengeditek csak azért, hogy pontosabban megértsem a mikor-mit-miért összefüggéseket, felvázolnék másik helyzetet, amire szintén keresnék optimális megoldást. Csak fantázia, mint az előző, de a tapasztalatot majd vinném egy real projectbe.
Legyen mondjuk egy ingatlanközvetítőnk ahol a kiindulópont egy abstract ingatlan class. (tulajdonos_id, ugyintezo_id, telepules_id, cim, ar, alapterulet)
Ebből származna le:
1. lakas class (szobaszam, felszobaszam)
2. haz class (szobaszam, telek meret, mellekepuletek_osszterulet, terasz, kozmuvesites)
3. irodaUzlethelyiseg class (helyisegek_szama, utcafrontrol_megozelitheto, kirakat)
Nem pontos, de a lényeg, hogy egy ős osztály és mondjuk 3 leszármazott osztály. Jelen esetben nagyon nem bővülhetne, talán még garázs és zártkert, de gondolom tényleg fix számú a lehetőség, ami ide sorolható.
Ami szükséges volna, az egyedi id, azaz, ha valaki azt mondja a 725-ös ingatlan adatait kéri, akkor abból egyértelmű legyen, hogy milyen/melyik ingatlan. Azaz esetünkben a 3 tábla osztozna egy id sequence-en.
Lenne mondjuk egy galéria tábla is, amiben a képfájlok url-jét/sorrendjét tárolnánk mondjuk webes megjelenítéshez. Ide tehát kellene, hogy kerüljön egy "ingatlan_id" majd a saját id mellé.
Ebben az esetben hogy nézne ki a táblaszerkezet? Teljesen megegyezne az object szerkezettel?
-
törölt tag
válasz
Szmeby #10219 üzenetére
Érdekem megoldás amit felvázolsz. Szoktak ilyen megoldást alkalmazni? Igazából azt nem tudom mennyire kell ragaszkodnom a táblaszerkezetben az osztályok szerkezetéhez? Nyilván ORM esetében feltétlenül, bár hallok olyanokat, hogy nem túl célszerű a használata. Ha jól értem akkor az alábbi módon nézne ki, igaz?
+----+-------+ +----------------------+ +----------------------+
| sequence | | TBL1 | | TBL2 |
+----+-------+ +----+--------+--------+ +----+--------+--------+
| id | table | | id | field1 | field2 | | id | field1 | field2 |
+----+-------+ +----+--------+--------+ +----+--------+--------+
| 1 | TBL1 | | 1 | ... | ... | | 3 | ... | ... |
| 2 | TBL1 | | 2 | ... | ... | | 4 | ... | ... |
| 3 | TBL2 | +----+--------+--------+ +----+--------+--------+
| 4 | TBL2 |
+----+-------+Ahol a sequence tábla id auto_increment, a tbl1, tbl2 id pedig unique.
Drizzt: Megnéztem a linket, köszönöm. Van egyébként valami javasolt/preferált megoldás a 3 közül vagy teljesen szabadon választhatok közülük. Esetemben a mindent egy táblába a null/notnull miatt nem volna célszerű. A teljesen különálló táblák és a közös tábla-saját típusos tábla megoldások között dilemmázok. Mivel alapvetően a lekérdezések lesznek töbségben és sejthetőleg típusra szűkítve főként, a külön-külön önálló tábla megoldást érzem picit jobb megoldásnak. De bizonytalan vagyok
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Szmeby #10191 üzenetére
Ezzel én is egyetértek, de sajnos állásinterjún kitalálni, hogy ki esik ebbe a kategóriába, elég nehéz feladat. Meg magadról átadni állásinterjún, hogy erre képes vagy, az is hasonlóan nehéz lehet.
De én is ismerek olyat, aki 5 év Java tapasztalattal azt hiszi, hogy a Java nem működik jól, mert két Integer objektum ==-vel összehasonlítva false, pedig ugyanaz az érték van benne... -
Sokimm
senior tag
Köszönöm, köszönöm, így már megy (nem sok időm van programozni, de már megy ez a része, hála nektek!)
Köszönet mindenkinek!Új problémába futottam, remélem erre is lenne pár szavatok:
Nem tudok string-ből short-ot csinálni.public static void main(String[] args) throws IOException {
String product_ID = "0x068E";
Controller StringToShort= new Controller();
StringToShort.ASD(product_ID);
}public static void ASD(String product_ID_String) throws IOException {
short ProductID_short = 0;
try {
ProductID_short = Short.parseShort(product_ID_String);
} catch (NumberFormatException e) {
System.err.println("The string is not properly formatted!");
}
}Mért nem tudom short-á varázsolni a string tartalmat?
-
bambano
titán
ha találgatnom kellene, azt találgatnám, hogy letöltött egy jdk-t, azzal felrakta a netbeanst.
a netbeans belevarrja a konfigba, hogy hol van a jdk. viszont amikor upgradelte a jávát, akkor a régit levette, az új meg máshol van, pláne, ha a verziószám benne van az elérési útban. -
Orionk
senior tag
köszi.
Természetesen jó akarok lenni és ahhoz türelmesen tanulok, de nagyon szeretnék már dolgozni is.A Java Puzzlers feladatokhoz van-e valami leírás ami elmagyarázza, hogy miért úgy fut a kód, ahogy?
-
törölt tag
Thx mint mindig.
Megcseréltem az If-eknél a sorrendet és most működik....
if (row == arr.length -1 || row == 0 || column == arr[row].length -1 || column == 0)
return true;
else if (arr[row-1][column] < x && flows(row-1,column, arr))
return true;
else if (arr[row+1][column] < x && flows(row+1,column, arr))
return true;
else if (arr[row][column-1] < x && flows(row,column-1, arr))
return true;
else
return (arr[row][column+1] < x && flows(row,column+1, arr));Deeee, ezt megint nem teljesen értem. Ok gondolom ha az első értek hamis, akkor eleve be sem kéri a 2. elemet. De miért nem megy úgy, ha előszór a rekurzív képletet hívom meg, ha hamis, akkor lep tovább a következö if-re?
-
törölt tag
@ disy68 és Szemby köszi!
Most működik, de azért nem minden kristálytiszta.
Meg egyszer pls itt mit is csinálunk?
public boolean equals(Object obj{
PolyLine other= (PolyLine) obj;
return points.equals(other.points);
}főleg ezt nem értem: other.points
Objectet becastoljuk PolyLine-ra, majd azt visszacastoljuk Arreylistre, aztán az equals ekkor a beépített metódus a két arraylist miatt?
-
Szmeby
tag
Remek... letelt az időkorlát. -.-
Szóval azt még elfelejtettem, hogy ha Set-re váltasz, akkor a Point.equals mellett a Point.hashcode-ot is implementálnod kell. Az IDE elvégzi helyetted, de a lényeg:
A HashSet úgy működik, hogy a beletolt objektumra először hashcode-ot számol, ez csak egy szám. Ehhez a hashcode-hoz létrehoz egy izét, nevezzük vödörnek, és ebbe a vödörbe dobja bele az objektumodat.
Ha egy újabbat adnál hozzá, akkor arra is hashcode-ot számol, és csak az adott hashcode-hoz tartozó vödörrel foglalkozik, végigmászik a vödör tartalmán, az equals-szal csekkolja, hogy benne van-e már, és ha talált, akkor nem teszi bele újra.
Ha a hashcode számítást elcseszed, akkor előfordulhat olyan, hogy van 2 objektumod, ami az equals szerint azonos, de a hashcode szerint nem. Mindkettő bele fog kerülni a Set-be (!!), mert a másik az eltérő hashcode miatt másik vödörbe kerül. Ilyet sose csinálj.
Vagy például megváltozik az objektumod állapota (mondjuk most nem, mert minden final, de máskor, mással, másnál igen), és a megváltozott állapot miatt megváltozhat a hashcode is. Na az az objektumod, ha benne volt egy set-ben, akkor ott is marad, sose találod meg. Vicces dolgok ezek.
Gondolhatnád, hogy akkor legyen a hashcode mindig 1, abból baj nem lehet. Jó gondolat, de lassú lesz, épp azért szegmentálunk sok kis vödörre relatíve kis számításigényű megoldásokkal, hogy csak egy kis vödör tartalmán kelljen végigsuhanni, gyorsan el lehet dönteni, hogy valami benne van-e abban a Set-ben avagy sem. -
-
-
floatr
veterán
Bár csak hibernate-es projektjeink vannak, de ezt most próba nélkül én sem vágom. Jártam már vele úgy, hogy mentette a változásokat, meg úgy is, hogy nem.
(#8132) M_AND_Ms
A hibernate session egészen más állat. Nem szabad azt gondolni, hogy egy ORM művelet egyből DB művelettel is jár. Max a stateless session és a natív query az, ami garantáltan egyből elvégzi a feladatát DB-ben is. -
Aethelstone
addikt
Ez szerintem attól is függ, hogy éppen van-e aktív tranzakció. A tranzakció a commit-tel lesz sikeres, ergó ebben az esetben kell visszaírni a változásokat. Ha csak simán nyomunk egy close-t a Session-ra, akkor ugye teljesen attól függ(sometimes), hogy éppen van-e valami tranzakció. Mert egy close a commit nélkül eredménytelen elvileg...
A fax se tudja. DB függő is lehet, illetve JDBC implementáció......
-
MrSealRD
veterán
Igen ez a másik lehetőség. Az exception. Most nem tudtam öszedobni egy DB-t meg entitásokat, meg valid kódot, hogy kipróbáljam. De az exception-re lennék kíváncsi. Elszáll, vagy simán lefut és detached?
Wá, köszi. Ez eszembe sem jutott.
Vannak élethelyzetek amikor fura nem életszerű kérdésekkel zaklatják az ember lelki békéjét. De mivel ilyen helyzet nem megy ki a kezem közül, ezért nem tudom rá a választ.
-
Aethelstone
addikt
Ez igaz, de sok esetben nincs veszélye. Tipikus példa a konténer(DTO) jellegű osztályok.
Ha egymásba vannak ágyazva és engem csak egy érték érdekel, mondjukmyDTO.getSzamlak().getTetelek(0).getValue();
Itt ugye lehetne, hogy a getTetelek(0) esetén egy Tetel objektumot kvázi kiemelek és a getValue() metódust ezen hívogatom a jövőben, amennyiben többször is szükségem van az értékére. Vagy a fent írt sort idézgetem annyiszor, amennyiszer szükségem van rá.
Teljesítmény szempontjából semmiféle hátránya nincs, ha nem emelem ki, viszont megspórolok egy plusz objektumhivatkozást. Nyilván ha egy metódust drága hívogatni, akkor kiemelem, de pusztán annyit próbálok én is már ezer+1 hozzászóláson keresztül magyarázni, hogy a láncban hívás alapvetően lehet jó is. Feladatfüggő.
Nyilván ha nem tudom, hogy pontosan mit csinál a lánc, akkor tartózkodom a használatától, de ismétlem önmagam, a láncolt hívások alapvetően nem az ördögtől valóak és csak azért, mert nemteccik, nem kell elvetni a használatát.Law of Demeter, ha nem akarja egy objektum, hogy ilyen módon hívogassam a metódusait, akkor szervezze már úgy, hogy ne férjek hozzá, ha meg nem szervezi úgy és public, akkor miért ne használjam?
Ennyi. Zárom.
-
Lortech
addikt
Jó, akkor anonymous vagy local class se lehet? Pl. nem implementálhatsz egy Comparatort inline. Miért? Hogyan?
Persze, a nested class is class, ha de ha pl. egy beadandó automatikus kiértékelő rendszer valamilyen mesterséges korláta az, hogy "1 db osztályt" használhatsz, akkor lehet opció.
Egyébként nyilván ökörség bármi ilyen megkötés. -
skoda12
aktív tag
Volt több ilyen tárgyam is, ahol meg volt határozva keményen, hogy csak a tanár libjeit lehetett használni. Oop prog tárgyhoz írt prof valami horror libet millió template paraméterrel ellátva, aminek kb az volt a lényege, hogy nem lehetett ciklust írni, mert hogy akkor az nem OO. Az volt a terv, hogy a diák majd funktorokat ad át a lib osztályainak.
Bementem vizsgára, 30 sorban megoldottam a feladatot, majd megbuktattak egy for ciklus miatt. Ez ilyen, túl kell élni ezeket a tárgyakat.
-
Sk8erPeter
nagyúr
"Ja, pont akkora őrültség, mint aki a magyar mondataiban nem használ ékezetet.
"
Hehe, hát igen.(#7687) bambano:
"teljes őrültségnek tartom, ha valaki kétféle klavi kiosztást használ..."
Meg ez is jó.(#7683) emvy:
"Teljes orultsegnek tartom, ha valaki HU layouttal kodol"
Jaj, de szeretem az ilyeneket. Mi az a komoly hátrány, ami származik abból, ha valaki átállítja például a toggle comment hotkey-jét az IDE-ben? (Csak egy példa arra, ami mondjuk HU layouttal nem szokott tipikusan működni, de na bumm, körülbelül fél perc átállítani.) Mi az, ami miatt probléma lenne, hogy valaki HU layoutot használ, amikor világéletében ezt szokta meg, mert mondjuk nem élt hosszabb távon külföldön, ami miatt feltétlenül át kellett volna magát állítania más kiosztásra?
Ez nagyjából olyan, mintha beszólok, hogy milyen gyökérség ékezetek nélkül írni, mert amúgy tök idegesítő egy magyar nyelvű fórumon, annak ellenére, hogy nyilván az itt tevékenykedők többsége folyamatosan tudja olvasni az ilyen szöveget is, mivel nem egy túl komoly agyi munka, de akkor is zavaró (másnak nem biztos, nekem például igen, és tudom, "így jártam"). Ha magyar fórumra írsz, miért nem állítod át a layoutot (vagy magadat) magyarra?(#7702): Egy ilyen tényleg nem lehet rossz, de mondjuk itt fura picit, hogy ennyire magasra van emelve, így az ember csuklójának tartása gépeléskor kicsit "megtörik", és nem folyamatos az emelés.
-
-
MrSealRD
veterán
Nem rossz. Az külön tetszik, hogy javafx. Egy másik funkcióra pont alkalmas is lesz.
A fenti témához viszont egy fixen a taskbarra ülő "valami"-t szeretnék használni. Két szerepe lenne. Az egyik, hogy mutatja a %-ot, a másik, hogy innen elérhető az alkalmazás fő ablaka.
-
norbert1998
nagyúr
Szia!
Valójában 3-400 soros programot kellene írni. Az első része az volt, hogy alkossunk egy feladat specifikációt, ami alapján elkészül a program. Extra dolgokat tudhat, viszont kevesebbet nem. Nos, kicsit nagyon elvetettem a sulykot a feladatspecifikacional. Így most tulajdonképpen iszom a levét.Jézus, mennyit írtál!
köszönöm szépen
Sajnos ez nekem még mindig nagyon magasÉs tankonyvunk sincs. Semmit nem írt ki az oktatási minisztérium. Egy füzetbe jegyzetelunk és kész.
WonderCSabo: ha format left vagy right-tal kiiratod, akkor sincs elcsúszva a felső sor?
-
Oppenheimer
nagyúr
Alvás helyett gondolkodtam floatr hozzászólásán. Biztos, hogy JSON serialization-ről beszélt. Ha a kapcsolatokra teszek @JsonIgnore-t, akkor amikor csak alap információk kellenek az entitásokról, jól fog működni parszolás. Amikor pedig egy nagy objektumot küldenék, pl Movie, és benne minden kapcsolódó adattal, akkor ilyen esetekre definiálnék wrapper osztályt, és benne lenne minden szükséges adat egy mezőként.
Pl:
public class MovieWrapper {
private MoviesEntity movie;
private ArrayList<ActorsEntity> actors;
private ArrayList<WritersEntity> writers;
// többi kapcsolat
...
// getterek, setterek
}Ezt az objektumot gyönyörűen meg tudom konstruálni a business logic layerben, amikor még van hibernate sessionöm, és így nincs konverzió, kódduplikáció, csak 1 kis extra karbantartás.
Kérdés: Jackson tudni fogja ezt parszolni? Most nem tudom kipróbálni, mert már aludni akarok, és mobilról írtam.
-
> Láttam olyan helyet, ahol ennek a menedzselésére bevezették a kódgenerálást. Ott aztán már durva állapotok vannak, ha az ember ilyesmire kényszerül. Egy xtend leíróban legózhatod össze a java forráskódot töredékekből, ezzel többféle forrást is generálhatsz
Jaja, kozben meg egy sor mellett elmagyarazzak neked, hogy a tobbszoros orokles egyebkent rossz, mert ize. Pl. a tobbszoros orokles hianya valami, ami _allandoan_ problema (nekem). A masik meg az, h nem lehet rendesen monkey patchelni, de az kisebb problema. Kodgeneralast mi akkor csinaltunk, amikor .Net-ben meg Javaban is el kellett erni ugyanazok az entitasokat -- ott tenyleg az volt a legegyszerubb, hogy mittudomen, XML-ben leirod, h hogy nez ki az ojjektum, aztan kesz.
-
Oppenheimer
nagyúr
Többnyire gúglit nézek, aztán onnan mindenfelé vezetnek utaim, többek között a hibernate doksihoz is.
Nekem az 1-es megoldás tetszik a legjobban, és ha nem jön be, akkor megnézem a többivel. A gond lehet, hogy valójában nem is itt van, hanem a JSON parserrel, de ez még kiderül, mindenesetre most nőtt annyival a tudásom, hogy jó ideig ellegyek vele.
Egyébként több helyen is olvastam, hogy a hibernatenek tudnia kéne kezelni eager fetchelés közben az ilyen ciklikus, 2 irányú many-to-many kapcsolatokat, de úgy látszik a gyakorlatban még sincs így.
(#7191) emvy: Hmm, logikusan tűnik.
-
Szmeby
tag
Úgy néz ki, sikerül megpatkolni. A jetty által system class-ként alapértelmezetten beállított cuccokat kicsaptam.
webapp.setSystemClasses(new String[0]);
Így minden class a webappok saját classloaderével töltődik be, még a RuntimeDelegate singletonból is készül 1-1 példány a webappokban. A PermGen szépen megugrott ennek hatására.
Kicsit pazarló, és talán drasztikus lépés, de úgy tűnik most működik. Még kicsit játszok vele.Az kavart meg, hogy a RuntimeDelegate javaxos package-ben volt, míg a resteasy-s leszármazottai org.jboss... package-ben voltak. Kiderült, hogy a RuntimeDelegate IS a resteasy része. Abban a hitben voltam a package alapján, hogy ez valami jdk-s cucc. És mivel a default jetty beállítások miatt ez a system classloaderrel töltődött be, meg sem fordult a fejemben, hogy ez a resteasy libből jön.
-
Lortech
addikt
Nincs általános válasz, normálisan nem kéne ilyen probléma legyen két war között. A frameworköknek és konténereknek kéne megoldani, hogy ilyen ne legyen, mégis gyakran előfordulnak ehhez hasonló érdekességek.
A RuntimeDelegate lehet speciális, mivel javax-es package-ben van, és elképzelhető, hogy ezt a jetty a system classloaderrel tölti. Valami közös szülő classloadernek lennie kéne a két alkalmazás között, ami okozza a problémát, másként érvényesülne az, hogy a szóban forgó osztályok a war-ok WEB-INF/lib WEB-INF/classes-eiből töltenek, mivel ez prioritást élvez, és a két "különböző" verzió nem akadna össze.Meg egyáltalán... nem a thread contextclassloaderét kellene használnia egy objektum legyártásakor? Vagy ilyenkor a legyártást végző osztály classloaderét örökli az új objektum? Ezekszerint az utóbbi.
Utóbbi. A createUriBuilder működhetne úgy is, hogy a thread context classloaderrel tölt be egy implementációt, de a bemásolt kód nem ezt teszi (az se biztos, hogy ez a sor indukálja a class betöltését).
Amúgy hol vannak a resteasy lib-ek? WEB-INF/lib-ben van mindkét war-ban ugyanaz a verzió?
Én a "-verbose:class" -t is megnézném, hátha valami összefüggés kiolvasható belőle. -
floatr
veterán
JBoss tud olyant, hogy egy közös war-ba lehet telepíteni a közösen használt libeket. Mondjuk az sem sokkal jobb megoldás, de kicsit furcsállom ezt a classloader összeakadást. Most nézem, hogy maven plugin is van arra, hogy egy konkrét war-ból kimásolja a libeket az újba jettyhez.
Én mondjuk tutira kitesztelném ezt a dolgot egy saját jarba forgatott singletonnal, ami logol mindent, ami az életciklusával kapcsolatos.
-
jetarko
csendes tag
Én is túlbonyolításnak érzem, de hát kísérletezek
A csak db-be tárolással az a gondom, hogy ha MVC-ben vagyok, akkor a modelhez mindig adjam hozzá azt a szöveget ami ott megjelenik ez sok-sok model.add sor is lehet vagy nem tudom, hogy lehetne máshogyan.Az új nyelv futásidőben való hozzáadás az én megoldásomnál bonyolult, mert entitáson keresztül kezelem a db-t és ha új nyelvet akarok, akkor bővítenem kéne az entitásomat és erről fogalmam nincs, hogy lehetne futásidőben, vagy teljesen máshogyan kéne felépítenem az entitás rendszert, tuti lehetne trükközni, de még nem jöttem rá.
-
jetarko
csendes tag
Na megcsináltam.
Fejlesztés közben a tokeneket tárolom 1db properties fájlban, lehet 10 nyelv, akkor is csak egyben tárolom.
Írtam egy fv-t, ami a property fájl alapján a tokeneket felveszi db-be, ha van értéke a fájlban, akkor az értéket beszúrja, ha nincs akkor az értékhez a token kerül be maga.
A másik fv az adott nyelvhez tartozó property fájlt módosítja a db tartalma alapján. Ha ezt meghívom, akkor vagy 1db token értékét cseréli az adott nyelv property fájlban, vagy a db-ben tárolt összes értéket kiírja a fájlba.
A db-be kerüljenek tokeneket csak akkor kell lefuttatni ha új token kerül a property-be, ekkor az új token bekerül db-be. Innentől csak a 2. fv dolgozik.
Erre írtam egy felületet, ami onblur műveletre ajaxosan frissíti az adott property fájlban és db-ben szereplő értéket is.
A cacheSeconds 1-re van állítva. Jelenleg 100 tokennel nagyon gyorsan változtatva a frontenden az értékeket remekül működik, a context újratöltéstől semmi memória nem növekszik.
Ugye ez által futás közben bármikor beletudok nyúlni a token értékekbe, de a rendszer mégis a property fájlok alapján dolgozik, amihez gondolom valami gyors fa van építve, nem kell szarakodnom folyamatos db basztatás, cachelés dolgokkal.
Azt még nem találtam ki, hogy ezzel a megoldással futás közben új nyelvet, hogy tudok hozzácsapni, de majd még agyalok rajta.
A hibája ennek amit jelenleg látok, hogy a property fájl frissítéskor a fájl egésze újraírodik, ez ha nagyon sok token van lehet sokáig tartana. Ezt letesztelem hamarosan mennyi idő lehet 1milla tokent fájlba írni. A másik pedig az lehet, ha sok ember nagyon gyorsan sok tokent módosít egyszerre, de hát ezt nem tudom egymagam leszimulálni
A db réteg fölöslegesnek tűnik és majdnem, hogy az is, de ha cserélem a war-t a tomcatemben és közben egyik token értékét átírtam, akkor a régi propertiekkel felül csapom a jelenlegit és elveszett a módosítás, ha nem szedem le előtte a property fájlt.
Vélemény? -
glutamin
őstag
Na sikerült. Még mindig vannak hibaüzenetek, de a tutorial szerint ez most nem érdekes. Valszeg a hibernate.cfg.xml fájlban volt hiba. Kommentezést kiszedtem. Projektben a JAVA környezetet átkapcsoltam 1.7-ről 1.6-ra. Utána már csatlakozott. Akkor még egy adatbázisjelszó javítás volt és most itt tartok:
SLF4J: Failed to load class "org.slf4j.impl.StaticLoggerBinder".
SLF4J: Defaulting to no-operation (NOP) logger implementation
SLF4J: See http://www.slf4j.org/codes.html#StaticLoggerBinder for further details.
Hibernate: insert into UserDetails (userName, userId) values (?, ?)Hétvégén nekifekszem és végigzongorázom az alap SQL műveleteket, aztán lassan megnézem mi az a Maven
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- ASUS Radeon RX 7600 V2 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest