- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hobby elektronika
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Acer notebook topic
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Milyen egeret válasszak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
disy68
aktív tag
Azt nem tudom mi az oka, hogy nem rakják bele a path beállítást a jdk telepítőbe, de az lenne a tippem, hogy azért, mert fölösleges. Egy átlag felhasználónak nincs rá szüksége, egy fejlesztő meg úgy alakítja a saját környezetét, ahogy neki tetszik.
A java_home környezeti változó beállítása amúgy is egy kihagyható lépés, azt azért szokás beállítani, hogy ha frissíti az ember a jdk-t, ne kelljen a Path-ben bogarászni, hanem csak a környezeti változót kelljen átírni. IDE-kben, egyéb helyeken is lehet magára a java_home-ra referálni általában, így könnyebben karbantartható.
-
ToMmY_hun
senior tag
Ez a szakma arról szól, hogy folyamatosan képezd magad. Az a tudás, ami ma friss és elfogadott, pár év múlva már elavult lesz és senkinek sem kell. Az, hogy X éve mivel foglalkoztál, szerintem már nem annyira fontos. Ami viszonz igen, az a hajlandóság a tanulásra és a nyitottság az új dolgok iránt. Nekünk, az Y generációnak ebben nagy előnyünk van, ugyanis bele születtünk ebbe a felgyorsult világba, ahol el vagyunk halmozva információval és ez nekünk természetes. Bele se merek gondolni, hogy mennyire idegen lehet egy más körülmények között felnövő egyénnek. Könnyűnek biztosan nem nevezhető.
-
ToMmY_hun
senior tag
Néhány szakmai érv az angol nevek mellett:
- tutorialok, könyvek, cikkek szinte mind angol nyelven íródnak
- szinte minden SW-hez kapcsolódó dokumentáció angol (framework-ök, API-k, könyvtárak, stb.)
- multinacionális környezetben való kódolást tesz lehetővé
- kifejezőbbek, mint a magyar fordításuk, illetve sok szakmai kifejezésnek nincsen egységesen elfogadott magyar fordítása
- nagyobb fejlesztőeszközök mindegyike angolt használ (IDE, debugger, profiler, stb)
- angol kifejezések általában rövidebbek, lényegre törőekA végére hagytam egy nem túl szakmai, de szintén fontos érvet:
- új kifejezéseket tanulhat az ember, bővítheti a szókincsét (angol nélkül esélytelen programozóként elhelyezkedni komolyabb cégnél)
-
disy68
aktív tag
Ha az ember még nincs is olyan helyzetben, hogy mással együtt kell dolgoznia egy kódbázison, de komolyan gondolja a programozást, akkor mindenképpen gondolni kell a jövőre. Jobb megszokni az angol kifejezések használatát még az elején, mintsem később kelljen egy rossz berögződésen korrigálni.
-
proci985
MODERÁTOR
ha veletlenul kulfoldieknek kene eladni a kodbazist / felvasarlas van akkor lehet az egeszre refactort tolni. ha fel kell venni kulfoldi kollegat aki nem tud magyarul mert kell a kompetencia akkor megint baj van. ahol dolgozom jelenleg majdnem 50% a kulfoldiek aranya, meetingeken az angol gyakorlatilag de facto hivatalos nyelvve lepett elo, kaveszunet valtozo (helyi nyelvet jellemzoen a frissen atrekrutaltak meg nem tudjak).
plusz egy nyelven jellemzoen egyszerubb egyszerre gondolkodni, mint bekeverni meg egyet.
emellett jellemzoen referencek es forumok mind angolul vannak, tehat informaciokereses miatt is kritikus az angol.
-
Szmeby
tag
Ha mindenáron le akarod szűkíteni a kört az alapvető dolgokra, Java esetén vedd például az OCA (Oracle Certified Associate) vizsga anyagát. Az Oracle oldalán is egészen jó tutorial van, és önszorgalomból még mélyebbre áshatsz a java elcseszett bugyraiban.
Apró kiegészítés, hogy ehhez azért programozni is tudni kell, tehát az OCA tananyag nem tartalmazza azokat az általános technikákat, hogy mi fán terem az iteráció, a szelekció, ahogy az alapvető algoritmusokat, adatszerkezeteket sem tárgyalja (rendezések, fák, stb).Nagyon alap dolgokat magyaráz, viszont a Java rengeteg irritálóan logikátlan működésére is rávilágít. Már ha igazán beleásod magad. Az OCP egy szinttel tovább lép, de igazából csak még több alap osztály működéséről regél. Véleményem szerint talán túl is tolja ezt, az IDÉk világában nagyon nem érdemes fejből vágni a StringBuilder összes metódusát. Mert minek. Ott a forrás, megnézem, fél másodperc, és ennyi.
De ha nagyon bele akarod ásni magad, hát kezdd a java.lang.* package osztályaival, aztán jöhet a java.util.*, java.util.concurrent.*, stbstb. De totál felesleges.A programozás reál tárgy, nem kell semmit beseggelni, mint a történészeknek. Az összefüggéseket kell ismerned. Nem az a lényeg, hogy fejből vágod, mennyi 4*5, hanem az, hogy ki tudod számolni. Vagy pl. nem kell ismerned, hogy az int -2147483648-tól 2147483647-ig tud számokat ábrázolni, hanem tudod, hogy a byte 8, a short 16, az int 32 biten tárolja az adatokat, amiben egyenlő arányban van negatív és pozitív, a nullát pozitívnak számítva. Kis matek és kijönnek a számok.
Nincs rajz. A szakmánk annyira gyorsan változik, hogy a rajz is folyamatosan változna, emberenként totál eltérő. Arról nem is beszélve, hogy az emberiség nagyon kis százaléka rendelkezik olyan memóriával, ami hiánytalanul visszaadna neked egy korrekt rajzot.
Akik ebből élnek, az általuk használt dolgokat már annyiszor guglizták ki, hogy megjegyezték. Ha idővel kevesebbet használják az adott dolgot, lassan elfelejtik, kikopik, megfeljebb újra rákeresnek, ha újra előjön. Ettől függetlenül nem hátrány, ha mesterien használod a keresőt, mert szükséged lesz rá. Ez így on-demand működik. Képtelenség mindent megtanulni. Az adott projekt dönti el, hogy mit kell használnod. Nekem például totál leépült a java.io tudásom, pedig rendkívül hasznos cuccok vannak benne... viszont évek óta a közelébe sem néztem. Elfelejtem, ennyi. Majd újra előjön, ha használnom kell. Ott a forrás, a javadoc, tutorialok, stackoverflow, google ...És igen, jó ha előre felkészülsz, hogy specializálódni fogsz, nem feltétlenül egy dologra, de fogsz. Mint mondtam, a világ összes ideje sem elég arra, hogy minden területen naprakész legyél.
Ha csak azt nézzük, hogy a youtubera másodpercenként több órányi anyag kerül fel, ugyanilyen rémisztő a helyzet az új programnyelvek, frameworkök, technológiák területén is. Teljesen felesleges megtanulni valamit, amit nem használsz, időt energiát és pénzt pazarolsz vele. Főleg, hogy az összes szinte ugyanaz más köntösben. Kitalálnak egy új nyelvet, ami egy másik hibáit hivatott javítani, cserébe viszont más hibákat hoz be. A hiba alatt inkább a kényelmetlen, körülményes használatot értem. Egyik nap trendi, megismered, megtanulod, másnap már egy másik nyelv a favorit. Unaloműzésnek tökéletes, arra, hogy szélesítsd a látókörödet, kiváló, találkozhatsz érdekes, hovatovább hasznos megoldásokkal, de pusztán azért, hogy majd egyszer talán lesz haszna és használni is fogod, elárulom: nem lesz.Majd a projekt eldönti, hogy mit lesz a jó választás. Adott problémához kell keresned megoldást, és nem a megoldásokat bemagolni. Egyik nap kiderül, hogy Scalaban mennyivel hatékonyabb megoldani xy-t, és lényegében dobhatod a kukába mindazt a java tudást, amit csak azért szedtél fel, mert hátha jó lesz valamire. Ez persze erős sarkítás, de a magolással töltött időt hasznosabban is eltölthetted volna.
Szóval ha megvannak a programozás alapok, akkor már csak egy megoldandó problémát kell keresned / csinálnod, majd arra prezentálni egy jó megoldást, alaposan körüljárva a témát, kisakkozva, hogy mi miért úgy van, ahogy. Meg hogy hogyan lehetne rajta még többet javítani, teszemazt lecserélve az ArrayListet LinkedListre, vajon mennyivel javul vagy romlik a performancia, stb. Bátran használd a keresőt, idővel majd úgyis megtanulod a gyakran használt dolgokat.
Aztán talán felébred benned az igény az igényes kód előállítására is, megismerkedsz a tervezési mintákkal, Bob bácsi clean code irányelveivel, úgy gondolom ezek sokkal időtállóbbak, mint egy 86-ik framework ismerete.
-
Cathfaern
nagyúr
Ahogy látom, félreérted, hogy miről szól a programozás
Én azt látom, hogy azt gondolod, hogy bemagolsz egy csomó parancsot, majd neki állsz 8 órában gépelni, és esetleg pár naponta utánanézel valami olyan dolognak amit még nem tudsz. Valójában ez pont fordított. A programozás nagyon kicsi része gépelés csak. Nagy része kutakodás, hogy hogyan lehet a feladatot a legjobban megoldani. Ez régen azt jelentette, hogy kicsaptál jó pár programozó könyvet magad köré, manapság pedig azt jelenti, hogy google google és google. Az időd egy jó részét ezzel töltöd, az időd egy másik részét az agyalással és próbálkozással / teszteléssel. Emellé nagyon keveset gépelsz, és főleg nagyon kevés monoton rutinből jövő dolgot csinálsz.
-
Cathfaern
nagyúr
Én megtanultam már pár nyelvet kvázi autodidakta módon, azt mindig úgy csináltam, hogy ha valamit nem tudtam, rákerestem a doksiban. Amit sokat használtam, az megragadt fejben, amit annyira nem sokat, az nem ragadt meg
(illetve nyilván ha rémlett, hogy nem rég használtam, akkor nem doksiban kerestem, hanem a kódban)
Nem állítom, hogy ez a legjobb módszer, de nekem eddig mindig működött.Illetve cheat sheet-szerű dolgok is jól jönnek, pl.: [link] vagy [link]
-
floatr
veterán
Workaroundként tudom esetleg javasolni, ha a filter nem dobja ki amit kéne, hogy a parancsra keress rá.
A System.in egy stream, a példához kell egy reader, ami a doksi íves fogalmazása egy byte streamet dekódol karakteres streammé a megadott vagy default charset alapján. A pufferes téma meg amiatt lehet jó, hogy soronként tudsz olvasni karakteres streamet, mivel előre olvas a pufferbe és többek közt megkeresi a sorváltásokat.
-
floatr
veterán
Úgy látom a szakmai fórum új szintre lép azzal, hogy másik IDE-t ajánlanak egy key binding probléma megoldására
Ha rendezed a binding-re a listát, akkor láthatod hogy rengeteg Shift+Alt X kezdetű kombináció van. Én korábban a Ctrl+Alt kombinációkkal szívtam, mire rájöttem (IDE váltás szándéka előtt) hogy viszonylag gyorsan meg lehet oldani a problémát, hogy angol ABC-hez szokott kezek gyúrták össze a rendszert.
Az importra nem tudom ismerős-e a Ctrl+Shift+O (organize imports). Bár lehet h nem erre gondoltál.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! Gamer számítógép Asus B150M i3 6100 16GB DDR4 240GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Sharkoon 500W
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest