- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen házat vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- ZIDOO médialejátszók
- Azonnali fotós kérdések órája
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házi erősítő építése
- Saját vezérlőpultot tervezett a Snadragon X IGP-jéhez a Qualcomm
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
#40835072 #28698 üzenetére
A lemezjátszó és az erősítő összekötésére: a lemezjátszóba RCA megy, az erősítőbe öttűs DIN (ilyen).
Az erősítő és a hangdoboz összekötésére: az erősítőbe kéttűs DIN (ilyen), a hangdoboz hátulján pedig gondolom banánaljzatok vannak, akkor banándugó, ha pedig "csiptetős" aljzat, akkor mehet bele a csupasz vezeték. -
Kb fél éve néztem be utoljára a topikba, olyan mintha tökugyanarról lenne szó mint fél évvel ezelőtt.
-
gorbep
senior tag
válasz
#68216320 #28690 üzenetére
Szerintem ennyi pénzért megéri, én is gondolkodtam rajta, de aztán mást vettem, majdnem a duplájáért. De azért hallgasd meg, mielőtt megveszed....
Cambridge Audio 340 Hivox tuninggal
-
törölt tag
válasz
gorbep #28684 üzenetére
Nem. En rosszul tudtam az integralt erosito fogalmat. Azt hittem az az egy kozos tokozasban elkeszitett vegfokozatot jelenti. Mar ezt is megtudtam h egy hazban az eloerosito+vegfokozat. A lenyeg viszont az, h nekem azt mondtak, az egy integralt aramkorben elkeszitett erositok nem olyan jok, mint a diszkret alkatreszkbol osszerakottak. De ezek szerint ez teves, ugy veszem ki a beszelgetesbol. Ugyanis van egy Yamaha hazimozi erositom, amit nem neveznek jonak. Van egy sztereo Sonym, ami egy fokkal jobb szerintem. Viszont abban is egy nagy darab IC a vegfok. A Cambridge Audio A5-ot neztem ki magamnak, de ezen is az integrated amplifier feliratot lattam, ezert edeklodtem. De ezek szerint nem az egy ICben minden dologra utal, illetve attol h ugy van megoldva meg lehet jo, ha jol ertettem a hozzaszolasokat. Az igazsag az h sokat most nem tudok kolteni hifire es a CA A5 eleg olcsonak tunik.
-
törölt tag
válasz
#40835072 #28683 üzenetére
Csak az egyik oldala DIN, amelyik az erősítőbe megy.
A blattida által mellékelt DIN csatlakozó, amint a neve is mutatja, csavaros rögzítésű, tehát a belemenő vezetékeket csavar segítségével lehet rögzíteni a helyükre, ha úgy akarod, de forraszthatod is.
Ettől függetlenül megjegyzem, hogy a forrasztás hangminőségileg előnyösebb rögzítési mód szokott lenni, mint a csavaros rögzítés. -
gorbep
senior tag
válasz
#71562240 #28680 üzenetére
Szerintem a kolléga keveri az integrált erősítő és az integrált áramköri végfok (Pl. STK) fogalmát.
Integrált erősítő: Az előerősítő/phono/hangerőszabályozó egy készülékbe van integrálva a tápegységgel és a két végfokkal.
Integrált áramköri végfok: a mikor a teljes végfokozat cakkum-pakk egyetlen integrált áramkörbe van integrálva (egy soklábú méretes csótányba). Nagy gyártási volumen esetén ez a legolcsóbb, de nem feltétlenül rosszabb minőségű, sőt vannak igen jól sikerült példányok is, csak a rossz tápellátással, rossz illesztéssel ellátott gagyi termékek lejáratták ezt a kiépítési módot. Ennek ellenére audiophile berendezésekben is alkalmaznak ilyet, csak nem merik reklámozni, a lejáratott elnevezés miatt...
-
törölt tag
válasz
#68216320 #28675 üzenetére
A kérdésed rossz. Integrált sztereó erősítő van húszezer forintos és van többmillió forintos, egyik ilyen, másik olyan.
A Cambridge erősítők általában elég jó ár/érték arányúak, mint például az A5 is, amely olcsó, de kulturált hangú. Dorian kollégával ellentétben én nem mondanám, hogy a Cambridgeknek jellemzőjük lenne a magasba húzó karakter (esetleg egy-egy típusra, például az A350-re ráfogható ilyesmi, de csak "rosszindulattal"). Akkor már inkább a mélyenergia jellemzőbb szokott lenni a CA-kra, mint például az A5-re is - relatíve persze, az árához mérten.
-
törölt tag
Csak egy gyors kérdés. Mennyire számítanak rossz minőségnek az integrált sztereó erősítők? Néztem egy használt Cambridge Audio A5-öt.
-
törölt tag
válasz
vico03 #28671 üzenetére
Optikai kábellel digitális összeköttetést tudnál biztosítani a CD játszó és külső DAC vagy a házimozi erősítőben levő DAC között, de erre a célra egyébként jobb szokott lenni a koax digitális interfész és kábel használata. A CD-játszót a sztereó erősítővel RCA kábelekkel tudod összekötni, ennél persze jobb például a szimmetrikus interfész, de ezen az árszinten nem szokott olyan lenni a készülékekben. Ha megadod, hogy mennyi pénzt akarsz/tudsz költeni összekötő és hangszórókábelre, akkor esetleg tanácsot is tudunk adni márkára és típusra vonatkozóan, de ahogy andorra is mondja, a legjobb tanácsokat is érdemes meghallgatással ellenőrizned, hogy a te ízlésednek és a te rendszerednek megfelel-e az adott kábel/készülék "hangja".
Az áramkábel valóban nem a legrosszabb megoldás hangszórókábel célra, de azért bőségesen vannak annál jobb ár/érték viszonyú egyszerű hangszórókábelek. Általában jellegzetes különbség van a merev és a sodrott eres kábelek jellemző hangja között, úgyhogy ez is egy lehetséges döntési terület, hogy az ember melyiket szereti jobban. Bár a legolcsóbb kábelek általában sodrottak. Érdemes ennek is utánaolvasgatni, de ha adsz költségkeretet, feltehetően adunk kábelre vonatkozóan is tanácsot. -
andorra
őstag
válasz
vico03 #28671 üzenetére
Megkérdezheted.
Mindíg az a válasz, hogy mivel rendszerfüggő, hogy melyik kábel milyen hatást gyakorol a hangképre, amit ráadásul te szubjektíven fogsz értékelni, csak kísérleti úton döntheted jól el, melyiket válaszd. Ez persze macerás és időigényes, nem hajtható végre praktikusan egy lépésben. -
vico03
tag
válasz
#71562240 #28669 üzenetére
Ezek után már meg sem merem kérdezni milyen hangfalkábelt használjak illetve mivel kössem össze (optikai, RCA és azon belül is melyekkel, milyen márka melyik típusával...) a CD lejátszót az erősítővel..??
Olyat is olvastam már itt hogy erre (az erősítő és a hangfalak összekötésére) egész jó és gazdaságos megoldás a 220-230 V -os váltóáram kábel!
Ez valóban így van??
Köszönöm szépen a segítséget! -
törölt tag
válasz
vico03 #28668 üzenetére
Persze nagy különbség van a banándugók hangja között is, de 3-400 forintos darabártól már olyan minőségű aranyozottakat lehet kapni, amelyekkel minden bizonnyal tetemesen jobban szólna, mint az egyszerű lyukbaszorítós módszerrel - és még praktikusabb is a használata.
Például:http://www.kacsa-audio.hu/webshop/kacsa.b.6/home_audio__video.c.20/csatlakozok.c.152/hangfal_csatlakozok.c.157/banandugo.c.169/bp195g.p.559
http://www.kacsa-audio.hu/webshop/kacsa.b.6/home_audio__video.c.20/csatlakozok.c.152/hangfal_csatlakozok.c.157/banandugo.c.169/bp213g.p.829
-
vico03
tag
válasz
#71562240 #28665 üzenetére
Köszönöm a segítségedet!
Egyébként a banándugós megoldás ilyen sokat számítana a hangzás terén??
Én is csak simán az "odaszorítós" megoldást alkalmazom, ezek szerint érdemes beruházni egy pár banándugóba, ráforrasztani a hangfalkábeleket és ezzel is javíthatunk a hangzáson??
Milyen banándugót érdemes venni, vagy ez teljesen mindegy? -
gorbep
senior tag
válasz
andorra #28666 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
De már csak a relét hozza a chineese post, a többi már meg van, úgyhogy kipróbálom. Lehet hogy az én fülem nem hallja a különbséget, vagy az én láncomban van gyengébb láncszem is...
A baj, hogy nehezen férek az állvány hátuljához, ezért nehezen cserélgetem a kábeleket...Tamoo 2 kábelt használ, és a hangfalnál cseréli, ami jobban elérhető, de nem szeretném tesztelni a végfokok zárlatvédelmét..... Már ha a Heed-ben van egyáltalán......
A ráköltöttem 1M-t, úgyhogy mindenképp jobbnak hallom effektus most nem fenyeget...
Andorra: Most hogy DIY kábelezésen töröm a fejem, találtam a CAT7 1200 Mhz anyagával megegyező 23AWG réz tömör zománcozott huzalt. Lehet hogy kisérletképpen csinálok belőle egy sodort kábelt.....
-
andorra
őstag
válasz
gorbep #28660 üzenetére
Alisca Orange hanfalkábelem van. 3 merev vastag ér összesodorva, amely olyan méretű, hogy pont megfelel egy bannándugó méretének. Korábban úgy volt bekötve, hogy a három érre tettem egy szorítót és az egyik hosszabbra hagyott eret beszorítottam a csatlakozóba.
Most a három ér együtt csatlakozik a banándugó helyére és a javulás valami elképesztően döbbenetes. -
törölt tag
válasz
vico03 #28662 üzenetére
De jól gondolod!
gorbep: Valóban, az általad felsororlt megoldások első megközelítésben mind rontják a hangminőséget. A második lépcső azonban, hogy mit tekintünk szükséges rossznak. A hangszóróvezetékre forrasztott banándugó például jobb hangot adhat, mint a simán a lyukba szorított vezeték, mert az egyszerű szorítás az általában nem valami jó kontakt (csak akkor, ha az összeszorítmányok alakja nagyon jól illik egymáshoz, és optimálisan nagy felületen szorulnak egymáshoz nagy erővel.) Persze, hangilag az lenne a legjobb, ha mindent direktbe összeforraszthatnánk.
-
gorbep
senior tag
válasz
#71562240 #28661 üzenetére
Hát ez egy misét megérne..... Mennyivel befolyásolja egy relé a hangminőséget. Sok csilliós erősítőben látok védelmi funkcióval relét. Ezeket a gyártókat nem zavarja?
Vagy a bikábelezhető hangfalak sima kábelezésénél lévő jumper +2 kontaktusa? (az én hangfalamból nem is gyártanak bi-wire-ezhetőt....)
Vagy sok hangfal belsejében lévő sarus kábelcsatlakozó? (pl DALI Euphonia)
Vagy ahelyett hogy magát a kábelt tennénk a szorító alá, teszünk banándugót, vagy sarut???
mind mind plusz kontaktus......
Akkor ha korrekt Hifi-t akarok, direktbe forrasztva kábelezzem a végfok tranzisztort a váltó hangfal bemenetével ???.... érdekes ilyet én még csak DIY-ban láttam (mondjuk nem akármilyenben..)
Szóval érdekelne nagy hallgatási tapasztalattal rendelkezők véleménye. De nem akarok háborút kirobbantani........
PEACE
-
vico03
tag
válasz
#71562240 #28648 üzenetére
Nekem jelenleg egy Yamaha RX-V2400 házimozi erősítőm van amelyen van egy olyan funkció ami teljes értékű sztereó erősítővé teszi, ez az un. "direct stereo" funkció, de szerintem közel nem úgy szólaltatja meg a hangfalaimat mint ezt egy általad felsorolt márkák bármelyik sztereó erősítője tenné!
Egyébként házimozira tökéletes és gyönyörűen szól, de zenehallgatásra azért még is csak jobb lenne egy sztereó.
Nem jól gondolom? -
gorbep
senior tag
válasz
andorra #28658 üzenetére
Én nem hallottam különbséget, és már sokan próbálgatták. (pedig itthon talált 0.5A-es ezer éves beoxidált shrack relére kötöttem) Az omron 10A-es telj relé speciális kontaktus bevonattal. Én nem rakok külön csatlakozókat ,mert az plusz fölösleges kontaktus, a kábeleket direktbe a relére forrasztom. Olcsóbb is, meg korrektebb megoldás. A relé átmeneti ellenállása 25mOhm, ami elhanyagolható. A tekercs meg sztereó üzemmódban nem kap tápot, mivel a táp az AVR kapcsolt dugaljába van dugva (így kapcsoló sem kell...) így nem zavarja a minőségi sztereo jelet. Ha elkészül állok egy vak A/B próba elébe!
Dorian: nem lesz doboz, csatlakozó, belső kábel...semmi!!!![
Minden kábel direktben a relére lesz forrasztva, lezsugorcsövezve. A relé a földön lesz az állvány mögött. A jelző piros led-jén még rá is lehet kukkantani, ha valakit az állapota érdekel.
A plusz kábel az AVR-ből a reléig bármi lehet, de nálam 2*40 cm +2 nakamicsi banán
Már mindent megvettem, az ezüstözött ónnal sincs 6e Ft!
-
gorbep
senior tag
Most rendeltem a HFK-hoz relét. E-Bay-en 10$
(Omron LY4-12VDC)+ kell egy 12VDC akármilyen táp (9.6V-13.6V).. Szóval nem nagy költség. (mindennel együtt max 6e Ft) Meg egy kis forrasztás, zsugorcsövezés+meg 1 óra szabadidő. És akkor pá-pá dugdosás....
Az ötlet jogtulajdonosa Nebulo5 fórumtárs!
-
Dorian
félisten
válasz
andorra #28653 üzenetére
Pedig az. Az én példám a Denon 2809, ami a Marantz 6xxx sorozatával van egy szinten. Egy használt, jól megválasztott 40-50ezres sztereó jócskán, sokkal jobb hangot ad. (Ugyanazt a külső DAC-t feltételezve)
Most nyáron egy darabig nem volt sztereóm: 1-2 hónapig nem igazán volt időm zenét hallgatni, aztán később pedig a mozierősítőt használtam arra is. Már majdnem meggyőztem magam, hogy nem is olyan rossz, meg bőven megfelel. Aztán Nebulo múltkor kölcsön adta az egyik Fine Arts-át, volt csodálkozás, meg "nem értem hová tettem a fülem eddig" mondatok. -
andorra
őstag
válasz
vico03 #28647 üzenetére
Nem tűnik ésszerűnek, -bár itt sokan vannak más véleményen- egy bizonyos szint alatt két erősítőt használni. Válassz egy olyan használt HM-et, ami sztereon is elég jó. Ilyen volt pl. az én Marantz SR7000-esem is, amit csak nagy nehezen adtam el 45e-ért. (Nagyon jól járt a vevő vele.)
-
ozzy711
őstag
válasz
#68216320 #28645 üzenetére
A két kondinak semmi köze egymáshoz, más számítások alapján lettek meghatározva az értékek!
Az pedig, hogy a 3,3 vagy a 4,7-es lesz jobb a meghallgatás fogja eldönteni, mert ez egy másik magas sugárzó. Extrém esetben lehet még 2,7-es kondi is megfelelő.
Viszont az érzékenység kompenzálására ( magyarul, ha túl hangosnak érzed a magasat ) beszerezhetsz 5 wattos huzal ellenállásokat ( vagy egyéb fajtájút, de min. 5 wattos legyen ):
1, 1,5, 2,2 és 3,3 ohm-os értékben ( szerintem ezek közül egy jó lesz ).
Ha viszont kevés a magas, ( nem hiszem ) a mélyek elé is rakhatsz hasonló értékű ellenállásokat, de min 10 wattos ( inkább 20 ) legyen!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- iKing.Hu - Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - Új, kipróbált
- MSI Stealth 15M A11UEK 15.6" FHD IPS i7-11375H RTX 3060 16GB 512GB NVMe magyar vbill új akku gar
- iKing.Hu - Apple iPhone 16 Pro - Black Titanium - Használt, karcmentes
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 48GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- ÚJ Bontatlan Apple Macbook AIR M2 , M3 , M4 Legújabb magyar billentyűzet 1 év Garancia Deák Térnél.
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 11 Pro Max 64GB Zöld / Normál állapotban / 100 % AKKUMULÁTORRAL / 12 hónap jótállással
- Bomba ár! Dell Latitude 7400 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD IPS I CAM I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest