Hirdetés
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Milyen asztali médialejátszót?
- TCL LCD és LED TV-k
- Házimozi haladó szinten
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- RAM topik
- NVIDIA® driverek topikja
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
Ilyet hallgat valaki amúgy ?
Olyan halász jutkás így kari környékére-utánra, nem ? -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
turho #133295 üzenetére
Szomorú
Bele lehet hülyülni dolgokba.. hálistennek én mentes vagyok ezektől, se drog, se cigi, se semmi nem fog a lelkemen. Na jó, a bnőm kivétel, de amúgy egész jól megúsztam az eddigi 45 évet
Mondjuk én is olyannak adtam el a gyűjtői állapotú 95-ös Opel Calibra Turbo-mat, akinek az lett a 36. Calibra-ja...
(Mind OT fele halad, aztán eBay).
-
-
turho
addikt
válasz
Dißnäëß #133293 üzenetére
Akkor azt hogy dolgozod fel:
-....az énekes előrébb került 2! méterrel, és határozottan középről énekel, egy jóval fiatalabb kiadásban...
Ma, ilyen bor nekem is kéne, pedig nem iszom
-......kedvetlenül ültünk, az unalmas tétel sokszázadik meghallgatása most sem hozott semmi izgalmat. Majd a kolléga valamit matatott hátul, újra elindította a lemezt, és varázsütésre mintha egy másik zenekar lépett volna a terembe! Ütemesen mozdult a lábunk, és azon kaptuk magunkat, hogy könnyes szemmel végig hallgattuk a varázsütésre megfiatalodott, minden digitális mellékízt ledobó lemezt. Persze nekiestünk utána egyből, mit helyezett be a rendszerbe, de ő csak sejtelmesen mosolygott, megnyugtatva bennünket, hogy 1 millió forint alatt van bőven a kis fekete dobozka ára...kinyitni nem lehet, a titok a beöntött műgyanta réteg alatt szellemi szabadalom, annyit elárult, hogy különleges ásványok egyfajta kombinációja az egyik titok.
A titokzatos kütyü természetesen a rendszerben maradt.
100.000 ilyet, meg még kutyábbat is olvastam. Persze mindig kategóriákat ugrik a hang. (Tervezőmérnökök meg sorra vágják fel az ereiket, hogy nekik ez milyen nehezen sikerül...)
A meggyőződés hatalmas fegyver. Meg a szuggesztió.
Volt olyan ismerősöm régen, aki majdnem beleőrült ebbeplusz munkanélküli lett, és a hülyesége miatt éheztek. És be lehetett bolondítani bármivel.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Dißnäëß #133288 üzenetére
Lehet ilyen, nálam a Tool féle Jambi szólt furán egy (részben) 3dB beszakadás miatt.
Mondjuk azon nem az új kábel, hanem némi extra roomEQ segített. Ja és nagyon egyértelműen mérhető volt a probléma.
Továbbmegyek, az egyik sarokban egyértelműen szörnyű a setup kioltása (kvázi basstrap effekt van kb 160 centi magasságban). Sőt, állva az egyik fotel helyén se lesz az igazi, mert ülőhelyzetre van belőve. De ugye ez megint mérhető.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
nLali #133289 üzenetére
Dettó, én ilyenkor komolyan elképedek, hogy ezeknél ilyenkor ekkora masszív doppler van, vagy mi a péket hallanak ? Egy Sokol rádióból is ugyanaz az adás, ugyanaz a hang(fekvés) jelenik meg, mint egy csúcshifiből, de ez így, hogy hamisan szóltak, ez a teljesen WTF kategória.
A karmester kezéből meg a rossz kábellel ki-ki esett a pálca, de utána egy kis babrálás után már határozottabban fogta ?
-
válasz
nLali #133289 üzenetére
Pedig szerintem ő még a visszafogottabb, kevésbé agyament szintet képviseli ott. Ettől cifrábbak is előfordulnak.
Egy méregdrága tápkábel tesztnek álcázott felhasználói "tapasztalatát" olvasgattam a hifipiacon. Következzen a kedvenc mondatom a megannyi gyönyörű és költői gondolat között. A szerző itt megénekelte azt a fájdalmas traumát, amit akkor érzett, amikor visszacserélte a csodakábelt egy olcsóbbra:
"Az énekes kedveszegetté és fásulttá válik, az előbbi verőfényes panoráma után most szűrt fényben tárul elém a "táj"." -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tranceplanet #133286 üzenetére
"hamisan szóltak a fúvósok"
-
válasz
turho #133284 üzenetére
"legalább olyan fontos tisztában lenni a fülünk valós képességével, mint rendbetenni a szobaakusztikát vagy eq-t paraméterezni"
+++1
"Irigylem, aki hall ps-os jittert, vagy az ezüst tizedesjegyeit."
Gigantikus űr tátong a "hiszi és állítja hogy hallja" és a "valóban hallja" között, úgyhogy ne irigyeld kapásból azt, aki "állítja" bármiféle kételkedés, önismereti teszt, vakteszt, önleellenőrzés nélkül.
-
tranceplanet
addikt
válasz
schawo #133259 üzenetére
" De azt biztosan állítom, hogy nem tudom, hogy milyen szektáról beszélsz. "
Egy másik topikból például:
" Valahogy a magas tartomány kap egy kis plusz pezsgést és az amúgy melegbe hajló hang így kellemesebb összképet ad.
Most szerváltam hozzá új RCA kábeleket , mert múltkor valami torzítás lépett fel. Hamisan szóltak a fúvósok, meg ilyesmi. Szerencsére csak a kábelek rendetlenkedtek, átrendeztem őket és helyrejött a hang. " -
turho
addikt
Nagyon belemerültetek megint mindenbe. Alapvetően szeretem olvasgatni a topicot, a vélemény-különbségeket, meggyőződéseket. Szép hobby ez, a zenét a mai napig nagyon szeretem. Sokfélét.
Viszont saját pofáraesésem okán adok mindenkinek egy tanácsot 2025-re. Én tavaly ősszel estem pofára, egy túlbuzgó munkaalkalmassági szeánszon.
Csináltasson, aki teheti, egy korrekt, normális hallásvizsgálatot. Hangnyomás,.frekvencia.
Tanács és bátorságpróba.
Részemről meg vagyok döbbenve, mennyire rossz (és nem is szimmetrikusan) a 2 fülem ahhoz képest, ahogy elképzeltem.plusz 3. éve tinnitusszal élek a jobb fülemben (6-8 kHz állandó síp) egy orvosi balf@szság következményeként.
Ez pár dologban megváltoztatta a gondolkodásomat 3 hónapja, és már még kevésbé.merek megítélni dolgokat, szubjektíve sem. Ok, elfogadtam amúgy, 49 évesen, nem vagyunk egyformák ilyen korban már - kinek mi.jutott.
De senkinek sem árt, ha tisztában van vele, hogy hall a valóságban. Segít sok mindenben, esetleg még megóvhat egy értelmetlen supertweeter vagy gyémántkábel vásárlástól is. Illetve helyreteheti a "képzelt" hallást is, legalább olyan fontos tisztában lenni a fülünk valós képességével, mint rendbetenni a szobaakusztikát vagy eq-t paraméterezni. Irigylem, aki hall ps-os jittert, vagy az ezüst tizedesjegyeit.
B.Ú.É.K egyben -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
denesdr #133215 üzenetére
Alapból bírom Amirt, de "digital audio" alatt mit értünk ? Mert a távolsághoz köti ezt.
Gondolom itt SPDIF, AES/EBU és hasonló adatfolyamokat ért - biztos vagyok benne - mert nekem a Tidal, Spoti és minden egyéb többezer km-ről jön, mégis tök jók. Szóval a helyében én azért itt tettem volna némi disclaimer-t megcsillagozva és alulra leapróbetűzve, hogy "digital audio transmission" = "SPDIF és AES/EBU" átvitel szobán belül. Mondjuk.
Jó, jó. Igen. Most csak bele akartam kötni kicsit.
Amúgy jól beszél, csak a "digital audio" egy szűkebb halmazára él az, amiről karattyol.
Se a bufferelt flac-ra, se az IP alapú átvitelre nem.Ha betonszigorú akarok lenni, nincs olyan, hogy digital audio. Azaz van, csak fájdalmas hallgatni.
A "digital" csak a módja, hogy hogyan írjuk le, továbbítjuk és tároljuk a fülünk számára hasznos analóg információt, amit audio-nak nevezünk, önmaga nem audio, hacsak nincs vkinek ilyen jellegű fétise. De ez szőrszálhasogatás, forget it.
-
denesdr
addikt
válasz
lapalapa #133277 üzenetére
Esetleg erre valami bizonyíték? Az, hogy te így hallod sajnos nem elég, mert más nem tud hallani a te füleddel. Viszont a hozzászólásod olvasása után biztos lesz olyan (mondjuk ez függ attól is, hogy ki olvassa), aki úgy fogja hallani, ahogy leírtad. Na nem feltétlenül azért, mert valóban van/lenne különbség a két átvitel lhangja között.
-
Mathiask
senior tag
válasz
schawo #133256 üzenetére
"Csökkenteni lehet a szinkronizációs függést, de minden FIFO eljárás, bármilyen hosszú is a bufferelés, át fog szivárogtatni jittert."
Szerintem itt valami teljesen másról beszélsz, PLL-ről vagy ilyesmi, de ott is csak bizonyos szinten túl(a buffer méretéhez képest) van ilyen.
De az usb tök nem ilyen, fix 8kHz-es frekvenciával mennek a csomagok, darabonként 6-7 mintával(44.1kHz esetén), egyszerűen nincs minek "átmennie", mert nincs is a minták között "idő". -
proci985
MODERÁTOR
válasz
lapalapa #133272 üzenetére
Nezd, a buffer lekodolasa SW problema. Egy masodeves comp science / software engineering hallgato megoldja.
A bughead-ben meg olyan furcsa kérdésekre kell válaszolni többek között, hogy a memória modulok a gépben egy, vagy kétoldalasak-e...
Lol. Ameddig stabil a rendszer (ketoldalas memoria, 4 ill 8 memorias kiepitesben tud meglepeteseket okozni, de medialejatszonal nem kell 128+GB memoria), addig ez audio szempontbol mindegy. Ha nem stabil, azt meg ECC nelkul eszre fogod venni, mert kifagy kekhalallal.Szóval sok tényező van amit nem veszünk figyelembe (esetleg fogalmunk sincs róla?
), de van aki igen, és nem véletlenül...
A topikban van par ember, aki hibaturo rendszerekkel es/vagy kutatassal is foglalkozik, fejlesztokent.Linkeltem korabban a linux kernel USB illeszto implementaciojat. Azert, mert a topikban vagyunk paran, akiknek ez ertheto. Szerinted?
SPDIFnél lehet bit slip elvileg, USBnél ez kezelhető.
Ha meg van a DACnak egy WIFI modulja, akkor ott pedig biztosan megoldott az időjelezés.
Usb --> nyomtató interface
Fejezd be a trollkodást, ez nem az a fórum. -
lapalapa
senior tag
Pl egy érdekesség a wtfplay doksiból. A végén, hogy miért is érdemes próbálgatni:
"Why tweak the audio buffer, you may ask? Are the values not universal? Unfortunately, the answer is no. A particular hardware configuration may simply not support certain values. Furthermore, during initial listening tests, we discovered that the same buffer settings impact sound quality differently on different hardware.
The values really depends on your hardware and, more importantly, on your taste, so discover yourself what values are the best for you. We strongly encourage you to do so as the reward can be worth the effort."Pedig minden bitperfekt, csak itt, ott kicsit beleszól a szedett vedett pc hw + a dac async interfésze.
A bughead-ben meg olyan furcsa kérdésekre kell válaszolni többek között, hogy a memória modulok a gépben egy, vagy kétoldalasak-e...
Szóval sok tényező van amit nem veszünk figyelembe (esetleg fogalmunk sincs róla?), de van aki igen, és nem véletlenül...
Mindkét sw kiemelkedő hangot tud pc-n és nem csak szerintem...
Mindkettő ingyen használható, szóval nem profit maximalizálásról van szó, csak tudás, ami pl Hiroyuki Yokota -nak (bug head) sok év alatt jött össze... -
proci985
MODERÁTOR
válasz
lapalapa #133235 üzenetére
Baromira nem mindegy.
Van a reprezentacios layer (ami digitalisnal binaris), de a szabvanyok kozott vannak kulonbsegek.
Savszelre is, illetve hibaturesi / hibakezelesi modellekre is.
SPDIF eleve veszteseges, szoval az akkor jo, ha nincs mas. De 2024ben szvsz HDMI, es annyi a megoldas.
---
a tapzaj es a nem megfelelo izolacio az para. nalam pl ameddig crossfire volt ket ~350Wos GPUval, kb hasznalhatatlan volt az osszes alaplapi hangkelto, mert a VGA VRMekrol annyi zajt szedett ossze.
egyebkent ez diszkret erositoknel is problema, ld NAD T758.
schawo: meg egyszer, digitalis jelatvitel, es nem CD lejatszo. btw, ha meg ez ekkora problema lenne, akkor ezek szerint a WIFIs DAC (a kaotikus fizikai reprezentaciojat elmaszkolo massziv hibaturessel + javitassal) lenne a leginkabb bithelyes, es egy USBnel jobb megoldas?
ez azert eleg eros lenne, ha ennyire szornyu lenne az audio implementacio.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
schawo #133268 üzenetére
Ez nagyon rossz hozzáállás, és sok lehúzás igazolására ad alapot. Ennyi erővel a -200 dB-es digitális kábelről átült emi-zajra is rámondhatod, hogy foglalkozni kell vele, miközben minden más végtelenül elnyomja. A valóság az, hogy ilyesmit senki nem hall meg. Sem az USB Audio 1 jittert, sem az ésszerű tömörítést, sem kábeleket, sem hasonlót. Van az emberi fülnek egy olyan kicsi küszöbe (kb. 20 dB mikrodinamika), aminél ha megfeszülsz és a legjobb géneket vadászod össze egy génmanipulált hibrid porontyba, akkor sem fogsz túllépni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tranceplanet #133211 üzenetére
Pontosan olyanja van ismerősömnek, ez a kisformátumú vacak dvd játszó, mint amit eldobott
Megoldanám PC-s USB-s CDROM-mal is, de azok feleslegesen nonstop 8x-en pörgetik a lemezt (berakáskor meg maxon, süvít mint állat).
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
schawo #133263 üzenetére
A tömörítés is változtat a hangon, mégsem érdemes 128-as Opusnál nagyobb formátumot használni, mert az már transzparens. Akármennyire nem akarják az audiofoolok elfogadni a valóságot, az. Innentől minek beszélnénk jitterről, minek beszélnénk a kábelek 0.01 dB csillapításáról?
-
válasz
lezso6 #133262 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy hallom, hiszen pont azt mondtam, hogy nem. De attól még tudom, hogy működik, és ténylegesen megváltoztatta a hangot.
Én agnosztikus vagyok, azaz számomra lényegtelen / mindegy hogy a transzcendens létezik-e vagy ilyesmi. Ugyanígy vagyok a hanggal is. Amiről nem tudom kimutatni hogy hallom, az számomra lényegtelen tényező, nem foglalkozom vele.
Dettó. -
válasz
schawo #133261 üzenetére
Nem az EQ működése, hanem a hallhatósága. Én úgy értettem azt írtad, hogy az adott EQ hatását nem tudod ki AB-zni, de attól még úgy tartod, hogy hallod. Ez így ellentmondásos.
Ja, a militáns ateista szektákat ostobábbnak tartom, mint sok vallási szektát, de ez már nagyon más téma.
Én agnosztikus vagyok, azaz számomra lényegtelen / mindegy hogy a transzcendens létezik-e vagy ilyesmi. Ugyanígy vagyok a hanggal is. Amiről nem tudom kimutatni hogy hallom, az számomra lényegtelen tényező, nem foglalkozom vele.
-
válasz
schawo #133259 üzenetére
Ha leszarod más mit gondol, akkor milyen alapon várod el, hogy elolvassák a hozzászólásaidat?
Én arról beszélek, hogy ugye adott egy közösségen belül nem képez vitatémát valami, annak ellenére hogy ott van előttük a bizonyíték az ellenkezőjére. Ez így nonszensz, szembemegy a józan ésszel. Az ilyen közösségek bizony szekták.
-
válasz
lezso6 #133258 üzenetére
Én nem közösködök senkivel, csak magamról beszélek. Őszintén, teli szívemből lesz.rom, hogy más mit gondol, de sokszor van olyan, hogy nem tudok ki-AB-zni egy-egy EQ hatást sem. Fizikai, valódi full analóg EQ-n, AB gomb mellett. Pedig tudom, hogy megtörténik. Süket-e vagyok? Lehet. De azt biztosan állítom, hogy nem tudom, hogy milyen szektáról beszélsz.
-
válasz
schawo #133256 üzenetére
minden LIFO eljárás, bármilyen hosszú is a bufferelés, át fog szivárogtatni jittert. Tudom, hogy nem komoly mértékű, de létezik.
Hogyan? Ha kiürül a buffer akkor esetleg, de azt meg csak a süket nem veszi észre.
Sokszor egy komoly mértékű EQ-t hatást sem sikerül ki-AB-zni, mégis azért annak a hangra gyakorolt hatása nem képez vitatémát.
Ez azért elég durva szintje a kollektív önfejűségnek.
Ott a bizonyíték előttük, hogy amit gondolnak az egyszerűen nem igaz, de önkényesen elutasítják, mert annyira fájna az egójuknak az igazság. Ilyen konszenzust is csak úgy lehet elérni, ha szándékosan kiközösítik azokat az embereket, akik más gondolnak. Mert így ez egy szekta.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
dgyuri0123 #133254 üzenetére
Olyan szép lett volna, ha nem dőlsz be annak, amivel a gyártók is sokkal több dolgot eladnak a jitter túlreagálásával, mint tanult vevőknek lehetne... Ki nem találod, hogy itt melyik tétel forrása a linkelt cikk.
Jitter csak és kizárólag abban az esetben számít, ha egy DAC tulajdonsága, bárhol máshol egyszerűen nem észlelhető, hallásküszöb alatt van még USB Audio 1-en vagy PCM SPDIF-en is. Több nagyságrenddel. A korábban linkelt mérés mellett van egy videó, amit látványosan te se néztél meg, ugyanis a feltöltő meséli el benne, hogy ez a mérés mennyire nem jelenthet meg a hangzásodban.
Te már mernéd vaktesztelni a témát, vagy csak a dogmatikus szavak folynak megállás nélkül felőled is?
-
válasz
Mathiask #133248 üzenetére
Asyncnál sem lehet teljesen deszinkronizálni. Csökkenteni lehet a szinkronizációs függést, de minden FIFO eljárás, bármilyen hosszú is a bufferelés, át fog szivárogtatni jittert. Tudom, hogy nem komoly mértékű, de létezik.
Én mindig óvatos vagyok a "nem hallható", "senki sem hallja", "lehetetlen" stb kifejezésekkel. Én már hallottam jittert, iszonyú borzalmas is tud lenni. Ha valamiért teljesen besz.rik a csillapító eljárás (igen, van ilyen, stúdiós eszközökön szét tud csúszni a szinkron a küldő és fogadó eszköz között), akkor ledobja a fejéről az ember a fülest, olyan szar tud lenni. Innentől kezdve én erről csak annyit tudok állítani, hogy én magam egy bizonyos szint fölött biztosan nem hallom, de attól még megtartom a lehetőséget arra, hogy legyen valaki aki képes meghallani.
Egy másik dolog, hogy ki tudja-e valaki AB-zni. De én azt sem állítom, hogy amit nem lehet ki-AB-zni, az nem hallható. Az AB sikeréhez több dolog együttállása szükséges. Sokszor egy komoly mértékű EQ-t hatást sem sikerül ki-AB-zni, mégis azért annak a hangra gyakorolt hatása nem képez vitatémát.
-
válasz
dgyuri0123 #133254 üzenetére
Majd megkérjük Void-ot, hogy máskor körültekintőbben linkeljen.
De nem látok ellentmondást. A műszaki magyarázat mellett be van illesztve idézetként (!!!) valaki szubjektív élménye. Ennyi. -
válasz
dgyuri0123 #133251 üzenetére
Ez most komoly?
Dunát lehet rekeszteni hifisták "tapasztalataival".
-
FJC
senior tag
válasz
dgyuri0123 #133251 üzenetére
Már ne haragudj, de ez nettó mese (baromság).
Ilyet nem lehet a digitális hangba belevarázsolni...
Léteznek a neten jitter tesztek, na ott meghallgathatod, hogy hogyan szól a jitteres hang...
Persze kb. 1000 szeres jitter mellett mint amit, egy átlagos DAC produkál. -
dgyuri0123
nagyúr
válasz
liszi70 #133247 üzenetére
Idézet abból az "összefoglalóból", amit "kolléga" linkelt minap.
" In general I find jitter to cause a loss in "inner detail" which usually relates to a "flatter sound. It looses the "liveness", it becomes boring. Sometimes I find jitter also effects bass significantly. This is strange because I would expect high frequencies to be more susceptible, but I frequently hear a significant improvement in bass articulation when decreasing jitter.
Its hard to listen to a piece of gear and say "thats got high jitter" just by listening, because many other things can cause similar sonic effects. By building my own gear I've been able to do quite a few tests where I can hold everything equal except change jitter and can definately hear major improvements in sound by lowering jitter.
But frequently similar changes can be had (for example) by upgrading the power supply of the preamp.
Another issue is all jitter is not the same. The spectrum has a lot to do with it. I have one receiver with 200 ps of jitter that sounds significantly better than another with 50ps, BUT the spectrum is radically different between them. Thus just picking the lowest published "jitter number" will not guarantee the best sound.
John Swenson " -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Komoly
De két hiba, ha már CD játszót épít ma valaki és NEM teszi meg:1. HDCD támogatást tehetne bele. Ez még a CD érában kialakult. Nem egy must-have amúgy, de sokkal közelebb áll tényleg a CD-hez, mint SACD, DVD, bármilyen egyéb korong, hiszen valódi CD-k tudták ezt a képességet.
2. CD-TEXT-et is tudhatna az SMSL, de ilyen kijelzővel gondolom esély sincs rá
max PC-re, egyébre kötve USB-n. Szóval, így önmagában, nem is tudná min kijelezni.
-
Mathiask
senior tag
válasz
lapalapa #133235 üzenetére
Nagyon az alapoktól indulunk. Pl spdifnél a "mintavételi órajel" "együtt megy" az adattal(így akár "jitteresedhet"is), míg async usb esetén a "mintavételi órajel" a vevő oldalon áll elő, async usb átvitel esetén nincs is értelme a mintavételi pontok közötti jitterről beszélni.
Még az előzőhöz annyit, hogy a vevő oldalról még nem is beszéltünk, mert ott is sok minden történhet, pl vannak dacok, melyek az spdif jelet is újra órázzák.
-
válasz
lapalapa #133241 üzenetére
Millióféle zavar létezik és létezhet, olyan is, amiről nem is tudunk. De hogy jön ez ide? A lényeg és a vita tárgya mindig csak az, hogy ezek a "zavarok", mennyire esnek a hallható spektrumba. Ha sem mérések, sem objektív humán tesztek nem igazolják ezek hallhatóságát, onnantól kezdve nem nagyon van miről beszélni. Addig a különböző vélt vagy valós zavarok kérdésénél nagyságrendekkel fontosabb az érzékelés pszichés befolyásoltsága.
"A jitter csak az egyik probléma (lenne, ha lenne)."
Szerintem egyedül te nem érted még mindig, hogy itt mindenki tisztában van a jitter létezésével.
#133240schawo
"Azon lehet vitát nyitni, hogy ez mennyire hallatszik vagy nem hallatszik, de a jelenség léte, és a sima digitális átviteltől való különbözősége abszolút vitathatatlan."
#133243schawo
"A jelenség létezik. Még mindig csak az a kérdés, hogy halljuk, vagy sem."+1 Ennyi.
-
lapalapa
senior tag
válasz
schawo #133240 üzenetére
"hogy ez mennyire hallatszik vagy nem hallatszik"
Szerintem megfelelő hangfalas rendszerben is hallatszik talán, de jobb fejes rendszerben minden hallatszik, és nem kell denevérnek lenni hozzá, mint ami az általános nézet.
De tök mindegy, úgyis csak hallucináció az egész. -
válasz
lapalapa #133241 üzenetére
A jitter időbeli hiba, nem feszültségbeli. Az a baj az időbeli hibák mérésével, hogy a megszokott (otthoni) eszközökkel nem lehet mérni, mert rendkívül nagy pontosságú, a beérkező jel pontosságánál nagyságrendekkel pontosabb (emiatt iszonyú drága) belső óra(jel generátor) szükséges hozzá. Persze ez nem jelenti, hogy nem is lehet mérni. Hiszen már milliószor millióan kimérték. A jelenség létezik. Még mindig csak az a kérdés, hogy halljuk, vagy sem.
-
lapalapa
senior tag
Ici-pici torzulás inkább..
"A levegőt is gond nélkül élvezzük...."
Van olyan levegő, amit kevésbé élvezünk (én a 6. kerületben nőttem fel), és van amit jobban (ha kimegyünk az erdőbe pl.)..A jitter csak az egyik probléma (lenne, ha lenne).
Ehhez jön a tápok felől beszűrődő zajok, meg az elektromos térben rezgő alkatrészek által termelt zajok, meg a kábelek által összeszedett antennázott, szórt zajok, meg még ki tudja mi minden...
Szép kis kakofónia, mint amikor a nagyzenekar hangol. És az a legnagyobb gáz benne, hogy nem halljuk, csak a hatását érezzük (nem itt, a másik topikban), nincs igazi basszus, pontatlan, hullámzó tér, szép digitális hang, éles természetellenes magasak..
Persze nem tudjuk mérni, vagy csak elhanyagolhatóan kicsinek mérjük, tehát nincs.
Ennyi, ilyen egyszerű a megoldás, nincs itt semmi látnivaló! -
válasz
proci985 #133230 üzenetére
"Ha probléma lenne a jitter, akkor kb egy NASt nem lehetne használni."
Semmi köze hozzá. Teljesen máshogy működik a kettő. A villanydróton ugye csak analóg jel (feszültségszint) tud közlekedni, ami az ohm tvből is következően nem tud nulla meredekségű felfutást produkálni. Amikor digitális jelet akarunk küldeni a két végpont között, akkor ezt az analóg jelet egy Schmitt triggerbe (vagy ahhoz hasonló komperátorba) küldjük, ami a lassú felfutású analóg jelből (tulajdonképpen zajszűréssel) digitális négyszögjelet állít elő. Amikor a digitális jel előáll, a jitternek nincs jelentősége, mert a digitális feladatokból adódóan csak bizonyos kvantált időpontokban vizsgáljuk a jelszint állapotát (van vagy nincs). Hogy pontosan érkezett-e vagy sem, esetleg csúszott-e vagy remegett-e időben valamerre kicsit, nem érdekel senkit. Az adat ugyanúgy megérkezett.
Amikor viszont ez a félig digitális, de eredetileg analóg formában érkező jelet egy DAC IC-be vezetjük, a DAC IC analóg módon dolgozza fel a jelet, és a kimenő analóg audió hullámformát (feszültségszintet) akkor módosítja (felfutási és lefutási idők hozzáadódnak), amikor számára épp beérkezik egy analóg-digitális jelszintecske. Szóval a beérkező jittert (pl elektronikus zajból származó időbeli remegést) szépen felhelyezi az analóg kimenetre is. Itt jönnek képbe a jitter javító eljárások, és azok sikerei. Azon lehet vitát nyitni, hogy ez mennyire hallatszik vagy nem hallatszik, de a jelenség léte, és a sima digitális átviteltől való különbözősége abszolút vitathatatlan. -
válasz
schawo #133237 üzenetére
Amíg jóval az egészségügyi határérték alatt van, addig oké, hisz bizonyítottan nincs semmi káros következménye.
Aki viszont megszállottan hajszolja a (feleslegesen) extrém tiszta levegőt, ennek érdekében babonás szertartásokat végez, illetve ártalmatlan dolgokba vetít bele levegőmérgezést (lásd chemtrail), az bizony orvosi eset.
-
FJC
senior tag
A jitter-hez egy gondolat.
A levegő is tartalmaz mérgező gázokat (remélhetőleg keveset), mégis vidáman belélegezzük...
A jitter valamilyen szinten része a digitális átalakításnak, de a végeredménye az analógjelben, csak egy ici-pici zaj...
A levegőt is gond nélkül élvezzük.... -
válasz
Mathiask #133233 üzenetére
"Mert a spdif más, mint streaming és az usb is más, sőt még usb-n belül is mint látható gyökeresen eltérő dolgok történhetnek pl usb audio 1.0 vs 2.0 között."
Na, erre sanszos a hasonló reakció: nadehát nem az volt eddig ebben a szektában, hogy a bit az csak bit, és nullák meg egyesek, és digitálisnál minden tökmindegy?
#133225 lapalapa
"Számítógép usb jitter? Miről beszél ez az ember? Ebben a szektában ez nettó eretrnekség, nem?"
Könyörgöm, csak egyetlen olyan szöveget idézz be ebből a topikból, ahol bárki is vitatja a jitter létezését. A valós jelentősége audio szempontból, és hallhatósága/nem hallhatósága tök más kérdés és tök más vitatéma.
Azt érzem, hogy kiragadsz mondatokat, de ezek a mondatok még önmagukban sem alkalmasak arra amire fel akarod használni őket,önigazolásra, bocs, "csodálkozásra".Ha meg összességében az egész linkelt írást és a kommenteket is nézzük, akkor ez hatványozottan igaz.
-
Mathiask
senior tag
válasz
lapalapa #133232 üzenetére
Nem. (Már csak azért sem, mert fogalmam sincs mi az a yun és nem is számít) Arra gondoltam, amire reagáltam, hogy megpróbáljam feloldani a látszólagos ellentmondást, "a bit, az bit" vs "hát akkó' mégse, még az asr szerint se?" témakörben. Azaz nincs értelme úgy en bloc a digitális átvitel milyenségéről általános megállapításokat tenni, egy egy konkrét megvalósítás alapján. Mert a spdif más, mint streaming és az usb is más, sőt még usb-n belül is mint látható gyökeresen eltérő dolgok történhetnek pl usb audio 1.0 vs 2.0 között. Így jönnek létre ezek a félreértések, hogy egyik fajta digitális átvitelnél "felfedezett félinformációkat" egy másik fajta digitális átvitelre próbáljuk értelmezni.
-
Ha nem is estike, de hajnalLIKA. Like?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Mathiask #133228 üzenetére
[link] pár éve ennek itt a fórumon egyszer már utánamentünk.ezt kiegészíteném ezzel [link] digitális átvitelről a jitterre valahol a közepén tértem át. Async USB átvitelre többször próbáltam rákeresni, de ha a Microsoft nem ad ki hivatalos dokumentációt hogy kéne leimplementálni, az azért nagyon gyanús.
Linuxnál van [link] asynch USB support, de ez korántsem arra jó, mint amire pár gyártó hivatkozik: As mentioned above, there are situations where it may be important to initiate concurrent operations from user mode code. This is particularly important for periodic transfers (interrupt and isochronous), but it can be used for other kinds of USB requests too. In such cases, the asynchronous requests described here are essential. Rather than submitting one request and having the kernel block until it completes, the blocking is separate.
Namost, bizonyos helyzetekben az OS szintű lockok overrideolása fontos lehet, de ebben a helyzetben én nem látom, hogy mit lehetne vele nyerni. Mármint a jitter ellen ez nem jó, max arra, hogyha az OS default lock modellje valami miatt nem az igazi.Asynch adatátvitelnél send-and-forget modellt jelent általában. Ez akkor jó, ha fontosabb az időhelyes, valósidejű átvitel (pl digitális műsorszórás), ahol nem megoldás az extra késleltetés, sem a sávszél liberálisabb használata. Otthonra ez felesleges (DJ és egyéb audio controllerek kivételek). Egyébként USB bithelyes.
Az USB kábelen a DACba pedig adatjel megy át, szóval a 30 éves CD lejátszók problémái semennyire sem relevánsak: Az audio és az adatCD ugyan hasonlóan néz ki fizikailag, de a tárolás módja teljesen eltér. Ha probléma lenne a jitter, akkor kb egy NASt nem lehetne használni.
USB kábelt én nem mértem, UTP4 már nem bithibázott ekkora távokon.
-
Mathiask
senior tag
válasz
lapalapa #133225 üzenetére
Az usb audio-nak több működési módja van, ha jól rémlik az usb audio 2.0-tól van lehetőség async átvitelre, ahol ugye nem számít az átvitel jittere. Ez a kínai cucc vagy usb 1.0, vagy sync módban működik. Normális audio eszközből szerintem nehéz olyat találni ami még nem usb audio 2.0 async módot használ.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
lapalapa #133226 üzenetére
Vagy akár abban, hogy 50 forintnyi tervezés teljesen meg tudja szüntetni, annyi pénz meg azért Magyarországon is előfordul. A jitter praktikusan nem létezik, a hallhatósága akkor is 0, amikor nem védik ki. Az itt mért terméknél is. Erről szól a videó, erről szól a cikk, minden tanulmány szerint az emberek is így működnek. De ha továbbra is azt állítod, amit ilyenkor szokás a szektákból, hogy emberfeletti, sőt, gépfeletti a hallásod, nagyon szívesen teszek jitter tesztet neked a Nuance-ba, ahol eddig, ha jól tudom, egy egyszerű kábeles tesztet sem mertél elindítani.
-
lapalapa
senior tag
válasz
VoidXs #133219 üzenetére
"It is clear that these converters have a serious design problem when it comes to conveying the digital signal and its timing. They may be using simple USB adaptive interface and with it, carry all the computer USB jitter. Or some other problem."
Számítógép usb jitter? Miről beszél ez az ember? Ebben a szektában ez nettó eretrnekség, nem?"Seeing how the analog output of the DAC is disturbed by large factor, it is hard to justify using it. Note that some AES receivers may even fail to lock into a signal this bad."
Mi? Hogy ez zavarja az analóg jelet?
Nem értem, az ami nincs és ha lenne sem számítana, az most hirtelen probléma lett?
De ezek csak nullák, meg egyek nem? -
válasz
lapalapa #133216 üzenetére
Így van! Paul McGowan az egyetlen, a kiválasztott, az igaz hifi-sámán! Ő mindig pontosan azt mondja, amire szomjazik a lelkünk! Nem pedig az ostoba földhözragadt tudományosnak nevezett maszlagot. Mi tudjuk mi az igazság! Csak a "tudósok" szándékosan eltitkolják előlünk, CENZÚRÁZNAK, hogy ne élvezhessük a gondosan összeválogatott -- már-már magasművészeti installációnak is nevezhető -- igényes műszaki megoldásainkat.
És most egy perc néma csend és himnusz:
Mi kábelünk, aki csatlakoztatva vagy,
Csavartassék meg a Te ered;
Jöjjön el a Te áramod;
Legyen meg a Te skinhatásod,
Amint a shielden, úgy a földön is.
A mi mindennapi elektronjainkat add meg nekünk ma;
És bocsásd meg vaktesztjeinket,
Miképpen mi is megbocsátunk
Az ellenünk méricskélőknek;
És ne vigyél minket szkepticizmusba,
De szabadíts meg a gyári tyúkbelektől!
Mert tiéd a hifiösvény, az agyunk és a pénzünk mindörökké.
Kábel. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
lapalapa #133216 üzenetére
Üdv melyik szektában is? Sok van... Nem nézted meg a videóját 24 perc körül, mi? Itt tudsz még többet tanulni.
-
denesdr
addikt
B.Ú.É.K.!
A bitek (csak) bitek? [link]
-
hcol7
senior tag
válasz
es vegul "vitte" a lemezt?
-
tranceplanet
addikt
Szerintem elég jó a top 2024 AMP listája: [link]
-
tranceplanet
addikt
válasz
Dißnäëß #133206 üzenetére
[link]
106 dollár MSRP áron, bár ahogy nézem nem kapható jelenleg csak a drágább nagytesó.
Fura hallani, hogy CD lejátszóra van igény. Még nekem is vannak lemezeim. Megvan a régi discman-em ősídőkből, kb. a második fizetésemből vettem, egy Panasonic csúcsmodell volt 1999-ből, valódi puffer rázkódásvédelemmel, mai napig tökéletesen működik. Körül-belül 40 ropi volt az ára és személyesen mentem fel érte a fővárosba a bemutató terembe. Egy írott lemezzel érkeztem és az eladó azt mondta, nem biztos, hogy viszi. Én pedig mondtam az eladónak, csak akkor veszem meg, ha viszi az írott lemezt, akkoriban már jópár ilyen lemezem volt. -
turho
addikt
válasz
Dißnäëß #133206 üzenetére
Ha a cd analóg kimenetén semmit (de tényleg semmit, egy ricccenésnyi bizonytalanságot sem, soha, és stabilan teker, lépked, olvas) nem hallotok, akkor a Topping valamiért nem szinkronoz.
De szerintem a transzport hibát sem zárnám ki, ha régi a cucc és korszerűtlen emiatt a hibjavítás/pufferelés. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
VoidXs #133201 üzenetére
Nemsokat használt valami közepesgagyi DVD játszó SPDIF/Coax kimenete kötve Topping D30Pro-ba: úgy 5-10 mp-enként akadás/reccsenés. Több kábellel is.
Vajon átvitel hiba, vagy pickup/transzport ?
Közte hibátlan.Ismerősömé, kis alap Sony talán, vagy Pana, nem is tudom, még csak nem is a klasszik fullsize hanem ilyen keskeny lapos vicckategóriás de azért NOS jellegű kütyü.
Optikával nem próbáltuk le kábel hiányában, mikor nála voltam.Van egy rahedli CD-je (minddel csinálja), gondoltam bekötjük a DAC-ba, úgyis a Roon USB-n és akkor ez hadd szóljon SPDIF-en keresztül.
DVD analóg sztereó kimenet -> végfokok nem pálya, nincs bemenetválasztó, az Audiophonics-ok direktben vannak a DAC-on XLR-el. Igazából nem volt követelmény, most lett az, hogy előkerült költözésével a pincéből a vagy 200 CD-je
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Hardcore café
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Spórolós topik
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Kuponkunyeráló
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG 325CQRXF QHD VA 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- EZVIZ C3 C3W Pro (4MP) CS-C3W Smart Home Kamera
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- HP EliteBook 840 G8 i5-1135G7 32GB 1000GB 1 év garancia
- HP EliteBook 840 G8 i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Apple Macbook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Prémium! Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R 9 9950X / RX 9070XT 16GB / 64GB DDR5 / 1TB 990Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest