- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- RAM topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi haladó szinten
- Vezetékes FEJhallgatók
- Lézervágás, gravírozás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
kesztió #14493 üzenetére
tudsz egy bármilyen ügyetlen rajzot mellékelni, hogy lássam, konkrétabban hogyan gondolod?
Lerajzolni nem tudom, képzelj el egy csövet, benne alul a szenzort, felül az esp-t.
Igazából az is lehet, hogy ha csak megnyitod a dobozt alul és felül, már az is elég légmozgást biztosítana, nem is kellene belül semmit változtatni. Legfeljebb vmi légterelő féleséget, ami irányítja a légmozgást.
A transzformátor ugyancsak a szerelődobozban van de jó mélyen, és be lesz „falazva” PUR-habbal.
Biztos, hogy az esp termeli a meleget, nem a transzformátor? Lehet, hogy a PUR hab önmagában is megoldaná a problémát.
Erről jut eszembe: mi lenne, ha az egész dobozt kifújnád PUR habbal?
Az tuti leszigetelné a szenzort.
-
kesztió
aktív tag
Az az ötletem, hogy mi lenne, ha a fizikát használnád? Ahelyett a pici lyuk helyett, amin most "kinéz" a szenzor, csinálj egy csatornát: nyisd meg alul és felül az előlapot (a pereme mögött egy vékony, pl. 1x20mm-es hasíték), alakíts ki egy alagutat, amiben alul a szenzor, felül az esp van. Az esp hője felfelé törekszik, ez állandó légmozgást biztosít a csatornában, alulról pedig szívja befelé a szobahőmérsékletű levegőt a szenzoron keresztül.
Ez jó ötletnek tűnik, tudsz egy bármilyen ügyetlen rajzot mellékelni, hogy lássam, konkrétabban hogyan gondolod?Nagyon szép munka, miben lett ez tervezve? A 3D fájlt el tudod küldeni?
SzketchUp, egészen jó vagyok már benne.Az érdekel, hogy végülis az esp32 honnan kapja a tápot és milyen modul van beszerelve?
Direkt 3,3V-ot kap, nem használom a Wemos D1 mini ESP32 beépített tápját (még csak az hiányozna). A transzformátor ugyancsak a szerelődobozban van de jó mélyen, és be lesz „falazva” PUR-habbal.
-
dew28
aktív tag
válasz
kesztió #14489 üzenetére
A 433 MHz-es kommunikáció rettenetesen elbonyolítaná, főleg, hogy kétirányú kellene, és a vevőantenna csak kompromisszumokkal férne az amúgy is szűk helyre.
LoRa?
+ PCB antenna (gondolom nem 100m-ekben merheto a tavolsag 8 beton falon keresztul)Felreertes ne essek, nem mondom, hogy megoldhatatlan ESP-vel amit szeretnel, de egyreszt en nem tudok ra jo megoldast, masreszt mindig jo, ha van veszterv, mielott vegleg feladnad
#14490 aryes
Az az ötletem, hogy mi lenne, ha a fizikát használnád? Ahelyett a pici lyuk helyett, amin most "kinéz" a szenzor, csinálj egy csatornát: nyisd meg alul és felül az előlapot (a pereme mögött egy vékony, pl. 1x20mm-es hasíték), alakíts ki egy alagutat, amiben alul a szenzor, felül az esp van. Az esp hője felfelé törekszik, ez állandó légmozgást biztosít a csatornában, alulról pedig szívja befelé a szobahőmérsékletű levegőt a szenzoron keresztül.
szvsz ahhoz, hogy ez mukodo kepes legyen, az ESPt majdnem hermetikusan zarni kene a csatornahoz, viszont azon a kis reszen nem fog normalisan szellozni. -
válasz
kesztió #14487 üzenetére
Nagyon szép munka, miben lett ez tervezve? A 3D fájlt el tudod küldeni?
Az érdekel, hogy végülis az esp32 honnan kapja a tápot és milyen modul van beszerelve?
Én is azt akartam írni, amit dew28 kolléga, hogy egyrészt az elhelyezésnél nem mindegy, hogy a hőmérsékletmérő feljebb vagy lejjebb helyezkedik el a "hőforrásnál", de úgy látom, hogy lejjebb van.
Az az ötletem, hogy mi lenne, ha a fizikát használnád? Ahelyett a pici lyuk helyett, amin most "kinéz" a szenzor, csinálj egy csatornát: nyisd meg alul és felül az előlapot (a pereme mögött egy vékony, pl. 1x20mm-es hasíték), alakíts ki egy alagutat, amiben alul a szenzor, felül az esp van. Az esp hője felfelé törekszik, ez állandó légmozgást biztosít a csatornában, alulról pedig szívja befelé a szobahőmérsékletű levegőt a szenzoron keresztül.Egyébként ha máshogy nem tudod megoldani, nem lehet egyszerűen levonni azt az 1-1,5 fokot? Ha állandó ütemben működik az esp, akkor elég kiszámíthatóan állandóan ugyanannyival fogja torzítani a mérést. Lehet, hogy elég lenne egyszer kalibrálni, és onnantól tenné a dolgát. Végülis nem a Pfizer-vakcinát kell őrizni a cuccnak hogy annyira pontosan kelljen mérni.
-
kesztió
aktív tag
opcio lehet, hogy az esp egy kulso 'szerver' ami pl 434mhz-en kommunikal a termosztatoddal, az eszkozben meg el tudsz helyezni kisebb fogyasztasu MCU-t ami olyan idoszakonkent kuld adatot amikor csak akarsz?
Ennél már egyszerűbb és elegánsabb lett volna, ha nem WiFi-re, hanem UTP kábelre lett volna kitalálva a kommunikáció. De az a vonat elment. A 433 MHz-es kommunikáció rettenetesen elbonyolítaná, főleg, hogy kétirányú kellene, és a vevőantenna csak kompromisszumokkal férne az amúgy is szűk helyre.
(Ami esetleg poén lenne, hogy a nyakamon maradt egy csomó Arduino Nano, beépített 2,4 Ghz-es modullal. És az közvetlenül tudna kommunikálni egy külső ESP32-vel. De nem szívesen mennék bele ekkora kompromisszumba.)A tervednel talan eggyel jobb megoldas, a jelenlegi kiepites helyett, ha szenzor a termosztatod aljan lefele 'nez' egy lyukon at a szabad levegore,
Ez sajnos megoldhatatlan, mert a termosztát nem emelkedik ki a falból (pontosabban csak annyira, amennyi a grafikán látható üvegkeret). De amúgy is csak akkor lehetne megoldani, ha leforrasztanám a szenzort a modulból, mert másképp esélye nincs, hogy férjen.
az esp meg amennyire lehet a tetejen helyezkedik el
Az ESP, ha nem is a legtetején, de a lehető legmagasabban van.
-
dew28
aktív tag
#14487 kesztió
opcio lehet, hogy az esp egy kulso 'szerver' ami pl 434mhz-en kommunikal a termosztatoddal, az eszkozben meg el tudsz helyezni kisebb fogyasztasu MCU-t amit olyan idoszakonkent ebresztesz es kuldesz adatot amikor csak akarod?A tervednel talan eggyel jobb megoldas, a jelenlegi kiepites helyett, ha szenzor a termosztatod aljan lefele 'nez' egy lyukon at a szabad levegore, az esp meg amennyire lehet a tetejen helyezkedik el
-
kesztió
aktív tag
Így néz ki szemből, a kicsi fekete lyuk a displaytől lefele a hőmérsékletszenzor 2 mm-es átmérőjű ablaka, csak 1 mm-re van a plexi előlap alá süllyesztve (a felső „lyuk” az a státus LED, <1 mA-t eszik). A két touch gomb a kijelző bal és jobb oldalán látható, azok is háttérvilágítottak, de baromian kevés árammal:
Így néz ki hátulról (a nagy zöld NYÁK-ra van felforrasztva az ESP32 és pár apróság, pl. a CAP1203 a touch-hoz stb.):
És így néz ki a hőmérséklet modul a szürke védőlap alatt:
Az előlap hátulja, jól látszik az SHT35-ös hőmérsékletmérő modul helye:
A hőmérséklet IC és a szürke védőlap között, valamint a szürke védőlap felett parafa szigetelőlemez lesz.
Ebből nem hiszem, hogy jaj de milyen sokat lehet látni…
-
kesztió
aktív tag
Hát az elég bonyolult lenne, egy átláthatatlan 3D-s alkatrészlabirintust látnál. De ha ráteszem az ujjam az ESP32 modul fém házára és érzem, hogy meleg, ott már rég megette a fene az egészet, a legjobb tervezés mellett is. Egy ±0,1°C elméleti pontosságú hőmérőszenzor nem díjazza, hogy mindössze pár centire tőle melegszik egy alkatrész.
Vagy drasztikusan leviszem a modul fogyasztását, vagy megy a projekt a kukába, nem az első eset az életemben, hogy több hónapnyi munkát fel kell adnom egy xarság miatt. -
kesztió
aktív tag
válasz
kesztió #14473 üzenetére
Egyelőre nem látok, csak két lehetőséget, mindkettő riasztó.
1. A router által diktált beacon interval ill. DTIM ritmusában ébresztgetni az ESP32-t, hogy ne szakadjon meg a kapcsolat. Ez, ha egyáltalán megoldható, szerintem még mindig túl gyors (fél másodpercenkénti ébresztés a legtöbb router alapbeállításainál).
2. másodperceket várakozni két ébresztés között, de akkor megszakad a kapcsolat, és újrakapcsolódni sokszor ugyancsak másodperceket jelent, tehát nem nyertem semmit, sőt.Kezdek kétségbeesni. Ötletek?
-
Janos250
őstag
válasz
JulianSinulf #14474 üzenetére
Csatlakozom Aryeshez, azzal a kiegészítéssel, hogy egy külső EEPROMnak is vannak előnyei: le lehet venni a panelról, olvasóval kiolvasni, ha kell másikba átmásolni.
Ezért van így a Codefon kaputelefonokban is. Azokat már nagyjából ismerem, és ott úgy csinálom. Az olvasók közül eggyel -most hirtelen nem találom - nagyon rossz tapasztalaim voltak, pedig az lett volna a legkényelmesebb, mert minden macera nélkül soros vonalon küldte a kártya kódját. Hibásan :-(
Csak most néztem vissza, mit is csinálsz. Ja, a focikapu. Gyorsan töröltem is néhány dolgot. Annyi kártya adata pici helyen is elfér. -
válasz
JulianSinulf #14474 üzenetére
Szia!
"Azért írom, hogy barkácsoltam, mert különféle kódokból ollóztam össze és igazítottam a kapcsolásomhoz a saját kódom"
Semmi para, én a mai napig így írom a kódjaimat, csapnivaló a memóriám.
Az EEPROM teljesen megfelel ilyen célra, ha biztosan elég a mérete az összes kártya számára. Az SD kártya talán egy kissé overkill, de ami szerintem a legjobb lenne, az SPIFFS valamilyen ESP lapon. Az SPIFFS az ESP lapon 4 Mbyte-os flash chip-et használja adatok tárolására, sima text fájlként, vagy az ESP32 esetében még sqlite3 adatbázist is használhatsz SQL parancsokkal. Webes adminisztrációs felületet is tudsz rá írni, smart home-ba integrálni, esetleg riasztóként használni stb.
-
válasz
Rivaul #14475 üzenetére
Szia! Infra ledet nem javasoltam, azt úgy szoktam venni, hogy éppen milyen van a boltban.
Ha viszont rendelsz, arra figyelj, hogy a TSSP4038 vevő a 950nm-es infra jelet szereti, de amire írtad, hogy masszívabb, annak csak 850nm-es a fénye. Én a 940nm-eset venném, bár olyan kis távolságon talán a másik is működne. A másik, hogy SMD lednek tűnik, nem tudom olyat tudsz-e forrasztani.
A többi alkatrész az, amit akkor javasoltunk. -
Rivaul
addikt
válasz
Rivaul #14188 üzenetére
Sziasztok!
A válaszolt projektemet kicsit elvitte az ünnepek meg egyebek. Lehet aryes-nek lesz igaza és ballagási ajándék lesz belőle
Szóval vagy 3x át olvastam amit a kérdésem után írtatok, végül ezeket ollóztam össze:
[ESP32] vezérlőnek
[TSSP4038] infra vevőnek
[VSLB3940] infra led vagy [VSMY2853G] (erre nem érkezett ajánlás csak kerestem valamit, nekem az utóbbi masszívabbnak tűnik)
[WS2812B] programozható led szalagEzek lennének a kapu alapjai ha minden igaz. A legolcsóbb fellelhetőséget még keresem amennyiben rá bólintotok. Most csak össze ollóztam hogy lehessen látni.
-
JulianSinulf
őstag
Sziasztok!
Még csak ismerkedem az arduino-val, pár dolgot már összeraktam különböző leírások alapján, viszont a magyar nyelvű anyag sajnos nagyon kevés.
A programozáshoz kevésbé értek, egyszerűbb kódokon kiigazodom, az elektronika része kicsit jobban megy.
15 évvel ezelőtt a TurboPascal-t próbálták a fejembe tuszkolni, de a külső adatok elérése fejezetig nem jutottunk el.Most egy csipes beléptető rendszeren dolgozom és a jelenlegi kód szerint magában a kódban kell megadnom az engedélyezett csipek értékeit.
Ha csipet akarok hozzáadni, akkor bele kell nyúlnom a kódba és újraírni az arduino-t.Ezért arra gondoltam, hogy jó lenne, ha a csipek adatait nem a kódban hanem memórián tárolnám.
A legjobb lenne a belső eeprom, sokszor úgysem lenne írva. Ha ez nem lehetséges, akkor egy SD kártya lenne a következő ötletem.
Biztonsági okokból csak akkor lehetne hozzáadni csipet, ha nyomva tartok egy gombot.
Így a kódba egyáltalán nem kerülne csip azonosító.A rendszer része lenne egy 2x16-os kijelző, egy RFID RC522 csip olvasó és egy Arduino Nano (nem eredeti). Meg még pár kiegészítő dolog magához az ajtónyitáshoz és a tápellátáshoz.
Illetve valamilyen dallamcsengőt is kapna és a csengő funkcióját is ellátná.Jelenleg van egy kódom melyet a Magyar Arduino Labor YT videója alapján és más netes leírások alapján eszkábáltam össze. Az ajtónyitás már működik tesztkörnyezetben és a soros monitorra írogat is szépen.
Van egy másik kódom az LCD kijelzőre, ezt még nem építettem bele az ajtónyitásba.
A dallamcsengő részét még csak felületesen nézegettem.Tapasztalataim az Arduino-val:
Eddig barkácsoltam hőmérséklet és páratartalom mérőt 2x16, 4x20 és OLED kijelzőre is, 10 darab szenzorost soros monitorra és kétféle érzékelőset a 4x20-as kijelzőre.
Az értékek meglepően nagy skálán mozogtak.
Nemrég összeraktam egy "alkohol" szonda jellegű elektronikát OLED kijelzővel. Nem igazán tetszett az eredmény. Mindig csak aktuális értéket mutatott. A legmagasabb eltárolásához és kiírásához már kevés a programozói tudásom.
Azért írom, hogy barkácsoltam, mert különféle kódokból ollóztam össze és igazítottam a kapcsolásomhoz a saját kódom.
Legelső projektem egy 2WD kocsi volt. Leírás nem érkezett a készlethez, a neten meg pont ilyenhez nem volt. Így 2 másik 2WD leírásából építettem meg és írtam meg a kódot a sajátomhoz. Majd a szenzoros változatot átalakítottam BT-s változattá. -
kesztió
aktív tag
Kedves fórumlakók, néhányan emlékeztek, hogy dizájn fali termosztátot építek, Wifi alapon, Espressif ESP32-es (Arduino) környezetben.
Nos, a gond az, hogy a prototípus gyönyörű lett ugyan, és szépen működik is, csak az SHT35 által mért hőmérséklet rendszeresen 1–1,5°C-szal nagyobb, mint a referenciahőmérő mérése. Nyilvánvalóan azért, mert melegszik a cucc, annak ellenére, hogy próbáltam vigyázni erre az aspektusra a tervezésnél.A szenzor egyelőre 3 mm-rel van mélyebben, mint a kezelőpanel síkja, ezt áttervezéssel 1 mm-re fogom csökkenteni, és a szigetelés is értelmesebben lesz kigondolva. Ez sokat segít majd, de még mindig nem elég.
A megoldás: szó se lehet arról, hogy az ESP32 állandóan pörögjön. Az ideje nagy részét altatásban (Light Sleep) fogja tölteni, hőmérsékletet bőven elég mittudomén 10 mp-enként mérni, a touch billentyűk pedig amúgy is megszakítást generálnak, azokat nem kell külön figyelni. (A Light Sleep az az alvási mód, amikor az órajel megáll, de a memória érintetlen és ébredéskor ugyanott folytatja, ahol abbahagyta. Eltérően a Deep Sleep-től, ami egyrészt sajnos bugos, másrészt nagyon elkomplikálná a dolgot, harmadrészt minimális lenne a nyereség.)
És akkor olyan keveset fog fogyasztani az egész, hogy a hiba egy-két tizedfoknál biztos nem lesz nagyobb.Csak mi lesz a Wifi-vel. Ami közismerten zabálni fogja a milliampereket.
És azzal is beérném, hogy „szemioffline” menjen a dolog, tehát, a termosztát csak pár másodpercenként nézné meg, hogy van-e valami érdekes számára a szerveren (pl. a mobilalkalmazásból megváltoztattunk valami paramétereket), és akkor elvégzi, amit kell, majd visszaalszik.Ebben kérem a segítségeteket.
Létezik olyan WiFi kommunikációs lehetőség a szerverrel, hogy a kapcsolat megmaradjon annak ellenére, hogy a proci csak pár másodpercenként ébred fel az altatásból, és akkor csak villámgyorsan cserélnek pár száz bájtot és csók a családnak, lehet visszaaludni? Vagy minden altatás után kemény másodpercek (és wattmásodpercek) árán újra kell csatlakozni a szerverrel? Programozni tudok, elektronikában elég jó vagyok, de a hálózati tudásom sajnos eléggé alapszintű. Mit javasoltok?
-
válasz
fpeter84 #14471 üzenetére
Megnéztem az assembly kódot, azt elég könnyen tudnám módosítani úgy, hogy egynél több címre is reagáljon, de az összes lehetőséget hardcode-olni kellene a programban, tehát megmondod, hány db. i2c címet szeretnél, és aszerint módosítom. A címeket utána tudod magadnak módosítani, de a darabszámot nem (illetve látni fogod a kódot, aztán copy-paste tudod bővíteni).
Egyébként köszi a linket, pont kerestem i2c slave assembly kódot, így nem kell nekem megírnom.
-
fpeter84
senior tag
Köszi! Én is még küzdök vele, hátha... A végcélom az lenne, hogy egyben tudjak emulálni egy PCF8574-et és egy LM75-öt egy Tasmota számára - egyéb buszrendszerről olvasva a hőmérsékletet a Tasmota számára azt emulálnám, valamint pár kapcsoló utasítást is továbbítani kell a buszrendszer felé... Ha nagyon nincsen rá megoldás, akkor elég lenne egy LM75 is - elvileg ez már lényegében véve meg is van - de elegánsabb lenne ha a digit láb utasításokat sem külön lábakkal kellene átvinni az ESP8266 és 328p között hanem az is mehetne az I2C-n akkor már...
szerk: egyelőre nem is teljesen tiszta, hogy miért is kapok onReceive eseményeket az LM75 olvasásakor is, de akkor is meghívódik, ott van a TWDR-ben a 0 érték és ezt nem tudom elkülöníteni attól amikor éppen a 8574-re is 0-t írok... -
fpeter84
senior tag
Sziasztok!
I2C slave-el foglalkozott már valaki nano/uno/mega-n? Mégpedig azzal fűszerezve, hogy több címet, több eszközt is emuláljon egyszerre... Azt tudom hogy alapjában véve csak 1 slave címet lehet megadni a regiszternek, de guglizva találtam olyanokat hogy az address mask-al varázsolva több eszköznek látszik. Tényleg működik is valamennyire, a lekérdezésekre tudok is válaszolni, de a beérkező utasítások/adatoknál eddig nem sikerült sehogy elválasztanom, hogy mégis melyik címre kapta a byte-ot...
Ezeket megtaláltam: [link] ezt végigpróbálgattam, így sikerült a Wire.onRequest -re válaszolnom is, de a Wire.onReceive -nél sehogy sem tudom eldönteni hogy melyik szenzort akarta elérni a master... [link] - ez meg sajons asm, nem nagyon látom át, nem tudom bele lehetne e nyúlni valahogy...
Valaki mélyedt már el ilyesmiben? -
Nem emlékszem volt-e már, de van itt egy pár érdekes library: TechFactoryHU github repo
Arduino UNO/nano usb midi vezérlő, magyar ékezetes karakterek megjelenítése 2x16-os LCD kijelzőn, stb.Hátha valakinek épp jól jön.
-
Janos250
őstag
válasz
Freeman007 #14466 üzenetére
Ha én csinálnám:
A ventilátorhoz Sonoff
https://www.banggood.com/SONOFF-TH16-DIY-16A-3500W-Smart-Home-WIFI-Wireless-Temperature-Humidity-Thermostat-Switch-p-1234627.html
Ez a ventilátor 230-as tápjáról megy, nem kell külön elem hozzá (macera megúszva). Van hozzá hőmérsékletet és páratartalmat mérő szenzor. ESP8266 van benne, tehát ugyanúgy programozható, mint az UNO. Ezek WiFi-n kommunikálnak. Egyébként is ezt preferálnám a BT-vel szemben, mert több minden tudja, és több leírás van hozzá a neten. Erre a Sonoffra írhatsz saját programot, vagy felteheted rá a kész Tasmota programot, aminek a beállításait a konkrét igényedre úgy tudod megadni, hogy belépsz a WEB lapjára, és ott "ikszelgetsz".
A másik oldalra így szintén ESP8266 kerülne.
Lehetne többféle verzió:
1. ESP8266 valamilyen táppal, hozzá kapcsoló, és valamilyen kijelző. Kijelző témát nem részletezem, mert ahhoz vannak itt, akik nálam százszor jobban értenek hozzá. Viszont mobiltelefonról neten (WEB) szintén bármikor lekérdezhető.
2. Szintén valamelyik Sonoff, vagy hasonló: nem kell külön táp, mert mint már írtam , az összes Sonoffban ott van a táp, ami a hálózatból táplálkozik.
3. Ha nem ragaszkodnék a külön kijelzőhöz, vagyis ha elég lenne csak a mobil telefonon lekérdezés, vagy egy külön harmadik egység, ami az összes ilyen-olyan adatot kijelezne, és szintén WiFin kommunikálna az összes eszközzel, akkor - hogy megússzam a gomb létesítést és a dobozolást - akkor én egy ilyet:
https://www.banggood.com/SONOFF-T0-EU-or-US-or-UK-AC-100-240V-1-or-2-or-3-Gang-TX-Series-WIFI-Wall-Switch-Smart-Wall-Touch-Light-Switch-For-Smart-Home-Work-With-Alexa-Google-Home-p-1470886.html
használnék.
Van rajta 1/2/3 érintő kapcsoló, ugyanúgy ESP8266 van benne, ugyanúgy nem kell hozzá külön telep, hanem megy a falba a többi
kapcsolóhoz hasonlóan. (Mellesleg villanykapcsoló funkciót is ellát, ha úgy akarod.)
Én itt a Sonoff-okat írtam, de más is van. Például egészen jó konnektorba dugható konnektorokat gyárt a Blitzwolf.
Egy utólagos:
Én még akkor is ezzel a touch-os kapcsolóval csinálnám, ha akár fölé tennék egy másik egységet, ami csak kijelez. -
Freeman007
senior tag
A ventilátornak van 230V így az nem is elemről menne. Az elem csak a mellék modul tápját adná. Egyre inkább hajlok a fix táp felé, bár lehet nagyobb dobozkát kell oda építenem.
Igen, a relén keresztül lenne a venti 230-a kapcsolgatva.Freki moduláció nagyon bonyolultnak tűnik nekem, így első hallásra.
Oda vissza kommunikáció kell a páratartalom kijelzés, illetve vezérlés miatt. (Mellék modul küldi a páratartalmat és fogadja a rendkívüli szellőztetés gomb jelét)
Az infra, mint lehetőség nem is jutott eszembe, köszi :)Ha nem kellene a kijelző, plusz szellőztetés funkció, egyszerűbb lenne, elbírná a mellék modul, nem is kellene a fő.
-
válasz
Freeman007 #14464 üzenetére
A ventilátort ugye semmiképp nem fogod tudni 9V-os elemről üzemeltetni. A ventilátorhoz menő vezetékre rá lehet kötni a mérő egységet egy 5V tápegység segítségével, de kösd rá akkor már a relét is, és kapcsolgasd azzal! A kijelzős fali egység ekkor már csak a vezérlő jelet küldi ki, így a szenzoros egység akár teljesen autonóm is lehet. Ha ügyes vagy, megoldható az is, hogy a 230V vezetékre ülteted a mérési adatokat (frekvencia modulációval), ezáltal megúszod a vezetékes kommunikáció kiépítését a vezérlő és a szenzoros egység közt, sőt, ad abszurdum, ha van rálátás a kettő közt, akár infra kommunikációt is használhatsz (mint a tv távirányítója).
Ha viszont a későbbiekre ilyen nagyobb volumenű terveid vannak, akkor valóban az esp8266 (pl. wemos d1 mini, lolin, lora) lenne a megfelelő eszköz, mert ezeket utána tudod integrálni a többi eszközzel együtt az okos otthon projektedbe.
Ez esetben mindkét egységet úgy lenne érdemes megtervezni, hogy az otthoni routerre kapcsolódva kommunikáljanak egymással.
-
Freeman007
senior tag
Bocsi, válasz akart lenni #14463aryes
Akkor az ESP-nél csak észnél kell lenni, illetve az esp-s rendszer 3,3V-on fut, míg az ardu mehet 5V-on akár.
A táv légvonalban 3m, ha vezetékezek akkor lesz az 5-6 is.
A ventilátor fent van a mennyezet alatt, míg a fő egységet dugalj közelében (fix táp), kézzel elérhető magasságban ("rendkívüli szellőztetés indítása" gomb) helyezném el, illetve könnyen leolvasható legyen a kijelző.
A ventilátor és a dugalj a helység ellentétes falán van.
Emiatt gondoltam a vezeték nélküli megoldáson, illetve gyakorlás egy távoli projekt miatt. (minden helységben hőmérő, minden radiátorhoz külön cső, elosztó tömbön keresztül és ardu szabályozza a vízmennyiséget motoros szelepeken keresztül a hőmérséklet függvényében, ..hogy gépészetileg mennyire elvetemült/értelmes dolog, nem tudom. itt az összes hőmérő vezeték nélküli lenne)A ventilátor alatt van a zuhanykabin, így a ventilátor mellett lévő páraérzékelő viszonylag gyorsan tudna reagálni... persze ahhoz nem 10 percenként kéne adatot küldenie..
Mondjuk ha átállok fix tápra, akkor lehet gyorsítani az adatküldést.
9V.. kevesebb helyet foglal mint 4 AA.. -
válasz
Freeman007 #14462 üzenetére
Szia! Csak azért kérdeztem, mert mostanában többen is kerestek hasonló páraszenzoros megoldást penész miatt.
Az esp-t ugyanabban az arduino IDE-ben tudod programozni, egyszerűbb feladatoknál gyakorlatilag ugyanaz a kód változtatások nélkül lefordul, mint az UNO-ra. Annyi a különbség, hogy az esp-k 3,3V logikát használnak, tehát a kijelzőt, szenzorokat ehhez kell megválasztani vagy illeszteni, de ez sem szokott gondot okozni, főleg az esp8266-nál, aminek a bemenetei 5V toleránsak. Az oled/tft kijelzők többnyire eleve 3,3V-osak szoktak lenni, de használhatsz LCD vagy LED-es 7szegmensű kijelzőt is, ezekből van mindenféle.
Én azon a véleményen vagyok, hogy 3m távolságon ne erőltesd a vezeték nélküli kapcsolatot, hacsak nem szeretnéd okos otthonba illeszteni és távolról vezérelni. Érdemes inkább kiépíteni a vezetéket, hosszú távon meghálálja.
Azt nem is értem pontosan, hogy mit szeretnél mitől távol helyezni. Nem lehet egy egységgel megoldani úgy, hogy egy helyen lenne az arduino, a kijelző, a páramérő és a relé, a kapcsoló közelében, a ventilátor felé pedig amúgy is ki van építve már a vezetékezés?
A 9V elem pazarlás, mert az arduino 5V-ot csinál belőle, a többit elfűti, a relének is 5V kell, kb. 80mA-t vesz fel, a 9V elem egy hétig sem bírná.
Általában 18650 lítium ion akkumulátort érdemes ilyen cuccok táplálására használni, 2db-ot sorba kötve, vagy 4db AA ceruza elem/akkumulátor + nagyobb hatásfokú kapcsoló üzemű stepdown konverter; vagy egy 5V dugasztáp, vagy hasonló, állandó hálózati táplálásra.
-
Freeman007
senior tag
Szia.
Nem, nem penészesedik semmi
...egyelőre..
Szóval következő a helyzet: a fürdőszobában csillárkapcsoló van - mosdó feletti világítás illetve a mennyezetit kapcsolja.
A mennyezeti kapcsoló oldalról indul egy időzítő ami szellőztető ventilátort vezérel. (villany felkapcsolás után 8 perccel bekapcs, villany lekapcsolás után még 10 percig megy a ventilátor). Ezt szeretném páratartalom vezérlésre lecserélni.Az áthidalt távolság kb 3 méter lenne - ezt talán bluetooth is elviszi.
Nem szeretnék vezetékezni emiatt kellene a vezeték nélküli megoldás. Tudom, ezzel magamnak bonyolítom a dolgokat. De ha az elem/aksi botrányosan keveset bír ilyen üzemi feltételek mellett akkor marad a vezeték.Még az ardu-val is birkózok programozás terén, ha az ESP programozás nagyon más akkor inkább ardu-nál maradnék. Persze ha az üzemidőn jelentősen javítana.. Illetve ESP-hez van-e kijelző? A kijelzőhöz ragaszkodok.
-
válasz
Freeman007 #14460 üzenetére
Szia!
Csak nem penészedik a fal a szekrény háta mögött?
Írhatnál konkrétan a megoldani kívánt feladatról, úgy könnyebb ötletelni/tanácsot adni.Egy fontos adat kimaradt, mégpedig az áthidalni kívánt távolság, ez amiatt fontos, hogy milyen kommunikációt érdemes használni, egyáltalán szükséges-e a vezeték nélküli kapcsolatot erőltetni.
Az uno/nano/mega mindkét egység esetében valószínűleg felesleges, mert egy-egy ESP32 vagy ESP8266 önmagában ellátja a wifi és a uC feladatát is.
A 9V elem szerintem elég rossz választás, több szempontból is, jobbat tudok javasolni, ha tudom pontosan a feladatot.
-
Freeman007
senior tag
Sziasztok.
Az alábbi ötletről kérném véleményeteket, mennyire jó ötlet így megvalósítani illetve helyettesítő tippeket szívesen fogadok. Ha valaki csinált ilyet/hasonlót, kb mennyi ideig bírhatja az elem (1-2 hónap)?Fő egység: ardu uno/mega + kijelző + wifi/bluetooth + gomb
Mellék egység: ardu nano + wifi/bluetooth + páraérzékelő + relémodul + 9V-os elem
Működés: Mellék egység 10 percenként küldi wifin vagy bluetooth-on a pára adatokat a fő egységnek ami kijelzi az aktuális páratartalmat, az előre beállított érték elérése esetén a mellékegységen keresztül kapcsolja a relét. A gombbal előre beállított időre kapcsolja a relét.Előre is köszi az infót.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
zsigomark3 #14454 üzenetére
Miért nem használsz olyan arduinot amin van usb host? Pl. az arduino due lapon két usb van, az egyik programozásra, a másik lehet usb host vagy kliens is (de ezen át is lehet programozni)
-
Janos250
őstag
válasz
Nem jó helyette egy egyszerű soros/USB konverter?
-
válasz
Sajnos nekem sincs, és úgy látom már talán nem is gyártják, de ha nagyon fontos, próbáld meg esetleg legyártani magadnak! A fontosabb komponenseket szerintem be tudod hozzá szerezni.
Megkérdezhetem, hogy mire használnád?
szerk.: nézd csak, mit találtam? [link] Hát, nem lesz olcsó... 🤔
-
dew28
aktív tag
válasz
repvez #14450 üzenetére
Igazan nem szeretnelek megbantani, de azert egy nem egy sarki tescoban polcrol leveheto cucc. Gyakorlatilag anelkul, hogy interakcioba kerulj vele mind hw, mind sw teren, anelkul mukodeskeptelen eszkoz. Ez a teny viszont erosen feltetelezi, hogy ha mar megvasarolod, akkor valamilyen szinten ertesz hozza / erteni akarsz hozza.
Majd ha az Apple beszall az arduino bizniszbe, akkor biztosan lesz 'hulyebiztos' pinout is, de addig marad a tanulas -
válasz
repvez #14448 üzenetére
Csak azt tudnám, hogy ezt miért nekünk mondod el.
Se az arduino-t nem mi terveztük, se a leírásokat, manualokat...
A soros kapcsolatot nem az arduino találta fel, ne kérd számon, hogy nem kezdtek megváltoztatni egy 50+ éves szabványt. Meg kell ismerkedni kicsit mélyebben a dolgokkal, nem dugdosni mindent össze gondolkodás nélkül.Google a barátod, Wiki a barátnőd. Ha új dolog jön szembe, olvass utána.
Ezen kívül gyakorlatilag nem is találsz ehhez hasonló elnevezés okozta problémát, szóval lépj túl rajta.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Xiaomi G34WQi 34 UWQHD 180Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025)- 3 Ciklus-3 év gari - MAGYAR
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest