- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hobby elektronika
- Hisense LCD és LED TV-k
- Apple MacBook
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen SSD-t vegyek?
- Fujifilm X
- Melyik tápegységet vegyem?
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Undoroid #23436 üzenetére
Szia
Mérd meg kérlek hogy a 3V3 IO lábon mi jön ki....
Ha meg tudod nézni hogy a USB és a 2104 között van e kapcsolat? Nincsenek e az USB-n a lábak összeforradva....majd utána
külső UART kösd rá utána a TX-RX lábakra hogy tudsz-e vele kommunikálni/SW tölteni....
legrosszabb esetben leszeded a hamis 2104 IC-t -
Tankblock
aktív tag
válasz
vargalex #23343 üzenetére
Arduino könyvtárak igaz? Szerintem nézz körül a includált forrásokban is...
lesz ott yield(),[link] ez a templatje a ESP8266WebServer.h hoz és van benne....
azóta eltelt még 6+ év is.
Ha jól látom annyi minden nem változott, de ki tudja....Nem állítom hogy nem lehet sokmindent megoldani, mert sokan megoldottak vele sokmindent [link] , ha tudod hogy mit csinálsz. Wifinél ha nem hagyod időnként lefutni a dolgait szétfagy...
Egy ideje nem használok Arduino könyvtárakat, csak akkor ha valami nagyon gyorsan kell.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
vargalex #23335 üzenetére
ugye delay() fv van benne?
próbáld meg terhelni picit terhelni paralel MQTT vel és érintő gomb gesture vezérlés figyelés delay nélkül.....teljes threadek vannak tele esp8266 vagy ESP8285 panic error al, ahol valahogy a megoldás a legtöbbször a delay() v yield() volt. Erre emlékszem, van még itthon 2-3 marék nem használt ESP12 őm... lehet már nem is lesznek soha se elhasználva....
A Tasmota project egy megváltás volt bár anno nem tudta a long presst és double press funkciót, nekem meg kellettek....
-
Tankblock
aktív tag
válasz
norbert1998 #23329 üzenetére
Anno az egész lakás kapcsolói ESP826X uC alapultak SonoFFtól, amiről a gyári FirmWare-t kiírtottam.
Amit nem szerettem benne, hogy
yield()
kellett sűrűn mert random tudott fagyni is ha a Wifi vezérlő nem kapta meg a tokent és ez random tudott jelentkezni.A weblapot hogy oldottad meg? Abban lévő kommunikáció is okozhat.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
norbert1998 #23327 üzenetére
Szia
Mivel 1 db Core fut a Wifi, webserver és PWM generátorod mindig lesz zavar az erőben.
Ha teheted akkor külső HW-es PWM vezérlővel old meg mondjuk I2C-n keresztül.
Egyszerűbb kód biztos időzítés....
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Undoroid #23281 üzenetére
ESP8266 is van I2S kimenete.
[link] itt van egy másik project ESP8266 al.
Nálam fut ESP32-vel netrádió jónéhány éve. Azt magaddal kell egyeztetni h miért gondolod feleslegesnek, költség szinten nem szignifikáns a különbség, cserébe ESP32 több lehetőséget kapsz, az ESP8266 az 1 core végett azért van nem kevés megkötés..... -
Tankblock
aktív tag
válasz
.-..-. #23258 üzenetére
Jó lesz az a FET számának megfelelő Datasheeten nézd meg a Vgs tresholdot, remélem jól emlékszem, hogy mennyinél nyit. Annál nagyobb FEszültség legyen. Van hozzá szép átviteli karakterisztika is.....
B verzió nem ESP kötsz rá előszőr hanem egy arduinot 5V at pl UNO , vagy fix tápot
-
Tankblock
aktív tag
válasz
vargalex #23242 üzenetére
Ha az AC-t egy szinusznak modellezzük akkor lesz egy "pozitív" és a "negatív" része és egy úgynevezett 0 átmenete 2x. Na ennél az átmenetnél tud csak kapcsolni az SSR,
Rendes izzóval teszteld. hogyan is viselkedik.
https://www.ia.omron.com/support/guide/18/explanation_of_terms.html
-
Tankblock
aktív tag
válasz
vargalex #23232 üzenetére
optotriac, azaz csak 0 átmenetnél tud kapcsolni....
Ami lehet probléma az az h 3V tól nyit....
Wemos D1 Mini elvileg 3V3 tud, emelett a kábelezésen is eshet annyi feszültség h már nem tud nyitni.....Próbáld meg fix 3V3 Voltal v 5V nyitni h jóe a relé, arra figyelj h a másik oldalon 230V ne csapjon meg.... (kell az AC a másik oldalra )
aztán nézd meg a Wemossal. ha nem megy akkor jön valami köztes kapcsoló elemről(FET, tranzisztor) 5V hajtása a SSR relének.
-
-
Tankblock
aktív tag
válasz
gordonfreemN #23209 üzenetére
USB az 500mA oszt ki per vezérlő a USB slotok között. és általában nem éri el 5V se.....
Ha a motor szeretne többet bajban leszel.... és ne a motorra ráírt áramot nézd, hanem az indítási karakterisztikát....
FET lévő Body dióda nem védi meg az a kialakítása végett van ott....
Fluke sztem lassú lesz peak detektornak, max sacc per köbláb (oszcilloszkóp kellene).
Abba gondolj bele ha motor az egy tekercs ahogy meg próbálod megállítani vagy megfordítani az irányt a tewkercxs szerenté az addig fenntlévő áramot fennttartani..... ezért kell egy dióda / FET.....motorvezérlő mellett szavazok abba be van építve minden....
-
Tankblock
aktív tag
válasz
gordonfreemN #23203 üzenetére
Szia
Ne kérj elnézést, nem kell. Ez a fórum tanulásra van. 1V drop valószínüleg a push pull driverből adódik, nem biztos neked kell vele foglalkozni....
A te megoldásodon is lesz feszültségesés, nem beszélve ha megállítod a motort, főleg hirtelen ott lesz egy nagy feszültség spike (csúcs) ami simán kinyírhatja a FETet.... Kell 4db freeweeel diode amin megint csak for esni feszültség......
Ugye az a 5V feszültség nem egy USB?
DCDC convertert lehet használni, fiygelni kell az áramerősságre, és arra h amennyivel szeretnéd használni általában az ne legyen több mint a 80%....
Jobban jársz ha 9 ... 12V járatod.... és abból csinálsz 6V a motornak és 5V a uControllernek
-
Tankblock
aktív tag
válasz
gordonfreemN #23192 üzenetére
Szia,
Adatlapot nézd meg kérlek.... megérzésem szerint 2 Gatet hajtani 20 mA nem biztos h jó ötlet. (2 condit fel kellene tölteni illetve kisütni, emelett nem is nyitna ki teljesen.,,,)
használj inkább motor driver IC-t pl [link] .
kicsit egyszerűbb, kisebb helyet is foglal, nem mellesleg működni fog.....
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Wolfram #23087 üzenetére
igen létezik, driverrel és külső táppal.....
(sima Ender3 3D nyomtatóban is anno 1280 AVR volt :-) )
Kérdés mire szeretnéd használni. A követelményeid lesznek a bementek a tervhez.
Van kicsi, nagy stepper, lineár driver vagy servo motor ha csak ugye 180 fok elfordulás kell :-) -
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #23025 üzenetére
Szia,
Sztem ehhez hasonlóval találkoztam, csak low Power applikációban.....
Én isolálnám a Tx Rx vonalat a helyedben, mert amikor kiküldöd a SMS-t ha jól sejtem ezen voalakon keresztül energiát visz el a ESP32ből.... Ha meg leesik a feszültség az ESP resetel....
Nálam az történt ha a ESP32 elvágtam a táptól, de a UART rajtamaradt akkor visszatáplált 1V1 és a memória tartalma nem törlödött, majd random crashelt olyan magon is amit csak a ESP-IDF használt.....
-
Tankblock
aktív tag
-
Tankblock
aktív tag
válasz
JulianSinulf #22985 üzenetére
Szia
HA megáll a ciklus azt jelenti hogy a FV véget ér akkor
break
keywordöt cseréldreturn
re....breakkel a for ciklust egyel tovább lépteted és kész....
Mi lenne ha a PWM jelet HWből generálnád és lentre ill fentre vagy időre leállítanád a PWM jelgenerátort....
az
uint32_t
meg felesleges a 2850 értékhez.... 65535 a legnagyobb tárolható szám 16 biten előjel nélkül... -
Tankblock
aktív tag
válasz
cog777 #22846 üzenetére
Szia
ezen parancsok C++ 11 verziótól elérhetőek, nincsen semmi köze a FreeRTOS-hoz, működnek FreeRTOS nélküli C++ projectekben ahol a minimum feltétel C++ 11 supportálva van. ESP-IDF menni fog emlékeim szerint C++ 17 is....
A freeRTOS egy scheduler / ütemező ami abban segít hogy REAL TIME lehessen a program. Ehhez ad eszközkészletet. Nem kötelező használni.
Megszakításból threadSAFE módon adatot módosítani azért nem egyszerű.... Erre van a freeRTOS, lehetne más is.....GCC 11.2 használ a ESP-IDF
[link] itt lehet nézegetni mit is szupportál
-
Tankblock
aktív tag
válasz
allein #22814 üzenetére
Forrasztani tudsz-e?
Ha nem akkor keress ismerőst, kérdezd emg h mit szeret és hívd meg....Hosszabban, ha a LAN verziót vetted meg a fenti ESP32 modulból akkor nem kell földet közösítened. Rakd vel a szalagot a TV hátára (forrasztani kelleni fog, mert valószínüleg nem tudod 90 fokban csak úgy hajtani a szalagot, vagy vehetsz hozzá 90 fokos toldót is)
ha ez megvan a szalag egyik felét a ESP32 modulhoz csatlakozattod. A méásik felét meg GND-GND hez a tápot a táphoz, itt lehet WAGO, vagy csak 9mm dugó ba teszel y, dupla vezetéket whatever.....
SW feltöltöd a ESPre majd installálod a boardra, rá a LANt és a lant meg a Switch/routerbe. TV-t beállítod a leírás alapján, arra figyelj h 1 IP cím tartományba legyenek.....Ha nem a LAN verziót vetted meg akkor a végén ESP32 beállítod ugyanarra a AP mint a TV-t. Én nem használnám a TV USB portját arra h az ESP32 táplálja....
-
Tankblock
aktív tag
válasz
kemcso #22784 üzenetére
Szia
Milyen Leaonardod van? eredeti vagy clone?
#define DHTPIN1 0 // what pin we're connected to
#define DHTPIN2 1 // what pin we're connected to
ez sztem nem lesz a legjobb
Rx, Tx lábakra feltenni DHT szenzort álmos könyv szerint nem a legjobb inkább 2 és fölötte.érdemes lenne a UART nézni miközben megfagy, lehet h túl sok az áram amit szeretnének a dolgok felvenni, és beesik a feszültség ami brownout fog okozni --> gondolom UARTra szeretne írni és szétakad...
tápold be külön közön földdel és menni fog..... Relé hány milliampert vesz fel?
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Istv@n #22765 üzenetére
Szia,
ez így nem lesz hatékony segítség, tedd fel gitre a kódot publicra és oszd meg kérlek, mert ez így vak vezet világtalant.
szedd szét taskokra, figyeld hogy van -e Wifi (eventgroup pl) ha megszakad akkor csatlakozz, ugyanígy tudod nézni h jön e válasz a adatbázistól ill MQTT megy e.....
Hőmérő külön szál abból Message Queue tudod küldeni a többi taskba az utolsó mért értéket, vbagy megállítani a mérést ha nincs értelme - nincs kapcsolat a külvilággal.
Itt még eldöntheted h gyűjtöd e az adatokat egy darabig..... -
Tankblock
aktív tag
válasz
cog777 #22704 üzenetére
Ha nagyon nagyon fontos:
[link]#ifdef FREERTOS
#define malloc(size) pvPortMalloc(size)
#define free(ptr) pvPortFree(ptr)
#endif
Csak ne feledd definiállni FREERTOS nevű definet
Az általad említett ArduinoJSON könyvtár leírása szerint hacsak nem több szálból szeretnél 1 JSON t írni nem lesz gond...
kérdés h megéri e, kell e, jó ez a SW arhitektúra.... kell e több szál vagy sem.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
cog777 #22695 üzenetére
Json és a TCP socket - rakd egy egy külön threadbe és Queue keresztül kommunikálj vele mint egy driverrel, nem fog összeakadni.
Emlékeim szerint stack külön van szálanként kezelve --> FreeRTOSKérdés embedded környezetben miért szeretnél folymatosan memóriát foglalni... az pont a legnagyobb pocsékolás. std::vector és egyébb tároló társai tudnak olyat h initkor lefoglalnak egyben nagyobb helyet és akkor nem emgy folyamatosan a memória foglalás sem....
std::vector<int> v; v.reserve(110); // Not required, but improves initial loading performance
lehet méretezni, meg lehet fix tömböt is használni..... -
Tankblock
aktív tag
válasz
cog777 #22693 üzenetére
Szerintem a Thread Safe probléma nem a memória foglalásnál lesz a legnagyobb probléma sokkal inkább azon erőforrásokkal (i2c, SPI) /memória területekkel amiket egyszerre szeretne több szál is elérni. ezeket mutexel, semaphorral,.... és megfelelő arhitektúra tervezéssel lehet kiküszöbölni. std::atomic erre kiváló megoldás lehet....
libek használatakor érdemes belenézni először a dokumentációba (megemlíti e a kívánt viselkedést vagy az ellenkezőjét), majd utána a kódba is, legtöbbször statikusan le van foglalva a kellő hely.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
cog777 #22684 üzenetére
Az a kérdésem mire szeretnéd használni ezt.
HA szálakból szeretnél folyamatosan memóriát foglalni akkor azt lehet mutex segítségévrl kölcsönösen kizárni h a new(), delete(), malloc, free, függvények ne akadjanak össze. Azt azért gondold át hogy ez a megközelítés kell e neked, mert van sok másik megoldás is.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
JozsBiker #22587 üzenetére
Szia,
ha egyedi kell megtervezem magamnak, ez neked meg nem segít....
vegyél eredetit, a klónokkal több gond is lehet
- nem eredeti a AVR chip ez alegnagyobb probléma
- nem elégséges a tápfeszültség ellátás és az olcsó LDO megkotlik
- vacakol az USB to serial converterHonnan : akár innen is lényeg heredeti legyen
-
Tankblock
aktív tag
válasz
JozsBiker #22568 üzenetére
A feszstab felett van egy dióda, arra mérjél rá, hogy nem e lett e zárlatos....
HA egyszerre hajtanád USB ill külső feszültségforrásról akkor azt NE tedd. Ezen kínai klónok hallnak....Ha szerencséd van csak a Schotky dióda ment örök mezőre, és könnyen cserélhető,
ha nincs akkor a CH340 Chip is elbúcsúzott és azért nem látod PCről.ISR Portról még megpróbálhatod, ha van másik Arduino, vagy programozó, természetesen miután leszedted az elhalálozott alkatrészeket.
-
Tankblock
aktív tag
-
Tankblock
aktív tag
válasz
JulianSinulf #22420 üzenetére
KiCAD ha ingyenes kell.
vannak problémák, de azért jól működik, ha az ember megérti a logikát mögötte.
+ Youtube tele van tutoriallal -
Tankblock
aktív tag
Ennél az esetnél a DC motorra adott polarítás azért itt segíteni fog abban h merre megy...
visszatérve UNO ra 16MHz mellett 4 ciklus azaz 250 [ns] lesz mire elkezd futni az IRQ. Hardveres szűrés után elegendő lehet ha a tickeket számolunk és ciklusidő elején nullázzuk az értékét....
Ha ismert a kerék kerülete a sebessége is ismert lesz. Már csak az lesz a kérdés h tapad e a kerék.... innentől jöhet egy jó longacc, latacc yawrate szenzor.... kérdés mennyire akarja a projectet szenzorizálni.....
-
-
Tankblock
aktív tag
-
Tankblock
aktív tag
válasz
ViZion #22167 üzenetére
Szia RPi3 használok,
docker containerben nodered, Mosquitto, ezt Portainerben managelve működik tökéletesen
mostani uptime:
18:09:49 up 95 days, 2:48, 2 users, load average: 0.65, 0.16, 0.04utoljára az SD kártya halála miatt kellett újrarakni sajna, szóval az SSD nagyon is jó ötlet.
és ne felejtsd el letörlni az eredeti pi-s accountot és csak sajáttal!!!
Pluszban az SSH is csak kulccsal enged, mert feltörik aztán leshetsz.
Mindenre más akár generált jelszavak, ahol lehet kulcsal titkosítani..... -
Tankblock
aktív tag
válasz
#78522999 #22121 üzenetére
Szia,
én kipróbálnám csak a szintillesztővel, mert a felépítéséből adódva mind 2 oldalon illene lennie egy 10k ellenállásnak....
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #21979 üzenetére
printf()
maga a standard outputra ír ki, azt meg oda írányítod ahova akarod.....
nem feltétlen lesz az a UART amit szeretnél.
Azoknál a lapoknál jön elő a probléma ahol több UART van és használni is szeretnénk őket.
Innen meg jön az Arduino hatás, mindent ugyanazzal a kóddal menjen --> ezért látod mindenhol aSerial.print()
fv nyket -
Tankblock
aktív tag
válasz
mézespálinka #21730 üzenetére
Szia
[link] ez szerint a szenzor 0-100[mm] távolságban tud mérni, fényviszonyoktól függően ez lehet kevesebb.
Rendelj 1 samplet a STtől az max a postaköltségbe kerül és cseréld ki....
Tippelnem kellene vagy hamis a baba, vagy már kapott az élettől eleget és most még egy n+1 esélyt.....
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Undoroid #21617 üzenetére
Ugyanaz a 2 IC csak - más kivezetések és körítés. Nyisd fel a shieldet, ha meghal és nézd meg mi van benne :-)
Mi van ha nem az ESP01 altatod, hanem a táp vonalat szakítod meg majd 5 perc múlva visszaengeded? RTC vel ami ugyanazon az I2c buszon ül ez megoldható, csak legyen interrupt lába, már csak egy latch áramkör kell és kész is vagy....
Az első projecteim egyike volt, mondjuk én az RTC-t anno Attiny13A valósítottam meg, így annak az ADC vel mérem az akku feszt is. Mondjuk írtam egy soros portos bitbanget mert hw nincs az AtTiny13A-n, de vannak újabb verziók is kis fogyasztással :-)
Szerk:
UPSZ lehagytam 2 P-s MOSFETet meg TP4056 Lipo aksi töltés és mélykisülés ellen.... -
Tankblock
aktív tag
válasz
Wolfram #21605 üzenetére
Linken az az egész válasz, toolchainestül mindenestül: [link]
röviden gcc használ Eclipse/VSCode inkább csak editor, ha szeretnéd tud terminálból (Win cmd lineból is futni a fordító és a letöltő) nyugi az Arduino is azt használja...Mondjuk azt h vannak alternatív könyvtárak, végső esetben meg lehet portolni, megírni.
nyugi van fennt Arduino IDE is, annak minden előnyével és hátrányával.
Én arra esküszöm h ismerni kell a HW-t is, csak úgy lehet hatékony kódot írni. Atmel oldalon lehet a kezdőknek fejet vakarni ha 2 könyvtár 1 timert használna - külön külön megy együtt meg nem, vissza lehet keresni hány ilyen komment van ebben a szekcióban....
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Sebiferi #21599 üzenetére
Ha jól nézem akkor az esp32 az 5.2 alapján van. Nálam aRduibno IDE 2.2.1 van fennt
vicces módon az Espressif által 2.0.11, ha az Arduino ESP32 Boards csomag meg 2.0.13 ajánl :-)én nem használom az Arduinot ESP32 programozásra, csak a esp-idf közvetlenül hivogatom (működik Eclipse, Visual studio Code ill terminálból is ) Ott nekem az esp-idf master nem tudtam szálat indítani, mert hibaüzenetet ad. visszaléptem 5.1.2 releasere és ott jól működik minden. Portolnom kellett a kódot 4.3 ról 5.1.2 re....
folyamatosan változik, fejlesztőkörnyezet és a toolok is.
-
Tankblock
aktív tag
Ezek szerint még nem volt instabil TP-link routered :-) Az előző routerem imádta eldobálni a Wifit és a Sonoff fali kapcsolók meg csak lestek. Úgy cseréltem le egy ASUSra hogy csak na.
HA fontos h jól menjen akkor csak a jó öreg hard wired kábeles megoldás jöhet szóba, nem szükséges RJ45, bár az igaz h az jó ha van, de RS485, CAN, ezek felett modbus whatever protokollal ..., csak arra várnak h beépítés után akár évtizedekig menjenek....
ha meg szeparált háló akkor minek is a SSL? Ha annyira titkosítani akard AES is használhatsz. Emlékek szerint ESP32 100% h hardveresen benne van. ESP8266 meg láttam programot, mondjuk nem annyira nehéz számolni sem.
-
Tankblock
aktív tag
Innentől jön a puding próbája,
Mind a kettő működő képes (Főleg h az MQTT egy protocoll amit bele lehet tuszakolni az Websocketen keresztül is... [link] ). Ha viszont üzemszerüen kell hogy működjön akkor a Wifi felejtős lesz....
egy sima DeAuth attakkal szétbontható a ESP és a Router között a kapcsolat.... -
Tankblock
aktív tag
Szia
Mire szeretnéd használni?
Mivel az utolsó ESP-IDF hez is van websocket ssl el [link] így gondolom h működik. (én csak az ESP8266 al próbáltam anno és működött)
Kérdés mire van szükséged. Ha csak pár szenzor adatára ritkán akkor MQTT és a mérések között altathatod a projectet.
Ha több adatot szeretnél streamelni folyamatosan akkor websocket egyszerűbb mivel nem kell még 1 MQTT Broker is.vagy implementálhatsz saját protokollt és akkor nem fogják feltörni.....
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Sebiferi #21587 üzenetére
akkor nem értem, egy 240 MHz futó ESP32 és egy 80MHz futó ESP8266 között az ESP32 a nyertes több okból is. ESP8266 a Wifi stackat is azon az egy magon futatja, azért kell bele a yield() . 2 Core ESP32 esetén a Wifi külön magon fut.
szerintem nem itt lesz a probléma. Programozási probléma lesz, freeRTOS nem okoz ekkora különbséget és overheadet - mert az nem OS csak egy scheduler ugyanugy tud futni ESP8266 is a FreeRTOS....
Melyik verziós ESP-IDF használod?
-
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #21567 üzenetére
Erről eddig nekem is vegyes tapasztalatom van. Az utolsó amit rendeltem egy ventillátor a régi notimhoz, Dec 10 igérték h ideér, még kínában van, az oldalon Dec 20 módosult a dátum....
Ha jól sejtem idén nem fog ideérni, ahhoz képest a postaköltség se olcsó....Ez egy trade, én ha van itthoni forrás HESTORE pl akkor onnan rendelek, mert tudom h itt van és 1 héten belül ok. Más kínai oldak ahol van EU store is gyorsak.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Undoroid #21516 üzenetére
Hogyan ment tönkre?
Nálam az egész GPIO block ment el nyaralni, amikor ventit vezérlő fet hogyismondjam a másik fele is átengedte a 12V v 24V mint kellett volna....
Legrosszabb esetben az IC cserélhető, egyszerűbben ha nem is smd fajta az uno... Mondjuk hőléggel a másik is megy könnyen,,,
-
-
Tankblock
aktív tag
-
Tankblock
aktív tag
Szia
Bármit is választasz vigyél mindenhova ethernet kábelt, megbízható és POE től CAN vagy akár saját protokollt is csinálhatsz (mivan ha a nyomógombokat kötöd rá a vonalakra, akkor nem kell annyi vezérlő pl a szenzorok meg CAN küldik azt a félmarék infót).
Mondjuk én nem dobnám ki a jó öreg TCP IP-t se ....
CAN buszon ha nagy adathalmazt szeretnél mozgatni lesznek problémák, nem beszélve a debugról low level szinten...[link] ezt a csatornát ajánlom mint gondolatébresztő
-
Tankblock
aktív tag
válasz
JozsBiker #21123 üzenetére
Akkor végképp felejtsd el a kínai kék relét amit írtál....
OMRON gyárt jó reléket, meg hozzá kalapsínre szerelhető tartót. Ha egy gyártósort elbír akkor ezt is. Halálozás esetén kikapod a relét és teszed bele a következőt, se forrasztani se várni nem kell...Ha full iparit szeretnél akkor meg 24V annyi lehetőség van.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
JozsBiker #21119 üzenetére
Szia
Mit szeretnél vele kapcsolni?
Klasszikus kínai kék relé, max addig amíg a prototípussal kísérletezel....
Van kalap sínre rakható relé tartó, hozzá akár 5V relé vagy SSR relé is. Ipari minőség. Plusz egy dióda...Én a vezérlést is ezt is leválasztanám egy optokapuval,
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Wolfram #21060 üzenetére
Ezt neked kell megírnod, nincs más mód, ne feledd ez a uC world, nem C# vagy magasabb nyelv, bár a lambda kifejezések működnek ESP-IDF alatt.
Nem, mágia csak instruálja a Fordítót,h ezeknek egymás utáni bytoknak kell foglalni mindenképpen a memóriában.
Amit te szeretnél is működhet, csak írd meg....
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Wolfram #21058 üzenetére
Egy jó programozási könyv/tréning kellene neked....
struct __attribute__((packed)) DataStruct {
double Temp;
};
DataStruct myData;majd később egy random SAVE függvényben:
uint8_t bs[sizeof(myData)];
memcpy(bs, &myData, sizeof(myData));aztán egy szép ciklussal beírod a EEPROMba az értékeket...
visszafele kiolvasol az EEPROMból sizeof(myData) adatot
memcpy(&myData, incomingData, sizeof(myData));
myData.Temp; // olvasod.... -
Tankblock
aktív tag
válasz
cog777 #20995 üzenetére
milli [ m ] > mikro [ u ] > nano [n] ha jól emlékszem...
A boardom 200 nano Amper fogyaszt amíg vár.
amit te írtál az 200 mikro Amper (azaz 1000x e) még mindig nagyon szép érték.
(Mondjuk ha az akkumulátor önkisülési tartoményéban vagy akkor mind 1, a célom az volt hogy 5.5 uA alá tudjak menni, azt hiszem sikerült :-)
A szerkesztő játszik velem -
Tankblock
aktív tag
válasz
Wolfram #20973 üzenetére
Szia
nem az ESP32ben található RTC-t használom, hanem külső automotive grade RTC-t [link], de van ennél jobb is. A probléma a demo boardokkal, hogy a körítés fogyaszt feleslegesen sokat. Hiába altatod uControllert, ha az LDO, battery charger, stb... meg folyamatosan fogyaszt. Amint írtam a Wifire csatlakozás is feleslegesen sok energiát fogyaszt....
Kérdésedre a válasz, mit állítasz be rtc-n mint idő, hogy felkeljen. HA kellően messze vannak a mérési pontok (5-10-30perc) akkor a köztes holtidő lesz ami igazán meríti az akkumulátort.
inspirációt innen kaptam: [link]
emelett saját nyák és SW .... -
Tankblock
aktív tag
válasz
cog777 #20966 üzenetére
Ezért terveztem saját boardot, rtc megy LiPoról közvetlen, amikor kell FETet nyit az LDO felé és ESP32-őt ébreszt, az megtartja a FETet. ESP-NOW protocollal villámgyorsan elintézi amit kell, majd lekapcsolja magát. RTC 200 [nA] eszik a 70 [uA] el szemben. Wifi meg mire felcsatlakozik addigra ESP32 már rég nem kap feszt.... 3000mA LiPo alig merül, ha megtámogatom napelemmel és töltővel örök élet + 2nap.... ha negatív hőmérsékelt is játszik akkor meg LiFePo4 és még az LDO-t is kikapcsolhatom (Bypass kapcsoló beépítve az LDO nál...)
Státus : 2. áramkör reviewzom (az első nem lett tökéletes) és SW íródik, igaz esp-idf ben és nem arduinoban .....
-
Tankblock
aktív tag
Hali,
Honnan tápolod?
Én csak a GND szoktam bekötni, meg a Tx-> Rx ill Rx->Tx et.
A tápot meg az USB vagy ahonnan normál esetben kéri.... oldalról. Valószínüleg a programozó 100mA áramkorlátja nem elég ahhoz h a lapon lévő összes dolgot meghajtsa....tehát földközösítés a külön tápal és menni fog.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Wolfram #20253 üzenetére
Fogsz egy réz vezetéket, és hozzáforrasztod a tüskék közé, majd pákával vagy/ és Hőlégfúvóval beletolsz annyi hőt h megolvadjon mind majd a gravitáció / csipesz segítségével kiszeded.
Másik megoldás h oldalcsípővel levágod, majd ónszippantóval+páka segítségével egyesével kiszedegeted a lábakat....
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Wolfram #20104 üzenetére
C++ try() catch() nekem tesztek alatt működik esp-idf et használok (configurálni kellett a sdkconfigot is hozzá), lehet dobni hibát throw() , arra nem esküszök meg hogy ESP_ERROR_CHECK makróra is tud e dobni, nálam működött....
másik megoldás a JTAG pl : [link] bár ezt még nem használtam, ha lesz ráidőm kipróbálom majd.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
lanszelot #20013 üzenetére
A kapcsoló fizikai volta végett nem egyetlen egységugrást fog végrehajtani, hanem sok kicsit. Mivel gyors contorollered szépen mindegyiket állapotváltásnak fogja regisztrálni.
Ha a gombot megnyomva egy ellenálláson keresztül egy kondenzátort töltesz akkor ez pergés nem fog látszani a uControllered számára.A másik effekt ha csak egy állapotot figyelsz a relatíve gyors loop() függvényeddel akkor azt fogod tapasztalni, hogy folyamatosan változik az értéked....
Erre vannak megoldások : [link] vagy van még sokkal másabbak is lsd első link, és még azon kívül is....
-
Tankblock
aktív tag
-
Tankblock
aktív tag
válasz
agent_k #19761 üzenetére
Szia,
N-channellel Low side tudsz kapcsolni "önmagában".
A high side-ot kapcsolnám (azaz a tápoldalt) a projectedben, nehogy valahol másfele elfolyon az áram....- Vagy egy high side drivert keresel a N-Channelhez,
- vagy P-channel logic level mosfetet használsz, mondjuk egy 100k ellenállással felkötöd a Gatet a tápra, majd földre rántod amikor kell.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- ÚJ PS5 Slim - FW 8.40 - Lemezolvasó - Lua Loader - Lua játék - Lapse
- új, bontatlan, iPhone 16E gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 16" 2019, Gray i9 64GB RAM 1TB SSD Radeon Pro 5500M
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 16" 2019, Gray i9 64GB RAM 2TB SSD Radeon Pro 5600M 8GB
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged