- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Computex 2025: szinte mindenre gondol a Team Group
- ATX 3.1-es tápokkal gyarapodott az MSI MAG termékcsaládja
- Még mindig nem döntött az ASML High-NA gépeiről a TSMC
- Milyen TV-t vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Projektor topic
- Házimozi belépő szinten
- Gaming notebook topik
- Steam Deck
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi haladó szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
szjoci
őstag
válasz
kuyarashi #649 üzenetére
A gyorsaság annyira nem mérvadó, de gondolom a jelölést (nem kell mélyre gravírozni) egy 20w-os teljesítményű fiber is megugorja elég gyorsan. Vagy nem?
Mindenképp venni akarunk egy gépet. Gépek árusításával is.foglalkozol? Ha nem publikus, privátban is folytathatjuk.
-
kuyarashi
őstag
Szia,
Fiber galvora van szükséged, esetleg UV galvora, ami szinte univerzális, mert a - többi lézerrel ellentétben - a legtöbb anyagon nyomot hagy.
Darabszámtól függ, hogy bérjelöléssel, vagy gépvásárlással éri meg csinálnod.Esetedben 20 - 50 W teljesítményű fibert ajánlott. Attól függően tudok pontosabbat mondani, hogy milyen végeredményt szeretnél és mennyire gyorsan.
-
szjoci
őstag
Sziasztok!
Mart, felületkezeletlen (nem festett, nem eloxált) alu alkatrészeket szeretnék feliratozni. Tudnátok ajánlani konkrét gépeket erre a feladatra? A max felület ami gravírozva lenne 30x60mm.
Köszönettel, Joci
-
Szabi_82
tag
Sziasztok!
Sikerült szerezni egy ilyen masinát: TWO TREES TTS-55 Pro
Még ismerkedek vele. Szeretném biztonságosan használni. Először dobozolni akarom, s valami "plexi" lapot tetejére/ajtóra. Tudtok ajánlani valami boltott ahol lehet kapni ilyet?
Illetve bármilyen jó tanácsot szívesen fogadok. Milyen programot érdemes használni stb.
Válaszokat előre is köszönöm. -
doc
nagyúr
Van valakinek tippje/otlete/beszerzesi forrasa szurohoz? A vagobol 75 mm-es cso jon ki, ezt kene valami "varazsdobozba" belevezetni ami kiszedi belole a fa es akril vagasbol szarmazo mergeket.
-
MrChris
nagyúr
Sculpfun CAM500 Lightburn-ben miben tud többet mint egy webcam? Egy telefont használok kamerának, nagyon komoly aluprofil állványt varázsoltam neki. Az a bajom vele, hogy ahány bekapcsolás kb annyiszor lehet kalibrálni, középen egy tenyérnyi területen kb pontos, de valahogy sose az igazi, valamint a felbontása 4k esetén se 'jön át', Az azért hozzá tartozik a történethez, hogy WIFI-vel kapcsolódik, laggol rendesen, usb-n még nem próbáltam.
Kíváncsi lennék, hogy a Sculpfun kamerájával nagyobb lenne a tényleges, LB-ben megjelenő felbontás? Ez amúgy mekkora? Mindig következetesen ugyan úgy működik? Nagyobb területen pontos? -
Johnny
senior tag
Dell laptop billentyűzetének gravírozását kinél érdemes csináltatni Budapesten ? Franciáról angolra kellene alakítani. Költségvonzata kb mennyi volna ?
-
kuyarashi
őstag
válasz
JulianSinulf #636 üzenetére
Szívesen.
-
kuyarashi
őstag
válasz
JulianSinulf #633 üzenetére
Tök más a kettő. A közös az, hogy mindkettőben széndioxidot használnak és mindkettőből ~10600 nanométer hullámhosszú fény jön ki.
Az üvegcsövesek DC vezérlésűek, az RF-ek rádiófrekvenciásak. Az RF már bekapcsoláskor gerjesztett állapotba kerül, emiatt is annyira "gyors". Igazából itt a reakcióidő az alacsony, tehát gyorsan reagál, nem kell annyi idő, hogy "felálljon" a lézer. (Persze az üvegcső is a másodperc tört része alatt felvillan, de az RF sokkal gyorsabb.) Egy RF cső felújítása, töltése mondjuk fél milliónál kezdődik, de lehet már inkább 1. Ezek a gépek drágák, lassan termelik ki az árukat. Az üvegcsövesek 1 hét alatt is képesek rá, feltéve, hogy az ember el tudja adni az előállított termékeket. -
doc
nagyúr
válasz
JulianSinulf #633 üzenetére
Na ezt nem tudtam, koszi. Bar egyelore a CO2 nem igazan opcio az ara miatt.
-
JulianSinulf
őstag
A CO2 gépekből 2 fajta van.
Van a régi üveg csöves, mint a K40. Olcsó a gép, olcsó a cső, élettartama viszonylag kevés lehet. Kell hozzá vízhűtés.
Van az RF csöves fajta, ami keskenyebb sugárral dolgozik, mint az üveg csöves, gyorsabb is és kompaktabb is, mert nem kell hozzá vízhűtés, ventikkel van hűtve. Emellett az élettartama is hosszabb, viszont drága a cseréje és a gép is drága.Én korábban azt hittem, hogy az ilyen "kompakt" gépekben olyan cső van, mint pl. a K40-ben, csak valami hatékony hűtéssel.
Nemrég láttam egy videót, amiből egyértelmű lett, hogy más a két lézerforrás működése. Jól el is magyarázták az RF lézer működését.
A videó, ha érdekelne. -
doc
nagyúr
"Kiválóan használható fához, így epoxi-fa műgyanta ékszerek, dísztárgyak készíthetők ezen termék használatával" - vannak ilyen otleteim
ez jonak tunik, koszi!
Illetve gondolkodom a kis 5W-os iCube melle egy erosebb gepen, hogy ne csak fekete akrilt tudjak vagni, jelenleg a Two Trees TS2 (20W) tunik nyeronek, van esetleg valakinek jobb otlete, vagy olyan problema ami miatt ne lenne szabad megvenni?
(tudom hogy az atlatszo akril kiesik, meg gondolom a kek is, de a CO2 gepek annyira dragak, hogy azt egyelore elengedtem...) -
MrChris
nagyúr
A kloroformos előnye még a nagyon gyors kötési idő.
Ragasztó kereséskor levágtam plexidarabokat és ami volt műhelyben ragasztó ezeken kipróbáltam. Inkább a szükség hozta, hogy egy epoxy ékszerragasztó, vált be, azt használom. Nagyon erősen fogja és nem opálosít, nem roncsol. Fecsivel, tűvel is nyomhatnám az illesztésbe és akkor kicsi varratot kapnék, fához találták ki, extra alacsony viszkozitású, jól felszívódó, minden résbe bemászik. Ékszermérleggel mérem így 1-2 grammos adagban is tudom használni, éppen amennyi kell, évek óta megvan, majd minden hónapban használom, még nem romlott meg.
Hátránya a hosszú kötési idő, min. 1 nap, pepecselni kell a bekeveréssel, drága, de legalább ezt itthon is kapni. -
MrChris
nagyúr
-
doc
nagyúr
válasz
kuyarashi #627 üzenetére
ezeket megnezem, koszi, de nem ragasztora fondoltam, ez valami oldoszer volt (solvent), csak nem talalom azt a videot
a csavo egy kis fecskendovel ovatosan vegighuzta a ket felulet talalkozasanal, es az gyakorlatilag osszeolvasztotta oket. Mindenesetre ha nem lesz meg, a PMMA ragaszto siman bevalhat, koszi.
Egy masik kerdes: powder coatingra van valami beszerzesi forras? Keresgelek "porfestekre", de nem sokat talaltam, egy csomonal azt irjak hogy "klorid", ezt gondolom nem kene eroltetni, ugye?
Ilyet talaltam ami elsore jonak tunik: [link] ez 180 fokon rasutheto, de ha van tuti tipp, annak orulnek
-
doc
nagyúr
Akrilt vagnek, majd utána szeretnek kettőt ugy összeilleszteni hogy úgy is maradjanak. Egyszer lattam egy videoban hogy van valami szer, ami “osszehegeszti” a két akril darabot, valami tudja mi ez, hol lehet kapni?
-
MrChris
nagyúr
Tudna valaki abban segíteni, hogy van ez a logó, Lightburn-be illesztve, ha kitöltésre kapcsolom az Üzemmódot akkor a felirat feletti logót rosszul tölti ki. Mi lehet az oka, hogyan tudnám helyrehozni?
-
kerepesig
csendes tag
Hello!
Van itthon beszerezhető, ajánlott fiber lézer 600-700ezer forint környékén főleg hobbi felhasználásra? -
kuyarashi
őstag
válasz
r6man123 #619 üzenetére
Szia!
Nem igazán. Ez abból is fakad, hogy sok anyagot lehet (mert hat rá a CO₂ lézer), de kevesebbet ajánlott, vagy szabad lézerrel megmunkálni.
Sokszor azt is mondják, hogy a széndioxidlézer szerves anyagok gravírozására és/vagy vágására alkalmas, de ez sem egészen fedi a valóságot. Nagyjából mindent szabad, ami fa, csak néhányat, ami műanyag és szinte semmit, ami fém. Ezeken kívül alkalmas egyes kövek, üveg, valamint bőr gravírozására, de utóbbinak a vágására is.A PMMA (azaz akril, vagy plexi) például biztonságos, de néhány műanyag esetében mérges gázok szabadulhatnak fel. Ilyen például a klór-gáz, ami a gép alkatrészeit is nyírja, de az embert még jobban.
A fémeket pedig nem bántja a 10.600 nm ezen a teljesítményen, ezekkel a fejekkel (fejcserével, segédgázok betáplálásával igen). A forrásnak sem tesz jót. Léteznek segédanyagok, amelyekkel lehet fémet jelölni, csak azok nagyon drágák.Röviden ennyi.
-
r6man123
senior tag
Sziasztok!
Lapul valahol esetleg egy nagyon szájbarágósan részletes lista, hogy CO2 gravírral milyen anyaggal lehet dolgozni?
Pl frissen kivágott fa, bútorlap, porfestett alu, ilyesmi...? -
cszsolti71
friss újonc
Sziasztok! Használ valaki ortur 3 lézer gravírozót? Vettem egyet hobbi célra és segítség szeretnék kérni az elindulásban.
-
MrChris
nagyúr
Ali-n kapható fekete alu névjegykártyát 5Wattos kék lézerrel (Sculpfun S9) milyen sebességgel égessem?
-
Pinyek
újonc
válasz
JulianSinulf #586 üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
-
Utka
aktív tag
válasz
Joeker67 #608 üzenetére
Fészbúkon vannak magyar csoportok, ahol kaphatsz segítséget.
Angol: https://www.facebook.com/groups/sculpfuns9/
Magyar általános laser: https://www.facebook.com/groups/2172917596257090/
https://www.facebook.com/groups/Lezerhobbi/
Vagy keresd Czakó Sándort, 🦭-t, csak ne az utóbbi csoportban mert még leszel b...........anolva ;-) . -
Joeker67
aktív tag
Üdvözlet!
Vettem egy Sculpfun S9 típusú készüléket.
Hobbista vagyok, pipakészítéssel, medálok készítésével
szoktam elütni az időt, arra gondoltam ezek gravírozásához
használnám illetve az unokámnak készítenék pár darab fa játékot.
Segítséget szeretnék kérni, hogy hol találok olyan leírást, ami részletesen
bemutatja, hogy miként kell beállítani a gépet vágáshoz, gravírozáshoz.
Videókat már néztem, de azokból nem derült ki részemre, hogyan állítják
be a gépet.
Esetleg lenne valaki, aki Dunaharaszti környékén tartana egy rövid betanítást? -
törölt tag
Sziasztok!
Egy borsodi kis faluban szeretnék "kreatív stúdiót nyitni" a férjemmel. "Üzleti támogató központunk van" sok ügyféllel és rengeteg baráttal.
Két dolog miatt vágnák bele ebbe a gyártós dologba:
- 17 éven át más számait nézni, más kreatívjait készíteni, más szerekét tolni úgy tűnik (már) nem kielégítő, elfogyott a szevnedély
- szeretnénk gyártani, kísérletezni, szenvedni, bzdmegelni, de nap végére valamit termelni.Amire gondoltunk:
Lézergravírozó: sokoldalú, b2b és b2c szegmens is célozható. Gépekről egyelőre vegyesek a visszajelzések
UV nyomtató / matrica nyomtató: szerintem borsodban nem termelné ki az árát, de talán... Vagy nemtom. Pedig érdekes lenne.Max a szomszédos 2 városban mareketingelnénk, ennyi. Vannak nálunk nagyobbak, de nekünk van másik, fő bevételszerző lábunk is, ebbe nem kell pszichésen belerokkannunk, hogy nap végére legyen hús az asztalon.
Irtó hálás lennék ha akár privátban írnál tötletet, hogy nektek mi jött be (akár termék akár gép szinten). //Értsétek, hogy ennyi év b2b háttérmunka után el (mmint napi meló letudna után) kellett mennem füvetnyírni és metszeni, hogy érezzem, hogy alkottam, mást csináltam, láttam az eredményét annak amit csináltam. ( Jól sejted metszéssel és fűnyírassal itt felénk maximum cserébe igyál egy kupicával a fizetség
)
Programoztás, PS, Iluska, Indd megy, megtanulok bármit, csak hogy végre a munkában akár negyed mértékben is kiteljesülhessek.
Köszi
-
feegor2
újonc
válasz
Devil Smile #602 üzenetére
Köszi
-
-
kuyarashi
őstag
válasz
kerepesig #599 üzenetére
Szia,
Üdv a klubban.
Ezért az árért már elég jó gépet tudunk biztosítani, de itt leírni hosszú volna, egyébként szívesen tájékoztatunk milyen lézereink vannak, vagy hogy milyen munkára milyen géppel érdemes rárontani.
Későbbiekben egyénre szabott, 1 (vagy akár több) napos tréninget is tartunk bárkinek a lézer gyakorlati használatáról, karbantartásáról, vezérlő szoftverről, grafikai szoftverekről, anyagok festéséről, elméletről, stb. A vendég kérdez, mi válaszolunk, de a gép átadásának 1-3 órájában is átadunk némi tudást.Az, hogy nem akarsz rajta meggazdagodni, az viszont nem igaz.
Akarj! Mindenki ezt mondja, de ezekkel a gépekkel kőkeményen pénzt lehet keresni és kell is. (A pár 100.000 Ft-os sáv a hobbi kategória, ezek viszont már nem.) Nem írom ide le, hogy akár a legkisebb gépünk mennyi idő alatt képes kitermelni a vételárát, mert kidobnak ebből a topikból.
A hangsúly az eladáson van, a gépen nem fog múlni.
Elég jól be vannak biztosítva, szándékolatlanul nagyon nehéz őket tönkretenni, egész napos gyártásra vannak kitalálva.Ha érdekel a dolog, el tudtok jönni hozzánk, meg tudjátok nézni a gépeket működés közben is (mi is ezekkel gyártunk).
Szóval hajrá!Devil Smile
Köszi az ajánlást! -
Devil Smile
őstag
válasz
kerepesig #599 üzenetére
Kuyarashi tud Neked szerintem segíteni, Ők ezzel foglalkoznak, Melis Péter pedig nagyon kézséges!
Oktatással IS foglalkoznak.. -
feegor2
újonc
Sziasztok nekem van egy k 40-es gépem és már a gravírozás nagy ábol megy de a vágást nem tudom elindítani kérek szépen egy kis segítséget a feledathoz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest