- Bemutatkoztak a be quiet! Light Base 500 szériás, kábeleket rejtő házai
- A Chieftec néhány terméke fehér köntöst öltött
- Sokkal drágább lett az „olcsó” Tesla, mint várták
- Egy fontos tényező akadályozhatja a csúcstechnológiás chipgyártást az USA-ban?
- Visszatért a mítosz, a legenda, a világ leghasznosabb terméke!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen processzort vegyek?
- OLED TV topic
- A Synology visszatáncolt a kötelező saját márkás HDD-től
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Házimozi haladó szinten
Hirdetés
(használd a CYBSEC25PH kuponkódot további 20 ezer ft kedvezményért!)
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Indiant #23870 üzenetére
A Chatgpt-t tudom ajánlani, a múltkor írtam egy egyszerű programot (éppen Bluetooth-os lapozó pedált csináltam elektronikus kottához
) és nem volt kedvem gondolkodni meg guglizni, megírattam vele és elsőre jó lett.
Ha mégis kész kódot szeretnél, innen tudsz puskázni, vagy keress rá a nyomógombok debounce, prell- vagy pergésmentesítésére.
-
válasz
Reset Elek #23832 üzenetére
Szia! Nem biztos, hogy nem írok hülyeséget, de S3 esetén nem kell valamit bekapcsolni a fordítás előtt a board opcióknál, hogy működjön az UART? Ezeken már asszem natív USB van, azon át megy a feltöltés is, alapból mintha nem lenne bekapcsolva a bootloaderben az UART lehetőség.
A nodeMCU még máshogy működött.
-
válasz
Postas99 #23826 üzenetére
Szerintem is. A sima kör mozgás is tudja azt a
szinusz görbét
biztosítani a szék mozgásához, amiben benne van a lassulás a két végpontnál, ha jól van beállítva a 0 pont.
A motort nem tudod a szék alá rögzíteni? Mi lenne, ha nem a széket húzkodná a motor, hanem egy excentrikus súlyt forgatna alul? 🤔 (A motor tengelye függőlegesen állna, lefelé, a súly pedig az ülő lappal párhuzamosan forogna) Vajon mekkora súlyt bír el a tengely? -
válasz
Postas99 #23823 üzenetére
Szerintem hall szenzor nélkül is meg lehet oldani, csak a hátsó mozgató mechanikát kellene úgy átalakítani hogy az a rúd, ami a széket mozgatja, ne kör, hanem elliptikus pályán mozogjon.
Amúgy csak a hátsó végállás fura, amikor előre billen, az nekem jónak tűnik. Lehet elég csak egy picit rövidebb vagy hosszabb rúd.
-
válasz
Postas99 #23808 üzenetére
ha máshol látnak másolt design-t akkor a vevők jelezzék nekik, mert erre is kényesek.
Ez tök aranyos, a kínai gyártó, aki kényes a terméke másolására
Egyszer vettem tőlük eddig boardot, véletlenül, mert amúgy csak az árat/postaköltséget és az értékelést szoktam nézni, de mostantól figyelem őket is. -
válasz
Reset Elek #23800 üzenetére
A blutek is jó, de a LED fogyasztását nem csökkenti.
Mondjuk a kapcsolási rajz alapján 5,1k ellenállás van a LED előtt, ami ha jól számoltam 0.4mA fogyasztást eredményez, ami akkus táplálás esetén nem jó, de nem is tragikus. -
Szia! A linkelt oldal leírásából:
Wide voltage support: without any modification, directly supports 3V ~ 5V DC
A charge pump nem tudom hogy jön ide, ezeken egyszerű LDO szokott csak lenni.
A Vcc és a Vdd kb. szinonimája egymásnak, és egyik sem határoz meg feszültséget.A VCC és a VDD egyaránt pozitív tápfeszültséget jelent az elektronikus áramkörökben, de a VCC (Voltage Collector-Collector) jellemzően a bipoláris tranzisztoros logika pozitív tápfeszültségére utal, míg a VDD (Voltage Drain-Drain) a MOSFET és CMOS logika pozitív tápfeszültségére.
-
válasz
Postas99 #23774 üzenetére
Köszi!
Más téma:
Ez egy usb-C li-ion töltő.
Minden weboldal szerint, ahol lehet ilyet kapni, túlmerülés elleni védelem van benne (Over-discharge protection), a chatgpt szerint viszont nincs rajta az ehhez szükséges chip, csak egy P-csatornás MOSFET van rajta, de az nem biztosít ilyen védelmet.
Tudja valaki cáfolni vagy megerősíteni? Éppen szeretnék egy ilyet beépíteni. Ha nem erre való rajta a fet, akkor mire jó? -
Nincs valakinek véletlenül Debrecen környékén egy felesleges ESP32-C3-SUPERMINI board-ja? Rámjött az építés és pont nem maradt egy se itthon.
-
válasz
Postas99 #23757 üzenetére
Szerintem ezek mind elmennek 5V-ról, esetleg egy 10000mAh power bank, ami le tud adni 1-1 portján 3A-t? Nemrég vettem a Pennyből 6ezerért olyat, ami tud PD-n keresztül 25W-ot is (Kínából biztos még olcsóbb). Lehet kapni olyan adaptert (trigger vagy decoy), ami telefon csatlakozót emulál (átveri a portot) és akár 12V-ot is ki lehet venni egy PD power bankból vagy töltőfejből.
Vagy ha van 16850 Li-ion cellád, abból köss össze párat.
-
válasz
Postas99 #23749 üzenetére
Ton-ton kolléga adott egy jó ötletet!
Szélsőséges példa, de a számítógépben a merevlemez, de még a ventillátor is léptetőmotor.
Egy merevlemez fejmozgató mechanika (neodímium mágnes, rajta tekercs, ez mozgatja a kart) nem lenne jó?
3-5V elég neki.írtam már, hogy a szervo sajnos nem pontos, legalábbis erre a típusú vezérlésre azzal a lib-el amit használtam nem jó.
2 perc után másodpercenkénti oda-vissza mozgásnál egy idő után driftel.Ez nekem akkor is nagyon furcsa. 🤔 Ezek módosítás nélküli, gyári sg90 szervók? Nem véletlenül 360°-os szervók? Ugyanis a szervó, ha nem is egészen pontos a kitérése a vezérlő jelre (vagy nem pont annyi, mint egy másik ugyanolyan szervónak, mivel analóg), egy valamit nem tud: magához képest driftelni. Mivel a benne lévő potméter a kimenő tengelyre van kötve, emiatt közvetlenül annak a pozíciója adja a feedback-et a motorvezérlő elektronika számára.
Hogyan próbálod vezérelni a szervókat, lépésenként, pár fokos szögben növeled a kitérést, vagy a két végpont közt (mondjuk +60°, -60°) egy lendülettel? Kapott minden szervó legalább 1A áramot? -
válasz
Postas99 #23722 üzenetére
...majd ha piros hó esik?
Szerintem a hó a festéktől nem lesz piros, legfeljebb nagyon halvány rózsaszín, mivel a fehér színt sem festék okozza, hanem a kristály fénytörése, az meg a festéktől nemigen változik. Viszont ha több összegyűlik belőle és kicsit megolvad, akkor lehet piros, de amit majd maga után hagy, ahová esik...
Esetleg a hulló havat piros lézerrel/lámpával megvilágítani egy jó szögből? Esetleg olyan festéket belekeverni, ami UV fényre piros lesz? (Fogalmam sincs, hogy létezik-e ilyen.
)
Update: létezik, [link], [link]
de akkor már olcsóbb eleve pirossal bevilágítani. 😅
-
válasz
Postas99 #23714 üzenetére
az elmozdulás a rövid karon max 1 cm a kar végpontjánál mérve a két állapot között
Nem lehet innen megfogni a problémát? Nem tudom mennyi hely áll rendelkezésre, de van rengeteg 3D nyomtatható fogaskerék áttétel, pl. a nap+bolygó kerék, ami kis helyen elfér, vagy egy egyszerű emelő rúd, ami egy nagyobb elmozdulásból kisebbet csinál. (Utóbbit úgy is el lehetne érni, hogy nem a szervó karon lévő utolsó lyukat használod, hanem a tengelyhez közelebbit, így kisebb lenne a holtjáték).
Bónusz kérdés: miért is kell a két szemhez két külön szervó? Kacsintani is fog?
Ha a válasz igen, akkor is egy szervóval oldanám meg, olyan módon, hogy a szervó az egyik irányban mindkét szemet nyitja, másikban pedig csak az egyiket.
+1: mi lenne, ha a szervókat túllőnéd, és gumival vagy rugóval lenne a szemhez kötve? A videó alapján úgyis csak addig nyílik és záródik a szem, amíg a szempilla engedi.
Ez esetben pedig akár solenoid is mozgathatná őket, aminek ráadásul az lenne az előnye, hogy sokkal életszerűbb lenne, mert a pislogás sokkal gyorsabb, mint amit a szervó enged. -
Nah, jó kis thread lett belőle
-
válasz
ViZion #23505 üzenetére
Nézd, ez nem az én dolgom, én csak hoztam egy konteót
De mivel dedikáltan IoT eszközökbe van szánva a chip, rengeteg olyan cuccba is bekerülhet, amihez akár az utcáról is hozzá lehet férni, nem feltétlenül távolról, a neten át. És sokan ezeket mindenféle alapvető külső védelem (pl. router tűzfal) nélkül használják, kiengedik direktben a netre, stb.
Évek óta köztudott, hogy a nem kellőképpen, vagy egyáltalán nem védett IoT cuccok micsoda sebezhetőséget hordoznak.
-
válasz
Postas99 #23503 üzenetére
a hacker közösség "white,gray,black" egy része aki ezt a device-t használja sérülékenység vizsgálatra is.
Nem hiszem, hogy kizárná egyik a másikat. Windows alól is lehet másik Windows gépet törni.
túl nagy presztizsveszteség lenne a cégnek
Elképzelhető, ha bután csinálják. De csak azt tudom mondani, hogy ami kínai fejlesztés, ott simán előfordulhat olyan kormányzati igény, hogy mindenhez legyen pótkulcs... -
Az Espressif kínai cég, nem? Legyen nyugodt mindenki, egész biztosan van benne backdoor.
-
válasz
Cheesy #23488 üzenetére
Arduino UNO-nál működik az a trükk, hogy ha a reset lábát folyamatosan földre kötöd (nem engeded elindulni/működni az ATMEGA chipet) akkor az onboard usb-ttl chipet tudod használni más célra, a tx-rx lábakra kötheted a modemet. Ez nem tudom működne-e ESP32-vel. Ha van rajta külön usb-ttl chip és nem valamelyik újabb fajta ESP32, ami már saját maga kezeli az usb-t, akkor esetleg igen.
-
-
válasz
kemcso #23405 üzenetére
Szerintem akkor csak az lehet, hogy a hosszabb kábel antennaként működik és összeszedi a kapcsoláskor a szikra keltette zavart... UTP kábel helyett mondjuk árnyékolt fülhallgató kábellel talán ki lehetne küszöbölni, de én a kisebb ellenállás irányába mozdulnék és közelebb vinném a kontrollert a kijelzőhöz...
Még valami beugrott: ferrit gyöngy mint zavarszűrő? A kijelző vezetékeit átfűzni rajta.
-
válasz
kemcso #23396 üzenetére
Lehet, hogy le lett már írva, csak sok a hozzászólás: a relé modulnál van olyan lehetőség, hogy csak az opto rész gnd-jét közösíted, a relé többi része független tápon marad? Nem láttam még azt a relé modult, jó lenne róla fotót, adatlapot látni.
Miért is nem tudod a kijelzőt a kontrollerhez közelebb tenni?
-
válasz
kemcso #23366 üzenetére
Mekkora kellene (chatgpt azt javasolta, hogy 100nF kerámia kondenzátor +1000µF – 2200µF elektrolit kondenzátor (low ESR, alacsony impedanciájú)) ?
Igen, az jó lesz. Az értéke nem kardinális kérdés, ekkora terhelés esetén szerintem a low ESR sem fontos. Ha a méret számít, keress 6V-osból 1000µF körülit, bár hobbielektronika boltok ritkán tartanak ilyet készleten.
-
válasz
tibi-d #23296 üzenetére
Features
• Low-voltage and Standard-voltage Operation
– 2.7 (VCC = 2.7V to 5.5V)
– 1.8 (VCC = 1.8V to 3.6V)
• Internally Organized 16,384 x 8 and 32,768 x 8
• Two-wire Serial Interface
• Schmitt Trigger, Filtered Inputs for Noise Suppression
• Bidirectional Data Transfer Protocol
• 1 MHz (5V), 400 kHz (2.7V, 2.5V) and 100 kHz (1.8V) CompatibilityAz adatlapja alapján támogatja a kisebb feszültséget is, kisebb sebesség mellett. Lehet szintillesztő nélkül is működik, kisebb i2c sebességen.
A két adatlábon kívül azért lenne jó tudni a kapcsolás többi részét, mert sok egyéb probléma is lehet, ami miatt nem működik.
Ennél többet nem fogok tudni hozzátenni, sajnos nincs tapasztalatom se eeprom-okkal, se DUE lappal.
-
válasz
Postas99 #23289 üzenetére
De, igazából az érdekelt, hogy mivel alakítja hanggá a szöveget, a Google TTS-t használom (telefonon). Most nincs kedvem belemászni a library-be, de gondolom neten keresztül működik, nem a board-on történik a konverzió.
Jó tudni, hogy van ilyen, lehet csinálok belőle valamit. -
válasz
vargalex #23247 üzenetére
Egy LED izzó esetében az is elég, ha a nulla vezeték párhuzamosan fut egy csőben a fázissal egy hosszabb szakaszon. A vezetéknek és az izzóban lévő alkatrészeknek együtt van akkora parazita kapacitása, hogy a közeli vezeték általi indukcióval együtt megtáplálja a LED-et.
Remélem a szaxerűtlen leírásomból átmegy a lényeg -
válasz
gordonfreemN #23203 üzenetére
TB6612FNG kis tápfeszültségen nagyon jól teljesít, nekem is jó tapasztalataim vannak vele. Pont ilyenekre találták ki.
-
válasz
gordonfreemN #23192 üzenetére
Ha jól értem, amit szeretnél, akkor igen.
-
válasz
gerlinger #23161 üzenetére
Figyelj, ami információd van, azt itt a topikban oszd meg! Töltsd fel a képet és linkeld be a weboldalt, ahol a két modul összekötését találtad. Amúgy nem valószínű, hogy én ebben segíteni tudok, de elég sok itt az egy topikra jutó okos emberek száma, hátha együtt össze tudunk hozni valamit.
-
-
válasz
gerlinger #23133 üzenetére
Nagyon jó elképzelés, de kezdőként ez elég húzós feladat lesz.
Használd a keresőt ebben a topikban, mert emlékszem, hogy valaki épített már ebben a topikban GPS-es etetőhajót, de nem emlékszem, hogy sikerült-e. Vele kéne felvenni a kapcsolatot, és esetleg elkérni a kódot.Esetleg - bár ebben a topikban ez szentségtörés
- arduino nélkül, egy GPS-es telefont tenni a hajóra, mobilnettel (vagy osztott wifivel, távolság függvényében) és annak a pozícióját követni a saját telefonodon, Google maps-el vagy vmi hasonló appal?
-
válasz
ViZion #23135 üzenetére
vettem festéket, beledobtam az ecsetet, valaki kitudná festeni a házat? ui. létrát is hozz
Nálunk kb. szó szerint ez történt. Egy festő barátomat megkérte a feleségem bútort szállítani, de ha már itt van, pont vettem festéket, fesd már ki a gyerekszobát.
Létra végül nem kellett... -
válasz
Wolfram #23087 üzenetére
A 28BYJ-48 belső áttételes, emiatt nem tudod gyorsan forgatni, cserébe kis feszültségen is viszonylag nagy nyomatékot tud kifejteni. Ráadásul ha jól emlékszem, nem is egész számú step esik egy teljes körre, szóval valamelyik NEMA stepper kell neked egy normális stepper driverrel.
-
válasz
ratkaics #22970 üzenetére
Lehet azt G szenzorral is, de mikrofonnal szerintem egyszerűbb.
Kell egy piezo mikrofon (~200Ft), az bírja a rázkódást, extrémebb meleget (motortérben). Kell hozzá egy erősítő / impedanciaváltó / aluláteresztő szűrő fokozat, ami 1db opamp + pár dióda+ellenállás+kondenzátor (max 1000Ft, ha mindent a sarki hobbielektronika boltból veszel
) és már csak számolni kell az impulzusokat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Steam topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- World of Tanks - OFF topic
- Vicces képek
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magisk
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 1 i5 / 16GB RAM / 256GB SSD / FHD IPS / 4G modem
- Lenovo ThinkPad E15 Gen 3 Ryzen 5 / 16GB RAM / 256GB SSD / FHD IPS / 1GB dedikált VGA
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga Gen 3 i7 / 16GB / 512GB SSD / 2 az 1-ben érintőkijelző / WQHD IPS
- Lenovo ThinkPad T14s i7 / 32 GB RAM / 256 GB SSD / Full HD IPS
- HP EliteBook 650 G9 12. generációs i5 / 16GB RAM / 256GB SSD / FHD
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- LG OLED & OLED evo Televíziók -30%
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G3 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest