- Melyik tápegységet vegyem?
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Vezetékes FEJhallgatók
- Fujifilm X
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bluetooth hangszórók
- Azonnali fotós kérdések órája
- Raspberry Pi
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Az esp board be van forrasztva az alaplapba? Ha nem, akkor húzd ki és úgy is futtasd a tesztet, lehet, hogy maga a board hibás vagy ott lett vmi rosszul forrasztva.
Ha be van forrasztva, akkor nézz be a két lap közé, valószínű megfolyt valahol az ón.Multiméter nélkül hogy lehet bármit is csinálni, ami elektronika?
-
Nah, jó kis thread lett belőle
-
válasz
ViZion #23505 üzenetére
Nézd, ez nem az én dolgom, én csak hoztam egy konteót
De mivel dedikáltan IoT eszközökbe van szánva a chip, rengeteg olyan cuccba is bekerülhet, amihez akár az utcáról is hozzá lehet férni, nem feltétlenül távolról, a neten át. És sokan ezeket mindenféle alapvető külső védelem (pl. router tűzfal) nélkül használják, kiengedik direktben a netre, stb.
Évek óta köztudott, hogy a nem kellőképpen, vagy egyáltalán nem védett IoT cuccok micsoda sebezhetőséget hordoznak.
-
válasz
Postas99 #23503 üzenetére
a hacker közösség "white,gray,black" egy része aki ezt a device-t használja sérülékenység vizsgálatra is.
Nem hiszem, hogy kizárná egyik a másikat. Windows alól is lehet másik Windows gépet törni.
túl nagy presztizsveszteség lenne a cégnek
Elképzelhető, ha bután csinálják. De csak azt tudom mondani, hogy ami kínai fejlesztés, ott simán előfordulhat olyan kormányzati igény, hogy mindenhez legyen pótkulcs... -
Az Espressif kínai cég, nem? Legyen nyugodt mindenki, egész biztosan van benne backdoor.
-
válasz
Cheesy #23488 üzenetére
Arduino UNO-nál működik az a trükk, hogy ha a reset lábát folyamatosan földre kötöd (nem engeded elindulni/működni az ATMEGA chipet) akkor az onboard usb-ttl chipet tudod használni más célra, a tx-rx lábakra kötheted a modemet. Ez nem tudom működne-e ESP32-vel. Ha van rajta külön usb-ttl chip és nem valamelyik újabb fajta ESP32, ami már saját maga kezeli az usb-t, akkor esetleg igen.
-
-
válasz
kemcso #23405 üzenetére
Szerintem akkor csak az lehet, hogy a hosszabb kábel antennaként működik és összeszedi a kapcsoláskor a szikra keltette zavart... UTP kábel helyett mondjuk árnyékolt fülhallgató kábellel talán ki lehetne küszöbölni, de én a kisebb ellenállás irányába mozdulnék és közelebb vinném a kontrollert a kijelzőhöz...
Még valami beugrott: ferrit gyöngy mint zavarszűrő? A kijelző vezetékeit átfűzni rajta.
-
válasz
kemcso #23396 üzenetére
Lehet, hogy le lett már írva, csak sok a hozzászólás: a relé modulnál van olyan lehetőség, hogy csak az opto rész gnd-jét közösíted, a relé többi része független tápon marad? Nem láttam még azt a relé modult, jó lenne róla fotót, adatlapot látni.
Miért is nem tudod a kijelzőt a kontrollerhez közelebb tenni?
-
válasz
kemcso #23366 üzenetére
Mekkora kellene (chatgpt azt javasolta, hogy 100nF kerámia kondenzátor +1000µF – 2200µF elektrolit kondenzátor (low ESR, alacsony impedanciájú)) ?
Igen, az jó lesz. Az értéke nem kardinális kérdés, ekkora terhelés esetén szerintem a low ESR sem fontos. Ha a méret számít, keress 6V-osból 1000µF körülit, bár hobbielektronika boltok ritkán tartanak ilyet készleten.
-
válasz
tibi-d #23296 üzenetére
Features
• Low-voltage and Standard-voltage Operation
– 2.7 (VCC = 2.7V to 5.5V)
– 1.8 (VCC = 1.8V to 3.6V)
• Internally Organized 16,384 x 8 and 32,768 x 8
• Two-wire Serial Interface
• Schmitt Trigger, Filtered Inputs for Noise Suppression
• Bidirectional Data Transfer Protocol
• 1 MHz (5V), 400 kHz (2.7V, 2.5V) and 100 kHz (1.8V) CompatibilityAz adatlapja alapján támogatja a kisebb feszültséget is, kisebb sebesség mellett. Lehet szintillesztő nélkül is működik, kisebb i2c sebességen.
A két adatlábon kívül azért lenne jó tudni a kapcsolás többi részét, mert sok egyéb probléma is lehet, ami miatt nem működik.
Ennél többet nem fogok tudni hozzátenni, sajnos nincs tapasztalatom se eeprom-okkal, se DUE lappal.
-
válasz
Postas99 #23289 üzenetére
De, igazából az érdekelt, hogy mivel alakítja hanggá a szöveget, a Google TTS-t használom (telefonon). Most nincs kedvem belemászni a library-be, de gondolom neten keresztül működik, nem a board-on történik a konverzió.
Jó tudni, hogy van ilyen, lehet csinálok belőle valamit. -
válasz
vargalex #23247 üzenetére
Egy LED izzó esetében az is elég, ha a nulla vezeték párhuzamosan fut egy csőben a fázissal egy hosszabb szakaszon. A vezetéknek és az izzóban lévő alkatrészeknek együtt van akkora parazita kapacitása, hogy a közeli vezeték általi indukcióval együtt megtáplálja a LED-et.
Remélem a szaxerűtlen leírásomból átmegy a lényeg -
válasz
gordonfreemN #23203 üzenetére
TB6612FNG kis tápfeszültségen nagyon jól teljesít, nekem is jó tapasztalataim vannak vele. Pont ilyenekre találták ki.
-
válasz
gordonfreemN #23192 üzenetére
Ha jól értem, amit szeretnél, akkor igen.
-
válasz
gerlinger #23161 üzenetére
Figyelj, ami információd van, azt itt a topikban oszd meg! Töltsd fel a képet és linkeld be a weboldalt, ahol a két modul összekötését találtad. Amúgy nem valószínű, hogy én ebben segíteni tudok, de elég sok itt az egy topikra jutó okos emberek száma, hátha együtt össze tudunk hozni valamit.
-
-
válasz
gerlinger #23133 üzenetére
Nagyon jó elképzelés, de kezdőként ez elég húzós feladat lesz.
Használd a keresőt ebben a topikban, mert emlékszem, hogy valaki épített már ebben a topikban GPS-es etetőhajót, de nem emlékszem, hogy sikerült-e. Vele kéne felvenni a kapcsolatot, és esetleg elkérni a kódot.Esetleg - bár ebben a topikban ez szentségtörés
- arduino nélkül, egy GPS-es telefont tenni a hajóra, mobilnettel (vagy osztott wifivel, távolság függvényében) és annak a pozícióját követni a saját telefonodon, Google maps-el vagy vmi hasonló appal?
-
válasz
ViZion #23135 üzenetére
vettem festéket, beledobtam az ecsetet, valaki kitudná festeni a házat? ui. létrát is hozz
Nálunk kb. szó szerint ez történt. Egy festő barátomat megkérte a feleségem bútort szállítani, de ha már itt van, pont vettem festéket, fesd már ki a gyerekszobát.
Létra végül nem kellett... -
válasz
Wolfram #23087 üzenetére
A 28BYJ-48 belső áttételes, emiatt nem tudod gyorsan forgatni, cserébe kis feszültségen is viszonylag nagy nyomatékot tud kifejteni. Ráadásul ha jól emlékszem, nem is egész számú step esik egy teljes körre, szóval valamelyik NEMA stepper kell neked egy normális stepper driverrel.
-
válasz
ratkaics #22970 üzenetére
Lehet azt G szenzorral is, de mikrofonnal szerintem egyszerűbb.
Kell egy piezo mikrofon (~200Ft), az bírja a rázkódást, extrémebb meleget (motortérben). Kell hozzá egy erősítő / impedanciaváltó / aluláteresztő szűrő fokozat, ami 1db opamp + pár dióda+ellenállás+kondenzátor (max 1000Ft, ha mindent a sarki hobbielektronika boltból veszel
) és már csak számolni kell az impulzusokat.
-
válasz
.-..-. #22945 üzenetére
Hát az egyik verzió az onboard regulátor (a fűtős
) használata 5V boost konverter mellett, ez a pazarlós, de bevált, stabil megoldás.
A másik a 3.3V boost-buck konverter, aminek szintén nem nagyon megy a hatásfoka 80% fölé, inkább 70% az is.
Aztán van olyan is, hogy egy low drop regulátort kötni a pucér cellára, hátránya, hogy nem tudod a teljes töltést kivenni.
Talán a legjobb megoldás a 2S li cella + egy jó hatásfokú buck konverter, azzal 90% vagy afölötti hatásfokot is el lehet érni.Az AVR-ek ilyen szempontból egyszerűbbek, mert az 5V chipek 6V-3V közt simán elketyegnek minden konverzió nélkül (más kérdés, hogy a rájuk között perifériák annyira nem). Az ESP flash része viszont 3,6V fölött sajnos megsül, így azzal nem érdemes kísérletezni.
-
válasz
JulianSinulf #22937 üzenetére
Ilyen értelemben a #define és a const uint8_t közt nincs különbség, ha jól tudom, egyik sem használ RAM-ot.
uint8_t igen, csak 1byte-ot foglal, de ha nem dolgozol nagy mennyiségű adattal (tömbök) akkor nem igazán kell vele ilyen szempontból foglalkozni. Persze nem árt megszokni, hogy az ember ne pazaroljon, ha nem muszáj. -
válasz
JulianSinulf #22935 üzenetére
Mi az a
cont
?Azért jó a #define, mert ha szeretnél változtatni a bekötésen, utólag, akkor csak egy helyen, a program elején kell megváltoztatni a lábat. Ráadásul a #define nem használ RAM-ot.
A LED kapcsolás: korábban írtam a low side vezérlést, egyszerűbb, olcsóbb és problémamentesebb, mint a high side. Ráadásul ha közvetlenül kötsz egy ledet egy kontroller kimenetére, akkor az sink módban több áramot tud általában (károsodás nélkül) elviselni, mint source módban. Egy esp8266 esetében például 20mA vs. 8mA, ha jól emlékszem.
-
válasz
JulianSinulf #22919 üzenetére
De ott van a sütőelektronika, ahol a reléket ugyanígy kapcsolják. A 9V vagy épp 24 V a relé egyik lábán, majd egy illesztő IC segítségével a uC kapcsolja a földet a másikra
Na ezt pont tudom miért van. Ez a low side switch, [link]
A mikrokontroller általában 3-5V-ot képes kapcsolni, high side esetében viszont a fet teljes nyitásához a gate-et táp feszültségre kéne kapcsolni (9-24V) ami csak egy másik fet segítségével lenne lehetséges.Azt hiszem high side vezérlést csak az autókban használnak, valamiért ott az a biztonságos. /Fixme
szerk.:
Megkérdeztem a ChatGPT-t erről a témáról, ezt írta:A nyomógombbal történő vezérlésnél az egyik legelterjedtebb megoldás az, hogy a bemenetet egy felhúzó (pull-up) ellenállással a magas jelszintre húzzák, és a gomb megnyomásával a bemenetet a földre kapcsolják. Ennek a megoldásnak több gyakorlati oka van:
Zajkezelés és stabilitás: A földre húzás (pull-down) kevésbé hatékony a zajokkal szemben, mert a digitális bemenetek érzékenyebbek a zavarokra magas jelszint esetén. A földre húzott bemenet jobban ki van téve a zajoknak és elektromos zavaroknak, amelyek véletlenül "magas" állapotba hozhatják. Egy felhúzott bemenet viszont stabilan magas jelszinten marad, és a földre kapcsolás kevésbé hajlamos véletlen átváltásra, mivel a logikai "0" (föld) egy határozottan alacsony feszültségszintet jelent.
Bemeneti ellenállás és áramfelvétel: A CMOS és TTL áramkörök bemeneti áramfelvétele jellemzően alacsonyabb, amikor a bemenet földre van kapcsolva. Ha a bemenetet a tápfeszültségre zárnánk (pull-down ellenállás), akkor nagyobb áram folyhatna át a bemeneten a táp és a föld között, ami növelné az áramfelvételt.
Egyszerűbb felépítés: Számos digitális eszközbe beépített felhúzó (pull-up) ellenállás található, ami megkönnyíti a tervezést, mivel nem kell külső ellenállásokat alkalmazni. Ezek az ellenállások már elő vannak készítve a bemenet stabil magas szinten tartására.
Mechanikai stabilitás: A kapcsolók, nyomógombok és egyéb mechanikai eszközök gyakran bizonytalanok a zárás pillanatában, és visszapattanás (bounce) léphet fel. A földre kapcsolás esetén ez kevésbé okoz hibás jelzéseket, mert a bemenet egyszerűen nullára kapcsol, és a digitális rendszer könnyebben kezelheti a visszapattanás okozta zajokat.
Összességében tehát a földre kapcsolásos megoldás azért terjedt el, mert zaj- és mechanikai szempontból stabilabb, egyszerűbb és kevesebb áramot fogyaszt, különösen a CMOS technológiájú áramkörök esetében.
-
válasz
JulianSinulf #22914 üzenetére
Érdekelne, hogy ez miért jobb megoldás, mint egyszerűen a gombbal tápra húzni a bemenetet, ami aktivál egy parancsot?
Igazából nem tudom miért ez a
fordított
logika terjedt el, de ez ilyende facto
szabvány megoldás, mindenki ezt használja, ha gombokat akarsz vezérelni, egy ismeretlen eszköz esetében, 99,9%, hogy ott is földre húzza a nyomógomb a bemenetet. Ez így volt már a C64 joystick portnál is 40 éveHa valaki esetleg tudja a miértjét, írja már le, én is kíváncsi vagyok!
-
válasz
Zsmester89 #22894 üzenetére
Úristen de menő
Aki ezt így kitalálta, annak
-
válasz
.-..-. #22866 üzenetére
Viszont egyáltalán nincs az usb listában az esp32.
De nem is csoda, mivel nem tudom átrakni flash/download módba.De, akkor is meg kellene jelennie az usb listában, legalább mint ismeretlen eszköz, mert bármi is van magán az ESP-n, van a board-on egy uart eszköz, ami akkor is kommunikál a dróton, ha nincs mögötte semmi. Windows-on legalábbis mindenképp megjelenik. Nézd meg egy windows-os gépen is, ha még nem tetted.
Az az érzésem, hogy az usb porttal, illetve magával az uart chippel van gond, próbáld a külső eszközt rákötni.
Esetleg az usb portot próbáld megtisztítani. 🤔 -
válasz
.-..-. #22864 üzenetére
Nincs külső usb-uart eszközöd, amivel meg lehetne kerülni a board-ra integrált uart chipet?
A géped nem változott az utolsó feltöltés óta? Biztos, hogy telepítve van a szükséges driver (pl. ch340)? Egyáltalán milyen uart chip van rajta?
Nincs semmi se kötve-forrasztva a lapra? Ha a pineket ráforrasztottad, nem folyt meg az ón valahol és csinált rövidzárlatot? -
válasz
.-..-. #22862 üzenetére
Szia!
Én a helyedben először is kipróbálnám másik kábellel, és az összes usb porton, ami a gépen van. Olyan szerintem nincs, hogy a feltöltött program miatt ne kerülne flash módba, de ha mégis, akkor gépre dugás előtt próbáld meg a gpio 0-t földre húzni, ezzel kézzel teszed boot módba.
Muszáj megkérdeznem: te hogy ejted a neved, kedves .-..-.?
-
válasz
Undoroid #22849 üzenetére
Nekem még nem jutott eszembe, de érdekes ötlet.
Bár az ilyen komplex kódok írásával kapcsolatban nincs jó tapasztalat az AI-al, és egy hibátlan szintaktikával, de rossz logikával megírt driver nem biztos, hogy nagy segítség lenne.Mindenképp írd meg, ha jutsz vele valamire.
-
-
válasz
allein #22814 üzenetére
Nem értem pontosan mi a kérdés. Az ESP GND és DATA pin-jét kell a LED szalaggal összekötni, a képen látható módon, de erről a tápról el tudod látni a LED szalagot és az ESP-t is, természetesen Y kábellel, tehát a táp külön-külön megy a két eszközhöz, véletlenül se az ESP-n keresztül kapja a LED szalag a tápot. Vagyis ha így szeretnéd tápolni az ESP-t, akkor nem 2, hanem 3 felé kell a tápot ágaztatni.
Az utolsó mondat nem tudom milyen nyelven íródottszerk.:
Most néztem meg a linkelt eszközt, a kollégának igaza van, nem tudom mi lehet ezen 30$, talán minden egyben van, nem neked kell összedrótozni mindent. -
válasz
kemcso #22791 üzenetére
Így jó, igen.
A kijelző vezetékét cseréld valami árnyékoltra, az is lehet megoldja. Esetleg köss egy-egy 10k - 4,7k közötti ellenállást (két egyformát) párhuzamosan a gyári 4,7k-val (vcc-sda és vcc-scl közé), ezáltal nagyobb áramok fognak szaladgálni a vezetéken és jobban tolerálja a zavart.
Még 1 dolog eszembe jutott: mennyire vékony a kijelző kábele? Nem esik rajta túl nagy feszültség, és emiatt bizonytalanná válik a működése? Mérj már feszültséget a kijelző felőli végén a kábelnek működés közben.Soros port helyett esetleg még megpróbálhatnád a kijelzőt egy egész rövid kanócra kötni.
-
válasz
kemcso #22787 üzenetére
A relén látszik szépen a négy dióda.
Ja, igen, a szenzor nem i2c. A kijelzőn meg szerintem lennie kell gyárilag, mérd ki műszerrel a VCC és az sda közt, 4,7k körül kell mérned. A VCC és scl közt ugyanúgy.
Nekem az exception az exception, ha a programkód hal meg akkor azt kezelnie kell(ene)
Kivéve, hogy itt maga a CPU akad ki, a hardveres i2c hibája miatt. De lehet rosszul gondolom.
Tényleg próbáld ki kijelző nélkül, és akkor egyértelműen kiderül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- World of Tanks - MMO
- Formula-1
- Autós topik
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Garmin Fenix 8 Amoled 51mm Sapphire Carbon Gray DLC - Használt, karcmentes
- Nitro ANV15-51 15.6" FHD IPS i5-13420H RTX 4050 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv gar
- Apple iPhone SE 2020 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- iPad Pro 11 gen 2 + magic keyboard magyar makulátlan új állapot
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- Egyedi ékszerdobozka
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest