- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
JulianSinulf
őstag
válasz
kesztió #14625 üzenetére
A ház, amiben lakom, 2006-ban épült.
A falakon van egy doboz, rajtuk egy nagy tekerő, amin a beállítani kívánt értékek vannak.
Emellett tartalmaznak egy LED-et, ami jelzi, ha épp bekapcsolta a termosztát a fűtést.
Ennél minimalistább már nem is lehetne szerintem. A feladatát ellátja. -
JulianSinulf
őstag
válasz
kesztió #14617 üzenetére
Köszi!
Így már érthető.
Viszont, ha csak a relatív hőmérséklet a lényeg, akkor értelmét veszti az alvó/wifi módos problémád és teljesen fölösleges a referenciahőmérő is.
Hiszen érzés után mész és nem tényleges értékek után.
Vagyis, ha az ESP folyamatosan megy és tartja a kapcsolatot a wifi routerrel, akkor talán még egy konstans melegedést is produkál, ami bár eltolja a szenzor által mért "szoba" hőmérsékletet, de ez ugye nem is lényeg. Ha nem lenne elég konstans, akkor meg kell oldani, hogy az legyen. Egyenletes terhelés mellett egyenletes lesz a hőleadása is.Valamint, ha a termosztáton átjár a levegő - másképp nem lenne képes mérni a szoba hőmérsékletét - és a komfortérzésnek ennyire fontos a tizedhőmérséklet (teljes mértékben elhiszem, csak én nem követem tizedpontosan a magam számára, de 1-2 fok különbséget észreveszek), akkor nagyon meg kell választani a helyét. Hiszen az értéket a lakásban járkálva már el lehet tolni, emellett adott esetben az sem mindegy, hogy épp milyen idő van kint. Akármennyire is le legyen szigetelve a ház, a nyílászáróknál akkor is más értékek lesznek, amik már eleve légmozgást generálhatnak a helyiségben.
De ez majd talán egy későbbi probléma lesz. Vagy lehet, hogy nem lesz, csak én gondolom túl. -
dew28
aktív tag
válasz
kesztió #14615 üzenetére
Apropó, nyitottablak-detektálást is szeretnék. Szerintetek erre van okosabb ötlet, mint az, hogy ha víz kering, és ennek ellenére hirtelen esik a hőmérséklet, akkor ki kell kapcsolni a termosztátot addig, amíg nem kezd megint lassan melegedni a levegő (a meleg padló miatt), vagy egyszerűen csak mondjuk 5-10 perc múlva?
A tado asszem 10 perc mulva kapcsolja vissza, es 0.2C hirtelen esesnel erzekeli.
Az okosabb otlet a kesobbi automatizalasi rendszerbe kotott ablaknyitas-erzekelokhm. amugy w.
#14614 aryes
Most írta a kolléga, hogy márpedig ilyet nem lehet kapni.
#14596:
"EGYETLEN okos termosztát sincs a piacon, amelyik legalább ±0,2°C-t tudjon és bele legyen építve a 230V-os adapter"
Egyébként: wifis elemről?
Wifist is lattam mar elemes/akkusat, bar jellemzoen kinait,
altalaban inkabb mas atviteli modot talalnak ra - halistennek.A geolokaciora:
Ha es amennyiben sztenderd 8-16ig munkam lenne, es nem 16km-rre laknek, akkor biztos egyszerubb lenne, igy viszont havi szinten 12-17%-ot meg tudok sporolni a tado elotti korszakhoz kepest. (Ket szintes haz, minden szobaban motoros radiator-szelep ami kepes termosztatkent viselkedni)És ez hogy segít az elektroszmogon?
Amit nem latok az nincs -
Janos250
őstag
válasz
kesztió #14613 üzenetére
Én direkt előkerestem valamelyik nap a ládafiából egy régebbről megmaradt SHT35-öt, és ugyanúgy mászkált az érték, ahogy ide-oda helyeztem, sőt ugyanazon a helyen is, ahogy mozgott a levegő. Csak lassabban, mert az SHT35 -nek nagy a tehetlensége a jó nagy kockája miatt.
-
válasz
kesztió #14615 üzenetére
Most jól leírtad a PID szabályozás lényegét. Ez jócskán túlmutat az egytized fokos hiszterézisen.
Ilyen formában a szobatermosztát, mint olyan, teljesen ki is hagyható a rendszerből, nincs is szükség rá, csak egy hőmérőre, arra is csak a visszajelzés miatt. A fűtés kimenő és visszatérő ága közti hőmérsékletkülönbségből ki lehet számolni a szoba hőmérsékletét.
Szép feladat. -
gyapo11
őstag
válasz
kesztió #14602 üzenetére
Kereskedelmi termékbe nehézkes, de ha én ilyet csinálnék, először lemérném a házat a fűtéssel. Kinti hőfok, benti hőfok, ráküldöm a fűtést és mérem a hőfokot a helyiségben, leállítom a fűtést és mérem tovább, hogy mennyivel szalad túl. Ugyanezt a hűléssel is, és ezután ha 20 fokra állítom, akkor az nem fog lengeni, mert előbb kapcsolom be és előbb kapcsolom ki. A termosztátnak az a baja, hogy akkor jelez, amikor már elérte a hőfok a beállítottat+hiszterézis. Kell tudnom a kinti és benti hőfokot, az elvárt hőfokot, és erre nagyon szépen rá lehet állítani lengésmentesre, ha meg még tanulni is tud, akkor pár év alatt mindenféle hőfokra tudni fogja hogy mikor és mennyit kell odapörkölni.
Tehát igazából nem is termosztát kell csak hőmérők, és a központi vezérlő fogja eldönteni, hogy mikor kell be- és kikapcsolni a kazánt, állítgatni a szobákba menő fűtést. -
JulianSinulf
őstag
válasz
kesztió #14606 üzenetére
Nem értek egy dolgot:
A referenciahőmérő hitelesített darab? Csak, mert én nemrég vettem vagy 10 darab DHT22-est, illetve egy másik fajtát is. Páratartalmat akartam velük mérni. Hőfokokban is van némi eltérés közöttük, úgy, hogy egymás mellett vannak, páratartalomban meg elég nagy az eltérés, így egyelőre pihentetve vannak.
Nemrég vettem egy Lidl-ős 3 külső hőmérős szettet. Egymás közvetlen közelében volt a főegység a 3 külsővel. Ezek közül kettő külső mérte pont ugyanazt a hőfokot, a többiek mást mértek. Páratartalomba itt is voltak eltérések.
Nem tudom, mit higgyek.A villanyszerelőnek szerintem mindegy, hogy milyen kábelt húz a csatornába. Nem egy hálókábelt behúztam egyik munkahelyemen és villanyt mi nem is szereltünk. Da a csatornákat villanyszerelők rakták a falba.
A mostani albiban padlófűtés van. A falon sima analóg termosztát. Egyes számok akkorák rajta, hogy a csíkok közötti résnél nagyobb helyet foglalnak el.
Beállítom a 20-as szám 2-es számjegyének közepére, és most olyan 21-22 fok körül van a lakásban. De ez attól is függ, hogy épp melyik hőmérőt nézem. És, hogy hol van a hőmérő. Az ablakban pl. 19,5 fok, míg átellenben a falnál 21,9. És ezen egy atompontos termosztát sem segítene.
A lényeg, hogy mi jól érezzük magunkat.
A padlófűtést ellátó tárolóban 40-50 fok körüli a víz. Ha épp megy is az egyik helyiségben a fűtés, minimálisan érezni lábbal. Mindenhol járólap, így jellemzően papucs van rajtunk, de néha kíváncsiságból ráállok. Ahol vélhetőleg elmegy a cső, ott meleg. Mellette már nem túl jó állni.Nem kötözködni akarok, csak szeretném megérteni, hogy miért jó, ha tizedpontosan tudom mérni és állítani a hőmérsékletet.
Hátha valamikor egyszer, egy saját ház építtetésénél szükségem lenne erre az információra. -
dew28
aktív tag
válasz
kesztió #14604 üzenetére
Ha valahol kizarolag padlofutest hasznalsz, ott pont a hiszterezist tudod csokkenteni vele, ha nem 140centis magassagban mered a homersekletet, hanem a padlot, vagy ahhoz kozel eso levegot. ez esetben nyilvan nem a huszoniksz fok kell legyen az elvart homersekleti ertek.
Legalabbis logikusan vegiggondolva. de nem vagyok padlofutes-szakerto, szoval ennek akar az ellenkezoje is igaz lehet. -
Janos250
őstag
válasz
kesztió #14594 üzenetére
Még egy általános megjegyzés, nem csak erre az esetre:
Ahol 230 van, ne 2 szál drót legyen, hanem mindenképp legyen ott a zöldsárga is, mert ha valami érintkezési, stb. zűr miatt elkezdene melegedni a dolog, ha a szigetelt zöldsárga elég közel van elhelyezve , leolvad róla a szigetelés, áthúz, és lemegy a fi relé, még mielőtt kigyulladna az egész. -
Janos250
őstag
válasz
kesztió #14594 üzenetére
"nem találtam olyan lehetőséget eddig, hogy 230V AC → 3.3V DC és elhanyagolható legyen a hőtermelése (90%+ hatásfok)."
https://www.aliexpress.com/item/4000770391588.html -
Janos250
őstag
válasz
kesztió #14567 üzenetére
"aminek megfelelő nyereségű antennával meg lehet növelni a hatósugarát úgy, hogy lefedje az összes hozzá tartozó termosztátot. "
Elvileg az ESP32 antennába préselt energiáját is meg lehet növelni.
Ha jól emlékszem, 78-at kell beírni valahova, de már nem emlékszem, hova. -
dew28
aktív tag
válasz
kesztió #14578 üzenetére
Pusztan azert 100m-rel szamoltam, mert ebbol konnyu vissza osztani a neked kello ertekre.
nyilvan ez folyamatos, kotesek nelkuli vezetekre szamitando, illetve gondolom csillagpontosan van lehuzva minden termosztathoz meno vezetek, es nincsenek felfuzve egymasra.
Meg kell nezned mi az a legrosszabb eset amikor minden led/kijelzo vilagit, eppen meres van, es a wifi is epp dolgozik, tehat mi a teljes terheles, mert egy nem stabil betap a homerseklet meresedre is kihatassal lehet. -
dew28
aktív tag
válasz
kesztió #14567 üzenetére
A termosztátok táplálása pedig azon a két szálon történne, ami eredetileg a relének volt fenntartva. 1,5 mm²-es szabvány világításdrót, teljesen kizárt, hogy akár több 10 m-en is annyi feszültség essen rajta, hogy ne tudja betáplálni a fali termosztátokat. A 230V-os fázis és null pedig marad dísznek.
3.3V 0.2A terhelessel 100m-en 532mV fog esni nagyjabol
0.3A-nel mar 798mV(esp32: Wi-Fi Tx 13dBm~21dBm = 160~260mA)
-
its_grandpa
tag
válasz
kesztió #14558 üzenetére
Ebben a témában utoljára:
Folyamatosan változó üzemi körülményeket generálsz a sleep-el.
Elaltatod - lehül, felébreszted - felmelegszik és ezzel nem tudsz mit kezdeni.
Ha nem altatnád és mindig 42.89764 és 48.7831 fok között lenne a hőmérséklet akkor 1% pontosságú NTC/PTC-vel kompenzálva talán egy tizedes pontosságon belül tarthatnád az "alien keltetődet". Ez egy szoba termosztát, az emberi test hőérzete jelentősen függ a pára tartalomtól is. [Érdekesség]
-
its_grandpa
tag
válasz
kesztió #14554 üzenetére
Amit írtál a ..
#14493 kesztió
Direkt 3,3V-ot kap, nem használom a Wemos D1 mini ESP32 beépített tápját (még csak az hiányozna :DD ). A transzformátor ugyancsak a szerelődobozban van de jó mélyen, és be lesz „falazva” PUR-habbal.
Ha tényleg ez a megoldásod, minek a bármilyen sleep ? Mert akku esetén még megértenem de így ? -
its_grandpa
tag
válasz
kesztió #14551 üzenetére
Az én infóm szerint az ESP belső hőmérő funkciója 2019 óta deprecated mert annyi chip verzió született, ezzel ma szerintem már nem tudsz mérni. Amennyiben 1%-os eszközökkel dolgozol nem kell termosztátonként mérni csak a delta táblázatot másolni.
Változatlanul nem értem (#14552), hogy ha fix tápegységed van miért altatod az ESP-t. -
its_grandpa
tag
válasz
kesztió #14548 üzenetére
its_grandpa #14540-ben:
Nem az SHT35 cseréjére utaltam, hanem arra, hogy mérd az eszközöd hőmérsékletét, ahelyett, hogy hűtőbordát akasztanál rá.Az ESP32-nek lehet maximalizálni a CPU freq-jét (80 Mhz-ig).
Esetleg megpróbálhatnád a kódodból, bár tovább fog tartani a kommunikáció viszont nem fog pörögni.
https://docs.espressif.com/projects/esp-idf/en/latest/esp32/api-reference/system/power_management.html -
válasz
kesztió #14545 üzenetére
Még mindig azt mondom, hogy próbáld ki, hogy a percenkénti ébresztés mennyivel viszi el a mérést. Ha kereskedelmi terméket szeretnél csinálni, annak hülyeállónak kell lennie, a legtöbb júzernek az is gondot okoz, ha meg kell változtatni a router default jelszavát, nemhogy átkonfigurálja a routert a WMM Power Save mode bekapcsolásához.
-
onagyi
csendes tag
válasz
kesztió #14510 üzenetére
Szia!
Ha az ESPNOW-t használod nem kell feljelentkezni a routerre, tehát ha altatod azután sem kell. Igaz így azESP32-k egymással kommunikálnak MAC cím alapján, router nélkül.
Minden "kapcsolód" elküldi az adatait egy központi ESP32-nek, ami aztán tovább feldolgozza.
https://randomnerdtutorials.com-on találsz hozzá mintapéldákat is.
Nagy István -
its_grandpa
tag
válasz
kesztió #14539 üzenetére
aryes #14524 Ez jó volt :)
Lehet én hagynám a fenébe az átalakítást hűtőbordával+szigeteléssel.
Megoldható egy NTC és ellenállás osztóval az ADC lábra, 1 % pontosságú NTC 10 darabtól 70 huf, az ellenállás meg fillérek. Szépen megírod a kódot, kompenzálz az ESP chip aktuális hőmérsékletével, átlagolsz, satöbbi.
Egy tizedes pontosság szerintem elég, a gyári termosztátok hőmérséklet mérési pontossága ±0,5°C. -
válasz
kesztió #14535 üzenetére
lehet, hogy ipari termék is lesz belőle
Hát akkor szerintem próbáld meg a percenkénti kommunikációt + MQTT vagy más elterjedt smart home protokoll integrációt, mert akkor nem kell külön szervert is csinálnod a rendszerhez, fel lehet pattintani a már esetlegesen meglévő MQTT brókerre. A szabványos dolgokat mindig könnyebb eladni.
Az ESP8266 nem termelne kevesebb hőt? 1 magos CPU, talán kisebb órajel... Ugye azért vetetted el, mert kevés az I/O lába?
-
Tankblock
aktív tag
válasz
kesztió #14531 üzenetére
300+ nm betonházban felejtsd el a Wifis megoldást, ha saját a ház.
Köss be fixen UTP kábelt mindenhova, majd POE kaptál powert, MQTT meg mehet a kommunikáció. Kevesebb lesz vele hosszútávon a gond.
Nem szórod tele a házat pluszban Wifi jellel.Vagy Nordic chipek hada Bluetooth MESH, vagy 433 MHZ adó vevővel láttam MESH hálót.
-
Janos250
őstag
válasz
kesztió #14531 üzenetére
Néhány megjegyzés:
"billeg az utolsó tizedes jegy"
Billeg ott néhány tized mindenképp. Most, az asztalon lehet,
hogy tartja tized fok pontossággal az értéket, de a falon biztosan nem fogja. Egy helyiségben mindig van hőveszteség. Ha nem volna, nem kellene fűteni. Így mindenképpen vannak hidegebb felületek: fal, ajtó, ablak, mennyezet, padló, stb. Biztosan van légáramlás is, ami bizony bekavar. Ha elmész a szenzor előtt lesz akkora légáramlás,
hogy pár tizedet biztosan mozdul. Vagy elmegy alatta a kutya, vagy a macska.Az ESP32 WiFi jele nem éppen erős. Ha routerrel tartja a kapcsolatot, az kiegyenlíti, de egymás között már gyengébb. Hogy is működnek ezek? Hogy megy egy adatcsomag átvitele?
Az adó összekészít egy csomagot, és beleírja a cél címét, ami a MAC cím. Egy borítékba berakja a csomagot, és ráírja a címet.
Aztán ezt a csomagot belekiabálja az éterbe (vagy a madzagra) azzal a logikával, hogy "itt egy levél, kapdossátok el, és akinek a címe van benne az használja, a többi dobja el!" És így tesznek. Ez az alap, minden forgalom alapszintje ez. Erre az ESP-n az ESP-NOW van. Nem kell semmi általános szabályt követni, mert egyedi. Ennél lentebb nem lehet menni, a dolgok lényege miatt. Ilyenkor nem kell se WiFi AP, se semmi. A fogadó ESP-nek persze fogadó állapotban kell lenni.Magasabb szint, ha IP szinten kommunikálsz. Ebben az esetben mindenképpen a WiFi AP-hoz kell küldeni a csomagot, mert ő tudja, hogy ki van bejelentkezve, azaz ki jogosult, és a bejelentkezetteknek mi az IP címük, és ahhoz milyen MAC cím tartozik, mert az alap továbbra is az, hogy a csomagot MAC cím alapján küldözgetik, de már bele van csomagolva az IP cím is. Ezért neked is bejelentkezve kell lenni az adott hálózatra, közvetlenül nem tudsz állomásra küldeni csomagot.
(A madzagosnál némileg másként megy, mert a "mask" alapján eldöntöd, hogy azon a madzagon lóg-e, amin te is. Ha igen, akkor bekiabálsz a madzagra, hogy helló fiúk, akinek ez az IP címe,
az küldje el nekem a MAC címét, hogy tudjak neki levelet küldeni. Mert ott is MAC cím alapján történik a forgalom. Ha nem egyazon madzagon vagytok a címzettel, akkor küldöd a gateway-nek, aki tudja, hogy melyik kapu a kijárat a világ felé, és arra küldi tovább, sorsára bízva.)
Az IP szinten két módon kommunikálhatsz:
UDP: hasonló az alap szinthez. Beleírod a csomagba az IP-t, és szintén bekiabálod az éterbe, de a router/AP MAC címével.
Ő erre lecsap, kikeresi a címzett IP-hez tartozó MAC-et, és annak elküldi. Vagy saját maga feldolgozza, ha neki szól. Összesen ennyi a forgalom, nincs se visszajelzés, se semmi. Soha nem tudod meg, hogy megérkezett-e hibátlanul a csomag.TCP: ez a protokoll már tartalmaz visszajelzést is. Ha pl. hibásan érkezett, mert közben más is kornyikált, akkor újraküldést kér, ha meg minden rendben, akkor ezt jelzi vissza. Ez egy picivel több adatforgalom, de biztonságosabb.
Tehát, ha nem ESP-NOW-t akarsz használni, akkor mindenképpen bejelentkezve kell lenni egy WiFi AP-re. Ez nem akkora gond, mert ez a bejelentkezés élve marad egy ideig akkor is, ha nincs forgalom.
Viszont, ha egy másik ESP AP-nak küldesz adatot, akkor bizony fel kell építeni a kapcsolatot. Ez nekem is okozott problémát: netre kapcsolódik egy ESP, WiFi routeren keresztül, ami küldi folyamatosan az adatokat, és valahol máshol szintén WiFi routerhez kapcsolódik a cél állomás ESP AP. Úgy tűnik, hogy talán sikerült lerövidítenem az időt, de ez a projekt egyelőre félre lett téve, majd folytatom. Ha mégse sikerül, akkor átállok UDP-re.
Volt régebben egy másik projekt, ahol egy központi ESP-nek küldözgettek a viágból adatokat, és ő minden bejelentkezettnek tovább küldte. Ott - úgy tűnt - nem volt hosszú késleltetés.Hát, ezek alapján kell eldöntened, hogy mit akarsz.
ESP-NOW-nál gond a távolság.
UDP-nél, TCP-nél valamivel nagyobb forgalom, több idő, több meleg. UDP-nél egy kicsit kevesebb, mint TCP-nél. -
dew28
aktív tag
válasz
kesztió #14520 üzenetére
Bocsanat, de szerintem egy ilyen projektnel az rohejesebb, hogy ha van pl 6 termosztatod esp alapokon, akkor meg x darabot hozza akarsz adni 'szervernek', es amugy meg nem is ertem ezt a koncepciot
ha mar ugyis wifiznek, akkor miert is nem eleg 1 kozponti egyseg?
vagy most akkor mar nem wifin akarunk kommunikalni az alegysegekkel? vagy elvesztettem a fonalat teljesen(?) -
válasz
kesztió #14520 üzenetére
Még egy ötlet a dizájnnal kapcsolatban: az esp-re ragassz egy olyan pici, 1x1cm-es alu hűtőbordát, asszem VGA-kon szokták használni RAM hűtőnek (legutóbb egy számtech boltban kaptam ilyet), a bordák függőlegesen álljanak, ezzel gyorsul a hőleadás és talán a légmozgás is. A hőmérséklet szenzort pedig úgy kellene felszerelni, hogy ne érintkezzen az akril előlappal, mert az is vezetheti a hőt.
-
válasz
kesztió #14520 üzenetére
az az elkerülhetetlenül bosszantó jelenséget fogjuk produkálni, amikor az utolsó tizedesjegy billeg két egymás melletti érték között.
Hát, valóban, ennél rosszabbat el sem tudok képzelni. Emlékszem, gyerekkoromban hetekig nem bírtam aludni éjszaka, mert billegett a tizedesjegy.
Ja, nem.
lesz még egy külön szerverszámítógép, ami a routerhez kapcsolódik, és ami tükrözi az adatokat?
Miért, talán anélkül gondoltad megvalósítani a távirányítást?
Tehát lesz egy mobil alkalmazás, amivel direktben próbálsz kapcsolódni az éppen alvó esp-hez?
-
válasz
kesztió #14515 üzenetére
A 2. teljesen lehetetlen, hogy működőképes koncepció legyen. Arra nem lehet számítani, hogy az RTC pontos lesz (nem az), a szinkronizálás pedig több energiát fog felemészteni, mint amennyit az altatással megspórolsz. És ha mondjuk két hét múlva az egyik kiesik a láncból, mert nem ébred fel időben?
Én egyébként egy 3. lehetőséget választanék: minek 5mp-enként ébreszteni? Aludjon 1 percig az ESP. Mikor felébred, mér egyet, ami talán pontos lesz. Utána felcsatlakozik a kiszolgálóra, lekéri az aktuális parancsot, majd elmegy aludni. Kb. 50mp marad, hogy kihűljön a doboz.
Ha helyben, gombbal van állítgatva, fontos a gyors reakció, de ez a megszakítás miatt garantált is. Távolról pedig nem mindegy, hogy 1 perc múlva kapcsol fűtés vagy 5mp múlva? Milyen gyakran állítja az ember a hőfokot a szobában? Egy évben kétszer? -
válasz
kesztió #14506 üzenetére
Nincs tiszta véletlenül olyan lehetőség a WiFi protokollnál,
De, tiszta véletlenül van.
Fogalmam sincs mi ez pontosan, régebben olvastam itt a topikban erről az esp wifi mesh nevű dologról. A leírásban szerepel a "wifi low power" kifejezés, ami kis fogyasztást jelent, tehát kevesebb melegedést.
anélkül, hogy ténylegesen belépnék passworddal az adott hálózatba?
Nem tudom ezt mennyire gondoltad át, de én biztosan nem kérnék a lakásomba olyan vezeték nélküli eszközt, ami nem jelszóvédett...
-
-
its_grandpa
tag
válasz
kesztió #14502 üzenetére
Ha fix tápod van miért kell bármilyen sleep ? Feleslegesen építed fel, bontod a wifi kapcsolatot ami miatt változik a hőmérséklet és nem tudsz egy "fix" deltát beállítani.
Egyszerűbb lenne ha tudnád, hogy az ESP melegedése miatt mindig n fokkal többet mér az SHT35. Én első menetben megpróbálnám leszigetelni egy EPS/XPS kockával, lásd kép. -
válasz
kesztió #14493 üzenetére
tudsz egy bármilyen ügyetlen rajzot mellékelni, hogy lássam, konkrétabban hogyan gondolod?
Lerajzolni nem tudom, képzelj el egy csövet, benne alul a szenzort, felül az esp-t.
Igazából az is lehet, hogy ha csak megnyitod a dobozt alul és felül, már az is elég légmozgást biztosítana, nem is kellene belül semmit változtatni. Legfeljebb vmi légterelő féleséget, ami irányítja a légmozgást.
A transzformátor ugyancsak a szerelődobozban van de jó mélyen, és be lesz „falazva” PUR-habbal.
Biztos, hogy az esp termeli a meleget, nem a transzformátor? Lehet, hogy a PUR hab önmagában is megoldaná a problémát.
Erről jut eszembe: mi lenne, ha az egész dobozt kifújnád PUR habbal?
Az tuti leszigetelné a szenzort.
-
dew28
aktív tag
válasz
kesztió #14489 üzenetére
A 433 MHz-es kommunikáció rettenetesen elbonyolítaná, főleg, hogy kétirányú kellene, és a vevőantenna csak kompromisszumokkal férne az amúgy is szűk helyre.
LoRa?
+ PCB antenna (gondolom nem 100m-ekben merheto a tavolsag 8 beton falon keresztul)Felreertes ne essek, nem mondom, hogy megoldhatatlan ESP-vel amit szeretnel, de egyreszt en nem tudok ra jo megoldast, masreszt mindig jo, ha van veszterv, mielott vegleg feladnad
#14490 aryes
Az az ötletem, hogy mi lenne, ha a fizikát használnád? Ahelyett a pici lyuk helyett, amin most "kinéz" a szenzor, csinálj egy csatornát: nyisd meg alul és felül az előlapot (a pereme mögött egy vékony, pl. 1x20mm-es hasíték), alakíts ki egy alagutat, amiben alul a szenzor, felül az esp van. Az esp hője felfelé törekszik, ez állandó légmozgást biztosít a csatornában, alulról pedig szívja befelé a szobahőmérsékletű levegőt a szenzoron keresztül.
szvsz ahhoz, hogy ez mukodo kepes legyen, az ESPt majdnem hermetikusan zarni kene a csatornahoz, viszont azon a kis reszen nem fog normalisan szellozni. -
válasz
kesztió #14487 üzenetére
Nagyon szép munka, miben lett ez tervezve? A 3D fájlt el tudod küldeni?
Az érdekel, hogy végülis az esp32 honnan kapja a tápot és milyen modul van beszerelve?
Én is azt akartam írni, amit dew28 kolléga, hogy egyrészt az elhelyezésnél nem mindegy, hogy a hőmérsékletmérő feljebb vagy lejjebb helyezkedik el a "hőforrásnál", de úgy látom, hogy lejjebb van.
Az az ötletem, hogy mi lenne, ha a fizikát használnád? Ahelyett a pici lyuk helyett, amin most "kinéz" a szenzor, csinálj egy csatornát: nyisd meg alul és felül az előlapot (a pereme mögött egy vékony, pl. 1x20mm-es hasíték), alakíts ki egy alagutat, amiben alul a szenzor, felül az esp van. Az esp hője felfelé törekszik, ez állandó légmozgást biztosít a csatornában, alulról pedig szívja befelé a szobahőmérsékletű levegőt a szenzoron keresztül.Egyébként ha máshogy nem tudod megoldani, nem lehet egyszerűen levonni azt az 1-1,5 fokot? Ha állandó ütemben működik az esp, akkor elég kiszámíthatóan állandóan ugyanannyival fogja torzítani a mérést. Lehet, hogy elég lenne egyszer kalibrálni, és onnantól tenné a dolgát. Végülis nem a Pfizer-vakcinát kell őrizni a cuccnak hogy annyira pontosan kelljen mérni.
-
kesztió
aktív tag
válasz
kesztió #14473 üzenetére
Egyelőre nem látok, csak két lehetőséget, mindkettő riasztó.
1. A router által diktált beacon interval ill. DTIM ritmusában ébresztgetni az ESP32-t, hogy ne szakadjon meg a kapcsolat. Ez, ha egyáltalán megoldható, szerintem még mindig túl gyors (fél másodpercenkénti ébresztés a legtöbb router alapbeállításainál).
2. másodperceket várakozni két ébresztés között, de akkor megszakad a kapcsolat, és újrakapcsolódni sokszor ugyancsak másodperceket jelent, tehát nem nyertem semmit, sőt.Kezdek kétségbeesni. Ötletek?
-
kesztió
aktív tag
válasz
kesztió #14115 üzenetére
Az előbbi hozzászólásommal kapcsolatban:
Tegyük fel, hogy megy tudom oldani a szabad kilátást a vevőre. De ez olyan áron, hogy az STX882-es modul antennakimenetére nem forrasztom rá közvetlenül az antennát, hanem ezt egy pár centis NYÁK-vezetékkel elvezetem egy olyan helyre, ahonnan már van kilátás. Ezt gondolom, szabad csinálni, de szeretném, ha egy szaki meg is erősítené. -
its_grandpa
tag
válasz
kesztió #14025 üzenetére
>>3 mm plexin keresztül mintha ott se lennél
OE-TP capacitive touch, 5 db ~ 6$ és ezt ígérik -> Touch distance: less than 6mm (glass acrylic)>>9 drótot kell vezetni
a + - tápot elég egyszer a kezelőlapig elvinni a terved alapján és összekötni a touch-ok tápjait + 3 a vezérléshez = 5 -
Tankblock
aktív tag
-
válasz
kesztió #14006 üzenetére
óvakodni kell, hogy egy szakinak ellentmondj (...) De ha jól értem, ez nem az a hely, ahol ilyen gondok lennének.
A hellyel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni (bár ebben a topikban eddig mindig kulturált volt a légkör), de hogy én nem vagyok szaki, afelől biztosíthatlak.
-
Gergosz2
veterán
válasz
kesztió #13990 üzenetére
Hát van eset hogy a LINT nemtetszését fejezi ki a
//
vagy /* megoldásokra, sőt //-re például errort is dob. Másrészt ha olyan rendszert fejleszt az ember ahol pl a PAL is változik egyes revizióról a másikra akkor kismillió ifdef / ifndef-fel találkozik az ember.A syntax highlight pedig a szerkesztődön múlik, pl Eclipse-ben és Visual Studioóban kb olyanra konfigolod amire akarod.
-
válasz
kesztió #13992 üzenetére
nehogy már ezen kapjunk össze
Dehogynem.Nézd, egy programban nincs helye "inaktív" kódnak! Minden sor, ami egy programban szerepel, vagy kód, vagy megjegyzés.
Két okból teszek inaktívvá kódrészleteket fejlesztés közben:
1. feltételes futás: olyan kód, ami pl. csak a debugginghoz kell. Erre jók a preprocesszor direktívák.2. túlhaladott vagy alternatív megoldás: egy problémára találtam jobb megoldást, de benne hagyom a régi kódot, arra az esetre, ha az új mégsem működne, vagy bármi okból vissza szeretnék térni a régihez. Ez esetben a megjegyzés helytálló kifejezés, vagy hívhatjuk feljegyzésnek is, emlékeztető, mi volt a régi kód. Direkt jó, hogy kiszürkül, mert könnyebben átnézek rajta. Ha mégis kell a syntax highlighting, akkor két mozdulattal törlöm a
/* */
jeleket.Mondj olyan konkrét use-case-t, amire a fenti két megoldás nem alkalmas!
az lenne az igazi, ha megmaradna a syntax highlight, csak halványabban, színes háttérrel stb.
Tessék, egy megoldás, amihez keveset kell pötyögni, ugyan nem lesz színes a háttér, de megmarad a syntax highlight:
if(0){
inaktív kód;
}
Még össze is tudod csukni a blokkot, ha olyan a szerkesztőd. -
válasz
kesztió #13990 üzenetére
Mutass már egy problémát, amit a fenti két megoldással nem lehet megoldani?
Egy nem létező problémára akarsz megoldást találni.lenne még olyan „kikommentelés”, ami pl. megőrizné a syntax higlight-ot
Dehát pont az a lényege a kommentelésnek, hogy kiszürkül. A fenti megoldás megőrzi a syntax higlight-ot. És naná, hogy használják.
lehetőséget nyújtana szelektív find/replace-re
Hogy mi?Érdekes, hogy mindenki kikommentel. Lehet, hogy nem véletlenül?
Persze, hogy nem. Az sem véletlen, hogy nincs külön jelölés programkód kiiktatására.
De ha ez megnyugtat: "kommentelés" helyett mostantól nevezd a
//
meg a/*
jelet "kiiktatás"-nak. Problem solved. -
válasz
kesztió #13988 üzenetére
egy kódrészlet kiiktatása még mindig nem megoldott dolog.
Hogy a viharba ne lenne? Preprocesszor direktívákról még nem hallottál?
#define NEM_KELL_A_KOD
#ifndef NEM_KELL_A_KOD
Kód, ami nem kell
#endifUgye mennyivel egyszerűbb és átláthatóbb? Nem értem, hogy mi a gond a kommenteléssel...
-
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
válasz
kesztió #13979 üzenetére
"Csakhogy az a szaki, akinél NYÁK-okat szoktam készíttetni, nem tud furatot galvanizálni" "Milyen trükköt javasoltok?"
Én pl. ezt tenném, de ez nem azt jelenti, hogy ez másnak is jó, teszem is OFF-ba:
https://easyeda.com/
Néhány nap alatt megcsinálják és ha 5-10-20 darabot rendel az ember
Ha sürgős, a DHL nagyjából 15$-ért hozza be, ha nem sürgős, normál postával 5$ körül bejön. -
válasz
kesztió #13979 üzenetére
tehetnék 1 banisokat [a román lejnek a fillérje] nyák helyett, és arra forraszthatnék
Ennél olcsóbban biztosan nem kapsz érintő kapcsolót.
Ha más megoldás nincs, alakíts ki az előlap belsején pici gödröket a forrasztásoknál, akkor rá fog feküdni. Nem elegáns, de workaroundnak megfelel.direkt a D1 mini megfelelő lábait használom,
Tudj róla, hogy a D1 mini alapvetően ESP8266 alapú, bár láttam, hogy amit linkeltél, azon több láb és ESP32 van, de jól nézd meg, hogy mit veszel aliról.
-
kesztió
aktív tag
válasz
kesztió #13979 üzenetére
A röhej az, hogy ez ideális megoldás lenne, mind méret, mind forma, mind anyag szempontjából. És még csak nem is olyan vészesen drága. Csak fáj a szívem piezo hangszórót pocsékolni ilyen célra…
-
válasz
kesztió #13964 üzenetére
Rajta van ugyan az USB UART modul
v.s.
USB nem kerül a falidobozba
Nemár
Rajta van ugyan az USB UART modul, de vagy nem kér 5V-ot, vagy a 3,3-at nem az 5V-ból állítja elő a lapon, hanem külső 3,3V-ot vár.
Ezt neked kell legyártani, mert kizártnak tartom, hogy bárki valaha is keresett volna ilyen modult, nemhogy tömeggyártásba került volna, mégis mire lenne ez jó?
-
válasz
kesztió #13960 üzenetére
Az, hogy működik 3,3V-on, nem jelenti azt, hogy üzembiztos is lesz. Nincs tapasztalatom SSR relével, de elképzelhetőnek tartom, hogy az adatlapon megadott határértékeken kívül mondjuk nem fog teljesen kinyitni, melegedni fog, esetleg változatos hibákat fog produkálni.
A fehér LED majdnem biztosan működni fog 3,3V-ról, úgysem a szobát akarod megvilágítani vele, de az sem baj, ha nem nyit ki teljesen, háttérvilágításnak amúgy sem kell akkora fényerő. -
válasz
kesztió #13959 üzenetére
A jó isten áldjon meg, hát megint nem tudod eldönteni, hogy mi legyen, minden (is) kell.
Legyen rajta usb, de ne legyen rajta regulátor, azt mégis hogy? Usb-ről 5V-os tápot kap, 3,6V fölött pedig megpusztul a lap. Közben pedig helyszűkére panaszkodsz, de a tűsor+aljzat önmagában ki fogja tölteni a rendelkezésre álló összes teret (nézd meg, milyen magas egy összedugott tűsor+hüvelysor, minimum 1,5cm). A regulátor+usb-uart+usb aljzat miatt pedig a board lesz keresztben hosszabb, mint 6cm. -
Janos250
őstag
válasz
kesztió #13956 üzenetére
Én még nem futottam össze nagyon kicsi ESP32 modullal.
Olyan méretben, mint mondjuk az ESP01M, nemigen fogsz találni.
Olyat meg végképp nem, mint a TYWE2S, mert az tényleg rettentően pici, nagyítóval kell megnézni a hátlapján a csatlakozásokat.
Nem beszélve arról, hogy még a TYWE2S-et se igen lehet kapni sehol.
Javítva: most látom, alibabán van, aki egyesével is hajlandó szállítani.
link -
-
its_grandpa
tag
válasz
kesztió #13947 üzenetére
Design szempontból a nyilas,ledes verzióra szavazok de nem ez a lényeg.
Kezdjünk neki :
#13928 ..a központi egységet leszámítva .. Ugye itt az ESP chip típusára gondolsz, nem más központi egységre ?
...egy 433 MHz-es távirányítót adtak hozzá, amit klónozni fogok,...
Kaptál egy 16 gombos távirányítót ? Az SF R433D-ról nem sok mindent találtam én RFM22 és RXB6 modulokkal kísérleteztem. A 433 dekódolás nem triviális, ASK,FSK,OOK moduláció stb. kérdés mit kaptál a kínaitól. Az ESP-t nem tudtam rávenni (még), hogy együtt működjön az RXB6-al, szintillesztési gond lehet. Ugyanaz a kód arduino nanon hibátlanul fut, ESP-re fordítva,feltöltve meg nem.#13929 Van arra esélyem..... Nincs. Upload módba tudod feltölteni a programot de újra kell indítanod az ESP-t, hogy a programod fusson és debuggolhass.
#13937 ... hótt fölösleges, hogy a ház 16 szerelődobozában egy-egy USB interfész lapuljon
És pont ilyen felesleges, hogy mind a 16-on legyen SF R433D.Elég egy eszköz ami tud 433 Mhz-n kommunikálni. Ezt kell megszólítani, hogy küldje el a n sorszámú üzenetet.
Az eddigi infóid alapján azt gondolom vagy az ESPHome vagy az ESPEasy a te barátod.
Szerezz egy ESP12-t és kezdj el velük barátkozni.Kieg: ha még nem olvastad 433 témában , bitekmindenhol.blog.hu , rflink.nl
-
válasz
kesztió #13941 üzenetére
a másik felén ugye ott van a 3 touch, ami a WIFI-t simán leárnyékolná.
Miért árnyékolná le? Tesztelted?
A kijelző pont ugyanúgy illeszkedik a panelba fejjel lefelé is, a gomboknak meg mindegy. A hőmérsékletszenzort amúgy sem árt hőszigeteléssel alaposan körülpakolni, ha nem a fal hőmérsékletét akarod mérni, hanem a levegőét.
Ha kész lesz, mindenképp tegyél be képet a belsejéről.Amúgy rájöttem, hogy 3 touch buttont 2 digitális pinnel is be tudsz olvasni, feltételezve, hogy egyszerre mindig csak 1 gomb lenyomását kell érzékelni. 1-1 gomb a két pint külön a földre húzza, a harmadik gomb pedig a két pint egyszerre. Utóbbihoz kell 2db dióda is, hogy a két másik gomb ne zavarja egymást.
-
-
válasz
kesztió #13937 üzenetére
Egy észrevételem lenne. Állítsd fejre a lapot, hogy alulra kerüljön a hőmérő! Hogy miért? Írtad az alkatrészek melegedését, mint esetleges problémaforrás. Ha alulra kerülnek a melegedő alkatrészek (feszültség regulátor, maga az esp), a meleg felfelé száll. Bármennyire kevés hőt is termelnek, főleg a regulátor be tud fűteni egy ilyen kis légtérben.
A lábkiosztást kitaláltad már? Az analóg láb ugye tudod, hogy max 1,1V-ot bír el? Úgy tervezd meg a feszültségosztót, hogy semmiképp ne lépje túl ezt az értéket. -
-
válasz
kesztió #13928 üzenetére
Tényleg nem értem, miért nem jó, ahogy szeretném.
Nem úgy érzem, hogy eldöntötted volna, hogy mit szeretnél.
Például nem értem, hogy fogsz programot feltölteni, meg debuggolni úgy, hogy az usb-uart nem képezi a rendszer részét, mivel csak az esp12 lapot építed be.A látványterv nagyon jól néz ki.
A felső "virág" a hőmérő lesz?
-
-
-
its_grandpa
tag
válasz
kesztió #13911 üzenetére
Jó lenne érteni mit is szeretnél építeni, úgy könnyebb
Támogatom aryes #13913-át, mozdulj el I2C irányba, a TM1637 nem az, OLED-et találsz.
Az I2C csapdája, hogy az eszközök címét nem biztos, hogy tudod állítani.Amin van lehetőség az is csak 2. Az OLED kijelző pl. 0x78 vagy 0x7A lehet, tehát 3-at ebből sem lehet (nem igazán jó példa de 3:00 előtt keltem). A megoldás egy PCF8575 IO expander, kapsz 16 quasi-bidirectional input/output pint 2,50 $-ért.
Minek a 433Mhz ha van wifi ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Ipad 10.generáció
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Dell Inspiron 5406 2-in-1i5-1135G7 16GB DDR4 3200 512GB NVME 14" FHD Érintőkijelző W11Pro
- BESZÁMÍTÁS! MSI X470 R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD ROG STRIX RTX 2080 Super 8GB Rampage SHIVA 650W
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M i5 7400 8GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB ZALMAN S3 TG Chieftec 600W
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest