- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Apple MacBook
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Milyen széket vegyek?
- Egérpad topik
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
válasz
Tomika86 #15497 üzenetére
Én így csináltam régebben (nem Nextion mellé, ott az Arduino vezérelte a sokkal egyszerűbb kijelzőt, és egy 'master' kontroller felől kapta az adatokat, de ez lényegtelen):
char msg[64];
char term = 0xFE;
bool firstc = true;
void loop() {
if (Serial.available() > 0) {
uint8_t msgl = Serial.readBytesUntil(term, msg, 64);
if (firstc) {
oled.clear();
firstc = false; }
switch (msg[0]) {
case 0:
page0();
break;
case 1:
page_IRlearn();
break;
// ...
}
}
}
Az is kiderült, hogy jobban járok, ha a teljes vételi 64 byte-os pufferméretet megadom neki, mert különben néha hibázik.
-
Tomika86
senior tag
Most egyenlőre mással küzdök, nem jövök rá miért nem működik ez:
// Soros portról olvasás képernyőszámhoz
if (Serial.available())
{
String indata = Serial.readStringUntil('#');
// Ha "page0" string érkezik
if (indata.indexOf("page0") > -1) {
kepernyo_szam = 0;
}
// Ha "page1" string érkezik
else if(indata.indexOf("page1") > -1) {
kepernyo_szam = 1;
}
// Ha "reset" string érkezik
// Üzemóra törlése
else if (indata.indexOf("reset") > -1)
{
Uzemora_perc = 0;
Uzemora_ora = 0;
EEPROM_writeLong(EEPROM_cim_ora, Uzemora_ora);
EEPROM_writeInt(EEPROM_cim_perc, Uzemora_perc);
}
// Soros portról olvasás értékek beállításához
// Ha "feszmin" string érkezik
else if (indata.indexOf("feszmin") > -1)
{
byte position1 = indata.indexOf("feszmin");
feszmin = indata.substring(0, position1);
alacsony_akkufesz_ertek = feszmin.toFloat();
EEPROM_writeFloat(EEPROM_cim_akkufeszmin, alacsony_akkufesz_ertek);
}
}
if (kepernyo_szam == 0)
{
// Fordulatszám kijelzés
Serial.print(fordulatszam);
}
if (kepernyo_szam == 1)
{
// Üzemóra óra kiírása
Serial.print(Uzemora_perc);
// Üzemóra perc kiírása
Serial.print(Uzemora_ora);
}
}
Igazából simulátorban működik, de a kijelzőn nem.
Nextion editorban, ha átváltok a page1 képernyőre akkor print "page1#" parancsot küld, page0 esetén print "page0#"
de a kepernyo_szam valtozo 0 értéken marad.
Az üzemóra nullázás se működik.
Most itt kiszedtem a felesleget, de az elvet rontom el gondolom.Ha kiszedem a képernyő szám feltételt akkor működik, de feleslegesen nem akarok adatot küldeni a kijelzőre, csak azokat ami azon a képernyőn van.
Köszönöm a segítséget!
-
And
veterán
válasz
Tomika86 #15495 üzenetére
Többféle lehetőséged is van, de mind kerülőutas. Az első, amit a #15224-ben volt említve (temp változós megoldás). A másik, hogy a numerikus pad bekapcsolása létrehoz egy zárolt képernyőt keybdB néven, ezt unlock-kal felnyitod, és az "OK" gomb megnyomásához írsz egy rövid szkriptet, ami elküld valamit. Ennek hátránya, hogy globális, vagyis ha több numpad-ot is leteszel, mindegyikre érvényes lesz.
-
Tomika86
senior tag
Sziasztok
Nextion kijelzőn, ha egy értéket írok be akkor előjön a képernyő billentyűzet, fel lehet használni valahogyan a bevitel végén lévő Ok gombot?Köszönöm
-
Janos250
őstag
válasz
ekkold #15489 üzenetére
Akkor még néhány mondat a "logic level" FET-ekről.
IRL = Logic level gate (írja a gyártó), azaz logikai szintű Vgs-el vezérelhetők. A "teljes" nyitást többnyire 4.5 V-ra adják, de ha logikai szintre gyártják, elég jól kinyitnak ezek alacsonyabb Vgs-nél is.
Ilyen például az IRLB4030 is, ami IGENIS JÓL KINYIT 3.3V-nál. Miért pont ezt választottam? Részben a tokozása miatt, részben meg mert nekem most konkrétan 48V-ra kell, ezért nem jó például a "super logic level" IRLML6344, BSC046N02KS, stb. mert annak alacsonyabb a Vds, pedig az aztán tényleg alacsony Vgs-nél nyit.
https://www.infineon.com/dgdl/Infineon-BSC046N02KS-DS-v01_08-en.pdf?fileId=db3a3043163797a6011637c34414001c
Vgs= 2.5V, Tc=25 C esetén continuous drain current = 60 A, 37 mOhmAz, hogy nálam az IRLB4030-on 48V-nál néhány A áramnál Vgs=3.3V-nál a fűtőszálon 48V esik, a FET-en meg 0.007 V, ez a 0.007 V nekem nem okoz fejfájást.
A problémát nekem az okozta, hogy nem IRLB4030-at küldött a kis kínai. Ráírva se IRLB4030 van, hanem LB4030, az meg a fene tudja, micsoda, de a mérésem szerint biztosan nem IRLB4030.Összefoglalva a véleményem:
Bár pap és papné esete, de én azt mondom, hogy:
Igenis FET driver betervezése helyett inkább használjuk a korszerűbb, logikai szinttel vezérelhető FET-eket, hiszen arra gyártják őket! -
ekkold
Topikgazda
Ennek több oka is van.
- Kínából rendelve kb. egy árban van a kettő (de lehet, hogy az FTDI picit drágább)
- ST-Link esetében a BluePill-en nem kell a jumpert átrakni a programozáshoz, míg soros portos esetben át kell rakni a jumpert minden programfeltöltéskor.
- ST-Link használata esetén sokkal gyorsabb feltölteni a programot, gyakorlatilag még 1 másodperc sem kell hozzá.
- BluePill oldalán külön tüskéken ott van az SWDIO, SWCLK, ezekre kényelmesebb csatlakozni.Ettől függetlenül abban igazad van, hogy sima soros porton is feltölthető a program. Tehát mindkét megoldás használható. Sőt van egy harmadik megoldás is: ha feltöltjük rá a boot-loadert, akkor onnantól a rajta levő USB-n keresztül is lehet programozni, így gyakorlatilag az USB kábelen kívül már semmi sem kell hozzá. Kipróbáltam mindhárom módszert, és nekem az ST-Link használata jött be leginkább.
(Csak zárójelben: ugye nem kevered össze az ESP32-t és az STM32-t ?)
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Janos250 #15467 üzenetére
- Az a görbe amit nézel 50V D-S feszültségre vonatkozik. A FET nyitott állapotában pedig jó esetben ennél sokkal kisebb feszültség marad rajta.- A görbe tipikus adatokat ad meg, tehát nem mindegyik FET ilyen, hanem van szórás a paraméterekben, és csak átlagban ilyen.
Magyarán ez nem garantálja, hogy 3,3V-ról teljesen kinyit bármelyik ilyen tipusú FET. Azt hogy hamis vagy eredeti, ez alapján nem lehet eldönteni, csak akkor ha nagyon rossz. Sokkal jobb pl. az Rdson-t lemérni a max nyitófesz (16V Vgs) környékén, és esetleg a D-S letörési feszültséget, valamint a gate töltést, és a félvezető kapacitásokat. Ha ezek mindegyike stimmel, akkor talán eredeti, de ha bármelyik hibádzik, akkor hamisítvány. -
vargalex
félisten
Ott van az Arduino IDE-ben a lehetőség: Vázlat -> Lefordított bináris exportálása (Sketch -> Export compiled binary). Gyorsbillentyű: Ctrl+Alt+s. A forrás mellé létrehozza a binárist, de elérheted a könyvtárat szintén Arduino IDE-ból a Vázlat -> Vázlat mappa mutatása (Sketch -> Show Sketch Folder) menüpontból. Gyorsbillentyű: Ctrl+k.
Lehet, hogy rosszul értelmezem amit írsz, de nekem az jön le, hogy később, ha board-ot cserélsz (akár más típusra), akkor ezt a binárist akarod feltölteni. Ez nyilván nem fog menni, board típusonként külön binárist kell fordítanod, nem fog egyik a másikon futni... Éppen ezért az Arduino IDE az így exportált bináris file nevébe bele is teszi okosan a fordításkor kiválasztott target board nevét.
-
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
Megjött a Nextion kijelzőm.
Rátöltöttem a projectet, el is indul a kijelzőn, de nincs kommunikáció az arduino(mega 2560) és kijelző között.
A GND-et közösítettem. LCD RX lába Arduino TX lába, LCD TX lába Arduino RX lába.
5V-ot USBről kap a Nextion.
Arduino USB-n van bedugva a laptopba.LCD az RX0 TX0 portot használja, de arduinot próbáltam powerbankról is, úgyse jó.
Mi lehet a gond?
setup-ba mi kell az arduinonál ha 115200baudot akarok beállítani?
Serial.print("baud=115200");
Serial.write(0xff);
Serial.write(0xff);
Serial.write(0xff);Ez elég vagy kell a :
Serial.begin(115200);
Köszönöm!
-
gyapo11
őstag
A temp folderben keresd, nálam e:\temp, abban létrehozott egy arduino_build_658014 nevű foldert, és ott megtalálod. Elég ha az ellenőrzésre kattintasz, már ekkor létrejön a bináris. Minden sketch más kódot kap arduino_build_ után. 1.8.9 verzióval teszteltem.
A feltöltésnek itt lehet utánanézni. -
_q
addikt
Arduino IDE-vel fordított programot valahogyan le lehet menteni bináris formában, illetve után a binárist direktbe rátölteni akár az ESP32-re, akár egy arduino mini-re?
Jelenleg az IDE-ből fordítom és töltöm le a kódot, viszont ha egy könyvtár frissül, más elnevezéseket kap pár függvény, akkor át kell nézni az egész kódot, esetleg módosítani, tehát sok macerával jár. Egyszerűbb lenne egy jelenleg működő kódból binárist készíteni, ami utána nem változik, tutira működik és ha később mikrovezérlő meghibásodás miatt vagy csak egy új mikrovezérlő beiktatása miatt kellene a kódot rátölteni, akkor minden gond nélkül mehetne. Tehát ez megoldható esetleg és ha igen mi a legegyszerűbb módja a bináris készítésnek és annak direkt kontrollerre töltésének?
-
Janos46
tag
Sziasztok.
Segítsetk, hogy miképpen lehet letiltani azt, hogy ne akarja az ESP8266-ot V3.0 verzióra állandóan frissíteni, ezt nem szeretném, mert egyszer már póruljártam vele. Előre is megköszönném. -
válasz
gyapo11 #15471 üzenetére
Ez csak kis fogyasztású eszközöknél működik, a kondi, ami a külső eszköz tápellátását biztosítja, a tápvezetékről egy ellenálláson (vagy diódán) keresztül töltődik, és az adatot a tápfeszültség szaggatásával lehet átvinni. Olyan szenzoroknál működik, amit egy GPIO lábról is el lehet látni árammal (<20mA). Ha jól tudom.
-
válasz
Janos250 #15468 üzenetére
Én azt mondom, hogy tervezd át: tegyél a FET elé egy meghajtó fokozatot, mert ha ennyire a gyártási szórásra építve tervezel egy áramkört, annak rossz vége is lehet. Például ha egyszer javításra kerül a sor, és nem te javítod, hanem Gipsz Jakab, aki a típusszám alapján vesz egy FET-et és kifog egy "hamisítvány"-t, annak rossz vége is lehet.
-
Janos250
őstag
Nekem kifejezetten nagyobb áramú, 150-200 W teljesítményű fűtéshez kell konkrétan. Lehetne persze 230-al, az egyszerűbb lenne, de azért megharapnak a biztonságtechnikások. Meg ha valami marha megbontja és agyoncsapja, egyből az a kérdés, van-e villanyszerelői végzettsége az illetőnek aki szerelte, van-e üzembehelyezési engedély. Egyik sincs, így én csak 50V-ig vagyok hajlandó bármit csinálni, mert addig szabad villanyszerelői végzettség nélkül is, és nincs kedvem beiratkozni egy OKJ tanfolyamra. Meg börtönbe menni se.
Egy ilyen eszköz tervezési papírokkal, engedélyes céggel legyártatva, bevizsgáltatva több százezer Ft lenne minimum, de lehet, hogy a milliót is verné az egyedi papírmunka, engedélyek, stb. miatt. -
Janos250
őstag
válasz
ekkold #15465 üzenetére
Én ezt nem teljesen így gondolom.
https://www.infineon.com/dgdl/irlb4030pbf.pdf?fileId=5546d462533600a4015356604640258d
FIG. 3[VGS, Gate-to-Source Voltage (V)] függvényében a [Drain-to-SourceCurrent(A)].
Ott úgy tűnik, hogy 3V-nál már elég nagy az áram.
"FET meghajtó" :
Ezekben az IRL.... típusokban épp az a jó, hogy "L", azaz TTL szintű VGS-el mennek, ez meg konkrétan 3.3V szinttel is.
Ami valódi, az kiválóan teljesíti is az elvárt paramétereket, amint írtam. -
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Janos250 #15464 üzenetére
Az alapján, hogy hol nyit ki, nem lehet eldönteni, hogy hamis-e. Az adatlapja szerinti treshold max. 2,5V, azonban itt csak 250uA-t kell vezetnie. Az Rdson pedig csak 4,5V-ra és 10V-ra van specifikálva, 3,3V-ra nincs. Tehát az adatlap szerint beleférhet sz is, hogy 3,3V-ról alig vezet, vagy az is hogy több A-re jó, de egyikre sincs garancia. (amit ötöd - tized áron rendelsz kínából, azok közül szinte biztosan mindegyik hamis).
Amúgy pedig a korrekt megoldás az, ha olyan FET típust keresel, amelyre 3,3V Ugs-nél is specifikálnak olyan értékű Rdson-t, ami megfelel a felhasználási célnak. a másik lehetőség FET meghajtó használata, ami a 3,3V-os vezérlőjelből nagyobb feszültséggel vezérli a FET-et. -
Janos250
őstag
Viszont azt legalább sikerült azonosítanom, hogy milyen kinézetű az, ami tényleg tudja az IRLB4030 paramétereit, bár lehet ez is hamis, de akkor a fene bánja.
Amelyikben ott van középen egy bekarikázott E betű.
Pl.:
https://www.ebay.com/itm/392380507977
És ugyanezek a sorozatszámok vannak rajta:
P912D
B9P0
Ez valóban nagyon jó. Valószínű persze, hogy hamisítvány, mert Németországban 1-et lehet annyiért kapni, mint itt 10-et, de a paraméterei ugyanolyanok.
Mérésem eredményei:
Körülmények: 48 V-t kapcsol 100 ohmos ellenállásra.
eredmények:
VGs: ESP32 alacsony szintje , 1 mA-nél kisebb átfolyó áram, vagyis gyakorlatilag tökéletesen lezár. (nincs kéznél mikroA-t mutató műszerem)
VGs: ESP32 magas szintje , a FET-en (D-S) esik 7 mA, vagyis gyakorlatilag teljesen kinyit. -
Janos250
őstag
Hogy a nyavalya törné ki a hamisító kis kínait!
IRLB4030 Kínából fake!!!
Korábban rendeltem pár helyről, de 1 hely kivételével mind fake volt, sokkal magasabb a nyitófesz. Viszont nem tudom, melyik volt a valódi. Most, hogy közeledik a július 1, ismét gyorsan rendeltem pár helyről. Próbáltam kilőni, melyik lehet a hamis. Nem sikerült.
Így most van egy marék hamis IRLB4030-om, aminek jóval magasabb a nyitófeszültsége, ezért 3.3V-nál még alig nyit ki.
A valódi nagyon jó, mert az ESP32-höz kötve a magas szintnél "teljesen" kinyit, de az ebay-en, Alin árultak zöme hamis. -
gyapo11
őstag
válasz
tonermagus #15456 üzenetére
Simán lehet tápvezetéken adatot átvinni. A lényeg a frekvenciafüggő impedancia. A táp egyen szokott lenni, vagyis 0 Hz, a jel meg mondjuk 9.6 kBaud, ami persze négyszög, de a lényeg érthető. A tápot sorbakötött induktivitáson kell átvinni, aminek 0 Hz-en 0 az impedanciája, tehát semmit nem zavar az eszköz tápellátásában, 9.6 kHz-en viszont 2*pi*f*L, vagyis L=1 mH-vel számolva 60 Ω, azon már szépen át lehet vinni az adatokat.
-
_q
addikt
válasz
tonermagus #15458 üzenetére
Ha egy arduinos alap ultrahangszenzoros kapcsolásra gondolsz, mindenképpen kell hozzá mérés, hogy meghatározd mi számít 1, 10, 20 ... méternek. Megmérni a feszültés értékét az egyes távolságnál, ebből egy görbét felvenni, arra egyenest illeszteni és lesz belőle egy képleted, amiből nagyjából közelíteni tudod majd a mért értéket. Ha levegő közegben mérsz, akkor ugye a víz közeg általi eltérés miatt korrigálni kell.
Az a baj nem igazán találtam hozzá pinout-ot, így nem tudom tényleg csak 2 vezetéket használ-e. Vagy lehetne még olyan opció is, hogy a feszültségre ül rá a jel, de ez túl egyszerű eszköz ahhoz szerintem, digitális jelnél szoktak ilyen megoldást alkalmazni.
-
tonermagus
aktív tag
-
_q
addikt
válasz
tonermagus #15456 üzenetére
Szerintem feszültséget kell mérned valószínűleg a piros vezetéken. Ha jól értem először adóként funkciónál, majd utána átvált vevő módra.
De csak tipp szóval offba teszem.
-
tonermagus
aktív tag
Sziasztok!
Arduinohoz szeretnék venni egy vízmélység mérőt (Transducer) A cél az lenne hogy tudjon 20-30m vízmélységet mérni. Eleve nehéz eligazodni bennük, mert nem tudom hogy NMEA2000 vagy NMEA0183 kell-e nekem.
Abból indulok ki, hogy a Lucky-nak van működő halradarja 15-20e Ft-ért kijelzővel. Ez nekem teljesen jó lenne, mert mélységet is mér. Megvettem csak a szonárt, azt szerettem volna rákötni az Arduinora, de már itt elbuktam, mert csak két vezeték van: piros és fekete. Illetve valami árnyékoló szál.
Ezen keresztül hogy lehet szerintetek adatot levenni? Két szál hogyan lehet elég táplálásra és adatküldésre? Valahogy működnie kell, mert a kijelzőre elég ezt a kábelt rádugni és működik...
Esetleg valami működő transducer Arduinohoz? -
Hát lehet nem jól emlékszem, volt már vagy 4 éve, akkoriban kezdtem arduino-zni, volt egy robotika kiállítás, és ott volt egy ilyen robotépítő klub, tőlük loptam sok ötletet.
Úgy emlékszem 2db AA volt a táp, de lehet, hogy 3db, lényeg hogy nem volt konverter, rá is kérdeztem. Akkor kezdtem vizsgálni, hogy meddig lehet lemenni a táppal. 3db friss AA 3x1.6=4.8V, mire lemerül, 3-3.3V körül van a feszültség, lehet ez maradt meg a fejemben.
-
_q
addikt
Jaa oké, #15446Aryes hozzászólásból indultam ki, ahol 2AA elemet írtál: "Amúgy az UNO 3V-os meghajtása nem ördögtől való, hobbistáknál láttam, hogy 2db AA elemről hajtják az UNO alapú robotjaikat, konverter nélkül."
Azt tapasztaltam, hogy az AA nem újratölthető és NiMH újratölthető (utóbbi még inkább) elemek gyorsabban merülnek, mint egy litium aksi illetve akkor ezek szerint a litíum elemek. Tudom más kapacitás, de a 18650 időjárás állomásban fél évig bírja erkély körülmények között.
-
válasz
Tankblock #15451 üzenetére
Igen, azt tudom, de nekem a gyári 16MHz-es kiépítésben is elment.
Persze nyilván kritikus feladatokat nem bíznék így rá, de vonalkövetésre és más hasonló komoly feladatokra így is lehet használni.
És a hobbisták is gyári UNO lapokat üzemeltettek 2db AA elemről. Vagy 3db-ról? Hmm... 🤔 Talán rosszul emlékszem. Mindegy, végülis az is 5V alatti tápfesz, lemerült elemmel pedig 3V közelébe kerül.
De az Attiny-k kisebb órajellel határozottan elmennek egész alacsony tápfeszről, ez biztos. -
Elemről beszéltem eddig, CR2032 lítium gombelemről, ami pl. a számítógépekben az alaplapokon is sok-sok évig tartja a feszültségét. Ezért szeretik mindenféle processzoros dologban használni, mert kiszámítható, nem kell hozzá boost konverter, mint mondjuk az 1db ceruzaelemről működő dolgokhoz.
-
Ha az Attiny12-re gondolsz, a lítium elem, amíg nincs túlzottan kimerülve, egészen jól tartja az üresjárati feszültségét 3V körül. Maga a chip nem sokat fogyaszt, le van véve az órajel 1,2MHz-re, fogyasztónak pedig csak 3 színes LED és egy piezo csipogó van rákötve. Az "akció" (villogás/csipogás) idejére pedig az elem meg van támogatva egy 100uF kondenzátorral, ami segít, amikor már az elem belső ellenállása megnő. A tesztek alapján 2,7V körülre merült elemmel még elmegy, aztán is inkább a kék LED lesz a szűk keresztmetszet, mert az Attiny még vígan fut, amikor a kék LED már nem kapja meg a nyitófeszültséget.
De a piros meg a zöld még egy darabig működik.
Az adatlap szerint az ATtiny12V-1 tápfeszültség tartománya 1.8 - 5.5V!
"Operating Voltages
– 1.8 - 5.5V for ATtiny12V-1
– 2.7 - 5.5V for ATtiny11L-2 and ATtiny12L-4
– 4.0 - 5.5V for ATtiny11-6 and ATtiny12-8"Nekem nem tudom melyik típus van, mert Attiny85 helyett kaptam egyszer tévedésből (?), a tokozáson Attiny85 felirat van.
Kiegészítés: megnéztem az ATmega328P adatlapját:
"Operating voltage:
2.7V to 5.5V for ATmega328P
"Ez alapján kell is mennie 3V-ról.
-
válasz
Janos250 #15445 üzenetére
Nemrég csináltam egy játékot Attiny12-ből, aminek van ugyan low voltage verziója is, de én a sima verziót egy db. 3V-os CR2032 gombelemről hajtom meg, ráadásul egy schottky diódán keresztül, polaritásvédelem okán.
Amúgy az UNO 3V-os meghajtása nem ördögtől való, hobbistáknál láttam, hogy 2db AA elemről hajtják az UNO alapú robotjaikat, konverter nélkül. -
Janos250
őstag
Így jár az ember, ha elhiszi, ami le van írva.
ESP32 LCD 7 segment 8 digit MAX7219 SPI
"Azt írja az újság", hogy ennek a kijelzőnek 5V táp kell, és 5V logika.
"Jenő", ugye nem szabad elhinni amit manapság ír az újság!Ezért aztán nekiálltam szintillesztővel babrálni. A végén, gondoltam, kipróbálom mit csinál szintillesztő nélkül. Ugyanazt, mint szintillesztővel. Sőt! Táp is elég neki az ESP32 3.3V tápja.
Hogy ezt miért nem írják le? Meg azt se, hogy a 2 bájtos utasítást egyben kell kiírni, mert nem mehet föl a CS a két byte között.
(Illetve, ha már tudja az ember, akkor már talál rá olyan utalást, amiből ez is kihámozható)Egyébként tetszik ez a vacak, ESP32 SPI-vel egész kényelmes. Csináltam rá egy teszt programot, már órák óta fut vele hiba nélkül.
-
Janos250
őstag
Mert kijátsszák azt, hogy csak azok a küldemények jöhetnének tehermentesen, amiben legalább x (nem emlékszem pontosan mennyi) % saját termék van. Ott leadózzák alacsony adóval, kezelési költséggel, és akkor már jöhet olcsón ide. Ahogy például Luxemburggal is csinálják most is, hogy ott beléptetik alacsony költséggel, és ott adják át a futároknak, így luxemburgi vásárlásnak számít.
-
Janos250
őstag
Ilyenek:
Csak abban különbözik, hogy ezen már meg vannak vastagítva az átvezetések.
Választható fesz szabályozóként van rajta két DC/DC conv, egy LDO, valamint négy FET hely, négy cstlakozó hellyel kifelé,
serial, I2C, SPI csatlakozó hely kifelé, EEPROM hely, SD kártya olvasó, az ESP32 két oldalán plusz csatlakozó sor
a külső egyéb csatlakozásokhoz, és GND, 5V, 3.3V csatlakozások a külső eszközök csatolásához.
Én ezt a saját igényeim szerint készítettem. -
Janos250
őstag
válasz
repvez #15433 üzenetére
A Fusion 360-at panel tervezésre nem használtam, így ezt nem tudom. Én a fusion 360-at csak a 3D nyomtatás tervezésére használom. Az EasyEDA-ba a korábban Eagle-ben tervezett dolgaimat, könyvtárakat simán át tudtam vinni, lehet, hogy a Fusion360 fájljait is megeszi esetleg? Ez megoldaná a BOM fájl problémát.
Közben, ahogy olvasgattam, van egy jobb megoldás a vágásra: V-cut a neve. Ez az, amikor az ember valamelyik kis kínaitól rendel pár egyforma panelt, és úgy küldi, hogy simán kézzel szét lehet tördelni egyesével. Bemarják mindkét oldalán a panelt, hogy törhető legyen. Az EasyEDA ezt ajánlja.
"a program azt hiszi, hogy egy panelra kerül mindegyik és nem 2-3 különböző pannel"
Nem kézzel helyezed el az alkatrészeket? Mert akkor mindegy.
A VIA-ák nem okoznak gondot, nem kell velük foglalkozni.
(Kivéve, ha úgy jársz mint én, hogy lökött fejemmel nem vettem észre, hogy a VIA-k lyukja túl pincurka volt, és nem vezet át.
Legyártattam belőle 10 db panelt, amin rajta van 4 db FET lyukjai, amik szerencsére működnek is, mert annál nincs VIA, de az EEPROM, SD kártya olvasó, és az ilyen-olyan csatik helye a később eszembe jutó eszközök csatlakozásához nem, mert a VIA-kat fúróval meg kellene bővíteni, és akkor már vezetéket forrasztani bele, hogy a két oldala elektromosan érintkezzen. Úgy döntöttem, nem kínlódok vele, inkább rendeltem javított szériát. Ezek meg ott állnak, majd kidobom őket, de egyelőre még megkegyelmeztem nekik, pedig biztosan nem fogom használni, de hátha valaki valahol egyszer azt mondja, hogy mondjam meg, melyik kukába dobnám, mert ő tökölne vele, vagy elég lenne neki önmagában a 4 belerakható FET, vagy a kiépített csatlakozásokat használná. Szerencsére én alkatrészeket nem rakattam bele, csak az üres panelok vannak)
Én egyébként nem használom az autoroutert, kézzel rakom fel a vezetékeket. Macerás, persze. -
repvez
addikt
válasz
Janos250 #15432 üzenetére
Köszi, hogy irtál megoldást. valami hasonlót csináltam én is, de nem vált be.
1mmenként 1mmes furatokat tettem az elválasztásra, de a kész PCB ugyan olyan merev maradt mént nélkülük, magyarán nem tudtam kézzel eltörni leválasztani ott a panelokat.Nem tudom, hogy ezzel a megoldással mekkora csapokat kellene hagyni a kép panel között, hogy könnyen lehesen eltörni és csak ott ahol szeretnénk.
Ehhez valahogy a panel vastagságának legalább a feléig be is kellene marni, hogy nehogy kitörjön egy darabot a fontos helyekről vagy egy vezetéket megsértsen.Egyébként, most áttértem, a Fusion 360asra, mert ott egyszerre tudom a mechanikai tervezést és az elektromos paneleket megcsinálni, ugy ,hogy a panel mérete és furatai biztosna a megfelelő alak és forma alapján készül ahogy kell.
De a problééma még itt sem megoldott, mivel nem tudom, hogy 2-3 panelt hogy tegyek egymás mellé a jcb pcb oldalon , hogy egy 10x10es méretre ráférjenek és ne külün külön kelljen rendelni.
Hogy csináljam meg a schematic ábrát több küllönbözö panelra ahol vannak közös csatlakozások, de ezek a csatlakozások később légvezetéken (DB6 és DB15 keresztül)kapcsolodnak, de szeretném, hogy ha azonos lábak ugyan ugy lennének elnevezve , a félreértések elkerülések miatt.
DE ha igy csinálom, akkor a program azt hiszi, hogy egy panelra kerül mindegyik és nem 2-3 különbözö pannel.
Illetve ha SMD alkatrészeket akarok rátenni és szerelve elkészitettni, akkor kér BOM file-t amit nem tudom , hogy kell elkésziteni fusion 360ban.
A gerber filet meg tudom csinálni az ugy néz ki, hogy jó is a gyártáshoz, de kellene ez az alkatrész lista is hozzá.És van még egy kérdésem is, arra van valakinek infoja, hogy digitális potmétert (TLE5010/11) lehet összeközni analód potméterrel egy MCP3208as ADC chipben.
[link]
[link]
Az egyik 12 bites a másik 16bites , hogy változna meg a felbontása a potméternek, ha lehetséges lenne kombinálni öket?
[link]
egy ilyen kapcsolásnál, ahol a shift regiszter (CD4021BE)is össze lenne kötve a közös lábakkal.
Az analog potméterek meg a MCP chip CH lábaira jönnénekÉs a végére egy hülye kérdés, ha az autoroute alkalmával csak ugy tudja megoldani a kapcsolatot, hogy VIA csatlakozások lesznek, azzal nekem nincs semmi honfódom, azt nemkell már utána nekem forrasztani és nem is fog gondot okozni, ha egy ellenállás alatt van ,mert lesz rajta a egy szigetelő réteg ? tehát ha 40 via van egy panelon ahogy mondani szokták nem jó de nem is tragikus, vagy mindenképp el kell kerülni ha lehet ?
-
Janos250
őstag
válasz
repvez #13805 üzenetére
Gondolom a te problémád már rég megoldódott, de én most találtam rá a megoldásra. Beteszem ide, hogy meglegyen, hátha még valakinek szüksége lesz rá:
Hogyan lehet EasyEdaban a panelon nem kerek lyukat, hanem "vágást" csinálni?
Mint pl. ahogy mostanában illik a panelon a kisfesz és nagyfesz részt úgy is szétválasztani, hogy a panelon vágást teszünk közéjük:
A pad-nél az attributamai között a Hole(D) mellett van egy olyan is, hogy Hole(Lenght). Ha ezt nagyobbra állítjuk, akkor egy D vastagságú, Lenght hosszúságú vágás lesz (multilayer) az eredmény.
-
vegyszer
addikt
Szervusztok!
Egy újabb kérdés.
Még mindig encoder témában.
Ugye van a kanócában 5 vezeték, meg a egy árnyékoló köpeny. Az tiszta, hogy az 5 kanócból nekem elvileg 4 kell. De az nem, hogy az árnyékoló köpenyt hova kell(ene) kötni, azt nem látom.Köszönöm a segítségét!
-
válasz
tonermagus #15428 üzenetére
Nem egészen, ez pont arra nem jó, ami az alap felvetés volt, t.i. a rövidebb úton forduljon a cél felé.
-
stopperos
senior tag
Nekem a constrain(x, min, max) volt hasonló felfedezés, hogy egy sorban tudom behatárolni a pwm-re kiküldött értékeket.
-
válasz
tonermagus #15422 üzenetére
-
válasz
tonermagus #15422 üzenetére
1. neem, ez csak egy pszeudo-kód, csak a logika miatt írtam, de amúgy ha az ékezeteket kiveszed, szintaktikailag helyes. De ez csak az irányt adja neked vissza, a fokot nem.
-
válasz
tonermagus #15420 üzenetére
Szívesen! A PID-be ásd bele magad, mert a robot vezérléséhez egyébként is jól jöhet. Van hozzá arduino library is, bár én még nem használtam.
-
válasz
tonermagus #15418 üzenetére
cél - saját_irány: a különbség -359 - +359 közt
+360: az eredmény 1 - 718 közé kerül
% 360: modulus, az eredmény és 360 osztási maradéka -> az eredmény garantáltan 0 - 359 között lesz
? : feltételes operátor: az if-then-else szerkezet rövidített formája.Valahogy lehet skalazni is?
Lehet, te a PID szabályozást keresed, ha még nem ismered, ismerkedj meg vele! Videók: [link], [link]
-
tonermagus
aktív tag
Természetesen a masik szamitasnal az iranyokat megforditottam. A te altalad felvazolt kod tenyleg sokkal rovidebb! Csak nemigen ertem a logikajat. Mi az elmelet mogotte?
Valahogy lehet skalazni is? Arra gondolok, hogy 60 fok elteres felett a kormanyt is csutkara forditanam, 60 fok elteres alatt pedig csak enyhen fordulok...
Mindenesetre nagyon köszönöm a valaszod!
-
válasz
tonermagus #15415 üzenetére
Jónak tűnik a logika, azzal a kiegészítéssel, hogy a második esetben (amikor az irány >180°) a fordulás iránya is megfordul.
Ennél van egyszerűbb megoldás, pl:fordulás_iránya=((cél - saját_irány + 360) % 360)>180?balra:jobbra
-
tonermagus
aktív tag
Sziasztok!
Az iránytű kalibrálással megvagyok. Most jön az irány. Mivel automata vezérlésről van szó jó lenne már fordulás előtt eldönteni hogy merre kezdjek el forogni.
Amit tudok: hogy én merre nézek, illetve hogy a cél merre van. Mindkettő értéket fokban ismerem ami az északhoz viszonyított szög.
Tudnátok abban segíteni, hogy van-e egyszerűbb vagy jobb megoldás az én általam kiagyaltan kívül:
Jelenleg azt csinálom hogy első részben megnézem hogy a saját irányom 180 foknál kisebb-e. Ha igen akkor hozzáadok 180-at, így megkapom a zöld karika értékét. Ezután megnézem hogy a cél (kék karika) értéke a saját értékem és a zöld karika értéke között van-e. Ha igen akkor jobbra fordulok. Ha nem akkor pedig balra. Ha véletlenül a saját irányom nagyobb mint 180 akkor pedig értelemszerűen elveszek belőle 180-at, és lejátszom az előbbi értékvizsgálatokat.
Elméleti kérdés hogy a 360 fok átlépésénél lehet-e ezzel a módszerrel gond. Én úgy gondolom hogy nem. -
Janos46
tag
Szasztok.
Segítséget kérnék, mert egy frissítésnél az ESP8266-nak a 3.0.0-ás verzióját felrakta, és azóta az eddig működőknek annyi. Megpróbltam a régebbit visszarakni (2.7), de nem találom a Könyvtár kezelásek-ben az ESP8266-nak a 3-ra frissített fájlját. Beírtam a keresőbe, de nincs közöttük, pedig az Apdata stb-ben ott van a 3.0.0. Vagy lehet hogy rosszul keresem? Elóre is megköszönöm a segítséget.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MSI RTX 4070 SUPER 12GB GAMING X SLIM WHITE - 20 hónap garancia
- GIGABYTE RTX 4070 SUPER WINDFORCE OC 12GB - 20 hónap garancia
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Titanium Black - Használt, karcmentes
- Apple Ipad 10.generáció
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! AOC 24P1 24 FHD 60Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- BESZÁMÍTÁS! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged