- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
daninet
veterán
megfejtettem mi okozza:
Ha újraindítom a gépet és dolphinból vagy krusaderből nyitom meg az útvonalat akkor ok.
Ha újraindítom a gépet és save as / browse ablakból nyitom meg először az útvonalat akkor a mountolt mappa elromlik.
Az számít mit használok először.Őszintén nem tudom ezt mire vélni, talán még valami bug is lehet?
-
Jut eszembe, lehet késlelteni a network mountot...?
Nekem GUI-s gépen nincs ilyen, hogy megosztást mountol bedrótozva, de a NAS-om és a virtuálhost is felhúzza az itthoni szervert, és oda riportolja a hőmérsékleteket, winyóhibákat. Ezt a rc.local-ból oldom meg, ami nem szép, de mivel az már a boot végén van, nem szokott elhasalni. @Daninet, próbáltad már így?
-
-
-
urandom0
senior tag
A legújabb Ubunturól van szó, vagy régebbiről?
Elméletileg (még nem próbáltam) az új Ubiban lévő GNOME 42 gyárilag tud RDP-t. Az más kérdés, hogy ez igazából RDP-over-VNC, azaz nem méretezi át a képernyőt, mint ahogy a Microsoft-féle RDP kliens teszi, hanem átskálázza ugyanúgy, mint a hagyományos VNC kliensek. Legalábbis, ahogy írnak róla.Én viszont Nomachine-t használok, szerintem ez gyorsabb mintkettőnél.
-
Párti én sem, csak használom, ha az a jobb megoldás
.
VNC nem is arra való, hogy pl. szervert managelj vele. Nekem pl. arra kell, hogy a saját laptopomat elérjem távolról, a NAS-on meg azért van, mert egy időben próbálgattam, hogy gördülékenyebb-e azon böngészni a képeket, mint X forwardon, vagy webes filekezelőn. És egyiken sem fut folyamatosan, csak amikor kell
De néha a saját gépem is elérem X forwardon, pl. ha asszony lefoglalja, én meg mégis akarok valamit csinálni, amit a tartalék laposon nem tudok -
Ahogyan az RDP-t se, de amúgy a VNC-nél hatékonyabb így is. És áttolható az RDP is SSH-n.
Viszont nem egészen ugynaz a kettő. A VNC csak a képet húzza át, ami a monitorra menne, az RDP-n meg egy full login megy le távolról."Az asztalt méretezi át vagy az átvitt képet méretezi át, mert én még csak ez utóbbival találkoztam. "
Az átvitt képet. Az asztal akkora, amekkorát beállítasz.Mondjuk tök headless gépnél nem is biztos, hogy kell ilyesmi, amivel az egész asztalt átviszed, X forwarding tök elég. Mondjuk sávszél, meg prociigénye van annak is rendesen...
-
Van, integrált a NAS-ban. (A saját laptopom is elérem így, azon persze mindig van kijelző, de a NAS-on nincs.)
A VNC belső hálón nekem elmegy, amúgy SSH-n tolom át. Viszont az Xrdp ilyen szempontból tényleg jobb, és kisebb a sávszéligénye is talán (nem mértem).
Az asztal méretezése a VNC kliensen múlik, a Tight pl. tudja. -
-
-
-
Még nem volt időm sajnos, pedig azt hittem, hogy most lesz... eh...
Egyelőre beletettem a régi ssd-t az új gépbe, igaz ez csak fele akkora kapacitású, de legalább elindul simán, mindenféle módosítás nélkül.De nem adom fel, azért 5-en jobban elférnénk egy 250GB-os ssd-n, mint egy 128GB-oson. Majd talán a két ünnep között.
Boldog Karácsonyt!
-
I02S3F
addikt
"De ha már így vagy akkor nyergelj át Manjarora ami rolling és sosem kell azon aggódnod, hogy cserélned kéne az OS-t mert lejár(t) a támogatása." - Igen! Ez is megoldása a problémának. Van frissítés menedzsere? Tudok valamilyen visszaállítási pontot csinálni (arra az esetre, ha valami hiba miatt vissza kellene állítani) ?
-
Eddig jó, csakhogy még ugyanaz a tapasztalatunk. Ehhez kellene szembeállítani, hogy a szárnyaló SMB3 hogyan viszonyul az NFS-hez, mert erről vannak más tapasztalataink.
Vagy legalább is eddig úgy tűnt.
Egyébként funfact: SMB megosztás kívülről, VPN-en és LTE-n keresztül...na az a botrány, nem az SMB1.
-
És @Frawly
Ránéztem a postodra, nem láttam benne eredményeket, viszont úgy tűnt, hogy hardveres (ARM?) NAS-sal dolgoztál. Nekem egy x86 DIY NAS-om van, ezzel próbálkoztam még jóideje, így pontos számokra nem emlékszem. De valamiért úgy rémlik, hogy ilyen huszonX MB/s jött össze. Natívan 70+ MB/s, SMB-vel pedig 90 MB/s is összejön. Gigabites hálózat, semmi komoly cucc, természetesen ugyanazon gép a kliens az eredményeknél.
Egy dolog biztos, valamiért dobtam az egészet a francba, és maradt az SMB utána.
-
-
tibi ALL=(ALL) NOPASSWD:/usr/bin/ddccontrol
Így elfogadja és el is lehet menteni a sudoers fájlt.
De nem csinál semmit, a ddccontrol nem megy sudo nélkül ezután sem.ddccontrol -r 0x10 -w 0 dev:/dev/i2c-4
Reading EDID and initializing DDC/CI at bus dev:/dev/i2c-4...
dev:/dev/i2c-4: Engedély megtagadva
Sudoval jó:
sudo ddccontrol -r 0x10 -w 0 dev:/dev/i2c-4
Writing 0x10, 0x00(0)...
Control 0x10: +/0/100 C [Brightness]
Szerk, reboot után sem megy.
-
Egyébként meg a sudoers-ben benne vannak a path-ok szóval akár működhetne is ha a ddcontrol ott van valamelyikben
Na látod, ez elkerülte a figyelmem, bár nem ismerem, mi az amit a kolléga próbál passw-mentesíteni, de lehet, hogy más helyen található....tényleg csak tippelni próbáltam, mert nem használok ilyen úri huncutságokat.
-
Én is ezt vettem ki a leírásokból, csak ugye az ALL az mindenre engedi, emiatt célszerű csak azt megadni, amit jelszó nélkül szeretnénk használni, de ilyen esetekben ez elérési úttal kell, hogy működjön, ahogy nálad is. De egyébként logikus is, hogy egy program neve nem elegendő ilyen esetekben, nem tud vele mit kezdeni a visudo. Nálad másképpen van megoldva, de ott is meg kellett adni az elérési utat egy másik sorban.
-
Visudo-val akarnám, ez a biztos mert úgy olvastam ez nem engedi menteni ha rossz.
Hát tényleg nem engedi, fél órája nyűglődök vele, folyamatosan szintaktikai hibát ír.tibi ALL=(ALL) NOPASSWD:ddccontrol
Ebbe hol a hiba, már megnéztem 2 weboldalon ahol ezzel foglalkoznak, ugyanez a szintaktika, mi a baja?
Már mindenhova szóközt tettem, elvettem a szóközt, mégse engedi. -
v.attis
őstag
Eddig szinte mindent kipróbáltam amit kezdőnek ajánlottak, volt Ubuntu, Kubuntu, Mint Cinnamon, Kde neon, Manjaro Kde.
Ebből kitapasztaltam, hogy a Kde lesz a nekem való. Mostmár nem is válogatok, hanem inkább tesztelek. Manjarot szeretném, de van benne egy olyan bug ami nekem nem jó, mert a funkciót napi szinten használnám, ezért most Kubuntu van és marad is egy ideig. Már egész jól belaktam. -
v.attis
őstag
-
Bohus
aktív tag
Jó ötlet volt az ssh -vvv, ipv6 probléma állhat a háttérben. Szerveroldalon pár hete volt egy modemcsere, azóta a dynu.net-en (ezt használom ddns-ként) látom, hogy ipv6 cím is rögzítve van, míg a korábbi modemnél ez üres volt. Így viszont az ssh ipv6-on akarja elérni a szervert, itt akad el a csatlakozás:
debug1: Connecting to szervercime.dynu.net [2001:4c4c:2198:d400::1] port 22.
Valójában lehet csatlakozni, csak nem voltam elég türelmes: ezen a ponton 2 percet áll a folyamat! Maga a kulcs-csere is eltartott 5 percig, de ott is elcsúszhatott valami, azóta nem jelszót kér a szerver, hanem állandóan a kulcs passphrase-t.
Miután létrejött a kapcsolat ssh-n, onnantól gyors a kommunikáció a szerverrel. Lehet, hogy az owncloud csatlakozásnál is ez a probléma.Továbbra is a Kubuntu ellen szól, hogy ugyanerről a vasról a másik 2 op.rendszer alatt nincs ilyen probléma, vagyis lehetséges, hogy az ipv6 címkezeléssel van valamiféle gond.
-
-
törölt tag
Köszi. Így próbáltam elsőre, de ott problémázott a fájlkezelő, nem csak a pendrive-val, hanem a külsőleg felcsatolt merevlemezzel is, így hagytam. Aztán jelentős idő elteltével (az utolsó fájl másolása után legalább egy órával később) gondoltam, ránézek a lemezkezelővel, ott a hdd-t le tudtam csatolni, azután a fájlkezelőben a pendrive-ot is.
A dosfsck egy jó ideje ezt mutatja:
sudo dosfsck -a -v /dev/sdb
fsck.fat 4.1 (2017-01-24)
Checking we can access the last sector of the filesystem
0x41: Dirty bit is set. Fs was not properly unmounted and some data may be corrupt.
Automatically removing dirty bit.
Boot sector contents:
System ID "MSDOS5.0"
Media byte 0xf8 (hard disk)
512 bytes per logical sector
65536 bytes per cluster
34 reserved sectors
First FAT starts at byte 17408 (sector 34)
2 FATs, 32 bit entries
8191488 bytes per FAT (= 15999 sectors)
Root directory start at cluster 2 (arbitrary size)
Data area starts at byte 16400384 (sector 32032)
2047749 data clusters (134201278464 bytes)
63 sectors/track, 255 heads
0 hidden sectors
262144000 sectors total
/101_0613
Contains a free cluster (770582). Assuming EOF.
Reclaiming unconnected clusters.A nyolc prociszálból egyet mindig 100%-on pörget 40 perce. Kilőjem?
-
-
-
Hauppauge Wintv 1700 a kártya
Egyre inkább olyan, mintha rossz lenne a vétel, de wtf... Látom, hogy a VLC-ben jön adat, bár nem túl gyorsan.
A mplayer sem játssza le a dvb:// , megtalálja a muxot, közli, hogy TS stream, és ott megáll. Ez meg nem a VLC, hanem a tuner driver hibáját valószínűsíti.A w_scan is megtalál minden csatornát.
Nem értem.
Legközelebb nyilván hozom az USB-s IT9xxx tunert, de ez elég WTF, meg ez a Hauppauge elég jóféle amúgy is, jó lenne, ha ez maradna.
-
sellerbuyer
őstag
Különösebben semmivel, a filekezelőben, meg mindenhol ennyinek látja, sőt már eleve a telepítő ennyinek látja stabilan.
Külön-külön a disk-eket megfelelő méretűnek látja minden, de magát a tömböt csak 1.5TB-nak. Most lekérdeztem fdisk-el, ugyan ez a helyzet. 5.4TB-os meghajtó 2db.
A fura, hogy van a gépben 2-2db SSD két raid1 tömbben, azoknak hibátlanul látja a méretét. -
SP4C3
veterán
Köszi, de ezeken túl vagyok.
Elvégre VP9-et tiltottam, azt nem tudja a grafikus kártyám dekódolni, ezért chrome alatt ott a h264ify....
Firefox-ban pedig about:config-ban ki szoktam kapcsolni a "webm" "támogatást", hogy YouTube h.264 codec-kel streamelje nekem a videókat.
Már bekapcsoltam alayers.acceleration.force-enabled paramétert
YT FF alatt, miután tiltom a VP9-et:
"your browser does not currently recognize any of the video formats available"Érdekesség, hogy a https://www.youtube.com/html5 egyből árirányít a https://www.youtube.com/supported_browsers oldalra és gratulál, hogy minden tökkkkééletess és nézhetem a YouTube-ot.
-
laszlohu
addikt
Két héttel ezelőtt tökéletesen működött linuxon és előtte 3 évig biztos, hogy jól működött, azelőtt
adobe flash playerrel, majd html5 - el,nem hinném, hogy visszatérnének a silverlight - ra.
A firefox fórumon sem tudták megmagyarázni, mindent kipróbáltam,
valaki azt javasolta, hogy a tartalomblokkolást tiltsam le, de úgy sem működött.
-
-
-
Formaster
addikt
Köszi srácok, azon kívül a swap.img egyedül ami nagyobb méretű 4gb.
Egy mikrotik routert nézegeteg RB4011iGS ez elvileg még a WAN-t is tudja Bonging-olni, bár az nem szükséges.
Ez jó tutor bondingra?
-
Formaster
addikt
Nekem ez már a második ilyen. Az első gyenge minőségű, de gyái volt, ez meg saját készítés. Annyi volt a bibi, hogy falba húzódó vastag kábelt szereztem, ami alig ment bele a dugóba, gondolom ott túlzottan megnyomta a leszorító. Ma hozok új kábelt, remélem nem mégis lan kártya viccelődés lesz.
-
-
-
-
-
-
-
Frawly
veterán
-
-
network:
ethernets:
enp0s3:
dhcp4: true
enp0s8:
addresses:
- 192.168.100.20/24
dhcp4: false
nameservers:
addresses:
- 8.8.8.8
- 8.8.4.4
search: []
dhcp4: no-val nem tudta pingelni a belső hálót se. De én ezt komolyan nem értem, hivatalos leírásban is hol no hol false van. Mondjuk így se jó, mert innentől a külsőn volt internet nincs internet, és csomagot se tud telepíteni. Ha visszaírom dhcp-re a belsőt is, akkor megint van internet a külsőn.
Néztem routing tutorialt is, 4-5 féle leírása van annak is, de még egyikkel se sikerült működésre bírni. Ehhez kötélből kell legyenek az ember idegei. -
Közben találtam még párat: [link] Hátha más is keres ilyen felületet. Este végül a webmint sikerült feltenni az Ubuntu 18-as szerverre, nem ment könnyen. 4 féle leírást találtam hozzá, de csak egy működött. Az azonosító kulccsal volt a gondja, ami eleve nem is szerepel sok leírásban, hogy kéne neki.
-
Köszönöm, megpróbáltam, de nem sikerült. Hibás csomagokat, meg rengeteg hibát írt, én meg nem nagyon értek hozzá. Végül letöltöttem egy Zentyal próba verziót, holnap majd próbálgatom mit tud én meg mit nem
Azt nem értem, hogy ha benne van a saját dokumentációjában az Ubuntunak valami, akkor miért nem az alapján működik. Általában ebbe mindig belefutok, csak sajnos most muszáj Linuxoznom. Továbbképzést persze nem fizetik.
Nagyjából azt kéne megoldani, amiket Windowson is: tartomány+csoportok, felhasználók különböző jogosultságokkal, webszerver, fájlszerver. Ehhez akartam valami barátibb felületet a terminálnál. Ubuntut használtam valamennyit otthon, azért próbáltam ezen az ágon elindulni. -
Ubuntu 18-04-1.es szerverre szeretném a Zentyalt feltenni. Most újratelepítettem a szervert. Annyiban tért el a délelőtti próbálkozástól, hogy most nem talált kulcsot, de a sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys kulcs paranccsal megadtam neki amit hiányolt. A csomagfrissítés végig is ment. Volt utána sudo apt update, upgrade is. A sudo apt install zentyal parancsra azt írja, hogy nem tudta telepíteni, írja a zentyal-core és zentyal-common csomagokat. Ezeket se engedi, a Zentyal-core-hoz hiányzik a common, meg a libclone-fast-perl. Utóbbit nem teszi fel, mert nincs telepítésre jelölt verziója. Ha a zentyal-commont próbálom feltenni, az meg függ az iproute-tól, ami nem telepíthető. Helyette az iproute2-őt javasolja, de ennyi, innen nem megy tovább.
-
Köszönöm! Végül sikerült emacs szerkesztővel, az volt a baja, hogy maradt még benne tab...
Végül feltelepítettem egy minimal grafikus felületet asudo apt-get install –no-install-recommends ubuntu-desktop
paranccsal. A probléma az, hogy itt nem mutatja a hálózati beállításokat, csak vpn-t lehetne állítani és proxyt. Ennyire átalakították ezt a hálózat kezelést? Vissza lehet tenni a grafikus felületbe valahogy, vagy marad a Yaml fájl konfigurálása? -
Victor Súgó
tag
Melyik probléma?
A hiányzó fájlok esete az nem mellényúlás. Egyszerűen ilyenek a csomagok, csak eddig nem foglalkoztam velük, most került elő.
Most is csak azért, mert nagyon úgy tűnt, hogy valaki/valami illetéktelenül garázdálkodik több gépemen is és elkezdtem átnézni logokat, meg sok egyebet, hogy milyen anomáliákat találok. Köztük volt egy a "dpkg -V", aminek az eredménye nem volt megnyugtató, mert két rendszeren egyforma volt, a frissen telepített harmadikon meg fele-fele volt a hasonlóság. (bővebben lásd a fenti link)A hálózatos problémáim egy része nevezhető mellényúlásnak: a routeremen a biztonsági szoftver okozta a hibát, amikor meg router nélkül mentem a netre, akkor egy nagyon hasonló problémát a ppp0 interface 1500-as mtu-ja okozott, ezt csökkentve elmúlt a hiba a router nélküli változatból.
A mellényúlás itt az volt, hogy két nappal később újra kipróbáltam közvetlenül a digi drótjára kapcsolódva, de elfelejtettem az mtu-t lejjebb venni.Amihez tudás kellene, az a vpn kliensek eltérő működésének az ismerete: ha valaki mélyen ismeri belülről mindkettőt, az valószínűleg tudja fejből, hogy hol az eltérés, miért viselkednek másképp (ezekre egyébként sok találat jön a google-n, épp csak egyik magyarázat/megoldás sem működik nálam)
Ezt kikeresni doksiból hetek kérdése is lehet, annyira nem izgat, hogy ennyit kutassak, ha valaki tud rá magyarázatot jó, hanem akkor így jártam. Azt gondoltam, egy fórum ilyesmire (is) való, nem csak arra, hogy mások helyett kigúglizzuk a megoldásokat... legalábbis én úgy voltam vele amíg még benne éltem az IT-s közegben, hogy ha valakinek tudtam segíteni, mert adott témáról többet tudtam, akkor segítettem és nem azon morogtam, hogy miért lusta egy "kis" energiát beleölni a dologba.
Na mindegy, hagyjuk!VPN: lehet, hogy már írtam, a letöltött konfigban le van tiltva biztonsági okokból az LZO tömörítés, a network-manager meg úgy látja, hogy a szerver oldalon be van kapcsolva. Ha én is bekapcsolom, akkor megy. Ami nem stimmel, hogy a parancssori, network-manager-től mentes openvpn kliens ennek ellenére is működik. Viszont nem látom sehol, hogy a konfig ellenére bekapcsolná ezt a tömörítést, ergo vagy csak nem szól róla vagy egyéb oka van annak, hogy ezzel megy a NM-rel meg nem.
Na, akkor itt fejezzük is be!
-
Victor Súgó
tag
Pedig volt bennük konkrétum elég sok.
Most ez a VPN-es téma tényleg elég általános, de pont azért, mert működni működik, ha megpiszkálom, viszont jó lenne tudni, hogy a két különböző kliens miért működik eltérően és erre a neten nem találok magyarázatot, sokkal alaposabban kellene ismerni őket, és bíztam benne, hogy van itt valaki, aki rendelkezik a szükséges ismeretekkel. -
Victor Súgó
tag
Általánosságban? A hiányzó fájlokra van magyarázat, a megkergült hálózatra is megtaláltam a megoldást egy hét utàn.
Amire egyelőre nincs magyarázat, az a .wget-hsts módosítása, a tartalmán nem látszik változás. Valamint a kiürült postafiókom, miközben csak a saját IP címeimről volt belépés a fiókba.
Ezek egyike sem nnyira aggasztó, mint a korábbiak ezekkel együtt. -
Victor Súgó
tag
Félreérthető voltam, azt hiszem.
Nem megoldást keresek, az megvan, csak jó lenne tudni, hogy mi a különbség a kétfajta kapcsolódási mód között, ha azonos a konfig amit használok.-------
A routing eltér a két esetben, openvpn esetén a default gateway válaszol a pingre, a network manageres felállásnál már az sem.
A protonvpn-től letöltött konfigban a comp-lzo le van tiltva, ha ezt engedélyezem, akkor a network manager alól is működni kezd a VPN.Ezzel az a gond, hogy váltottam pár szót a ProtonVPN supportjával, hogy miért is van tiltva a konfigjukban ez a tömörítés, mire felvilágosítottak, hogy valami openvpn bug (VORACLE, ha jól emlékszem) miatt a bekapcsolt tömörítés mellett lehallgathatóvá válik az elvben titkosított kommunikáció is, ezért úgy döntöttek, hogy a biztonság kedvéért inkább kikapcsolják.
Ez eddig szép, épp csak a logok tanúsága szerint a szerveren épp hogy be van kapcsolva:nm-openvpn[5517]: WARNING: 'comp-lzo' is present in remote config but missing in local config, remote='comp-lzo'
Ha kliens oldalon bekapcsolom, akkor működik a network managerrel is.
Viszont az is igaz, hogy eddig csak a systemd logot (journalctl kimenet) néztem ezzel kapcsolatban, az openvpn kiírásait nem. Utóbbiban ebben a percben fedeztem fel pár érdekes dolgot, ezeknek még utánanézek, mert így ránézésre úgy tűnik, hogy az openvpn kliens képes bizonyos paramétereket megváltoztatni úgy, hogy egyezzenek a szerverrel, hiába van más a konfig fájlban. De ez csak egy hirtelen ötlet, kell még némi olvasgatás, hogy kiderüljön, mi a valóság. -
Frawly
veterán
Pont ezt írtam én is egy másik fórumon ezzel a 10 éves supporttal kapcsolatban. 10 év alatt még ha megy is, elavult maga a hardver is, meg az egész szoftverarchitektúra is. Értelmetlen valamit ilyen hosszan támogatni, csak felesleges lustaságra meg régi verziókba bebetonozódásra szoktatja rá az embereket. 10 év alatt a teljes hardverpiac, informatikai színtér átrendeződhet olyan nagy mértékben, hogy nevetségesen elavulttá tehet egy 10 évvel azelőtti technológiát.
A Linux világa arról szól, hogy folyamatos fejlődés van, egyre inkább kerül bele a drivertámogatás, optimalizációk, új technológiák támogatása, hogy ezt az előnyt ki lehessen használni, érdemes haladni az új verziókkal. Windowsnál még érthető, ha a cég/user nem akar váltani, mivel az pénzbe kerül, hardverfejlesztést tehet szükségessé, hogy megfelelően fusson. De a Linuxnál ilyenről nincs szó.
-
törölt tag
Jó kérdés, mert nyilván a szerverpiac az elsődleges célterület, bár a bejelentésben nincs erre leszűkítve. Szóval, van esély a full supportra.
-
Azért a gonosz szolgáltatók a NAT-tal, jó sokat tesznek a mögötte lévő 1ség sugarú userek védelméért.
Qrvára semmi köze nincs ehhez a dolognak, de ezt szerintem te is tudod. Egyszerűen annyira fogynak az IPv4-es címek, hogy mindenkit átraknak a privát IP-ből NAT-ba.
Lehet kérni, hogy rakjanak vissza, ha az egyszerű user egyáltalán rájön, miért nem éri el a napi használatú weboldalakat.
(annyit elárulok, hogy a legtöbb felhasználónak fogalma sincs a NAT mibenlétéről, igaz persze, hogy a legtöbb felhasználónál nem is okoz problémát a NAT-olás) -
B.A.T.
tag
A tartományvezérlő egy Ubuntu Samba szerver, a fiókokat és a házirendet pedig egy Win10-es kliens gép kiszolgálókezelőjében állítom be.
A hibaüzenet pedig:
Error: DNS_ERROR_BAD_PACKET [code 0x0000251e]
A bad packet was received from a DNS server. Potentially the requested address does not exist.
-
B.A.T.
tag
A dns szerveren beállítottam forwardernek a 8.8.8.8-at, a web szervernek pedig csak a dns szerverem címét adtam meg. Így most működik a névfeloldás külső hálózatról is, viszont a web szerver nem lép be a tartományba.
Amit csináltam: Bind-ot telepítettem, majd megadtam a forwarder címét.
Valahogy így:
apt install bind9/etc/bind/named.conf.options - itt beírtam a forwarders részhez a 8.8.8.8-at.
Kihagytam valamit, vagy más lehet a gond?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Antivírus szoftverek, VPN
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Keresem : Lenovo Legion 5 16IRX9 83DG0037HV
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-32Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged