- Samsung LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Projektor topic
- 3DMark Vantage eredmények
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
God Vazzeg
veterán
Nekem tökéletesen lejátszotta az mkv filmeket, mondjuk felbontást nem néztem. Prociból meg tuti nem bírta volna, 3,2GHz-es P4 nem bírja ezt szerintem. Nem vitatkozok, csak a tapasztalataimat írom le. Egyedül a flash opott HD-ban, de most ezzel a fos gef6100 IGP-vel ez se. Mondjuk ezzel még HD filmet nem néztem
Megnéztem, 720p tökéletes
[ Szerkesztve ]
-
V.Stryker
nagyúr
Srácok (lányok)!
A Lubuntu grafikus felületét milyen paranccsal lehet leállítani, hogy a vga drivet fel tudjam tenni?
Ctrl+Alt+F1 és utána kéne, de próbáltam pár neten találtat, egyik se mükszik.-
-
válasz
God Vazzeg #5893 üzenetére
Hát, lehet, hogy neked új, de Linux alapú rendszerek alatt AMD-vel eddig sem ment alapból a videók GPU-gyorsítása. Természetesen a megfelelő szoftveres támogatás hiánya erre a magyarázat. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem mennek a FullHD-s filmek, pl. nálam is röccenésmentesen megy minden, de még a madaras videó is alig akad meg.
-
God Vazzeg
veterán
válasz
Nagytalp #5892 üzenetére
Elvileg az összes HD sorozat kellene hogy tudja ezt, nekem is új, hogy nem megy vele. Tuti van rá megoldás, ajánlom neked a disztrók próbálgatását, első körben próbáld ki a linux mint-et, nekem nagyon jó tapasztalatom van vele, én most a 14-es mate felületűt nyúzom.
Itt meg egy leírás, lehet megy ubi alatt is: [link]
-
Nagytalp
senior tag
-
válasz
Nagytalp #5888 üzenetére
Akkor kellene vigyorogva mennie a FullHD lejátszásnak, ha a proci izomból kitolná. Egy viszonylag idős, már csak Legacy driver formájában támogatott GPU-tól (főleg Ubuntun) az viszont nem reális elvárás, hogy általánosságban gyorsítsa hardveresen a videókat. Amiknek ugye amúgy is csak egy részét támogatja, kódolástól függően. De sajnos az fglrx-en keresztül elérhető gyorsítási megoldás szoftveres fejlesztése már jó ideje leállt, így annak a valószínűsége, hogy az aktuális driverekkel megy a régi kód, nem túl valószínű.
A VirtualBoxos megoldás esélytelen, hiszen annál meg egy emulált videóvezérlő dolgozik. Ott még a 3D gyorsítás is bugos, nemhogy a videóké. -
Nagytalp
senior tag
-
válasz
Nagytalp #5885 üzenetére
A videók GPU-gyorsítására gondolsz? Mert az amúgy sem nagyon lesz vele, hardveres 3D gyorsítás meg van. Esetleg lehet próbálkozni a VLC-vel meg az xvba-va-driverrel, de a legjobbat úgyis max. XBMC-vel tudod kihozni (mármint az XBMCbuntuval próbálkoznék). És micsoda véletlen, pont HTPC-re való egy szoftver.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
God Vazzeg #5879 üzenetére
Desktop kártyákkal nekem sem volt gondom. Lliano APU is tökéletesen működött.
[ Szerkesztve ]
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok
Telepítési gondom akadt. Feltenném a lubuntut. A gép úgy nézne ki,hogy van egy ssd, azon a windows, egy merevlemez, annak az elején a linux és utána három ntfs partíció. A gond ott van, hogy a grub telepítéséhez a windows loader-el megjelent ssd-s partíciót választottam, viszont így nem kérdez semmit induláskor, csak indul a windows. Hova kellett volna tenni a grub-ot, illetve, hogy tudom most indítani a linuxot?
-
-
nemdan
senior tag
válasz
lionhearted #5871 üzenetére
Értem!
Végül is megnyugodtam mert 109 MB/s-t kapott írásra az 'új' wd15ears-om, ami elég jó érték.(ha lehet hinni neki) Csak az benne a furcsa, hogy ugyanez a vinyó egy másik gépben (ami komolyabb mint az én atomos szerverem) csak 88 MB/s-t kapott ami azért kevés lenne. Bár akkor még kb. 30 percet ment kibontás óta, lehet nem volt még bejáratódva.
A google olyan , mint a nők... Be sem fejezted a mondatot , már találgat..
-
Viper26
nagyúr
Conky-t használ itt valaki lua script-el rajtam kívül?
iPhone 15 Pro | AW Ultra 2
-
-
nemdan
senior tag
Sziasztok!
Miért van az, hogy a lemezkezelő alól nem tudok írástesztet csinálni? Azt írja, hogy üresnek kell lennie hozzá. Régebben simán lefutott rajta...
dd if=/dev/zero of=tempfile bs=1M count=2048 conv=fdatasync,notrunc -val megnéztem, de kíváncsi lennék a lemezkezelő milyen értéket adna.
Esetleg egyéb alternatív megoldás írási sebesség tesztjére?
A google olyan , mint a nők... Be sem fejezted a mondatot , már találgat..
-
válasz
Nagytalp #5866 üzenetére
HD 4200-hoz maximum csak a Legacy fglrx-et tudod telepíteni, de abból meg a legfrissebb sem kompatibilis az Ubuntu 12.10-es kiadásával. Egyedüli megoldásként ez a PPA használata van.
(#5865) eternam: Biztosan egyszerűbb, de én nem is mondtam ennek az ellentettjét.
[ Szerkesztve ]
-
Nagytalp
senior tag
HP Proliant Microserver N36L + Ubuntu 12.10 + Ati Mobility Radeon driver nem megy!
Letöltött driver telepítése közben nem valamiért nem tud DKMS modult készíteni. Ez lehet jogosultsági hiba? Próbálok nem rendszergazdaként viselkedni a saját gépemen ami elég idegesítő. Sudo-val indítom a telepítőt. Ha nem a gyári driverrel próbálkozom hanem az Ubuntu zárt meghajtók telepítésével akkor nem talál olyan VGA-t amihez zárt eszközmeghajtó kellene!
Aticonfig nem fut le! A VGA egy Mobility Radeon HD4200.
-
bsanya
aktív tag
válasz
eternam #5856 üzenetére
És ezután mit tegyek?:
"
gpg: "/tmp/tmpNK83uO/secring.gpg" kulcskarikát létrehoztam.
gpg: "/tmp/tmpNK83uO/pubring.gpg" kulcskarikát létrehoztam.
gpg: requesting key D782A00F from hkp server keyserver.ubuntu.com
gpg: /tmp/tmpNK83uO/trustdb.gpg: Bizalmi adatbázis létrejött.
gpg: key D782A00F: public key "Launchpad PPA for CDEmu" imported
gpg: Nem találtam alapvetően megbízható kulcsot.
gpg: Összesen feldolgoztam: 1
gpg: importálva: 1 (RSA: 1)
OK
"Xiaomi Mi 11i
-
-
Viper26
nagyúr
válasz
God Vazzeg #5840 üzenetére
Időjárás hogyan van ott neked fent?Ez gnome lenne?Unity alatt megoldható valahogy?
iPhone 15 Pro | AW Ultra 2
-
rtom
senior tag
válasz
God Vazzeg #5855 üzenetére
Eltartott egy darabig, mire rájöttem, hogyan lehet auto adjust-ot csinálni a monitoron, de bejött, kösz
Szerk.: ha már postolok, másik kérdés: az xfce és a conky még mindíg nem szeretik egymást? Rémlik, hogy volt egy régi bug, ami miatt a conky nem tud az xfce hattér előtt megjelenni, csak ha a conkyrc-ben ablakot definiálunk hozzá, akkor pedig kitakarja a hátteret, ami nem különösebben tetszetős...
[ Szerkesztve ]
-
rtom
senior tag
Mostanában már feltűnt párszor, hogy a bejelentkezési képernyő el van tolódva, de ma már a desktopom is kb. 100 pixelnyivel el van tolva balra, így persze a menü és a bal oldali panel nem látszik. Xubuntu 12.04.
A setup képernyő és a bootolás alatt feljövő kép viszont rendben van. Ez bug lehet?
-
bsanya
aktív tag
válasz
God Vazzeg #5851 üzenetére
Mind a kettő? Külön letöltöttek, általában jók, amiket letöltök....
Xiaomi Mi 11i
-
bsanya
aktív tag
Lécci segítsetek, mert a hajam tépem....
BD25 ISO kiterjesztésű fájlt szeretnék lejátszani VLC playerrel, de nem megy....
Már letöltöttem az AceToneIso, Gmountiso .... programokat, de egyik sem akarja mountolni illetve lejátszani...Xiaomi Mi 11i
-
szoke12
őstag
Most jöttem rá, hogy ez nem is Mate volt nekem, hanem valami más... Gnome3? Van olyan?
Most tettem fel a Mate-et, és igen, mostmár mennek, amiket akartam."Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
God Vazzeg
veterán
válasz
hodostamas #5846 üzenetére
Itt nézz körül: [link]
-
hodostamas
addikt
válasz
God Vazzeg #5845 üzenetére
Bocsi, azt csak példának szántam
LVDS1 nálam az alapértelmezett screen, és az van 800*480-on. természetesen a beírt parancsoknál LVDS1-et írtam be.
Ilyen módokat tud alapból:
Screen 0: minimum 320 x 200, current 800 x 480, maximum 4096 x 4096
LVDS1 connected 800x480+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
800x480 60.0*+
640x480 59.9
VGA1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
1024x768_60.00 (0x101) 38.2MHz
h: width 800 start 832 end 912 total 1024 skew 0 clock 37.4KHz
v: height 600 start 603 end 607 total 624 clock 59.9Hz
800x600_60.00 (0x102) 38.2MHz
h: width 800 start 832 end 912 total 1024 skew 0 clock 37.4KHz
v: height 600 start 603 end 607 total 624 clock 59.9Hz[ Szerkesztve ]
-
God Vazzeg
veterán
válasz
hodostamas #5843 üzenetére
VGA0-al mit csinál?
-
hodostamas
addikt
Sziasztok,
Lenne egy netbookom kijelző nélkül. (ubuntu 12.10)
1.: Graphics drivernél unknow-ot ír, intelgma950-es van benne. Érdemes frissíteni?
2.: mivel nincs kijelző, vnc-vel menedzselem, viszont a felbontás fix 800*480. Ezt hogy tudom állítani? Próbáldam ilyesmi módon:
xrandr --newmode "1366x768_60.00" 85.25 1366 1440 1576 1784 768 771 781 798 -hsync +vsync
xrandr --addmode VGA1 1366x768_60.00
xrandr --output VGA1 --mode 1366x768_60.00viszont mikor az addmode-ot alkalmaznám, akkor kiírja hogy nincs ilyen mód...
Előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
atesz117
aktív tag
-
törölt tag
Van lehetőség arra, hogy a bejelentkező képernyőnél virtuális billentyűzet jelenjen meg? (ubuntu 12.04, OpenBox )
[ Szerkesztve ]
-
God Vazzeg
veterán
Azért gondolom egy I7-es procival, meg 8GB ddr3 rammal, sata3-as ssd-vel tudna még azért gyorsulni
Mondjuk irreális lenne, mivel csak netre, skype-ra használom, és most teljesen rendben működik mindenem. Fogtam, és a winyókat átraktam ebbe a gépbe, bebootolt, semmit se kellett állítgatnom, és tökéletes
-
PuMbA
titán
válasz
God Vazzeg #5833 üzenetére
Mondom én, hogy vagy passzol egy géphez a Linux vagy nem. Kiszámíthatatlanul működik
Sokkal rosszabb gépeken is képes gyorsabban futni, mint egy jobb fajtán. Nincs tesztelés...
[ Szerkesztve ]
-
szoke12
őstag
A Mate igazából csak egy butított gnome2?
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
God Vazzeg
veterán
Na, gép csere volt, jelenleg egy 3800+ AM2 +4GB ddr2 ram van, Geforce 6100 integrált IGP-vel. Valami nagyon durván gyorsult az egész rendszerem, flash 1080p-ben is megy!!
Nemtom ez hogy lehet, 70% procit eszik, igaz most csak 1024x768-ban van a felbontás. 360p-ben kifogástalan minden, röccenésmentes a lejátszás, a rendszer meg mint a vaj, majd mérek boot időt, de rohadt gyors
-
válasz
buherton #5830 üzenetére
Valójában van root nevű felhasználó, van neki saját könyvtára és saját beállításai is. Csak te a sudo segítségével tudsz az ő nevében cselekedni, amikor is a saját jelszavadat kell megadnod. De a bejelentkező képernyőnél nem célszerű hozzá bejelentkezni, ez jobbára tiltva is van (illetve mint azt már mondtuk, nincs is neki alapból jelszava, ami megakadályozza a bejelentkezését).
-
válasz
szoke12 #5828 üzenetére
Ubuntun nincs a hagyományos értelembe vett root felhasználó, te mint halandó user, csak a jogati kaphatod meg a sudo-val.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
szoke12
őstag
úgy értettem, hogy ha bejelentkezéskor felh.névnek root-ot írok, akkor mi a jelszó.
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
-
szoke12
őstag
Rootként hogy lehet belépni? mi hozzá a jelszó?
-
törölt tag
Így van. Különösebben engem sem izgat a probléma, hogy mennyire és milyen hamar nő meg a Linux, ezen belül az Ubuntu felhasználótábora. Egyedül az izgat, ami engem zavar. De ezeket eddig az általad felvázolt megoldási lehetőségekkel mind sikerült. Az egyik egy Canon szkenner: VBox+XP. A másik GForce 620M(X?) Optimus-os kártya. No, ez aztán sehogy. De van mellette alaplapi, így ez is kit érdekel.
-
rtom
senior tag
válasz
szacsee #5818 üzenetére
Hardver célból itt lehet érdemes szétnézned: link
Az SSD-re mintha olvastam volna mostanában egy speckó fájlrendszerről, de nem ugrik be a neve
, érdemes lehet utánaolvasni.
Lapozófájl külön partíció formájában létezik, de a Xubuntumat 1 Gb RAM mellett még nem láttam swapolni, úgyhogy nyugodtan ki lehet hagyni, ha nem akarsz hibernálni.
TRIM korábban volt linuxon, mint win alatt, legalábbis a wikipedia szerint, a linken lévő táblázatban leírt fájlrendszerekből kell választanod.
Ha pedig HTPC, akkor érdemes lehet XBMCbuntu-t megnézni.
-
törölt tag
Viszont a "biztonságos eltávolítás" korábban felmerült azon problémájára, hogy kikerült a választási lehetőségek közül, meg arra, hogy a "kiadás" nem állítja le a külső hdd-t, találtam az alábbi megoldást:
udisks --unmount /dev/sdb1 (és az esetleges többi partíció) && udisks --detach /dev/sdb
Ha valakinek mégis ez kellene.
[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy ismerősöm linuxozni szeretne és ehhez rakna össze valamelyik AMD APU-val gépet.
Ami fontos neki, hogy HTPC-nek használná és netezésre, ha linuxon ez megoldható valamelyik olcsóbb AMD-s alaplappal.
Mivel Ő is és én is lámák vagyunk a linuxhoz ezért kérdezném, hogy az alábbiakkal lesz-e gond:
AMD A55 chipset
Realtek 8111E gigabites lanIlletve két alaplapot nézett ki és nem tudom melyikhez van integrált driver ubuntun?
Via VT1705 6-channel High Definition audio CODEC
a másik alaplapon pedig ez lenne:
Realtek® ALC887
SSD lenne a gépben, nem tudom kell-e valamit állítani rajta, hogy ne használódjon el annyira?
Win alatt képben vagyok, de linux nem tudom mitől műkszik.
Lapozófájl van-e ki kell-e kapcsolni, rendszervisszaállítás van-e ki kell-e kapcsolni.
TRIM megy-e valahogy alatta stb.
Köszönöm a válaszokat előre is. -
törölt tag
ez műkszi?
ha megcsinálom nem b*ssza szét a vezetéken érkező netemet ugye?!
(android eredeti gyári)állítólag műkszik (ez a megoldás akkor nem ad-hoc?)
[ Szerkesztve ]
-
Az a probléma, hogy ez a grafikus meghajtó hibája. Az Ubuntura épülő Linux Mint esetében pedig igen nagy a valószínűsége, hogy ugyanez a hibajelenség fog jelentkezni. Inkább az ilyenkor szokásos kernelopciókat kellene kipróbálni, főleg a nomodeset lenne ebben az esetben kézenfekvő. Aztán pedig az esetleges zárt meghajtót kéne telepíteni.
-
Zs0lt
csendes tag
válasz
#93794560 #5805 üzenetére
Nekem is van egy hasonló kaliberű gépem és kb. fél évente elhatározom, hogy akkor Ubuntut telepítek rá. Már próbálkoztam vagy háromszor, de én még addig sem jutottam el vele, mint te. Addig ok, hogy megtalálja a dvd-t és elkezdi bebootolni live-ban, de a grafikus kezelőfelületet már nem tudja betölteni. Csak ilyen kriksz-krakszok jelennek meg a képernyőn és lefagy az egész. (Nem, nem az iso hibás, mert anyám és tesóm gépén rendesen működik.) Na mindegy, legközelebb kipróbálok valami mást. Mondjuk Linux Mint-et.
-
válasz
#40553216 #5811 üzenetére
Hát, ezt nem tudom, én csak a technikai logikát látom át és értem meg. A felhasználók meghódítása engem nem nagyon foglalkoztat. Felőlem aztán használhatjuk össz-vissz százan is a rendszert. Én tudok kompromisszumot kötni (hiszen azt minden rendszernél kell, még amit magad fejlesztesz, annál is), csak használható legyen. A használhatatlanságnak pedig vannak fokozatai. Van amit könnyen megold az ember, van amit csak kompromisszumosan, van amikor kerülőmegoldás kell, és van amikor semmit sem lehet tenni. Te a Unity lecserélésével egy kerülőmegoldáshoz folyamodtál. Én pedig kompromisszumot kötöttem, és mára már elég jól elvagyok vele. Van akinek mondjuk driver problémák miatt viszont teljesen használhatatlan az Ubuntu, annak meg marad az, hogy nem használja.
-
törölt tag
Értem én, csak ezzel a Canonical maga ellen dolgozik. Hiába számít az új felhasználók százmillióira, ha az eddigi felhasználók lebeszélik az újakat. Nyilván nem így akarnak új százmilliókat szerezni, hanem előtelepített gépekkel. De ahhoz meg sokkal nagyobb marketingre és a gépekkel jól egybegyúrt, stabil, a megszokottal (a Windowszal és környezetével) sokkal nagyobb mértékben kompatibilis rendszerre van szükség. Kérdés, bírják-e pénzzel?
-
válasz
#40553216 #5808 üzenetére
Nem véletlenül, azért mert annak idején nem volt LLVMpipe.
Itt az elején így is lassú és nagyjából használhatatlan azokon a gépeken amelyeken nincs megfelelő 3D gyorsítás, de legalább nem két felületet kell támogatni. Mert a Unity2D bármennyire is hajaz az eredeti megoldásra, annál inkább különbözik tőle technikailag. -
Youri
veterán
válasz
#40553216 #5803 üzenetére
Mandriva repot nem tartják rendben. De igazából csak ráftpz-nek dolgokat más gépek, whitelistes ip-kről, így nagyon sokat nem tudnak rajta törni, de majd jövőre, ha a cég is úgy akarja, hogy ott dolgozzak, akkor kapnak helyette mást
Debiant ofc
[ Szerkesztve ]
RTX ON
-
törölt tag
Tudom. Eddig sem volt más, csak a Gnome. Csak ez működött. A Unity meg sokszor nem. Nekem ez nem baj, ettől még nálam marad az Ubuntu, és akinek felrakok valamit, szintén ezt lesz. Csak az újaknak és a kevésbé rugalmas régieknek ez kevésbé tetszhet. De ez meg a Canonical baja.
"Fél évente jönnek új kiadások"
Éppen most emelték 5 évre az LTS-desktop életidejét.És ott még van DVD, és nem is 4+GB-os. Viszont még van Unity 2D. Biztos nem véletlenül.
-
törölt tag
Azt sem tudom, hogy kell a VGA driverét feltenni. Nem telepítettem semmiféle drivert, hanem a Linux feltelepítése után használtam a gépet. Neteztem, és megnézem néhány programot. A rendszerbeállításokhoz hozzá sem nyúltam. De ez kábé tíz perc volt. Utána leállítottam a gépet, majd csak néhány óra elteltével kapcsoltam be újra. Akkor már az asztalon, vagy ahogy a Linux alatt hívják, szóval a főképernyőn már minden csonttá volt fagyva.
-
-
törölt tag
Sziasztok!
Linux témában teljesen kezdő vagyok, utoljára OpenSuse volt fenn a régi gépemen, de most úgy döntöttem, hogy kipróbálom az Ubuntut, mert sok jót mondanak róla. A gép, amire tettem, a következő.
CPU: Intel Pentium D-945 3.4 GHz
Alaplap: Gigabyte 8I945GZME-RH
RAM: 2x1GB DDR2 667MHz
HDD: 160GB Samsung Spinpoint 160JJ
ODD: Asus 18x DVD-RW
VGA: MSI GeForce GT-440 512MB GDDR5 RAMA Linuxot egy teljesen üres lemezre tettem. Hagytam, hogy a Linux bepartícionálja a teljes lemezt, és feltelepítettem. Minden tökéletesen ment, a telepítés véget ért, és a Linuxot lehetett rendesen használni. Ám ez csak az első indításkor volt így. Amikor a gépet később ismét bekapcsoltam, a Linux bejött, és az egérkurzor is rendesen mozgott, de semmire nem lehetett rákattintani. Semmi nem reagált a klikkelésre, még leállítani sem tudtam a gépet Linuxból. A gép hibátlan, Windows, OpenSuse jól megy rajta, csak az Ubuntu nem.
Mi okozhatja ezt? Tavaly, vagy tavalyelőtt is próbáltam rátenni egy korábbi Ubuntut, de akkor is ugyanez történt. Fagyott. Azóta olvasgattam más fórumot is, és ott is elmondta az egyik fórumozó, hogy a gépén nem tud Ubuntut használni, mert fagy. Más Linux nála is ment.
Aki tud megoldást, vagy magyarázatot, kérem ossza meg velem, mert szeretném az Ubuntut is kipróbálni.Előre is köszi!
[ Szerkesztve ]
-
válasz
#40553216 #5800 üzenetére
Az Ubuntu egyetlen támogatott felületet kínál, ha neked az nem felel meg, akkor nem az Ubuntu telepítőjével kell telepítened a rendszert. De ezt már írtam is. Az Ubuntu nem olyan mint a SUSE, nem tartalmaz egyetlen telepítőmédián több, választható környezetet. Minden külön van, és a telepítők nem csomagokra, hanem rendszerképre épülnek. Ez is egy fontos, és igen jelentős eltérés.
A DVD méretű .iso nem épülhetne rendszerképre, mert akkor mindenkinek minden települne és ott tartanánk méretileg mint egy Windowszal. Csak éppen sok felesleges dolog lenne telepítve (persze pont az nem ami neked kellene, a zárt meghajtók). Ha csomagokra épülne a rendszer, akkor akár már választani is lehetne, hogy mit raksz fel, de az Ubuntu alapvetően nem ilyen (mint a SUSE), és most már nem is lesz. Az a megoldás lassú, és a mély konfigurálhatóság túl bonyolult, nem kompatibilis az Ubuntu szellemiségével.
Megoldás lenne egy hibrid telepítő (mint amilyen azelőtt a DVD-s volt, csak az kicsit másról szólt), de igencsak nagy problémát jelentene ha a DVD-nek egyfolytában ott kellene bent lennie a meghajtóban, és mindig pörgetné mikor akár csak a csomaginformációs adatbázist frissíti az ember. Van akinek jó lenne, akinek nincs internetkapcsolata, de Ubuntunál alapvetően nem az offline használatra mennek rá. Fél évente jönnek új kiadások, nem lenne értelme a harminc (vagy mit tudom én mennyi, de sok) DVD-s letölthetőségnek sem mint a Debiannal. Annál évekig elvagy, offline meg nem érdekelnek a biztonsági frissítések, a rendszer meg stabilabb már a kezdetektől.
A Unity összeomlása pedig nem egy várt esemény, ugye nem gondolod komolyan, hogy pont erre számítva fognak tartalék felhasználói felületet biztosítani? Ami egyébként van, csak nem olyan formában ahogyan te gondolod. -
törölt tag
Hát, ha nem megy ki a netre, akkor nem. Különben meg... Egy-két Linux-szervert is törtek már meg, nem keveset a trehány, lusta vagy önhitt-vakon hívő rg-k "nem frissítek, mert úgysem kell" szemlélete miatt. No mindegy, nem az én bajom, amíg az Ubuntu és Debian repokat karbantartják.
[ Szerkesztve ]
-
bsanya
aktív tag
Srácok, mostanában indítás után kapok egy KNetAttach hibát, ez mi? Eddig nem volt ilyen...
Xiaomi Mi 11i
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS