- CES 2025: az In Win nem viccel, ha tápegységről van szó
- Azonnali informatikai kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen széket vegyek?
- Apple notebookok
- LG LCD és LED TV-k
- Milyen processzort vegyek?
- Titokban új Ryzent kaptak a Socket AM5-ös alaplapok
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
veterán
válasz Ablakos #42198 üzenetére
KDE alatt [így lehet egyszerűen] más DE nem tudom.
Áthúzom, ikon, adok neki bármilyen nevet és ikont, majd lehúzom a panelre. -
Ablakos
őstag
DoubleCommandert töltöttem le ~ helyre. (a tároló telepítős régi) Az alkalmazás .sh -val indul. Kérdésem, hogy hogyan lehet ebből desktop indítót faragni? Ikonnal, esetleg indítósávra rögzítve.
-
-
-
-
Nekem egy 2 TB-os SSD van a laptopomban, ebből 100 GB-tal csináltam a linux partíciót az install során:
Disk /dev/nvme0n1: 1.82 TiB, 2000398934016 bytes, 3907029168 sectors
Disk model: WD_BLACK SN850X 2000GB
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: ****
Device Start End Sectors Size Type
/dev/nvme0n1p1 2048 206847 204800 100M EFI System
/dev/nvme0n1p2 206848 239615 32768 16M Microsoft reserved
/dev/nvme0n1p3 239616 3695929343 3695689728 1.7T Microsoft basic data
/dev/nvme0n1p4 3905644544 3907026943 1382400 675M Windows recovery environment
/dev/nvme0n1p5 3695929344 3905644543 209715200 100G Linux filesystem
Partition table entries are not in disk order.
Ha Ubuntu alól szeretném bemountolni a Windowsos részét, akkor ezt a hibát kapom:
Van valami tipp, hogy mit kéne állítanom?
[ Szerkesztve ]
A Slime draws near! Command?
-
Ablakos
őstag
22-es telepítése után hiányzik a hibernálás menüpont. systemctl hibernate működik.
Természetesen vannak a neten megoldások, de ilyenkor elbizonytalanodom, miért kell egy elemi funkcióhoz hegeszteni. -
Pörp
senior tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
-
Vagy ha valahol van .deb, akkor apt localinstall. Ha mákod van, felmegy a bármi máshoz való is, de ne reméld Snap vagy flatpak is jó lehet, ja. A lényeg, hogy ha tárolóból jön, akkor az majd frissülni is fog magától, maceramentes.
A helyben fordítással az a gond, hogy azt neked kell utána managelni, szóval ha van újabb, akkor nem fog lefrissülni magától, stb.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
Pörp
senior tag
Hi!
Ubuntu 22.04-hez a minidlna 1.3.0 verzió telepíthető repóból. Azt meg lehet csinálni hogy ugyanúgy repoból az 1.3.3 települjön, vagy csak manuálisan lehet a friss verziót felrakni? -
csabiks
senior tag
válasz lionhearted #42183 üzenetére
Az app centerből hiányzik a magyar fordítás több helyen, azt ki kezeli? ubuntu.hu ?
"The loudest one in the room is the weakest one in the room."
-
-
csabiks
senior tag
Sziasztok!
Csak beköszönnék (ilyen is legyen).
Kb. 6 éve (szinte) csak MAC-et használok, a hónapba volt lehetőségem megvenni a céges laptopot jogtiszta windowsal, pár nap esélyt adtam neki, de inkább nem részletezném a váltás okát.Ubuntuval még 5.04 idején ismerkedtem meg, azóta majdnem mindegyik verziót használtam, próbáltam. Most a 23.10-et letöltöttem, és tisztán feltettem. Out of the box megy a bill világítástól kezdve minden. Régen emléxem mennyit kellett pl a hang kártyákat reszelni, hogy legyen hang. Mivel én csak böngészek-néha egy kis torrent, így igazából tökéletes választás volt. Nagyon nagyon sokat fejlődött az egész linux-ubuntu páros.
A gép marad ilyen konyhába receptnézős - rádióhallgatós torrentes, de erre ez tökéletes.
A snap még mikor megjelent, elég lassúcskán indította az alkalmazásokat, de én most se firefox alatt, se vlc se torrent kliens alatt nem érzem semmi hátrányát. Igaz ssd van a gépbe, lehet egy hdd-n jobban érezhető lenne, de nálam az ég világon semmi hátránya, én abszolút mellette vagyok. Sőt szerintem a legtöbb majd újonnan csatlakozónak is egy egyszerű megoldás ez (őket meg pláne nem fogja érdekelni a technikai háttere)"The loudest one in the room is the weakest one in the room."
-
válasz tordaitibi #42178 üzenetére
Több gond is van.
- az átlagusernek lehet, hogy laptopja van
- hogy a te 1db mérésed szerint ez a fogyasztás, az csak 1 gépet jelent Én azért pár hardveren ezt megnéztem. BTW szerintem is az lesz, hogy SW render módban ment az ablakkezelődAmúgy pont ezt mondom : VPS-t egyre több "átlag" felhasználó vesz, és egyre többen kezdenek el valamilyen cuccot Raspberry alapon.
És ott van pl. a mini PC-d, aminél igencsak lényeges a RAM mennyiségeIlletve pont az átlaguser örülne legjoban, ha nem kéne az OS támogatottsága és igényei miatt gépet cserélne, mert pont az általad emlegetett réteg szeretne 10 évig használni egy vasat. Pont ez az a réteg, akik inkább böngészőznek, meg filmet néznek, és ez alá kb. mindegy, hogy mi az OS. De ha elmegy kevesebb hardveren, akkor ugye a usernek ez csak jó.
"azt se tudja mi az, meg nem futtat otthon szervert se egy 15 éves minimálkoncepciós pc-n mert vett egy konyhakész nast."
Azon is Linux fut
Meg a routerén, a TV-jén, a telefonján az Android alatt, a szerveren, amiről a poreszt nézi, meg a médiaboxán is, ha van neki Windows meg tud futni x86 PC-n@kpityu2 : "az Androidnál és a médiaboxoknál ezt megoldották), "
Kodi, Open/Libreelec is
Pont nemrég csináltam ilyet, hogy valami 8 magos, 2GB RAM-os médiabox, amin évek óta nincs supportált droid, SD kártyáról nagyon szépen futtatta a Kodi-t, és lehetett vele 4K-t is nézni, ahogyan droiddal. Azt valaki összerakta, és azt össze lehetett volna rakni mezei Ubuntura is, csak tudni kéne, hogyan.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
kpityu2
őstag
válasz tordaitibi #42178 üzenetére
Ez szinte biztosan driver probléma. A linuxos driverek a legritkább esetben képesek optimálisan kihasználni a videokártya képességeit, ennélfogva a CPU-t tekerik. Sokszor nem is lehet észrevenni, mert a driver elrejti, hogy a GPU-t vagy a CPU-t használja az adott feladathoz. A linux előnyét én inkább az "egyfeladatos" felhasználásnál látom (mondjuk a böngészés, videonézés idetartozna ha volna rendes driver, az Androidnál és a médiaboxoknál ezt megoldották), mert az adott feladathoz lehet optimalizálni a rendszert és nem akar "mindentis" csinálni közben. Ezek miatt én nem is hiszek az univerzális linux desktopban, mert nem csorog vissza bevétel a hardvergyártókhoz és a szoftverfejlesztőkhöz. Márpedig mint tudjuk, a szocializmus építése közben enni is kell.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
veterán
Nem egy malomban őrölünk. Ami egyébként nem baj csak jól őröljünk mindketten.
Csak erre reagálnék mivel pont ezt kiveséztem régebben:
"Meg amikor ugyanazon a hardveren 2x annyi az akkuidő egy minimálabb Linuxszal"
Ez totál igaz ha a Te felhasználásodat vesszük.
És azonnal elvérzik ha a fészbukos 4k videós böngészős torrentes gamer usert nézzük.
De, és megint itt a de, most én felhasználói desktopon lovagolok, ami szerintem töklogikus mivel az átlaguser nem arra használja amire te. Őt hidegen hagyja a bérelt szerveren futó vm, azt se tudja mi az, meg nem futtat otthon szervert se egy 15 éves minimálkoncepciós pc-n mert vett egy konyhakész nast.
Hanem média, és böngészés, én erről beszélek, nem a szerver meg egyéb ilyesmiről.
Itt egy általam pár éve mért, igen pontos eszközökkel történt mérési eredmény.
Ragyogóan modellezi a tökátlagos felhasználást.
És ezt már megbeszéltük a blogom alatt ahonnan a képet beemeltem ide, valószínű driver vagy egyéb probléma áll a háttérben, nade ez megint csak totál hidegen hagyja az egyszeri usert.
Toronymagasan veri a W10 a Linuxomat.
(nem kizárt hogy az anomália egyedi és csak nálam jelentkezik a naprendszerben, de mivel én mértem, én teszteltem ezeket 1 órán keresztül, így én magamnak hiszek)Ennyit az átlagfelhasználás energiatakarékosságáról.
-
válasz tordaitibi #42173 üzenetére
Ja, a hely a fontos dolgoknak kell, nem az OS-nek
Amúgy ilyen VPS, ilyesmi, egyre többeknél előfordul, otthoni használatra is.@daninet :
Neked mennyire nézne csúnyán a megrendelő, ha azt mondod, hogy 3x annyi az anyagszükséglet (mondjuk fából), mert úgyis van, minek szórakozz a méretezéssel?
Na, ugyanez.Illetve ott jön elő a felépítés, amikor (a fentiek után) egy Windows update tart valameddig+újra kell indítani a gépet, egy linuxos meg menet közben lefut hogy észre se veszed.
Meg amikor kinyitod a böngészőt, és lehet, hogy gyorsabban elindul (mondjuk pl. amilyen monstrum egy Chrome, akkor lehet, hogy ez nem lesz igaz, de az azért a Google bűne).
Meg amikor ugyanazon a hardveren 2x annyi az akkuidő egy minimálabb Linuxszal.Az első asztali környezetekkel mikor dőlt meg? A 80-as években már voltak Unix-os asztali környezetek, Linuxra meg a 90-es évek elejétől Akkor lett igazán jó az egész, amikor már rendes csomagkezelők voltak, lekezelték a függőségeket, stb.
"A dolog szépsége viszont az, hogy, van rengeteg disztró, és ha a fent említett rendszerek lesznek az alapértelmezettek "
Ennyi. Ezért jó, hogy nincs egy cég, aki azt mondja, hogy márpedig mindenki azt csinálja, amit ő akar.
SysV init-es disztrók is vannak még mindig, meg X alapúak is. (Nem is mindegy, hogy egy 4GB RAM mellett mit teszel fel, mert a Systemd + Wayland helyből be is kapja azt a 4GB-t - itt is mindegy, gondolom, csak hát mi van, ha azon az X86-os tableten nem lehet RAM-ot bővíteni...)Disztró váltás esetén ne várj semmit, nyilván. Hát egy másik oprendszerre váltasz...
[ Szerkesztve ]
-
válasz daninet #42175 üzenetére
Egyetértek, bár én jó ideje nem váltogatok semmit. Linux Mint Mate itthon a default.
De sosem upgradelek, hanem mindig veszem a fáradtságot és 0-ról telepítek és pakolom fel a konfigjaimat.
Egyáltalán nem nagy művészet. Ilyenkor legalább rendszerezi az ember a dolgait.Ez a disztrohopponálás meg mindenki ahogy érzi. Bár azért jó ha tisztában van a háttérfolyamatokkal.
(hogyan jönnek létre a userek, milyen ID-któl...)
Egy tőről fakadóknál nem kéne, hogy gondot okozzon (pl.: Ubuntu, kubuntu, linux mint)
De pl egy ubuntu-t már suse-val meg arch-kal már nem kevernék.Még nagy linux evangelisták is immutable rendszerekben és konténerekben látják a jövőt
A mégnagyobb izoláció és a könnyen setupolható környezet miatt. De ez nem az asztali kiszolgálókra vonatkozik.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
daninet
veterán
Nah jól újraindítottam már megint ugyanezt a vitát Mondjuk döntő érveket nem olvastam, nekem még mindig evidensnek tűnik, hogy megnyitom Discover-t, elolvasom a kommenteket milyen a csomag, megnézem a képeket és rákattintok, hogy install. Synaptic meg egyéb GUI csomagkezelők ezt nem nagyon hozzák, azok többnyire egy ablak egy nagy listával, alig nyújt többet mint a terminál.
#42168 hcl
"A filozófia a kérdés. A Unix nem a MS-től megszokott favágásról szól."
Értem, de hol ez a filozófia, amikor megnyitsz egy böngészőt vagy egy levelezőt? Ezek már nem egyfunkciós CLI programok, az első asztali környezetekkel kezdett ez a dolog megdőlni. Gondolom te sem terminálból szöveges alapon kommentelsz ide
Látom, hogy nagy az ellenállás főleg az öreg motorosok között, viszont UX szempontból a dependency problémák megszűnése és az egy kattintásos alkalmazás boltos telepítés hatalmas lépés.
Még nagy linux evangelisták is immutable rendszerekben és konténerekben látják a jövőt.
A dolog szépsége viszont az, hogy, van rengeteg disztró, és ha a fent említett rendszerek lesznek az alapértelmezettek mindenkinek akkor is jut majd neked valami ahol csomagozhatsz, vagy fordíthatsz magadnak.Sokan csinálják pedig, hogy külön /home partíció, és megadja telepítéskor, hogy az ott a /home, ne formázza.
Csak hozzáteszem, hogy igen, csináltam, próbáltam, működik, viszont distro hop esetén a jogosultságok teljesen megzavarodnak és ha nem ötödjére csinálsz minimum ilyet akkor gyorsabb lementeni a config fájlokat és bemásolni a friss telepítésnél
Chris Titus csinál a youtube csatornáján distro hop live streameket és annak ellenére hogy a faszi fekete öves linux user még ő is guglizza a hibákat fél órát miért nem indul a böngészője home könyvtár migrálás utánMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
veterán
válasz tordaitibi #42173 üzenetére
Én most vettem egy 10 terás HDD-t, már majdnem a fele tele van. LOL
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
veterán
Tudom te ilyenekbe utazol, ott számít.
Viszont otthoni, lapos vagy asztali desktop használatról volt szó, nem szervereken futó vm hegyekről meg routerről, nvr-ről.
Életem egyik legpazarlóbb döntése volt amikor megvettem a 2tb mentegetős hdd-met.
Minden rajta van, Win Linux rendszerek mentései, az összes kedvenc filmem, a 23 éves számtek múltam, családi fotók, doksik, ezeréves emlékek, egy vagon portable szoftver, még a melóhelyi gépek fontosabb mentései is.
Jelenleg a fele üres
Kell a hely fontos dolgokra,
hát a 2016-os telepítésű W10-em 39GB, az 5 éves Ubuntu meg 28GB.
Ez sok, szerintem nem. Ennyit megérdemelnek -
válasz tordaitibi #42171 üzenetére
És nem is kell, hogy legyen. Hogy minek? Hogy akinek szüksége van rá, annak legyen egy normálisan használható OS.
"A lemezkapacitást már írtam hogy az van ma már."
Amíg
- ki nem kell fizetned egy VPS-t
- nem szűkös éppen a céges környezeten a storage, mert hirtelen csomó gépet kell kirakni
- kell a hely értelmes dolgokra
Nézz már megy egy Openwrt-t, ilyen 32Mb-okban fut...[ Szerkesztve ]
-
veterán
"A filozófia a kérdés. A Unix nem a MS-től megszokott favágásról szól."
Teljességgel megértelek, pláne hogy 5. éve tolom én is de.
Így sose lesz linux éve és most lehet nekemesni.
Most akkor akarunk desktop Linuxot a nagy tömegeknek mer" olyan qurvajó, (vagy mégse...,) akkor viszont favágás nélkül nem fog menni mivel ki illene szolgálni a felhasználót, annak érdekeit, faék egyszerűen használhatóságát.
És erre snapék és társai megfelelnek, üdvözlünk függőségek nélküli kánaánba.
A lemezkapacitást már írtam hogy az van ma már.Vagy, de ezt is többször írtam, maradjon meg hívők szűk rendszerének.
De akkor meg minek..? a desktop?[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz #79484416 #42169 üzenetére
Mondjuk ezt gyakran tapasztalom Debianon. Amikor Matéra fel akarok tenni egy Gnomeos csomagot és egy valag Gnome csomagot behúz. Ugyanez a helyzeg KDE csomagnál is.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
válasz kpityu2 #42165 üzenetére
Már amelyik
Amúgy Linuxon ez sokkal finomabban van szabályozva, azaz egy-egy csomagot külön lehet használni sok proginak. Szóval nem egy komplett runtime szintjéán, hanem egy-egy kis elemet.@I02S3F : Nem is szeretik sokan, de amúgy annyiban sántít, hogy a systemd nem csomagokhoz kapcsolódó dolog.
@tordaitibi : "Szerintem a több terás lemezek korába nem mérvadó hogy egy szoftver 100 vagy 300MB."
A filozófia a kérdés. A Unix nem a MS-től megszokott favágásról szól. (Nem mellesleg az a sok-sok kód, ami egy MS cucc alatt van, le is fut.)"Gyanítom Linuxon se lehet csak úgy simán egy új telepítésnél a régi, 5-10 éve belakott home-t csak úgy felcsatolni, lesz káosz bőven."
Sokan csinálják pedig, hogy külön /home partíció, és megadja telepítéskor, hogy az ott a /home, ne formázza. A legtöbb csomag úgy működik, hogy ha van már a ~/.config -ban valami, akkor nem írja felül.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz kpityu2 #42163 üzenetére
Szerintem a több terás lemezek korába nem mérvadó hogy egy szoftver 100 vagy 300MB.
Én magam nagyon örülök az ilyen konténers cuccoknak, én 2000 óta amúgy is portable fan vagyok.
A Snap és társaiba nekem az a visszatartó hogy iszonyat korlátosak, szinte használhatatlan némelyik szoftver, annyira be van korlátozva.
Ezt én így élem meg átlagfelhasználóként. Akinek teljesen mindegy miképp, hogyan működik, mi van a motorháztető alatt. A lényeg hogy úgy működjön ahogyan én szeretném, a többi számomra érdektelen.
Vannak mai napig 15-20 éves portable Wines szoftvereim.
Múködtek W2000, Xp, Sewen, W10 alatt és W11 alatt is fognak.
És csodálatosan mennek Wine alatt, az összes eddigi Linuxaimon jól működtek. Pl. a Thunderbird Portable levelezőmbe 2012 a legrégebbi mailom azaz lassan 12 éve használom, 2 tucatnyi OS alól futtatva.
A kedvenc MP3 lejátszóm 20 éves. És sorolhatnám.
És én ebben látom a lényeget, nem az OS a lényeg. Az csak futtatókörnyezet. A prgramok, és azok beállításainak a megőrzése lenne a lényeg. Csak sajnos ezt OS szinten még Gugliék se tudták teljeskörűen megvalósítani, egy telefoncserénél a migrálás 125 helyen elhasal, csak töredékét lehet átvinni.
Gyanítom Linuxon se lehet csak úgy simán egy új telepítésnél a régi, 5-10 éve belakott home-t csak úgy felcsatolni, lesz káosz bőven.
Talán harapott almáéknál megy ez a leggördülékenyebben de az se 100%.
Természetesen ez a porable rendszer sem lehetséges mindenhol, egy játékot, komolyabb szoftvert telepíteni kell hogy a szoftverek lássák egymást, meglegyen az átjárhatóság. -
válasz kpityu2 #42163 üzenetére
"A Win alatt volt a.NET 1,2,3,4,5 és annyi ráadásul visszafelé kompatibilisek."
Ezen kívül még jópár, VC runtime-ok, Java, VB cuccok, stb., ezerféle library van ott is.
És egy csomó mindenhez hozzá vannak csomagolva a saját cuccai, mert a készítő inkább ezt csinálja, minthogy a visszafele kompatibilitásban bízzon Következik hogy a szoftver meg marha nagy lesz.Mindenféle környezethez készült progit meg lehet csomagok telepítésével is; csak ha egy Gnome-os környezetben kell egy KDE-s progi, az lerántja a saját libjeit is. Jó esetben még ez is kevesebbet foglal.
[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
válasz daninet #42158 üzenetére
Én egy fél éve takarítottam le az összeset a gépről, mert felzabált minden helyet. Az a baj, hogy a runtime könyvtárak rengeteg helyet foglalhatnak és a linux alatt mindenből sok alverzió van. A Win alatt volt a.NET 1,2,3,4,5 és annyi ráadásul visszafelé kompatibilisek. Itt meg van a freedesktop.platform meg a gnome runtime könytárak 3.xx-yyyy, meg core18, core20 verzióiból mindenből egy példány, mert a programok sokszor nem tól-ig fogadják el, hanem csak az adott verziót ezért nem használja a már fent lévőt. Csak ki kell adni terminálban a
snap list -all
parancsot és lehet látni, hogy a programok mellé még miket pakolt fel. Oké, szép dolog, hogy mindenféle környezethez készült progit lehet vegyesen futtatni de ennek ára van és ezt az árat szeretik elrejteni.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
veterán
Nem tudom, én csak arra emlékszem, hogy nézek YouTube-on egy videót, ahol egy srác azon filozofál, hogy most Snapet vagy Flatpaket érdemes használni. Én meg lesek, hogy tulajdonképpen minek is kéne bármelyiket is... Na de én még kezdő vagyok ehhez és nem érthetem ezeket a nagy összefüggéseket.
-
-
veterán
válasz daninet #42158 üzenetére
Nem nagyon szeretik még mindig a Flatpaket itt a fórumon, pedig már nem egy új találmány. Divat YouTube-on pl. a Debiant is Flatpakkel tuningolni, holott annak a rendszernek pont az a legjobb, ha csak a saját tárolóiból telepítesz rá, mert azokkal már ezerszer letesztelték a rendszer működését.
-
-
daninet
veterán
válasz ubyegon2 #42157 üzenetére
köszi, nem ismertem ezt a parancsot.
✘ ~ systemd-analyze
Startup finished in 10.503s (firmware) + 5.103s (loader) + 846ms (kernel) + 5.204s (initrd) + 13.617s (userspace) = 35.274s
graphical.target reached after 13.617s in userspaceViszont akkor uefi tököl még egy 20mp-et az elején annak kell utánanéznem az mi.
Ezt ugye nem komolyan írtad? Nincsenek tárolói a Susunak?
Persze, hogy vannak tárolók. Nekem ez így kényelmes, nem kell keresgetnem mi a csomag pontos neve, csak rákattintok hogy install. Van bármi hátrányom ebből?
[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
félisten
válasz daninet #42153 üzenetére
lassan bootol, fogalmam sincs mit csinál, de 1+ perc.
Nekem sincs fogalmam se többnyire, igaz 99%-ban már van, mindig ugyanaz...szóval nézd meg és lesz fogalmad, aztán szépen kilövöd, ha csak nem épp egy ütemezett feladat az!
systemd-analyze blame
Nekem a szokásos van itt megint, ami lassít a booton:
ubyegon@mint213-8570p:~$ systemd-analyze
Startup finished in 5.364s (kernel) + 8.555s (userspace) = 13.919s
graphical.target reached after 8.545s in userspaceubyegon@mint213-8570p:~$ systemd-analyze blame
6.456s NetworkManager-wait-online.service
976ms systemd-udev-settle.service
839ms dev-sda7.device
588ms blueman-mechanism.service
508ms udisks2.service
360ms networkd-dispatcher.servicehát.. én mindent flatpackből telepítek
Ezt ugye nem komolyan írtad? Nincsenek tárolói a Susunak?
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
daninet
veterán
hát.. én mindent flatpackből telepítek próbálok visszaemlékezni volt-e bármi fontos amit zypperrel raktam fel de szerintem semmi. Ezt a kodek dolgot sem értem, ezt hozzák fel mindig negatívumnak. Windows XP-n telepítettem utoljára kodeket VLC-nek van saját kodekje, Firefoxnak is. Ha felrakom a kdenlive-ot videót szerkeszteni annak is van. Jön a flatpackkel. Mire kell a kodek? Vagy te nem használsz flatpacket egyáltalán?
Zypper meg... hót ugyanaz szerintem mint apt. Beírom, hogy zypper install aztán pörög a terminálban a formázatlan szöveg. Nala az egyetlen ami látszólag kicsit is próbál ezen változtatni.
Zypper repójában nincs tldr de kb ez az egyetlen amivel együtt kell élnem. Elvileg van valami python3 verziója ami használható lenne ha nagyon nem tudnék nélküle élni.[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
veterán
válasz daninet #42153 üzenetére
Egy darabig én is használtam Tumbleweedet, nekem a zypper nem tetszett és az, hogy a kodek csomagokat külső tárolókból kellett letölteni.... Nem szeretek ilyen community szemeteket hozzápakolni a rendszeremhez, jobban megbízok a disztró fejlesztőkben.
Ettől eltekintve jó kis rendszer az. Az az 1+ perc boot idő szerintem nem normális, max HDD-nél.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
Lutrisból próbáltam. Átváltottam opensuse-re és minden bajom megszűnt. Mind. Az smb csatolás, a hangeszköz váltogatás, a Lutris bajai.
Epic is megy azonnal. Valami nagyon rossz volt a kubuntu telepítésemmel pedig nem mókoltam rajta semmit. Elég rossz "első" tapasztalat volt. Kitartó vagyok az ilyenekkel, nem tántorított el, de rossz PR linuxnak ha valaminek ennyi baja van és az ember elsőre egy ilyen populáris disztrót választ. Lehet, hogy hardver specifikus volt a baj, vagy user specifikus, nem tudom.
Lényeg, hogy megoldódott. Boldog suse user vagyok most.
Egyetlen baja, hogy lassan bootol, fogalmam sincs mit csinál, de 1+ perc. Mind1 túlélem, működik. Többnyire úgyis alvóban van.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz daninet #42133 üzenetére
Epic játékokhoz van lehetőség Lutrison keresztül klienst telepíteni:
Off:
SUSE-ra is lehet telepíteni. [link]
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz kpityu2 #42143 üzenetére
Ne félj manuálisan szerkeszteni a grub beállítófájlokat. (és fsatb-ot se ) Mondom ezt én a terminálundoros, de ez szimpla szövegszerkesztés.
Hótt logikus, és a Customiter gyakran elbaltázza.
Nem mellesleg sokat lehet tanulni ezekből a fontos rendszer elemek bizergálásából.Itt egy überkirály magyar grub eírás, ajánlom olvasgatnivalónak.
[link][ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.