Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz gyulank #41699 üzenetére
De akkor azt írd...
Tegyél fel egy mc-t. (sudo apt -y install mc
)
Onnantól kezdve gondolom tudsz mozogni benne.vagy
sudo vi /etc/apt/
... mittoménmi az útvonala. (A vi-t elég nehéz kezelni)
Vagysudo nano filenév
. A nano -ban rendesen tusz szerkeszteni, CTRL-O a mentés, CTRL-X a kilépés.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
gyulank
addikt
Nincs menüm, én a sources.list-et akarom. Közben próbáltam a Szoftver és frissítésekben átírni, a szöveg nem jelent meg szerkesztésnél, csak rublikák, az egyikben volt Mantrik amit átírtam Lunarra, de így se talál.
[ Szerkesztve ]
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
-
gyulank
addikt
válasz kpityu2 #41696 üzenetére
Annyira azért nem működik. Windowson össze tudtam fűzni a fájlokat amiket csináltam vele, itt nem. Plusz nekem sima ubuntum van, nem kde.
Amúgy olyan jó, hogy semminek se tudni a nevét. Szövegszerkesztő, Névjegy: Szövegszerkesztő. Már ezzel problémába ütközök, hogy hogy nyissam meg a fájlkezelőt, vagy szövegszerkesztőt. Mert gondolom rendszergazdai jogok kellenek az átíráshoz. gksu szövegszerkesztő? Na, már gksu sincs.[ Szerkesztve ]
-
válasz gyulank #41694 üzenetére
Látod! Neked egyértelmű volt hogy a frissítés közben adta ezt a hibaüzenetet, nekünk nem. Pláne hogy mit értesz "release" alatt.
Ez azt jelenti, hogy az Ubuntu mantic kiadáshoz nem készült csomag: [link]
Ezért is "jó" bétázni. A legegyszerűbb dolgok is félre mehetnek.Nem szoktam ppa-zni, de elméletileg módosítani kell az /etc/apt/sources.list fájlban annak a papnak a paramétereit, amit most hozzáadtál:
deb https://ppa.launchpadcontent.net/xtradeb/apps/ubuntu mantic InRelease
sort. A mantic-ot cseréld le egy már kiadott verzió nevére, pl. devel, jammy vagy focal -ra.
Ha mégsem, majd a többiek kijavítanak.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
gyulank
addikt
Jó, lehet, hogy először nem, de az előbb leírtam, hogy megcsináltam amit leírt, és arra írta hogy nincs release. A lista meg az oldalon lévő lista egymás alatt a 3 verzió.
Ezt írta a ppa után, és az update után is:
Mellőz:5 https://ppa.launchpadcontent.net/xtradeb/apps/ubuntu mantic InRelease
Hiba:6 https://ppa.launchpadcontent.net/xtradeb/apps/ubuntu mantic Release
404 Not Found [IP: 2620:2d:4000:1::3e 443]
Csomaglisták olvasása... Kész
E: A(z) „https://ppa.launchpadcontent.net/xtradeb/apps/ubuntu mantic Release” tárolónak nincs Release fájlja.
N: Az ilyen tárolóból való frissítés nem végezhető el biztonságosan, így alapesetben ki van kapcsolva.
N: Lásd az apt-secure(8) kézikönyvoldalt a tárolólétrehozással és felhasználói beállításokkal kapcsolatos részletekért.
Install után meg:
avidemux csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá.
A kért csomag hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető el
E: „avidemux” csomagnak nincs telepítésre jelölt verziójaASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
válasz gyulank #41691 üzenetére
Azt írtad, hogy nem működik, csak azt nem hogy mi?
Pontosan mit értesz azalatt, hogy "Minden baja van, nincs release, nincs telepítésre jelölt verzió."
Melyik programnak van minden baja? Milyen hibaüzeneteket kaptál hozzá?"A listában meg semmire se lehet kattintani,"
Milyen listában?Értem hogy te látod tudod(?) mit csinálsz, de nekünk nincs távolbalátó képességünk, ezért egy többszörösen bővített mondatban, akár fotókkal illusztrálva írd le nekünk, hogy mi is sejtsük mi történik, hol akadtál el.
-
tordaitibi
veterán
válasz gyulank #41683 üzenetére
Ha esetleg valakit érdekel,
KDE alatt 1 perc alatt hogyan lehet appimage, vagy bármi asztalra, panelre tehető indítót csinálni, bármilyen ikont hozzárendelni:
[link]
Természetesen Alkalmazásmenübe, Kedvencekbe is tehető, csomó köthető az ikonra, kávét főz egyebek[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
válasz gyulank #41689 üzenetére
Hozzáadod a PPA-t a tárolókhoz, update:
sudo add-apt-repository ppa:xtradeb/apps
sudo apt update
és után sima
sudo apt install avidemux
ha nem működik, leszeded és törlöd a tárolót a listából
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
-
-
válasz gyulank #41685 üzenetére
Olvasd el _végig_ azt a felsorolást!
Még PPA-s csomagkönyvtár is van hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
válasz gyulank #41683 üzenetére
Miért ragaszkodol az appimage-hez? Miért nem jó a natív bináris?
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz gyulank #41678 üzenetére
https://docs.appimage.org/introduction/quickstart.html
Using the Terminal
Open a terminal
Change to the directory containing the AppImage, e.g., usingcd <my directory>
Make the AppImage executable:chmod +x my.AppImage
Run the AppImage:./my.AppImage
[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
AppImage-hez kell valami? Nem indul az Avidemux sehogy se 23.10-en.
-
válasz Novics #41672 üzenetére
Nos én azt javasolnám első körben, hogy nézd meg a logokat mind két oldalt. (server és kliens)
illetve érdemes az nfs verziójának megfelelően paraméterezni a mount parancsot és az fstab-ot.-t nfs4
-t nfs3
és nem csak szimplán-t nfs
. CentOS-nál annó ebbe szoptam bele.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Novics
senior tag
Köszi a tippet. Ha csak ez lenne a gond, akkor simán mennie kellene a csatolásnak a sudo mount -a paranccsal is, nem? Viszont akor is eldobja magát. Valahogyan a hitelesítési adatokat kellene beleszerkeszteni, de azt eddig csak SMB-s csatoláshoz találtam.
Sajnos nagyon nincs most időm próbálkozni, de ha jutok valamire, majd megírom. De ha valakinek tuti tippje, az is jöhet.A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.
-
-
-
Novics
senior tag
válasz tordaitibi #41668 üzenetére
Ez az én fejemben is megfordult, mert korábban szórakoztam ilyesmikkel, de reméltem, hogy lesz rendes megoldás is. Meg az oka is érdekel, hogy miért nem megy FSTAB-ból. Csak most már annyi időm nincs ezzel szórakozni.
Egyelőre csak én használom a gépet, én megoldom magamnak terminálból, de a feleségem keresztre feszít, ha neki ilyesmivel kell foglalkoznia.A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.
-
tordaitibi
veterán
válasz Novics #41667 üzenetére
Nem megpoldása, de működő megkerülése a problémádnak,
Ha terminálból megy, mentsd el egy kis szkriptbe, és rendszer indításnál késleltetve indítsd a szkriptet.
Én kényszerből használom a sleep-et mert ha nem, akkor nálam indításkor katyvasz van. Oka ismertlen. Több saját szkriptem fut le így és évek óta tökéletes.
-
Novics
senior tag
válasz kpityu2 #41666 üzenetére
Én is találtam hasonlót, de sajnos nem jött be.
Viszont most eggyel közelebb kerültem a hiba megértéséhez, mert ha próbálom a sudo mount -a -t, akkor ezt kapom:
mount.nfs: access denied by server while mounting 192.168.0.28:/volume1/SynoDs
Az FSTAB bejegyzésem most így néz ki:
192.168.0.28:/volume1/SynoDs /home/phanovics/SynoDS nfs x-systemd.automount,x-systemd.mount-timeout=5,x-systemd.device-timeout=5 0 0Ha terminálban ezt futtatom, akkor simán felcsatolja, és látom a megosztást:
sudo mount -t nfs 192.168.0.28:/volume1/SynoDS /home/phanovics/SynoDShcl
Synology NAS-on lévő megosztott mappát akarok felcsatolni egy Ubuntut futtató gépre.
Bár a Win az egy másik gépen fut, de oda simán ment a csatolás, itt meg most ezzel szívok. Sajnos már nincs annyi időm, erőm túrni a netet a megoldások után, mint 1X éve, amikor utoljára linuxoztam.A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.
-
kpityu2
őstag
-
-
Novics
senior tag
válasz Alveus #35869 üzenetére
Üdv Urak!
Friss NAS-os, és újrakezdő linuxos vagyok. Régen - ~10 éve - elég sokat szórakoztam vele, aztán meguntam.
Synology leírása alapján megcsináltam a csatolást, és örültem. Az elején még volt némi jelszó anomólia - a mappa, majd a fájl megnyitáshoz is kérte - de ez elmúlt. Ha lefuttatom a parancsot, akkor felcsatolja, és öröm van. Újraindítás után viszont mindig újra kell csatolni.
FSTAB-ot szerkesztettem - sajnos már nem tudom, hogy melyik leírás alapján, mert egy csomót gugliztam. Meg is jelenik oldalt szépen.
FSTAB:
//192.168.X.X/volume1/SynoDS /home/phanovics/SynoDS nfs auto,nofail,noatime,nolock,tcp,actimeo=1800 0 0Újraindítás után is ott marad az ikon, de valahogyan kiesik alóla a mappa:
failed to mount "SynoDS"
mount:/etc/fstab:parse error at line 1 -- ignored mount.nfs:failed to prepare mount: operation not permittedHa lefuttatom a csatolást, akkor megint rendben működik.
FSTAB-nál olvastam, hogy fájlszerkezetet kell megadni, de nekem ha beírtam az ntfs-t nem működött egyáltalán. A mintában az nfs volt.
Guglizok már egy ideje, és nem nagyon akar működni a dolog. Jelszavas fájlt is csináltam már, ahol ott volt a felhasználónevem, jelszavam, de akkor sem akarta az igazságot.
Mit bénázok el?
A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.
-
Sz_Imre
senior tag
Megjelent az újabb Ubuntu 22.04.3 LTS verzió.
Ubuntu és variánsai letöltése. -
-
kpityu2
őstag
Először új Rufus verziókkal próbáltam, de nem ment. Én is azt használom általában mert nem szokott vele gond lenni. Most se az ő sara, hanem az, hogy megvariálták a linux bootfájlokat.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
-
kpityu2
őstag
válasz lev258 #41658 üzenetére
Szia. Közben megküzdöttem vele. Legújabb MX Linux x64. Az ISO jó volt, a bootfájlokkal kavartak, syslinux/isolinux inkompatibilitás. Egy régi Rufus és a bootfájlok frissre cserélésének letiltása megoldotta. Nem tudom mit cifrázzák állandóan.
-
kpityu2
őstag
Sziasztok. A következő problémába ütköztem: akármivel próbálom kiírni a live isot USB-re, nem hajlandó bootolni. Próbáltam Rufus, balenaEtcher, unetbootin, stb. még dd paranccsal is, ugyanaz a hibaüzenet: failed to load ldlinux.c32
Gugliba van jó pár találat hosszú évekre visszamenőleg, de semmi értelmes javítási lehetőséget nem láttam.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
-
-
kpityu2
őstag
válasz airsoftpro #41646 üzenetére
Ha nincs USB passthrough akkor csak a host rendszeren keresztül éri el a virtuális gépet a Linux VM. Ami pedig varázslatos problémákat okozhat. Nincs egy x86 gép a közelben amin felbootolhatsz egy Live Linux-al vagy akármelyik adatmentő Live USB-jével?
-
válasz airsoftpro #41646 üzenetére
Ja, nekem az maradt ki, hogy Mac meg virtuál Ubi.
Az a billboard device + a 4 SATA az akkor jön fel, amikor odaadod az Icy Box eszközt a virtuálgépnek? Mert akkor megtalálja, felismeri. A dmesg viszont fura, nem tudom, hogy VID , PID alapján az az az eszköz-e, vagy csak azért dobál hibákat, mert rosszak a diszkek.Amúgy mdadm van Osx-en is, ahogy nézem, és az Osx terminálja is bash shell-lel van, szóval megpróbálhatod onnan is.
-
-
válasz airsoftpro #41650 üzenetére
Akkor az ingyenes verió alapján eldöntheted, hogy kell-e vagy sem.
Ha nem túl gyepált a lemez(nem véletlenül doba ki a Synology!), egy x86-os pc és Linux is megoldja a leírásod alapján.
Az a baj, hogy stabil natív(live) linux még nem érhető el.[ Szerkesztve ]
-
airsoftpro
csendes tag
Ezekre sajnos nem tudok válaszolni, nekem kínai! Amit tudok: egy másik sima usb-c külső HDD-t tudok mountolni, látom is a listában. A leírások alapján csináltam, ott nem említették ,hogy macOS alól működne a NAS-ból kivett diskek elérése, se Windows alól. Linux lehet, ahhoz sem értek sajnos!
Pánikolok, sajnos 4TB adatom volt csak másodlagos HDD-ken mentve a Synologyn pedig csak SHR1 volt beállítva(1 disk tolerancia), nem gondoltam, hogy még a volume is összedőlhet épp egyidejűleg... Tanul az ember, megrendeltem a 6TB tárhelyet, ami a fiókban fog csücsülni a másik 4TB mellett, ha a jövőben ilyen történne a NASsal...
-
Most szülinap akció keretében akár 70%-al olcsóbban is megvehet (kupon kód: ANNI19ATB)
Viszont az kell(hét) hozzá, hogy a Synology eszközén be legyen kapcsolva az ssh hozzáférés.[ Szerkesztve ]
-
válasz airsoftpro #41644 üzenetére
A QUEMU-hoz hozzáadtad 4 lemezt? Biztos hozzáfér közvetlenül az USB porthoz? Nem lehet, hogy csak a macOS által felcsatolt fájlrendszert éri el az emulátoron keresztül?
Ezeket a varázslatokat közvetlenül a macOS alól is elvégezheted, vagy keress egy x86-os PC-t és live Linux alól megfaraghatod.airsoftpro
A Synology természetesen tud mentést készíteni, de amíg működött ez valamiért elmaradt, és most pánikol, hogy az adatokat visszanyerje. Vagy csak egy újgyakorlat tudásbővítés céljából.[ Szerkesztve ]
-
airsoftpro
csendes tag
Mondom sorban és köszi, hogy próbálsz segíteni!
USB-C ház típus: Icybox IB3740
Mellékelem a képeket, amiket mondtál!Synology NAS-ommal van valami, már a 2. szinte új HDD fut Crashed státuszba, most is ez történt, de pluszban még a 4 HDD közül 1-et kidobott a volume-ból, így már nem érem azt el rajta sajnos...(lehet ott én rontottam el valamit, mikor már az egyik HDD megadta magát, de ez most már mindegy is! Egy recovery szoftverrel meg tudtam nézni és a adatok rajta vannak a HDD-ken, csak az a szoftver 300 dolcsi és össze vissza vannak a fileok és nem rendszerezve mappákba, szóval ha tudnám mountolni és úgy menteni, ahogy a leírásban van az király lenne!
-
válasz airsoftpro #41644 üzenetére
Gondolom nem ismeri fel az eszközt a bármi,amire dugtad.
Hogy néz ki az USB lista?
lsusb mit mond?"Ha egy sima külső HDD-t dugok be, akkor azt tudom listázni a fenti parancsokkal!"
Mert azt felismeriMiután bedugtad a C-s házat, nyomj egy
dmesg -tail 30
-at, (ha panaszkodik, akkor elé egy sudo) akkor pont a kernel log vége fog látszani, hogy mit csinál azzal a C-s házzal.Illetve mi annak a 4 helyes háznak a típusa?
Meg a másik, a Sínológia NAS nem tud backupolni?
[ Szerkesztve ]
-
airsoftpro
csendes tag
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem Ubuntu VM-ben hdd-k mountolásához! A sztori a következő:
Synology SHR raid lemezeket (4db) szeretnék backupolni Ubuntu VM alatt mdadm módszerrel. A lemezeket betettem egy 4bay házba, ami USB-C-n kapcsolódik a Host géphez. A lemezek megjelennek az USB listában jobb felül, de egy "lsblk vagy fdisk" parancsra nem jönnek elő és ezért nem is működik a módszer, amit a hivatalos oldal javasol! (https://kb.synology.com/en-sg/DSM/tutorial/How_can_I_recover_data_from_my_DiskStation_using_a_PC). Ha egy sima külső HDD-t dugok be, akkor azt tudom listázni a fenti parancsokkal!
A hiba amit dob erre: "mdadm -AsfR && vgchange -ay"
ez: "no arrays found in config file or automatically"Környezet: M1 Macbook pro, UTM virtualizáció alatt Ubuntu VM
Teljesen vakon vagyok Ubuntu és terminál parancsai terén, ezt bevallom! Ha valaki tudna itt segíteni, vagy akár 1 munkaóra keretében távoli asztallal, azt szívesen megfizetem! Köszönöm!
-
inf3rno
nagyúr
válasz inf3rno #41642 üzenetére
A lekapcsolás infinite loopba került, a boot végülis ment. Végül úgy döntöttem, hogy Manjaro lesz így is úgy is. Az eddigi másfél perc helyett ismét pár másodperc a boot, és végre újra van hang a 6-os kernellel. Egyelőre viszonylag zökkenőmentes az átállás.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Töröltem úgy a snapshotok felét, valamit elutasított, mert függ másik snapshot tőle, viszont ha többször hajtottam végre ugyanazt az utasítást, akkor sem fogytak el, pedig el kellett volna. Valszeg nem fedte le a tőlük függő snapshotokat a törlés valami miatt. Remélem nem esik szét a rendszer ettől, meglátjuk, megpróbálok bootolni, kívánjatok szerencsét!
Buliban hasznos! =]
-
-
-
-
-
inf3rno
nagyúr
Ja megpróbálom, csak nincs most energiám fájlokat másolgatni, meg iyesmik. Majd később foglalkozok vele, ha nem lesz ennyi meló. Mondjuk most kísérletezős kedvemben vagyok, lehet Manjaro vagy Fedora lesz inkább KDE-vel, ami nem Ubuntu + Gnome vonal. Fedora már volt egyszer régebben, akkor elég stabil volt, de akkor csak tesztelgettem a disztrókat, azért nem tartottam meg hosszan.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
-
inf3rno
nagyúr
Arra lyukadtam ki, hogy ebből valszeg újratelepítés lesz. A zsysnek van egy csomó snapshotja különböző mappákban, és nem tudom, hogy eltörök e valamit, ha törlöm őket. Valszeg igen, úgyhogy kuka a rendszer. Egyébként is az, fél éve nincs hang a gépen egy bugos kernel update miatt, és nem tűnik úgy, hogy javítanák. Körülnézek, hátha van másik disztró, ami elmegy. Nekem régi kernellel is jó lenne, nincsenek annyira új hardverek, elvileg az 5-ös verzió eleje még jó volt hang szempontból.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
-
-
-
nagyúr
válasz ubyegon2 #41628 üzenetére
Akkor igen, de itt ugye nem erről volt szó! Egy általam kreált particióba én se próbálnék 5*-ös adatmennyiséget barakni. 
Különösen ezért sem javaslom soha a külön /boot particiót kezdőknek...most ugye a kolléga nyilván nem is az.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
nagyúr
válasz inf3rno #41623 üzenetére
Egyébként 6 kernel nem férne el 140MB-on és a boot mappa szerintem nem is fogyhat el, max a / van alulméretezve.
Nekem előbb 2 darab kernellel 133MB-ot mutatott a boot mappa, raktam bele még pár kernel image-t és most 450MB-ot mutat, kb addig pakolhatnám bele a sok kerneleket, amíg el nem fogy a hely! A / helye nyilván.
Egyszóval ott valami más gubanc lehet....
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
tordaitibi
veterán
válasz inf3rno #41624 üzenetére
Ehhez tök vagyok mert a mezei Timeshiftet használom menteni.
Az a ZSys csak nem annyira buta hogy mindenről külön mentést csinál hanem növekményes. Vagyis egyszer menti az egészet, utána csak a változásokat.A Timeshift ilyen, 3 éve menteget nálam egyik gépemen és a rendszer most 26GB, a 3 éve folyamatos mentés meg 27,2GB. -
inf3rno
nagyúr
válasz UberMutant #41621 üzenetére
ZFS. Annyi extra van, hogy fent van a ZSys, ami csinál snapshotot minden rendszer módosításnál. Lehet amiatt fogyott el a hely?
Ja ahogy nézem elképzelhető, sanoidot ajánlják helyette inkább.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
nagyúr
válasz inf3rno #41620 üzenetére
sudo apt-get autoremove --purge
Ez jó parancs, minden szükségtelen elemet eltávolít, csak ugye a system a használatban lévő mellé még szükségesnek ítél +1, a legutóbbi
fallback
kernelt!Nézd meg, mennyi maradt
sudo dpkg --list | egrep 'linux-image|linux-headers'
parancs segítségével és távolítsd el manuálisan.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
inf3rno
nagyúr
Ubuntu 22.04.2 LTS most azt írja nekem, hogy nem tudja a frissítéseket letölteni, mert elfogyott a tárhely a boot partíción, amit valami 140MB-ra méreteztek by default. Töröltem a régi kerneleket "sudo apt-get autoremove --purge", amit használtam rá, de semmi változás. Fura, de ugyanannyi a rendelkezésre álló hely "df -h" alapján, pedig törölt egy csomót. Bármi ötlet? (Esetleg alternatív OS? Kezd már tele lenni a tököm ezzel, hang pl. már fél éve nincs kernel bug miatt, a bootnál meg elmeditál 15 percet a titkosítás feloldása, ami eddig kb. 1 másodpercet vett igénybe.)
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
amdni
aktív tag
Köszönöm!
-
-
-
amdni
aktív tag
Sziasztok!
Ubuntu 22.04 alatt szeretnék fotókat nyomtatni pl. 10x15-ös fotópapírra, de a fotók más méretarányúak, a telefonom nem tud 10x15-ös arányú képet készíteni.
Olyan programot keresek amivel méretezhető a fotó tetszőlegesen. Most a "gimp" programmal próbálom, ezzel átméretezhető cm megadásával, viszont ha nem mindegy hogy a fotó bal vagy jobb fele kerül levágásra, akkor nem ez a program a megoldás.
Bízom benne hogy van erre jobb megoldás, csak nem ismerem.Köszönöm ha valaki tud tanácsot adni.
-
-
beteg
őstag
Amúgy tudnátok ajánlani valami jó tananyagot a linux alapjaihoz? Olyan lenne jó, ami nem kezdő it-soknak szól, hanem mondjuk ms mcse átképző
A cloudhoz már nagyon látom, hogy kihagyhatatlan a linux.
[ Szerkesztve ]
Csak futni kell!
-
A cert arra érvényes, ami meg van adva benne. Ha domain, akkor arra, ha IP, akkor arra. Az önaláírt is, de ott még az is szívó tud lenni, hogy csomó minden behisztizik rá, és külön meg kell magyarázni, hogy jó az ott.
Nekem a Nextcloud van így, hogy domainnel működik az ingyenes signed certem, IP-vel már az azonosítást se kéri.Mutogatni való hater díszpinty
-
beteg
őstag
AWS-ben fut.
Az az érdekes, hogy a cloudflare https kikényszerítésére reagál. Domain névvel is bejön az oldal, csak nem enged be.
Leírás alapján mókoltam az önaláírt tanúsítványt az ubuntuban, de nem minden értettem. Lehet, pedig, hogy abban meg kell adni a domain nevet?Csak futni kell!
-
-
beteg
őstag
Azért itt kérdezem, mert sajna linuxos tapasztalatom még nincs elég és gyanítom, hogy ennek a hiánya lehet valahol a bibi.
Ubuntu+Filecloud+Cloudflare felállás.
Filecloudban server url-nek a domain név van megadva, https-el.Ha az ip-re megyek be, minden működik faxán, de ha a domain nevet írom be, akkor invalid username or password. Ami nyílván nem igaz, mert jól adom meg.
Mi lehet? Merre kutakodjak?Csak futni kell!
-
kpityu2
őstag
válasz User_2 #41604 üzenetére
Emlékeim (meglehetősen régi) szerint az nvidia drivereket elég könnyű parancssorból leszedni. Gugliban biztosan megtalálod. Meg a boot alatt is tudod paraméterrel kapcsolgatni, hogy betöltse-e vagy sem. Bootolj be helyreállító módban.
-
User_2
tag
a 07/01 tegnap reggel 22.04 LTS kernel update után fekete képernyő jelenség "keletkezett"
nagyon valószínű, hogy Nvidia driver akadt össze a valamivel.annyira nagyon össze van akadva, hogy a gép használhatatlan, újraindítás, szűz újratelepítés után is, 20.04-re visszalépve minimal telepítéssel is pár perc után lefagy.
legutóbb 2003-ban kínlódtam nagyon sokat linux telepítéssel, attól tartok most nem fog menni egyedül, google segítséggel sem.
ha van valakinek tippje, melyik Nvidia drivert kellene visszatelepíteni, vagy melyiket leszedni, vagy elég csak várni egy kicsit, de mennyit?
Van arra mód, hogy visszatelepítsek egy 06/30 előtti Ubuntu szűz állapotot?
-
Formaster
addikt
Az lm-sensors nálam nem talál semmilyen szenzort Ubuntu 20.04.5/5.4.0-152 alatt. Egy Asus lapban megy egy Ryzen 5700G procival. Hol lehet a probléma?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest