Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
kpityu2
őstag
Nekem az LXQT Lubuntu teljesen jól szuperál egy Atom 2550 gépen. Esetleg a Trinity (TDE) desktopos Ubuntut lenne érdemes kipróbálni, nekem elég szimpatikus volt amikor kipróbáltam. Jó sok KDE progi kevesebb erőforrásigénnyel.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
kpityu2
őstag
Szétkutyulja a rendszert. Amikor betölt az egyik desktop, a menüben ott lesznek a másik által behozott programok is és azok vagy normálisan működnek az adott környezetben, vagy nem. Ráadásul,ott vannak a háttérben induló szolgáltatások is...
De ha próbálkozni akarsz, nem kell telepítened. Csinálsz egy Ventoy USB-t, arra annyi Live iso-t raksz amennyi ráfér és csak bebootolsz az USB-ről.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
kpityu2
őstag
Szétkutyulja. Nekem egy desktop próba után feszt dobálja a rendszerhiba történt, küldjek-e logot a fejlesztőnek üzit. Mert ugye még ha a minimál csomagot is teszed fel, viszi magával a rendszerbeallitó progikat és szolgáltatásokat, munkamenetinditókat, démonokat amelyek részleges átfedésben lehetnek a régi desktoppal. És már nem fogod tudni kitakaritani teljesen. Meg ha esetleg dockerbe menne.. de jobb a békesség.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
kpityu2
őstag
Ez egy ilyen linuxos mitosz, hogy a grafikus kinézettől függ, hogy használnak-e az emberek linuxot. És nekiálltak windózositani. Nem attól függ. Egyebként az XFCE nemigen használ kevesebb erőforrást mint mondjuk a Mate vagy a TDE vagy az LXDE. Cserébe viszont erős kompromisszumokra kényszerít felhasználói oldalon.
-
kpityu2
őstag
Én virtuálgépről netezek és tapasztalatom szerint az LXDE pattogósabb mint az Xfce. A htop szerint kábé ugyanannyi RAM-ot esznek (LXDE: 500 MB, XFCE: 480 MB). Lehet, hogy nincs akkora támogatás mögötte és nincs annyira kicsiszolva, de a böngészőt gyorsabban elindítja. Amúgy a Trinity desktop is elég fürge, annak ellenére, hogy KDE 3.5/Qt alapú.
-
kpityu2
őstag
válasz PociAti #41546 üzenetére
Persze, mert a munkát az XP végzi.
Amúgy én pont fordítva vagyok, mert XP host alatt fut a Lubuntu quest, ráadásul kötve vagyok a 4.15-ös kernelhez is, mert az az utolsó amin megy a GPU az 5.24-es Virtualboxban, ami az utolsó ami még el tud indulni XP-n.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
kpityu2
őstag
Feltettem egy Xubuntut virtuálgépre csak a kihívás miatt. Úgy néz ki, hogy a kompozitor miatt lassú, ha azt kiiktatom elég vállalható sebessége van. Ajánlják hogy akinek kell az átlátszóságcsicsa az inkább a comptont tegye fel. Bár nekem nem hiányzik. Amúgy kinézetre valóban jobban kidolgozott mint az LXDE.
-
kpityu2
őstag
Be van kapcsolva a 3D, de így is lassabb kompozitorral. A gugli adta a megoldást mert más is tapasztalta. Amúgy arról volt szó, hogy gyenge masinákhoz ajánlott, tehát nem játszik az az érv, hogy majd a GPU erőből megoldja. A linux alatt amúgy is nehéz lecsekkolni, hogy van-e rendes GPU gyorsítás mert az LLVMpipe eldugja az infót. Mindig első dolgom a unity_support_test feltelepítése.
-
kpityu2
őstag
Hogyne. Amúgy két virtuális gépet csináltam, Lubuntu 18.4.1 és Xubuntu 18.4.1 és ugyanazokkal a beállításokkal futnak. A Xubuntu szebb és kiforrottabb kinézetet nyújt, de a Lubuntu pattogósabb.
-
kpityu2
őstag
Már kezdem belakni a Xubuntut, némi reszelgetéssel hozza azt a sebességet mint az LXDE és hát valóban pofásabb. Nagyjából pariban van az LXQT-vel. Vannak idegesítő dolgai, mint pl a runasroot hiánya a jobbgombos menüben vagy a fájlmenedzserben, meg egy csomó szükséges cucc (pl. build-essential) ami nélkül egy linuxon sajnos nem lehet meglenni, de jó esély van rá, hogy megtartom.
-
kpityu2
őstag
De, lehet. Pont az nem tetszik, hogy nincs alapból a live rendszerben. Én még olyan linuxal nem találkoztam amelyikhez nem kellett. Mivel ismert körülmény, hogy a hardvergyártók mostohán bánnak a rendszerrel, ezért már alkalmazkodhattak volna. Billgéc is alkalmazkodott, hogy sokféle hardverhez kell passzintania a windózát.
Aztán amikor a legelterjedtebb realtek chipes wifin akarsz netet varázsolni, ott ülsz meglőve.[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
válasz gyulank #41570 üzenetére
Áramtalanítsd, ebben az állapotban nyomd meg a bekapcsológombot, hogy kisüljenek a kondik, ha van valami az usbre dugva azt távolítsd el. Ha usb egér/billentyűzet van, azt tedd át másik portba. Esetleg cseréld ki, lehet, hogy valamelyik megmakkant. A 0x84 usb eszköztől nem kapja az órajelet.
[ Szerkesztve ]
-
-
kpityu2
őstag
válasz User_2 #41604 üzenetére
Emlékeim (meglehetősen régi) szerint az nvidia drivereket elég könnyű parancssorból leszedni. Gugliban biztosan megtalálod. Meg a boot alatt is tudod paraméterrel kapcsolgatni, hogy betöltse-e vagy sem. Bootolj be helyreállító módban.
-
kpityu2
őstag
válasz airsoftpro #41646 üzenetére
Ha nincs USB passthrough akkor csak a host rendszeren keresztül éri el a virtuális gépet a Linux VM. Ami pedig varázslatos problémákat okozhat. Nincs egy x86 gép a közelben amin felbootolhatsz egy Live Linux-al vagy akármelyik adatmentő Live USB-jével?
-
kpityu2
őstag
Sziasztok. A következő problémába ütköztem: akármivel próbálom kiírni a live isot USB-re, nem hajlandó bootolni. Próbáltam Rufus, balenaEtcher, unetbootin, stb. még dd paranccsal is, ugyanaz a hibaüzenet: failed to load ldlinux.c32
Gugliba van jó pár találat hosszú évekre visszamenőleg, de semmi értelmes javítási lehetőséget nem láttam.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
kpityu2
őstag
válasz lev258 #41658 üzenetére
Szia. Közben megküzdöttem vele. Legújabb MX Linux x64. Az ISO jó volt, a bootfájlokkal kavartak, syslinux/isolinux inkompatibilitás. Egy régi Rufus és a bootfájlok frissre cserélésének letiltása megoldotta. Nem tudom mit cifrázzák állandóan.
-
kpityu2
őstag
Először új Rufus verziókkal próbáltam, de nem ment. Én is azt használom általában mert nem szokott vele gond lenni. Most se az ő sara, hanem az, hogy megvariálták a linux bootfájlokat.
-
kpityu2
őstag
-
kpityu2
őstag
válasz gyulank #41689 üzenetére
Hozzáadod a PPA-t a tárolókhoz, update:
sudo add-apt-repository ppa:xtradeb/apps
sudo apt update
és után sima
sudo apt install avidemux
ha nem működik, leszeded és törlöd a tárolót a listából
-
kpityu2
őstag
válasz gyulank #41709 üzenetére
Mivel a hardvergyártók elég mostohán bánnak a linuxszal (többek között azért mert nincs idegük/energiájuk küszködni a pár havonta változó kernelllel) sajnos az ilyesmivel együtt kell élni. Ráadással ott a kavarás is, hogy a rendszer Alsa vagy PulseAudio hangkezelőt használ. Vagy mindkettőt egyszerre.
Ui. Emlékeim szerint a Win11 iso-t simán kiírtam Rufus-al pendrive-ra.
[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
válasz gyulank #41717 üzenetére
A Ventoy alapvetően a Live ISO-k futtatására van, lehet, hogy elindul de ki tudja, hogy a Win telepítőnek milyen háklijai vannak. Soha nem próbáltam onnan telepíteni. Nem tudom miket másolgattál, de sima fájmásolással nem tudsz boot USB telepítőt csinálni. Telepítsd fel a balenaEtchert, tegyél be egy megfelelő méretű USB meghajtót és a telepítő ISO-t írasd ki a meghajtóra a balenaval. De ne kelljen már itt leírni, amikor a net tele van leírással, hogy hogyan kell Win USB telepítőt csinálni. Még az MS-nek is van rá saját toolja.
-
-
kpityu2
őstag
Sajnos tapasztalatom szerint a linuxnál a powersave többféle hardver esetén is problémás. Gondolom ehhez már nem elég az alap hardverkezelés. Nálam minden ilyesmi ki van kapcsolva, mert változatos problémákat tud okozni.
-
kpityu2
őstag
Hát, én egy időben rendesen küzdöttem, hogyy összerakjak egy olyan PC-t aminek a hardvereihez hivatalos gyári linux támogatás van, de nem jártam sikerrel. Illetve találtam egy PC gyártót, de MAC árban vannak a cuccai.
-
kpityu2
őstag
válasz gyulank #41731 üzenetére
Az os-prober kell mert az találja meg a többi particion lévő oprendszert. A grub-customizert már csak deb csomagként találod mert elavult, csak nincs jobb GUI-s grub buheráló helyette.
[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
válasz tordaitibi #41738 üzenetére
Nem szeretek olyasmit megtanulni amire a büdös életbe nem lesz szükségem. És a grub paramétereinek többsége ilyen. Azért találták ki a grafikus felületet, hogy az ember kényelmesen átlássa a lehetséges opciókat, választhasson közülük majd elfelejthesse a legközelebbi alkalomig. Az fstab buheráláshoz is a guglit kell turkálni ha mondjuk nem alapértelmezett paraméterekkel akarsz felcsatolni valamit. Mondjuk hálózati megosztáshoz. Aztán véletlenül elírsz egy karaktert és lehet vészterminálból farigcsálni az fstabot mert nem indul a rendszer.
-
kpityu2
őstag
válasz gyulank #41742 üzenetére
Valószínűleg nem a jó bejegyzést indítja. Ha jól emlékszem be kellett állítani, hogy a Win bootmenedzserét indítsa, ne a Win rendszerpartíciót. Nézd meg, hogy nincs-e másik bejegyzés az os-prober listában. Esetleg megpróbálatod ezt a progit: Boot-Repair
-
kpityu2
őstag
Nekem így néz ki a grub.
EFI: sda1
Lubuntu 23.04 LXQt: sda2
Windows 11: sda3
a win rendszertöltöje az EFI/Microsoft mappában van a jobboldali ablak szerint.
Nincs secure boot de a TPM aktív.
Ezt azt hiszen a Boot Repair csinálta mert nekem se akar elsőre működni. Bár halványan rémlik, hogy a Win telepítése után az UEFI Firmware Settings-nél (UEFI bootmenü indulásnál) a bootbeállításoknál át kellett állítanom az egyik boot célmappát, lehet, hogy ott állítottam be a Win bootmenedzsert indításra.[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
válasz gyulank #41753 üzenetére
Úgy rémlik, hogy nekem is ez volt, hogy a grub nem indította, de az UEFI bootmenüből el tudtam indítani. Ha a Win kiírja a boot javítás hibát az azt jelenti, hogy a win bootmanager megkapja szálat a grubtól, csak ő nem találja a telepített windowst. Mert pl. felcserélődtek a meghajtók a telepítéskorihoz képest. Az a baj, hogy már nem emlékszem mit buheráltam. Ha belépsz az UEFI bootmenube ott kell lennie a bootsorrendeknél egy bejegyzésnek a talált indítható bejegyzések listájával. És ott ha nem jó van kiválasztva akkor csinálja ezt. Azt hiszem. Pár hónapja volt. Nekem volt alul egy olyan menüpont, hogy kézzel kiválaszthattam melyikbe akarok belépni (ez nem az F12-re feljövő miről akarok bootolni, hanem az UEFI Boot fülön van). És ott ha az egyiket választottam akkor bejött a Win és azt kell fixre beállítani utána.
-
kpityu2
őstag
válasz gyulank #41753 üzenetére
Próbáld meg ezt Boot-Repair Disk
Ez ugyanaz mint amit korábban linkeltem csak ez Live Iso. Szerintem a Ventoyról is elindul. Az egyik USB drive-on megtaláltam felcímkézve, ami nálam azt jelenti, hogy hasznos valami. Lehet, hogy ez csinálta azt a EFI boot bejegyzést amit utana ki tudtam választani a Win indításához.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
-
kpityu2
őstag
válasz daninet #41805 üzenetére
Csak mert nekem úgy van. Szoftverokok miatt WinXP a rendszer és VM Linuxon böngészek. Ráadásul mivel az USB wifi teljesen át van adva a linuxnak, az XP nem is lát belőle semmit.
-
kpityu2
őstag
válasz daninet #41810 üzenetére
Szerintem a böngésző GPU gyorsításával lehet valami. Az is egy külön műfaj, hogy mit mennyire támogat. A chrome:flags alatt keress rá a GPU szóra meg nézz szét a chrome:gpu alatt hátha látszik valami nem működő. Meg a böngészőben F12-nél keress hibákat.
-
kpityu2
őstag
válasz daninet #41812 üzenetére
Ja, aszittem Chrome. Firefoxnak is van ilyesmi, talán az about:config alatt. De próbaképpen megnézheted a Chrome alatt is, hogy ott is van-e a probléma. A böngészőmotorokban van GPU gyorsítás, meg blacklist mindenféle gpu-hoz, csak tippeltem, hátva valami ilyesmi kavar be.
[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
-
kpityu2
őstag
válasz daninet #41810 üzenetére
Kíváncsiságból rágugliztam mi ez és úgy néz ki hogy valami bug a libadwaita/X11/wayland körül. Használd rendes böngészőből a Google Naptárt ne a Gnome appból. Pl. a Brave nekem teljesen jól működik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest