-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nem a fenét, arra gépre ami nálad volt javítani, igaz a leg-leg-legalja egy Cherrytrail Z8300 de pont azon frissítettem a 18.04-et a 20asra és sokkal lassabb lett. Vagy bebeszéltem magamnak
mert nekem se tetszett de én így láttam.
Lassan rá kéne röpennem a 22re, bár most meg mindjárt itt a 24 ha jól tudom. Ez a szerencsétlen 18.04 egyre macerásabb.
Lehet innen a legutolsóra frissíteni, vagy szűz install, az fájna nekem nagyon. -
I02S3F
addikt
Köszönöm szépen!
Minden utam az Ubuntu-hoz vezet :)
Bővebben: Próbálkozok más disztrókkal is, ne kérdezd miért és valami valamelyiken mindig nem működik.
Egyszerű felhasználó lettem, minimálisan használok terminált. Képes vagyok egy Arch-ot is felrakni az old-school módon, de mindig borul valami! Problémát már nem oldok meg olyan jól. Ezért mondom, egyszerű felhasználó lettem, belátom! A Mint is jó lenne, de a Cinnamon nem jön be! Marad a Virtualbox barangolásokra!
-
-
-
-
törölt tag
Nincs jogosultságom megtekinteni az USB meghajtót. Próbáltam több pendrive-val is.
A másik jelenség, hogy admin jelszót kér a második SSD meghajtó felcsatolásakor. Edfig nem kérte. Ezt az SSD-t semmilyen fstab beállítással sem a gnome-diskkel nem csatolta fel automatikusan. A telepítéskor nem volt csatlakoztatva. Miután megnyitom Nautilussal felcsatolja és használható. Ntfs jelenleg mindkettő. Az SSD eddig is az volt az USB egy hete lett ntfs exfat-ról. -
-
törölt tag
Sziasztok!
Azzal a problémával fordulok hozzátok, hogy egy mai frissítés után jelszó nélkül nem férek hozzá a laptopban lévő második merevlemezhez. Ezáltal semmilyen alkalmazás (böngésző, letöltő) nem fér hozzá, valamint egy USB pendrive-hoz egyáltalán nem férek hozzá, még sudo joggal sem. Azt írja nincs jogom megtekinteni.
-
I02S3F
addikt
Gyerekek! Megint elővettem az Ubuntu-t. Dolgozni most. Vm virtualbox-ban. Mondom használom a vágólapot. Erre nem működik. Guest additions telepítve, virtualbox ban a fogd és vidd bekapcsolva.
Én nem szívok ezzel! Nincs gond a Linux-al. Csak nem akarok már heggeszteni.
-
-
scream
veterán
Attól függ, hogy ha 2 külön disken van a 2 rendszer és nem akadt össze az MS loader a GRUB-bal telepítésnél, akkor elég lehet a törlés. De ezt sztem egyszerűen meg lehet próbálni, BIOS/UEFI-ben átállítani a boot sorrendet és a Win-t tartalmazó disk legyen elöl. Ha akkor is a GRUB indul, akkor vagy arra a disk-re települt a GRUB is vagy hiányzik az MS loader (GRUB felülcsapta) és/vagy egyből a második (ubuntu-s) diskről bootol - itt akkor megint hiányzik az MS loader.Szerk.: Most látom, hogy partíció van említve, akkor egy disken lesz a két rendszer, szóval a fenti lényegtelen.
-
válasz
vilmaboy #41485 üzenetére
Nem lesz elég, felül kell írnod a GRUB-ot a windóz boot managerével, mielőtt törlöd a Linux partícióit.
Valahogy így talán, de nem 100%, hogy ez jó lesz. Mindenesetre legyen kéznél Win10 települő, ha esetleg nem indul el, arról ki tudod javítani. (Meg talán az se mindegy, hogy EFI vagy BIOS telepítés.)
Érdemesebb ezt Windows topicokban megkérdezni, mert igazából annyi, hogy kell egy új loader, de ott jobban tudják, mi arra a tuti módszer. A dualboot mindig szívás -
vilmaboy
őstag
Sziasztok!
A gépemen win10 és Ubuntu fut. Elsőnek a win10 volt telepítve. Indításkor boot menüvel indul. Ha szeretném törölni a linuxot a gépről, akkor azt simán megtehetem úgy, hogy a linux partíciót törlöm és kész is vagyok... és bootoláskor normál módon fog indulni a win10, vagy valamit kell még tegyek, hogy frankó legyen minden?
-
válasz
balpis #41483 üzenetére
Nekem is volt ilyen bajom, de nem emléxem, mit csináltam vele.
Ez esetleg segíthet elindulniEsetleg workaroundnek ez, ha asztali gép, és nem különösebben mozgatod, beírod neki a 8.8.8.8-at + a HGW-t, és jóidő.
-
balpis
őstag
Sziasztok!
Valószínűleg nagyon buta kérdés, de hátha megszán valaki és segít megoldani.
HGW-t kellett cseréltetnem (a korábbin a WIFI vacakolt).
Minden működik szépen, egy probléma viszont jelentkezett: az ubuntus gépemen (22.04) nem megy a DNS feloldás ettől kezdve (a win10-es laptop és a mobil eszközök nem vették észre a HGW váltást)
A HGW címe változatlan, (192.168.0.1), DHCP-vel kap is címet a gép, de bármit el szeretnék érni (pl. ping): "Temporary failure in name resolution' - persze így a browser sem megy... Internet kapcsolatom van, IP címre megy a ping rendesen.
Az rtc/resolfe.conf DNS-ként a 127.0.0.53-at mutatjka. Nem jöttem rá, hogy hol szállhatott el valami, mit kellene átállítanom....
köszi előre is! -
-
Teagol
aktív tag
Android zárolta az egyik sd kártyát.
Ezen kívül van rá valami ötletetek? A telefonba nem tudom visszatenni ...sudo mkfs.ext4 /dev/mmcblk...
Szeretném újra formázni.sudo mkfs.ext4 /dev/mmcblk0p1
mke2fs 1.46.5 (30-Dec-2021)
Figyelmeztetés: nem törölhető a(z) 2. szektor: Kimeneti/bemeneti hiba
Fájlrendszer létrehozása 4096 4 blokkal és 4096 inode-dal
Csoporttáblák foglalása: kész
Figyelmeztetés: nem olvasható a 0. blokk: Kimeneti/bemeneti hiba
Figyelmeztetés: nem törölhető a(z) 0. szektor: Kimeneti/bemeneti hiba
Inode táblák írásakor: kész
Napló létrehozása (1024 blokk): kész
Szuperblokkok és fájlrendszer-könyvelési információk írása: mkfs.ext4: Kimeneti/bemeneti hiba while writing out and closing file system -
lev258
veterán
válasz
scream #41477 üzenetére
Létezik hivatalos Ubuntu graphics ppa, abban friss Nvidia driverek vannak. Ha onnan sem sikerül, akkor vagy nem támogatott már, vagy valami komolyabb gond van.
Ez egy szűk rétegnek készült kártya. És az Nvidia oldalán is csak a régi driver (460) ajánlott hozzá Linuxon, hivatalosan. -
scream
veterán
válasz
lev258 #41476 üzenetére
Hát én inkább azt gondolom, hogy az Ubuntu-n lévő csomag csak nem naprakész. A Tesla P(4) nem olyan régi széri szerintem (~GTX 1080 Ti), hogy ne lenne hozzá friss driver.
Illetve amibe beleszaladtam, amikor manuálisan próbáltam felrakni a dolgokat, hogy a cuda-toolkit frissebb csomagja conflictol az újabb driver valamelyik lib-jével, de nem sikerült feloldani a dolgot.
-
válasz
scream #41474 üzenetére
PPA-ból is jöhet több csomag, az nem gond. Általában az egymástól függő cuccokat szokták felvenni.
Pl. itt vannak újabbak, de hogy a Tesla-hoz mi kell, azt meg én nem tudom
Ez se hülyeség (Nvidia hivatalos PPA...?)
De ezek csak tippek, hogy mit érdemes keresni... -
-
scream
veterán
Hali!
PVE alatt futó Ubuntu 22.04 Server alatt esetleg valaki tudja, hogyan lehet "jól" frissíteni az nVidia driver-t Tesla-hoz (P4)?
Sajnos, amiket próbáltam az nV honlapjáról `.run` file-ok, telepítés után nem mentek, egyedül az Ubuntu-s telepítős driver ment (`sudo ubuntu-drivers autoinstall`), ami viszont már elég régi (470, valamikor 2021-es).
A driver a Plex miatti transcode miatt szükséges és ha tudom, akkor frissíteném valami újabbra.
Illetve valaki tudja, hogy OpenCL-t és Vulkan-t hogyan lehetne életrekelteni? Mert az Ubuntu-s driverrel a Geekbench(5) csak a CUDA API-t látja hozzá.
-
-
válasz
inf3rno #41469 üzenetére
Más problémák vannak vele
De ja, bizonyos esetekben marha jó, de nyilván nem szabad mindenre rátolni. Olyan cucc nincs, ami mindenre is jó.
Nekem is kényelmes lenne és biztonságos pl. a home szerveren a Nextcloud meg a Guacamole Dockeren, csak erőforrásilag meg nem olyan kényelmes, nem beszélve a Docker-es Nextcloud és az SSL viszonyáról -
urandom0
senior tag
válasz
inf3rno #41463 üzenetére
Ne is mondd, Dockerrel aztán lehet szívni, még Linux alatt is.
Egyszer egy Jekyll-es oldalt akartam Dockerrel megoldani, mert openSuse Leap és Fedora alatt fejlesztettem, Tumbleweed alatt ment a Jekyll. Csak Leap alatt nagyon régi Ruby volt, ezért a pluginek nem mentek. Na mondom, megoldom Dockerrel... hát persze. Docker alatt ezernyi Ruby errort kaptam, ha az egyiket megjavítottam, jött a következő... hagytam a francba.
A másik eset pedig, ami másfél órás szívást okozott, hogy egy Alpine-alapú Docker image-nél a szerzője úgy gondolta, jó poén lesz, ha az image-ben nem 0-ás és nem 1000-es userid-vel futnak a dolgok, hanem valami 1238 vagy mi volt. Csak néztem, mikor folyamatosan jogosultsági hibát dobott a felcsatolt volume-ra... -
-
inf3rno
nagyúr
Ja valahogy félrecsúszott benne, nem értem én sem. Pedig csak egy Wordpress oldal volt. Három napig kínlódtam vele, aztán feltettem egy Ubuntut, azzal ment csont nélkül.Régebben Jetbrains cuccok, most Vscode van, bár ennél az automatikus kiegészítés eléggé el van veszve néha. Webalkalmazásokat, webszolgáltatásokat fejlesztek elsősorban, ritkán mobil appokat.
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
urandom0 #41460 üzenetére
Nekem pont fordítva volt. Linux-al többet bajlódtam a fejlesztői környezettel eddig, mint Windows-al. Érdekes módon Windows-nál egy Docker-es projektnél volt csak komoly gondom, ott nem volt hajlandó ugyanúgy viselkedni a container-ben a cucc, mint Linux alatt, pedig elvileg ez lenne a Docker lényege. A végén nem is találtam rá megoldást, feltettem egy Linuxot, aztán annál simán ment.
-
-
válasz
urandom0 #41459 üzenetére
Nálunk valami 1000EUR per user évente... Mondjuk ez fullextra, licencekkel mindennel.
@RoryBreaker : "De a network reachable, merthogy tudok pingelni, nem?"
Elég furcsa, hogy mégis ezt mondja. Az a gép is elérhető, amit kiír, hogy nem? A wget-nek ott kéne lennie alapból, vagy a curl-nek, azzal is ki lehet próbálni, hogy tud-e róla letölteni. Plusz amit korábban írtam -
urandom0
senior tag
válasz
inf3rno #41454 üzenetére
Meg lehet szokni ezt is.
Mindent meg lehet szokni
De azért Linuxon kényelmesebb szerintem. A legutolsó ilyen projektemnél ruby, nodejs és php is kellett, egyszerűbb ezeket Linuxon telepíteni, frissíteni. Előtte Jekyll-t használtam egy bloghoz, Windows alatt elég gyakran karakterkódolási hibába ütköztem, volt hogy jogosultsági problémákra panaszkodott (administrator cmd-ből indítva)... persze, el lehet lenni Windows-on is, nem mondom hogy nem, de nekem a Linux kényelmesebb. -
I02S3F
addikt
válasz
RoryBreaker #41457 üzenetére
Iso-ból tudsz csomagot telepíteni.
-
lck
senior tag
válasz
tordaitibi #41427 üzenetére
Feltettem élesben ezt a Nobarát ( már korábban is volt, de csak virtuálison - mondjuk mi nem volt eddig
).
A 04.02-án megjelent "Official" verziót, ami a Gnome-ot teszi barátságosabbá ( legalább is számomra )
Első blikkre teljesen korrekt rendszer. Érződik a törődés.
Nvidia kártya + Wayland simán, hibátlanul üzemel.
Gyors, stabil, szerethető.
Akinek van egy fölös SSD-je, nyugodtan dobja rá. Nem is feltétlen muszáj játékra ( nincs televágva minden szarral ) - egyéb célokra is simán használható. -
válasz
urandom0 #41450 üzenetére
" a beadandókat meg a házit is abban kérik. "
Ja, így felesleges. De azt kell látni, hogy ennek az oka az, hogy esély nincs alternatívára, mert nem is gondol már senki arra, hogy PS-től eltérő képszerkesztő, meg Windowstól eltérő OS. Ez viszont pont a felhasználóknak nem jó. Jelenleg egyféle cég egyféle cuccának a felhasználása lehetséges, pontosan azokon a módokon, ahogyan az működik."Az AVD, Citrix és a hasonló SaaS-ok jó cuccok, szerintem sok cég jobban járna azzal, mint dolgozónként egy Windows-os gép,"
Jaja. Nézd meg egy AD account díját... (Per user és per gép...) -
inf3rno
nagyúr
válasz
urandom0 #41450 üzenetére
Én sokáig el nem tudtam képzelni, hogy laptopon fejlesszek, aztán most WAMP + laptop van, mert kb. 1 hetet vagyok itthon egy hónapban. Most már áttelepítem az asztali gépet a másik lakásba, aztán megoldódik ez is. Nézem, hogy 2.5x nagyobb a monitor kijelző területe, mint a laptopé. Meg lehet szokni ezt is. Fejlesztés terén én több webalkalmazást fejlesztettem Windows, mint Linux alatt, és nem érzek hatalmas különbséget. Más a fejlesztő környezet telepítése, de a legtöbb IDE, szerver, verziókezelő, stb. megy mindkét rendszeren, más meg nem kell a fejlesztéshez.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #41444 üzenetére
ActiveX Linuxon tudtommal teljesen felejtős.
A böngészős kamerarendszerek egy része megy Edge alatt, IE módban, másik része valóban csak a saját menedzsment programjával. De szerintem eleve az is tragédia, hogy veszel 2023-ban egy kamerát, és IE kell hozzá....
cctv-viewerrel lehet élő képet varázsolni olyan kamerákhoz, amelyik támogat RTSP-t (szerintem mind ilyen), de ugye pont az lenne a lényeg, hogy az ember vissza tudja nézni a felvételeket, arra pedig csak a gyári menedzsment szoftver alkalmas. -
inf3rno
nagyúr
-
urandom0
senior tag
Persze, vannak olyan területek, ahol sokkal jobb a Linux, mint a Windows. Én például mostanában CI/CD cuccokkal foglalkozom, Jenkins, Terraform, Ansible, K8s, mellette Go-ban írkálok programot... erre tökéletes a Linux.
De pl. az egyik ismerősöm azért kért a gépére tőlem Ubuntu helyett Windows, mert beiratkozott egy fotós-grafikus tanfolyamra, és ott PS megy orrba-szájba, a beadandókat meg a házit is abban kérik. Most minek erőltetném rá a Linuxot?
A feleségem is jár egy tanfolyamra, ők AutoCAD-et használnak. Abban dolgoznak órán, abban kérik a házit, abban fognak vizsgázni... ez megint az az eset, amikor nincs értelme Linuxot használni.
De például el nem tudnám képzelni, hogy én a webes cuccaimat Windows-on csináljam, hogy a programokat Windowson írjam, és igen, az Android fejlesztés sem olyan kényelmes Windowson. Az meg, hogy az RPi-re Windowst telepítsek... még belegondolni is rosszAz AVD, Citrix és a hasonló SaaS-ok jó cuccok, szerintem sok cég jobban járna azzal, mint dolgozónként egy Windows-os gép, és rendszermenedzsment szempontjából is egyszerűbb lehet.
-
Nem ugyanazt szívod, mint Inf3rno?
Vagy ezt?Illetve a hangkimenetnél be van állítva, hogy min szóljanak az alkalmazások? Nekem régebben csinálta, hogy magától nem váltott át a default eszköz ( bár itt KDE van, nem tudom, releváns-e másra) - és ez nem bug volt, hanem valaki így találta ki
Csak ilyenkor a hangszóró szólt vígan tovább a bedugott USB-s hangeszköz mellett
-
wopi
aktív tag
Sziasztok!
Asus Zenbook UX3402ZA. Hátha más is belefutott. Ubuntu 22.10 alatt tapasztalom, hogy a gép saját hangszórói csendben vannak, viszont ha bedugok egy fülhallgatót, azon viszont már van hang. Több megoldást is találtam rá a neten, de egyik sem hozott megoldást. Ezen kívül az ujjlenyomat olvasót elvileg látja a gép, de ha be szeretnék állítani egyet, akkor az sikertelen, azt kapom, hogy az eszköz már használatban van.
Van esetleg valakinek olyan megoldás, ami bevált?Köszönöm szépen!
-
válasz
inf3rno #41443 üzenetére
Nem PS, de a RT helyett ez tök jó lehet.
Nem próbálom ki, mert fizetős, de ez már közel lehet egy Lightroomhoz. -
válasz
inf3rno #41443 üzenetére
Nincs, de nem ismerem a terület mélységében. Amúgy tuti van, ha Maya szintű 3D szoftverek fejlesztési platformja nem Windows... Ezért emeltem ki amúgy, hogy amatőr fotósként, mert nyilván professzionális felhasználásra muszáj Adobe cuccokat.
Azért pár dologban mondták már, hogy sok mindent előbb tudott a Gimp, mint a PS, csak utóbbira van csilliárdos fejlesztési keret...Amúgy az Adobe-al is elég sokaknak tele van már, ahogyan olvasom, és ott is egy iparág esett ugyanabba a csapdába, mint az oprendszerek a Microsofttal, csak nem olyan mélyre
Szóval azért ha valahol megszűnik a verseny, ott előbb-utóbb a user szívja.
@tordaitibi : "de Linux alatt elhasal az active-x telepítés mert nem tiszta Windows környezet, "
Virtuálgép, akár WinXP? Pm me -
inf3rno
nagyúr
válasz
tordaitibi #41444 üzenetére
Win7 virtuális gépen vagy ilyesmi? Nekem még anno XP is megvolt valahol, csak kellett a tárhely, aztán ment levesbe az a VM.
-
válasz
urandom0 #41441 üzenetére
"Nekem a TP-Link DVR-em szoftvere Windows-only, Wine alatt elindul, de nem hozza be a kamerák képét..."
A többi 4 megoldhatatlan szoftver mellett nekem ez egy fájó pont mert ez az egy ami nagyon kéne bárhonnan elérhetően és sajnos több év vadászat után sem tudom életre kelteni se alternatívát nem találtam Linuxra.
Ez bizonyos Techson gyártmányok távoli felügyelete és pont ezekre van ráállva az öszes melőhelyem.
Van már webes böngészős elérésű dvr és nvr de ezek sajna igénylik a gyári szoftvert.
És bár nyögvenyelve de ezek is mentek Winows alatt böngészőből de miután kigyilkolták az Active-X vezérlők használatát (jogosan az szentigaz) csak a gyári szoftver használható.
És próbáltam Linux alatt azt is hogy egy ezeréves Mozillát ami még elfogadta az active-x telepítőket, direkt erre a célra tartani de Linux alatt elhasal az active-x telepítés mert nem tiszta Windows környezet, a Wine-nak is vannak korlátai.
A többi nem lényeg mert azokat a bennti Wines gépeken használom de az a DVR témakör is a megoldhatatlan kategóriát erősíti. Pedig rászántam soksok hosszú téli estét de nem megy. -
válasz
urandom0 #41441 üzenetére
Igen, ez egy ördögi kör, de
- Ha valaki FPGA fejlesztő, akkor igencsak jobb, ha Linuxot használ
- Ugyanez igaz beágyazot rendszerek fejlesztése esetén is
- Videoszerkesztés, képfeldolgozás simán nem csak Photosopot (azaz Adobe-t) tud jelenteni, pl. a Davinci elvan Linuxon, Maya szintén - mindenki az Adobe-t ismeri, ezért mindenki azt használ, amíg nem értesül mások létezéséről (Windowsra is ez a helyzet, a userek 99%-a hallott a Paintről meg a Photoshopról, mást el se tud képzelni). BTW amatőr fotósként én elvagyok a Rawtherapee + Gimp-pel
- CAD sem, és egy rakás ipari terület is bőven megy Linuxon
- WSL ide vagy oda, ha Unix admin vagy, akkor inkább ne Windowsról
- Android fejlesztésre is jobb szerintem Linuxon készülni (nem meglepő)
- Geoinformatika, bioinformatika területeken is elég sokszor megesik, hogy olyasmibe futsz, ami nem Windows
De ez megint olyan, hogy azért fejleszt mindenki Windowsra, mert mindenki WIndowsra fejleszt. Viszont mostanában kezd izzadni a MS, mert kezdenek jönni az igények, hogy a userek Macbookkal akarnak villogni, meg Android tableten akarnak céges erőforrásokat elérni, és erre sokszor nincs megoldás MS rendszereken."Ha valaki MS Office formátumokkal dolgozik, akkor is KELL a Windows...."
Melóban pont ez az előnyöm, hogy én nem nagyon mentek Excelekre, csak a többiekét olvasomShared drive-okat látom, távoli gépeket látom, más meg nem szokott kelleni. Így már nem annyira a Windows az érdekes irodai melóban, hanem az Office, hiszen a kliens kiléte kb. mindegy, a kérdés, hogy a céges doksikat hogy kezeli.
És persze van AVD. Azaz a MS újra feltalálta az X forwardingot (vagy a Citrixet, ami mondjuk szintén az X forwarding újrafeltalálása, ha úgy nézzük), így egy Azure-os gépen futó dolgokat érünk el, ami ugye ott fut, de a helyi gépen látszik. Na itt is teljesen mindegy, mi van a helyi gépen(Legrosszabb esetben böngészőből elmegy.)
Persze nyilván kényelmesebb egy full Windows cégnél Windowst használni, de azért ezen ne lepődjünk meg"ezért nagyon sok eset van, amikor kénytelen az ember Windowst használni, otthon is."
Ezért van egy virtuál Win10-em, hogy ha valamit nagyon kell. De egyre ritkább. Samsung telefonok flashelésére évek óta van pl. Heimdall, ami pont ugyanazt tudja, mint az Odin. -
urandom0
senior tag
Ha mondjuk valaki asztalosnak, gépgyártástechnológusnak, CAD/CAM informatikusnak tanul, akkor olyan CAD programokat KELL használni, amik csak Windowsra vannak....
Ha valaki grafikus tanfolyamra megy, annak Photoshopot kell használnia, ami megint csak Windows only...
Ha valaki MS Office formátumokkal dolgozik, akkor is KELL a Windows....
A feleségem, mint mezőgazdasági mérnök, olyan programokat használ a kertünkben, amik szabályozzák a növények vízellátását, és olyat amivel adott időszakban meg lehet nézni, hogy mennyi ideig lesz napos/árnyékos egy adott terület, persze mind Windows-only...
Nekem a TP-Link DVR-em szoftvere Windows-only, Wine alatt elindul, de nem hozza be a kamerák képét...
A szoftverek 99%-a létezik Windowsra, és a többségük sajnos csak Windowsra létezik, ezért nagyon sok eset van, amikor kénytelen az ember Windowst használni, otthon is. -
-
urandom0
senior tag
válasz
Nagyjából végignéztem a videót, de a végkonklúzió az volt, hogy Zoli maga sem tudja igazából, minek tart még Windowst
De egyébként én is azt mondom, vannak esetek, amikor nem lehet (vagy nem érdemes) leváltani a Windowst, és az egyik ilyen pont a játék. Én nagyon ritkán és nagyon keveset játszok, de ha játszanék, a hátam közepére se kívánnám a Protonnal/Wine-nal való szívást, vagy azt hogy egy-egy játék azért nem megy, mert a cheat engine nincs implementálva Linuxon...A Nobarát én is nézegettem Distrowatchon, de mivel nem játszok, így nem fogott meg. Viszont fura, hogy Gnome-os (gondolom azért, mert alapvetően a Fedora is Gnome-os), ha én kifejezetten gamelésre szánt disztrók csinálnék, azt biztos nem Gnome-os lenne.
-
válasz
RoryBreaker #41433 üzenetére
OK, és másikat? Ha wget-tel akarod megtámadni a magyar tükröt, akkor mit mond?
Illetve : volt egy bizonyos apt verziónál olyan gond, hogy nem talált meg semmilyen szervert. Kézzel fel kellett venni egy repot, abból feltenni az apt-t, és utána már ment minden.BTW azt mondja, hogy network is not reachable...
-
válasz
RoryBreaker #41435 üzenetére
pingre válaszol? nincs átirányítva a host fájlba? Tűzfal van?
-
válasz
RoryBreaker #41433 üzenetére
Hopsz, tovább kellett olvasni....
A magyar tükröt nem éri el. Tekerd el egy másikra, vagy várd meg míg elérhető lesz. -
válasz
RoryBreaker #41431 üzenetére
Ott az első sorban a megoldás. Jogosultság ...
Tedd elé azt hogy sudo. -
válasz
RoryBreaker #41429 üzenetére
Mi a libaüzenet...?
-
RoryBreaker
aktív tag
Sziasztok!
Egy virtuális gépen fut egy Ubuntu 22.04.2. LTS.
Pingek mennek IP-re is, és www.-re is gond nélkül.
Viszont az update nem fut le.Fut itt kb. 12 db virtuális gép synology NAS-on, mindegyik tökéletesen működik, updatel, ez nem. A tűzfal szabályok ugyan úgy megvannak.
Már szét visz. Nem értem mi lehet a gond.
Van valakinek ötlete?Köszi előre is!
-
I02S3F
addikt
válasz
Köszi!
-
válasz
urandom0 #41425 üzenetére
Nemrég érdekes videóra bukkantam yutubon.
LinuxMind Zoli, a inux fogadatlan prókátora, nagykövete és védelmezője, valamint a Windows lefikázója egy számomra teljesen meglepő videót készített.
A videó apropója a Nobara Linux, nem írkálok itt mert minden benne van a YT. videóba.
[link]
Bár a munkássága nekem nagyon bejön, tetszik, amit eddig utáltam az eddigi LinuxMind bemutatókba az a Win állandó basztatása.
Ezzel a Nobarás videóval Zoli nálam előrelépett a közömbös emberek közül a szimpatikusok közé.
Mivel használnia kell a Wint, érdekes módod totál megváltozott a nézete és közel került ahhoz amit én itt és máshol is hangoztatok és amiért többször nekem letámadva.
Miszerint vannak szituációk, userek akiknél NEM lehet soha sehol sehogyse teljesen átállni Winről.
És totál értelmetlen hetekig reszelni egy rendszert ha az akkor se lesz olyan mint egy másik ami ráadásul out-the-box egyből.
Mégiscsak valami igazságom van hogy mindent a maga helyén, idejébe és módján kellene használni.I02S3F
tégy egy próbát game vonalon a Nobarával, egy kört még megérne. Én nem játszok, nem tudom letesztelni játék vonalon. -
Nemide
-
Teagol
aktív tag
Közben látom te is erre a megoldásra jutottál.
-
Teagol
aktív tag
Windows van a céges laptopomon. Vállalati környezethez kiváló. (Utálom).
Otthon gépekre csak linux! Nekem az jött be. Ubiról álltam át Mintre, azóta csak bekapcsol és használ. Játékra meg van megoldás. Nálam úgy hívják Xbox. -
I02S3F
addikt
Ne értsd félre! Természetesen bennem van a hiba! A helyett, hogy érzelmi vitába kezdenék, hogy milyen rossz a Linux, ahelyett hogy megoldanám, inkább nem használom!
Tényleg arra vágyom, hogy gond nélkül fusson minden. Ehhez mérten nyílván az igények sem nagyok. Játék, böngészés, zene hallgatás, néha munka.
Nem akarok már buherálni! Csak viszi az időt! (Nem azt mondom, hogy minden Linuxot buherálni szükséges. Én buheráltam régen.
Játékra meg lehet veszek egy olcsó, régi xboxot. Amit kell azt tud. Bekapcs, meg a play gomb. Kész!
-
-
-
válasz
I02S3F #41415 üzenetére
Tizedakkora cég, mint a MS.
A Wine meg az "örülj, ha működik valami" kategória. Szóval azért messze van egymástól az, hogy valamit hivatalosan valaki supportál, meg reszelget, meg hogy valamit valakik visszafejtenek, amennyire tudnak, és az majd valahogyan a te valahogyan összerakott cuccodon menni fog
Steam OS-en annyival lehetsz előrébb, hogy azt legalább a saját cuccaik alá összefaraghatja a Valve.
Illetve virtuálgép a barátod -
inf3rno
nagyúr
válasz
I02S3F #41411 üzenetére
A játékokat Win-re írták, elég nehéz reverse engineerelni a Win API-t, főleg, hogy zárt forrású az egész kód. Glitch terén az van, hogy a Unix moduláris, és a sok apró modul összehangolására nem szán sok disztró elegendő időt. Ezért van például, hogyha bizonyos disztrók alatt titkosított meghajtót csatolok, akkor GUI-n nem jön be a jelszót bekérő ablak, hanem szimplán nem tudja csatolni, és konzolból kell. Rengeteg ilyesmi van, ami megoldható, és bizonyos disztrókban meg is csinálták, másokban nem. És ez csak a GUI, a motorháztető alatt valszeg ugyanez van sok helyen. Így meg sok a bug vagy a nem implementált feature. Én ennek tudom be. Lehet még esetleg, hogy sok csapat fejleszti az egyes részeket eltérő tudással, aztán valaki nem üti meg a szintet, az MS-nél meg jobb a minőségbiztosítás, mert ott céges szinten szabályozott. Aztán még ott van az is, hogy a célokat hogyan tűzik ki. Nem csak úgy nekiállnak, hogy én most lekódolok valamit, amihez kedvem van, hanem megmondják nekik, aztán ezért kapják a fizetésüket. Sokkal célirányosabban lehet így dolgozni. Erre azért a Unix közösségben is rájöttek, mert sok projektnél van finanszírozás meg fizetés. Ilyesmi okai lehetnek, de nem a Winet kell nézni, mert az csoda, hogy van, hanem a natív Linuxos vagy BSD-s programok hibáit.
A kernel bug hozzáadása mondjuk külön érdekes, mert elvileg a kernelt magas színvonalon fejlesztik. Nem is tudom mi csúszhatott félre. Mármint elvileg nem is Ubuntunál kell keresni a hiba okát, hanem a kernel fejlesztőknél, ha tényleg az a hibás. Az meg ez a projekt 1 millió feletti committal: [link]. Amennyire én tudom a legnagyobb open source projekt.
-
I02S3F
addikt
Én nagyon akarom az Ubuntu-t használni, de mindig van valami nyűgje! Az egyik játék a protondb ben platinum minősítést kapott. Nekem lassan tölt be, nem reagál a gombokra (intro->menu).
(alien impact breed)
Mondanom sem kell Windows alatt oob.
Fog spórolni a fene a vassal! Veszek egy bivaly gépet és egye meg a felét a win, nem érdekel! Az a szar windows nem a megszokások miatt működik jobban, hanem mert kevesebb benne a bug, glitch? Fene tudja!
-
urandom0
senior tag
Ubuntun szokott jönni a rendszerüzenet, hogy reboot pls. De nem kötelező, mint Winen.
A felhasználók nagy része instant heregörcsöt is kapna, ha egyik napról a másikra kötelező lenne
Mondjuk én határozottabban hívnám fel rá a figyelmet, hogy figyeljél kedves user, lehet hogy ez meg az az eszköz nem fog menni, ez meg az a program esetleg rosszul működik, amíg újra nem indítod a rendszert... -
válasz
urandom0 #41404 üzenetére
"1) a rendszer frissít, és utána határozottan közli a felhasználóval, hogy légy szíves indítsd újra a géped, különben előfordulhat, hogy ez meg az nem működik"
Ubuntun szokott jönni a rendszerüzenet, hogy reboot pls. De nem kötelező, mint Winen.
Mondjuk ilyen eszközhalálokat sem szokott nyomni az utóbbi 15 évben menet közben.@Lionhearted : "LTS az, csak az új HWE-vel,"
Oje... Erre mondtam, hogy reboot az eggyel régebbi kernellel. -
inf3rno
nagyúr
válasz
lionhearted #41406 üzenetére
Én csak GRUB-ból reverteltem. Mondjuk nem tudom miért nem lehet a köztudottan bugos kernelt visszavonni, vagy legalább valami patch-et hegeszteni egy héten belül, ha már sikerült összegányolni.
-
LTS az, csak az új HWE-vel, aminek a kernelében bug van. Fel kell rakni az eredeti kernelt, készen is van. A linkelt bug szerint ugyanis az 5.19 érintett, eredetileg pedig 5.15-tel jött.
linux-generic/jammy-updates,jammy-security,now 5.15.0.69.67 amd64 [installed]
linux-generic-hwe-22.04/jammy-updates,jammy-security 5.19.0.38.39~22.04.12 amd64Szóval a megoldás röviden: sudo apt-get install --install-recommends linux-generic
-
urandom0
senior tag
válasz
inf3rno #41397 üzenetére
Kell valami disztró, ami out of the box működik grafikus felülettel, kb. mint egy Windows, mert nincs kedvem az OS-el küzdeni, ha valamit meg akarok oldani.
Szerintem ilyen disztrót nem fogsz találni.
Az ilyen jellegű problémákat, mint ami nálad is előjött, általában két dolog okozza. Az egyik a driverek minősége, a másik pedig az, hogy a Linux nem teszi kötelezővé a rendszer újraindítását frissítés után úgy, mint a Windows. Emiatt szoktak olyanok megtörténni, hogy
1) frissül a rendszer, mondjuk új kernel jön le
2) a felhasználó elindít egy kamerás alkalmazást (mondjuk a Cheest), és a kamera nem megyMiért?
Mert ugye fut a jelenlegi kernel, és amikor elindítod a kamerás alkalmazást, az betölti a kamerához a kernel modult - igen ám, de mivel az újabb kernelhez készült modul van a lemezen, a rendszer azt fogja betölteni, ami viszont nem kompatibilis a jelenleg futó kernellel.Erre két lehetséges megoldás van:
1) a rendszer frissít, és utána határozottan közli a felhasználóval, hogy légy szíves indítsd újra a géped, különben előfordulhat, hogy ez meg az nem működik
2) a rendszer csak bizonyos alkalmazásokat frissít le, de rendszerközeli dolgokat nem, azt majd újraindítás után, offline módon (tehát amikor még nem fut a rendszer, csak egy minimális környezet van betöltve, hogy a rendszer frissülhessen)A Linuxok az 1) megoldást preferálják, a Windows a másodikat, és szerintem a másodiknál az ilyen hibák egy része kiszűrhető lenne.
Én pont ebbe futottam bele tegnap, volt egy frissítésem, nem ment a kamerám. Újraindítottam a rendszert, lefutott az offline frissítés (Fedora), utána még egyszer újraindítottam, hogy biztosan mindenből az új töltődjön be, és azóta jó a kamerám.
Az a baj, hogy vannak olyan disztrók, amikben eleve nincs lehetősége a csomagnak arra, hogy szóljon, ha újraindításra van szükség (és a rendszer önmagától ezt nem tudhatja), másrészt offline frissíteni sem tud mindegyik disztró. Az Ubuntu általában szól, ha újraindításra van szükség.
Itt egy cikk erről, ha valakit érdekel. -
growler
őstag
Ubuntusoknak minden játék ingyen a Steamen! [link]
-
-
inf3rno
nagyúr
Alpine mindig is érdekelt, csak nem vagyok akkora superuser, hogy mindent konzolból fejből meg tudjak oldani, a fórumon meg nem voltak valami segítőkészek annak idején. A FreeBSD a minimál dolgok közül ilyen szempontból jobb volt. Igaz, hogy az se full GUI-s, de nagyon segítőkészek voltak. Szerverre docker containerbe viszont állítólag az Alpine az egyik legjobb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Opera böngésző
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen légkondit a lakásba?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- iPhone topik
- Nintendo Switch 2
- EAFC 25
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Teljes egészében megtekinthető a Nothing Phone (3)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ASUS ROG GL552VW - 15.6"FHD IPS - i7 i7-6700HQ - 8GB - 128GB SSD + 1TB HDD - GTX 960 4GB -
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest