Hirdetés
- Apple notebookok
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- LG LCD és LED TV-k
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Jól fut a legtöbb VGA-n, de eléggé memóriaigényes az új Indiana Jones
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
tordaitibi
veterán
Bocs ha off.
18.04, Viber, nem lehet semmit küldeni, se jpg, se png lépet, egy 1kB txt se megy át, azt írja, Az üzenet nem lett elküldve.
Ez jó mert pl. egy képet felhúzok a Megára, lehúzom a telefonra és ott elküldöm a Viberen.
Va erre megoldás?
Hogy Ubuntu vagy Viber hiba nem tudom, a PH-n az összes viber topik évek óta halott, ezért bátorkodtam ide feltenni a kérdést. -
tordaitibi
veterán
válasz Cucuska2 #37825 üzenetére
Drag&drop, de felnyitottad a szememet..!!
Ha csatolni akarom és tallózok, csak a /home alatt látszik minden, onnan lehet is küldeni drag&droppal is. Csak nekem ott semmi nincs mert dualboot van W10 és egy 1TB háttértárra dolgozik a két OS, letöltések, képek, mentési utak, gyors elérési beállítások stb. ugyanazok, minden közös.A /media alatt semmi nem látszik a Viberbe tallózásnál, oda vannak csatolva a másod ssd meg a háttérpartíciók.
Vagyis nincsen joga onnan olvasni se. Viszont ezt nem tudom hogy lehet orvosolni. -
tordaitibi
veterán
válasz Cucuska2 #37827 üzenetére
Szoftverkezelőből, a gyáriból telepítettem.
Kihozott 3 darabot, rányomtam az elsőre,
Viber-unofficial.
Van még
viber-mtd és
viber
A leírások ugyanazok, így a legelsőre nyomtam.
Ha jól látom snap.Szerk, van a Szoftvertelepítőbe olyan hogy permissions, itt a home van kipipálva de több lehetőség nincsen.
Vagyis tényleg nem férhet hozzá a többi partícióhoz, semmihez..?[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz I02S3F #37837 üzenetére
Erre én nem tudok mit mondani, átlag, inkább amatőr felhasználó vagyok. Szoftverkezelőbe beírom ami kell, pl. Elefánt-mérő-app és ha kiadja akkor telepítem.
Ha nagyon nincs akkor képes vagyok a weboldalakról letölteni, már ahol van, pl. Megasync, 4kvideodownloader, Opera.
Manjaroztam is, az aur ebből a szempontból verhetetlen, ami ott nincs az nincs is.
Nagyon azt se tudom mi a snap meg a másik, talán flatpak..?. az Appimage-t azt tudom, az a portable. -
tordaitibi
veterán
válasz Frawly #37846 üzenetére
Támogatom.
KDE alatt szerencsére a KDE Wallet pofonegyszerűen kikapcsolható, ha esetleg alapon be volt.
Debianon pislogtam mint nyúl a fűben mikor minden böngészőinduláskor, bármelyik háttérpartíció megnyitásakor, a wifire csatlakozáskor állandóan pötyörészni kellett.
És mindig mert csak az adott session alatt jegyezte meg, reboot után minden elölről.
És azon nem is olyan egyszerű kikapcsolni.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz ubyegon2 #37850 üzenetére
Neked fáj hogy én élek?
és bátorkodtam itt kérdezni?
A blogom látom mély nyomokat hagyhatott, vagy azóta is naponta elolvasod, akkor viszont tetszik..?Hónapok óta békésen együttélek egy XUbuntuval amit hülyére hekkeltem, gyilkolom, direkt szadizom, ráhúztam egy teljes KDE Plasmát és hibátlanul teljesít, a blogomat updatelni fogom mert meglett az oka a 2 év Linuxos szívásaimnak.
NEM ÉN voltam az oka, mert ezt megkaptam többek között tőled és sok mástól is hogy aki született hülye az maradjon Winen, nem kell annak Linux hanem hardveres probléma volt.
Nem kell Windiszkréten halvány betűvel célozgatnod, naponta használom és ezt sose titkoltam sehol.A keyringeket mindegyiken ki lehet kapcsolni, Debian alatt a gnome-keyring-daemont kellett meghekkelni és még volt valami, már nem emlékszem.
A Chrome az külön állatfaj, erre is halványan emlékszek valamelyik fórumról hogy ezt mondták.
Én Operázok, az a kikapcsolás uán soha nem kérte.Szerk, köszönöm a "védelmet" , meg tudom védeni magamat de nagyon jólesett.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
6 hozzászólásom volt ebbe a topikba és máris belémkötöttél, nevesítve hogy tordaitibi
Nem szólítottalak meg, nem vártam nem kértem hogy szakamai segítséget adj nekem.
Miért kellett akkor magánemberként belémkötnöd megint?
Ugye azt megbocsátod és elnézed nekem hogy emellett nem megyek el birka módon hanem visszavágok.Kedves Uborka, de nagyon kapóra jöttél nekem most.
Egy már-már baráti szívességet, segítséget kérnék tőled, mert szabadidőd a fotelba az van látom bőven.
Alább leírnám azokat a fórumokat ahol stabilan, évek, évtizedek óta aktívan fennt vagyok.
Mivel öregszem, úgy döntöttem kiadok több emlékkönyvet, először csak papírba de ha sikeresek lesznek akkor újranyomatom bőrkötésbe is őket.
Az egyik az eddigi 56 évem alatt a csajaimmal foglalkozna, ebben nem kérem a segítségedet mert ebben rutintalannak, kielégítetlennek látlak, így ebben nem tudsz segíteni hogy 70 vagy 80 barátnőm is volt eddig.Viszont a másik kérésemben rutinos vagy, szeretsz topikokba adatokat számszerűsíteni, én hányszor kérdeztem, hányszor segítettek, külön kiemelve hogy Te hányszor segítettél.
Megadom az általam látogatott fórumokat tételesen.
Abban kérném építő jelegű segítségedet hogy ezekbe keresd meg hogy nekem hányszor, és én hányszor segítettem más emberkéknek.
Arra a statisztikára nincs szükségem hogy az én segítségeimat hányszor hánytorgattam fel, évek múlva is örök hálát elvárva és többször megemlítve faszagyerekségemet. Ez a szám nulla úgyhogy ezirányba nem kell keresgélned.
Nem kell tételesen, 2002-től mert elég hosszú táblázatot kapnánk, nem férne el 2 kötetbe sem,
elég csak annyi hogy Tordai Tibi eddig 20ezerszer szólt hozzá, ebből 685 Linuxos segítséget kért, a többit ő adta bármilyen témában.
Csak egy arányszámot kérek, pl. 2,2%.Nem is annyira nekem hanem inkább Neked van erre úgylátom szükséged, bár ez sem zárja ki hogy amelyik Linux fórumba én megjelenek, ott az első hozzászólásom után máris megtalálj.
Hogy Neked ebbe mi a jó ezt nem tudom, talán pinahiány levezetése..? Van férfibe is baszatlan.
Csak jelzem hogy erre is léteznek szolgáltatások, bár fizetősek és Te ugye a free "szoftverek" híve vagy.Itt a lista, a teljesség igénye nélkül.
PH,
Ubuntu Linux
Linux kezdőknek
Arch illetve Manjaro topik
(ez utóbbiakba baszom a csőrödet úgylátom)
Windows10
Android szakmai topik
Hobby elektronika
Opera böngésző
Kisfogyasztású számítógépek nyomábanFacebook:
Hobbielektronika csoportIndex:
Skoda Felicia klub
Rakéta kályha
Kondenzációs kazán
Hangfal építés
Puffer
Padlófűtéshobbielektronika.hu:
Autó generátor problémák
Elektromos távirányítós kapu
Gázkazán vezérlő hibák
Keringető szivattyú
Kombikazán múködési hiba
LCD kijelzó vezérlése
Skoda Felicia elektromos hiba
LCD monitor probléma
D osztályú végfok építése
Professzionális hangosításlinuxmint.hu
Ezen kívül 4 fórum ami eléggé magas szintű szakmai és zárt, nem adnám meg az elérhetőségeket:
1 rádióamatőr,
1 passzív és aktívházak tervezésével, kivitelezésével foglalkozó,
1 energetikai és napelemes rendszerekkel foglalkozó
és 1 autóvillamosságis fórum.
Ezekkel elleszel egy darabig és lekötöd a felém irányuló fölös energiáidat. Előre is köszönöm.Ez az egész offtopik flame nem jött volna létre ha befogod a szádat és nem kötsz belém de született intelligenciádnál fogva nem tudod megállni.
Hallottam hogy nemrég megcsináltad az IQ tesztet és két mérés összeg 19 lett. Nem kell ezt szégyellni.
Sajnálom, komolyan.Várom a statisztikát,
maradok továbbra is baráti üdvözlettel
Tordai Tibor
Miután ezek a hsz-ek feleslegesek, a modik nyugodtan törölhetik ezt, és ubinak a többi nem témába és szakmába vágó megnyilvánulásait.
Csak nem akarnék kussba maradni mert akkor totál elszáll emberünk hogy lám neki van igaza, meghunyászkodott a tibi.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Kis segítség kéne nekem.
Írtam 4 kis scriptet a monitorom vezérléséhez, a ddccontrol vezérli i2c buszon a monitor brightness és contrast paramétereit.
A 4 kis scriptbe beírtam a 0, 33, 66, és 100% értékeit és egérkattal vagy hozzárendelt bill.kombinációval kénelmesen tudom szabályozni a fényerőt, a 4 fokozat nekem elegendő.
A ddccontrol viszont csak sudoval megy, ezért a scriptek így néznek ki:#!/bin/bash
#vilagossag=100%
echo [ide jön a jelszavam] | sudo -S ddccontrol -r 0x10 -w 75 dev:/dev/i2c-4
sleep 1 ; echo [ide jön a jelszavam] | sudo -S ddccontrol -r 0x12 -w 90 dev:/dev/i2c-4
A baj az hogy több helyen olvastam hogy ez így nem jó mert a jelszavam titkosítatlanul tárolódik valahol.
Ezt hogyan lehet kiküszöbölni, hogy vagy ne látszódjon, vagy a ddccontrol sudo nélkül végrehajtsa?[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Visudo-val akarnám, ez a biztos mert úgy olvastam ez nem engedi menteni ha rossz.
Hát tényleg nem engedi, fél órája nyűglődök vele, folyamatosan szintaktikai hibát ír.tibi ALL=(ALL) NOPASSWD:ddccontrol
Ebbe hol a hiba, már megnéztem 2 weboldalon ahol ezzel foglalkoznak, ugyanez a szintaktika, mi a baja?
Már mindenhova szóközt tettem, elvettem a szóközt, mégse engedi.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz #63718632 #37880 üzenetére
[link] itt úgy írja hogy all) és nopasswd között nincs szóköz, de kipróbáltam szóközzel is és a : után szóköz-nemszóközzel is.
Már egész kezemre áll a nano de ctrl-o, enter, ctrl-x után bedobja a szintaktikai hibát és nem menti.tibi ALL=(ALL)NOPASSWD: ddccontrol
Válasz:tibi@TibiXubuntu:~$ sudo visudo
[sudo] tibi jelszava:
>>> /etc/sudoers: szintaktikai hiba near line 31 <<<
What now?
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz #63718632 #37882 üzenetére
A visudo ezt nyitja meg, nem kell az etc.
#
# This file MUST be edited with the 'visudo' command as root.
#
# Please consider adding local content in /etc/sudoers.d/ instead of
# directly modifying this file.
#
# See the man page for details on how to write a sudoers file.
#
Defaults env_reset
Defaults mail_badpass
Defaults secure_path="/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/snap/bin"
# Host alias specification
# User alias specification
# Cmnd alias specification
# User privilege specification
root ALL=(ALL:ALL) ALL
# Members of the admin group may gain root privileges
%admin ALL=(ALL) ALL
# Allow members of group sudo to execute any command
%sudo ALL=(ALL:ALL) ALL
# See sudoers(5) for more information on "#include" directives:
#includedir /etc/sudoers.dl
Ez az a fájl, ugye? -
tordaitibi
veterán
válasz #63718632 #37882 üzenetére
Ahogyan Te írtad, úgy ez a válasz:
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo visudo /etc/sudoers
[sudo] tibi jelszava:
usage: visudo [-chqsV] [-f sudoers] [-x output_file]
tibi@TibiXubuntu:~$
Nem ez lesz a baja mert simán sudo visudo-val megnyitja a sudoers fájlt csak valamit nem jól írok be neki és nem hajlandó elmenteni. -
tordaitibi
veterán
tibi ALL=(ALL) NOPASSWD:/usr/bin/ddccontrol
Így elfogadja és el is lehet menteni a sudoers fájlt.
De nem csinál semmit, a ddccontrol nem megy sudo nélkül ezután sem.ddccontrol -r 0x10 -w 0 dev:/dev/i2c-4
Reading EDID and initializing DDC/CI at bus dev:/dev/i2c-4...
dev:/dev/i2c-4: Engedély megtagadva
Sudoval jó:
sudo ddccontrol -r 0x10 -w 0 dev:/dev/i2c-4
Writing 0x10, 0x00(0)...
Control 0x10: +/0/100 C [Brightness]
Szerk, reboot után sem megy.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz I02S3F #37893 üzenetére
Megpróbálom.
Nem tudom a pontos menetet csak tippelek, a sudo ddccontrol mivel emelt jogú, indulása után emelt joggal piszkálja a dev/i2c-4 kernel modult?
Mert akkor a sudoers-be megadva a ddccontrolt ugyanígy működnie kéne.
Ugyanennek a ddccontrolnak van egy gui-ja, az hogyan működik, mert az is működik. Elindítom és csúszkák huzigálásával állítom a fényerőt, kontrasztot.
Telepítettem, kétkattal elindítom és megy. Ott hogyan vannak a jogosultságok?
Ezeket csak kíváncsiságból kérdezem.Kernelmodult betenni a sudoers-be nem baj?
Ha valamit nagyon elbaltázok, konzolról napok mire esetleg meg tudom javítani.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz #63718632 #37896 üzenetére
Igen persze, ez volt ez első miután sikerült a sudoers-be hozzáadni a ddccontrolt.
tibi@TibiXubuntu:~$ ddccontrol -r 0x10 -w 0 dev:/dev/i2c-4
Reading EDID and initializing DDC/CI at bus dev:/dev/i2c-4...
dev:/dev/i2c-4: Engedély megtagadva
DDC/CI at dev:/dev/i2c-4 is unusable (-3).
If your graphics card need it, please check all the required kernel modules are loaded (i2c-dev, and yo
ur framebuffer driver).
Ugyenez sudoval:
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo ddccontrol -r 0x10 -w 0 dev:/dev/i2c-4
Writing 0x10, 0x00(0)...
Control 0x10: +/0/100 C [Brightness]
Azonnal végrehajtja. -
tordaitibi
veterán
válasz I02S3F #37899 üzenetére
Az nekem ezen a hardveren soha egyetlen disztró alatt nem működött. Napokig keresgéltem, GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor ezeket százszor átírogattam a neten javasolt verziókra, eredmény nélkül.
xrandr alól tudom állítani a fényerőt de ez csak mankó, az nem valódi mert a gammával variál, nem a led háttérvilágítással.
És nekem a konkrét monitor vezérlés kell mindenképp, nem akarom itt most bővebben kifejteni miért.
Nyomos okom van rá. Nekem nagyon nem mindegy hogy éjjel a monitor 22 vagy csak 12 wattot fogyaszt mert sokat használom a rendszert akkumulátorról ahol 10W nyereség az 3-4 óra +üzemidőt jelent nálam. -
tordaitibi
veterán
Nekem Ubuntu, KDE, Pulse Audio,
Ez nekem bevalt, nalam bootnal jo, hdmi, de ha elmegy a monitor alvoba es ebredes utan rendszeresen az alplapi hangkartya lett az aktiv.
Ha nalad bootolaskor is az akkor a kulso eszkozt keson eszleli, akkor ezt tedd be egy kis scriptbe es autostartba.
Ha jol ertelmeztem a problemadat.
A kesesre is van megoldasom, elkuldi stand-by -e a hangkartyat es video inditasnal zavaroan behallatszik egy kattanas ahogy ebred az eszkoz.pactl set-card-profile 0 output:hdmi-stereo
Ezt tedd autostartba, nalad lehet mas a kimenet.
-
tordaitibi
veterán
válasz Frawly #37975 üzenetére
Ez igaz, azt nem tudom hogyan lehetne így megoldani.
Én évekig szenvedtem ezzel a bosszantó kis hibával,
nekem bootnál mindig a hdmi audioval indul de 10 monitor sleep-ből 3x átvált a belső hangforrásra.
Ezért a scriptet parancsikonoztam, a panelon figyel, és kapott gyorsgombot is.
Nekem ez bevált, sokkalta egyszerűbb egyet kattintani mint végigmenni a hangbeállításokon és visszakapcsolni a hdmi audiot. -
tordaitibi
veterán
Egyetlen kis problémától eltekintve tökéletes a KXubuntum, azért KXubuntu mert eredetileg Xubuntu volt XFCE felülettel de rápakoltam egy teljes KDE felületet.
Az apró gondom, bár automatikus bejelentkezés van beállítva, a KDE indul bootnál mindig, nincs választómenü, mégis random 10-ből 2-3x kéri a jelszavamat indításnál.
XFCE-n, és KDE alatt is ki van kapcsolva a jelszókérés.
Miért kéri mégis néha? -
tordaitibi
veterán
válasz I02S3F #37993 üzenetére
Előtt.
Pc indít, BIOS, Grub (W10 dualboot van, az Ubuntu az első, hagyom vagy enter), 3 másodperc és indul az Ubi, Ubuntu logó bejön, kis szünet fekete képernyővel, ezután ha jó jön a KDE logo, és dob az asztalra.Ha nem jó akkor az Ubuntu utáni rövid fekete képernyő után jön a jelszókérő ablak, beírom, enter és jön a KDE logo majd az asztal.
Minden kulcstartó vagy mi a csoda, jelszótároló, a KDE Wallet is mind ki vannak kapcsolva.
Ésnem mindig csinálja, nincs benne rendszer, pl. volt áramszünet, ups nincs, leállt a gép és utána sem kérte, majd 5x nem kérte, majd egyszer csak egymás után 2-3x, majd megint nem stb.
Nincs logikája, pl. kéri-nem kéri ha közbe a W10 volt bootolva, vagy az Ubi indult csak 20x stb.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz ubyegon2 #37995 üzenetére
És májkimiki,
igazatok lesz mert amikor a KDE Plasma felment, valóban megkérdezte melyiket akarom használni, a KDE hozta a SDDM-et magával.Köszönöm a kezdő lökést, ezután keresgéltem és ez az oldal segített
Beállítottam a leírás alapján a SDDM-et alapértelmezettnek, ha jó lesz így akkor hurrá, ha néha így is kéri a jelszót akkor jelentkezek további tanácsokért.Ezzel lehet lekérdezni az épp aktív login managert,
systemctl status display-manager
és ezzel lehet aktívvá tenni az SDDM-et:
sudo dpkg-reconfigure sddm
Gui alól nem lehet, legalábbis én nem találtam ilyen lehetőséget,[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz ubyegon2 #37999 üzenetére
5. napja tökéletes minden boot, a két lpgin manager tehetett keresztbe egymásnak vagy a KDE nem komálja a LDM-et.
Mégegyszer köszönöm a tanácsokat.Más,
egy blogbejegyzésemben fél évvel ezelőtt rendesen leminősítettem a Linux rendszereket, oka is volt, 2 év folyamatos szívással telt.
Megoldás született az ügyben, azóta több hónapja a legnagyobb megelégedéssel nyúzik egy Ubuntut.
A blogbejegyzésemet kiegészítettem egy nyilvános bocsánatkéréssel amiben a Linux rendszerek insatbilitása és magbízhatatlansága miattai kirohanásaimat negáltam.
Ha valakinek van kedve olvasa el az Update részt,
és ha valaki tudja a végén feltett kérdésemre a választ az ne tartsa magába hanem ossza meg velem.Ezt közzéteszem a Linux kezdőknek topikba is mert ott kaptam a blogom miatt a legtöbb ampert.
Így illik szerintem, hibáztam, bár nem mondanám hogy csak én voltam a hunyó de illik megkövetni a témát.
Így fair.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Akkor ez nem lesz pofonegyszerű mert a Wines maghajtóra telepítetted a Linuxos rendszerbetöltőt, a Grub-ot.
Ha ezt legyilkolod akkor a Win se fog bootolni mert vissza lell állítani a Windows bootloaderét.Azt nem tudom, 2 grub egészséges-e, erre majd válaszolnak nálam okosabbak.
Ha lehet 2 Grub, akkor biosba vagy fizikailag leválasztod a wines meghajtót, ha mazochista vagy akkor terminálos chroot-os módszerrel telepíted a grubot a meghajtó gyökerébe, és visszaállítva mindent, a biosba választasz induló OS-t.
Ha nem akarsz belemélyedni akkor bebootolsz egy Ubuntu live penről és van olyan opció hogy rendszerbetöltő javítása vagy újratelepítése, ez barátságosabb felületen hajtható végre [link] , vagy használhatod a SystemRescue live alkalmazásgyűjteményt is.Ha ez nem lehetséges, mármint 2 grub, akkor szintén wines meghajtó leválaszt, linuxosra grub telepít, majd a linuxos meghajtó leválaszt, wines csatlakoztat és bebootolsz egy windows10 telepítő pendrivéről, nyitsz egy parancssort.
Beírod:bootsect /nt60 c: mbr
Ezzel visszaállítottad a win bootloaderét,különben nem fog indulni magába a w10.
Így a win is önállóan bootképes és megvan külön a másik meghajtón az ubi grub.
Egy linux update, amelyik a grubot is frissíti, be fog kavarni mert fel fogja ismerni a másik meghajtón lévő wint ezutás de ez vagy nem zavaró, vagy a Grub Customizer programmal töröltő a win a grub listából, az ubi vagy a win elsőnek beállítható stb.
Természetesen ezek terminálból is végrehajthatóak.Mindezek MBR beállításnál.
Ha UEFI van akkor nekem megállt a tudományom, de a leírtak alapján rá tudsz guglizni a menetére mert kissé más.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz ubyegon2 #38019 üzenetére
Pontosan ez van, idézlek:
"*mondjuk ehhez BIOS-ban kellett indítandó eszközt váltani"
A kollégának ez a megoldás tökéletes lenne.
Nekem is így megy két külön meghajtóról a W10 és a Kubuntu.
Kubuntu van az első booteszközre beállítva a biosba, ha kell a win akkor a 2-3 másodpercig megjelenő képernyőn nyomok egy F11-t, nálam ez a bootválasztó kis menü.
Viszont ez csak az első komolyabb linux update-ig van így mert a frissített grub ilyenkor azonnal felismeri a másik meghajtón lévő, számára eddig láthatatlan windowst is és beteszi a saját választó menüjébe.
Ezt én kézzel kigyomláltam belőle. -
tordaitibi
veterán
1 hetet telapítettem Kubuntut egy AMD A4-5000 APU alapú mini pc-re.
Teljesen használható, amire kell arra elég és még gyors is.
Viszont néhány dolog nem világos, illetve eddig nem találkoztam ilyesmivel.
Az egyik hogy boot után kb. 2 percig 70%-on tekerik a procit az
update-apt-xapi és a python3 nevű folyamatok. Hogy ezek mik arról gőzöm sincs de ezzel a tünettel még nem találkoztam sose.
A másik, a gépbe 2 GB ram, a BIOS szerint 2048 pontosan.
Ebből a bebootolt rendszer 1,37GB-ot lát.
A maradék 650MB ram hol lehet?
A videokártyának lenne ennyi fenntartva, de a biosba sehol nem találom ezt az opciót hogy mennyi memóriát használ a gpu, meg az a 650 olyan fura, 512 még érthető is lenne. -
tordaitibi
veterán
válasz lev258 #38047 üzenetére
marcsi@marcsi-kubuntu:~$ LC_ALL=C lspci -v | grep -EA10 "3D|VGA" | grep 'prefetchable'
Memory at c0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=8M]
Memory at feb00000 (32-bit, non-prefetchable) [size=2
Jól gondoltad, valóba 256M.
Akkor még mindig hiányzik kb 350M a ramból. -
tordaitibi
veterán
válasz #63718632 #38052 üzenetére
Nem, ez egy teljesen másik pc, vasárnap vettem és tettem rá egy Kubuntut, natívanm, semmi DE mókolás nincsen, a gyári szoftvereken kívül Megasync, Opera, és at SmPlayer van rajta még csak.
Telepítés után hagytam mindent frissülni.
Ez egy AMD alapú cucc, a másik, a macerás pc-m, amin van a Xubuntu + KDE az meg Inteles. -
tordaitibi
veterán
válasz gregory91 #38076 üzenetére
Cáfolom, ugorj át és nézd meg a 2016-os telepítésű, 2 klónozást és minden eddigi updat-et átélt W10-emet.
33,4GB méretű jelenleg, ebbe benne van 8GB hiberfile+1024MB swapfile és vihargyors.
Csak némi törődést igényel, de ezt igénylik a Linuxok is, nemrég takarítottem el 4,4GB logfájlt és 0,8GB egyebet egy fél éves Ubunturól. -
tordaitibi
veterán
válasz I02S3F #38087 üzenetére
Akkor ez egy 500-as lemez?
Rosszul partícionálsz és rossz a taktika.
Nálam 120-a ssd, azon 40Gb Linux partíció,(foglalt 26GB),
60GB W10 partíció (foglalt 24GB).
Háttértár 1TB. Azon 2 partíció, egy NTFS, 860GB.
Erre dolgozik mindkét OS, miden erre van irányítva, ezen vannak a videók, filmek, adatok stb. logikus mappaszerkezetbe és közös elérési utakkal. Pl. mindegy hogy a Winen letöltöttem tegnap valamit, ma a Linuxot használva a Letöltések-re kattintva ott van a tegnapi wines letöltés.
Ez nagyon praktikus, minden ugyanott van a két OS fájlkezelőbe a gyors elérésbe vagy a helyek-be.
Erre a lemezre amikor eszembe jut, kb. 1-2 havonta készül a Winről növekményes mentés, a saját beépített eszközét használom, tökéletesen megfelelő.
Mivel a Linux nem tud Timeshiftezni csak EXT fájlrendszerre, ezért van az 1TB háttérlemezen még egy Linuxsave partíció EXT4 fájlrendszerrel, 60Gb mérettel és erre menteget a Timeshift.
Ha bármelyik rendszer javíthatatlanul megsérül, ott vannak a mentések, visszaállíthatóak az operációs rendszerek, és megmarad az összes adatom, filmem, doksim, minden.
Aki maximalista az erről a meghajtóról heti-havi időszakba készíthet mentést külső lemezre és akkor atombiztos.
Én más módszert használok de ez is járható.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz ubyegon2 #38092 üzenetére
Maximálisan megértelek, tudom hogy tűzzel vassal irtanád a redmondi rendszert.
Viszont akkor mutass más megoldást egy olyan dualbotos rendszeren amin mind a két OS napi szinten használva van.
Nekem ilyen a rendszerem mert mint többször leírtam, van 3 darab olyan szoftver amihez nemhogy hasonló nincs Linuxra de még közelítő megoldás sincsen. Ezt hidd el nekem, hetekig-hónapokig futottam a köröket ezügyben.
Egy spec. USB eszköz szoftver és 2 vagyonvédelmi program, egyik egy DVR és NVR menedzser a másik pedig egy beléptetőrendszer és az ehhez tartozó speciális adatbáziskezelő. saját titkosítási és saját VPN rendszerrel.
Ha ezeket segítesz kiváltani akkor itt tanúk előtt megesküszök hogy gyalulom a Windowst.De mivel ez perpill lehetetlen, mondj az általam leírt felállásnál használhatóbbat.
Mivel a Windows natívan nem kezeli az EXT fájlrendszert, segédprogramokkal igen de távolról sem teljes értékű a megoldás,
a Linuxok viszont natívan, minden gond nélkül lekezelik az NTFS fájlrendszert.
Mivel a megoldásom 2és fél éve tökéletesen, hibamentesen működik, akkor miért ne használjam így?
Akkor ezekszerint szentségtörés egy NTFS pendrivet is egy Linuxba bedugni.Kérdezheted, akkor miért vagyok itt, miért nem használom CSAK a Windowst?
Talán mert tanulnék, nem gyöpösödnék be teljesen így 56 évesen, nyitott vagyok az új dolgok iránt?
Talán mert jelen pillanatban kenterbe verem számítástecnikába a 2 fiamat, és az ismeretségi köröm 100%-át, és ezt nem adták ingyen, sokat kellett hozzá tanulni?
Talán mert amikor meglett 8 éve az első Androidos eszközöm, akkor azonnal rootoltam, megismerkedtem a fájlrendszer és az OS felépítésével, és addig buherálom a mai napig amíg nem lesz pontosan olyan ahogy nekem tetszik?
Talán ezért vagyok most itt ebben a topikban és írom Neked eme sorokat.Tiszteletbe tartom az undorodat a Win irányába de Te is tartsd tiszteletbe azt a több 100 milliós felhasználói tábort akik mindkét rendszert használják napi szinten és ne vedd el a kedvüket.
A Linuxtól.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz ubyegon2 #38095 üzenetére
Dehogy értelek félre, amit nem értek az hatalmas vehemencia amivel utálod a Wint.
Én 35 éve foglalkozom autó és autóvillamossági szereléssel, ezalatt nagyon pontosan átláttam hogy melyik gyártók milyen modelljeit, típusait nem szívesen használnám.
Ennek ellenére ha jön valaki egy ilyen kocsival hogy javítsam meg, nem azt ordítom az arcába hogy mekkora marha vagy te barátom hogy ezt vetted, hanem tiszteletbe tartom hogy ő ezt a típust használja, sőt még meg is szerette némileg, nem ordítom le a haját.
A vélmeényét meg végképp nincs szándékomba megváltoztatni és nem kezdem el rábeszélni egy másik autóra.
"Tiszteletben tartom ettől függetlenül a ti elmebajotokat, hogy nem akartok elszakadni a Win-től."Köszönöm a többi elmeroggyant nevében is ezt a nemes gesztust,
idézném magamat az előző hsz.-omból:
Egy spec. USB eszköz szoftver és 2 vagyonvédelmi program, egyik egy DVR és NVR menedzser a másik pedig egy beléptetőrendszer és az ehhez tartozó speciális adatbáziskezelő. saját titkosítási és saját VPN rendszerrel.
Ha ezeket segítesz kiváltani akkor itt tanúk előtt megesküszök hogy gyalulom a Windowst.
Ezt a kijelentésemet tartom, megadom a szoftverek és a hardver pontos nevét és várom az alternatív Linuxos szoftverek nevét.
Az egyik a Procontrol ProxerNet épületfelügyeleti és beléptető szoftver, a másik az NVMS1000 DVR-NVR és kamera megjelenítő és manager szoftver.
A spec. usb hardver pedig egy ehhez a rendszerhez tartozó gépkocsi rendszám felismerő egység, kinnt terepen a be és kilépő járművek azonosításához.
Itt nem Word kontra LibreOffice dedós érvekről van szó, kicsit komolyabb dolgok ezek minthogy pl. nem stimmel a karakterkódolásnál a hosszú Ó betű.
Epekedve várom az alternatív Linuxos szoftver hegyek listáját.
Hogy az itt egyik kolléga által javasolt virtuális gép miért nem válik be. arra neki válaszolok külön. -
tordaitibi
veterán
válasz UberMutant #38096 üzenetére
A virtual machine dolgokon túlvagyok, kevés sikerrel.
Próbáltam vituális gépen futó W10-et.
Először is, szerintem itt elvi és filozófiai problémák is akadnak, ha virt. gépen futtatom, akkor gyakorlatilag jobban járok natívan futtatni.
Amúgy is legális, 2 darab retail liszenszem van.
És a virt.gépre valahogy nem akarnám, inkább menjen natívan.
A másik, ennél sokkalta reálisabb probléma hogy az NVMS1000 szoftver halálra húzza a procit virtuális gépen, van hogy 12 darab 2-3MPx videokamera képét kell kirenderelni a monitorra, és ez a natív Win alatt is igen meghúzza a procit, virt.gép alatt használhatatlan.
Valamint, ez lehet egyedi hiba, nem tudom teljesértékűen átadni a virtuális windowsnak az USB portot. Ezt kipróbáltam a TV tuneremmel is, minden oké, felismerte a Smart DVB, szuper, és amikor nyomok egy scant akkor szépen elszáll a szoftver.
Emiatt a 27ezer forintos Avermedia Hyibrid tunerem a fiókba rohad, és szereztem egy Linux kompatibilis DVB tunert úgyhogy a szórakozás megoldva.
De a munkát semmiképp nem bíznám egy virtuális gépen futó os-re. -
tordaitibi
veterán
válasz Cucuska2 #38107 üzenetére
Én egy szóval se panaszkodtam most!
Akkor panaszkodtam amikor a pc-m nem volt hajlandó normálisan együttműködni a Linux Mint 3, a Debian 1 és a Manjaro 2 változatával.
Erre ismételheted saját magadat hogy,
olyan vasat kell választani ami Linux kompatibilis.
Nos ez megtörtént de pont fordítva, vagyis a pc-men csődöt mondott 5 Linux, az Ubuntu meg fél éve hiba nélkül megy.
Hálistennek.
Valamint aki esetleg most kap ihletet hogy megízlelgesse a Linuxot, az nem fog alaplapot, videokártyát, szkennert, multifunkcióst és még 10 hardverét lecserélni.
Leírtam hogy én miért nem tudok CSAK Linuxot használni, szeretem, egyre jobban, a KDE után a Win 20 év ugrás vissza a múltba, irgalmatlanul fapados, de mindenképp kell.
Ebben mi a panaszkodás?
A szoftverkínálat viszont a Linux fapadosságát is kimutatja, pl. a Kaffeine TV szoftverem azt tudja amit kell kell de egy SmartDVB fényéveket ver rá kényelmi és vizuális szolgáltatások terén. Free szoftver ez is.
De ez nem is érdekes, 2 év keresgélés után tudok végre tévézni Linux alatt is.
Tényeket vázoltam fel
Erre megint én vagyok a fekete bárány.
Thanks.
Szerintem le kéne zárni, Ubival is, mert megint veszekedés lesz a vége. Amit nem szeretnék. Bár megin (bizonyára) én voltam a hunyó, mindegy miért, de ez lesz a vége.
Ha nem piszkál senki akkor ezt a threadet szerintem zárjuk le mert nem fogjuk úgyse megérteni sose egymást. -
tordaitibi
veterán
válasz ubyegon2 #38108 üzenetére
Még egy reag,
"zoneminder meg társai voltak, de a google kidobta nagyszerű threadeteket kimarite processzorral. Ez alapján azt mondom, hogy semmi nem lenne veszve, de látom 2018-ban félbeszakadt a szál.....de miért hagytad ott az egészet?"
Mert a Zoneminder és a hasonlók nem használhatók arra amire nekem kell.
Hidd el hogy így van, hetekig próbálkoztam ezekkel a kamera szoftverekkel de nekem nem csak kamera hanem más funkció is kell, azokat meg egyik sem tudja.
Zárjuk le.
Maradjunk a szakmai témák mellett, amúgy is lesz 1-2 kérdésem. -
tordaitibi
veterán
válasz #63718632 #38115 üzenetére
Igen.
Meg is ismeri, fel is pakolja a driverét a vendég os, indítom az usb hardvert kezelő programot, még az is felismeri.
És amikor hozzányúlna hogy használja, abban a pillanatban összeomlik a program.
Ugyanez a program ugyanezzel az usb hardverrel natívan évek óta jól működik vagyis az usb vonalon van valami bibi. Vagy a virtual gépbe, ezt nem tudom.
Próbáltam nem usb hubon hanem közvetlenül a portba dugni, akkor is ez van.
De most már mindegy mert ezt a problémát megoldottam máshogy. -
tordaitibi
veterán
válasz ubyegon2 #38112 üzenetére
OK, akkor témailag viszont különválaszthatjuk az otthoni felhasználást, amire neked is tökéletesen megfelel a Linux"
Bingó! Csak én nem bemegyek a munkahelyre dolgozni egy másik géppel hanem mindig nálam van a melós és a szórakozós pc, egy darab hardveren.
És igen, tökéletesen megfelel a Linux. Te szajkóztad hogy akkor minek nekem linux, azért mert jó és nekem tetszik.
Az egyéni pechem hogy 2 évig szívtam vele de most tökéletes.
Ha ilyen pontosan követed más fórumokon is a tevékenységemet akkor láthatod hogy a hsz.-aim 90%-a megmagyarázhatatlan hibákkal kepcsolatos. Itt is próbáltam rendszeres segírséget kérni de szerintem vagy hülyének néztetek, vagy nem hittétek el a leírt sorozatos hibákat.
Ezért lettem itt gúny céltáblája és ezért mentem máshova kérdezni pedig minden leírt hiba az úgy volt, jött a semmiből, ha 1-et megoldottam, 2 jött helyette.
És amikor elkeseredetten megírtam egy blogba AZT amit ÉN tapasztaltam, mert minden úgy volt ahogyan ott leírtam, na akkor végképp megtalált mindenki.
És igazságtalanul.Ha Te egy ilyen indulással mennél bele bármibe, új autó, új lakás, új barátnő új OS stb, megkérdem te hogyan álltál volna hozzá? Ugyanúgy mint én, először reménykedve hogy javítható, aztán az 50. hiba után kétkedve, a 100. után dühösen és és ennek hangot is adva.
Más már rég feladta volna a fenébe.És ha valamikor is lefikáznál vagy becsmérelnél, jusson eszedbe hogy én 2 év kőkemény szopás és csalódás UTÁN itt vagyok és aktívan használom, sőt megszerettem ezt az OS-t.
Nem tudom, hányan tartottak volna ki ILYEN előzmények után? Őszintén. Szerintem 1000-10.000ből ha 1.
És az én voltam.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Mi tortenik akkor a rendszeren belul amikor a monitor visszater alvasbol? Lehet ezt detektalni, ha igen akkor hogyan?
Tehat nem piszkalom az egeret, se a billt, magar hagyom a gepet, a monitor a beallitott pl 15 perc utan elmegy sleepbe.
Megmozditom az egeret, a monitor visszakapcsol, ebred, es EZT a muveletet hogyan lehetne elcsipni es ezutan az alabbi parancsot lefuttatni? Vagyis akarhanyszor ha visszajon a monitor, fusson le ez:pactl set-card-profile 0 output:hdmi-stereo
-
tordaitibi
veterán
[itt kérdeztem nemrég] hogyan lehet lefuttatni egy parancsot ha a mnitor visszatér alvásból.
Nem jött válasz ezért keresgéltem de lehet nem jó úton járok.
Addig eljutottam hogy a képernyő (monitor) állapotát így le lehet kérdezni:tibi@TibiXubuntu:~$ xset -q |grep Monitor
Monitor is On
tibi@TibiXubuntu:~$ sleep 10 ; xset -q |grep Monitor
Monitor is Off
tibi@TibiXubuntu
A sleep 10 azért hogy az enter lenyomása után el tudjam küldeni a monitort alvóba az xset dpms force off paranccsal.
És jól működik mert a sleep utáni sor grep kimenetbe ott a Monitor is Off.
Ezt lefuttatgatva mondjuk 10 másodpercenként, ha a kimenet Off akkor értelemszerűen semmit nem kell csinálni, de ha átvált ON-ba, akkor egyszer le kéne futni apactl set-card-profile 0 output:hdmi-stereo
parancsnak.
De csak 1x, és utána nyugalom, a következő Off-On váltásig.
Egyáltalán jó az ötlet, vagy hamvába holt?
Ha jó akkor viszont ennek a kivitelezése meghaladja a képességeimet, nem vagyok a szkript írás magyar bajnoka, tudna valaki adni egy kezdő kökést? -
tordaitibi
veterán
válasz Frawly #38153 üzenetére
Köszönöm, a ddccontrolt megoldottam, és majdnem önállóan, a ddccontrol helpje és kb. 2 órai netes turkálás után.
#!/bin/bash
#vilagossag=100%
sudo -S ddccontrol -r 0x10 -w 75 dev:/dev/i2c-4
sleep 1 ; sudo -S ddccontrol -r 0x12 -w 90 dev:/dev/i2c-4
Ez a világosság 100%, ebből a kis szkriptből van 4 darab, 25, 50, 75, 100% értékekkel, a fényerőt és a kontrasztot változtaják. Be van gyorsgombozva, valamint a panelen elhelyezve, így egérrel is kényelmesen lehet 4 fokozatba állítgatni a fényerőt.
a 0x10 a monitor led backlight, a 0x12 a kontraszt érték.
Valamint a sudo miatt vagy beírom minden parancsba aecho jelszavam | sudo
- paramétert, vagy hozzáadom a sudoers fájlhoz a ddccontrolt.
Ez utóbbit választottam. -
tordaitibi
veterán
válasz Steve_Brown #38194 üzenetére
Mert az NTFS-en nem tudja érvényesíteni a jogokat, ugyanez a FAT is.
Én egyébként ezt egy orbitális hülyeségnek találom,
létrehoztam sudao alatt a partícionálóprogrammal én, most, egy partíciót és nem tudom használni.
Tudom hogy perpillanat a root-é de akkor is ez egy marhaság.
Megadod a csatolási helyet:sudo mkdir /mnt/pl.DATA/
Saját tulajdonba veszed:sudo chown -R $USER:$USER /media/$USER/ext4neve pl.DATA/
Megadod a jogaidat:sudo chmod ug+rwx -R /media/$USER/ext4neve pl.DATA/
Vagy a 666 módszer is jó.
Fstabozás helyett ajánlanám a Lemezek (gnome-lemezek) GUI alkalmazást, vagy KDE alatt megoldható pár kattintással hogy bár mint csrélhető lemezt de automatikusan csatolja minden indulásnál.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10/11 Professional 64-BIT HUNGARIAN (USB) - Retail dobozos operációs rendszer - BONTATLAN ÚJ
- Diablo 3 Collector's Edition
- Indiana Jones and the Great Circle: Premium Edition - Anywhere (Konzol és PC) - Nem RTX 40 kód! -2db
- Bitdefender Total Security 1 év, 5 eszköz, dobozos, bontatlan
- Call of Duty BLACK OPS 6! Battlenet GIFT!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest