-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
kpityu2
őstag
válasz
I02S3F #42908 üzenetére
Sajnos már nem nagyon érdemes megkockáztatni a másik partícióra telepítést a bootloaderek kavarása miatt. Én mindig úgy csinálom, hogy külön vinyóra teszem úgy, hogy a másik ki van húzva. Amikor megvan a telepítés, utána megoldom hogy az induló loader meghívja a másikat. Általában a bootsorrendben beállítom indulásnak a Linuxot, az úgyis megkeresi a Windowst és beteszi a listába. Ezután már csak a grub mappában kell kókányolni, hogy kényelmes legyen a bootlista. Hiába EFI meg akármit is indíthat, ha minden oprendszer össze-vissza barmolja a saját izlése szerint.
Ha a snapot el akarod kerülni, akkor figyelj, hogy a tárolókból telepítsél ne a Szoftverek, Discover meg hasonló szoftveráruházakkal, mert ott össze van kutyulva minden. Vagy a szoftver honlapján keress egy rendes telepítőcsomagot. -
válasz
I02S3F #42906 üzenetére
Siman helyrehozhato a Win ha ilyen efi torles elofordul.
Ilyenkor favago modszerrel a mutatvany elott menteni kell az efinek a Winre vonatkozo tartamat majd visszamasolni az uj efire.
Fedorat nem ismerem, eddig minden linux telepito elfogadta ha masodik efi particiot csinaltam es ezt megmutattam a telepitonek.1x volt ebbol kalamajka, az igaz akkor nagyobb mennyisegu efi particio volt epp a gepben es a linux telepitonek meghaladta a kepessegeit
Amugy jarhato ut.
-
I02S3F
addikt
válasz
I02S3F #42904 üzenetére
Na! Mondom felrakom a Fedorát, hogy azon nincs snap, nincs gond. Igen ám, csak a Fedorát annyira nem ismerem. Ráadásul töröltem a /efi partíciót, csak így engedte telepíteni magát. Na ezzel meg ment a levesbe a windows 10-em.
A 10-et helyreállítottam. Sajna munkahelyre szükséges a 10, hiába a Linux-ot szeretm
-
-
válasz
I02S3F #42775 üzenetére
Olvasd el még1x!
Csak két kérdése volt.
- Hol találja a hálózati megosztásokat a fájlkezelőben
- Tud-e úgy a programok között váltani ALT+TAB hoz hasonló kombóval, ahogy Windows-on.Uby válaszában hozta fel "windows-like működést szeretnél", és valamiért erre pörgött rá mindenki, hogy melyik ablakkezelő hasonlít a Windowsra. Pedig nem ez volt a kérdés, amit még1x feltett #42734
"Akkor ennél a platformnál nem is megoldható az, hogy hálózati meghajtókat hozzak létre? Itt nem is létezik "Ez a gép" funkció?"És senki nem a jó választ szajkózta, csak hogy melyik másik rendszert telepítse fel.
Uby
Nem az volt a kérdése, hogy melyik linux-ot válassza, Vagy hogy másoknak éppen mi a szíve csücske. Mindent összehordtál, csak a kérdésre nem válaszoltál. Legyél büszke, egy újabb Mintes...
Ugyanakkor ez az Ubuntu topik, szóval a Mintes kérdésekkel a Mint, vagy kezdő topikba menjetek át!
Köszi! -
válasz
I02S3F #42775 üzenetére
Valóban, teljesen igazad van! Ki is ment a fejemből, pedig ez volt a lényeg.
(#42776) tordaitibi
Jogos, csak valahogy egyszerre írtatok fórumtársunkkal, aki sosem javasol, megvárja míg más teszi azt meg és abba köt bele.
A nyamvadt snap meg azért jött elő, merthogy Ubuntu. Nem? De!
Köcce a békebeli sportszeletet! Sorry, most tényleg ártatlan voltál, mégis lehurrogtalak!
Mondanám, hogy jobban figyelek erre ezentúl, de úgyse lenne igaz...én most nem vagyok antialkesz, mivel rohadt melegek vannak!
De miért nem raksz fel Nautilust?
-
válasz
I02S3F #42731 üzenetére
KDE is windows-like, sőt még az XFCE és a Mate is eléggé az, egyedül a default Ubuntu által használt Gnome nem az. Nyilván a Cinnamon az, ami funkciógazdag, de még elég egyszerű is a beállítgatása. Alap user használatra szerintem a KDE az túl sok és bonyolult is a személyreszabása.
-
-
PociAti
őstag
válasz
I02S3F #42482 üzenetére
Ez teljesen jó időszak arra, hogy bátran kipróbálj valami újat, feltéve ha van egy szabad SSD-d. Én ilyen tesztelési célra vettem egy 60GB-os SSD-t pár gombóc fagyi áráért.
Az első 1-2 hétben az eredeti szoftvereket használom, majd a fájlkezelőtől a PDF megjelenítőn keresztül a média lejátszókig szinte minden programból kipróbálok 1-2 újat. Ez a tesztelési időszak akkor igazán hatásos, ha ez lesz az elsődleges operációs rendszernek, és jól be van lakva.
Sokan megvárják a 24.04.1-es verziót, és nyár végén felteszik azt.
-
válasz
I02S3F #42484 üzenetére
Mert az otthoni felhasználót nem zavarják a kiakadó/el nem induló programok, amik adott esetben még adatvesztést is okoznak?
Nem állítom, hogy ez lesz, de nagyobb az esélye mint a stabil kiadásnak.
Te nem tudod egyedül eldönteni milyen kockázatokat vállalsz be vele, és ha nem tetszik a válasz, hát rajta, frissíts!Az újabb jobb? Erről mindég az Így jártam anyátokkal epizódja jut eszembe.
-
válasz
I02S3F #42482 üzenetére
Nem. A számmisztikán kívül mi indokolja a feltételét? Tipikus virtuális farokméret, hogy "nekem már az új béta rendszer fut a gépemen"
Pontosan milyen hiba javítása, vagy új funkció bevezetése hiányzik annyira?
Még a kiadott verziókkal is van n+1 probléma (a legviccesebb talán az, hogy a snap store nem képes frisíteni saját magát, mert fut)
-
PociAti
őstag
válasz
I02S3F #42106 üzenetére
Átérzem a helyzeted, hasonlóan jártam a Manjaroval meg a Xubuntuval.
Ha jól emlékszem a történtekre, a Manjaro javasolta az EFI-t, viszont Ubuntun a VirtualBox futtatásához a Z97P alaplapon engedélyeznem kellett valamit, így át kellett térnem Legacy-ra. Ha jól sejtem a két telepítés abban az állapotában nem volt kompatibilis egymással.
-
kpityu2
őstag
válasz
I02S3F #42106 üzenetére
Abból az szempontból a BIOS-t jobban szerettem, hogy szinte atombiztos volt. Az UEFI-nél annyi minden elkutyulódhat, hogy pont az a kínszenvedés vele, ami miatt elvileg jobb lenne mint a BIOS. Ha nagyon nem akarom kinyiffantani a futó rendszeremet, akkor inkább külön vinyóra teszem az újat, úgy, hogy a régi vinyó nincs csatlakoztatva és utólag oldom meg az indítását.
-
-
-
kpityu2
őstag
válasz
I02S3F #41832 üzenetére
Lubuntut (LXQt) meg Xubuntut (KDE) használok. Sajnos nincs mindennek alternatívája, de a snap csomagok flatpakon is meg szoktak lenni. Régen én is Minteztem, de zavart a verziószámeltérés amikor drivereket kellett keresgélnem, úgyhogy visszatértem az Ubuntu főverziókhoz.
A Linux egyik nagy hátránya a katyvasz ami a külféle desktopok terén van, gyakorlatilag lehetetlen elkerülni, hogy ne legyen keresztbeszemetelés mert az egyik DE-re írt programnak nincs rendes megfelelője a másikon. Ráadásul a csomagkezelők mindent egyben odatesznek, vegyesen van a Gnome, KDE, LXQt, plusz a Flatpak, Snap, DEB csomagkezelés és még csak szűrni se tudsz rájuk (Flatpak és Snap esetén parancssorból ki tudod listázni a felügyeletük alá tartozó programcsomagokat, de a GUI csomagkezelők (Szoftverek, Discover, FlatHub) összekutyulnak mindent. -
válasz
I02S3F #41832 üzenetére
A Snap olyan jó, hogy le is cserélik Canonical-ék
@kpityu2 : Muon, Synaptic, és az rendes csomagkezelő, nem szoftverbolt
Különben nekem KDE-n nem szokott hiányozni semmi Gnome-os. A tarcsigépen XFCE-s Debian van, az x86 tableten meg Gnome-os Debian X-en, oda jó is a Gnome. -
-
-
válasz
I02S3F #41523 üzenetére
Nem ajánlott? De miért? Csap pár parancs az egész.
-
-
-
-
-
-
válasz
I02S3F #41415 üzenetére
Tizedakkora cég, mint a MS.
A Wine meg az "örülj, ha működik valami" kategória. Szóval azért messze van egymástól az, hogy valamit hivatalosan valaki supportál, meg reszelget, meg hogy valamit valakik visszafejtenek, amennyire tudnak, és az majd valahogyan a te valahogyan összerakott cuccodon menni fog
Steam OS-en annyival lehetsz előrébb, hogy azt legalább a saját cuccaik alá összefaraghatja a Valve.
Illetve virtuálgép a barátod -
inf3rno
nagyúr
válasz
I02S3F #41411 üzenetére
A játékokat Win-re írták, elég nehéz reverse engineerelni a Win API-t, főleg, hogy zárt forrású az egész kód. Glitch terén az van, hogy a Unix moduláris, és a sok apró modul összehangolására nem szán sok disztró elegendő időt. Ezért van például, hogyha bizonyos disztrók alatt titkosított meghajtót csatolok, akkor GUI-n nem jön be a jelszót bekérő ablak, hanem szimplán nem tudja csatolni, és konzolból kell. Rengeteg ilyesmi van, ami megoldható, és bizonyos disztrókban meg is csinálták, másokban nem. És ez csak a GUI, a motorháztető alatt valszeg ugyanez van sok helyen. Így meg sok a bug vagy a nem implementált feature. Én ennek tudom be. Lehet még esetleg, hogy sok csapat fejleszti az egyes részeket eltérő tudással, aztán valaki nem üti meg a szintet, az MS-nél meg jobb a minőségbiztosítás, mert ott céges szinten szabályozott. Aztán még ott van az is, hogy a célokat hogyan tűzik ki. Nem csak úgy nekiállnak, hogy én most lekódolok valamit, amihez kedvem van, hanem megmondják nekik, aztán ezért kapják a fizetésüket. Sokkal célirányosabban lehet így dolgozni. Erre azért a Unix közösségben is rájöttek, mert sok projektnél van finanszírozás meg fizetés. Ilyesmi okai lehetnek, de nem a Winet kell nézni, mert az csoda, hogy van, hanem a natív Linuxos vagy BSD-s programok hibáit.
A kernel bug hozzáadása mondjuk külön érdekes, mert elvileg a kernelt magas színvonalon fejlesztik. Nem is tudom mi csúszhatott félre. Mármint elvileg nem is Ubuntunál kell keresni a hiba okát, hanem a kernel fejlesztőknél, ha tényleg az a hibás. Az meg ez a projekt 1 millió feletti committal: [link]. Amennyire én tudom a legnagyobb open source projekt.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
I02S3F #41398 üzenetére
Ja lehet, hogy az lesz a vége. Egyelőre jegelem a dolgot, mert sok a meló. A distro hoppingot is már meguntam, valamelyik mellett le akartam tenni a voksom. Azt hiszem az lesz, hogyha végzek ezzel a projekttel, akkor rászánok 1-2 hetet, hogy beállítsam az új szervert, átrakjak minden fájlt meg webszolgáltatásokat írjak a keresésükre, aztán utána a felszabadult 1TB helyre felszórok több divatos disztrót, és elkezdem próbálgatni őket, hátha valamelyik bejön. Nagyjából már 5 éve ez a cél, csak mindig volt valami szoftver, hardver, idő, pénz hiány. Most úgy néz ki összejön. Ezt a gépet lepasszolom majd barátnőmnek irodai munkára, az újba meg megy a PCIE Gen4 NVMe SSD meg az 56Gbps hálókártya, aztán akkor fullos lesz a rendszerem. A szerveren agyalok még, mert ott csak PCIE Gen3 sebesség van, és visszafogja az adatátvitel sebességét, de egyelőre az is gyorsabb lesz, mint amit valaha láttam. :-) Ez ilyen, mint amikor az ember azon gondolkodik, hogy milyen édességet egyen legközelebb.
-
-
válasz
I02S3F #41137 üzenetére
Hajjaj, 9GB logfájlt is töröltem már.
Átmeneti megoldás, törölni,sudo find /var/log -type f -delete
majd beállítani kisebbre a maximumot,
/etc/systemd/journald.conf szerkesztese, ez így max 50megáig engedi hízni:SystemMaxUse=50M
Majd megkeresni mi szemeteli tele és megszüntetni az okot.
Nézd meg mi foglal, én erre a Filelight grafikus alkalmazást használom, látványosan mutatja a foglaltságot.
Ez egy 3 éves Kubuntu benne a home is, 26GB.
Én a Stacer appot használom takarítani néha, az is sokat felszabadít. -
-
-
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
I02S3F #40639 üzenetére
Sziasztok!
Igen és igen, nem ezt kellett volna valószínűleg, igazából arra kerestem megoldást hogy a 4k-s videót lagmentesen le tudjam játszani linux alatt (win alatt nem laggol ugyanezen a laptopon), és akkor olvastam hogy elvileg nincs hardveres gyorsítás linux alatt és ezt oldaná meg a megnevezett chromium app.(saiarcot)
De már lemondtam róla.
Lefuttatam FrankieNTDO általi parancsot, le is futott, ez az errorüzenet viszont továbbra is megvan, amikor az update-et próbálom futtatni... -
inf3rno
nagyúr
válasz
I02S3F #40605 üzenetére
A tördelést elcseszheti, szerintem azért mondta. Most is problémás, hogy egy-egy kép úgy van benne, hogy előtte van egy csomó hézag, mert már nem fért ki az oldalra, és új oldalra tette az office. Ezzel esetleg lehet probléma, de majd hozzáírok még néhány sort, vagy elveszek belőle, ha ilyen van. Egyébként ha nem így lenne, hogy nincs betűtípus, akkor már régen beállítottam volna én is.
-
válasz
I02S3F #40491 üzenetére
20 éve ilyen még nem volt, ilyen széles körben elérhető!
Ja, még 10 éve sem! Ennek a felfoghatatlan fejlődésnek szerencsére rengeteg kényelmi megoldása van és rohadt hamar hozzászokik az ember, kicsit aggasztanak az emögött rejlő galád szándékúak által kihasználható lehetőségek, de mindig együtt jár ezzel a technológia fejlődése.
-
válasz
I02S3F #40478 üzenetére
Most ebben a forróságban nem is rossz egy kis extra pihi, igaz ami most lett kampeca, az HO volt!
Nem igazán munkanélküliség ez, mert csak a másodmelók szüntek meg.
Gyakorlatilag a notebookon dolgoztam eddig is, de persze olvasgattam is sok topikot, max kevesebbet okoskodtam.
-
válasz
I02S3F #40471 üzenetére
Igazán nincs mit!
Azért a Linux-hoz szükséges az angol szerintem, nekem! Ha segítséget akarok találni a problémáimra.
Ja, ez tény, szinte csak angol nyelvű oldalakon érdemes megoldást keresni....vagy itt és akkor linkeljük többnyire ugyanazon english oldalakat!
Így akkor a nyelvi csomaggal sem lesz gondod, ezt a meta-codek csomagot meg nem szoktam felrakni mostanában, nem tudom az a bug hogyan áll, emiatt is írtam, hogy telepítéskor ne jelöld be.
Mint-nél magyar nyelv van, távsegítség miatt kell is.
(#40470) tordaitibi
Öregszek...
Hát igen....és ami ezzel jár!
(de nem vagy egyedül, ha ez vigasztal)
-
válasz
I02S3F #40461 üzenetére
Érdemes a tegnap megjelent 21-et feldobni? Várjak vele? Vagy teszteljem és, ha megy akkor használjam?
Nyugodtan felrakhatod, egyrészt az Ubuntu 22.04 core az már jó ideje megvan, bőven tesztelve/javítva lett, másrészt elég sokáig vártak a végleges kiadással, így a saját fejlesztési komponensek is teljesen jók. A linkelt hsz-ekben láthatod, miket tapasztalt growler ft, így a telepítés során ne jelöld be a multimédia kodek-ek telepítését, hanem a kész rendszeren a Menü-ből telepítsd, a hiányzó nyelvi fájlok jelzés nálam is megvolt, viszont a Cinnamon alapok és az Xapps az magyar volt és időközben szerintem a nyelvi csomagokat is pótolták. Nekem a beta változat van fenn, azt frissítettem véglegesre, az eredetileg angol Firefox is már magyar nyelvű lett. Tedd fel nyugodtan, ha bármi tapasztalásod van, a Mint topikba írd be, de nem lesz!
-
válasz
I02S3F #40465 üzenetére
Bár nekem is egy relatíve vacak Intel j4125 soc dolgozik, de ugyanezek az eltérések vannak a másik, N3150 Inteles gépemnél és az bizony már 7 éves. Lassú az tény de mindennel lassú. Annak mindegy milyen os, ahhoz már türelem kell. A 10 éves AMD-s mini pc-m na az meg már tényleg csak azé van hogy legyen, az már mazochizmus.
Nincs atomerőművem, minden gépem mobile procis mini pc, 6-10W tdp-vel vagyis én sem tudok dicsekedni benchmark oldalakon -
válasz
I02S3F #40461 üzenetére
"A windows azért lassú és bloat! "
Szimplán hamis.
Trialboot, legtetűbb a Kubuntu, ez tény.
A Manjaronak nagyon kell igyekeznie hogy behozza a w10-et, ez általában sikerül is neki, kb. egyformák.
Mindemellett az összes Linuxom eddig alulmaradt faék egyszerű műveletekbe a winnel szemben, pl. Fájlkezelő mgnyitása, pdf olvasó megnyitása, szövegszerkesztő stb.
Az tény hogy a W10 rendesen kiherélve, illetve ez se teljesen igaz, inkább manuálisan beállítva -
válasz
I02S3F #40461 üzenetére
Nem tudom, milyen az Arch. Nekem a tartalék gépen tök jól megy a desktopos Debian, nagyjából semennyit nem kell vele foglalkozni (néha updatelni), de pl. hogy legyen sleep, meg hálózatról filemegnyitás, az nem ment magától. (Nyilván egyszer feltettem a megfelelő csomagokat, az megy.) Ugyanakkor nem értem, miért ne lenne jó egy csupaszabb rendszerből épített desktop cucc a mindennapokra.
A mondandóm lényege az volt, hogy a Windows olyan mint a Windows, mástól ne várjuk, hogy olyan legyen, mert nem lesz olyan.
-
-
válasz
I02S3F #40453 üzenetére
Akkor a Windows lesz a megoldás, mert az elvileg olyan, mint a Windows
Debian sokkal fapadosabb egy Ubuntunál (az Ubuntu egy Debian Testing, alaposan felextrázva), de persze ha telepítéskor olyat raksz fel, akkor ugyanúgy lesz grafikus felület, stb., de sokkal kevesebb dolog működik megától, ami egy Ubiban alapból benne van. Viszont nincs tele felesleges sallanggal sem. És persze sokkal stabilabb is, kevesebbet is fogyaszt.
Ha egyszer összerakod, akkor utána működik a világ végéig, de bele kell rakni sok időt, na. -
-
válasz
I02S3F #40447 üzenetére
4GB-al mondjuk kb. semmi alatt nem nagyon kell virtualizálni
Szóval szerezz be még némi RAM-ot. Én is futtattam virtuálgépeket 4GB RAM-mal, sok éve, és nem olyan OS-en, ami mellette még desktop is, de az se volt kellemes.
Anydesk nem telepíthető .deb -ből? Mert akkor abból kéne.
-
válasz
I02S3F #38878 üzenetére
Hál'Istennek van időm, ezért is lett ez a számítástechnika a hobbim.
Az elektronika is az de azt nehéz gyakorolni egy emberlakta helytől 8-10 kilométerre a szántóföld közepén, pár darab munkagépre vigyázva.
És ott aztán nem sok más szórakozási lehetőség van egy jó pc-n kívül, ha van épp mobilnet az kánaán, ha nincs akkor marad pár 100 giga film, tv és a linuxos és wines rendszerek babrálgatása, csiszolása, új funkciók próbálgatása. -
GreenGoblin
őstag
válasz
I02S3F #38847 üzenetére
Az a baj, hogy a fejlesztők nem is teszik ilyenné. Tök jó lenne ha elterjedne a Linux mert nagyon szeretem a sok nyűgjével együtt de ez a kicsivel több mint egy év Linuxozás alatt elég sok ősz hajam lett. Nem tudom megszámolna hányszor töröltem le, raktam újra a disztrót, tettem vissza timeshiftet, sz@rta össe magát a rendszer, nem volt hang (dummy output van most is újra kell indítanom, hogy legyen hang), nem indult újra, kapcsolt ki, stb.
Jó lenne ha gyártók kiadnának Linuxos gépeket is. Tudom ott a Dell, meg a Lenovo-nak is van pár Linuxal kijött gépe. Ott vannak direkt linux cégek, Purism, System76, Slimbook és még sorolhatnám de az árak nevetségesen drágák. Jó lenne ha megcéloznák a gyártók a hétköznapi átlag felhasználókat. Ne csak csúcs hardverű gépeket dobjanak piacra. Linux elfut gyenge gépeken is. Megfizethető, olcsó PC-kre, laptopokra van szükség. Ezt elég sok Linuxostól hallottam már.
Felhasználó barát felületre ahol ténylegesen lehet terminál nélkül élni. De aki akarja használni annak ugyanott ott lesz.
Kéne egy darab univerzális alkalmásbolt ami minden disztrón fent lenne. Nincs szükség alternatív store-okra ahonnan lehet appokat letölteni, az csak össekavarja a normál embert. Snap, deb, app image, stb. Zavaró. Egy alkalmázbolt to rule them all!
Egy fájl!
És akkor felébredek, hogy ilyen sosem lesz valószínüleg.
Bár tuti akik jobban értenek az informatikához azoknak meg pont ez a jó ami most van. -
Szőrös
veterán
válasz
I02S3F #38844 üzenetére
Hát ez most ubuntu bajság mert a win10nél nincs gond, az összes kijelző beállítása megmaradt, még az elsődlegesnek beállított Acer is a külön színprofiljával. De még az nvidia x server ui se tölt be ubuntnun szóval lehet megint nv driver reinstall megoldaná csakhát na. Amúgy tetszik meg minden, csak vannak ilyen kis apró háklik eddig.
-
Marcsello31
őstag
válasz
I02S3F #38804 üzenetére
Gondolom a driverek hiánya miatt, meg hogy emulált az egész franc. Ezért jó a wine, de arm64 alatt hiába telepítem fel a rá talált winét, compatibilty hibával kilép minden. majd mutatok róla képet. Viszont a masinám egész erős így, 4gbyte ram, 2.10ghz 4magos prociva l
Nem vágom, hogy miért nem bootol be vele a win10 arm verziója....
-
-
-
-
válasz
I02S3F #38548 üzenetére
És uby,
megoldódott.
Mivel nem hagyta abba fél óra múlva sem, rányomtam hogy frissítés, bekérte a jelszavam, majd én szépen elvittem az asszonyt a fodrászhoz.
Mikor kb. másfél óra múlva hazaértem, egy reboot kérő ablak volt a képernyő közepén (a proci még ekkor is 100%).
Újraindult és lőn béke, helyreállt a rend.
Az biztos hogy ilyet még sose csinált.
És valami köze volt a frissítéshez. -
válasz
I02S3F #38523 üzenetére
Nem, nem negatív hanem érthetetlen.
Képes olyanra formázni amit nem tud utána kezelni.
Ezen akadtam ki.
Minden más disztró eddig kezelte.
Ebből kimaradt volna az exfat támogatás?Szekesztve, az otthoni gépemen is Ubuntu 18.04 van.
És a múlt héten járt nálpm egy exfat cucc, az meg program telepítése nélkül kezelte.
Ezt nem értem.
Annyiaz eltérés hogy az natívan Kubuntu, ez meg xfce és rátelepítettem a teljes KDE-t.Mindegy mert jól múködik csak fura volt kicsit.
-
válasz
I02S3F #38492 üzenetére
Ez jó kérdés.
Csak a választ nem tudom.
Mégiscsak marad a Clonezilla.
De biztosan létezik más lemezmentő vagy klónozó alkalmazás is.
Régebben párszor használtam a Macrium free változatát, ez Winen biztos hogy tud lemezképfájlba menteni és onnan visszaállítani, mivel van live verziója is, arról bootolva az os sérülése esetén visszaállítható egy előző állapot.
Az biztos hog a dd-vel ellentétben csak a hasznos tartalmat menti, nem az egész lemezméretet. -
Dave™
nagyúr
válasz
I02S3F #38492 üzenetére
A dd-vel az a baj, hogy az a teljes lemezt (vagy eszközt) másolja, nem csak a ténylegesen foglalt területet. Ezt utólag - backup célokra - nyilván lehet tömöríteni, de az alap probléma marad, miszerint ha kisebb eszközre akarod kíírni, akkor az nem fog menni. És ne hidd, hogy egyforma pl. két 32GB-os kártya, ha a minimálisan nagyobbat akarod a kisebbre írni, nem fog menni, csak fordítva. Hogy ezzel mit lehet kezdeni nem tudom, egyszer régen utánaolvastam de nem annyira kézenfekvő a megoldás, hogy megérje vele foglalkozni. A Clonezilla ezért jobb megoldás, a dd viszont kényelmesebb és mindig kéznél van (meg képfájlt írni is tökéletes).
-
fanti
addikt
válasz
I02S3F #38453 üzenetére
Eddig jutottam :
uname -r
5.4.0-26-generic
lspci -v
07:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8125 2.5GbE Controller (rev 05)
DeviceName: RTL8111E Giga LAN
Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd RTL8125 2.5GbE Controller
Flags: fast devsel, IRQ 34
I/O ports at f000 [size=256]
Memory at fca00000 (64-bit, non-prefetchable) [size=64K]
Memory at fca10000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
Capabilities: <access denied>
Kernel modules: r8169
WARNING: you should run this program as super-user.
*-network UNCLAIMED
description: Ethernet controller
product: RTL8125 2.5GbE Controller
vendor: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
physical id: 0
bus info: pci@0000:07:00.0
version: 05
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: cap_list
configuration: latency=0
resources: ioport:f000(size=256) memory:fca00000-fca0ffff memory:fca10000-fca13fff
WARNING: output may be incomplete or inaccurate, you should run this program as super-user. -
törölt tag
-
válasz
I02S3F #38432 üzenetére
Nem, a költözéskor. pl. lementem a két fájlt, és abból egy új szűz rendszeren létrehozza mind az 50 user-t. Ugye 1-2 nél megcsinálja az ember kézzel figyelve a sorrendre, de ha ennél többet kell létrehozni? Plusz nem is biztos hogy tudod a pityipalkó felhasználó jelszavát.
-
válasz
I02S3F #38402 üzenetére
Költői válasz.
Azt nem tudom hogy mit tesz a Windows ha nem szabályosan van leállítva.
És azt sem tudom hogy a kolléga rendszere épp mit csinált a háttérbe amikor meghalt az egész rendszer, azt meg végképp nem tudom hogy nem írta-e éppen a szóban forgó lemezt.
Azt tudom hogy 100-ból 1-2x ilyenkor meghal a fájlrendszer.
chkdsk eddig mindig segített ilyen esetekben.
és jártam úgy, igaz egyetlenegyszer hogy Linux frissítés közben meghalt, mirelitre fagyott, konnektor ki majd be és nem állt fel az OS.
fsck után meg igen.
Vagyis hasonló a lelkiviláguk ebből a szempontból.
Nem tartom valószínűnek hogy bármelyik operációs rendszer rajong azért ha menet közben kirántják a talajt a lába alól, mikor esetleg éppen rogyásig ír valamit valamire.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- iPhone topik
- Streaming vs kábeltévé: feldarabolják a Warner Bros Discoveryt
- Google Pixel topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Sorozatok
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Milyen SSD-t vegyek?
- OLED monitor topik
- Napelem
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged