Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Bakelit, Vinyl lemezjatszó
- Akciókamerák
- Milyen egeret válasszak?
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tordaitibi #43021 üzenetére
Szerintem a céges, fizetős támogatásra gondolt. Ami nem jelenti azt, hogy ér is valamit, de a rendszerüzemeltetők sejhaja védve van. Nem tudom mennyi difi van a telepített csomagok között (mennyire tartja vissza, teszteli le a fizetős verziókban) Plusz ha nem tudják megoldani, a felmerült problémát, megkérdezhetik a Canonical-t. Lehet rájuk ujjal mutogatni, hogy még ök sem tudják megoldani, akkora gubanc merült fel.
Az hogy valami ma működik, még nem feltétlen fog holnap is. Jöhet egy frissítés, ami hazavág egy eddig hibátlanul működő rendszert. No és persze a felhasználók leleményességét sem szabad alábecsülni.
Nem mellesleg minden rendszert eltörhető, ha elég türelmes, és kitartó vagy
-
zoltanz
nagyúr
válasz
tordaitibi #43021 üzenetére
Hard user....
Ez egy létező fogalomkör, mások az igényei, több ram, (többszáz megnyitott weblappal dolgozik pl oknyomozó, tanár stb, zene szerkesztés) esetleg sok VRam terjedelmes sávszéllel, (video szerkesztés) stabil os, akár 24/7-ben, vagy gyors Ssd (adatbázis halászat) bármi a szokványostól eltérő.
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz
tordaitibi #43010 üzenetére
Nálam még van üzemben egy j1900 is (szintén négy magos, nagyjából fele akkora teljesítménnyel, mint a j4125), azon is vállalhatóan megy az Ubuntu 24.04. A programok indítása nem villám, de az alap dolgok (Libreoffice, GIMP egyszerűbb szűrőkkel, Firefox letiltva pár felesleges közösségi médiás szart és reklámot, filmnézés x265-ig, az AV1 már szenvedős) ha már elindultak, teljesen válllahatóan mennek 8 GB rammal. Az i5 7400 persze látványosan fürgébb a másik gépben, de nem is megy el passzívan majdnem nulla fogyasztással. Próbáltam pár napig egy n100 procis minigépet is, teljesen vállalható volt arra, amire én használom a számítógépet, a régi játékaim pedig elmennek még a J1900-on is.
-
válasz
tordaitibi #43013 üzenetére
Tegnap egy laptopon frissítettem a Linux Mintet. Azon is valami korábbi N**** processzor dolgozik, de szerintem 2 órát simán ment a frissítés. 21.3-ról frissítettem 22-re lol. Hát, nem volt semmi élmény.
-
kpityu2
őstag
válasz
Nekem ilyen van. Arra jó, hogy ventillátorzúgás nélkül böngészhess.
-
válasz
A J4125 igencsak az alja a 4 E maggal. Nekem az 5600x-szel meg nem mondom meddig, de legalább 5 másodpercig gondolkozott a LibreOffice snap megnyitásán, ami szerintem nevetséges.
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #43006 üzenetére
1,5 - 2 másodpercet mértem a snap Writer elindításakor, Ubuntu 24.04.
-
válasz
Jelzem, a LibreOffice flatpaket felraktam Mintre. Azonnal indul.
-
válasz
Csak hogy meg legyen a szokásos mellébeszélés/hozzászólás gyűjtésem.
Valóban lassan tölt be, de ha megengeded neki, hogy a gép indulásakor készenlétbe helyezze magát a memóriába, egész vállalható sebességgel indul. Értelemszerűen a konténerekből indítva erre nincs lehetőség.
-
válasz
tordaitibi #43002 üzenetére
Bocsánat, közben erre nem válaszoltam tegnap.
A Libre mindenen és minden formátumban lassú.
Ez egyszerűen nem igaz, mert a mondhatni hagyományos DEB formátumban nem lassú. Se nem indul lassan, se nem tölt be lassan, szóval jah. Még a flatpaket kellene tesztelnem, azt valószínűleg valamilyen más rendszer alatt fogom megtenni kíváncsiságból. Talán Fedora alatt, mert ők igencsak az élen járnak a flatpak integrálásban. -
válasz
tordaitibi #43002 üzenetére
Első indulásnál a szoftverek 90% ekkor hozza létre a neki kellő könyvtárakat, fájlokat, mindent ami kell a működéshez.
Minden indításnál ilyen tetű lassú. -
válasz
tordaitibi #42990 üzenetére
A Snap szerintem szervereknél lenne jó, desktopon nem sok értelmét látom. A flatpak is egy jobb megoldás, egyfelől azért is, mert nem zárt és közösségi. Urandom írt róla blogbejegyzést, érdemes elolvasni.
-
válasz
tordaitibi #42948 üzenetére
Csak ezt a live rendszer nem fogja tudni, rábök a meghajtóra és akkora hibaüzenet jön, hogy leesik a székről. Szóltam előre, megoldással együtt.
-
GrandS
senior tag
válasz
tordaitibi #42948 üzenetére
Elmondom miért kelle(ene): Van egy DLink 320-as NAS-om, amit a WIndows11-ről már nem lehet elérni (nem támogatott, nem is akarják...). A Windows-ban letöltött fotókat akarom Linuxon áttenni a NAS-ra (gondolom onnan elérem. Köszönöm a beírásokat!
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #42907 üzenetére
Hibás vagyok, mert egyre kevésbé akarok maceráskodni! Annyit várok el a rendszertől, hogy hiba nélkül működjön! Az Ubuntu-t ismerem a legjobban. Meg tök sok help van hozzá, csak #42904-ben leírt nyamvadt snap! A fene akarja buherálni a rendszert!
-
válasz
tordaitibi #42876 üzenetére
Bocsi! Én értettem félre, azthittem ubuntun villog.
-
válasz
tordaitibi #42862 üzenetére
5-6 éve le lettem oltva Linux ügyben
De max jobbító szándékkal!
Ezért kell tanulni és nyitni minden irányba.
Azért én úgy vagyok ezzel, hogy vannak szakterületek, amik túl veszélyesek ahhoz, hogy én megpróbáljak bennük jeleskedni! Az nem okoz fizikai veszélyhelyzetet, hogy mennyit balfackodsz a Linuxszal, de az én villamossági ügyeskedésem más tészta!
Készen van már? Már működik is a laptop? Aha... mintha látnám, Laptoplátó Tibi topik, jó lesz ez, ügyi vagy.
Örülök neki, hogy végre Te lehetsz a másik oldalon!
De nincs kész semmi, mert nem kapkodom el. Holnap frissen csak, amúgyis mindent elő kell halásznom, mert mindent minig megtalálok, de pont akkor, mikor az a valami qrvára nem kell! Ami miatt óvatosabb vagyok, az az is még, hogy éppen azért vettem ezt a nagyszerű Dell Latitude notit, mert a HP Elitebookom töltésének érintkezése kezdett nagyon rossz lenni. Azon csak külsérelmi harapások voltak, szóval ezt nem tudom a nyuszira kenni!
Minő szerencse, hogy 67W-os a telóm töltője, így nem is hajt a tatár sem. Max kényelmetlen, mert nem hosszú, mint a Dell töltőkábel. (szigszalagot egyelőre csak pirosat találtam, pedig direkt van fekete is)
-
válasz
tordaitibi #42856 üzenetére
Ha tapétáznod kell, abban is tud segíteni, olyan technikával leszedi a tapétát, hogy csak pislogok, hogyan tud egy sima falfelületre ragacsolt tapétát lerágni?
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #42854 üzenetére
A zsugorcsövezés - cinezés kombóhoz elég hosszú darabot kell az egyik oldalon kibontani, hogy a zsugorcsövet annyira félre lehessen húzni, hogy a zsugorcső nehogy összepunnyadjon már idő előtt a cinezés folyamatának hőenergiájától. meeeer akkó nagy a méreg és gutaütés helyett remélhetőleg csak basszázás következik be.
-
válasz
tordaitibi #42854 üzenetére
Hobbielektronika...no ez nem jutott eszembe, szerencsére egy nyuszis fórumtárs írta azért a notebookos topikba.
Szerencsére már azt harapta el, ami bemegy a gépbe, semmi rágcsálás, egy határozott harapás és mindhárom belső vezeték kampeca!
Köszi, elég jól leírtad, miként kéne megoldanom! Tény, hogy akárhány ilyet próbáltam eddig, mindig belevágtam a vezetékbe...Holnap felkészülök a műveletre, előkeresek mindent, aztán kiderül mi sikeredik. Tutira van valami forrasztószerkezetem is, bár soha nem használtam, meg egy Swissarmy multiszerszám is, azon talán van valami blankoló... Ennek a zsugorcsőnek viszont utána kell néznem, tuti nincs itthon, mivel azt se tudom mi a fene az! De a kábeleket nem tudom rosszul összetekerni, erre gondolt a gyártó.
Köszi a helpet neked is, remélem nem lesz túl rövid a kábel a többszöri próbálkozás miatt!
Ja és bocs az offért mindenkitől!
-
válasz
tordaitibi #42851 üzenetére
Azért az apt frontend csomagkezelőkből is készülnek időnként újabbak, amik jobban managelik a csomagokat, de egyébként az apt is korszerűbb lett, mint az apt-get.
Érdemes megnézni, milyen tulajdonságai vannak a nala csomagkezelőnek!
Nala apt Frontend for Linux
Nala is a Neat Alternative to Apt on UbuntuAmúgy meg minek is kell bármilyen tipusú programból többféle? Sőt! Minek kell ennyi OS? Van a Windows osztjónapot! De abból is elég lenne a 0.1-es verzió, na jó legyen a 3.1-es!
Amúgy meg Tibikomám, inkább pillants rá léci erre a kérdésemre, Te nagy elektrovarázsló hírében állsz, hátha...
Nam akarom jobban amortizálni a nemrég beszerzett notimat! Sajna ugyanez nem mondható el a törpenyusziról...egy percre hagytam rejtés nélkül a noti vezetékét, már le is csapott rá!
-
válasz
tordaitibi #42851 üzenetére
A visszatartott csomagok telepítése: [link]
Vagyis apt-vel is megoldható lett volna, csak tudni kell a mikéntjét -
válasz
tordaitibi #42772 üzenetére
Neked is csak egy kérdésem van: miért nem jó, amit javasoltam a kollégának? Van ellenérv? Mert az nem az, hogy Te mást használsz. Egyébként is mi a baj azzal, ha többet is kipróbál? Szóba került a Kubuntu is alternatívaként, remélem az nem vált ki hisztirohamot egy Ubuntu topikban.
Miért nem raksz fel Nautilust?
Elegem is lett ebből a snaphuszárok topikjából teljesen...
-
válasz
tordaitibi #42767 üzenetére
Az én képemen épp a Synology NAS-om elérési lehetősége van, az nálam belefér az elérésbe. Nem értem, mi a problémád.
paolinho is a NAS-t szeretné elérni, ha jól emlékszem. HA az zavar, hogy megosztás van a sorba írva, szerintem engedd el, elérés, megosztás...NAS szerintem mindkettőt szereti, nem?
De hogyhogy csak 3 fájlkezelőd van? Nem kavarodsz bele, mint majom a házicérnába?
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #42725 üzenetére
Köszönöm szépen, hogy vetted a fáradtságot és végigvezettél a folyamaton!
(#42726) kpityu2
Köszi a tippet!
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #42725 üzenetére
Így leírva, egyszerűbb magát a Win telepítőt letölteni a progi oldaláról és simán felrakni Wine alá.
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #42723 üzenetére
Hogyan tudtad előcsalogatni a .exe telepítőt?
Nálam ez a telepítőablak nem jelent meg a telepítés során, pedig a Wine fent van a gépen.
Egy másik játék; a Space Cadet Pinball gond nélkül települt fel.
-
válasz
tordaitibi #42713 üzenetére
1 hetes telepítés, szinte semmi nincs eltekerve, semmi ppa, mondhatni szűz rendszer.
-
válasz
tordaitibi #42711 üzenetére
Bevette a parancsokat, a program látszólag jól működik, de nem értem a GUI véletlenszerű működését. No meg jó lenne vizuálisan áttekinteni, hogy mi a helyzet.
Irigykedem, Gnome alatt így is a saját boltját nyitja meg. -
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #42705 üzenetére
Nekem a sudo snap nem működött. Utána voltam kénytelen direktbe birizgalni.
-
válasz
tordaitibi #42705 üzenetére
Van.
-
válasz
tordaitibi #42701 üzenetére
Pedig akár a sima keresőben, akár a kezelés alattiban keresek rá, csak a #42697-ben berakott ablakhon jutok el.
tordaitibi
Az egyik legjobb távoli asztal kliens. Én Windows-okra csatlakozok vele. -
válasz
tordaitibi #42701 üzenetére
Feldobtam a Remminát, tessék.
2 kilométer hosszú az engedélyek ablak.
Legalább mondd meg mire való a Remmina, ha már felpakoltam -
válasz
tordaitibi #42695 üzenetére
Már telepítve van, és "Ha terminálba írom be, hogy snap-store, akkor is az Ubuntu-s szoftverek indul el."#42691
Sajna alul semmiMég vélemények sincs.
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #42695 üzenetére
Ott van alul a vélemények után.
-
válasz
tordaitibi #42690 üzenetére
Köszi! Ezt keresem de valahogy nem jön elő. Ha a keresőbe beírom, hogy snap store, az ubuntu-s szoftvereket dobja ki. Pedig látszólag telepítve van
Ha terminálba írom be, hogy snap-store, akkor is az Ubuntu-s szoftverek indul el. -
válasz
tordaitibi #42641 üzenetére
Ahaaa... Na majd ha oda jutok kipróbálom.
Köszi! -
válasz
tordaitibi #42637 üzenetére
A fontos fájlok, és a mentés kérdését szándékosan kerültem. Teljesen felesleges ezen filózni, Doki16-nak nem segít. Talán nem is őt kell meggyőzni erről, hanem akiknek segíteni próbál. Azok az idős emberek meg még felhasználó szinten sem biztos, hogy érthetnek hozzá. Nekik a laptop egy varázslat, egy csoda.
Még az is lehet, hogy példás rendben készülnek a biztonsági mentések, de ők erről nem tudnak, csak az, aki beállította a rendszerüket. Túl sok az ismeretlen.Miért akkora probléma, hogy a "home" mappában tárolja valaki az adatokat? Ettől még senki nem "érdemli meg" az adatok (részleges)elvesztését. Szerintem az emberek több mint 80%-a ott tartja. Pl. én is.
-
válasz
tordaitibi #42635 üzenetére
Mivel azt is írta, hogy nincs mentés, az adatok pedig fontosak, a törlés nem tűnik jó tanácsnak. Törlés helyett ott a mentés. pl. a fontos/nagy adatok átmozgatása egy külső lemezre. Így a hely is megnő, és adatok sem vesznek el.
-
válasz
tordaitibi #42626 üzenetére
Véletlenül nem betelt a partíció? Nincs rajta üres hely, így nem tud elindulni.
Két bejegyzéssel előtted én akkora fehér csíkot látok, ami még dajcs tompikán is kifogna!
ihol e:
No de ne csak okoskodjak itten, a leírás elején lévő recovery bootolást próbálnám meg elsőként:
Ubuntu 22.04 boot repair how to guide
Főleg a
dpkg
és agrub
sorok érdekesek itt, ha jól értem, afsck
már volt.Öreg Ubuntu, öreg SIM kártya és most meg öreg szemüge!? Te is öregszel erősen...
focirajongóknak csak...
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #42626 üzenetére
Mikor megtalaltam, Rad Gondoltam. [link] (18.04-hez is van .deb telepito)
Automatikusan letolti maganak a legujabb(?) yt-dlp csomagot.
Nalam Mint 21.3 alatt mukodik - mikozben a tarolobol telepitett yt-dlp
verzioja 2022.04.08 -
Ablakos
őstag
válasz
tordaitibi #42595 üzenetére
Használok hibernálást minden OS-en. (Bár több helyen ósdi, elavult módszernek tartják.
) Elképzelhető, hogy ezért nem működik. Tovább próbálkozom az ntfs-el.
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #42581 üzenetére
Meg lehet csinálni, hogy külön swap file-t csinál a hibernáláshoz. [link]
-
Ablakos
őstag
válasz
tordaitibi #42577 üzenetére
Az nem kérdés, hogy kell-e swap, hanem a méret. Egy scenarióban azt olvastam kb 38 GB kell. (32 gb ram mellé)
Nem is értem, miért nem alap a mai rendszereken a beállított hibernáció. Persze gyorsan bootolnak a mai rendszerek, de nekem a tegnap ahogyan hagytam ma folytatom tetszik. -
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #42577 üzenetére
Ha jól látom 250 gigás az ssd-je. Erre 32 giga swapot rakni, dúrva!
-
Ablakos
őstag
válasz
tordaitibi #42573 üzenetére
A fájl swap sem sokkal bonyolultabb, de ott vacakolni kell a partíció offsettel. Valamikor azt használtam.
Swap partnál csak a swappart uuid-t kell a grubba beletenni.
Azért telepítettem külön partícióba, de mivel az efi/swap méretet tudtam, ezek mentek a lemez elejére maradék a többinek. Ezért ilyen a sorrend. Nem gondoltam, hogy hozzá kell nyúlnom ezekehez.Viszont élő rendszeren ez nem fog menni, ha jól értelemezem, csak live rendszerrel.
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #42549 üzenetére
Állj át Vivaldira. Az eredeti Opera 12-őt készítő csapat viszi (meg is látszik rajta, pl. integrált email kliens van mint a régi Operában). A 12-es utáni Operák csak sima chromium klónok.
-
válasz
tordaitibi #42486 üzenetére
Kifejtenéd?
-
Ablakos
őstag
válasz
tordaitibi #42470 üzenetére
Köszönöm a magyarázatot. Így már nyugottabban fogok a sírban pihenni.
-
válasz
tordaitibi #42470 üzenetére
Kösz, hogy röviden vázoltad fórumtársunknak a helyzetet, szerintem mindketten ritkán nézünk be az Ubi topikba ééééééésssss csak most fogtam fel a kolléga nickjét igazából! Ablakos...
De jó, hogy nem én beszéltem neki a Winről...
Ubuntu humor....még ilyent!
-
válasz
tordaitibi #42461 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #42461 üzenetére
Tuti nem állok a sötét oldalra, annyi pálinka a világon nincs!
Amúgy először nem is magamra értettem a poent...
Leltem egy Ubuntut, azon meg ez mutatja, de nyilván ha logokat nyitogat az ember,
term.log
és társai, ott is megvan az első bejegyzés. Nálad szerintem az asda1
nem valid, csak elsiklottál efelett kissé.sudo grep 'RTC time' /var/log/installer/syslog
ubyegon@UbMte2204-8570p:~$ sudo grep 'RTC time' /var/log/installer/syslog
Apr 30 18:12:19 ubuntu-mate kernel: [ 0.153557] PM: RTC time: 18:12:00, date: 2023-04-30 -
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #42460 üzenetére
A kötőjel az jelenti, hogy ismertelen. A
stat --help
leírja. Virtualboxos Xubuntu nekem is ezt dobja, míg a natív Lubuntu korrekt értéket ad. -
válasz
tordaitibi #42451 üzenetére
Fura, nálam az a rövid parancs működött innen
How To Find Exact Installation Date And Time Of Your Linux OS
Amit growler kolléga írt, az is jó. Nekem ezek nem írtak ki semmit:
ubyegon@ubyMintC-212:~$ stat / | grep "Birth" | sed 's/Birth: //g' | cut -b 2-11
ubyegon@ubyMintC-212:~$ stat / | awk '/Birth: /{print $2}'
ubyegon@ubyMintC-212:~$ sudo stat / | awk '/Birth: /{print $2}'Akkor ez a GRUB probléma tényleg Ubuntu bug lehet.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #42455 üzenetére
Ez a zarojelben levo (24-Mar-2018) idopont, a dumpe2fs 1.44.1 verzioszam
kiadasanak idejere utalhat.
Nem a telepites idejere - szerintem.
Nalam a telepites idejet ilyen formaban irja ki:
Filesystem created: Sat Sep 16 19:20:16 2023 -
válasz
tordaitibi #42449 üzenetére
Nálam (Fedora 39 alatt) van ilyen fájl:
root@fujitsu-fedora:/etc/grub.d$ ls
00_header 08_fallback_counting 10_reset_boot_success 14_menu_show_once 20_ppc_terminfo 30_uefi-firmware 40_custom README
01_users 10_linux 12_menu_auto_hide 20_linux_xen 30_os-prober 35_fwupd 41_customDe egyébként ez egy bug
Grub-banUbuntuban. A GRUB_RECORDFAIL_TIMEOUT paraméter állítható (lenne, ha jól működne) az /etc/default/grub-ban, és biztos, hogy köze van az EFI-hez, mert eleve egy[ \$grub_platform = efi ]
feltételben van az egész.
Itt van a leírás erről az egészről: https://nelsonslog.wordpress.com/2022/08/16/grub-recordfail-30-seconds/Az más kérdés, hogy a GRUB_RECORDFAIL_TIMEOUT paramétert csak akkor szabadna számításba vennie a Grub-nak, ha hibásan áll le a rendszer, alapesetben nem.
Egyébként a
stat -c %w /
nálam 2023-09-02 13:26:46.472632875 +0200-t ad vissza, ez biztos, hogy nem jó. Asudo dumpe2fs /dev/sda1 | grep 'Filesystem created:'
pedig azt, hogy dumpe2fs: Hibás bűvös szám a szuperblokkban a(z) /dev/sda1 megnyitására tett kísérlet közben -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #42451 üzenetére
sudo dumpe2fs /dev/sda1 | grep 'Filesystem created:'
Egyebkent nalam ez is mukodik:
stat -c %w /
-
válasz
tordaitibi #42449 üzenetére
Emlékszem a thread-re, voltak is számomra meglepő megoldások, addig azt hittem működnek az addig ismert egyszerű módszerek.
Dehát Linuxról van szó és hát a világ is folyamatosan változik, nincs bajom a Linux folyamatos változásaival sem.
...akármit csináltam vele 30 másodperc maradt a várakozás.
Ha nyomtál egy Entert, akkor is?
Hogyan lehet megnézni egy rendszerről hogy mikor telepítettem, kíváncsi lennék.
stat -c %w /
-
válasz
tordaitibi #42446 üzenetére
Meg az erre vonatkozó irodalom is csak hiszi.
Mert még az is meg tud lepődni az Ubuntu csodáin!
Mint, Debian még a normál módon működik, épp akkor csekkoltam le, amikor ezt olvastam...de lehet nem is az Ubuntu hülyesége, hanem a kedvenc UEFI-m miatt van!?
/etc/grub.d/00_header
Egyik említett disztróban sincs ez a 00-ás fájl.
-
Ablakos
őstag
válasz
tordaitibi #42446 üzenetére
Köszönöm, most már valóban jól működik a késleltetés.
Egy "tudatlan" kisgyereknek a fölnőttek azt állítják, a föld lapos,akkor elhiszi. Elhittem.
-
válasz
tordaitibi #42415 üzenetére
Jaaa, hogy utólag kigyomlálni. Végülis igaz.
köszi!
-
válasz
tordaitibi #42397 üzenetére
Ja, meg ha olyan cuccaid vannak, amin működik is, mert normálisan emulálódik az USB háttértárnak. Ez egyáltalán nem olyan egyértelmű.
-
válasz
tordaitibi #42178 üzenetére
Több gond is van.
- az átlagusernek lehet, hogy laptopja van
- hogy a te 1db mérésed szerint ez a fogyasztás, az csak 1 gépet jelent Én azért pár hardveren ezt megnéztem. BTW szerintem is az lesz, hogy SW render módban ment az ablakkezelődAmúgy pont ezt mondom : VPS-t egyre több "átlag" felhasználó vesz, és egyre többen kezdenek el valamilyen cuccot Raspberry alapon.
És ott van pl. a mini PC-d, aminél igencsak lényeges a RAM mennyiségeIlletve pont az átlaguser örülne legjoban, ha nem kéne az OS támogatottsága és igényei miatt gépet cserélne, mert pont az általad emlegetett réteg szeretne 10 évig használni egy vasat. Pont ez az a réteg, akik inkább böngészőznek, meg filmet néznek, és ez alá kb. mindegy, hogy mi az OS. De ha elmegy kevesebb hardveren, akkor ugye a usernek ez csak jó.
"azt se tudja mi az, meg nem futtat otthon szervert se egy 15 éves minimálkoncepciós pc-n mert vett egy konyhakész nast."
Azon is Linux fut
Meg a routerén, a TV-jén, a telefonján az Android alatt, a szerveren, amiről a poreszt nézi, meg a médiaboxán is, ha van nekiWindows meg tud futni x86 PC-n
@kpityu2 : "az Androidnál és a médiaboxoknál ezt megoldották), "
Kodi, Open/Libreelec is
Pont nemrég csináltam ilyet, hogy valami 8 magos, 2GB RAM-os médiabox, amin évek óta nincs supportált droid, SD kártyáról nagyon szépen futtatta a Kodi-t, és lehetett vele 4K-t is nézni, ahogyan droiddal. Azt valaki összerakta, és azt össze lehetett volna rakni mezei Ubuntura is, csak tudni kéne, hogyan. -
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #42178 üzenetére
Ez szinte biztosan driver probléma. A linuxos driverek a legritkább esetben képesek optimálisan kihasználni a videokártya képességeit, ennélfogva a CPU-t tekerik. Sokszor nem is lehet észrevenni, mert a driver elrejti, hogy a GPU-t vagy a CPU-t használja az adott feladathoz. A linux előnyét én inkább az "egyfeladatos" felhasználásnál látom (mondjuk a böngészés, videonézés idetartozna ha volna rendes driver, az Androidnál és a médiaboxoknál ezt megoldották), mert az adott feladathoz lehet optimalizálni a rendszert és nem akar "mindentis" csinálni közben. Ezek miatt én nem is hiszek az univerzális linux desktopban, mert nem csorog vissza bevétel a hardvergyártókhoz és a szoftverfejlesztőkhöz. Márpedig mint tudjuk, a szocializmus építése közben enni is kell.
-
válasz
tordaitibi #42173 üzenetére
Ja, a hely a fontos dolgoknak kell, nem az OS-nek
Amúgy ilyen VPS, ilyesmi, egyre többeknél előfordul, otthoni használatra is.@daninet :
Neked mennyire nézne csúnyán a megrendelő, ha azt mondod, hogy 3x annyi az anyagszükséglet (mondjuk fából), mert úgyis van, minek szórakozz a méretezéssel?
Na, ugyanez.Illetve ott jön elő a felépítés, amikor (a fentiek után) egy Windows update tart valameddig+újra kell indítani a gépet, egy linuxos meg menet közben lefut hogy észre se veszed.
Meg amikor kinyitod a böngészőt, és lehet, hogy gyorsabban elindul (mondjuk pl. amilyen monstrum egy Chrome, akkor lehet, hogy ez nem lesz igaz, de az azért a Google bűne).
Meg amikor ugyanazon a hardveren 2x annyi az akkuidő egy minimálabb Linuxszal.Az első asztali környezetekkel mikor dőlt meg? A 80-as években már voltak Unix-os asztali környezetek, Linuxra meg a 90-es évek elejétől
Akkor lett igazán jó az egész, amikor már rendes csomagkezelők voltak, lekezelték a függőségeket, stb.
"A dolog szépsége viszont az, hogy, van rengeteg disztró, és ha a fent említett rendszerek lesznek az alapértelmezettek "
Ennyi. Ezért jó, hogy nincs egy cég, aki azt mondja, hogy márpedig mindenki azt csinálja, amit ő akar.
SysV init-es disztrók is vannak még mindig, meg X alapúak is. (Nem is mindegy, hogy egy 4GB RAM mellett mit teszel fel, mert a Systemd + Wayland helyből be is kapja azt a 4GB-t- itt is mindegy, gondolom, csak hát mi van, ha azon az X86-os tableten nem lehet RAM-ot bővíteni...)
Disztró váltás esetén ne várj semmit, nyilván. Hát egy másik oprendszerre váltasz...
-
válasz
tordaitibi #42173 üzenetére
Én most vettem egy 10 terás HDD-t, már majdnem a fele tele van. LOL
-
válasz
tordaitibi #42171 üzenetére
És nem is kell, hogy legyen. Hogy minek? Hogy akinek szüksége van rá, annak legyen egy normálisan használható OS.
"A lemezkapacitást már írtam hogy az van ma már."
Amíg
- ki nem kell fizetned egy VPS-t
- nem szűkös éppen a céges környezeten a storage, mert hirtelen csomó gépet kell kirakni
- kell a hely értelmes dolgokra
Nézz már megy egy Openwrt-t, ilyen 32Mb-okban fut... -
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #42113 üzenetére
Nem merültem bele nagyon, mert nem volt rá szükségem, de ha jól értem, a korrekt struktúra az lenne, hogy a rendszervinyókon van egy EFI partíció amibe be vannak rakosgatva a vinyón lévő OS-ek hivatkozásai. És ha több vinyó van, akkor a többi vinyón lévő OS-eket nem az elsődleges vinyó EFI partíciójába kell bejegyezni, hanem a saját vinyó EFI partíciójába. Kérdés, hogy mit szól az efi shell, ha több EFI partíciót talál, minden vinyón egyet? Mert ha mindenképpen csak egy EFI partíció engedélyezett akkor cumi van, mert a másodlagos vinyón lévő OS-ek árván maradnak ha az elsődleges vinyó megzakkan.
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #42110 üzenetére
Nekem az a fő bajom az EFI-vel, hogy user vinyón van. Jobb lenne, ha az alaplapon lenne neki egy hülyebiztos bármikor helyreállítható terület.
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #42037 üzenetére
Nekem a Thunar se látja.
#42038 cigam
Felraktam valami wsdd meg wsdd2 démonkat amik elvileg ilyesmivel foglalkoznak, de semmi. A saját smb megosztást megtalálja a fájlkezelő de a másik gépét csak ha a szájába rágom. Workgroup van mindenhol, Win és Android egyből listázza ahogy bekapcsolom a szervert. Na, mindegy, majd megnézem valami live-al, hátha az én rendszerem ilyen béna.#42039 tordaitibi Az SMB/CIFS a Win saját fájlmegosztási protokollja, még szép hogy látja. Meg amúgy is arra van kihegyezve az oprendszer, hogy minden változást észrevegyen. Gondolj bele, hogy a CD, USB eszközöket már az XP is azonnal felcsatolta, míg Linuxon kézzel kellett sokáig varázsolni.
-
válasz
tordaitibi #41995 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #41993 üzenetére
Lehet elfelejteni a tizennyolcnullanégy mániád?
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #41909 üzenetére
Nekem is elindul az LXQt Lubuntu 23.04-en, az is QT alapú mint a KDE. De neki is elindult először.
-
válasz
tordaitibi #41909 üzenetére
Pszt! Ne mondj ilyeneket, a Snap Flatpak Appimage jobb, mint ezek a bonyolult izék!
-
válasz
tordaitibi #41867 üzenetére
" mert fel akartam erőltetni egy olyan Python verziót ami nem lehet, " arra az outdated rendszerre. Tehát azért ezeket erősen magadnak okozod
Tehát érdemes egy normál supportos cuccon maradni, mert azon azért nem szokott lenni ilyen macera.
"Fusson a szoftver és ennyi."
Ja, csak ennek megvan a maga hátránya is. Még ha 1T winyód is van. -
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #41864 üzenetére
Xubuntu 18.04.6-ot használok, mert ez az utolsó kernel ami elindul XP-s Virtualboxban, a legfrissebb Brave böngészővel. Meg a legújabb Vivaldi böngésző. Ez utóbbit a régi Operás csapat csinálja, a legtöbb minden ami a 12-es Operában megvolt, ebben is megvan.
-
válasz
tordaitibi #41864 üzenetére
Jó Uby lassan mazsolázod át a hozzászólásokat
Hát ja, minden egyre lassabban megy már a mi korunkban! Például rebootoltam a Látóasszony topikot is a táltos-sal összevonva és eközben alig látok, mert erőltettem tegnap a spéci munkaszemügémet...
mert 101% alapjuk volt az abban leírtaknak.
Volt már szó arról, hogy matekoznod már nem kéne...a 100% az nem a tizedet jelenti!
Amúgy értem én ezt a snap-os ragaszkodást, de csak nálad...no de a lényeg, hogy végre találtál másik fórumtársat, aki ezerrel használja, nagyon nem érti, de morog...szóval azért gondoltam ezt az újabb Blogtopik javaslatot! Winekézés nem fogna meg, ilyen topikokba nem nézek be sose.
Azért milyen szerencse, hogy nem a 8.04 Ubuntura cuppantál rá véglegesen, mert azzal aztán lenne fejvakarás!
-
válasz
tordaitibi #41844 üzenetére
Mehettek is
szobára, akarom mondani a Linuxekéző blogtopikodba! Ritka az olyan user, aki minden létező csomagkezelési formában mindent fel akar rakni és bevallottan még nem ismeri a Linuxot, de bosszantja, hogy nem látja, miket rakott fel az apt...(mert ugye ha látná, akkor meg mi lenne...hát az, hogy miért nem tudja ő, mik azok)
Ha már itt, egy snap csomagnak hogyan lehet kitágítani a horizontot, a home mappán kívülre nem hajlandó menteni, se olvasni.
No itt van ez is, neked se jó őgy ahogy van, pedig tudod, miért van, hogy a snap csomagok így települnek...de méééééééééééérrrrrrvanígy???? Mi lenne velünk nélkületek?
Legyen már egy új blogot léci...
ez lehetne a címe:
Szeretem a Linuxot, de miért úgy van minden, ahogy van? Miért nem másképp van, hogy akkor arra kérdeznék rá, miért úgy van!?
Olyan jó lenne daninet ft értetlenkedését is ott olvasni....
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #41790 üzenetére
Ryzen 7 2700x , van AMD-V virtualizáció és be van kapcsolva. VMware sem indul el nélküle.
Csinálok egy összehasonlító videót nemsoká a 3 opcióról, most fut a windows mindháromban a programjaimmal. -
válasz
tordaitibi #41790 üzenetére
És bingó, valamiért sok gépen default disabled a VT-d, VT-x.
A Vmware player egyik jó tulajdonsága amúgy, hogy ezek nélkül is elműködik -
válasz
tordaitibi #41775 üzenetére
A szinoníma szótárban és az idegen szavak szótárában egyértelműen a "mazochista" a leginkább passzoló a tevékenységedre
Azért ez abban az esetben fedné teljesen a valóságot, ha Windowst is használnék...de azt anno kb egy hónap alatt töröltem az életemből.
Esetedben áll a 100% mazochista jelző!
De a blog írást semmi nem szárnyalja túl, ott szinte azonnal megvan a visszacsatolás, röpke órák alatt jön az 50-100 negatív komment
Ne is mondd, a blogjaid határozottan hiánypótlóak voltak! Nekem nagyon bejöttek! Nem írsz mostanában újat, csak összegyűlt már annyi tapasztalás...
-
válasz
tordaitibi #41763 üzenetére
Azé' faéknek nem nevezném, de ha már van...
@sonar : Virtualbox...? Vrtualboxban secure boot?
Mondjuk VM esetén nem sok teteje van szerintem, esetleg ha net felől elérhető. -
válasz
tordaitibi #41752 üzenetére
/dev/nvme0n1p1
Erre a sorra gondolsz? Szerintem itt semmit nem kavar be, NVMe esetén így osztja ki a megnevezéseket a rendszer.
sda1
nvme0n1p1a1=meghajtó+partició
n1p1=meghajtó+particióA téma többi része az nekem egyrészt óriási kaosz meg UEFI+Win...
Ami mostanában nekem is feltűnt, az a GRUB meg az os-prober érdekes viselkedése, Debianon egyből ment minden, ahogy engefélyeztem az os-prober lefutását, a Mint viszont így sem tallózza be csak az apt disztrókat, Manjaro és rolling társait nem.
Érdekesség, hogy nemrég összerakott desktopon az NVMe SSD-n az UEFI-s disztró bootideje a nyamvadt EFI miatt jó hosszú, beraktam a Sata SSD-t, arról 5 sec alatt bootol a rajta lévő Mint. No meg ugye, amit sokan nem értenek, ugyanolyan gyors a rendszer Sata SSD-ről, mint NVMe SSD-ről. De ezt a Flash SSD topikban már elég sokszor érintettük...az NVMe 6-10-szeres sebessége az szekvenciális, sustained írásnál jön elő, nem rendszer és programok futtatásánál.
Amúgy super a gép, be is raktam a dobozába és használom a jóöreg Sata SSD-s HP 8570p-t.
(mondjuk ez a Sata SSD jóval többe került, mint két 1terás NVMe Samsung 980, de túl is éli azokat 5*)
-
gyulank
addikt
válasz
tordaitibi #41755 üzenetére
Az SSD végén van 1 tele partíció, azon kívül kiürítettem, és az üres helyre telepítettem úgy, hogy magától csinált meg minden partíciót ahogy akart. Az 50MB EFI-t is, ami nem tudom miért, de az intézőben benne van.
-
gyulank
addikt
válasz
tordaitibi #41752 üzenetére
Eddig is jó volt. Amióta először bejött fogalmam sincs miért ez a repairos kép, azóta jön be az folyton. Örülök, hogy sikerült valahogy elkerülnöm, de sajnos akkor eltűnni nem tűnt. Meg csodás volt így telepíteni, hatvanszor újraindult, F11-ezni mindig. De legalább úgy jó.
-
gyulank
addikt
válasz
tordaitibi #41745 üzenetére
menuentry 'Windows Boot Manager (on /dev/nvme0n1p1)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-efi-143F-0D50' {
insmod part_gpt
insmod fat
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 143F-0D50
chainloader /efi/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
}
-
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #41738 üzenetére
Nem szeretek olyasmit megtanulni amire a büdös életbe nem lesz szükségem. És a grub paramétereinek többsége ilyen. Azért találták ki a grafikus felületet, hogy az ember kényelmesen átlássa a lehetséges opciókat, választhasson közülük majd elfelejthesse a legközelebbi alkalomig.
Az fstab buheráláshoz is a guglit kell turkálni ha mondjuk nem alapértelmezett paraméterekkel akarsz felcsatolni valamit. Mondjuk hálózati megosztáshoz. Aztán véletlenül elírsz egy karaktert és lehet vészterminálból farigcsálni az fstabot mert nem indul a rendszer.
-
Novics
senior tag
válasz
tordaitibi #41668 üzenetére
Ez az én fejemben is megfordult, mert korábban szórakoztam ilyesmikkel, de reméltem, hogy lesz rendes megoldás is. Meg az oka is érdekel, hogy miért nem megy FSTAB-ból. Csak most már annyi időm nincs ezzel szórakozni.
Egyelőre csak én használom a gépet, én megoldom magamnak terminálból, de a feleségem keresztre feszít, ha neki ilyesmivel kell foglalkoznia. -
válasz
tordaitibi #41529 üzenetére
Át lehet alakítani a Gnome3-at is jóra, legalább kevés RAM-ot eszik, ha X van alatta
-
válasz
tordaitibi #41500 üzenetére
20-asra, az nálam is elég kelletlen volt, de nem azért, mert annyival nagyobb a gépigénye. Valami ott nagyon el volt kefélve. Valószínű a Wayland integráció. A 22 minden tekintetben olyan szint, mint a 18.
Nincs olyan, hogy átugrasz verziót. 18->20->22
-
lck
senior tag
válasz
tordaitibi #41427 üzenetére
Feltettem élesben ezt a Nobarát ( már korábban is volt, de csak virtuálison - mondjuk mi nem volt eddig
).
A 04.02-án megjelent "Official" verziót, ami a Gnome-ot teszi barátságosabbá ( legalább is számomra )
Első blikkre teljesen korrekt rendszer. Érződik a törődés.
Nvidia kártya + Wayland simán, hibátlanul üzemel.
Gyors, stabil, szerethető.
Akinek van egy fölös SSD-je, nyugodtan dobja rá. Nem is feltétlen muszáj játékra ( nincs televágva minden szarral ) - egyéb célokra is simán használható. -
válasz
tordaitibi #41444 üzenetére
ActiveX Linuxon tudtommal teljesen felejtős.
A böngészős kamerarendszerek egy része megy Edge alatt, IE módban, másik része valóban csak a saját menedzsment programjával. De szerintem eleve az is tragédia, hogy veszel 2023-ban egy kamerát, és IE kell hozzá....
cctv-viewerrel lehet élő képet varázsolni olyan kamerákhoz, amelyik támogat RTSP-t (szerintem mind ilyen), de ugye pont az lenne a lényeg, hogy az ember vissza tudja nézni a felvételeket, arra pedig csak a gyári menedzsment szoftver alkalmas. -
inf3rno
nagyúr
válasz
tordaitibi #41444 üzenetére
Win7 virtuális gépen vagy ilyesmi? Nekem még anno XP is megvolt valahol, csak kellett a tárhely, aztán ment levesbe az a VM.
-
válasz
Nagyjából végignéztem a videót, de a végkonklúzió az volt, hogy Zoli maga sem tudja igazából, minek tart még Windowst
De egyébként én is azt mondom, vannak esetek, amikor nem lehet (vagy nem érdemes) leváltani a Windowst, és az egyik ilyen pont a játék. Én nagyon ritkán és nagyon keveset játszok, de ha játszanék, a hátam közepére se kívánnám a Protonnal/Wine-nal való szívást, vagy azt hogy egy-egy játék azért nem megy, mert a cheat engine nincs implementálva Linuxon...A Nobarát én is nézegettem Distrowatchon, de mivel nem játszok, így nem fogott meg. Viszont fura, hogy Gnome-os (gondolom azért, mert alapvetően a Fedora is Gnome-os), ha én kifejezetten gamelésre szánt disztrók csinálnék, azt biztos nem Gnome-os lenne.
-
I02S3F
addikt
válasz
Köszi!
-
válasz
tordaitibi #41351 üzenetére
Arcoskönyv megoldása is működik, de ha paranccsorban mountolod, ott is meg lehet adni.
pl.
mount -t cifs -o vers=2.0,username=user_name //server_name/share_name /mnt/A verziószám ezek közül lehet valamelyik:
• 1.0 - The classic CIFS/SMBv1 protocol.
• 2.0 - The SMBv2.002 protocol. This was initially introduced in Windows Vista Service Pack 1, and Windows Server 2008. Note that the initial release version of Windows Vista spoke a slightly different dialect (2.000) that is not supported.
• 2.1 - The SMBv2.1 protocol that was introduced in Microsoft Windows 7 and Windows Server 2008R2.
• 3.0 - The SMBv3.0 protocol that was introduced in Microsoft Windows 8 and Windows Server 2012.
• 3.02 or 3.0.2 - The SMBv3.0.2 protocol that was introduced in Microsoft Windows 8.1 and Windows Server 2012R2.
• 3.1.1 or 3.11 - The SMBv3.1.1 protocol that was introduced in Microsoft Windows 10 and Windows Server 2016.
• 3 - The SMBv3.0 protocol version and above.Én úgy tudom egyébként, hogy alapértelmezetten a 3-as verzióval próbál csatlakozni a Samba.
-
válasz
tordaitibi #41300 üzenetére
Így lehetett volna visszaállítani:
sudo ln -fs /usr/bin/python3.6 /usr/bin/python
sudo ln -fs /usr/bin/python3.6 /usr/bin/python3Ez egy baromi nagy gányolás egyébként, hogy van a rendszerben egyetlen /usr/bin/python, és az ÖSSZES Python scriptet az futtatja le, miközben van forgalomban a Pythonból két főverzió (2, 3), és ezeken belül is vannak a minor verziók... aki ezt így kitalálta...
A másik meg az, hogy mikor feltelepítetted a 3.7-es Pythont, a minimum az lett volna, hogy rákérdezzen, hogy akkor mégis melyik verziót óhajtod használni.De ennek alapvetően úgy kellene kinéznie, hogy van minden egyes Python script mellé csomagolva egy olyan metafájl, ami leírja, hogy melyik Python verzióval lehet futtatni az adott scriptet, és a rendszer azzal futtatja le, ha pedig nincs telepítve a megfelelő verzió, akkor vagy megtagadja a futtatást, vagy esetleg segít letölteni azt.
Flutterben például ez úgy megy, hogy van egy pubspec.yml fájl minden projekt gyökérkönyvtárában, és van benne egy ilyesmi sor:
environment:
sdk: '>=2.19.0 <3.0.0'És ha az adott SDK nincs telepítve, akkor bizony nem fut le a program. Nem ám az, hogy van egy /usr/bin/python, és az futtat le mindent, ami picit is hasonlít is egy Python scriptre
HaNagyon arrafelé megy ez hogy friss Ubi kell, ez már öreg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest