Hirdetés
- HP ProLiant MicroServer Gen8
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Amazon Kindle
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen videókártyát?
- OLED TV topic
- Milyen processzort vegyek?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
ldave
félisten
A Unity 3D működésre bírható Ubuntu-n? Van valakinek ezzel tapasztalata?
A Slime draws near! Command?
-
ldave
félisten
Wubi-val feltettem a 12.10-es új Ubuntut egy 64bites Win8 preview mellé. Skype-ot viszont nem tudom sehogyse telepíteni, se a software center-ből a 2-es, se a Skype weblapról a 4-es kiadás nem akar felmenni. Más is tapasztalt ilyesmit?
-
ldave
félisten
Nekem erre ezt adja:
...@ubuntu:~$ sudo apt-get install skype
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
Some packages could not be installed. This may mean that you have
requested an impossible situation or if you are using the unstable
distribution that some required packages have not yet been created
or been moved out of Incoming.
The following information may help to resolve the situation:
The following packages have unmet dependencies:
E: Unable to correct problems, you have held broken packages.A Slime draws near! Command?
-
ldave
félisten
...@ubuntu:~$ sudo apt-get install skype-bin:i386
Building dependency tree
E: Unable to locate package skype-binKöszi a helpet, közben böngésztem kicsit és wubi-s telepítés mellett úgy látszik valami gond van. Majd hétvégén, ha lesz időm, lehet felteszem tisztán az Ubuntu-t, aztán akkor jó lesz.
-
ldave
félisten
Sziasztok!
Adott egy Dell XPS 14 gép melyre nemrég feltettem az Ubuntu alapú Elementary OS-t (teljesen kezdő vagyok). A wifi driverrel azonban sajnos gondjaim voltak (ath9k) és tippnek azt találtam a neten, hogy frissítsem be a kernelt. Alapra a 3.2-es valamelyik verziója volt fent, most feltettem ezt: 3.13.1-031301-generic az Ubuntu oldaláról letöltve. A wifi gond meg is oldótott, legalábbis az elmúlt 1 órában nem dobta el a jelet, azonban a Bumblebee telepítésem nem működik:
ldave@ldave-XPS-L421X:~/Downloads$ uname -a
Linux ldave-XPS-L421X 3.13.1-031301-generic #201401291035 SMP Wed Jan 29 15:37:43 UTC 2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
ldave@ldave-XPS-L421X:~/Downloads$ optirun glxspheres64
[ 1636.583028] [ERROR]The Bumblebee daemon has not been started yet or the socket path /var/run/bumblebee.socket was incorrect.
[ 1636.583086] [ERROR]Could not connect to bumblebee daemon - is it running?
ldave@ldave-XPS-L421X:~/Downloads$Mit kellene beállítanom vagy frissítenem, hogy újra menjen a Bumblebee?
Amit még látok, hogy a 3.11-es kernel headerje szerint nem települt, vagy mi:
ldave@ldave-XPS-L421X:~/Downloads$ dpkg -l | grep linux-headers
ii linux-headers-3.2.0-51 3.2.0-51.77 Header files related to Linux kernel version 3.2.0
ii linux-headers-3.2.0-51-generic 3.2.0-51.77 Linux kernel headers for version 3.2.0 on 64 bit x86 SMP
ii linux-headers-3.2.0-58 3.2.0-58.88 Header files related to Linux kernel version 3.2.0
ii linux-headers-3.2.0-58-generic 3.2.0-58.88 Linux kernel headers for version 3.2.0 on 64 bit x86 SMP
ii linux-headers-generic 3.2.0.58.69 Generic Linux kernel headers
ldave@ldave-XPS-L421X:~/Downloads$A Slime draws near! Command?
-
ldave
félisten
Még egy kis infó:
ldave@ldave-XPS-L421X:~$ sudo apt-get install linux-headers-$(uname -r)
Building dependency tree
Package linux-headers-3.13.1-031301-generic is not available, but is referred to by another package.
This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or
is only available from another sourceA Slime draws near! Command?
-
ldave
félisten
Az mitől lehet hogy friss telepítéstől számítva pár nap után a wifi (ath9k) elkezd szakadozni, fagyogatni? (Elementary OS Luna, 64 bit, legfrissebb állapot + bumblebee)
-
ldave
félisten
válasz smallmer #13692 üzenetére
Nézed meg esetleg a Linux Mint-et, ott választhatsz Cinnamon és MATE közül.
-
ldave
félisten
Ha kihúzom a tápkábelt a laptopból, akkor az usb-s egér szinte egyből kikapcsol, aztán ha megnyomok rajta egy gombot, akkor működésbe jön, de csak addig, amíg mozgatom. Ezt hol lehetne állítani?
A másik pedig, hogy amikor rákötöm a gépet hdmi-vel tv-re, akkor szépen kimegy a kép, de amint lecsukom a laptopot, hogy csak a tv-n legyen kép, akkor az egérmutató őrült táncba kezd és folyton mozog össze-vissza a képen. Erre van valami megoldás?A Slime draws near! Command?
-
ldave
félisten
Sziasztok! Próbaképp a napokban telepítettem a laptopomra a 23.10-as kiadást. Akad egy kis gondom: ha használom a zárt Nvidia drivert, akkor nem tudom a laptop és a rákötött monitor nagyítás skáláját külön állítani, tehát ha 125%-ra állítom a kijelzőt, akkor a monitor is annyi lesz, hiába hagyom 100%-on. Ha váltok a nyílt nvidia driverre, akkor viszont nincs kép a külső monitoron. Van valami megoldás erre?
-
ldave
félisten
Köszi, egyelőre ez az X.org-os driver megoldotta a problémám, most tudom a két kijelzőt külön állítani. A két aláhúzott driver volt, ami nem volt tökéletes számomra, ha lesz időm, kipróbálom majd az általad linkeltben leírtakat.
Nem tudom mit veszítek, ha nem a "gyári" drivert használom.
-
ldave
félisten
Amúgy Ubuntu alól elérem a Win11-es partíciót? A Steam alól próbáltam már 1-2 játékot, azokkal simán tudtam játszani, de próbaképp megnézném mondjuk a WoW elindul-e, ha a telepítés a windowsos rendszeren van.
-
ldave
félisten
Köszi a tippeket, nem tudom pontosan mi van bekapcsolva, teljesen alap Win11 telepítés volt részemről.
Sajna csak ~120GB-ot adtam Ubuntunak a telepítéskor, így most nem tudom oda letölteni a WoW-ot, magát a Battle.net klienst a Lutris segítségével már telepítettem. Ha meg tudom valahogy növelni utólag az Ubuntu partícióját, akkor le tudnám tölteni vagy esetleg átmásolni a Win11-ről.
-
ldave
félisten
Igazából ez az Ubuntu jelenleg egy próba részemről, hogy mennyire tudom elhagyni a Win rendszert. Ezért tettem most fel a Win11 mellé, hogy a következő LTS-ig próbálgassam, megnézzem mi működik, mi nem és ha beválik, akkor lehet majd jövőre már csak ez lesz a privát laptopomon.
-
ldave
félisten
-
ldave
félisten
Lehet túloztam a minden alkalommal gyakorisággal, de szerintem Win11->Ubuntu indítás után inkább nincs wifi, mint van.
(Sokkal érdekesebb dolog, hogy a kábellel netre kötött PS5 bekapcsolása után néha a teljes internet elmegy, minden eszközön 2-3 percre, amire semmi magyarázatom nincs)A Slime draws near! Command?
-
ldave
félisten
Ha másnak is gond lenne a Snap Store-ral a legutóbbi frissítés után (23.10), akkor nekem ez segített:
killall snap-store
sudo snap refresh snap-store
-
ldave
félisten
Nekem egy 2 TB-os SSD van a laptopomban, ebből 100 GB-tal csináltam a linux partíciót az install során:
Disk /dev/nvme0n1: 1.82 TiB, 2000398934016 bytes, 3907029168 sectors
Disk model: WD_BLACK SN850X 2000GB
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: ****
Device Start End Sectors Size Type
/dev/nvme0n1p1 2048 206847 204800 100M EFI System
/dev/nvme0n1p2 206848 239615 32768 16M Microsoft reserved
/dev/nvme0n1p3 239616 3695929343 3695689728 1.7T Microsoft basic data
/dev/nvme0n1p4 3905644544 3907026943 1382400 675M Windows recovery environment
/dev/nvme0n1p5 3695929344 3905644543 209715200 100G Linux filesystem
Partition table entries are not in disk order.
Ha Ubuntu alól szeretném bemountolni a Windowsos részét, akkor ezt a hibát kapom:
Van valami tipp, hogy mit kéne állítanom?
[ Szerkesztve ]
-
ldave
félisten
A mostani Ubuntu telepítésem amolyan játszós dolog, próbálgattam sok mindent, mi működik nekem, mi nem. Jópár program duplán telepítve van, saját oldalról és snap store-ból is. Amit egyedül úgy igazán belaktam, az a Firefox. Ha esetleg újratelepíteném az egész rendszert, hogy nulláról kezdjem, van rá valami mód, hogy a mostanit beállításokkal, könyvjelzőkkel, addonokkal együtt ugyanígy visszakapjam?
-
ldave
félisten
Most valami frissítés óta azt vettem észre, hogy amikor nyugiba megy a laptop, akkor nem kikapcsolja a monitort, hanem egy fekete képre cseréli (fekete lesz a kijelző, de halványan világít, remélem érthető). Megnéztem a vga driver kezelőt és ezt írja:
Eddig én az alsó X.Org X server drivert használtam, most átállt erre a manual dologra, pedig én direkt biztos nem telepítettem semmit. Nem is enged itt semmi másra kattintani jelenleg. Van erre valami megoldás, hogy vissza tudjak állni a korábbira?A Slime draws near! Command?
-
ldave
félisten
Az április 25. mennyire hivatalos megjelenési infó a 24.04-hez? Valahol szembejött, de most keresgélem a hivatalos weblapon, de ott nem találok erről semmit.
-
ldave
félisten
Á, megvan közben, itt írják: Ubuntu Noble Numbat Release Schedule
-
ldave
félisten
Hétvégén próbaképp én is frissítettem a 24.04 LTS bétára (vagymi a neve) és telepítés után nem adott képet a laptop a külső monitorra. Próbáltam driver cseréket, egyik sem segített. Volt tegnap valami frissítés, azóta újra jó.
-
ldave
félisten
válasz lionhearted #42503 üzenetére
Igazából csak mind érdekesség írtam, hisz nem én találtam megoldást a problémára Amúgy egy RTX 3060-as GPU-ról van szó.
-
ldave
félisten
Letörölném és újratenném az Ubuntut. Win11 alatt így néznek ki a partíciók:
Elég csak ezt a 100GB-os, utolsót törölni és utána USB-ről mehet a friss telepítés? Vagy csak a C-t hagyjam meg ezek közül?
-
ldave
félisten
Ubuntu Pro-t érdemes amúgy aktiválni? Ahogy látom kell hozzá Ubuntu fiókot létrehozni.
-
ldave
félisten
Egy frissítés (24.10, Linux 6.11.0-9-generic) után a második monitort nem látja a laptopom.
xrandr --listmonitors:
Monitors: 1
0: +eDP-1 2048/340x1152/190+0+0 eDP-1
ubuntu-drivers devices:== /sys/devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.0 ==
modalias : pci:v000010DEd00002560sv00001028sd00000B56bc03sc00i00
vendor : NVIDIA Corporation
model : GA106M [GeForce RTX 3060 Mobile / Max-Q]
driver : nvidia-driver-535-server - distro non-free
driver : nvidia-driver-535-server-open - distro non-free
driver : nvidia-driver-560-open - distro non-free recommended
driver : nvidia-driver-560 - distro non-free
driver : xserver-xorg-video-nouveau - distro free builtinHa megnyitom az Additional Drivers menüt, akkor percekig gondolkozik, majd ezt mutatja:
Valami tipp a továbbiakra? Próbáljam kikapcsolni az Nvidia drivert?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2390 Ft-tól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Dungeon Siege 2 Deluxe Edition PC CD-ROM
- World of Warcraft - Legion, Cataclysm, Pandaria Collector's Edition
- Indiana Jones and the Great Circle: Premium Edition - Anywhere (Konzol és PC) - Nem RTX 40 kód! -2db
- Windows 10/11 Professional 64-BIT HUNGARIAN (USB) - Retail dobozos operációs rendszer - BONTATLAN ÚJ
- Retro-office+Pi programok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest