- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Vezetékes FEJhallgatók
- Projektor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Apple MacBook
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kolopele
nagyúr
válasz
kico76 #33244 üzenetére
Még egy 550W - os táp is elég lenne egy 6800 - hoz, nem hogy egy 750 - es. A 6600 - ról meg csak annyit, hogy jelenleg az új DOOM medium-high beállítások mellett FSR Quality- vel tükörsimán fut freesync mellett 55-75 fps között (látom néha), szóval lehet azzal még új játékokkal is játszani, már ha nem akarsz csillió fps - t, ráadásul abban a játékban már az RT is alapból benne van.
-
Mans20
addikt
Vettem egy Sapphire Pulse RX 6400 LP-t. Idle passzív 50C terhelve 67 C HP 73C max 3500RPM-ig megy , 2600RPM-ig egész halk.
-
kico76
csendes tag
válasz
Aprósólyom #33243 üzenetére
Én is alapvetően régi címekkel játszom és tervezem játszani. Amit mindenképpen akarok, az az Anno 1800, de gépigény.hu szerint azt a sima 6600 is viszi akár 4K-n is. Ha valami újat akarok kipróbálni, legfeljebb beállítom 1080p-re. Bár gondolkodom a sima 6800-on is. Remélem annak elég egy 750W-os Gold táp.
-
kico76
csendes tag
válasz
kolopele #33239 üzenetére
Ami biztos, hogy ultrawide monitort szeretnék, csak azt nem tudom, hogy 1080p vagy 1440p. Alapvetően grafikai felhasználásra, de csak hobbi szinten, nem a megélhetésem múlik rajta. Játékra elég akár az 1080p is közepes vagy esetleg magas beállításokkal. Bár akkor már talán ott is jó lenne az 1440p. És nekem elég a max 50-60 FPS Freesync-kel.
-
kico76
csendes tag
válasz
Aprósólyom #33226 üzenetére
Nekem erőre elégnek tűnik a 6600XT még sokáig. Főleg, ha ahogy írod, hogy QHD-ra is bőven jó. A kérdés, hogy mennyire hátrány a 128 bites busz, illetve a x8-as PCIe?
-
kico76
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #33236 üzenetére
Valóban. Ahogy a techpowerup-os értékeléseket néztem, például Cyberpunkot 5090-en kívül semmivel nem érdemes 4K-n játszani. Mindezt úgy, hogy mindegyik tesztnél 9800X3D proci volt mellette. Ennek semmi értelme.
-
válasz
Gabady #33235 üzenetére
4k-ban szinte bármit meg lehet fektetni, ha az a cél. Ha játszhatóság a szempont, mondjuk freesync\gsync sávban maradva - persze megcélozva a 60Hz-et, ha lehet, akkor azért nagyon sok minden élhető lesz. A clair obscur (sajnálom, hogy megint ezzel jövök, de épp ő van soron) pl. 45-50fps táján sem szaggat, érthetetlen módon. Pedig 48Hz a freesync alja.
-
Gabady
aktív tag
válasz
BreamHunter #33234 üzenetére
Nyilván cím, meg beállítás függő, hogy megbírkózik-e vele a kártya 4K-ban. Az RX6950XT-m pl nem hoz stabil 60fps-t az új címekben.... ott kell kis turpisságokat alkalmazni, de pont nem érdekel.... a nappaliban... 55"-os TV-n a kanapéról.
-
BreamHunter
tag
válasz
Gabady #33233 üzenetére
“Ha valaki nagyon mazohista és csak a 4k Ultra grafikára áll neki a pecek”
Ahhoz tényleg elképesztően fanatikusnak kell lenni. Megkockáztatom, hogy elmekórtani eset vagy Mészáros a vezetékneve.Én GTX1070-el játszottam az utóbbi 3 évben 4K felbontáson és egy két játékon kívül tök vállalható volt. Online lövöldékkel játszom általában és oda is.
Most a 6750xt-vel meg még sokkal jobb minden. 60-80 fps-t simán hoz pl Shatterline-ban high grafikán.
Dead Island 2 szintén 60-80 fps. Mondjuk ott csak médiumban.Nekem ez is fura, hogy itt a 6800-at mint 1440p-s vga-t említik. Persze ízlések és pofonok, de manapság médium vagy high grafika közt nagyon már különbséget sem lehet tenni szóval nálam a 6750xt is simán megfelelő 4k-ra.
6800 meg még annál is jobb. -
Gabady
aktív tag
válasz
brabbitz #33231 üzenetére
Ahogy azt a kolléga is említette, a 2000-es évek eleje táján nagyobb forradalmi újítások voltak a p4, c2d, c2d , ugyanígy vga vonalon is. Viszont az utóbbi években a magok számának növelése, meg csak egy kis órajel tologatáson kívül, illetve a gyártási architectúra csökkentésén kívül nincs nagy előrelépés. Ha valaki nagyon mazohista és csak a 4k Ultra grafikára áll neki a pecek, akkor megértem a csúcstechnika vásárlását, viszont ha megelégszik a 1080p-vel és a játszható 60fps számmal, akkor a különböző képkockagenerálások, skálázások még sokáig életben tartják a már 3-4 éves vgakat is.
Személy szerint én is azt vallom, hogy a mostani összerakott vasam a lehető legtovább kihúzza, mert úgy gondolom, hogy egy f@szán sikerült válogatás lett. Felesleges elemenként cserélgetni az alkatrészeket, mert valami bottleneck úgyis lesz majd....
-
ridiculous
aktív tag
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Aprósólyom #33228 üzenetére
Véleményem szerint a "jövőtállóság" mint 'marketingszlogen' főképp a Pentium 4/M utáni időkből kezdett nagyobb visszhangot találni. Régen, egy drágán összerakott számítógépen ténylegesen nem indultak el 1,5-2 év után játékok. Core 2/Core i szériával eltünt, AMD-nél egyébként nem a Zen-nel, hanem az FX-el indult el a jövőtállóság szlogen, ugye a 4 modul/8magos marketinggel. A vicc az hogy egyébként a 8 magos FX-eket a architektura idejének közepén már árban és teljesítményben pozicionált i5-el szemben jobban öregedett. Ugyan, senki nem venne egy pl. 4670K helyett FX8350-et, de akinek már volt az nem érezhette az optimalizálások miatt jelentős hátrányban magát.
Ma már valójában egy R5 3600X vagy 5600X is el lehet lenni, kizárólag az igények döntenek, nem az hogy mi mennyire jövőtálló. Videókártyáknál többé-kevésbé ugyanez, nekem RX 6800 van, nagyon szeretem, és ez is a procival együtt akkor lesznek lecserélve mikor már ténylegesen nem lesznek jól semmire. Az nem most lesz, nem azok az idők vannak hála isten.
-
-
F.B.I.
veterán
válasz
RetepNyaraB #33227 üzenetére
Mondjuk a poén az, hogy egy kis RX6600 Ryzen 5600 kombóval, mondjuk a Darktide c. játék, jobban és szebben fut, mint egy SERIES X -en, ami azért még 2 évig biztos velünk lesz. Eleve itt lehet játszani már a szoftverrel és erősebb a proci. Ha valaki csak 1440p vagy 1080p nagyságokban gondolkodik (mert monitornál sokszor elég) akkor egy 6800, 6900XT még sokáig jó alternatíva. Én most hamarabb kiadnék 120K-t a fentebbi kártyára, mint egy “jövőálló” 12Gb - ra 300K-t…..de ez lehet csak én vagyok.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
RetepNyaraB #33227 üzenetére
Ebben a témában ki szokott kívánkozni belőlem, hogy az IT szektorban a "jövőtállóság" egy városi legenda csak.
Azon gondolkozom, hogy vajon honnan ered... Ami Biztos, hogy először az AMD esetében a ZEN architektúra kapcsán hallottam erről, mikor a teszterek az akkori 4 és 6 magos intelekkel vetették össze a 6magos és 12 szálas ZEN1 (R5 1600). Jó nagy fság volt. Azóta meg csak terjed ez a jövőállóság.... 1-2 kivételes termék, 1-1 kivételes korszakban tényleg ilyesmi (pl. GTX 10, vagy RX 580), de azokhoz olyan szar piaci környezet is kellett, mint pl. folyamatos bányász boom.
Vagy pl. i5-2500K, de ahhoz meg az kellett, hogy egy helyben toporogjon az AMD. -
-
kico76
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #33224 üzenetére
És a sima 6800-ból melyiket érdemes megvenni és melyik a mindenképp kerülendő?
-
válasz
kico76 #33223 üzenetére
A "majd valamikor kell" értelmezhetetlen. Vegyél akkor rendeset, mikor majd kell. Amúgy meg vedd a legerősebbet, ami a pénzedből futja. Ha nem kell a teljesítmény, az se fog órát pörgetni. Mikor meg kell, akkor van benne, ahol a kis fosban már nincs.
Régi, kis igényű játékokkal a 68XT is elvan 100W alatt simán. Clair Obscur (hogy valami up to date legyen) meg 250W átlag. 4k, ultra (XeSS quality). -
kico76
csendes tag
válasz
Aprósólyom #33221 üzenetére
Igen, fogyasztás végett 6600XT-t vennék, viszont kérdés, hogy hosszabb távon 1440p-re mennyire elég, ha esetleg befut valami játék, amit szeretnék játszani.
Teljesítmény miatt sima 6800 lenne, csak az meg megéri-e a kb. 40-50e Ft-os különbséget, illetve a másfélszeres fogyasztást azért, hogy majd valamikor kell.
Köztesnek meg ott van a 6700XT.
De ha a 6600XT elég 1440p-re akkor lehet, hogy inkább alulról kéne közelíteni. Amit játékot mindenképpen ki akarok próbálni, az az Anno 1800. Arra nem tudom elég-e a 6600XT 1440p-re? Bár a gépigény.hu szerint abban a játékban a 6600XT 4K-n is tud 60 FPS-t. Bár nem tudom, hogy az ilyen oldalak mennyirre megbízhatóak. -
válasz
Aprósólyom #33221 üzenetére
Az enyém bányászkártya volt (szerintem valszeg válogatott, mert gondolom nem volt mindegy, mennyit eszik folyamatos üzemben), Németországból, egy Hellhound egyébként, és ha kikapcsoltam a boost órajelet, és az alap 2300akárhány körülire fixen belőttem, akkor ilyen átlag (most nagyon durván, közelítve, meg ez nem jelent semmit mer' csak pár játékkal próbáltam, BG3, CP2077, RDR2) ~10% teljesítményvesztés mellett lement a fogyija kihajtva 150 watt környékéről 70-80 wattra. Hát ahhoz a teljesítményhez, ami még így is bennemaradt, valami őrületesen jó fogyasztás. A gyári TDP-je amúgy 180 watt, de furmarkban sem tudtam odáig elvinni, 155-nél nem bírt többet felvenni ha teljesen gyári beállításokat használtam. A 1660Ti-t amit most is használok, és ami szintén nem olyan rossz kari 1080p-re még mindig, ráadásul igen rendesen elfenekelte, kb a harmadával volt erősebb. Ha volna időm rendesen játszani, akkor vettem volna magamnak azóta mégegyet, nem is az áramszámla miatt, hanem mert a teljesen jó seasonic 500w tápomat nem tervezem lecserélni még minima 5 évig, és egy erősebb radeon már lehet megfeküdné a hasát.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
kico76 #33213 üzenetére
Ha számít a villany, akkor én javaslom az RX 6600 XT-t. Én emiatt vettem ezt a típust, mert ez a chip tűnik a legjobbnak ezen a téren.
Freesync ON monitor 1440p 144Hz + 6600 XT -> a GPU desktop idle/böngészés 3-4W; light load/youtube video lejátszáskor ~14-15W
Egy gyors screenshot:
És techpowerup mérésekből néztem ki melyiknek optimális az ár/érték aránya és a fogyasztása. Idle, multi-monitor és videolejátszásban is szépen teljesít az RX 6600 XT, amit saját tapasztalatból is tanusíthatok: https://www.techpowerup.com/review/intel-arc-b580/38.html
-
kico76
csendes tag
Ez meg nagyjából ugyanannyit tud. Emiatt ne kerüljön már a duplájába.
-
mpierre
veterán
válasz
kico76 #33213 üzenetére
Volt 6700XT-m. Nem rossz kari. Ellenben ha számít az fps szám - 60 felett érzed komfortosnak és a monitor is meg tudja jeleníteni - akkor a nagyobb, tovább értékelhető megoldás lesz.
A 6700XT viszi az 1440p-t. Játékfüggően 50-100 fps között (Pl.: D3-at 120-al simán). Ellenben ha elfogy a 12GB vram... -
kico76
csendes tag
válasz
F.B.I. #33212 üzenetére
Számít a villany, úgyhogy én abban a határt a sima 6800-nál húztam meg. De nem vagyok benne biztos, hogy kell-e nekem olyan erős kártya. Illetve a bejelentések szerint a 9060XT 16GB 350 dollárért lesz. Ha ez igaz, akkor az még szóba jöhet, mert tudásban és árban is a sima 6800-as szintje, viszont korszerűbb, takarékosabb és időtállóbb is, a garanciáról nem is beszélve.
-
F.B.I.
veterán
-
kolopele
nagyúr
-
kico76
csendes tag
Sziasztok!
RX 6XXX sorozaton gondolkodom, a sima 6600 és a sima 6800 között bármelyik darab.
A felhasználás nagyrészt grafikai munka, de nem ebből élek, csak hobbi, úgyhogy nem kell feltétlenül minél erősebb, leginkább a jó ár/érték arány lenne a fontos. Amikkel játszom, vagy szeretnék, azok inkább régi címek, amikhez egy 1660Ti is bőven elég. Bár felmerült a Forza Horizonok illetve pár Star Wars játék kipróbálása is, de nem vagyok látványorgia fan és FFP huszár, nem kell RT, inkább csak a játékmenet élmény miatt, úgyhogy elég a FHD közepes/magas beállításokkal.
Hardverileg egy Ryzen 5700x mellé lesz 64 GB 3600 MHz CL18 RAM-mal. Jelenleg sima FHD felbontással dolgozom, de szeretnék 21:9-es ultrawide-ra áttérni, illetve ha belefér, akkor ugyanez 1440p-n.
Mik a Pro és Kontra érvek?
Melyik modelleket érdemes keresni és melyikeket kell mindenáron kerülni? -
BreamHunter
tag
válasz
RetepNyaraB #33205 üzenetére
Igen egy MSI Z370 Sli plus lap. Benne egy 9600KF.
Akkor nem aggódom túl. Rendben.
Köszönöm a segítőkész válaszaitokat.
Bordát meg beszerzek. Már gondolkodtam rajta.
-
mpierre
veterán
válasz
BreamHunter #33203 üzenetére
Kell neki a borda. Htpc-ben két ilyen teljesít szolgálatot, talán valamivel gyorsabban adja le a hőt a lamellák iránya miatt.
-
-
válasz
MSI? Nekem 980-as Samu van a Tomahawkon, ugyanitt. Sose volt 55 fok felett az SSD, de jellemzően 45-50 - egy alzás borda van rajta, a nem túl acélos gyári helett. A hotspot 80-90 fok körül, játékfüggő. Persze alulfeszelve, annak sok előnye van. Nem kell túlizgulni ezt a hőfok kérdést.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Az M.2 SSD - k 70 fokig jók, nálam amikor játszok akkor eddig 44 fokos volt, de van rajta hűtőborda, eleve járt a laphoz. Úgy látom a tiéden nincs, ha az alaplapon nem volt gyárilag érdemes venni hozzá.
-
BreamHunter
tag
válasz
kolopele #33202 üzenetére
Persze igaza van nem vitatom.
SSD nekem pont a vga és a proci közt van.
Nem tudom mennyire látszik. Meg ugye ez még a régi vga.
970 EVO van ott ami ugye megint nem a hűvös fajta. Nem akarom, hogy elszálljon rajta a vezérlő. Ha jól tudom azok nem szeretik a meleget az SSD-ken.
1070-nel nem volt gondom, mert az alig ment 60 fok fölé, de a 6750xt már tolja rá a meleget.Akkor nézegetek youtubeon instrukciókat.
Köszi. -
kolopele
nagyúr
válasz
BreamHunter #33201 üzenetére
Márpedig kollégának igaza van, a hot spot 90-95 fokig is elmehet nyugodtan egy kártyánál, általában a legforróbb pont nem ott van ahol más alkatrész veszélyeztetve volna, pláne az ssd - k meg a memóriák, amelyek jóval messzebb vannak. Az alulfeszelés amúgy nem nagy művelet, találsz róla elég sok leírást Youtube - on, nézd meg a te kártyáddal ki mennyin használja, és ahhoz közeli értékekkel próbálkozz először, utána majd látod lefagy e teszteknél, játékoknál, ha igen fesz emelés vagy órajel csökkentés. Amúgy adrenalinban rányomsz a hangolásnál hogy egyéni beállítás, és ott kezdesz variálni a fesz és a max. órajellel, majd amikor kész apply. A másik amit még használhatsz a 7xxx széria alatt az az MPT nevű program, ott beállítod alacsonyabbra a feszt, és akkor automatikusan állít be egy órajelet hozzá, amit láthatsz is az adrenalinban ha egyénire van állítva.
-
BreamHunter
tag
válasz
spleenszuru #33200 üzenetére
Ja vga-nak nem sok viszont a komplett gép ontja magából a forróságot. Memóriáknak sem a legjobb a magas hőfok, ssd-nek sem.
Igazából nem csak a vga miatt akarom alulfeszelni. A többi komponens miatt sem ártana.
Új hozzászólás Aktív témák
Relatív gyári teljesítmények:
● RX 6400-hoz képest
● RX 6500 XT-hez képest
● RX 6650 XT-hez képest
● RX 6750 XT-hez képest
● RX 6950 XT-hez képest
Fogyasztási keret állításához:
● MorePowerTool
/link a weblap közepe fele/
● MorePowerTool leírás/guide, mit hogyan, miért !!!
Aktuális AMD driver:
● AMD.com
EXCEL-tábla topiklakók méréseivel:
● [LINK]
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Gyúrósok ide!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Linux kezdőknek
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Vezetékes FEJhallgatók
- Projektor topic
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csapj le az új MSI MPG B550 GAMING PLUS-ra most! 0% THM-RE is!
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest