Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
laed
senior tag
Vált, csak nem erre.

Amúgy meg nem igazán van alternatíva, így eléggé monopol helyzetben van az MS. -
Szirtimorc
senior tag
"Ilyen lett volna". Ez lehet, de végül nem ilyen lett.
Meg 2023-ig volt rá support, a 10 valamikor 2015-ben jött ki, és a közös időszak alatt se jött rá ki elcsesző frissítés. A 10-el meg ment küzdés, elég megnézni a fórumokat. Az a rendszer valahogy már valami új koncepcióval működött, állandóan variáltak rajta mindenféle funkciófrissítésekkel, ami vagy működött, vagy nem. Pl. a 8.1 sose állított vissza registry bejegyzéseket, meg beállított programtársításokat. -
King Unique
titán
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Azt csak akkor jelzi, ha megfelel a PC a rendszerkövetelményeknek. Ha nem, akkor trükközéssel lehet megoldani a Windows 11-re frissítést és a tiszta telepítést.
De az előbbinek amúgy kb. semmi köze az ingyenes váltási lehetőséghez, az ettől független és adott már a 2021-es megjelenés óta. -
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Igen.
-
Eugene Roe
őstag
Ingyen van amúgy a 11 upgrade?
nekem "eredeti" 10-es van, de nem jelzett upgradet talán egyszer sem. -
-
GoldMine
lelkes újonc
Én a Windhawk (Vertical Taskbar) megoldással tettem baloldalra a tálcát.
-
törölt tag
Startallback:
Én mindig is baloldalon használtam a tálcát. Startallback-el a keresés lokális, a menü 100%-ban testreszabható, a jobb klikk menü egy lépcsős ha el akarsz érni valamit, az tálcán rejtett ikont meg tudod jelenteni (nekem fontos hogy lássam hogy épp mi fut)
Régebben start10-et használtam (stardock) Win10-nél de a start11-ben már nem lehet az oldalakra mozgatni a tálcát.
Winareo tweaker:
Ki lehet gyilkolni a hülyeségek nagy részét úgy, hogy mindegyik módosítást megjegyzi as bármikor bármelyik lépés visszaállitható. Ezen kívül rengetek funkcionális is és vizuális apróságot lehet állítani.
Displayfusion:
l az asztalt virtuális monitorokra lehet osztani, az ablakok pozíciónálását lehet automatizálni. Illetve egyéb trigger-eket lehet állítani. Nekem ugyan nem több monitoros rendszerem van, de whqd felbontáson dolgozok (3440x1440) és fantasztikus hogy nem egyesével kell az ablakokat a megfelelő helyre húzni, méretezni, stb.
-
zserrbo
aktív tag
válasz
üzenetére
Köszi. Az utóbbi kettőt nem ismertem. Még az OpenShell-t mint start menu alternatívát említeném meg. Az O&O ShutUp10-et szoktam használni a telemetria csökkentésére. Megy Win11-en is, de még Win10-en vagyok
(még októberig 13.-áig frissítésekkel ESU miatt simán elvagyok) -
-
DraXoN
addikt
Az enyémben Fibocom L850-GL van. (Ez lehet, de pontos idt nem tudom megnézni most [link] )
Anno egy hét után feladtam (igaz 2 és fél éve annak). Elvileg a 860 már nem problémás, de a 850 gyakran olyan módban ragad (valami letöltés mód), hogy Linux alatt nem tudja újraindítani magát csak Windowsban. De ha épp jó is, ha nem lenne rendesen leállítva a gép, hanem "lefagy" vagy lemerül az aksi, akkor megint abban a módban ragadhat, így megint Windows alól kéne "újraindítani" (de ott is csak akkor működik ha nincs fastboot, hanem teljesen leáll a gép).Eléggé problémás jószág...
-
válasz
King Unique
üzenetére
Nem szép dolog tényekkel provokálni a nagyközönséget.
-
-
hobizoli
nagyúr
azert P1 mar WinXP alatt sem volt egy fuha, pedig az XP a csak P2 utan 3 evvel jott ki, azaz P1 meg nem is volt annyira oreg technika sem akkor, mint ma egy 11-12gen i5-i7
XP is kerte a hardvert maga ala, hogy fusson, ma meg a Win11 elkarcol egy 7-8 eves PC-n is
2001-ben XP megjelenesekor az akkori 8 eves "top" PC az egy 1993-s 486DX33 vagy DX2-50 volt 4MB RAM-l
TPM modulnak helye mar a 2011-s A75-s deszkas A64-II-X4-631-men is volt, csak akkor nem tudtuk minek ez a baromsag ide ra
-
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Az nem Windows verziótól függ, hanem hogy a Microsoft szeret titeket, és ahogy esik úgy puffan updatel
Ha a nyóc supportja alatt dobják ki a tesztelő részleget, az is ilyen lett volna. @Doky586 : A NT4 inkáb UI-ban volt jobb, aztán ugye az a kernel került a 2000-be és XP-be. De az XP se lett volna sehol, ha SP2 külön OS-ként jön ki.
-
DraXoN
addikt
az NT4 teljesen máshova szánt verzió volt, nem is volt kompatibilis ... de akkor XP előtt ott volt a windows 2000 ami NT kernelre épült és egyidőben jött az ME-vel (ME azaz a MilleniumEdition volt otthonra szánva, a windows 2000 meg "professzionális célokra").
... használtam ME-t anno ... alap kiépítésben tényleg katasztrófa volt, instabil, nem működő visszaállítás, stb. De ha windows updattel fel lett frissítve teljesen jó lett (persze akkor még internete se volt mindenkinek, így sok volt a hibás példány). De addigra a hírneve elromlott. így csináltak egy a windows 2000-ben lévő, jobban működő kompatibilitási réteget régi programokhoz és XP néven kb. 1 évre rá megjelent az új windows (nagyon leegyszerűsítve a történetet). -
-
DraXoN
addikt
válasz
cami][us
üzenetére
és egy sikertelen ME
Múltkor néztem, hogy valaki youtube-on egy P1-et próbált modern operációs rendszerrel ellátni, hogy akár használható legyen (valamikor februárban, akkor épp egy pár napos volt a videó)... egy direkt régi gépekre szabott linuxszal sikerült is a terv, office programcsomag, nyomtatókezelés, rendszerben "bóklászás", egyszerű kártyajáték
gond nélkül ment. Az internetre fellépés már megterhelőbb művelet volt, de még ha bár nagyon lassan is de működött (többnyire), egy weboldalt 05-60 másodperc alatt be tudott tölteni (bonyolultságtól függően) egy modern weboldal problémás lehet persze ha tele van képekkel vagy bonyolult JS kódokkal ... nem gondolnák, de eléggé sok nagy felbontású képet használnak sokan, ami a régi gépeket nagyon megterheli, főleg memória méret és sebesség szempontjából.. és a Javascript maga is, hogy mekkora egy pocsék nyelv az CPU idő tekintetében (modern CPU-n nem tűnik fel annyira, de egy 1 szálas, lassú processzort eléggé le tud terhelni) -
szakmaster
tag
Alapvetően a Win11-el nincs bajom, de a 1,5 millió Ft-os céges HP ZBook-on nem éppen móka és kacagás a felhasználói élmény, pedig papíron a specifikáció erős. Viszont én nem tudom, hogy a Win11 vagy a driverek kaka minősége miatt, de random szarságok vannak, laggol az egész ha már dolgozok rendesen a gépen. Ilyenek a privát Macbook Air M1-es kis laptopomon nincsenek, smooth az egész UI pedig csak 8 GB ram van benne, még DaVinci Resolve-ot is röhögve viszi ha 4K-s videókat szerkesztek (persze csak hobbi szinten, semmi extra effekt vagy színezés)
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Mert az 50+ Jolika még annyira se tudja használni, mint itt sokan, és kb. annyit tud, hogy hova kell nyomkodni (de ha megkérdezed, akkor szerinte is szar az összes).
A 7 annyiban volt jobb, hogy egy generációnak az kattant be. Meg volt, akinek a XP. Meg volt, akinek a 98
Meg akinek a 10.
Tök mindegy, a legtöbben egy valamit szoknak meg, és 30 éves kor után nem tudnak alkalmazkodni. Logikát keresni felesleges.
Autóból is az a szar, amivel gondja volt (mert hülye volt üzemeltetni/átverték vele)
@Szirtimorc : De mondjuk a nyóc meg a tíz között se volt sok eltérés.
-
Szirtimorc
senior tag
Most január közepéig bírtam a 8.1-el, de most muszáj volt továbblépni. A W10 kimaradt (párszor próbáltam, de állandóan birkózni kellet vele, túl sok energiát meg már nem akartam beleölni) Fölraktam a W11 iot verziót, hát nem nagy a szerelem, de meg lehet szokni. A gép erős, azzal nincs gond. Open shell azért kellett rá, de végülis stabil.
-
hunluki
senior tag
Én csak onnan veszem észre hogy haverok akik régen ilyen fújlinux mentalitásúak voltak kerestek meg hogy valamit találjak ki a gépükre mert a 11 nem tetszik nekik. Főbb okok az általános lassúság, random elromló dolgok, hang ki/bemenetet éppen oda rakja ahova kedve tartja és hasonszőrűek. Kb mindenki mintet kapott, mindenkitől az a visszajelzés hogy király, nem kell újat venniük mert megint használható tempóval fut a jelenlegi kicsit öregecskébb gépük is.
-
hobizoli
nagyúr
anno Win98 meg a WinXP kozott volt 3 ev
most meg azon megy siras hogy ~5 eve kiadott oprendszer meg 6-8 eves gepeken is siman fut
anno ez regebben sosem volt igy
2006-ban egy Win98 mar mindenhogyan oldschool volt
nem tudott NTFS-t (se)
Win98 koraban kijott 300MHz-s CPU-k helyett 3GHz-sek voltak addigra 2 core-l...
a Win98 azt sem tudta
sokkal gyorsabb volt a fejlodes hardverekben is
most meg ezen az ehhez kepest lassun is le vannak bukva egyesek, hogy 20 eves PC-n nem megy egy amugy 4-5 eves oprendszer
johogy nem vmi VLB-s 486SX-33-t akarunk hasznalni ~1994-bol 2MB RAM-l meg 270MB-s HDD-vel meg igy 2020 utan es mar 2030 fele kozeledve is
felmesz itt a HA-ra es 100k-bol osszelegozol egy desktop gepet monitorral tokkal-vonoval, amin elmegy a Win11 csont nelkul, 16GB RAM es min 250GB-s SSD is kifutja
mi ma 100k?
2 sima hetvegi bevasarlas
8-10 evente fussa mar ennyire -
F34R
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
A ketto az nem ugyanaz, van aki eleve kenyes a telementry es a Copilotra, meg a sok bloatware szarra. Ebben az esetben a W10 sem volt jobb. Nyilvan az sem veletlen hogy MS adott egy hardverlistat es az alatt fel sem telepul (gyari Ms oldaltol letoltott sajat tooljokkal kiirt). Sztem azt nem kellene eroltetni hogy arra rakjuk fel amin mar docog.
-
hobizoli
nagyúr
en nemtom, de ha 50+ eves Jolika nenik is siiiiiman el tudjak hasznalni a hivatalban, akkor miert pont egy IT forumon akar latvanyosan "mindmeghalunk"-osat jatszani par ember
a Win10 mivel volt jobb ennel?
a Win7 mivel volt jobb a Win10-nel, hogy akkor arra ment a sugárban okádás? -
King Unique
titán
Ezt nem világos mi alapján sikerült így összerakni, mert nem arról volt szó hogy objektíven és jogosan egyáltalán nem lehet kritizálni az aktuális új verziót, hanem hogy ez rendszerint olyan szinten túl van tolva és úgy van beállítva, mintha kb. használhatatlan lenne, ami messze nem igaz. Amire kapásból rácáfol az egyre emelkedő használati arány, az otthoni mellett a szervezeti használat is.
Úgy meg pláne szakmaiatlanok és hiteltelek az ilyen vélemények, hogy van aki még csak nem is használja rendszeresen vagy egyáltalán nem és alapvető dolgokkal nincsen tisztában, majd úgy osztja az ukázt, lásd pl. Start menü áthelyezése, ahol nem a Start menü áthelyezése volt a hír, mert az eddig is balra igazítható volt, hanem a tálca áthelyezése oldalra és felülre...

-
válasz
hobizoli
üzenetére
Szerintem pont ugyanannyira rossz, mint a 10 meg a 8 (na jó az még szarabb volt) meg a 7 meg a Pista meg a XP meg a 2000 meg a 9x és a 3.x. Ezeket tudom, mert ezeket használtam. A NT kicsit talán kevésbé volt borzalmas.
Szóval nem kérdés, hogy nálam a 11 ugyanúgy csak virtuális gépen létezik, mint a többi Windows vagy 15 éve. De hogy akinek a 10 megfelelt, annak ezzel mi baja?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
@Narxis : Nemtom, én az eddigieket se tartottam jónak, az ér?
És amúgy tényleg sokaknak az a baja, hogy rendszeresen döntenek valamit az updatek, a legutóbbi Insiderben meg is ígérték, hogy ez javulni fog
(Tehát nem kellett volna a bétatesztereket kirúgni...)
Meg ilyenek, hogy áthelyezhető lesz a Start menü, micsoda feature
-
-
válasz
King Unique
üzenetére
Nekem ezzel az érveléssel az a bajom, hogy így nem lehet kritizálni azt ami új. Tehát bármit lerakhat az asztalra az MS és nem lehet rá azt mondani, hogy rossz mert az előzőnél is voltak akik azt mondták, hogy rossz de mi van ha tényleg rossz? Vagy csak simán rosszabb mert romlik a cégnél a kódolás minősége vagy nem tesztelik eléggé mielőtt kiadják? Akár csak a sima patcheket?
Szóval biztos vannak akik minden új dologra azt mondják, hogy régen minden jobb volt de, hogy ők lennének a többség az szerintem minimum vitatható.
-
King Unique
titán
Mindig ez van, mindig a legújabb Windowst kell fikázni, ugyanez ment néhány éve a Windows 10-nél is, aztán most az van beállítva jó rendszerként, ilyen alapon ha lesz Windows 12, akkor meg a Windows 11 lesz a jó, nem újdonság.

Amúgy meg szervezeti szinten, értsd cégek, vállalatok, ilyen-olyan intézmények és közhivatalok esetében is már egyre több helyütt látni Windows 11-et a PC-ken, ha ott tudják használni és dolgozni rajta, akkor meg pláne felesleges előadni, hogy otthoni felhasználói szinten nem.
+ Ez a mostani cikk, videó sem világos, mert a hírek és a statisztikák alapján pont nem az látszik hogy nem terjedne, hanem pont az ellenkezője.
-
hobizoli
nagyúr
nemtom, nekem csak siman mukodik gond nelkul, 2023-s telepites ujonnan
pedig egyik PC sem "uj", 4 meg 6 eves technikak
....nehany hetente akkor indulnak csak ujra, ha van vmi update
lehet normalis hardvert kell(ene) hasznalni
meg pl nem felrakosgatni mindenfele kotla sw-ket -
Arcfelismerő
kezdő
Csak ezt a Windows 11-et ne lássam meg sehol. Valahol, valaki, ha megpendíti nekem nem állok jót magamért! Kalapáccsal fogom leszedni a gépről!
-
PeL
addikt
Miért? Én ugyan nem mondom hogy imádom, de ez az általános hiszti meg fikázás túl van tolva eléggé ami megy az Win11 körül szerintem. Fix hogy sokan emiatt nem is váltanak, mert olvassák mindenhol hogy így szar, úgy szar és egyszerűen nem mernek átállni. Én is részben emiatt halogattam az utolsó pillanatig a frissítést, aztán összeszorított fogsorral végül beadtam a derekam és rányomtam az update-re. Láss csodát, semmi baj nincs vele mióta felment, pedig 6+ hónapja frissítettem fel egy 3+ éve használatban lévő Win10-re és ez idő alatt több hardware elem is cserélve lett a gépben (alaplap is), és még a cserék után is gond nélkül megy. Hozzáteszem asztali gépen használom, laptopoknál lehet tényleg sok probléma van vele, de azokat meg a gyártóknak kéne megoldania az MS-el közösen. Asztali rendszereken a hibák nagy része meggyőződésem szerint simán user error lesz, mert sokan szétbuherálják, mindenféle 3rd party programokkal belenyúlkálnak, letiltanak olyan dolgokat amit nem kéne, utána meg csodálkoznak hogy egyszer csak összefossa magát a rendszerük

-
válasz
7Heads Drago
üzenetére
Mert jó pap holtig tanul.
-
Chiller
őstag
Aki a win11-et "imádja", ott nagyon komoly gond van a toronyban.
-
-
-
Van aki máig nem akart váltani és win98-on maradt? (az a fő gépe, a napi munkáját ezen végzi, ezen netezik)?
-
totron
addikt
válasz
7Heads Drago
üzenetére
6540
Miért ezt használod és melyik procival, dedikált kártyával? Elképesztően magasra rakta anyagminőségben és összeszerelésben a lécet az a modell. -
7Heads Drago
veterán
válasz
BütyökLiza
üzenetére
Ez neked a használható gép win 11 alatt?
Ez még win 10 alatt is nyögdécselős. -
7Heads Drago
veterán
Nekem egy régebbi dell notim van (latitude 6540)
Win11-el rendszeresen eldobálja a pendriveokat, de HDMi se mindig tökéletes. Win-el meg nem volt ilyen gondom.
#15 hsz: Rendesen el vagy tévedve. A win 10 nagyon nem a szekér kategória. Mellesleg van olyan gép a környezetemben ami win 7-el is nagyon szépen megy és lassúnak se mondanám, csak nem kell vele felmenni a netre, meg az új progik megfogják. De ki mire használja. -
laed
senior tag
Miért is váltana?? Azt mondták, hogy a W10 lesz az utolsó, és nem lesz több....

-
Tim82
félisten
mondjuk ha jó 4G modem lenne benne ami linux alatt is működik már évekkel ezelőtt száműztem volna a windows róla ... sajnos a benne lévő modem nem linux kompatibilis).
Ha ez az adatlapodon is szereplő X390, akkor abba mintha lenne belevaló Linux-kompatibilis WWAN modem. De ezt megnézem holnap, amikor T490s-közelben leszek (az hardveresen azonos, alaplapja pl. csereszabatos az X390-nel).
-
Necroman_Mk2
őstag
A régi, házimozis gépemen még W10 fut (bevállaltam az egy éves hosszabbítást), de most ősszel megpróbálok majd fölerőszakolni rá egy W11-t. Ha nem sikerül, akkor jön majd a csere.
A videó meg miért ment át a végén Mac ajánlóba? -
urban racer
senior tag
Munkán kívül hozzá se nyúlok windowshoz. Melóban is felüdülés volt az a 2 év, míg használhattam Mac-et.
-
hunluki
senior tag
Hozzám ipari mennyisébe jönnek az ilyen kategóriás gépek, ha már mint akkor xfce jobban szokott teljesíteni ezeken a régebbi vasakon és erősen Windowsra hajaz a kinézete. Anyósomnak (aki full immunis a technikára) is ezt tettem a gépére, 2nd gen i3, 4gb ram, 120GB ssd. Amióta mama nyugdíjas azóta napi 6-8 órát minimum lóg rajta és szereti.
Kimondottan elhíresültem a környéken hogy életet tudok lehelni régi gépekbe, nem egyszer volt olyan hét amikor 6 laptopot és 2-4 asztalit pingvinesítettem fel, azóta is boldogan használják. A hírem miatt húsvéti locsolásra már megy is a szöveg hogy "majd elviszed és megcsinálod ha erre jársz?", hol van még a locsolás és már 10+ gépet fogok hazahozni amíg gyerekekkel körbejárom a környékbeli pár utcát.
Amúgy Q4OS trinity-vet se rossz, erősen XP vibe, cserébe tényleg egy pentium 3-on is használható tempót tud.
-
törölt tag
1, powershell: Get-AppxPackage -AllUsers | Remove-AppxPackag
(majd 3-4 csomag visszatelepítése)
2, startallback
3, winareo tweakerEzek nélkül piszkavassal nem nyúlnék a w11-hez. Viszont ha be van rendesen állítva és ki van belezve, akkor egy szuper, stabil, villámgyors rendszer (számomra). Több mint 4 éve egy kék halál nem volt.
Őszintén sajnálom, hogy az agyatlan design döntések és az erőltetett baromságok miatt ilyen rossz a népszerűsége, de ez úgy látszik Microsoft sajátosság és hagyomány. Hogyha nem ért az ember hozzá egy kicsit, akkor tényleg sok a szívás vele.
-
DraXoN
addikt
windows 11 ... hmm.. két rokon is beállított nemrég hozzám a gépével ..
egyik QL-64 amd, másik E-450 amd cput tartalmaz ... pénz másik gépre nincs, valami működő kéne rá... hiába raktam SSD-t beléjük eléggé megeszi a gépet szinte minden... ja és persze hasonlítani kellene a megszokott windowsra a gépen lévő rendszernek... hát egy biztos, nem windows 11-et kapnak a gépek
... a QL-64-es gépen a Mint-et felraktam próbaképp (cinnamon felülettel), de nem tetszik a tulajnak a kezelés mert más... mutattam másik gépemen KDE-s felületet (az catchy) az azt mondta tetszik... na Linux Mint KDE felülete... kissé bugos (legalábbis nem igazán van ráoptimalizálva, így pár funkció "úgy ahogy" módon működik), épp Q4QS-t tettem a pendrivera, majd azt próbálom meg pár nap múlva felrakni (munka miatt nem tudom előbb).. meglepő de egész tűrhető tempót tudnak ezen öreg gépek is (egyik 3Gb, másik 4Gb rammal rendelkezik).amit nagyon akartam inkább egy Fedora Atomic alapú rendszert felrakni... de az már sok ezen gépeknek sajnos (pedig az lenne az igazi "hülyebizos" megoldás)
és még fog jönni idén 2 másik gép ezt tudom... igaz azok már emlékeim szerint 6. generációs intelre épülő celeron és pentium gépek.. aktuálisan windows 10-el mindkettő, de esélyes, hogy nem lesz új gép, de valami "gyorsítás" kell majd nekik... már emlegették, hogy kezdjek már velük valamit.
sőt a saját itthoni gépeimről is száműzve lesz a windows 11 ... a laptopomon teljesen meg is halt, nem lehet bejelentkezni ... valami hibára utalva a pinkódot és újlenyomatot nem fogaja el, de a bejelentkezést se engedi... csak újratelepíteni lehet mint javítás (MS is ezt ajánlotta, kivételesen a supporthoz fordultam ... lol ... mondjuk ha jó 4G modem lenne benne ami linux alatt is működik már évekkel ezelőtt száműztem volna a windows róla ... sajnos a benne lévő modem nem linux kompatibilis).
Az asztali gépem amin meg játszok.. hát az félig meddig halt meg... azt hiszi magáról valami szervezeti gép, így háttérképet és bejelentkezési képet nem enged átállítani egy 2-3 hónapja (és azon a képen ragadt ami épp aktuális volt)... support AI-hoz küldött, hogy majd segít (lol) ... AI azt mondta ez előforduló hiba, és mondott egy csomó megoldást, de egyik se működött... idővel elkezdte ismételni a megoldásokat, így nincs eredmény.. -
King Unique
titán
válasz
Feketelaszlo
üzenetére
Vagy lehet inkább csak annak a kényszeresen törölgető, uninstallálgató, nemfrissítő, újratelepítő felhasználói rétegnek, talán így pontosabb.

Én mondhatom magamat "power usernek", de hirtelen nem világos mi lenne ez az "alapértelmezett akadály és kellemetlenség", ha a built-in modern appokra értendő, akkor azok között van több hasznos is és pl. én is használom azokat, de egyébként nem kötelező használni és lehet helyette mást telepíteni, szükség esetén pár kattintással tiltható a futások és még uninstallálni sem feltétlen kell de akár azt is lehet, stb.
Minden második...ja, ez a mantra ment a Windows 10-nél is annak idején, hogy az ilyen + olyan szar és nem lehet használni semmire, holott 7 majd 8/8.1 után az volt a második, aztán most hirtelen milyen jó lett és a 11 lett a mumus, ha lesz 12 akkor meg a 11 lesz a jó, mindig az aktuálisat kell ekézni, ez már hagyomány.
-
Feketelaszlo
senior tag
A Windows 11 az az operációs rendszereknek, mint az Office 365 az irodai programoknak. Vagyis power user szinttől felfelé a legtöbb embernek már inkább akadály a sok bloat.
Kicsit amúgy rejtély is számomra, hogy miért nem diverzifikálja jobban a Microsoft a verziókat és miért van benne a Pro verziókban is annyi (sőt: még több) alapértelmezett akadály és kellemetlenség.
Bár szerintem így 5 évvel launch után ez az OS már veszett ügy és kár foglalkozni vele. Utólérte őket a "csak minden második Windows verzió jó" átok. -
King Unique
titán
Majd megnézem és szükség esetén a blogbejegyzés topikjában érdeklődöm. Az a laptop mint írtam elég muzeális, a legutolsó BIOS is 2013-as és az is bugos, mert nem lehet belépni és amiatt ott semmit be/ki kapcsolni, mióta korábban Linux lett rá telepítve UEFI módban, Legacy/CSM-nél nem volt gond, a Windowsnál UEFI-s telepítésnél sem.

-
TOM-202
senior tag
Itt van a megoldás a problémára. Pontról pontra le van írva hogy miket kell beírni PowerShell parancsként rendszergazdai jogkörrel.
A W10 is automatikusan letölti a frissített 2023-as cert-eket ESU-n keresztül, de ha eddig nem tette volna akkor feladatként beállíthatjuk neki. A W11 ezt elvileg automatikusan az update-en keresztül magától megteszi.Mindenesetre W11 esetén is érdemes legalább a lekérdezés parancsot megejteni biztos ami biztos alapon nehogy kellemetlen meglepetés legyen belőle.
-
válasz
King Unique
üzenetére
Nálam win11-en napi 2x a win update frissíti a kulcsokat a biosban. [kép]
nézd meg az eseménynaplót vagy a blogom szerint kérdezd le mi van a biosban és a win bootszektorában. Csak a tiszta újratelepítéskor van gond hogy trükközni kell. -
King Unique
titán
Akkor például az említett tesztelésre használt régi laptopon, aminél nem is lehet kikapcsolni, majd június 23-ig oké lesz, indul rajta gond nélkül a Windows 10, június 24-én pedig majd lebök és semmi, úgy hogy a BIOS-ban és a Windows Update által nem lett módosítva a Secure Boot? Az érdekes lenne.

-
válasz
King Unique
üzenetére
Még ma is a 2023-es ISO van kinn a win10 hivatalos letöltési oldalon. A támogatás pedig megszűnt (csak ESU van), nem akarják hagy az emberek telepítsék..
A mai napig minden win ISO-ban PCA 2011 aláírás van, sehol sincs frissítve.
Szerintem csak a 2026H2 kiadásakor váltanak CA 2023-ra, a többi meg úgymarad."ugyanúgy indul majd a Windows 10"
Dehogy fog indulni, csak miután kikapcsolod a SB-t..hcl: már most is a Linuxok túlnyomó többsége SecureBoot kompatibilis, csak a Win7 DOS nem. Csak ők fognak felháborodni, ami az emberek 1 ezreléke sincs.
-
laed
senior tag
válasz
King Unique
üzenetére
És gondolod én nem tudom??
Szeretek veszélyesen élni....
-
-
King Unique
titán
Mármint erről van valami hivatalos közlemény hogy nem ad ki, vagy csak tipp?
Júniusig van még 2-3 hónap, addig kiadhatnak, + amíg tart az ESU, addig vsz aktív lesz a letöltése opció és az meg évek.A Windows 10-et használóknak már értelemszerűen fel van telepítve a Windows 10, amire aktív ESU-nál megkapják a Secure Boot frissítést, nem mindenki fog nekiállni tisztán telepíteni, pláne nem az a bizonyos átlagos felhasználó.
De amúgy ha nem frissíti a BIOS-t és a Windows Update sem a tanúsítványokat, akkor elvileg nem lesz semmi, ugyanúgy indul majd a Windows 10 bekapcsolt Secure Boot mellett pl. augusztusban is, nem?
Nekem van olyan régi laptopom, amin bugos a BIOS, gyártónál nincs hozzá frissítés és kikapcsolhatatlan a Secure Boot (nem lehet belépni a BIOS-ba se kikapcsolni), annál a KB5078885 telepítése után nem indult a Windows 10, anélkül viszont igen, ebből is következtettem hogy a Secure Boot tanúsítványokat frissíti. -
válasz
King Unique
üzenetére
Igen arra céloztam. Nem ad ki hivatalos új w10 iso-t. Persze lehet rufus-al vagy másképp, de ez akkora nehezítés a többségnek hogy drasztikus részesedés-visszaesést okoz.
-
King Unique
titán
Igen, erről írtam én is a #10-ben, hogy nem világos ez a csak 1/3-a használja és nem terjed, amikor a hírek és a számok pont az ellenkezőjét mutatják. Bár a videó végén az amúgy Macet használok és fúj a Windows után mondjuk már minden világos...

Itt arra célzol, hogy magában a konzumer weboldalról letölthető Windows 10 ISO-ban nincsen / nem lesz frissítve a Secure Boot tanúsítvány és azért? Ami még nem biztos, van még pár hónap júniusig, addig kiadhatnak újabbat, UUP dump és társairól meg eddig is letölthető, legenerálható volt a legújabb ISO.
A Windows Update-en egyébként a Windows 10-nél is terjesztik már a Secure Boot tanúsítvány frissítését, elvileg az e havi KB5078885-ben is benne van. -
King Unique
titán
A 3 éves ESU hivatalosan csak szervezeteknek elérhető évente duplázódó díjfizetés ellenében, otthoni felhasználóknak a fogyasztói ESU van 1 évre és ingyenes formában is. Ahol az utóbbi is nagy szó, mert a korábbi Windowsoknál egyáltalán nem volt ilyen, pl. a Windows 7-nél is csak a 3 éves és eleve fizetős szervezeti ESU volt. Aztán az más dolog, hogy ilyen-olyan warez módszerekkel tudta azt használni ingyenesen otthoni felhasználó is, ahogyan ilyen alapon azzal a bizonyos aktivációs szkripttel a Windows 10-nél is be lehet regisztrálni pár kattintással a 3 éves szervezeti ESU-ra.
-
Hogyne váltana!
Az emberek 3/4-e már váltott! (Statcounter)
Ez még a választásokon is kiemelkedően jó eredménynek számítana..
Ehhez még hozzájön hogy ősztől már telepíteni sem lehet bekapcsolt SecureBoot gépekre. Ha bevezetik a gyártók a kikapcsolhatatlan securebootot az lesz az utolsó szög a koporsójába.
-
King Unique
titán
-
Elkezdtem foglalkozni cégnél is linuxokkal és a mint xfce már 6 gépen kiváltotta a windowst ahol csak webes dolgok futnak. Eddig kifejezetten jók a tapasztalatok.
MS-nek nincs megoldása gyenge gépekre az meg egyenesen önmerénylet hogy csak újabb hardvereken fut, ezt valahogy máshogy kellett volna megoldaniuk.
El kellene gondolkozniuk hogy a Tiny herélt verziók alapötletén csinálni valami light hivatalos windowst aminek elég 2-4GB ram is és nem fut a háttérben ezernyi dolog amit az userek nagyrésze nem is használ. Szerintem már nagyon régóta nem jó az irány az MS-nél.Win11 meg egy szörny amiben egyszerre van ezer éves toldozott rész bár bevállt (lásd vezérlőpult) és új ami egy vicc (egyfeladatos gépház). Tudathasadásos az egész, mintha egyszerre dolgozna sok fejlesztő aki nem tud a másik munkájáról.
Vicces de kezdő linux felhasználóként elöbb találok meg valamint a keresővel beállítást linux mintnél mint a Win alatt a gépházban. -
"ESU hoz hasonlo szolgaltatast kellene de nem 1 evre hanem mondjuk 3-ra."
Ezért egy kis alamizsnás még simán fizetnék akár 10k HUF-ig. A gépfrissítésre nem vagyok hajlandó ilyen árak mellett, linuxra szívesen váltanék, de sajnos 1060 van a laptopban és ahogy nézegetem az nvidia hozzáállása miatt elmarad a linuxos driver és tekintélyes teljesítmény vesztés van. Van még valahol eldugva egy 256-os ssd-m majd azon megnézem, hogy gyakorlatban mennyi az annyi.
-
F34R
nagyúr
En nemregiben tettem fel windows 11 helyett ltsc-s 10-et mert azon ment a nyomtato, 25h2 meg csak kohogott rajta. A kliens fo gepen maradt a win 11 de nem szereti hasznalni. Azt mondanom sem kell hogy hivatalosan fel sem lehetett volna mert i5 6500 nincs a listaban, de gondolom aki eladta a gepet az Rufus-al bypass-elte a hardverkovetelmenyt. ESU hoz hasonlo szolgaltatast kellene de nem 1 evre hanem mondjuk 3-ra. Aztan majd eldonti mindenki szeretne e az elavultat vagy az uj szokatlant hasznalni.
-
-
-
Én még az újabb (AM4-5950X) gépeimre is előre "optimalizált" W10-et telepítettem, és addig fogom őket használni amíg csak lehetséges. A W11 a kiirthatatlan kémkedése és a rendszeres update fiaskó miatt kimarad, de félek hogy a W12 (ha ez lesz a neve) eleve egy Copilot AI bloatware lesz amit nem lehet majd rendesen előre "optimalizálni" és valószínűleg megvédi (helyre rakja) magát ha bizonyos "funkciókat" megpróbálok majd belőle kiiktatni. Lehet hogy nálam is eljön majd a Linux ideje, nyilván kényszerűségből, de csak akkor ha a W10 használata már vállalhatatlan kompromisszumokkal járna.
Amiket gépeket mostanában összeraktam magamnak (AM5-870E-9950X-9070XT)*3 mindenhez van frissülő hivatalos gyári W10 driver a mai napig és semmi akadálya nincs hogy W10 mellett zavartalanul használjam. Új W10 Pro retail termékkulcs is még évekig lesz kapható. Azt hogy AM6-on mi lesz majd évek múlva ma még elképzelni sem tudom.
A Windows 7-8-8.1 jelenleg is erősen kompromisszumos használata sajnos a végnapjait éli. A Firefox ESR már nem fog frissülni, a driver-ek 2022 óta gyakorlatilag nem frissülnek már az újabb hardverekhez hiányoznak, és a biztonsági végpontvédelmi szoftverek is lassan elengedik őket. Talán ez a legutóbbi a legnagyobb probléma nem a frissebb böngésző vagy az egyre ritkább biztonsági frissítések hiánya.
-
-
válasz
King Unique
üzenetére
A laptopomban egy AMD E1-1200 CPU van
Ez lehet, hogy támogatja a 64 bites OS-t, de a Win11 biztosan nem fut rajta.
Maximum vánszorog
Na, jó, a Win10 se egy rakéta, örülök, hogy torrent szerverként folyamatosan megy (de csak SSD-vel, mert HDD-vel állandóan kerreg
), nem is neveztem be a gépet az ESU-ra, majd kap egy linuxot... -
Viccesre lehet venni a kérdésemet, de amikor sikeresen megszerzik az adataidat az már nem olyan vicces. Tekintsünk el a legrosszabtól hogy anyagi károd származik belőle, legyenek csak különbőző fiókokhoz tartozó belépési adatok, te szeretnél ilyenkor akár órákat tölteni azzal, hogy jelszavakat cserélj és több lépcsős hitelesítést állíts be oda, ami fájna, ha elveszne?
-
hevepapa
őstag
Windows 10 Home + 1 év ESU.
Megy mint az óramű, minden program fut rajta ami nekem kell. Alaposan kiismertem, minden kézre áll benne. Mi a fenéért váltsak? -
Win10 LTSC-t használok. Tökéletesen működik, nincs tele sallanggal, és még hosszú évekig supportált. Nincs miért váltsak.
Játékok is tökéletesen futnak rajta.
-
laed
senior tag
válasz
King Unique
üzenetére
Tökmindegy, mert nem izgat.
És mint tudjuk, a legújabb nem jelenti a legjobbat. -
-
woodworm
veterán
válasz
King Unique
üzenetére
Túl komolyan veszed. Egy ironikus hozzászólásra írt ironikus hozzászólás.
A lényege pedig pont az lett volna, hogy ez is egy új fejlesztés. -
cami][us
őstag
Pont 4 éve tudtam meg hogy egyáltalán létezik, mert az egyik rendszergazda picsogott miatta.
Szerencsére a használatát elodázhattam idén januárig. Jó szar, szóval nem csodálom, hogy nem fogy olyan gyorsan. Maradok GNU/Linuxon, vagy ahogy mostanában szoktam hívni, GNU+Linuxon.
#38 Futurisztikus.
-
King Unique
titán
Ha Microsoft-fiókkal telepítesz, mert akkor az email cím első 4 vagy 5 karakteréből generálja a felhasználói mappa nevét, ami már amúgy Windows 8/8.1 óta így van, meg akkor értelemszerűen a Windows 10-nél is, a Windows 11-nél pedig most fejlesztenek ezen, tehát ez pont nem jó példa, mert itt pont többet tud a Windows 11. 
Ha helyi fiókkal történik a telepítés, arra nem vonatkozik, annál a felhasználói fiók létrehozásánál megadott felhasználónév lesz a felhasználói mappa neve, ami Windows 7, 8, 8.1, 10, 11 rendszereknél egyaránt így van.
Amúgy meg nem mintha annyira eget rengetően fontos lenne a felhasználói mappa neve, mert attól függetlenül eleve tetszőlegesen beállítható a Microsoft-fióknál, hogy a gépházban, Start menüben, zárolási és bejelentkezési képernyőn milyen név jelenjen meg. -
-
-
laed
senior tag
válasz
King Unique
üzenetére
Ezzel azt mondod, lehet vele szoftveres gond. LEHET.
De hardveres gond is lehet, mert régi a gép, és bármikor elromolhat.
Amíg lehet, addig használom. Aztán a helyére teszem az újat.
W11 szinte biztos kimarad az életemből, idővel lesz majd W12, W13, stb....

-
laed
senior tag
válasz
King Unique
üzenetére
Nem tudom, hogy a "gond nélkül használom" állítás melyik része nem volt érthető.
-
King Unique
titán
A leírtak lényege az volt, hogy az aktuális verziókat ami pl. Firefox esetében a stabil ágon jelenleg 149.0, Chrome esetében pedig 146.0.xxx. Az hogy a régi Windowsokon még támogatott utolsó ESR / egyéb verziót sikerült telepíteni, ellenben az nem frissül újabbra, az úgy nem sokat ér.
-
Ja, és most lesz majd új feature, hogy át lehet majd helyezni a Start menüt

-
DeFranco
nagyúr
Nem az én gépem, családban valakié, én sikító hisztit kapok ha használni kell mert egy megveszekedett görgetést nem tud a touchpad, meg persze lassú mint a bűn. De a Heroes 5 meg a chrome elmegy rajta, a családtagnak meg arany türelme van, so i got that going for me, which is nice.
Viszont a Wi11-el pont nincs gondja, lassabbnak sem lassabb mint Win10-zel.
-
laed
senior tag
válasz
BütyökLiza
üzenetére
Ha az ember jó pénzért vette ezeket (és nem másolta 2 sörért v.kóláért a havertól) akkor azért meggondolja, hogy mit csinál. Volt a procim akkor 40 rugó, op.rendszer kb. ugyanennyi, a többiről nem is beszélve... Naná, hogy használom, amíg még működik.
Azért ezt és nem az újat, mert ez még 32bites, és kompatibilisebb a régi cuccokkal.
Elkezdtem már 64 bitre konvertálgatni a saját programjaimat, de még nem akaródzott rá teljesen átállni.... -
King Unique
titán
Ezt elég nehéz elhinni, mert ha az aktuális 25H2 ISO-val történt a telepítés, akkor arra utána a Windows Update 10+ éve létező kumulatív (összesítő) frissítések (CU) lévén letölti a legutóbbi kumulatív frissítést (LCU), ami telepítése viszonylag hamar megvan és nyilván nem tart fél napig. Több óráig a régi frissítési metódus tartott tiszta telepítés után, amikor még a Windows 7 és 8.1-nél 100-200 db frissítést telepített egy tiszta telepítés után a Windows Update, de a Windows 10-től már eleve kumulatív frissítések vannak.
Ja, és írom mindezt úgy, hogy van Intel I3 CPU, 8 GB RAM, SSD laptopon, amire nem olyan régen telepítettem Windows 11 25H2-t, ahol a telepítés + naprakészre frissítés + 3rd party programok telepítése + Windows egyéni testreszabása megvolt összvissz pár óra alatt és nem tartott fél napig. Akinél csak a frissítés addig tartott, ott valami nagyon-nagyon nem stimmel, lehet 21H2, 22H2, 23H2 stb. sorrendben haladt, bár azt is max. manuálisan tudja, mert a Windows Update ott is a legutóbbit telepíti...
-
Egon
nagyúr
Szokás szerint a felhasználói élmény (másoknak "élmény") erősen függ attól, hogy pontosan milyen programokkal használod.
Speciel nekem van pár régebbi (nem ősrégi: az egyik pl. 2018-as) játék, ami nem teljesen jól működik (Win10 alatt nem volt ilyen gondom).
Meg a hangkezelést érintő hülyesége is kikészít.
A DOS óta sosenem használtam más oprendszert (igaz, volt pár Windows, ami kimaradt, de a zömük azért "megvolt"), és most van először olyan késztetésem, hogy komolyan elgondolkozzam: váltok valami alternatívára (pedig nálam jobban senki sem utálja a kompatibilitási problémákat).
-
laed
senior tag
válasz
King Unique
üzenetére
pl. webböngészők újabb verziói már Windows 7 és 8.1 rendszereknél sem támogatottak
Ezt is megoldottam. Letöltöttem az egyik böngésző egyik utolsó, még támogatott olyan verzióját, ahol az EXE-ben benne volt a telepítő.* (És nem a netről szedte a többit.) Azóta az van fent, gond nélkül használom....
(* vagy portable volt és zip..)
-
Akkor az az ő baja

ON : A Win11 a nem oké, zárható

@husztiimi : Annak sok értelme volt

@BütyökLiza : Tegnap a fél napom arra ment el, hogy ez a szerencsétlenség 11 frissített egy i3-3xxx -en 8GB RAM melett
(Eladásra ment a gép, 11-et kértek rá
) Délben álltam neki telepíteni, éjfélkor már majdnem végzett az updateléssel 
@Laed : A böngészőből kihasználható biztonsági réseknek minden kártevő örül

-
King Unique
titán
Vagy csak te nem tudsz róla, mert ha már pl. USB, akkor a Windows 11-ben ezen és ezen cikkek alapján már van 40 és 80 Gb/s USB4 támogatás, valamint Wi-Fi 7, stb., amik a Windows 10-ben viszont nincsenek natívan, meg ezek csak a jéghegy csúcsa a megannyi új fejlesztésből és technológiák támogatásából.

-
PSti
tag
Azért nem, mert a Windows 11-nek semmi előnye nincs a Windows 10-hez képest azon felül, hogy frissül. Windows 8-ban bármennyire szidták is, alapból volt pl. USB 3 támogatás, Windows 7 ezt nem ismerte, ott még külön drivert kellett feltenni. Windows 10-be meg volt directx 12. Ilyen "nagy" változás nincs a Windows 11-ben.
-
SP4C3
veterán
válasz
BütyökLiza
üzenetére
Simán?
Ettől sokkal combosabb configokon is akadt, pl az EXPLORER
(file kezelő). De biztos az volt a baj, hogy túl új volt a rendszer.
De hiszek neked, biztos jobban fut, mint egy múltszázadbéli 22h2-n!
-
zykzeck
junior tag
Akárcsak én annak idején még évekig 7-et használtam.
-
SP4C3
veterán
válasz
BütyökLiza
üzenetére
Te is 2026-os mercivel szaladgálsz, nem? Abban fix jobb a bizonsági öv, meg a gyűrődési zóna, mint egy elavult, régi, őskövület 2022/2023-as gépen, nem?
U.I.: Az az első gen i5 platform meg már kifejezetten kriptaszökevény!
-
King Unique
titán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ténylegesen akkor nem megy sehogyan Windows 11 24H2 és újabb verzió, ha a CPU nem támogatja a POPCNT/SSE4.2 utasításokat, vagy nem támogat 64 bites OS-t. Ahol mindkettőhöz elég muzeális, rég cserére érett 15+ éves CPU kell.

-
Miért nem válatanak a felhasználók
Nekem 4 gépem van (2 notebook, 1 aztali gép és 1 asztali miniPC), 1 notebookon és 1 asztali gépen Win10 fut, a másik notebookon és a miniPC-n meg Win11
Első kérdés: akkor én váltottam, vagy sem ?
Második kérdés: ha a Win10-es gépeken nem megy a Win11 (az egyiken tényleg nem megy, a másikon csak mókolással lehetne felrakni), akkor mi a kérdés
-
King Unique
titán
Mondjuk ez az erős konfigot is érdekes, mert olyan erős PC azért nem kell a Windows 11 futtatásához, elég a rendszerkövetelmény szerint 4 GB vagy a gördülékenyebb használathoz inkább 8 GB RAM, legalább 2 vagy inkább 4 magos CPU, rendszermeghajtónak meg SSD, ami azért manapság egy viszonylag modernebb Windows 10-es PC-nél is simán adott lehet.
Itt a TPM 2.0 és a hivatalosan támogatott CPU ami extra, mert az UEFI és a Secure Boot, meg a 64 GB tárhely nyilván nem, ahol a TPM-nél még fizikai TPM chip és dTPM támogatás sem feltétlen kell, mert elég a CPU-ba integrált firmware alapú TPM is, Intel esetében PTT, AMD-nél fTPM bekapcsolása a BIOS-ban.Azért akármelyik régebbi Windowson nem feltétlen, mert a népszerű általános programok, pl. webböngészők újabb verziói már Windows 7 és 8.1 rendszereknél sem támogatottak, bár 3rd party alternatívákkal meg lehet oldani ezt-azt. A Windows 10-nél viszont még igen, ami addig vsz biztos maradni fog, amíg tart a kiterjesztett támogatás (ESU), ugyanez volt a Windows 7-nél is. Sőt, ha a tovább támogatott Enterprise LTSC-t is hozzávesszük, akkor még tovább.
-
laed
senior tag
- a w11 több erőforrást igényel mint a win10. Akinek erős konfigja van ott ez nem probléma, másoknak már lehet
KÖVETKEZMÉNY: Csak azért vegyünk erős konfigot, hogy a W11 fusson. Mert hogy különben nem kéne....
- aki csak böngészik, zenét hallgat, videót néz és office-t használ azoknak a Linux is megfelelő alternatíva.
.... Vagy akármelyik régebbi Windows, mert hogy ez azokon is megy.Arra jó a W11, hogy elavult lehessen az a W10-es gépem, amit eddig még nem is használtam semmire, csak kipróbáltam, mert hogy tartalék gép.

Aktívan még a W8.1-et használom (amikor azt vettem, az volt forgalomban) és lehet még sokáig így is marad. -
szkaroly
őstag
Hogy miért nem váltanak az emberek:
- jelenlegi konfig megfelel nekik, nem érdekli őket hogy van-e frissítés vagy nincs (amúgy is van sok olyan user aki soha nem rakja fel az update-eket, mondván így legalább nem romlik el semmi)
- gyakorlatilag nem múlik el olyan hónap hogy az MS nem ront el valamit az aktuális W11 frissítéssel (nyilván nem mindenkit érint, de akit igen azt ez nem vígasztalja). Amíg ez így megy addig lesznek olyanok akik kivárnak.
- a MS jópár dolgot le akar nyomni kötelezően a user torkán a W11 telepítésével, ez ilyen dolgok általában kontraproduktívak
- a w11 több erőforrást igényel mint a win10. Akinek erős konfigja van ott ez nem probléma, másoknak már lehet
- a win10 iot ltsc verzió támogatása még jópár évig érvényes, ha valaki it oldalon egy kicsit okosabb az ezzel a sallagmentes verzióval még évekig elvan ha a nem legális részén túl tud lépni.
- aki csak böngészik, zenét hallgat, videót néz és office-t használ azoknak a Linux is megfelelő alternatíva. -
King Unique
titán
Ja, ez lemaradt, én Windows 10-ről Windows 11-re váltottam és nem másra, nem is fogok teljesen másra, ahogyan a felhasználók többsége sem. Illetve még nem teljesen váltottam mindenhol, mert van olyan PC, ahol dual boot megoldással mindkét Windows rendszert használom, ahova még külön licenc sem kellett, mert egy digitális licenccel aktiválódik mindkettő, ha egyezik a kiadás.

-
Gabe Cube-ra windows rakni? 🤮
Kíváncsi vagyok milyen áron fog piacra kerülni, egy ideje már a Deck is "out of stock", biztos horror ára lesz.
-
King Unique
titán
Elképesztő mértékben nő tovább a Windows 11 népszerűsége
Ez a Windows 11 a windowsos gépek 1/3-án fut okosság nem világos mégis honnan jött, amikor a friss hírek és a használati statisztikák alapján már több mint 2/3, sőt majdnem 3/4 részén, 72%-án a StatCounter szerint.

Szóval így kicsit érdekes ez a mostani szösszenet.
Egyébként meg egyszerű hogy miért nem váltott 100%-ig mindenki:
1. Eddig sem ez volt a jellemző a korábbi Windowsoknál sem, ott sem váltott egyből mindenki az újabb Windowsra, kellett néhány év mire átálltak a felhasználók. Például a Windows 10 is csak 2018 / 2019-ben, vagyis 3-4 évvel a 2015-ös hivatalos megjelenés után előzte be a Windows 7-et, és még akkor is 37% körül volt az utóbbi részesése (forrás).
2. Ott van a rendszerkövetelmény, aminek nem minden régebbi PC felel meg és bár megkerülhető, de nem mindenki él vele.
3. A Windows 10 kapott + 1 év fogyasztói és + 3 év szervezeti kiterjesztett támogatást (ESU), amivel eleve elodázható még a váltás. -
Fex
tag
Én is linuxra váltottam. Céges melóra ott a céges laptop, minden másra meg elég a linux!

-
paatrick
őstag
Én váltottam fél éve. Linux Mintre
életemben először használok linuxot, kb 1 napig tartott mire beállítottam mindent, azóta viszont semmit nem kellett vele csinálni. Soha többet nem lesz windowsom.Családban még van win11-es, de az is át lesz rakva idővel mind Mintre.
-
GoldMine
lelkes újonc
"Ha valami működik ne változtassunk rajta" logika alapján maradnak régebbi verzión, sokan nem is tudják hogy van újabb.
-
S_x96x_S
addikt
ott a Linux és a MacOS -is !
-
laed
senior tag
Volt az már régen is. Volt hogy én ajánlgattam valamelyik LIVE Linuxot, hogy "de hiszen elég csak újraindítani.."..
Mire a válasz: ő erre nem hajlandó.
(Wazze, a DOS-is időkben még úgy használtuk a gépet, hogy az user egyik kezén a CTRL+ALT+DEL-re állt a 3 ujja a sokfajta memóriakiosztás miatt.)
De amíg ilyen a hozzáállás, mit várunk?? -
laed
senior tag
Szerintem azért használnak sokan Windowst, mert anélkül a gép használhatatlan.
A MAC meg kicsit drága.....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Revolut
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Spórolós topik
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Hegesztés topic
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- További aktív témák...
- Ryzen 7 7800X3D +ASRock X870 PRO RS WIFI +32GB 6000MHz DDR5 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)
- iPhone 12 Pro max 512GB Független
- Clevo P750DM2-G - 9600K / RTX2070
- BONTATLAN Új Iphone 15 és 15 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 8 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 128GB Gold-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4441, 100% Akksi
- AKCIÓ! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Belépő Gaming PC! i7-8700 / RTX 3060 Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD / Z390 / 500w!
- Honor 200 Lite / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Xiaomi 14T Pro 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Meg 2023-ig volt rá support, a 10 valamikor 2015-ben jött ki, és a közös időszak alatt se jött rá ki elcsesző frissítés. A 10-el meg ment küzdés, elég megnézni a fórumokat. Az a rendszer valahogy már valami új koncepcióval működött, állandóan variáltak rajta mindenféle funkciófrissítésekkel, ami vagy működött, vagy nem. Pl. a 8.1 sose állított vissza registry bejegyzéseket, meg beállított programtársításokat.