Hirdetés
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Asztrofotózás
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tomi_Sci
őstag
Sziasztok!
GX80-ban milyen fókuszbeállításokat kéne alkalmaznom videó közben, hogy egy felém közeledő személy arca a lehető legjobban fókuszban legyen?
Pl. ha beállítom a pont vagy szem követését, akkor szépen az arcon marad a "fókuszpont", csak nem fókuszál oda. Hiába van C-AF, Continous Autofocus (egyáltalán mi a kettő közt a különbség?), nem igazán próbálkozik a fókuszálással, mégcsak huntingot sem véltem felfedezni.
Backbutton focus szépen működik, csak nem lépcsősen szeretném az élességet belőni. Illetve mivel csak akkor nyomom meg ha észreveszem, hogy kicsit elmászott a fókusz, lassan is reagál.
Egy 25mm F1.7 van rajta.
[ Szerkesztve ]
Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
Speeedfire
félisten
-
Lassú Víz
addikt
válasz Speeedfire #87997 üzenetére
Sötét háttérnél kötelező a mínuszos expó korrekció. A fénymérő 18%-os szürkére mér, így nem csoda, hogy túltolja a gép. Jobb esetben a gép motívum programja felismeri, hogy sötét háttérről van szó és automatikusan korrigál. Ugyanez igaz a világos témára is fordított irányban. Pl. "piszkos" hó esete.
Ha fényt akarsz mérni, akkor pedig a beeső fényt kellene megmérned egy fénymérővel, és arra állítani az expót, vagy egy szürke kártyán a visszaverődőt. A szürke kártyával a WB-t is be tudod állítani. Csak utána ne felejtsd ott a kártyát
[ Szerkesztve ]
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
neevous
tag
válasz Speeedfire #87995 üzenetére
Probaltal gyari visszallitast? Az expo korrekcio nincs feltekerve? Mas obival is csinalja?
https://www.flickr.com/photos/david_papp/
-
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
m5ii + 12-40pro néha azt produkálja, hogy rosszul méri a fényt, vagy nem tudom mi áll a hátterében. De feltolja az iso-t olyan 1000-1600-ig, és néhol ilyenkor már kiégnek a színek. Állítottam a fénymérésen, esp, spot, középsúlyozott, de csak a manuális mód segített rajta.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
neevous
tag
Mostanaban gondolkodtam, hogy megvalok a 14/2.5-tol es a 20/1.7-tol es veszek a ketto helyett egy 17/1.8-as obit. Reszben azert, mert nem nagyon hasznalom a 14/2.5-ot, reszben azert, mert igy 2 obira tudnam minimalizalni a szettemet (a masik a 45/1.8)
Volt kozuletek, aki 20/1.7-rol 17/1.8-ra valtott? Az optikai telejesitmenyuk hogyan viszonyul egymashoz?
Ha tudnatok par RAW-ot kuldeni, amit meg tudok huzgalni ACR-ben, azert nagyon halas lennek.
-
otom
csendes tag
válasz Ereshkigal #87986 üzenetére
Akkor megnyugodtam, köszi a választ.
-
otom
csendes tag
Sziasztok!
Kompatibilitással kapcsolatos kérdésem lenne. Van egy Oly OM-D E-M10 Mark II váz és vásárolni szeretnék hozzá egy Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm f/4-6 3 ASPH objektívet.
Milyen hátrányokkal fog járni ez a párosítás, lesz kompatibilitási problémám? Válaszokat előre is köszönöm. -
Mirman
őstag
Sigma CEO Interviewból részlet : "Both. So right now we have 14 lenses for Sony E-mount, including lenses modified from DSLR to Sony E-mount, meaning that we extended the rear part. And also we have lenses specifically designed for the Sony E-mount. We'll make the L-mount version of those lenses next year. And also, we will release some more lenses designed for the short flange. So that means from an early stage, users of this new L-mount system will have a wide variety of lenses available."
Kizárólag APS-C lencsék vannak amik Sony-E mountra lettek tervezve , a többi DSLR + beépített adapter. Eszerint lesz APS-C L-mount kamera jövőre valahonnan, különben minek csinálnák meg az L verziót ? Ez elég nagy elszólásnak tűnik így hogy nem volt még ilyesmiről szó se.
[ Szerkesztve ]
-
totálkezdő
tag
válasz FoxiestFox #87979 üzenetére
ITT láthatod, hogy mennyi hely marad az ujjadnak a menü gomb eléréséhez.
-
félisten
válasz totálkezdő #87980 üzenetére
Hosszú ujjaim vannak Ezért is mókás megfognom a gépet jelenleg.
-
totálkezdő
tag
válasz FoxiestFox #87979 üzenetére
Ja, a menü gombot még éppen eléred ugyan, de már macerásabban, mint a markolat nélkül.
-
félisten
válasz totálkezdő #87978 üzenetére
Jónak tűnik. Ezzel szerintem még a saját táskájában is elférne. Köszi!
Idén még rendelek egyet. -
totálkezdő
tag
válasz FoxiestFox #87972 üzenetére
-
félisten
-
tacto
aktív tag
válasz FoxiestFox #87970 üzenetére
E-M5 II - höz van (gyari is, de csak a markolat resz, aminel, ezekkel ellentetben, nem fersz hozza az akksihoz), ott mar van ertelme, csak segit a fogason, kezelesen. Am pl. EOS-M-re felesleges volt, csak bumfordibb lett töle a vaz, azzal meg nem egyenesen aranyosan kenyelmes(ebb).
MrChris: elvileg Arca - Swiss kompatibilis vele vertikalisan is, ha valakinek van erre szüksege, olyan rendszert hasznal[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
A lecsavarozható része milyen célból van?
-
félisten
válasz Schanyee #87971 üzenetére
Tény hogy tök jó, hogy kicsi (én is ezért viszem magammal mindig, komolyabb gép nem férne el nálam), viszont a fogását nem tudom megszokni, úgyhogy kellene valami, amivel biztosabban tartom, hogy az obin csak támasszam a kezemmel, és a grip inkább a markolaton legyen.
-
Schanyee
senior tag
Én Ep5-ön használtam, de nem jött be, túl nagy lett tőle a váz én meg pont a kis méretét szerettem.
-
félisten
Használ valaki ilyet MILCen? Úgy tűnik, sokkal jobb fogása lesz a gépnek vele.
-
b.vr
őstag
Ugyan nem gondolom hogy ettől kellene betonba önteni, csak mivel mostanában ez sokszor felmerül a fórumon is. A 43rumors linkelt egy interjút: "Panasonic: “we will never give up on MFT because 70% of the system camera market is NOT Full Frame”
(de pár éve Thom Hogan is írt egy hosszabb cikket a Nikon kapcsán arról hogy az eladások nagy rész az aps-c. Természetesen a FF-en meg magasabb a darabonkénti ár, és magasabb a darabonkénti profit is, de a volument meg az apsc adja, a Nikonnak szüksége van mindkét szegmens vásárlóira)"Oscar bácsi meg nem gyütt"
-
Mercutio_
félisten
válasz inzsellér #87964 üzenetére
Nem mondtam, hogy occó, csak, a fogás miatt írtam.
Sörözésről lelépünk, aztán meló helyett fórumozunk???
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
MrChris
nagyúr
A GX80/GX9-re való amit Mercutio linkelt. Fő baja, hogy lemaradt róla az ajtónyílás. Pedig azt még én is tudtam a saját gyártmányba marni.
jaanoo89: már 100-ért hirdettek többet is. Jó gép (még ha neked nem is jött be ), újonnan, kitben elég jó áron volt, gondolom sok fogyott belőle.
A FF és 4/3 rendszer annyira különbözik, mint a vásárlói/igényei/elvárásai. Egyenlőre mindenki csak batár nagy obit csinál az elég drága FF gépre a m4/3 talán csak kisebb marad, még ha nem is olyan olcsó. Canon az olyan mint a gigatrend márkák, ha bejelenti a csőbe a lyukat akkor mindenki bólogat, hogy most már van cső, mindenki szívhatja.[ Szerkesztve ]
-
szpetri
tag
Valóban, a 20 e Ft egy offline fém/műanyag darabért, ami ráadásul nem is engedi cserélni az akkut, nagyon sok.
Nem is értem, a kínai utángyártott terméknagyüzemek miért nem álltak rá a tömeggyártásra már régen.
Nekem volt szerencsém használtan megvenni. Viszonylag nagy a markom / hosszúak az ujjaim. Annyit tudok mondani egy 60-as makro mellett is, hogy érdemes beszerezni. (persze aki tudja, az próbálja ki előtte, hogy mennyit segít) -
jaanoo89
aktív tag
válasz ReSeTer #87958 üzenetére
Számítotok új Panasonic OLCSÓ kamerára az évben?
- Az évben nem, de egy makulátlan állapotú GX80-t, garival, kevesebb mint 2000 expoval vagy 3 hónapig hirdettem, végül 95-ért adtam el.Ennyiért ilyen típusú kamerát sehol nem kapni és lehet rá szerezni markolatot, tokokat.A MFT jövője sokakat izgathat. Erre csak az Olympus bejelentése szolgálhat válaszul. A Pana még 1-2 objektívvel, néhány vázzal biztosan hozzájárul az MFT rendszerhez, de ha nagyon beindul nekik FF rendszer, valószínűleg azt fogják jobban nyomatni.
Az Olympus viszont (szinte biztos) megmarad a rendszernél, arról már lehetett is olvasni, hogy a stabilizátort még a mostaninál is jobb szintre fogják felhozni, illetve nagy ugrás várható szenzor téren is. Ők köztudottan sokáig hordoznak 1-1 technológiát, emiatt váltáskor elég nagy ugrás történik, ami szintén most várható.
Szóval szerintem van ebben a rendszerben még kakaó bőven, más kérdés, hogy Japánan, ahol az Olympus nagyon erős, már a Canon EOS-M előzött, pedig nem sok jó gép található a rendszerben, natív objektívből sincs sok. Ennyit számít a marketing, ezt helyre kell tenni.
-
MrChris
nagyúr
Jól sikerült mindenes és kissé többe kerül, mint az elődök, ezért kevesen válnak meg tőle. Ha megnézed akkor tapasztalhatod hogy igényesebb építésű, felső kategóriásan időjárás álló. Ahogy Mlaca írta majdnem gh.
GX80 utódja kb a GX9.
Az ár kívánságod nehezen értelmezhető, használtan 100e a gx80, ennyiért manapság mit vársz?
m4/3 jövője? Vegyél A6300-t gimballal! -
Mercutio_
félisten
GX80 utód már kijött (GX9) csak még
dárgaannyiba kerül, mint a GX80 megjelenéskor. Jelenleg szvsz az egyik legjobb ár-érték arányú cucc a 12-32-es kitobival a GX80, hasonló árban nem hiszem, hogy találsz másik vázat az általad keresett többlettel.
Egyébként a GX80-hoz van gyári markolat (DMW-HGR2)Szerintem a kereső nélküli vonal továbbra is megvan Pana (GX800, GF-vonal) és Olympus (E-PLx) oldalon is. A GX80/GX9 se különösebben nagy váz, bár tény, hogy én is örülnék a 10 dekával könnyebb változatuknak, vagy egy jó keresős GM5 utódnak
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
ReSeTer
senior tag
válasz Ereshkigal #87959 üzenetére
A stabilizátoros gondról tudsz mondani valamit gondolom. Vagy nem frissítetted?
-
Ereshkigal
őstag
A kérdést nem tudom megválaszolni, viszont nekem G80-am van, és egyik említett kamerára sem cserélném el. Igazi mindenes, emellett még kényelmesen hordozható. Semmi baj nincs ezzel a géppel, talán azért nem olyan kelendő, mert aki igényli az extrákat, az drágább gépet vesz, a többieknek meg elég egy olcsóbb gép, mert nincs szükségük mikrofon bemenetre, stb.
-
ReSeTer
senior tag
Helló!
Pár kérdéssel jöttem idegesíteni mindenkit:
Miért népszerűtlen a Panasonic G80? Nincs használt piaca, redditen ha ajánlanak akkor vagy g7, gx85, Sony A6300....esetleg valamelyik nagyon profi odanyomja, hogy GH4....
Kijavították normálisan a stabilizátor rángatását? Ha jól tudom nem volt elég jó az első firmware frissítés
Tudtok GX80 helyett olyan kamerát aminek a videó tudása ugyanaz minimum, de meglehet fogni normálisabban is, meg az EVF-je nagyobb egy kicsit? Ja és ugyanannyiba kerül kb.
Számítotok új Panasonic OLCSÓ kamerára az évben? Mondjuk gx85 utód.M43 jővője? Abból a szempontból, hogy eléggé eltér ma már az eredeti koncepciótól. Már mindegyik új gép annyiba kerül mint egy komoly APS-C vagy Full Frame, méretre is már nagyok.
-
CharlieFirpo
tag
válasz jaanoo89 #87954 üzenetére
A 8-18 átfogása nekem is tökéletes lenne, a fényereje is elfogadható, csak nekem az ára magas. Hobbifotózásra szánt pénznél tényleg érdemes a jövedelemből kiindulni, és nekem erre a tartományra a 9-18-as ára az ésszerű határ. A legnagyobb bajom ezzel az obival, hogy a nekem nagyon fontos ekv. 35 mm-es gyútávon már nagyon korlátozottan használható, ergó kell mellé még egy fényerősebb obi, azzal meg ott vagyok anyagilag, ahol a part szakad, vagyis ennyi erővel megvehetném akár a 8-18-at is. Ehh!
Charlie
-
hibavissza
veterán
válasz Grga_Pitic #87955 üzenetére
Nekem olyanok ezek az Oly és PanaLeica pro obik,mint a zsiráf. Jópofa, de otthonra nem kéne. Még a tesztjüket sem olvasom el. Csak kérdeztem.
Úgy vagyok ezzel a fotós hobbival, csak olyan cuccot szerzek be amit a havi jövedelmemből úgy kifizetek, hogy a családi büdzsé észre sem veszi. Ha spórolni kell a hobbira az már szenvedély. Szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz hibavissza #87951 üzenetére
Nagyobb, nehezebb, drágább?
A 8-18-nak van szűrőmenete, az Oly frontlencséje nagyon kilóg a tubusból és közel van a napellenző végéhez, ergó jobban kell vigyázni rá. A 8-18 tartományában a klasszik ekvivalens 35mm is benne van. Ez persze hátrány, ha neked az a lényeg, hogy minél szélesebb legyen. -
jaanoo89
aktív tag
válasz hibavissza #87951 üzenetére
Azt egyszer rátettem az E-M5 II-re, azonnal kérdeztem, hogy mennyi a gyári markolat. Biztos fasza üveg, igazából nem néztem jobban utána, duci, nehéz volt megfogni vele a gépet és ha azt választanám, akkor rászámolnám a gyári, több mint 40.000 Ft-os markolatot is. Tehát egy 8-18-nál is drágább objektívre még 40-t kéne fizessek. A 8-18 is necces árban, általában alszok rá 1-2 hetet és ha még akkor is úgy gondolom, megveszem, de a 7-14 + markolat már nem fog beleférni.
Ha megvenném a Panát, valószínűleg menne a 12-32, amit 90%-ban 12-20 között használok, a 7-14 mellé kéne még valami...
A 8-18 sem egy kicsi darab, de azért könnyebb, illetve vékonyabb, talán ahhoz még nem kell markolat, de majd kipróbálom, ha találok boltot, ahol tartanak olyat.
Viszont volt már úgy, hogy rádöbbentem (ismét) arra, hogy én egy egyszerű hobbifotós vagyok és máshová is tehetném a pénzt, ez esetben jó lesz az a 9-18 is.
-
b.vr
őstag
válasz CharlieFirpo #87952 üzenetére
_Mindent_ nyilván nem lehet vele megoldani abban a tartományban sem, pl. a 12-40-nel fotóztam északi fényt, csillaghúzást, arra nem a 9-18-at választanám, de hát ezek tök speciális esetek (és nem mintha a 12-40 lenne erre a legjobb még m43on belül sem, de hát iszonyat ritkán is fotózom ilyesmit) Vissza lehet olvasni, bőven nem ebben a dimenzióban voltak a kritikák.
Amire én használom, utazás, tájfotó, ott ahogy írom a közös tartományban is gond nélkül használom váltogatva a 12-40-nel, valamint számomra hogy lefelé a 12 helyett 9 az _ezen_a_területen_ sokkal fontosabb mint hogy felfelé a 18 helyett 40. Volt is hogy csak a 9-18 volt nálam egy hetes utazáson, szerintem nyugodtan viheti ilyesmire bárki."Oscar bácsi meg nem gyütt"
-
CharlieFirpo
tag
-
b.vr
őstag
Érdekes olvasni amiket itt többen írnak a 9-18-ról (az elviselhetetlen képétől hogy még fókuszálni se lehet vele Én személy szerint elégedett vagyok vele (és 16 mpixeles vázon használva), sok éve megvan, a mai napig használom utazáshoz, túrázáshoz, akár fő objektívként vagy sokszor a 12-40/2.8cal gond nélkül párban. Aggodalom nélkül teszem fel a 12-40 helyett ha ez illik a helyzethez jobban.
"Oscar bácsi meg nem gyütt"
-
jaanoo89
aktív tag
válasz Grga_Pitic #87937 üzenetére
Ma melóban volt kis időm, így utána néztem, milyen az a fuji zoom és milyen a pana 8-18. Persze csak néhány teszt alapján, szóval nem feltétlen kell ezt komolyan venni, de azok alapján nekem egyáltalán nem tűnik sokkal sokkal jobb választásnak a fuji 10-24-es zoomja.
A Panát ilyenekért szólták le, hogy hamar sötétedik. Az persze nem volt probléma a Fujinál, hogy végig "csak" f/4. Ennek ellenére 100 grammal nehezebb a Fuji és nem időjárás álló. Árban ugyanaz és mindkettőt szét dicsérték, hogy jól kezeli a becsillanásokat és összességében jó a képminőség.
Lehet, hogy ki kell csengetni azt a pénzt a 8-18-ra, csak utána ne akarjuk eladni.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz CharlieFirpo #87938 üzenetére
Én is ezt érzem, 2010-11 környékén olvastam, hogy sokaknak messze ez a legjobb objektívük, amit valaha is használtak, viszont lehet, hogy az is közre játszott, hogy akkoriban a micro 4/3-os vázak 99% 12 megapixeles volt...
-
jaanoo89
aktív tag
válasz Mercutio_ #87933 üzenetére
Nem veszem annak, mert gondolom arra gondoltál, hogy úgysem helyezem sarokra azt, amit szeretnék megmutatni a képen.
Viszont amikor nagyobb épület a téma és amennyiben az képszéltől képszélig ér, akkor egy elég nagy sávban látható a jelentős lágyulás a széleken, míg a kép közepe bitang éles. Ez tájképnél persze nem annyira zavaró.
-
|AP|
veterán
válasz totálkezdő #87943 üzenetére
sehogy.. csak én azt mondtam, hogy más rendszerben sincs nagyon. A Canon nekem eszembe sem jutott, csak használható rendszerekben gondolkodtam
[ Szerkesztve ]
-
totálkezdő
tag
De miért is? Én úgy láttam, hogy The Canon EF-M 11-22mm IS STM is an ultra-wide zoom designed for the EOS mirrorless system.. Akkor hogyan is használod MFT-n?
-
Mirman
őstag
Canon EF-M 11-22 f/4-5.6 IS STM nagyon pici , tesztek alapján elég éles mindenhol és még olcsóbb is mint a 9-18 Oly.
-
|AP|
veterán
válasz CharlieFirpo #87938 üzenetére
nagyjából persze egyetértek, egyedül ezzel vitatkoznék:
"Azóta viszont rengeteg, a legtöbb paraméterben minimum összevethető objektív jelent meg a rendszeren belül is kívül is"
UWA zoom ekkora méretben/súlyban, ilyen áron nem igazán van, sem itt, sem más rendszerben. Vagy jóval nagyobbak, vagy jóval drágábbak, de hogy "rengeteg" nincs, az meg biztos -
CharlieFirpo
tag
Minden viszonyítás kérdése. 2010-ben innovatív megoldás volt, akkor forradalmian kis méretben és kiváló képminőséggel (értsd nem volt jobb nála). Azóta viszont rengeteg, a legtöbb paraméterben minimum összevethető objektív jelent meg a rendszeren belül is kívül is. Amúgy meg nálad is előkerült a szubjektív érv, és ennél az obinál ez mindennél fontosabb, másnál is ahogy látom. Vagy imádják, vagy megosztó a kinyithatósága, a képminősége, a mit tudom én milyen tulajdonsága miatt. Én is az utóbbi táborba tartozom, bár tény, hogy még csak próbálgattam, és nem fotóztam vele hónapokat (vagyis még tábort válthatok ).
Charlie
-
Grga_Pitic
aktív tag
Nekem is elég ambivalens a viszonyom a 9-18-al. Egyrészt 95%-ban a két fix objektívvel, a 25mm és 45mm-el fotózok, így ez a viszonyítási alap. Amikor előveszem a 9-18-at, valahogy sosem érzem elég jónak. Másrészt éppen most dolgozom fel az "utónyaralásunk" képeit, és ilyenkor látom, hogy egész jó dolgokat ki lehet hozni belőle. A sarkokat tényleg keni, de még elfogadható.
A teljesítménye nem indokolja az új árát, de a használtpiaci értéke szerintem rendben van vásárlói oldalról.Időnként én is gondolkodom a cseréjén. A Laowa bár láthatóan jól rajzol és méretben sem jelent kompromisszumot, a fix látószög már erősen korlátoz. A normál-kistele tartományban néhány helyzettől eltekintve mindent meg tudok oldani lábbal. Nagylátónál meg nagyon keveset, így legfeljebb a vágás jöhet szóba.
Leginkább a 8-18mm-el szemezgetek én is, széles végén a 8mm elég lenne, és az FF ekvivalens 16,24,28 és 35mm látószögeket lefedi, fényerőben elég lenne. Csak ház az ára... Úgyhogy marad a 9-18, olyan sokat úgysem kerül elő.Az árfolyamos vita nagyon parttalan már...
-
|AP|
veterán
már rendszert váltottam Fujira, de azért még olvasom a topikot és meglepve látom, hogy közben a 9-18 milyen szar obi lett
Nos nekem a kedvencem volt, a látószöge, a mérete miatt. Gyakorlatilag ránőtt az E-M10-re, nem is igazán használtam mást. Még a sokakat zavaró lockos megoldással sem volt semmi bajom, imádtam, hogy ilyen kompakt összecsukva.
Képminőség? A sarkokban valóban nem annyira pöpec, mint a Laowa 7.5, de rekeszelve nekem nem volt vele különösebb bajom.
Más rendszerben nem igazán van alternatívája ekkora méretben, ilyen átfogással, ekkora méretben.Egyszóval (kettővel): én szerettem
-
totálkezdő
tag
válasz MrChris #87934 üzenetére
Nem vagyok híve az itteni politizálásnak, amiképpen egyik kormányunknak sem. De ha már statisztikák, amiket éppenséggel köszönök Neked is és asdf_nek is, akkor érdemes megtekinteni még két statisztikát 1., 2. Valami jó matekos közgazdász a korábbiak és ezek összevetésével talán érdekes következtetésekre juthatna.
-
MrChris
nagyúr
Magad is beláthatod hogy a 9-18-nak baromi hektikus az árazása európa szerte. Sufni shop 400£-tól az 550£-ig. A magyarországi ~500£-os árból nem látom a kormány áldatlan munkáját. Van mikor nálunk drágább a fotós cucc és akkor megy a hőbörgés és van mikor itthon olcsóbb, árfolyamtól függetlenül, akkor meg semmi baj. Most épp felnyomták a kereskedők. Nekik persze tiszta a kezük. Többi obi is drágult? Mert a Laowám ha jól látom pont egy 10essel olcsób, mint egy évvel ezelőtt. Ez elkerülte a kormány figyelmét.
-
Mercutio_
félisten
válasz jaanoo89 #87921 üzenetére
Nem kötekedés, de mutass már pár saját képet, csak hogy lássuk, mi az a téma ahol a sarkok gyenge minősége miatt lenne vállalhatatlan és korlátozna a 9-18
CharlieFirpo: A Pana 12-32 nem úgy lockos mint az mzd 9-18 , nincs is lock, csak egy ponton nehezebb tovább tekerni az obit, és onnan érzed, hogy ha tovább tolod már az összecsukási szakaszban vagy.
-
asdf_
veterán
válasz MrChris #87931 üzenetére
Angol arbol (163e visszaigenyles elott) indultam ki alapvetoeni, de hollandoknal 529 Euro, nemeteknel 599 euro (100 euros MM kuponnal). De foleg abbol indult a dolog, hogy 1-2 honapja szembejott a 169 ezres szamlas kep, most meg ugye 189 ezer az.
-
CharlieFirpo
tag
Jogos, néhányszor már én is próbálkoztam, de mindig lemaradtam a hirdetett obiról. Ennek talán az az oka, hogy mindig csak félszívvel akartam. Az a retesz például... jajj! Kitobin küzdöttem vele még néhány évvel ezelőtt. Ezért nem is gondoltam a 12-32-re se soha.
[ Szerkesztve ]
Charlie
-
asdf_
veterán
válasz CharlieFirpo #87923 üzenetére
En ugy voltam vele, ha a 9-18-ban gondolkodik az ember, hogy ha veszel egyet 100 korul hasznaltan, akkor hasznalod egy szezont (honapot, nyarat, ki mennyit fotozik), aztan ha nem jott be, araban, vagy ha gyorsan kell a penz, minimalis bukoval ki lehet szallni belole.
-
CharlieFirpo
tag
válasz jaanoo89 #87924 üzenetére
Mivel nekem irreálisan drága nagyon nem foglalkoztam vele. Egy tesztet néztem (photozone), ami nem volt túl lelkesítő, de ebből azért nem vontam le messzemenő következtetést.
(#87925) voriae
Igen, A Fuji pölö határozottan jobbnak tűnik ezen a területen. A Sami halszem megvan, imádom, de defishelni nem szeretem, ezért nézegetek hagyományos UWA-t. A Samyang 12-en nagyon régóta gondolkodom, ezek szerint te ajánlanád? Tudom, Fujin más a látószög...
Charlie
-
voriae
tag
Nagyon szerettem a Samyang halszemet mft-n (sokszor defishelve, de azért az nem olyan jó), aztán váltottam Fujira, és arra először a 12-es Samyangot vettem. Aztán volt nemrég egy elég jó akció a Laowa 9-re, úgyhogy megléptem, már ezer éve nem vettem zsírúj obit . Most azon kapom magam, hogy a Samit nem is használom, úgyhogy valszeg el fogom adni. De egyébként az egy nagyon szuper üveg, éles, egyenletes képű, összeszedett. A Fuji nagylátó zoom nem jött szóba, egyrészt most nekem drága, másrészt elég nagy darab, nem hurcibálnám, harmadrészt a nagylátó zoomok AF-jétől az Oly 9-18 miatt kicsit elment a kedvem. Ez tök szubjektív, nem állítom, hogy mindegyik rossz, csak az én élményem nem volt az igazi a témában. Korábban volt Canon 10-22-m is, az se volt valami meggyőző.
A Laowa jóval nagyobbat lát, szép éles, de vignettál - amit könnyen lehet kezelni utómunkában. Riport jellegű képeknél meg nem is bántom, jó az a karakter.
Anno gondolkoztam a Laowa mft-s verzióján is, de végül is a rendszerváltás előbb jött. -
jaanoo89
aktív tag
8-18 kérdésével hogy állsz?
-
CharlieFirpo
tag
válasz jaanoo89 #87921 üzenetére
Én ugyanezen a kérdésem rágódom több mint egy fél éve, és nem jutottam megoldásra. A 9-18 amellett, hogy a sarkokban nem éles, Oly vázon sűrűn képes lila buborékokat rajzolni, ha nem figyelsz, plusz ahogy írtad a hosszabbik vége nagyon korlátozottan használható a képminősége és a fényereje miatt. A 7-14-et ki lehet fogni használtan elég jó áron, de annak is megvannak a maga nyűgjei. Hiába na, a széleslátószögű tartományban az MFT mellett elment az idő, most már sokkal jobb alternatívák vannak, ha ez fontos (nekem nem annyira).
(#87922) voriae
Manuálisból mi jött be és miért?
[ Szerkesztve ]
Charlie
-
voriae
tag
válasz MrChris #87918 üzenetére
Elég megosztó ez az obi, valakitől olvastam olyat is, hogy a 9-18 miatt van az M43 rendszerben. Nekem is volt és alig bírtam eladni, végül tök áron alul ment el (szerintem ). Összességében jó kis obi, a reteszét utáltam, meg hogy néha 9mm-en képes volt teljesen homály képet összehozni (különböző vázakon is). UWA-ból azóta inkább csak a manuálisokra bukok, ha nem nyúlok hozzá, még akkor is igen valószínű, hogy jó lesz a kép. A 9-18 meg képes volt ezt a feladatot elrontani :S
-
jaanoo89
aktív tag
válasz hibavissza #87917 üzenetére
Rendszerváltás nem igen jöhet szóba, igazából papíron a Laowa tetszik, csak nem tudom, hogy én hogy viszonyulnék az ekv. 15mm -hez. Néha érzem azt, hogy több kéne a 24mm-nél, néha viszont túl sok felesleges dolog kerül a képeimbe. Szóval ezért gondolkodtam egy zoomban, a 9-18 jó lehetett volna, de ezeket a sarkokat tudom, hogy nem bírnám elviselni, így marad a boltban.
A Pana 7-14 azért az árért vicc, akkor már inkább 8-18, ami jó lenne, a végén se rossz, csepp és porálló is, de az 360.000 Ft.
Félek, hogy sokszor túl széles lenne a Laowa, pl. barlangoknál, templomoknál és kellene a zoom, ami dupla áron van (8-18). Ezt át kell gondoljam.
-
asdf_
veterán
válasz MrChris #87918 üzenetére
310 helyett most 325 az eur, ez esetben kb 8.000ft. Sokkal nagyobb volt az árkülönbözet, nehéz ezt az árfolyamra fogni, hisz ekkora a jelen áringadozása a boltok között.
Igen, csak 2014 elott fixen 300 alatt volt, 2010-ben 270-280 korul, 2011 elejen 260-270 korul is. En nemreg lattam sokeves 9-18-at hirdetve, szamla is volt melle fotozva, 169-ert vettek anno.
(A boltok kozti arkulonbsegre meg inkabb csak legyintek, amikor az osszes markabolt egyetlen forint elteres nelkul ugyanazon az MSRP aron adja mind -amig a GVH a tokukre nem lep persze, csak addig)
-
MrChris
nagyúr
válasz jaanoo89 #87912 üzenetére
Sokat agyaltam ezen az obin is, végül nem tudott meggyőzni. Zoomját nem igazán használtam volna, pláne hogy elég setét is. Meg reteszelősből elég a 12-32, amit meg nem tud kiváltani. Inkább egy kics uw fix, ami végül a 7.5 lett.
asdf: 310 helyett most 325 az eur, ez esetben kb 8.000ft. Sokkal nagyobb volt az árkülönbözet, nehéz ezt az árfolyamra fogni, hisz ekkora a jelen áringadozása a boltok között.
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz t72killer #87915 üzenetére
És mivel nem prémium obi, az értékállóságára se fogadnék nagyobb összegben.
Nalunk hasznaltan 95-110 korul megy, ebayen 115-120 korul. Amig valtozatlanul 190-200-ert adjak ujan, addig ez szerintem nem nagyon fog valtozni. Regen meg olcsobb is volt, csak akkor nem volt ekkora zseni kormanyunk, hogy 325 Ft az euro.
Utanaolvasva olyat lattam meg, hogy bele lehet futni decenteres darabba, de ugye nem tudjuk, hogy szazalekilag mik az aranyok, szoval sokra nem megy vele az ember.A promonal a mintabolt weboldalan a ddmmyy formatumu kezdest es zarast viszont atirnam szelsebesen az akcios oldalra rakott screenshoton (meg persze szolnek, hogy a kulfoldi akcios oldalon is irjak mar at).
[ Szerkesztve ]
-
jaanoo89
aktív tag
válasz t72killer #87913 üzenetére
Az 300.000, bár tény, hogy a képminőségébe nem tudok belekötni és csepp és porálló is, ahogyan a vázam is. Csak ez nagyon zsebbe nyúlós, és igazából ezen felül még 45.000, mert az Olympus drágán adja a gyári markolatot, márpedig az E-M5 II-hoz szerintem kéne ez esetben.
Valami ésszerű fejlesztésen gondolkodom, a 12-32 és 60-as macro mellé. (akár beáldozva a 12-32-t) 300-ból kijönne a 9-18 meg még egy 25/1.8 is és markolat se kellene, igaz a 9-18 olyan amilyen, és nem is cseppállóak. Nehéz ez, amikor nincs keret rá azért, amikor meg van, akkor meg azért.
-
t72killer
titán
-
jaanoo89
aktív tag
válasz t72killer #87911 üzenetére
Nézegetem a képeket, amik 16:9-es oldalarányúak, azok nagyon jók, de gondolom szándékosan a kép közepét vágják ki és akkor a 4 sarok nem zavar be, a képszélek meg még tűrhetőek. Viszont amint 4:3-os, eredeti méretű képet nézek, nagyon zavaróak a sarkok. Lehet nem lenne ennyire feltűnő, ha középen nem lenne ilyen éles az objektív.
Feltett szándékom, hogy néha 40 MPX-es tájképet is lőnék, gondolom ott a sarkok még botrányosabban néznének ki.
Szóval ez lehet marad a boltban... :/
-
jaanoo89
aktív tag
Most, hogy van pénzvisszatérítés a 9-18-ra és még van 5% kedvezményem is, így újonnan 149.000 FT lenne. (mondjuk szerintem ennek kéne az igazi árának lenni, de most mindegy is)
Régebben, 6-7 éve ezt az objektívet mindenki szét dicsérte, viszont most nézegetve a képeket, nekem a sarkok és a képszélek rossz minőségűnek tűnnek. Mik a tapasztalatok, pl. egy olyan épületnél, ami majdnem képszélig ér a képen, mennyire látványos a romlás? Illetve, úgy általánosságban, mik a tapasztalatok ezzel az objektívvel kapcsolatban?
-
neevous
tag
válasz hibavissza #87893 üzenetére
Bocsi, kicsit TL;DR:
Sajnos ez nem ilyen egyszerű. Attól, hogy a csupasz CMOS lapka Sony fejlesztés, még az Olympus által megadott specifikációk alapján készül (szűrők, vezérlés, mikrolencsék, stb), de a kép elkészülte után csomó digitális signal processing, image processing eljárás történik (mint zajszűrés a legtöbb gyártónál, amit nem kötnek a user orrára), ami minden fényképezőgép gyártónak a saját techje. Ezért mondta mindig az Olympus, hogy saját szenzorai vannak, ami részben igaz is volt, mert ők fejlesztették a szenzorokat, amik korábban a Panasonic és később a Sony CMOS lapkán alapultak. Ezért is voltak kicsit jobbak az Olympus szenzorok a 12mpixeles érában, pedig ugyanaz a CMOS lapka volt bennük, mint a Lumixokban, de minden más Olympus fejlesztés volt. A RAW fájlok nem a nyers szenzorból kieső adathalmaz jelentik, hanem egy már a fényképezőgépben lévő célhardver által félig feldolgozott, bár tömörítetlen fájlt (ez sem mindig így van).
El kell felejteni azt, hogy a szenzor lapka mindent determinál, mert ezer más tényezőtől függ az észlelt és abszolút képminőség, színek, amire például az objektívek is hatással vannak (ezért vannak melegebb színei az Olympus obiknak, mint a Panáknak).
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz MrChris #87906 üzenetére
Kíváncsi leszek, mennyire tolonganak majd a vásárlók, és mi lesz az indok pl egy bevált Blackmagic rendszerrel szemben. Igaz jogos, a BM tudtommal még ilyen micro házba nem hozta le a GH5s szenzorát.
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
válasz MrChris #87903 üzenetére
Hja, csak egy profi forgatócsoport hóttziher, hogy nem vmi noname kínai cégecske kameráit fogja venni.
#87904: A hivatalos speckóknál csak vmi ködös "variable framerate" tétel alatt van 120fps - aminek megjegyezném, h 200+kevés Mbps-nél szvsz nincs sok értelme. (kb annyi, mint a 30fps 60mbps kombónak)
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
-
t72killer
titán
Inkább egy víz+ütésálló GM1-versenytársat faragjanak 100g önsúllyal, 150mbps h.265 videós képességgel+hozzá 3-4 szintén víz+ütésálló fixet. Ja, hogy annak értelme is lenne...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nikon Z 24-70mm f2.8 Objektív 2024.06.havi Fotoplus Vásárlás és még 2,5 év Magyar Garanciával 24-70
- Sunnylife li-po battery safe bag DJI Air 2 drón akkukhoz (3db) eladó
- Fotográfiai filter eladó - Formatt-Hitech 100mm ND fordított Grad
- Újszerű 'Kood 100mm Light Sunset (graduális) resin szűrő' eladó
- Eredeti 'Mindshift Gear Filter Hive' fotós síklapszűrő táska eladó (új)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest