- Jókora gond volt az ASRock bizonyos alaplapjaival
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
MasterDeeJay #110 üzenetére
AM4-en az volt a mondás hogy a legjobb teljesítmény eléréséhez 1:1-ben érdemes járatni az Infinity Fabriccal ami Zen2-nél 3600mhz. Na ez nálam 4 modullal gdm off és 1T Command rate-el már nem bootol 2T-vel igen.
-
hackeeeee
Jómunkásember
De ezért van a CO is.. Azért is mondtam, hogy több minden teszi ezt össze, nem csak a lap maga.
Itt már nem divat offsetelni, max akkor ha xar a proci, és nem bírod CO.-zni, de akkor valszeg az offseten is el fog hasalni..
Attól, hogy valaki Enabled-re, vagy Motherboardra teszi a PBO-t, és nem piszkál semmit, attól még nem fog kiszaladni a stock limitből (162w/120A/180A). Vagy talán épp egy kicsivel, attól függ milyen a ccd, és mennyi a stock fesz amit kér a proci..
Csak ha elkezdik piszkálni.. plusz ha még van rajta -CO akkor még lehet valamennyit csökken is.
Nekem 160W volt a teteje amit meg tudtam etetni a procival, igaz ez 1x8 pin betápos lap mert ITX. De a B650 TUF-ban sem tudtam nagyon 160W fölé vinni, azon 8+4 pin volt.
-
Gyuri27
félisten
válasz
Baryka007 #118 üzenetére
Megy. Csak!
Ramokat jedec szabvány kezeli. Azt vagy kézzel vagy profillal be kell állítani. De ez így volt ddr2 idején is ha 1066-os ramot használtál vagy nem cl5-t szerettél volna.
A jedec meg ddr2 esetén 1.2 2133.
A feszültség kérdése. A baj az, hogy eleve van egy nagy ráhagyás és még a lap gyártók mégjobb teljesitményt akarnak (intel oldalon is, vga-nál is).
Ezért kell olvasni és -offsetet állítani, vga-nál szintén érdemes a feszültségből visszavenni lásd legutóbb a 9070 szériát.
Nem kell hozzá érteni. Kell valaki aki látott már ilyet. Felhívod és talafonon azt a pár kattintást levezényli.
Tudom csúnya dolog de a pc nem out of box. Talán a brand gépek. A konzol az az. Itt a minimumra fél egy órát rá kell szánni. De ez már a kezdetektől így van. -
Baryka007
addikt
-
Gyuri27
félisten
válasz
tranceplanet #116 üzenetére
Azt eddig is tudtuk. Már az ős ryzen idejében az Asus is megkinálta a procikat 1,45-el. Nem gondolom, hogy itt ez szándékos. Csak el lett baccva.
Egyébként maga a pbo semmit nem csinál szarul. A BIOS irója szarik bele a trombitába. Szintén Asus alapon is képes több feszt adni mint kellene.
A megoldás az -offset. Tapasztalatom szerint -100 mv körül majd minden proci bírja. Jobbak -150-200mv-t is. A másik opció az llc, bár előbbit jobb szeretem. És -offsetnél a pbo-t is be lehet kapcsolni.
Vagy marad a voltok tesztelgetése. Csak ahhoz még nem mindenki ért. -
válasz
hackeeeee #111 üzenetére
Azt tudom elképzelni hogy kompatibilitás miatt van így. Talán hogy legyen lehetőség bazi nagy quad vagy octa rank modulokra kevés fesszel alacsony órajelen. Nem sima asztali ramoknál.
DDR2-ből volt nekem 400-as HP szerverbe. DDR3-nál meg 1066-os modulokból volt elég sok nálam, mind ment 1600-on, némelyik 1866-on de volt 2133-on is extra fesszel. DDR4-nél 2133 volt az induló de procim van ami 1866-on kezeli csak alapból.Dragon3000
Régen ez nem volt annyira nagy gond. Azaz nekem az rémlik hogy elsőnek még AM3-nál volt 4x8GB-os esetén olyan hogy alapból az 1600-ról visszavette 1333-ra az órajelét és onnantól kézzel kellett állítani.
Intelnél úgy volt mindíg megadva hogy x rank / channel esetén ennyi és ennyi a ram órajel. Az mindegy volt hogy az SR, DR vagy QR-ból épül fel. Azaz x99-ben ment 8 rank / channel a támogatott órajelen 1866-on ddr3-nál és 2133 ddr4-nél. Ez kb olyan mint most 8db dual rank rammal menne ryzen a gyári 5600-as órajelén. Ezért írom azt hogy a mai AMD (és részben Intel is) procik IMC-je gyengébb arányaiban mint a régieké.
Persze a legelső modern IMC-s Intel procinál (asztaliban x58) xeonoknál volt olyan hogy DDR3 800-ra vette vissza 1066-ról ha két quad rank volt csatornánként.
Érthetetlen miér van sima single ranknál ilyen limitáció, elvileg dual ranknál lehetne logikus. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Dragon3000 #112 üzenetére
4 modulnál random az egész történet, főként AMD vonalon. Mondjuk intelnél is.. több függ az IMC-től, mint magától a modultól. De ez meg már nem ide valóó
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Ha megnézed intel oldalon az új széria 4 modul esetében 4800MHz-et támogat, ami szerintem ugyanannyira nem rózsás, mint a 3600, felette minden oc. De eddig nem igazán találkoztam olyannal, hogy csak a gyártó által megadott értékekkel üzemelt volna 4 modul esetében, persze mindig ki lehet fogni rosszabb ramokat és rosszabb imc-vel szerelt példányt.
A 3600/5700x/5800x3d is 4x1R esetében DDR4-2933 képes a gyártó szerint, közben mindhárom esetben 3733MHz-en használtam a 4 modult. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Amióta az eszemet tudom, én nem láttam 4800-as DDR5-nél lassabbat.
-
válasz
hackeeeee #107 üzenetére
Van elég sok jedec, ahogyan régen DDR1-200, DDR2-400, DDR3-800, DDR4-1600 volt így teljesen normális hogy a DDR5 3200-on kezd.
Proci is 4 rammal azt támogatja hivatalosan azaz 3600-at (connectivity résznél van)
https://www.amd.com/en/products/processors/desktops/ryzen/9000-series/amd-ryzen-7-9800x3d.html
Ryzen eléggé gyenge IMC terén, régen nem volt ennyire nagy probléma a 4db ram kezelése single ranknál. DDR5 amúgy is egy furcsa állatfaj, gondolok itt a percekig tartó memory trainingre minden beállítás után. AM5-nek is kellett volna egy DDR4-es lehetőség is.Lehet venni 8000-es ramot is lassabban hajtva de szerintem nem ér annyit mintha vennél egy eleve CAS30-as 6000-est. Igazából én most az X3D procikra gondoltam, ott értelmes felbontáson 0%-1%-ot hoz a 8000-es ram. fullhd lowon kijönne az előnye talán de az nem életszerű.
-
válasz
Lord Amper #108 üzenetére
Köszi. Én nem is értettem ezt, miért van két helyen, meg B450-ben talán 3 helyen is lehetett ugyanazt állítani. Most X870 esetében az AMD Overclocking menüben engedélyeztem a PBO-t, a PBO tmax-ot, a curve optimizer-t, az EXPO-t meg az ASUS menüjében.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MasterDeeJay #106 üzenetére
3600-as Jedec nincs ddr5-nél, csak 4800, illetve azt hiszem 5200, vagy 5600.
Expo-t nem tud, de DOCP-t (xmp) elvileg igen, persze aztán ha úgy nem megy, az más kérdés.
Őő.. ez butaság, hogy értelmetlen, mert nem az, mert x870-ben ha akarsz mehetsz feljebb, sőt b850-ben is, illetve egy feszes időzítésű magasabb órajeles rammal lehet, hogy 6400-on lentebb tudsz menni időzítésben. Nem biztos, lehet.
-
válasz
Dragon3000 #105 üzenetére
Alapvetően igaz is lenne. Nálam más a helyzet. Beraktam 4db kínai ramot és 3600 volt a hivatalos. Ami vicces mert ezek sima single rank ramok azaz logika szerint ugyan úgy dual rank per channel volt. Expo-t nem tudnak, kézzel állítottam be 6000-re, pontosabban szerintem egy középutat belőve. Amit lehetett nem hagytam auto-n.
6000@32-39-39-102
SOC 1.1V (ezt 1.2v akkor kellene ha 6000 felett akarnám de az nem éri meg)
VDDIO 1.35v
VDD RAM VDD 1.35v (1.45v itt sem éri meg 6200-6400-ra)
VDD RAM VDDQ 1.35v
VDD MISC 1.1v
VDDG CCD 0.95v
VDDG IOD 0.95v
VDDP 0.95v
65535 TREFI (ez sokat javít a latency-n viszont hőmérsékletfüggő stabilitásban)
480 TFRC
FCLK/MCLK 2000/3000Illetve az Expos nagyobb ramoknál nem is biztos hogy van 5600-as beállítás csak 6000/6200/6400 stb. Azaz álltalában csak legmagasabb órajelek körüli profil van. Ami egy 6400 vagy felettinél ahogy írtad értelmetlen AMD-nél. Jó azt lehet hogy 6400-as profilt visszaveszed 5600-ra de ennek megfelelően a feszt is csökkenteni kell. Átlag usernek szerintem ez már sok.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #102 üzenetére
Attól, hogy engedélyezed az xmp/expo-t még nem hajtod túl a memória vezérlőt, elvégre ezek a ramok alapból 4800MHz-en indulnak, miközben 5600 körül van a támogatott órajel a cpu-k terén.
-
Dragon3000
nagyúr
Aki 8000MHz-et akarja erőltetni am5 esetében, az nyugodtan szopjon vele, mert nem fog semmi előnye lenni egy jól belőtt 6000MHz-es órajelhez képest... Az xmp/expo meg eleve oc, innen kezdve arra nincs is garancia, hogy megy, viszont a cpu által támogatott 5600MHz-en kell mennie hiba nélkül, ha nem megy, akkor cserés. Én az xmp-vel arra utaltam, hogy régen ha engedélyezted, akkor volt olyan szöveg mellé, hogy így bukod a garanciát blablabla, ami az alaplapra és a cpu-ra vonatkozott. Pedig csak a cpu által támogatott órajelet akartad használni pl ddr3 esetében a 800/1066MHz....
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
moha bácsi #98 üzenetére
Ez azért az Am3+ óta nem volt így.. Am4 vonalon, sőt eddig am5 vonalon is teljesen rendben volt minden. 600-as lapoik, a 7k-s procik alá nagyon is rendben voltak.
Sokat agyaltam még ettól függetlenül is h a b850i Asus helyett Asrock-ot vegyek, mert tetszett a lap.
-
válasz
MasterDeeJay #100 üzenetére
freeapro
PBO-nál csak azért kellenek limitek hogy ne gyilkoljon a lap. Az valóban a lapgyártó hibája hogy alapból túlfeszel mindent ha ez be van kapcsolva. De ez ősidők óta így volt és lesz is szerintem.
Még core2-nél emlékszem hogy Giga lapon auto-n nagyott fesz simán feltolta 1.45v-ra az E8400-asomat mert úgy gondolta kell a 3.6ghz-hez is ennyi fesz. Aztán fórumon helyretettek hogy azonnal rakjam kézi beállításra. Az ugyan nem égett le de nem biztos hogy jót tett volna hosszútávon.
Annyi biztos hogy a lapgyártóknak nem kellene kiélezniük ennyire a dolgokat, de a sok youtubernek is kellene annyi eszének lennie hogy a pbo vakon enabledre rakva kevés egy normális beállításhoz.
Fixálni kell a SOC feszt és a TDP/PPT/Amper értékeket, nem csak Asrocknál hanem mindegyiknél mert oké hogy más nem éget le procit attól még hosszú távon degradálhatja.
Azt is figyelembe kell venni hogy oké most leéget x ezer proci de még mindíg nem az a kategória ami megdobná a pár %-os hibarátát.
Asrock-ot meg szerintem annyira érdekli a gémer lap kategória mint nvidiát az RTX-ek, semennyire mivel gondolom tizedét sem hozza bevételnek a többi nagyobb szerveres, workstationos gépeikhez képest.Dragon3000
Itt a proci oldalról is garanciavesztésel járhat szerintem ha XMP/Expo-t bekapcsolod mert ugye az is tuning a ramvezérlő oldaláról. Nem csak a ram kell hogy túlhatjva legyen hanem az is ami kommunikál vele. Más kérdés hogy szerencsére rugalmasan kezelik a garit ilyen esetben. -
M@cika
őstag
válasz
moha bácsi #98 üzenetére
Egyéni döntésed. Én inkább az Intelt kerülöm.
-
válasz
Dragon3000 #92 üzenetére
Alapbeállítás szerint a PBO auto-n van ami lényegében a disabled-nek felel meg. Csak azért nem egyértelműen disabled mert az AGESA kódra van bízva és nem a lapgyártóra.
Alapbeállításon nincs tuning, semmi. Usernek kell az Auto-ról beállítani enabled-re.
Ami itt a gond hogy enabled után van még ezernyi beállítás mind auton ami úgy feszel ahogy kedve tartja.
Ramoknál is ott az Expo amely szintén okoz extra feszt a proci felé is.Ja az all core turbó az alapból be volt kapcsolva igen sok tuning lapon, nálam is járt már olyan lap az sem egy normális dolog. Z87-es lapom volt ilyen 4790K-val, cmos clear után is all core turbo volt az alapbeállítás.
Most nem az az eset hogy auto-n hagyva is OC-zik, itt userek kapcsolgatnak be dolgokat. De elég egy EXPO vagy PBO enabled. Azzal van a gond hogy bekapcsolgatnak dolgokat és azon belül marad auto-n minden, jellemzően fesz és amper ami miatt szerintem döglenek a procik. Asrock lap meg túl engedékeny volt az auto határaival gondolom.
-
freeapro
senior tag
válasz
MasterDeeJay #88 üzenetére
Elnézést, de ez a preciziós túlhajtás egy fícsör. Miért lenne elvárás, hogy egy műkedvelő amatőr jobban tudja, hogy mit kell cvsinálni, mint egy ezzel foglalkozó hardveres mérnök? AZ, hogy egy alaplapgyártónak mégsem sikerült betartania a limiteket, az az ő hibája, majd a piac meg is bünteti érte.
-
Az Asrockot és az AMD-s procikat is jó ideje kerülöm, ez a kellemetlen együttállás nem segített a hozzám hasonlóknak...
-
hackeeeee
Jómunkásember
Alapból mindegy, simán használhatod azt..
Ha nem használsz Fclk OC-t, és mellé még plusz freki oc-t, akkor simán bele lehet férni a gyári 162W TDC/EDC kertébe, nagyjából.. Ha elkezded ezeket emelni, onnan izgalmasabb a történet..
Pl. laikuskén.
Motherboard limit, +200Mhz, CO és kész, ezzel cirka majdnem beférsz a gyári 162/120/180 keretbe. Persze függ a CO beállításaidtól is, de lehet, hogy pont lekoppansz és kell neki egy kicsi plusz, és akkor inkább elengeded, mert a temp limit úgysem fogja meg mondjuk víz miatt.
Nem kell azt gondolni h szét kell hajtani a procit ehhez, mert sajnos nem kell.. Ergo ha fesz igéynesebb, alacsonyabb co-val megy csak, simán megugorhatsz egy nagyobb tüskét, és már elég a bajhoz, mert ráengedi a lap, pedig nem kellett volna.
-
ViZion
félisten
válasz
Ezt mondom én is, h a "kapcsold be" azért ne a mobo megadott és nitrogénre belőtt beállításaival... de ennek sztem utánaolvasnak... ugye?
-
Baryka007
addikt
válasz
Dragon3000 #92 üzenetére
Nem tudom... Kivétel nélkül az auto beállítás 1000x rosszabb, mint egy beállított... Még védettség szempontjából is...
Persze a usernek nem kéne, hogy dolga legyen beállítani a dolgokat... Out of the box faszán kéne mennie ... -
X2N
őstag
válasz
Dragon3000 #93 üzenetére
Legnagyobb gond az hogy az átlag usereknek akarják eladni ezeket a dolgokat eladni úgy hogy ez működik teljesen automatán nem kell állítani se rajta, csak bekapcsolod és megy, persze teljesen biztonságosan, közben meg le sincs tesztelve normálisan a gyártók részéről. Ami nem is elvárható hogy leteszteljék mert annyi féle beállítás van... Olyan ez a dolog mint a Linux vs Windows, az egyik fogja a kezedet, a másikban meg azt csinálhatsz amit akarsz, csak viseld is utána a következményeit.
Amikor 8000MHz-es ram kiteket próbálnak eladni XMP/EXPO profillal ott nem csak a ram lesz beterhelve, gyártónál működik a válogatott processzorral, nálad nem, innentől kezdve nem az ő hibájuk ha nálad nem megy. Viszont ha te nem tudod beállítani se, akkor az nem az ő saruk, időzítésekkel is lehet lejjebb menni ha nem viszi a processzorod a 8GHz-et, gyorsaságban ugyanaz lesz, ettől még a ram tudja azt ami rá van írva, miért kellene pl egy boltnak is visszavennie ha nem hibázik?
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Itt is az a véleményem, mint az inteles dolgoknál volt, az auto beállítás legyen az alap és ne valami tuningolt dolog, amikor lehetett tudni, hogy a 9800x3d esetében visszajön az oc lehetőség, gondoltam, hogy lesznek gondok néhány helyen, mert szeretnek a gyártók eltérni az alap értékektől a 7800x3d ebből a szempontból még védettebb volt.
Nem védeni akarom az Asrock-ot, de userek se hagyjanak semmit auto beállításon semelyik lapgyártó biosánál ha már OC-t akarnak.
Ezzel az a gond, hogy aki nem akar tuningolni az is auto-n hagyja az értékeket és nem is tudja mit kellene manuálisan beállítani és mégis megszopja, anno asrock x470 gaming k4 lapom volt egyedül a ram volt beállítva, minden más alapon, az alaplap mégis oc-ta a 2600-at és all core 3,9GHz-ig engedte, miközben csak 2 magon kellett volna ezt tartania, a 65W helyett el is ment 120W-ig a cpu... -
Zotya84
őstag
válasz
Lord Amper #60 üzenetére
Köszi. Megsasolom. Mindenesetre még pénteken feldobtam a 3.25-öt, ha már kiadták hozzá, és pont PBO-optimalizációt írtak hozzá.
-
X2N
őstag
válasz
Így van, aki tuningol az állítsa magának be normálisan, az hogy mindent auto-n hagysz egy tuning lapnál, azt jelenti h nem állítod be megfelelően, aki meg nem ért hozzá és nem hajlandó utánanézni, annak nem tuning lapot/X/K procit kell venni és utólag sírni a fórumon, ez mindenki saját felelőssége hogy van-e annyira kompetens hogy betudja állítani. Tuninggal amúgy is bukta a gari, így örülhetnek a userek hogy kicserélik a leégett lapjaikat, én a gyártók helyébe biztos nem cserélnék semmit, ha én írnám a bios-t, lenne egy popup ablak első indításkor biasba lépéskor a tuning menünél, amiben ha elfogadod azt hogy órajelet/PBO-t bekapcsolod/feszültségeket/stb állítasz akkor kapásból ugrott a gari, persze ezek az algoritmusok gyárilag nem működhetnének, csak ha elfogadod a feltételeket.
-
Átlag user meghallja hogy AMD PBO-t be kell kapcsolni mert az jó és persze be is kapcsolja. Mindenhoz ez folyik. Aztán persze bekapcsolják mondjuk 9800x3d-hez valami középkategóriás kártyával holott hibahatáron belüli gyorsulást hoz.
Lapgyártó meg szétfeszel ha mindent auton hagyunk. (Asus és Asrock is)
Nekem első dolgom volt hogy kézzel beállítottam a feszeket mert gyökér módon mind auto-n volt nem pedig az alapbeállításon. Az Auto="nem érdekel".
Asrock lapon van (és volt is sokféle eddig is), ésszel állítok be rajta dolgokat. Ha már egyszer hozzányúlok utánanézek mi mit csinál.
Na meg persze annyira komoly az ügy hogy itthon nem is hallani róla. Ok sajnálom az usereket akik szívnak a leégett procival/lappal ugyanakkor ez bizony benne van a pár százalékos hibalehetőségben. Nem védeni akarom az Asrock-ot, de userek se hagyjanak semmit auto beállításon semelyik lapgyártó biosánál ha már OC-t akarnak. Aki rendesen akar tuningolni az nézzen utána rendesen, nem csak egy enabled aztán kész.
Nekem amúgy eddig pozitív tapasztalatom volt Asrockkal, csak nekem írtak külön biost előző lapomra az egyedi igényeimmel. -
X2N
őstag
válasz
Dragon3000 #86 üzenetére
Aztán valahogy mégis csak az Asus lapokba égtek bele a procik.
-
Nem tudom, más lapoknál mi van, de ASUS esetében - ha jól emlékszem - megadható, hogy az alaplap, vagy az AMD beállításait vegye alapul a PBO esetén. Gondolom, az elhullott példányoknál át lett állítva alaplapra, mert alapbeállításban nem az van megadva.
-
X2N
őstag
Amikor behozták ezt az egész PBO nevű baromságot, már akkor fogtam a fejem hogy ebből ilyenek lesznek a jövőben, mert annyira inkompetens mindegyik lapgyártó. Lett is belőle probléma, a VSOC/Vcore fesz miatt is, meg a PBO miatt is.
Nálam évek óta megy az AMD konfig, nincs semmi automatán, minden be van állítva fix feszre 0. naptól így megy 0 problémával, stabilan. Nekem a 5nm-es proci ne kapjon 1,4V-ot mert a lap úgy dönt, amikor a TSMC is maximum 1.2V-ot ajánl erre a csíkszélességre.
-
ViZion
félisten
De ki molyan bátor, hogy az alaplapi PBO beállításokat használja?
Az már a korábbiakban is iszonyat értékeket állított be...
Manual azt csókolom, 3 értéket beírni nem akkora kihívás. -
freeapro
senior tag
Asrock lapok ára egyből zuhanni kezdett
-
Dragon3000
nagyúr
Érdekes, a kb 37db minden gyártótól vs 130 asrock, a többi bőven hibahatáron belül van, míg az asrocknál nagyon nagy kiugrás...
Az asrock korábban kiadott egyik biost pont a fekete képernyős indulást javította, de azért találgatni kell, hogy asrock vagy amd hiba volt...
Ezek már kezdenek olyanok lenni, mint amikor az asus szarul szerelte össze a rog strix 5700 vga-kon a hűtést és az amd-t hibáztatta, mert blablabla, de érdekes mód a másik 30 féle asus megoldás esetében nem volt ezzel gond... -
R0GERIUS
tag
válasz
Trailblazer #71 üzenetére
Én azt nem értem, hogyan nem érthető miért van perpill Asrock ellenszenv.
Nem arról van szó, hogy valaki hibázik, hanem hogy azt hogyan kezeli.
Hiba előbb-utóbb becsúszhat, még akkor is, ha évekig nem volt és más termékvonalon nincs gond vele, de ahogy az Asrock eddig a helyzetet kezelte (és még most is, hiszen nincs hivatalos nyilatkozat) az nem biztató.
Viszont ha eltekintünk ettől és betudjuk annak, hogy nincs még meg a hiba oka, akkor szimplán statisztikákból lejön, hogy Asrock a legnagyobb rizikó.Ezek után természetes, hogy legalább a hiba megnyugtató lezárulásáig nem javasol valaki Asrock 800-as alaplapot.
-
hokuszla
senior tag
válasz
Dragon3000 #76 üzenetére
azért na
akik mélyebben foglalkoznak a témával ellenkező véleményen vannakAs you've probably seen by now, there seems to be an abnormal number of 9800X3Ds that are dying, often (but not exclusively) on ASRock boards. The posts are getting frequent enough that we'd like to consolidate discussion here as well as provide consolidated updates if any news comes from ASRock, AMD, or elsewhere.
Some notes:
ASRock and AMD are aware of the reports
It isn't yet known what is causing the issue or if it's an ASRock issue, an AMD issue, or an issue from both.
The CPU deaths seem inconsistent; some CPUs seem DOA, some die within hours/days/weeks. Some deaths seem to be during active use while others occur in an attempted POST/boot.
-
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Azért nem gondol senki az amd sara részre, mert rediten asrockból négyszer több hibás megoldás szerepel, mint az összes többi gyártót együtt nézve.
-
válasz
Trailblazer #74 üzenetére
LoL:
-
Trailblazer
veterán
válasz
Ja látom, vörös szemellenzős userhez van szerencsém. Volt szerencsém!
-
Hát perpill az ellenségednek se ajánld az Asrock AM5-ös vonalát...
Mondjuk amit eddig ezzel az issue-val leműveltek, részemről egy erős, bizonyított és szemmel látható hozzáállás váltás nélkül customer care és focus területén (újra bekerültek) és maradnak is az avoid szekcióba.
-
freeapro
senior tag
Érdekes, eddig az volt a mondás, hogy az Asus AM5 sorozata nem sikerült jól, bezzeg az Asrock milyen jó, és azt kell venni.
-
Trailblazer
veterán
Neked akkor irreleváns. Van nem problémás termékvonaluk is. Ráadásul még mindig nem tisztázott megnyugtatóan, mennyiben az AMD sara, és mennyiben nem. Nem értem az éles fogalmazásmódot. Az aláírásom pedig nem látszik már itt, ahhoz meg kell nézni. Fanboynak se lehetne nevezni, elég sokáig rendelkeztem AM4 configokkal, és azokkal nem is volt semmi bajom. Azt a bizonyos kifakadást az utóbbi hónapok szerencsétlenkedése és a túloldali vörös szemellenzős userek hozzáállása váltotta ki belőlem.
-
válasz
Trailblazer #69 üzenetére
És ezzel mit szerettél volna mondani? Ettől jobb lett a QA és testing az AM5-ös termékportfóliójukon? Jobb lett ettől a nullával egyenlő válságkezelésük és válságkommunikációjuk? Nem... szóval teljesen irreleváns.
A "quality content" alláírásodból sejtem, hogy mi lenne a mondanivalód, de a fanboy vonalat ignorálom, főleg ha az még szakmailag nulla relevanciával is bír....
-
-
Kaiku
senior tag
Miért seggszikláztok? Ha már angolból 1 es re állsz legalább ne hencegnél vele!
Ha a leírt két szót összeolvasod, akkor AsRock jelentésre "Mint a szikla".
Más különben az eredeti kínai nevet ha lefordítod, akkor "Magnificent engine" azaz nagyszerű hajtómű, ami akár motor is lehet. -
válasz
Dragon3000 #62 üzenetére
Sorry, nem jött át az irónia....
A Seggszikla visszatért a kezdetekhez, újra egy nem ajánlott MB gyártó lett....
-
-
Zotya84
őstag
válasz
MasterDeeJay #55 üzenetére
Nem tudok róla, és remélem, hogy nem is lesz(ek érintett). Minthogy tőlük raktam lapot a 9800X3D alá. De mikorra én összeraktam, addigra kint volt a 3.20-as bios, és azt még azelőtt raktam fel, hogy a proci belekerült volna.
Igaz, a PBO-val én nem is játszom, így is bőven elég, amit nyújt, és a vízzel rajta nem is melegszik, szóval terhelés alatt általában 5+GHz-en jár - egyelőre és remélhetőleg még sokáig - gond nélkül. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Trailblazer #57 üzenetére
"Sejtettem"
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Trailblazer #4 üzenetére
+(#17) westlake: Nem én raktam múlt időbe, szóval ezt nem tőlem kell kérdezni.
-
Engem az érdekelne hogy volt-e itthoni eset?
-
Hasonlóan anno as Asus proci füstöléseihez, kellett jópár eset hogy végre beismerjék.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Trailblazer #52 üzenetére
Vagy csak kevesbe tudunk roluk, ezt valszeg soha sem fogjuk megtudni.. az elejen csak asrock volt, aztan jott par masfajta, es most itt tartunk.. valszeg sokan nem is forumoznak, redditeznek, el sem jutnak idaig..
-
NandoXXL
senior tag
31e beirkalas = Titan . Akkor vegyel raptor laket k-as procit tuning lappal regi bios-al... Ja hogy intelnel meg nagyobb volt a gond? Irj ide mindent..hogy fanboy meg a többi #9 #11. Mire gyursz, új rangra? Te leszel az oldal kék királylánya rangban? A kékhercegnő, AMD fanboyok réme....
Miert nem lehet orulni hogy az Asrock vegre elismerte a hibat, intelnel is eljatszottak a gyartok, most se tudhatod kekhercegno mi van az intelnel, mert az alaplapgyartok megtehetnek barmit. Asrock:becs szo kekhercegno, nem tobbe nem lesz rossz fesz, csak a csunya voros AMD-nel.
-
westlake
félisten
Majdnem, de pont a legfontosabb van rossz helyen. Az ASRock-ot tedd át az utolsó helyre. Egyébként pedig stimmel (2024-re előrejelzett eladások alapján).
Szóval lehet ezt bárhogy magyarázni, de ezért a "történetért" egyértelműen az ASRock a felelős. Vitatni lehet, csak teljesen felesleges. -
hokuszla
senior tag
válasz
Dragon3000 #42 üzenetére
https://www.reddit.com/r/ASRock/comments/1iui7lx/9800x3d_failuresdeaths_megathread/
nehéz összedni mert több helyen írkálják a naponta megdöglő cpuikat
ezek csak azok amikről redditre írt a tulaj -
hackeeeee
Jómunkásember
-
Thrawn
félisten
Azért jól megcsapkodnám csalánnal az ASRock micsodáját, ha miattuk menne tönkre a procim, de annak garijával meg elküldenek az AMD-hez. Ezt illene egy kalap alatt rendezni, dehát ugye a korrektség kiveszett már rég
-
hackeeeee
Jómunkásember
Ha egy aib partner bios frissitessel (amiben o szabalyoz bizonyos ertekeket a gyartott lap alapjan - ezt jelenti a motherboard limit) akkor az miert mas hibaja?
Ezt nem az agesa szabyozza amit az amd ad, hanem a gyartok a vrm chipek alapjan.. ha valoban a tultolt tdc, edc ertek a problema.. mivel azokat mondjuk 65w, 105w profiloklal szabalyzod, es akkor fixek a limitek.
-
oroszLajos
aktív tag
Nálam B650M PG Riptide WiFi lapnál is gond volt a PBO-val. Bármilyen értéket állítottam, játék közben össze omlás lett, változó időközönként. 3.15-ös verzió óta minden frissítésnél így volt, a legújabb 3.25-ös verzióval végre minden normálisan működik.
-
Miért terhelné az AMD-t magyarázd már el?
Ha csak egy gyártónál van jóval az elfogadható elhullásnál magasabb arány akkor az miért is nem az Asrock hibája, és miért is az AMD sara lenne?#34 hokuszla
Neked se megy az értő olvasás?
Ha vennéd a fáradtságot és utánanéznél az egész mizériának akkor láthatnád, hogy szinte csak Asrock lapok érintettek, a többi gyártónál hibahatáron belüli az elhullás (ami bármelyik gyártónál, bármilyen platform esetén is előfordul).
Ha az AMD hibája lenne, akkor a többi lapban is ugyanúgy probléma lenne a procikkal, és jóval nagyobb számban mint ami most van.Nézd meg a reddit listát amíg Asrock 100 felett van bőven, addig a többi gyártó összesen nincs 30db amire írtam is, hogy hibahatáron belül van.
Elhullás meg mindig lesz csak nem mindegy, hogy az normálisnak mondható e, vagy ez történik ami most az Asrocknál.Hozzáteszem ahogy a GN videóba is tegnap említésre került, hogy szerinte nem ez lesz a gond úgy tűnik Steve-nek igaza lesz ugyanis már többen is jelezték, hogy az új biossal is meghalt a rendszer.
Pl ez 2 órája: Dead 9800X3D after 3.25 B850i Lightning WiFi -
-
Képzeld nem fanboy vagyok, első AMD-s konfigom hosszú évek óta.
Látom az előnyöket és a hátrányokat is a 9, 12, és a 13 generációs Intel után.
Szóval ezzel mellé lőttél nagyon.
Másrészt érdekes módon nekem nem Asrock lapom van és nem is döglött meg a proci.
Ha vennéd a fáradtságot és utánanéznél az egész mizériának akkor láthatnád, hogy szinte csak Asrock lapok érintettek, a többi gyártónál hibahatáron belüli az elhullás (ami bármelyik gyártónál, bármilyen platform esetén is előfordul).
Ha az AMD hibája lenne, akkor a többi lapban is ugyanúgy probléma lenne a procikkal, és jóval nagyobb számban mint ami most van.
De ha neked úgy jobb napod lesz akkor fanboy vagyok, legyen viszont legalább nekem még megy az értő olvasás neked látom nem igazán. -
válasz
hackeeeee #18 üzenetére
rendben, de tudtommal itt nem az AMD hibázott, hanem egy bizonyos lapgyártó bizonyos termékei hibásak
tehát itt (ezen cikk alapján!) a bizalom maximum az asrockban rendülhetne meg.... de ennyi erővel SEMMIT nem vehetsz, hiszen minden brandnek voltak bajos termékei, szériái akár. anno a gigabyte lapokban legendásan szar kondik voltak, eközben FM1 chipsetes lapból kettő is 10+ éve megy nálam a márkától, ill a b550-es deszkám is már 3 éves....
#22 zzola
hogyne lehetne, maximum ezekután mindenki beárazta, hogy az mennyit is "ér" -
Lehet, de tudod anno élt egy nagyon okos ember, aki ezen gondolatokat hagyta ránk:
"Két dolog van, ami végtelen: az univerzum és az emberi hülyeség. De az előbbiben nem vagyok biztos"Másrészt ha elsőnek elsőnek átgondolnád a mondanivalód, nem pedig csak beírnád ide a saját képzelgéseidet (mert te az AMD-re húzol valamit, ami igazából csak egy gyártónál jelentkezik tömegesen) valamint ahogy már mások is javasolták, megpróbálkoznál az értő olvasással akkor mindjárt más lenne a véleményformálásod
-
westlake
félisten
válasz
hackeeeee #19 üzenetére
Nem tudom, hogy csak a 3.25-öt írtad-e 3.26-nak, vagy arra a pár tételre gondolsz, aminek valóban 3.26 a verziószáma, de igazából nincs is jelentősége, mivel ez egy branch. Legalábbis amennyire meg tudom állapítani a tartalomból, nincs különbség. Persze, az is igaz, hogy a 3.26-ban ott a "Correct T-sensor (Header) behavior" tétel, és hogy két nappal újabb build, mint a 3.25-ösök. Inkább úgy fogalmazok, hogy szerintem a 3.26 ugyanúgy hibás, ahogy a 3.25 is. Már ha ez BIOS hiba egyáltalán és nem csak terel a gyártó.
-
Polllen
nagyúr
Köszi az infókat!
-
CJ4567
nagyúr
Az Intel 13-14. generációs procijai pedig ugyancsak degradációtól szenvedtek, amit ugyancsak BIOS frissítéssel tudtak orvosolni, mert túl sok feszültséget pumpált a prociba a legtöbb alaplap alaphelyzetben.
(Tudtommal akik alapból alulfeszelve használták a procijaikat, ott nem fordult elő ez a probléma.)
-
westlake
félisten
"Jókora gond volt az ASRock bizonyos alaplapjaival"
Miért is a múltidő, amikor még a legújabb BIOS-szal is ugyanúgy vannak gondok?
-
asrcock vagy amd fanboyság ellen? (tény: giga és amd "fan" vagyok, ha nincs gond az adott termékükkel, ezeket preferálom)
egyébként nekem világos a címből, hogy asrockról van szó, nem amdről általánosságban
tehát valójában te vagy a címet SEM értetted vagy csak intel fanboyként trollkodtál egy bénát, ezesetben a fanboyság elleni tablettára szintén te szorulsz rá
-
hackeeeee
Jómunkásember
Majd frissítesz bios-t és oké lesz.
De amúgy, aki manuál limiteket használ azoknak valszeg semmi anomália nincs. Ezek alapján sanszos, hogy a PBO: Motherboard vagy Enabled funkció okozza az anomáliát, amikor mondhatni No limit opció van..
Ergo aki mondjuk betölt egy 105W-s profilt, ott elméletileg 142/110/170, vagy 120W profil esetén 162/120/180 limitnek kellene lennie. Ha ezek is túl vannak lőve akkor az tényleg ciki, de ezeket kétlem...A 170W-t már nem említem ide, mert az kb. felér a no limittel
-
tlac
nagyúr
válasz
Lord Amper #10 üzenetére
azt a szintet nem ütöttük még meg, mint az ami az intel 13. és 14. gennél volt, hogy meghosszabbították a garanciát
az nem egyértelmű, hogy degradálós miatt pusztulnak-e vagy hirtelen végük van
vannak felhasználók, akik azt mondják, hogy nem pbo-ztak és mégis meghalt -
zzola
titán
válasz
Lord Amper #10 üzenetére
"Amennyiben azok táborát erősítjük, akiknek már károsodott a központi egysége, annak garanciális ügyintézéséhez a viszonteladónkat vagy közvetlenül az AMD-t szükséges megkeresnünk."
Gondolom ha minden OK a játékossal, akkor nincsen csere. -
-
Jaj de jó hogy X870E Taichi-t választottam... Régóta akarok Taichit, most megléptem, hát tessék.
-
Trailblazer
veterán
Volt? A probléma még mindig fennáll. És van, akinek az új bios-szal is az örök vadászmezőkre távozott a csodafps-t toló GAMER©®™ AMD cpu-ja. Nap nap után látom a Redditen, ahogy tízesével posztolnak egy-egy újabb elpusztult prociról.
-
Polllen
nagyúr
Itt a fő probléma az, hogy sehol egy lista mely lapok érintettek...
-
zzola
titán
Még egy ok, hogy ne AMD legyen az új PC-m alapja.
-
HantekDSO
tag
Még jó, hogy csak az AMD-t és nem a processzorokat érinti!
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Kötelező újdonság kerül a telefonok dobozába e hónaptól
- Jókora gond volt az ASRock bizonyos alaplapjaival
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Autószerelők, autószerelés
- Fűnyíró topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Nintendo Switch 2
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus M5A99FX PRO R2.0 990FX chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Crucial Ballistix Sport LT 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H77-DS3H H77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Kingston FURY Renegade Pro 128GB (4x32GB) DDR5 4800MHz KF548R36RBK4-128 vadi új memória
- Apple iPhone 11 Pro 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! R7 5800X3D / RX 7900 XTX 24GB / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest