Hirdetés
- Ilyen videokártyát választana a DOOM Slayer
- Üvegben nem szűköldködő GameMax mikrotorony, "lopakodó" alaplapokhoz is
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- A készülő legújabb node-ján is kerüli a legmodernebb EUV berendezéseket a TSMC
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Milyen TV-t vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Androidos tablet topic
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- IFA 2024: Erős, bár drága NAS-ok a Ugreentől
Új hozzászólás Aktív témák
-
bigbuda
aktív tag
válasz
HussarF #2326 üzenetére
Köszönöm mindannyiotoknak az eszmefuttatast, ezen tények tudtával könnyebb dönteni, hogy megéri e parkoltatni a pénzt vagy sem. Nyilván egyszerű a képlet, ha még azelőtt kéne a pénz mielőtt kihozna nullára magát a költségeket tekintve, akkor nem veszünk XEON-t.
Ezzel kapcsolatban annyi kérdés, hogy egy bróker csőd esetén a XEON-ba lévő befektető pénze sincs veszélyben? Az ugye nem a bróker tulajdona, így csődeljárás esetén nincs piszkalva, nem csorbul?
-
avl
senior tag
-
avl
senior tag
persze hogy elérhetö; én nem csak teorizálok [pl. link]
-
avl
senior tag
en igy nézem:
heti hozama momentan 0.05%:a vetel es eladas legalabb 2 x 0.05%, ezt 2 het alatt "termeli" ki
a forgalma nagy, veteli es eladasi spread ennek megfelelöen igen kicsi, most pl.
a 0.01%-ot szinte 1 nap alatt kitermeli,
ennek megfelelöen en sokallom a 18-19-20 napos "break even point"-ot ...ado nélkül!!
az is igaz, hogy en ezt is csak TBSZ-re veszem, adoval azaz TBSZ-en kivül romlik a helyzet, az 1-adoval osztani kell, es akkor siman kijöhet a 18 nap körüli
-
avl
senior tag
válasz
Blaymoira #2308 üzenetére
"hogy tudsz IB-n belül pénzt utalni 2 külön account között?"
nem tudom, hogy lehet-e, egyelöre ki sem próbáltam, jövöre lesz esedékes (igyekszem sosem kapkodni, hanem elöre felkeszülni ;-)
ugye van szamlak közötti lehetöseg ...sajatra, pl. aktualis évi TBSZ-re, es ott lehet masik szamla felé elmenni (talán, esetleg, stb.)
-
bigbuda
aktív tag
Értem, az viszont teljesen jogos, ez nem volt a fejemben egyáltalán. Ezért szeretem ezt a fórumot, köszönöm
Annyi kérdés még, hogy egy bróker csőd esetén ugyanúgy a XEON-ba tartott pénz se alapja az esetleges buktanak? Tehát ez is olyan mint más ETF, hogy azt nem lehet elveszíteni, mert az én tulajdonos?
-
bigbuda
aktív tag
válasz
HussarF #2311 üzenetére
Igen, jogos, az aktuális HUF árfolyamra nem is gondoltam mint tényező. Visszaolvasva a kérdésem valóban nem volt egyértelmű, de lényegében az EUR felőli nullazodas voltam kíváncsi, mert már visszaváltani nem tervezném HUF-ra (legalábbis évekig nem).
Illetve természetesen legalább akkora vásárlás, hogy a minimum díj fedezze.De akkor ezeket figyelembe véve egyébként jól számoltam?
Illetve jelenleg van esetleg EUR parkoltatasra bármi asset IBKR-en, ami többet hozna mint az XEON-os ECB overnight rate ? (ez perpill 2.17%)
-
bigbuda
aktív tag
IBKR-en XEON-ba parkoltatassal kapcsolatba jól számolom, hogy a következő idő alatt leszek nullaba? Tehát vétel + eladás, gondolom mindkettő alkalommal 0.05 % díj (min 1.25 eur). Éves 2% kamattal számolva ez azt jelenti, hogy ~18-19 nap tartás utáni eladasnal leszek nullaba?
Van egy kis pénz amit beutalnek, de spekulatív célból még nem fektetnem be jelen pillanatban, addig parkoltatnam, és csak gondolkodtam mekkora dőn belüli eladassal lenne veszteséges a XEON-os történet.
-
Joe123
senior tag
válasz
Blaymoira #2308 üzenetére
Nekem a múltkor írtak amiatt is, hogy 50 ezrenként utaltam Wise integrációval, hogy magyarázzam már meg miért ennyi részletben, meg hogy én utaltam-e, más hozzáfér-e a számlához, stb. Megírtam, hogy a tranzakciós adó elkerülése volt a cél, aztán írták, hogy ok, köszi, case closed.
-
Blaymoira
tag
Nekem volt egy időszak, amikor compliance reviewn akadtak meg a Wise utalásaim pl. náluk. Miután átmigráltak IBIE-re. Pedig előtte ugyanarról küldözgettem.
Ha integrációval csináltad akkor nem zavarta őket. Azóta úgy regisztráltam a deposit methodot, hogy megadtam a bankszámlát is és azóta se zaklattak.
Elvileg ugye a pénzmosásos dolgok miatt lehet fontos, hogy tudják, hogy ki a beutaló, de elméletileg nem kellene kizáró oknak lennie.
B) hogy tudsz IB-n belül pénzt utalni 2 külön account között?
-
avl
senior tag
kaptatok mar ilyet ?
During a routine review of your IBKR account U...., we’ve detected deposit(s) into your account that appear to be from an individual/entity other than (you) the account holder (i.e., a Third-Party Deposit). IBKR conducts regular due diligence reviews on client deposits that are potentially from someone other than the account holder. Specifically, we are inquiring about the cashiering activity detailed below:
nyilvan megküldtem es azota írták, hogy "Thank you for your response. All information has been acquired and the review is now complete."
bennem felveti a kerdest: mastol IBKR szamlara nem kaphatnánk pénzt ?
..jövöre simán lehet, hogy esedékes lesz nálunk ilyen...persze
A) IB-t is kerdeztem most erröl
B) IB-n belül is lehet penzt utalni IB szamlak között is, az is megoldás lehet -
Gigicuci
senior tag
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy két IB számla között, tehát bankon belül, milyen költsége van egy eurós utalásnak?
Köszönöm!
-
les_polish
csendes tag
USD utalas Revolutrol IBKR-re (korabban ezt wiserol csinaltam, de ott ugye mar koltsege van)
Sziasztok, mivel nem talaltam meg pontosan leirva, igy leirom hatha jol jon masnak is a tapasztalat.
10k USD-t akartam attenni Ersterol IB-re.
1. Kartyas top up Revora
2. IBKR deposit request, banki ref adatok, routing nr.
3. Revo utalas, business receipient, IBKR adatok, a megadott NY banki adatokkal, ACH routingba megy az IBs ABA routing nr
4. Masnap reggel IB message center: transfer confirmationt kernek, h lassak a sajar nevre szolo szamlamrol ment be a penz (leirasuk szerint "non-bank" financial institutiontol kapott penznel mindig, ilyen a Revo)
5. Bekuldom a revos statementet
6. 5 perc mulva valasz, ok, de az ACH-s paymenteknel van 4 nap credit hold, igy csak az 5. Napon lesz jovairva a penz.Udv, lp
-
Simia
junior tag
Elvileg minden balance-od benne van:
What account information is collected?
EU financial institutions will report the income credited to the account (dividends, interest, gross proceeds from the sale or redemption of financial assets and cash-value insurance contracts) and account balances.A részvényeimet én sem hiszem hogy kényszerlikvidálnák.
Igen, igazad van, ilyen finanszírozási vészhelyzetbenvalószínűleg elég nehéz lenne ebből a jelentésből kisillabizálni hogy kinek mije van, és ha közben én magam elköltöm a szabad egyenlegemet, akkor legfeljebb utólag tudnának felelősségre vonni, és még akkor is hazudhatnék, hogy én bizony hamarabb költöttem el a pénzegyenlegemet.
-
axioma
veterán
kerdes, hogy attol hogy van s&p500-am, az miert lenne felsorolva mint deviza... (na nem mintha lenne nekem ibie-n, az csak a nyesz-en van) [arra a "kolcsonkerem" se tul esszeru, mert milyen alapon adatna ezt el, mig az ingatlant meg nem, egyik se penzeszkoz, mindkettot lehet(ne) forintert es devizaert is]
ettol fuggetlenul nyilvan ertem a felteteles modot, csak azon belul jeleztem hogy logikailag nem ugyanaz az ibie befektetesi allomany es a deviza -
kbn
csendes tag
Nem a vagyon eltitkolására gondolok, hanem kötött devizagazdálkodásra, amivel egy fenyegető államcsődöt lehetne kivédeni. (Pusztán teoretikusan - Magyarország most jelenleg ennek szerencsére még csak a közelében sincs)
Tehát tegyük fel, hogy lejár egy adag EUR vagy USD államkötvény, és elszállt az ország iránti bizalom, új kötvényt nem jegyez le senki, sőt az MNB is elégette a devizatartalékot az árfolyam védelmében.
Cégeknél és magánszemélyeknél viszont van annyi deviza, amiből lehetne törleszetni, elkerülve az államcsődöt.
Mit tenne egy ilyen helyzetben a kormány?
- HUF-ot devizára csak engedéllyel, meghatározott céllal válthatsz (és a befektetés egészen biztosan nem lesz köztük)
- ha devizához jutsz (exportálsz, külföldi részvényt eladsz), nem tarthatod meg, hanem kötelezen át kell váltanod HUF-ra a hivatalos árfolyamon (ami nyilván nagyon alacsony lesz)
- meglévő devizabetétet nem lehet kivenni, vagy csak naponta x összeget (az állam a bizalom helyreállásáig gyakorlatilag kölcsönveszi a devizádat, de ha sikeres a stabilizáció, a végén devizát kapsz vissza)
- ha a kölcsönbe vett devizát nem tudják devizában visszaadni, akkor jöhet a kötelező átváltás HUF-ra (nyomott árfolyamon)Tehát ez egy eszkalációs létra, aminek még az 1. lépésétől is messze vagyunk.
DAC2/CRS erre a célra nem igazán használható, mivel ott egy év végi összegyenleget jelentenek le (plusz a hozamot). Ebben lehet részvény, kötvény, és szabad HUF egyenleg is - de az állam nem mondhatja a hitelezőinek, hogy "USD-t ígértem, azt sajnos nem tudok adni, de van Amazon és OTP részvényem, HUF-om, meg német állampapírom"... azt tehát nem tudom elképzelni még a legsúlyosabb helyzetben sem, hogy a külföldi részvényeket kötelezően be kelljen szolgáltatni. Legfeljebb azt, hogy az osztalékot vagy eladásnál a kapott vételárat be kelljen váltani HUF-ra.
Igen, ennél a(z egyelőre) valószínűtlen forgatókönyvnél a magyar számlákat jó eséllyel felmondaná az IBKR, de szerintem előtte a többség már kivenné a devizáját és betenné egy (külföldi) széfbe készpénzben.
-
Simia
junior tag
Igen. Tehát az IBIE nem fekete doboz, és nem tudod ott "elrejteni" a pénzed. Ezt írtad itt #2295kbn:
De eleve, elítélni is csak akkor tudnának, ha az IBKR megmondá, mennyi devizád van - amit nem biztos, hogy megmondana.
Az én állításom, hogy ki fog derülni hogy mennyi vagyon van náluk legkésőbb év végén, tehát doomsday scenárió esetén az IBIE-s számla sem véd meg semmitől (legfeljebb nem a te pénzedet szedik el elsőként)
Egyébként a magyar törvényeket az IBIE végre fogja hajtani. Ha nem tudja végrehajtani (valami jogütközés miatt), akkor meg fel fogják mondani a magyar számlákat, de ez azért már erősen sci-fi kategória.
-
kbn
csendes tag
DAC2/CRS egy nemzetközi egyezmény, akik benne vannak (összes EU-tagállam, plusz rengeteg más) néhány alapadatot megküldenek egymásnak évente. IBKR-t erre az ír jog kötelezi.
Mint ahogy a Revolut számlákon is tud adótartozást inkasszálni a NAV - a litván hatóságokkal kölcsönösen együttműködve.
Az eléggé más, ha egy random évközi napra ki akarnák kérni egy adott ország összes ügyfelének egyenlegét, devizára bontva, mert a balfék kormány csak padlássöpréssel tudná elkerülni az államcsődöt. Kényszer-átváltani pedig még kevésbé tudná.
-
kbn
csendes tag
Átgondolva: ha az IBKR-t megkeresik a magyar hatóságok, szinte biztosan nem mérlegelhet, hanem az ír jogban megvan rá a szabály, kinek, mikor, milyen adatot adhat ki.
A banktitok védelmét vajon az ír jog szerint felülírja, hogy egy másik ország nemzeti bankja balfék volt, és devizára lenne szüksége az államadóssága törlesztéséhez, ezért kikéri az összes magyar ügyfél adatát pusztán arra hivakozva, hogy általában azért nyitnak náluk számlát, mert devizában szeretnének befektetni? Hát... ha ilyen veszély lenne, akkor utána kell nézni, de hajlok afelé, hogy a banktitok védelme lenne az erősebb.
-
Simia
junior tag
Csak kiegészítésnek mondom, hogy bár az IBIE nem magyar, azért nem is teljesen fekete doboz a magyar hatóságok számára.
Az IBIE szolgáltat aggregált adatokat magyarországra. DAC 2 / CRS adatszolgáltatás keretében elküldik a NAV-nak hogy év végén mi volt a számládon, illetve hogy mennyi kamatot/osztalékot kaptál, továbbá hogy értékesítésből mennyi bevételed származott, milyen jóváírások történtek a számládon.
Ezek nem kerülnek be az SZJA bevallásodba (nem elég részletes, és azt hiszem nem is érkezik meg időben a magyar határidőhöz), de a NAV használja ezeket az infókat arra hogy "leellenőrizze" hogy amit bevallottál az reális-e ezen adatok fényében.
-
ngaba
aktív tag
Őszintén, nem hiszem, hogy az IBKR az ügyfél érdekét nézné olyan esetben, ha a magyar állam hozna egy törvényt / éjféli endeletet, hogy kötelező pl. a devizaállomány infót beszolgáltatni. A multik alapvetően betartják a törvényeket, Kínában is. Ellenkező esetben szépen elérhetetlen lenne az interactivebrokers.hu, .ie stb. domain. Persze én is ott tartom a devizát, mert jobbat nem tudok.
-
kbn
csendes tag
A magyar hatóságok egy dublini cégtől legfeljebb kérni tudnak - a cég meg dönthet úgy, hogy inkább az ügyfelei érdekét nézi, és nem teljesíti. Ekkor mit tud tenni a magyar állam? Kommandósokat küld a dublini irodába? Azt konkrétan háborúnak hívnák, és az ír honvédség fegyverezné le őket, mielőtt egyáltalán az iroda közelbe érnének.
Más kérdés, ha elítélt bűnöző vagy (adócsaló, terrorista stb.), ez esetben a magyar és az ír rendőrség együttműködik, és utóbbi már tudja zároltatni a számládat (cserébe a magyar rendőrök is elkapják a nálunk bujkáló ír bűnözőket). De ha jól sejtem, nem erre az esetre gondoltál.
Amitől a becsületes magyar befektetők esetleg tarthatnak (és rögtön hangsúlyoznám, hogy rövid távon NEM reális ilyen fogatókönyv, lehet nyugodtan aludni) - menekülni kezdene a tőke HUF-ból devizába, és az MNB a devizatartalék elégetéséval próbálná védeni az árfolyamot, ami elfogyna. Tehát a lejáró devizaadósságot nem tudnánk viszafizetni = államcsőd.
Na ilyenkor a kormányok szoktak olyat, hogy a lakosságól "kölcsönveszik" a devizájukat, hogy abból törlesszenek, és ne kelljen csődöt jelenteni. Vagyis korlátozzák a deviza vételét, a meglévő devizabetéteket pedig nem engedi kivenni a bankból. Radikálisabb esetek: kötelező átváltani a devizát HUF-ra (persze a hivatalos árfolyamon: ami legyen mondjuk 230 Ft, mutassuk meg, hogy erősebb lett a Forint, mint Gyurcsány alatt!), például úgy, hogy a deviza tartása törvényileg illegális lesz (mint pl. a kokainé).
Na ez esetben (és még egyszer kiemelem: rövid távon NEM kell tartani ilyesmitől) a külföldi számla nagyon hasznos tud lenni: míg a magyar számlán tartott devizát egy éjszaka alatt zároltatni tudják, a külföldivel (lásd a posztom elején) semmit nem tudnak kezdeni, egészen addig, amíg jogerősen el nem ítélnek illegális devizatartásért... addig meg nyilván rég kivetted és készpénzben beraktad egy bécsi széfbe. De eleve, elítélni is csak akkor tudnának, ha az IBKR megmondá, mennyi devizád van - amit nem biztos, hogy megmondana.
-
Gabesz87
veterán
A 18-ai riportban nincs semmi. A portfóliónál az orders sarkában van egy 1-es, és ott ezt látom:
A szín jelentése:
DARK BLUE indicates that an order has been accepted by the system (simulated orders) or an exchange (native orders) and that this order has yet to be elected. The order status remains DARK BLUE until the election criteria are met. At that time the order is triggered, the order status color will change appropriately.
De kedden szerintem is kiderül, és végbemegy a tranzakció, arra számítok. -
vnorbi
aktív tag
válasz
Gabesz87 #2286 üzenetére
Színkódokat nem tudom, de ha az aznapra generálható trade confirmation riportban nem szerepel, akkor nem vettél semmit. A portfólióba is azonnal bekerül a sikeres vásárlás, nincs "átfutási idő". Legalábbis én még olyanba nem futottam bele, hogy egy sikeres ETF vásárlás jóváírása ne azonnali lett volna.
-
Gabesz87
veterán
Értem. Köszönöm. Látom az ibkr honlapon van is egy Trading calendar.
-
Gabesz87
veterán
Tegnapelőtt végre sikerült első alkalommal vennem ETF-et (FWRA). Viszont még azóta sem látom a portfóliónál, a státusznal sötétkék van. Olvastam mit jelentenek ezek a szín kódok. Mennyi idő múlva teljesül a vásárlás? Ez normális hogy napokig is eltart?
-
Sisco2
tag
Szerintetek meglehet venni minden gond nélkül BRK.B -t IBIE -nél TBSZ -re annak tudatában hogy nincs kettős adóztatást elkerülő egyezmény usa és mo. között?
BRK.B nem fizet osztalékot, így az osztalékadó levonás nem lép fel (ez lenne az elsődleges probléma egy hiányzó egyezménynél) de milyen adózási következményei lehetnek késöbb még így is hogy TBSZ -en van? Talán annak kicsi az esélye hogy USA kitalálja a jövőben hogy árfolyamnyereség-adót vezet be külföldiekre..Berkshire Hathaway, Inc. BRK.B
Van aki tart BRK.B -t? -
Gabesz87
veterán
USD-ben Londonin. Azt csináltam, hogy a keresőben rákerestem az FWRA Ticketre, és a megjelenő 3 találatból ezt választottam:
FWRA IVZ FTSE ALL WORLD ACC LSEETFÍgy is ugyanoda lyukadok ki ha minden igaz, mintha az ISIN-re keresek rá.
A Kereskedési Engedélynél itt mit kéne bepipálnom? A lenti 2 alapból be van. Egész Európát (is)? Vagy csak UK?
-
ZolAK
csendes tag
-
Tárgytalan, törölhető.
-
Janusz001
őstag
válasz
Gabesz87 #2277 üzenetére
Ki kell tölteni a befektető védelmi kérdőívet, ha nagyon nem megy a chatgp segít.
Vásárláskor kell kiválasztani melyik számládra akarod, de ehhez a megfelelő számládon kell lennie a pénznek. Hiába van a fő számládon elég cash, attól még tbsz -re nem fogsz tudni vásárolni, át kell vezetni az összeget. -
Gabesz87
veterán
Legelső vásárlási nehézségek leküzdésében kérnék segítséget
Pl. ha FWRA ETF-et vennék (LSEETF), Vételnél kiírja, hogy A(z) U... számla ezen kontraktus kereskedéséhez nem rendelkezik engedéllyel. Engedélyeket a számlabeállításokban kérelmezhet. Előbb akkor kereskedési engedélyt kell kérelmezni? Ill. itt a számla azonosítója a fő számlámé, nem a TBSZ-é. Hogyan tudom kiválasztani, hogy én arról akarok venni?
-
vnorbi
aktív tag
válasz
Mazdakocsi #2274 üzenetére
Én néha utalok be 2-3 eurókat, amikor ilyen kicsi kamatjóváírásom van a Kincstárból, bár én közbeiktatom a Revolutot, mivel az IBKR gyűjtőszámláira nem teljesen szabályos illetékmentes utalást indítani a Kincstárból. Ezek is elég aprók, de nem volt még gond a jóváírásukkal, euróként jelentek meg mindig.
Arra figyelek, hogy aznap érjen be IBKR-hez, amikor el akarom költeni (hozzácsapva a forint fedezethez), mert ha a jóváírás napján nincs elköltve, akkor másnap reggelre valóban átváltja a rendszer a base currency-re.
-
gedikart
aktív tag
válasz
Mazdakocsi #2274 üzenetére
Ez nem középárfolyam, inkább vételinek tűnik. Nagyobb összegnél kérdés, hogy mit alkalmaznak.
-
gedikart
aktív tag
Próbaképp utaltam MÁK-ról IB-re magamnak 1 EUR-t. Átért, viszont HUF 398.45-ként lett könyvelve. Ez azért van mivel kis összeg (automatán átváltja Ft-ra)? Illetve ha ez így is van, akkor miért ilyen áron váltotta (jelenleg 407,9 az árfolyam)?
-
Ebiker
újonc
válasz
Mazdakocsi #2271 üzenetére
Köszönöm. Közben én is megtaláltam posztom után azonnal a B verziót, ami törhető.
-
Mazdakocsi
újonc
Ez tudatos Buffeték részéről úgy látom, bár csak gyorsan futottam végig a cikken.
De a lényeg, hogy az A verziót nem akarja törögetni, így ebben az óriási összegben tartják a darabárat.
Ezért van egy B verzió, ami bár elvileg egy nagyon picit alulmaradt a múltban az A verziótól, de ettől függetlenül ez a kisbefektetők verziója, ami nyilván ugyanúgy Berkshire és szinte ugyanúgy követi az A verziót. -
Ebiker
újonc
BRK A (Berkshire Hathaway) részvényből törtrészvényt nem enged venni. Más részvényekből tudok törtet venni. Mi lehet az oka, ill. hogyan lehet BRK A törtet venni? (az egész kicsit drága)
-
chaser83
csendes tag
Nem célom szétoffolni a topicot a KH-val, szóval írj privátban inkább, de hátha más is van hasonló cipőben: az IBIE az külföldinek számít nyártól, mert külföldön van, így egyértelműen már az 5-ös lap vonatkozik rá (181-196. sorok). Ugyanakkor a KH belföldi kifizető. KH-nál mondjuk EGT-osztalék esetén az a tapasztalatom, hogy levonódik egy bitang magas forrásadó és mivel SZOCHO mentes ezért nincs is dolgom vele. Azonban lehetséges az amit olvastál, hogy ezeket neked kell bevallani, de jó kérdés, hogy mely sorokba. Mindenképp KH-t kérdezd meg, szedd ki belőlük írj nekik, illetve ezzel párhuzamosan ha van NAV-os telefonazonosítód, akkor 1819-et hívd fel, hogy akkor az USA papírt belföldi kifizetőnél hol vald be? Ha esetlegesen mégis az 5-ös lapon, akkor ugye 190-es sorba beírod amit levontak és 182-es sorba meg mehet az 5% SZJA ill a 287-288 a 13% szocho. Ez tiszta sor, de kérdésedre válaszolva ezt mondja ki egy kompetens személy, hogy belföldi kifizető esetén mi a helyzet USA osztalék esetén. Az nem lehetséges, hogy ez az Alibaba ADS valahogy európai és igazából nincs vele dolgod? A 15% nagyon gyanús nekem, hogy mégsem amcsi. Írd meg priviben, mert írok egy úgy adóbevallás segédletet. Megmondom neked őszintén belföldi kifizető esetén fogalmam sincs hova kell írni az osztalékokat! Lehet igazad lesz és 5-ös lap, ha egyáltalán be kell neked vallanod valamit is egyáltalán.
-
xy2003
tag
válasz
chaser83 #2263 üzenetére
Megnéztem sehol nem szerepel és így szochot sem szerepeltet a tervezetben.
Volt magyar részvény után osztalék az szerepel a 167.sorban és a 67. ben is a levont forrásadó.
A kifizető számít az 5ös lapnál?nem az,hogy hol van bejegyezve a részvény ami után kaptam az osztalékot?
-
fuser123
csendes tag
Pénteken EUR eszköz eladása után rögtön (1 perc múlva) sikerült az eladási összeg erejéig USD eszközt vennem szimpla orderrel, automatikus konverzióval: $-ra kellett csak átszámolnom, majd a darabszámot megadni az orderben.
Ugyanez ma nem megy. Az eladás utáni összeg (EUR) "settled" az Account szerint (TWS), mégis "insufficient settled cash"-re panaszkodik... Kezdem nem érteni.Ötlet?
-
chaser83
csendes tag
azt nem írtad, de gondolom, nem-TBSZ számláról van szó. Amúgy ha a tervezetben nem szerepel ez, mindenképp hívd fel és tisztázd a KH-val, hogy ilyenkor mi van? Nekem az is gyanús, hogy csak 15%-ot vontak le és nem 30%-at. Sajna semmi infot nem találtam arról, hogy most mi van ha USA részvényosztalékot kapsz egy belföldi kifizetőn keresztül. Én mindenképp a KH-ra hárítanám a dolgot, mert kötelessége ezt megállapítania mint kifizetőnek!
-
chaser83
csendes tag
A KH/Patria belföldi kifizető, szóval elvileg amit kell fizetned az szerepel az eSZJA tervezetedben. Nézd meg, hogy ez hogy szerepel a tervezetedben és igazából nincs dolgod, csak kiegészítened a tervezetet és megfizetni ami ott van. A 15% levonás meg volt, tehát tőled le lett vonva már ami szükséges (hogy USA-ban vagy a Patria az számodra mindegy). Megeshet, hogy amúgy ez nem fog szerepelni a tervezetben, de ha igen, akkor a 21. vagy a 167. soron keresgélj. Ugyanis a Patria az belföldi kifizető, azaz rád nem az 5-ös lap fog vonatkozni mint a külföldi szolgáltatókra ebben az esetben. A 21. vagy a 167. soron írd be az osztalék jövedelmedet, ott kiszámolódik ami kell. Hajlok rá, hogy a 21. sorba kell írnod (már akkor ha nem adóegyezményes az ország, de írod hogy USA-papírról van szó), de látatlanban semmit nem mondok biztosra, mert erről nincs tapasztalatom. 67. sorba pedig írd be amit a Patria levont (ha egyáltalán nincs ott). Így első nekifutásra ezzel próbálkoznék. Nem tudom meg fog-e jelenni az 5% adókötelezettséged (ha US a papír issuer), de mondom elvileg már ott van az eSZJA-tervezetben.
SZOCHO felső maxos lesz , igen, 13 %: 287-288 sorba kell beírni megfizetni. Elvileg az is ott van már.
-
xy2003
tag
Sziasztok.
Nem IB-s a problémám,de látom van aki érti az adózást,hátha tud rajtam is segíteni.Alibaba Grp Sp ADS (usa piac) után kaptam osztalékot,külföldi forrásadót nem vontak le,a szolgáltatóm (K&H Patria) levont hazai adóként 15% -ot. Elméletileg itthon 5% lenne meg a 13% szochó.
Ilyen esetben mi van?182.sorba írjam a két összeget ami az igazoláson szerepel? a 190.et nullázzam ki? abból nem lesz gond,hogy kint semmit nem vontak?
-
kuntics
aktív tag
válasz
Mazdakocsi #2256 üzenetére
Köszi, akkor jól emlékeztem, csak kellett egy megerősítés.
-
wanted5
őstag
válasz
Mazdakocsi #2256 üzenetére
Ha veszteséggel töröd fel akkor is kell? Olyankor ugye nincs mit bevallani.
-
kuntics
aktív tag
Sziasztok
próbáltam visszaolvasni, de nem találtam infót. Tavalyi tbszről kell valamit beírni adóbevallásba? Bejelentés megvolt nyitás után, jött is navos visszaigazolás. Alapszámlán 5k huf alatti összeg van folyamatosan, osztalékfizetős etf-et nem tartok.
-
Gabesz87
veterán
Lassan csak befejezem már a számlanyitást. Személyimet bescanneltem (lakcímkártyát nem kell amúgy?), utaltam is most pénzt a számlára, de még mindig van valami üzenet az oldal tetején:
Ez most mi a fittyfene? Ide kattintva megjelent minden megadott adat (összegzés), ill. az oldal alján egy rakat elfogadni való feltétel, megállapodás stb. Mindent bejelöltem, de még mindig itt az üzi. Viszont ha újra rákattintok, akkor már csak egy "Elkészült" gomb látszik, és semmi más. Vagy csak kell egy kis idő, és eltűnik innen ez? Pedig amikor töltögettem ki az adatokat tegnapelőtt, akkor is elfogadtam mindent, ezért nem értem.
-
chaser83
csendes tag
válasz
choozee #2245 üzenetére
https://elemzeskozpont.hu/etf-es-az-osztalek-osztalekot-kifizeto-vagy-ujra-befekteto-etf
Felesleges volt belemennie, hogy EU ETF-et vegyél, mert EU-állampolgárként mást nem is tudsz, csak európai ETF-et, ehelyett ő is csak kerülgette a forró kását. Hozzátéve még ő aki a legtöbbet foglalkozott a témával.Itt is lebegteti, hogy akkor a distributing ETF után mi van, de a konyhakontrolling szerinti NAV állásfoglalás szerint az kamat, amit Te is olvastál:
"A NAV állásfoglalása szerint az ETF-ek „kollektív befektetési értékpapírnak” minősülnek, ezért minden kifizetésük a kamatadó hatálya alá tartozik, azaz ha kamatadót (és ezzel együtt szochot) kellene fizetni (normál számlán). (Ezzel én vitatkoznék, de nem vagyok adóhatóság.) " https://konyhakontrolling.hu/etf-re-is-vonatkozhat-az-uj-szocho/
Az IBCE M30-as nyomtatványban még ki tudod lesni minek lett lekönyvelve a kifizetés. De esélyes, hogy kamatkifizetés
-
chaser83
csendes tag
válasz
choozee #2245 üzenetére
*VUSA issuer valóban ír, mert az ISIN száma IE-vel kezdődik, tehát adóegyezményes papír, igen.
Imádkoztam, hogy ne US vagy MH stb. legyen, mert akkor összecsikargatom magam (
ez esetben 191-es sor helyett a 192-es játszott volna, mint nem adóegyezményes).Én tuti ezt követem majd nem-TBSZ osztaléknál (ETF-nél akkor lehet az osztalék az kamat
), amit szintén nem írnak le így:
1)Adóegyezményes vagy nem adóegyezményes-e a papír (részvény, ETF) ISIN kódja,
2) EGT vagy nem EGT (kell-e szocho) és,
3) levontak-e legalább 15% adót vagy nem vontak-e le:
a) Ha levontak akkor 0% (adóegyezményes) vagy 5% (USA stb. papír esetén),
b) ha nem vontak le ki kell egészíteni 15%-ra....azt csókolom, azt ne bohockodjunk itt bikkfanyelvű jogszabályokkal.
-
chaser83
csendes tag
válasz
chaser83 #2246 üzenetére
*ha az IBCE VUSA szja szerepel valahol a 65-69. sorban az eSZJA tervezetben, akkor azt töröld természetesen onnan és akkor a 191-eshez vezeted fel mint bevallott jövedelmet és kifizetett adót. Szerintem csak így érvényesítheted, hogy 15% adót fizess ugyanazért a jövedelemért végül is (VUSA). Persze csak ha akarod. Hagyhatod az eSZJA szerinti 65-69-es kifizetést és 28% levonást, de akkor az IBIE VUSA utáni "kamat"-ért is ki kell csengetned a 15% adót a 183. sorban.
Az IBKR osztalék meg természetesen 182;190. sor - osztalékjövedelem, de most már azt nem kérdezted, akkor az tiszta...
-
chaser83
csendes tag
válasz
choozee #2245 üzenetére
Szívesen: próbálok segíteni magunkon, sorstársaknak, mert így nekem is meglesznek ezek a kis "mankók" a jövőben, bár nem terveztem ezzel foglalkozni, de kénytelen voltam belemenni, mert iszonyú kevés egzakt választ kaptam. Egyébként a könyvelők nagy része is más könyvelőktől kapnak segítséget, de van hogy az is rossz. Nagyjából azért van egy könyvelő listám kiket érdemes figyelni vagy ki az aki mégis elvállalja a bevallás készítését, ha valakit érdekel írjon rám, adok egy listát akiket meg lehet keresni.
Tegnap még az jutott eszembe, hogy az éves TAX Statementben ott van egy FX Income Worksheet lekérdezés, a Hungarian tax felett. Én úgy értelmezem, hogy mivel a beker is forint és a kiker is forint ezért a Hungarian Tax Stetment már tartalmazza az FX változást. (Természetesen arról beszélek, ha értékpapírvásárlás miatt váltott a rendszer devizát, nem a sima devizázás esetében, az más). Ez az éves Worksheet ráadásul külön is van, illetve az IBCE-nél az eSZJA sem vette bele az ahhoz tartozó FX Income worksheet szummázott eredményét, ezért én sem veszem figyelembe az IBIE-nél. De kíváncsi vagyok ki mit kezd ezzel, ha valakinek van véleménye privátban is írjon rám, megköszönöm , mert már ritkábban foglalkozom ezzel, így is sok idő ment el erre.
--------------------------
VUSA ETF: Youtube Bankmonitor csatornán most néztem egy 8 nap régi videot (amugy a híres RMS főszakértője is rosszul mondta a videoban az osztalék szocho-t, de olyan szakértőt nem hallottam, aki egy levegőre mindent elmondana helyesen), ahol ez is szóba került, nézd meg azt is, de úgy rémlik ott is (mint a konyhakontrollingnál, ahogy írod) kamatként mondta az onnan jövő bevételt. Nekem nem volt ETF-em még ami fizetett "kamatot, osztalékot", szóval nem mentem bele a témába, de valóban a szocho miatt érdekes, de lehet ott más ETF-kről beszélt. A Google szerint:"The denomination “Distributing ETF” refers to the treatment of dividends that get paid by the underlying companies. A distributing ETF chooses not to reinvest internally these proceeds but rather to hand them out to the investors who have purchased shares of the fund."
Az éves Tax Statement-ben van Dividend-es éves lekérdezés, ugye nekem ott azt írta nincs mit lekérdezni, mert nem kaptam osztalékot, csekkold le te is; ha osztalék akkor osztalék és igen, szocho mentes, aztán lehet mégesem ...Tényleg bohockodás az egész
, főleg az osztalékos cuccok.
Hidd el a NAV sem nagyon tudja, sokszor a könyvelők is várnak a válaszra, amire egy hosszú általános válasz jön.
De erre is várom a választ, mindenesetre az osztalékot jobb elkerülni amúgy, ha nem magyar. Több okból is.---------------------------------------------------------------------
Hűha, nem semmi a VUSA levonásod, megfogtál. Erre sem fogom tudni a tutit: Na itt jönne be, hogy szerintem azt talán kapizsgálom, miért lett levonva az IBCE által 15%+ (28%) forrásadó, azt nem értem az ír miért nem vonta le (érdekes h másik belföldi brókercég is szeret ilyeneket vonogatni, visszakapni a különbözetet meg szinte lehetetlen és nem éri meg ha kis összeg, de meg lehetetlen). De így végül is jol jársz mert..., ja és jol gondolod: Rád akkor is a 15% szja vonatkozni az adóegyezmény miatt, szóval igen én szummáznám a kettő eredményét, kiszámolom mennyit vont le az IB (CE), azt beírnám a (vegyük kamatnak akkor, aztán majd ez tisztázódik vagy nem szarakodsz vele és mindent kamatnak veszel) a 191-es sorba az IBCE+IBIE Vusa szummát, oda beírva amit az IBCE (28%) már levont adóként,!!! DE NÉZD meg, hogy az eSZJA-ban már szerepel-e a 28% levonás véletlenül? Amúgy szerintem nem, mert mint belföldi kifizető ő vallja be és vonja be, nekem sem szerepel egy másik belföldi szolgáltató osztaléklevonásai az eSZJA tervezetemben. Csak jegyezd meg vagy írd az exceledbe hogy miért csináltad így. Szóval a 191-es sor után, akkor -ha kamat tényleg- a 183-as sorba is vezesd be és csak annyit fizess be ami a magyar 15%-ot kiegészítené összegben (lehet kapsz egy sárga figyelmeztetést h 5-16% közé kell esnie - ÁNYK szólt, de nem kell vele foglalkozni).
Tehát a 191-es sor adójánál ne foglalkozz a százalékkal, írd be a szummázott levonásokat (Vusa, SYEP, Credit int.) összegszerűen. 73 385 ezek jövedelme, ennek a 15%-a, igen, 11008 forint. Ennyi a befizetendő, ebből levonod amiket az IB (CE+IE) levont (ez volt a 191. sor adó cella) mindenre, és a különbséget -ami kell a 15% adóhoz- írod be a 183 sor adó cellájába és ez lesz a fizetendő.
------------------------------------
Szocho-n gondolkodtam, merengtem az elmúlt napokban, ha maradunk hogy ezek kamatok és a 183. sorba írjuk, akkor viszont ehhez a nem felső plafonos 293 (f) fog tartozni. A SYEP-nél is inkább hajlok 75%-ban, hogy kamat és nem osztalék (szóval átírom a szamárvezetőt, bár számszakilag ugyanannyi a sarc, csak aki elérte a szocho plafont annak nem mindegy), ugyanis a SYEP-et az IB fizeti. Úgy vettem ki, hogy a magyar NAV-nak csak az az osztalék szigorúan, amit a CÉG fizet ki (Inc, RT.) neked. Amit bef alap fizet, ezek szerint lehet ETF is, vagy szolgáltató ad, azt szereti mereven kamatként kezelni, és szerintem sem helytálló, hogy a SYEP osztalék, mert nem a cég fizeti a SYEP-et hanem az IB mint szolgáltató, ráadásul csak bonyolítaná hogy melyik értékpapírnak mi az országkódja (EGT vagy nem, adóegyezményes vagy nem), szóval SYEP 183. sor (ha valaki feketeöves könyvvizsgáló és a PWC-nél vagy Deloitte-nél dolgozik elmerenghet a 185. soron, de inkább mi ne bonyolítsuk), így viszont az ehhez tartozó -mint kamatbevétel- szocho sor a 293 (f)!Egyedül a Bónusz IBKR részvényed osztalékának szochoja a felső plafonos 287-288. sor ez tuti.
Most amúgy joggal mondhatod, hogy de az IBCE SYEP-jének a szochoja a 287-288 sorban van feltüntetve. Igen jogos, de ugye annak van belföldi sora, ami a 169. sor és a NAV szerint az a felső plafonos SZOCHO-ba tartozik, de a külföldi (IBIE) 181-196 sorokban ilyen értékpapír kölcsönzésből származó jövedelmi sora nincs, de számtanilag amúgy sincs relevanciája. Én kamathoz vettem ezt is és egyre inkább meg vagyok erről győződve.
A 289. sor jó kérdés, és értem mit kérdezel (azt hiszem), de engem sem a hazai brókercégek és bankok, sem az IBCE, sem az eSZJA-ban soha nem adott éves kimutatást utánam milyen szocho, kamatadó levonások voltak belföldi kifizető által (ami meg fel van tüntetve, az szerepel az ott van a 65-69. sorban, M30 alapján) , akkor azt nem vallom be mivel nincs bevallási kötelezettségem ezek után. Szóval mehet a két nulla oda értéknek, hogy ne pampogjon. Az nagy talány, hogy a SYEP után az SZJA-t levonta (67. sor) az IBCE, de a szocho-t nem, viszont a 287-288-ban szerepel. Ellenben a CYEP után a szocho-t is meg meg az szja-t is bevallotta, befizette. Egyet tudok mert megkérdeztem az IB-től: SZOCHO-t már semmire nem vont le az IBIE (de ezt mindenki mondta, de azért rákérdeztem).
Viszont egy jó kérdést tettél fel! Megkérdezhetnéd az IB-t (belső üzenetküldő support-on keresztül), hogy az IBCE-n a VUSA után fizetett-e a szolgáltató SZOCHO-t? Mert így kiderülne hogy a VUSA által fizetett összeg minek is minősül. Ha fizetett SZOCHO-t, akkor tényleg kamat. Valaki javasolta, hogy a járulékadat lekérdezőben minden ott van. Jelentem csak az SZJA van, Szocho nincs. De a magyar ker. banki kamat utáni info (sem szja, sem szocho) meg semmi nincs amit utánam befizettek. Szerintem a szocho nyilvántartások gatyák a NAV-nál.
Mellékesen Hozzáteszem a belinkelt bankmonitoros szakember szerint az amerikai osztaléknál érdemes európaira bevezetett megfelelőjét megvenni. Én ugy tudtam, ahogy itt is mondták, hogy osztaléknál az ország számít, nem a tőzsdepiac honországa. Szóval ebben is zavar van. Mondom az osztalék teljes zavar mindenhol, de ha nagyon be akarom vallani, na meg be kell egyáltalán (EGT-set belföldi szolgáltatónál nem kell, ugy is vagy 30-35% forrásadó le lesz vonva, és eSZJA tervezetben sem láttam szerepelni), akkor megnézném az osztalékrészvény ISIN kódját és az első két betű alapján az az ország számít.
Nem tudom válaszoltam-e a kérdésekre, de csináld meg így, nézd meg jó-e ez így Neked és pontosítsd a kérdésedet, ha valamit nem értettem és nem válaszoltam, persze ha tudok. Bennem is sok kérdőjel van. Sok sikert, ha valamit megtudtál, privátban is jelezd kérlek, hogy jövőre okosabb legyek
!
-
choozee
csendes tag
válasz
chaser83 #2227 üzenetére
Először is nagyon köszi ezt a részletes segítséget! Nem is tudom, hogy tudom ezt neked meghálálni.
Azt is köszi, hogy leírtad hogy lehet az IBCE tax statementet megtalálni.
Az egyetlen amiben még mindig nem vagyok teljesen biztos a következő:
A VUSA elméletben egy UCITS (ír tehát EGT) distributing ETF tehát az ebből származó jövedelem osztalék, kellene hogy legyen. Nem? (Tudom, hülyeség európaiként nem acc ETF-et venni, idén már nem követtem el ezt)Viszont a konyhakontrolling.hu-n ezt találtam:
A NAV állásfoglalása szerint az ETF-ek „kollektív befektetési értékpapírnak” minősülnek, ezért minden kifizetésük a kamatadó hatálya alá tartozik, azaz kamatadót (és ezzel együtt szochot) kell fizetni.Oké, fogadjuk el ezt helyesnek az IBKR is így tünteti fel:
A két statementen az látható, hogy IBIE elvileg semmit nem vont le, az IBCE viszont 28%-ot magyar forrásadóként.
IBIETehát akkor a 183. sorba ennek a kettőnek az összegét (plusz az SYEP-et (110 Ft és 523 Ft) írom ami 73,385 Ft viszont az adóhoz ennek az összegnek a 15%-át 11,008 Ft
Ezután a 191-be a 15% SZJA-t írom be amit az IBCE már levont? Tehát ugyanúgy jövedelem 73,385 Ft de az Adó csak a 35,149-nek (plusz 110 Ft SYEP (ez után is levonták a 16 Ft adót)) a 15%-a 5,305 Ft?
287-288, itt a 73,385 Ft még kiegészül IBKR részvény utáni osztalékkal így lesz 74,762 Ft és ennek a 13%-a SZOCHO.
NAGY KÉRDÉS: A SZOCHO-nál 289-es sorba beírhatom-e az IBCE által már levont 35,149 Ft 13%-át: 4569 Ft-ot ? Vagy ezt hol kell feltüntetni?
Nagyon köszi még egyszer már az eddigi segítséget is!
Oriási vagy! -
wanted5
őstag
Ha nyitok egy TBSZ-t a havidíjat hogy fogják vonni? Gondolom, hogy a főszámláról, de mi a helyzet, ha nincs rajta annyi?
A parkoltatott pénz kamatozik a főszámlán? -
Mazdakocsi
újonc
Nagyjából megválaszoltad a kérdésed
Ha nincs a listán az országod, akkor nem vagy jogosult. -
Gabesz87
veterán
Sziasztok. Tegnap elkezdtem a számlanyitást, de nem gondoltam, hogy ez ennyire bonyolult folyamat, küzdök, mint disznó a jégen. Most az adóügyi illetőségnél tartok, remélem az előző pontokat jól töltöttem ki. Itt mit kell választani?
Jó az alsó? Merthogy a listában nem látok Magyarországot, úgyhogy sok választásom nem igen van.
-
chaser83
csendes tag
válasz
chaser83 #2227 üzenetére
A konyhakontrolling is csinált egy táblázatot (szerintem nem lenne rossz, csak kicsit áttekinthetetlen, de lényegében használható), berakom, hogy meglegyen itt is. Hátha ezek alapján valaki csinál egy modernebb több dimenziós, de áttekinthető táblázatot. Lényegében megegyezik az én szamárvezetőmmel, enyém szájbarágósabb és ugye nem-TBSZ-es jövedelmekre vonatkozik. Elolvastam az ottani hozzászólásokat és az IBKR ajánlói -egyéb- program keretében kapott bónuszrészvények esetén a NAV-os hölgy ott is azt mondta, hogy eladáskor ETÜ.
2024-es táblázat (TBSZ-feltöréshez nem értek, hogy aktuális-e):
-
bigbuda
aktív tag
CsodaPOK, SzGee: köszi szépen.
Igazából nem az adózás miatt kérdezném, hanem arra gondoltam ha most feljebb menne a VWCE, akkor lehet a legdrágábban vett darabokat eladnám, így a maradék készlet átlag bekerülési értékét csökkenteni tudnám.
Erre van lehetőség IBKR-en, hogy csakis melyik darabokból szeretnék eladni? Tehát ne az legyen hogy a legolcsóbbat eladja és akkor az atlagaram még nőne -
SzGee
aktív tag
-
bigbuda
aktív tag
Tegyük fel itt az elmúlt hetekben vettem VWCE-t többféle arszinten. Pl. 125, 120, 117...
Nos ha eladásra kerülne a dolog, azt meg lehet valahogy mondani, hogy a 125-ert vett pakkot akarom eladni? Ha igen hogyan? Vagy eladasnal hogy van ez kezelve? -
chaser83
csendes tag
válasz
choozee #2218 üzenetére
Annak azért nézz utána, hogy a VUSA az mi? Nem ETF? EGT-piacon vetted? Látom hogy kamatjövedelemként szerepel, de biztos, hogy az, nem pedig osztalék? Szóval ha megfelel EGT tagállami ETF - osztalékszabályainak, akkor lehet SZOCHO-t nem kell fizetned, bár igaz nem egy nagy összeg a differencia. Csak ugy eszembe jutott. Ha tényleg kamatbevétel, akkor nem szóltam és amiket előzőekben írtam le.
-
chaser83
csendes tag
válasz
chaser83 #2227 üzenetére
kis megjegyzés a SYEP SZOCH-hoz: mivel én is messze voltam a SZOCHO plafontól nekem is irreleváns volt hogy a felsőplafonos 287-288-hez vagy a plafonnélküli 293-hoz írom-e. Nekem az IBIE ömlesztve szummázta a CYEP+SYEP-et, szóval kamatjövedelemhez írtam és a plafonnélküli szocho-hoz. De írható a SYEP szerintem a 287-288-os felső plafonos szocho-hoz is. A szamárvezetőben is így írtam.
-
chaser83
csendes tag
válasz
choozee #2226 üzenetére
Oké, így már értem. Semmiképp sem a 181-es sorba írd a 3)-ast, mert ez nekem úgy tűnik megfelel az ETÜ (Ellenőrzött Tőkepiaci Ügylet) szabályainak, tekintve, hogy az ír IBIE EGT/OECD szolgáltató. Ez jelentősen jobb adókulcsban és a veszteség/nyereség szembeállíthatóság szempontjából, amit 0+2 évig görgethetsz is (ha 2024-ben nyereséged van, 2025-ben veszteséged, akkor a nyereség és veszteség adója szembeállítható 2026-ban amikor adod be a 25SZJA-t, így ha akarod akkor pénzt is visszaigényelhetsz a NAV-tól, csak jól kell vezetned egy excelben a 212-220-as sorban mikor mennyi volt az eredményed adója szépen FIFO módszerrel vezeted az adókiegyenlítési keretedet, de erről lejebb).
https://elemzeskozpont.hu/ellenorzott-tokepiaci-ugylet-adozasa-2025Leegyszerűsítve az IBIE, Lightyear-es árfolyameredmény az mindig ETÜ, ami megy a 172-es sorba. (Ne zavarjon az meg, hogy az elkülönülten adózó belföldi jövedelmek adójához tartozik, így tudták megoldani az ETÜ-t technikailag; akár ha IBIE, Lightyear vagy Revolutnál vagy, az árfolyamnyereség/veszteség ETÜ-be megy azaz a 172-es sorba kell beírni lényegében mindig).
Ugyanakkor ha letudtad a 172-es sort, amibe összegezve megy a Lightyear és IBIE eredményed (ha lenne akkor a Patria/K&H is, mert itt lényegtelen hogy belföldi vagy külföldi szolgáltató és az is mindegy, hogy amerikai vagy brit vagy magyar papírod van, mert itt -az ETÜ-nél - a szolgáltató számít) , szóval akkor ezen 2024-es összegzett eredményed adóját vezetheted is a 212-220-as sorba. Ha 2024-ben összegezve nyereséged volt akkor a 214-es sorba megy az eredményed adója a 172 (e) sorból, ha meg veszteséged akkor 218-as sorba a 172. sor (a) cella 15%-a. Mindenképp olvasd el a súgót és 24SZJA útmutatót és érthető lesz, hogyan is kell vagy érdemes vezetni ezt, nagyon praktikus és hasznos, főleg ha a 2025 vesztő lesz, akkor így tudod optimalizálni adóban a 2024-25-ös évet.
ETÜ SZOCHO: NINCS, azaz nem kell a 287-288-as sorral foglalkoznod!!! Ezért is kell a 172-es sorba írnod és nem a 181-es sorba!
Mivel már már teljesen átláthatatlan ezen adózás, csináltam egy kis szamárvezetőt, hogy következő években ne nulláról kelljen indulnom, lényegében ezek a legfontosabb nem-TBSZ adózási szabályok, gyakorlati bevallási sorbeírásokkal, amik nyilván csúszhatnak egy-egy sort a jövőben (de jobb mint a terjengős, nulla gyakorlati hasznu több oldalas szja-jogszabályok):
--------------------------------------------
Nyisd meg az IB desktop profilodat és a TAX statementnél válts át a régi IBCE-s U******** kezdetű ügyfélszámodra és kérd le PDF-ben az addigi reportot. Ez az IBCE adóügyi kimutatás 2024 júliusáig. Ott kettőt kérhetsz le, mert az M30-as is meg van, mert az IBCE belföldi kifizetőnek számít. Hogy teljes legyen a káosz más szerepelt nekem pár forinttal ami az eSZJA-ban van és ami az IBCE kimutatásában. Mindegy az IBCE számait írtam be/át és kész. Így is elmegy mindenki ***ába.
Szóval, az IBCE-től kapott "beírt" jövedelmek, adók és adóelőlegek nem talány, mivel év közepéig a magyar IB belföldi kifizetőnek számított (IBCE) és amugy helyesen szerepelnek a IBCE-től kapott jövedelmek (nekem legalábbis), mint belföldi jövedelmek. Azaz amikkel most itt görcsölünk (könyvelőknek meg halvány lila fogalma sincs 100-ból 99-nek), mert külföldi lett az IB, az ami talány az a már befizetett adó illetve a befizetett vagy befizetendő SZOCHO, amit látsz, de amint kiegészíted az IBIE cuccaival, ahogy leírtam előzőekben , szépen fogod látni még mennyi fizetendő SZJA-d és SZOCHO-d lesz (vigyázat két különbőző számlára kell befizetni az SZJA-t és a SZOCHO-t !!!).
Ugye az IBCE beolvadt az IBIE-be szóval jövőre, már nem lesz beírva semmi az eSZJA-ba, mindent neked kell bevallani, mert az IBIE már külföldi-nek számít. A 2024-es bevallás lett teljesen káoszos. Nekem is elment 2 hét mire összekapartam mit hova kell írni, mert erre alig van info de ahogy olvasom a NAV is feltartja a kezét.286-os sorban nekem az IBCE CYEP programból kapott jövedelem van. Azaz a számlán levő összeg után kapott kamat, ezt az IBCE bevallotta befizette: SZJA, SZOCHO-t is. Nincs vele dolgunk csak szerepel a bevallásban.
287-288 sor: szerintem neked is a SYEP programból kapott jövedelem (értékpapír-kölcsönzés), ami után a plafonos SZOCHO-t kell fizetned és majd ehhez add az IBKR-részvény után kapott osztalék SZOCHO-ját amit tegnap írtam.
289: Igen két nulla van nekem is. Amit befizetett az IBCE befizetett, amit nem azt meg most fogom, ezzel a sorral nem foglalkozom, mert amit a belföldi kifizető bevallott és kifizetett azt már nekem nem kell bevallanis sem. Így értelmezem és csókolom. Na itt teljes homály a könyvelőknél, igaz ők ott elakadnak hogy az ETÜ-t is SZOCHO-ztatnák, szóval szégyenteljes amit művelnek.
Kábé ennyire jutottam, ha tud valaki jobbat akkor várom az észrevételt, de nagyon nincs, szőrözni meg tuti nem fogok itt MNB-középárfolyamokkal. Ezt focizza le a NAV meg az IB. Számtanilag amit be kell befizetni azt befizetem és ennyi. A NAV nagyon válaszolni sem tud. Azt meg csendben jegyzem meg, hogy az adózók 60-70%-a meg foglalkozni sem fog ezzel, hozzáteszem a könyvelőknek meg lövésük sincs az egészről (ezt 4 könyvelő is megerősítette nem én bullyngolok).Egyedül az IBKR ajándékrészvény vagy Vesting bekerben nem tudok nyilatkozni, de szerintem amikre válaszoltam jók. Ha valahol elírtam szóljatok, köszönöm
(megjegyzés: én ÁNYK-ban csináltam az adóbevallást, nem eSZJA-ban, szóval lehet kicsit mások a mezők nevei, a sorok tuti azok, csak az ÁNYK "az DOS-osabb, Win95-sebb" azaz klasszikus adóbevallás forma).
-
choozee
csendes tag
válasz
chaser83 #2224 üzenetére
Nagyon köszi, ez így már sokkal világosabb.
A 3-as kérdés arra vonatkozott hogy az IBKR által kimutatott VUSA és CNDX ETF-eken elért Total nyereség kerül-e a 181-es sorba. (Illetve egy rész meg Lightyear-en van úgyhogy azzal összeadva)
És felette a két választható opció közül, A kedvezményezett részesedéscsere útján megszerzett értékpapírból származó jövedelem kérdésnél az 1-es opciót azaz árfolyamnyereségből származó jövedelemet kell jelölni.
meg persze ezután megy a 13% SZOCHO is 287-288-as sorba.Illetve az ami még nagy talány, hogy az adóbevallásba bekerült valami random összeg amit az IBCE küldött a NAVnak. Ez mi lehet? Ez be is került a bevallásba illetve feltűnik a szochonál is.
Nagy kérdés hogy 289-be mit kell ilyenkor írni? Egyelőre két 0-át írtam de nem tiszta, hogy mik ezek.
Munkavállalói jogviszonyom nem volt 2024-ben úgyhogy a szocho-t ez legalább nem bonyolítja. -
Memo96
csendes tag
Sziasztok.
Limit áras vételi megbízást adtam be a mai napon, amelynek a limit árát el is értük, azonban nem teljesül a megbízás, a státusza nem a világos zöldben van, hanem a sötét kékben.
IBKR szerint az alábbit jelenti:
DARK BLUE indicates that an order has been accepted by the system (simulated orders) or an exchange (native orders) and that this order has yet to be elected. The order status remains DARK BLUE until the election criteria are met. At that time the order is triggered, the order status color will change appropriately.
Valaki találkozott már ilyennel?
-
chaser83
csendes tag
válasz
choozee #2218 üzenetére
A 2)-es -ha jól értelmezem- sima USA részvény osztalék (osztaléknál a részvénytársaság székhelye számít ami USA, nem a bróker szolgáltató, mint az ETÜ-jövedelemnél), szóval a 182-es sorban még 5% adót azaz 41 forint adót kell fizetned, illetve 287-288 sorban felső plafonos SZOCHO-t 13%-kal, 106 forint. Szerintem. 190-es sort okésan írtad le.
A 3)-ast abszolút nem értelmezem.
-
chaser83
csendes tag
Itt lehet belezavarodott az elején az író az osztaléknál és 13% SZOCHOT akart írni, de igen: USA részvényosztaléknál (ez az osztalékra vonatkozik aki kapott): 190 sorba bevallja amit kapott osztalékként jövedelmet és annak a kint levont adóját (30%-ra kell kijönni a kint levont adónak), illetve ugyanezt az osztalékjövedelmet a 182-es sorba is meg kell jeleníteni és sajna ugye egyezmény hiányában 5% SZJA-t is még a navnak be kell vallani az adó cellába és fizetni. Ezenfelül pedig 13% -felső plafonos- SZOCHO a 287-288-as sorokba, bevallani, megfizetni. Ez tuti, igen.
Magát a vesting/ajándékrészvény "megkapásának" bevallását nem tudom. Az előbbi csak az adott vagy bármelyik USA-részvény után kapott osztalékjövedelemre vonatkozik.
-
chaser83
csendes tag
válasz
choozee #2218 üzenetére
Szia. Amennyiben nem TBSZ-számla, akkor Az 1)-es pontnál talán tudok segíteni: Azon lehetne merengeni, hogy a SYEP kamatjövedelem-e ha szörszálhasogatóak vagyunk, de én is a 183-as sorhoz csaptam a SYEP-et (a Credit Int.-gel együtt - számlán tartott pénz utáni kamat), mivel nincs külföldi értékpapírkölcsönzésből származó jövedelem sor az adóbevallásban és a kulcsok ugyanazok, szóval igen, én is a 183-as sorhoz írom. Olvastam olyat is más forumon elbújva egy helyen, hogy osztalékjövedelemnek is felfogható, szóval a SYEP szumma mehet a 182-esbe is, ha akarod. Szerintem nincs jelentősége.
Neked nem lett -az 1)-es esetén- levonva semmilyen külföldi forrásadó (nekem addig le lett vonva, amíg nem küldtem el az adóilletőségigazolást, így a forrásadó oszlopon szerepel az adó azaz kint az van megfizetve, amit kiír a kimutatásban. Én így értelmeztem). Mondjuk többünknek az ír levonást is magyar forrásadónak írta, de ez most lényegtelen szerintem. Szóval jól gondolod. A 183-as adósorba be kell valanod a 15% adót és meg is kell fizetned, illetve a 293 (f)-be a jövedelem 13%-át SZOCHO-ként kell bevallani majd megfizetni.
A 2)-es pontban nem vagyok kompetens, de kíváncsi vagyok én is, ha valaki összefoglalná, mert nekem sem egyértelmű. Ahogy az sem, hogy SZOCHO-t kell e fizetni? Valami olyasmi jött le, hogy nem mindegy, hogy Vesting vagy Ajándékrészvény, de ebben már annyi féle variációt hallottam több helyen.
Amúgy Valóban ez az egyetlen értelmes forum a témában, a könyvelők 99.5%-a meg elhasal a témában. Várom a válaszokat én is.
-
chaser83
csendes tag
válasz
tomazin #2217 üzenetére
Szívesen. Mialatt intézed a papírt a Navval, indítsd el a folyamatot a saját "settings"nél:
Illetve a
tax-withholding@interactivebrokers.com -ra küldtem el a NAV pecsétes adóilletőség-igazolást. Nem tudom, hogy most is erre kell-e. -
acqua8
csendes újonc
Szia!
Az ajándék részvények kapcsán a PF IB topikjában a következőket találtam:
"#3011: A részvény beker ára után egyéb jövedelemként adózol.ez 15% szja+13%szochó.Ha eladod és árfolyamnyereséged volt ,arra csak 15% szja-t kell fizetni.Ha kaptál időközben osztalékot is ,ott 30%-ot levonnak az usa-ban.De itthon még további 5% adót kell az osztalékból leadózni itthon+13% szja-t is.De itt van szochó fizetési plafon is."
Egy másik hozzászóló ismertette a PH fórum topikjában forgó két NAV-os állásfoglalást (az egyik az általad is említett csak eladáskor történő adózás) mire az úriember a következő választ adta:
"#3016: Mindkettő téves. "Az Szja tv. 9. §-a alapján értékpapír esetében a bevétel megszerzésének a napja a tulajdonjog megszerzésének napja vagy – ha ez korábbi időpont – az a nap, amelyen azt a magánszemély vagy javára más személy birtokba vette,míg dematerializált értékpapír esetében az értékpapírszámlán való jóváírás napja. Ha azonban az említett vagyoni értékkel összefüggésben a magánszemély sem a használat, a hasznok szedésének joga, sem a rendelkezésijog nem illeti meg, akkor a bevétel ezen jogok közül legalább az egyik megnyílásáig nem tekinthető megszerzettnek.A fentiek alapján tehát főszabály szerint egy dematerializált értékpapír esetében a bevétel megszerzésének időpontjának a magánszemély értékapírszámláján való jóváírás napját kell tekinteni. Abban az esetben viszont,ha az értékpapírszámlán való jóváírás napjával nem nyílt meg számára a hasznok szedésének joga (kamatra,osztalékra való jogosultság), illetve a rendelkezési joga (pl. jogosult az értékpapírt értékesíteni, elajándékozni), akkora bevételt akkor kell megszerzettnek tekinteni, ha ezen jogok közül legalább az egyik a magánszemély számára megnyílik."
"Levele alapján a juttatás időpontját követően a részvény után megnyílik az osztalékra való jogosultsága, így egyetértünk az Ön álláspontjával, vagyis az értékpapír megszerzettnek tekintendő."
Mivel IBKR fizet osztalékot a lock up alatt is,így értelemszerűen a számlán történő jóváírás napja lesz a megszerzés dátuma."
Ki milyen módszer alapján fogja feltüntetni az adóbevallásában a ajándék részvények után fizetendő összeget? -
choozee
csendes tag
Sziasztok!
Először is egészen új élmény egy ilyen értelmes fórumot olvasni! Tök jó, hogy még vannak jó közösségek a neten.
Sokat segítettek az eddigi hozzászólások az SZJA bevalláshoz, de van egy két dolog amit nem értek.
1.
Elvileg ezek mennek a 183-ba igaz?
A kettő összesen 38 126 aminek ki is szamolja a 15%-at 5 719 adó, de a problémám, hogy kamatjövedelemnél az országkód IE. Viszont nincs feltüntetve külföldi forrásadó a kimutatásban. Most akkor le van vagy lesz vonva az írek által valami összeg és ha igen milyen %? Ezt hol lehet látni?
2.
Ezt a részt és így kellene a 182.-be írni? Összeg: 814 Adó:0
190 -be pedig: Összeg: 814 Adó: 247
3. Ebből pedig a Realizált nyereség Total összege megy a 181-be és felette az 1-es opciót kell választani?
Köszi előre is! -
DarkByte
addikt
-
DarkByte
addikt
válasz
chaser83 #2210 üzenetére
Én nem küldtem ilyen illetőség igazolsát, ez micsoda ez? Én eleve IBIE-nél nyitottam a fiókot, nem volt IBCE-hoz közöm.
Kell ezzel foglalkoznom, vagy ha nem izgat ez a 20%-os Ír adó ezekre a fillérekre, akkor maradhat így, és akkor 0-ázom az SZJA részt, mint a Wise számlakamat után? Csak mert az alapján igazából kitöltöttem az adóbevallásomat.
-
chaser83
csendes tag
válasz
DarkByte #2202 üzenetére
"Nem úgy van hogy a bruttó rész után 15% SZJA-t és 13% SZOCHO-t kellene fizetnem? (és ezt a SZJA-ba a 183+191-es külföldi kamat jövedelem mezők + a 293 SZOCHO alá kell beírni?)"
Igen. Pontosan.
Az nekem is rejtély, miért a magyar forrásadónál szerepelteti, de az tuti, hogy beszámítható a magyar 15% szja-ba.
-
chaser83
csendes tag
válasz
Travelos #2185 üzenetére
A 20% külföldi forrásadó beszámítható a magyar 15% SZJA-ba, így nem kell már adóznod már MO-n, csak be kell vallanod. Ezenfelül 13% SZOCHO-t kell itthon bevallanod és megfizetned. Ha elküldesz nekik adóilletőség igazolást, onnantól nem fogják kint vonni a 20% forrásadót, hanem itthon adózol már.
-
l0s0
újonc
válasz
DarkByte #2202 üzenetére
Nekem valamivel nagyobb összegek szerepelnek a kimutatásban, amit küldtek, és azon jobban látszik, hogy mi történt. A lényeg az, hogy az IBIE 20%-ot levont, amit az ír NAV-nak küldtek (mivel nem volt 836-os nyilatkozatom). Ezt valami rejtélyes módon a magyar withholding tax oszlopba írták be.
A kettős adóztatási egyezmény miatt elvileg a NAV felé nem kell SZJA-t fizetni, de SZOCHO-t igen. Bővebben itt.
-
DarkByte
addikt
Sziasztok!
Valaki magyarázza már el nekem hogy a számla kamat után amit az IBKR adott azok a bruttó magyar forrásadó oszlop mennyiségek hogyan jönnek ki?
Az oké hogy ők nem vontak le semmi külföldi forrásadót, így teljesen itthon adózom.
De azok az összegek nem vágom milyen képlettel keletkeznek, ahogy számoltam a bruttó összeg ~18%-ának felelnek meg. Ilyen adó van itthon ami ezt írja elő?
Nem úgy van hogy a bruttó rész után 15% SZJA-t és 13% SZOCHO-t kellene fizetnem? (és ezt a SZJA-ba a 183+191-es külföldi kamat jövedelem mezők + a 293 SZOCHO alá kell beírni?)
(Egyébként a szeptember 5.-ei MNB USD középárfolyam sem stimmel hozzáteszem amit ír, kisebb az aznapi valójában. A Dec.4-es már jó. De számolok ezzel a nagyobbal, üsse kő.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen TV-t vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- PlayStation 5
- Autós topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Android szakmai topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- További aktív témák...
- ÁÁÁ NE NÉZD MEG! A szórakozás, és a multitasking csúcsa, Lenovo Yoga 9i //3 OLED Modell Ajánló//
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Xbox Series X 1TB - 2 kontroller + 3 játék szabadon választható
- RYZEN 7 5700X / 32GB RAM / 1TB SSD / RX 6700 XT 12GB / 750W Gold Full Modular - AMD GAMER PC
- Intel i3-9100 - 24GB RAM - Samsung 980 500GB - be quite! Pure Base 500 + 1000W Táp - MSi Z390-A PRO
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B365M i7 9700F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor X6b 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest