TV mkv lejátszással, illetve mkv manipulálással kapcsolatban írok néhány sort azon abszolút hozzá nem értő társaimnak, akik nulláról kezdik ezt, mint én 2 napja.
Alap probléma, a (Samsung) TV média lejátszója elég kezdetleges, nem játsza le az mkv DTS hangját, stb. Célszerű a meglévő mkv filmeket átszerkeszteni és "lebutítani" a TV média lejátszójának képességeihez.
Két programra lesz szükség:
1. mkvtoolnix, amivel az mkv-ból a felesleges hangsávok, feliratok eltávolíthatók, illetve magyar felirat, vagy AC3 hang hozzáadható. A program telepíthető bárhová (nem érzékeny a könyvtár nevére = lásd 2.) és egyszerű feladatokhoz nem kell konfigurálni. Legegyszerűbb működtetése: mkvmerge GUI-t elindítva, "Input" fület választva, az "Input files" keretbe bele kell húzni egérrel az mkv-t (mazohisták az "add" gombbal csinálják ugyan ezt!). Az alatta lévő "Tracks ..." keretben megjelenik hogy mit tartalmaz az mkv. Amire nincs szükség, pipa ki.
AC3 hang, vagy felirat hozzáadása: "Input" keretbe behúzni a szükséges fájlt, "Tracks..." keretben bepipálni (mondjuk ha behúzzuk, alapból be lesz pipálva).
Alul az "Output filename" mezőben meg lehet adni az uj fájl helyét, nevét.
Alul bal oldalt: "Start muxing". Kezdőknek mint én, kb. ennyi.
2. Popcorn MKV Audio Converter. Ez az mkv fájlban lévő DTS hangot konvertálja át AC3-ra!
Érdemes HELP-nek letölteni a megadott lapon található első két képet úgy, hogy katt rá és nagyítva menteni (a 3.kép ua. mint 2.kép)
A letöltött fájl tömörített és nem kell telepíteni. Az "mkvaudio.rar-t" ki kell tömöríteni egy olyan könyvtárba, ami nem tartalmaz ékezetes és speciális karaktereket.
Figyelem: a program nagyon érzékeny a könyvtár nevére és ez érvényes a mentési útvonalra is!
Ha kitömöríted, kapsz egy "AudioConverter.exe" fájlt és egy "programok" könyvtárat. Exet-t elindítva, konfigurálni kell, a helpként letöltött képek szerint.
Először a jobb fent található, hangra vonatkozó részt érdemes kipipálgatni, a help kép szerint.
Aztán ezután az egyes komponensek elérési útvonalát kell megadni, de értelemszerűen. Pl. "MKV tools", "Individual locations" alatt nem az 1. pontban telepített elérési utat kell megadni, hanem a kitömörítés után kapott "programok" könyvtárban kell turkálni és minden megtalálható ott! Legalább is nekem így működött korrektül. Elérési utak megadásánál a felső "MKV Tools", "Audio Tools1", stb. mindég ugrál, a help képek szerint érdemes ellenőrizni, hogy minden szükséges elérési útvonalat megadtál-e.
Ezek után a "File specification" alatt, "Source File" mellett meg kell adni a konvertálandó mkv-t és alatta a "Target File" mellett a konvertált mkv nevét és elérési útját. Mindenhol (könyvtár, fájl nevek) érvényes az, hogy az ékezeteket útálja!
"RUN" és végezni fogja a dolgát, az mkv-ban lévő DTS-ből, AC3 lesz!
Nos, idáig jutottam, remélem 2 hét múlva már érteni is fogok a ismertetett progikhoz 
[ Szerkesztve ]
kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsön adni