Új hozzászólás Aktív témák
-
CJ19
csendes tag
Hogy tudom a "benneVan" metódusba még beleilleszteni, hogy ne csak azt vizsgálja, hogy tartalmazza-e a cím az adott karaktert hanem azt is, hogy ne vegye figyelembe a kis és nagy betűket ? (regexp nélkül ha lehet)
[link] -
Ursache
senior tag
Utananezhetsz meg az atan2-nek is.
-
Sziasztok! Gyors kérdés, hogyan számolok javaban tan(-1)-et? Hogy a szög jöjjön ki a/b tangenséből. A sima tan fv. nem jó.
-
CJ19
csendes tag
Na sikerült segítséggel összetákolni..
Nagyjából erre gondoltam(kicsit több dolgot csinál már):
-
fatal`
titán
válasz
WonderCSabo #7089 üzenetére
Olvasol soronként, az első számot megszorzod t-vel, aztán a következőt x-szel, aztán y-nal, a szövegeket átugorva.
Lényegében tárolod egy intben hogy hol tartasz (mivel kell a következőt szorozni), aztán ciklussal járod be a tömböt és ha számot találtál akkor megszorzod az adott változóval, az intet ami meg azt jelzi hogy hol tartasz megnöveled (ha az utolsó volt akkor nullázod).
Szerk.: Csak az elejét szántam neked, a második felét a kérdezőnek. Bár jobban megnézve az eredeti hozzászólást, nem derül ki, hogy a betűknél mit kell csinálni (átugrani simán, vagy nullázni)
-
CJ19
csendes tag
válasz
WonderCSabo #7087 üzenetére
egy random változóval(ami egy szám), a lényeg az hogy hogy tudom ezeket a szorzásokat könnyen elvégezni.
így:
Gly
G
2 ezt megkéne szorozni t-vel
5 ezt x-el
2 ezt y-al
1 ezt z-vel
0 ezt zs-vel
Ala
A
3 ezt megkéne szorozni t-vel
7 ezt xel
2 ezt y-al
1 ezt z-vel
0 zsMég most sem értem teljesen a logikát. Tehát ha betűk vanak, akkor újrakezdi a szorozgatást megadott sorrendű számokkal?
mondhatni igen.
-
CJ19
csendes tag
Sziasztok!
Újabb 5 milliós kérdés:
Van egy txt fájlom amiben ilyen szöveg van:
Gly
G
2
5
2
1
0
Ala
A
3
7
2
1
0
...és így tovább
minden szöveg új sorban van. Én ezt a txt fájlt beolvasom egy ArrayList-be.. a feladat az lenne, hogy :
Gly
G
2 ezt megkéne szorozni t-vel
5 ezt x-el
2 ez y-al
1 ezt z-vel
0 ezt zs-vel
Ala
A
3 ezt szintén t-vel
7 ezt x-el
2 ezt y-al
1 ezt z-vel
0 zs-vel
. és így tovább
Legkönnyebben hogy tudnám megoldani anélkül, hogy egy regényt gépeljek le?
Köszi a helpet előre is! -
válasz
fordfairlane #7083 üzenetére
Bazi meleg van, es nehez jo kajat szerezni, mondjuk szigettol fugg.
-
pbert
csendes tag
Weblapfejlesztéssel és szerkesztéssel foglalkozó, magas technikai színvonalú vállalat keres Senior Java fejlesztőt külföldre!
Ezen cég kiemelkedő fizetés és juttatási csomagot, nyelvi készségfejlesztési lehetőséget biztosít leendő munkavállalója számára.
Jelentkezni a fa@pbert.eu email címen, fényképes önéletrajzzal lehet! -
axioma
veterán
Az igaz, hogy jelentos algoritmust kevesen irhatnak - nagyreszt en se kimondottan bonyolult folyamatokat irok le (kivetel a prog.versenyek mint hobbi), de nekem azert van most szamottevo alkoto resze a munkamnak.
Viszont ezt a korabban leirt problemat is meg lehet csinalni erobol, azaz sima sorbarendezes-kereses kicsit megberhelt valtozataval. Es ott akkor azert eleg sok emberbol nem ismerte'k az ide illo megoldast, egyszeruen a kepzesukon nem kerult elo, az igy gondolkozas sem, igaz nekem is csak speckoll-on, de azota javulhatott a dolog -- en 15+ eve vegeztem, lattam mar neten is tananyagban emlegetni.
Mondjuk itt a forumban se derult ki, hanyan tudjak, mire gondolok.
WonderCsabo: arra gondoltam, hogy a mernokok a hardverek, elektromos aram stb. dolgokat is melyen kell tanuljak, es ahhoz akar kellhet is. De ezt csak tippeltem, hogy igy johetett bele az anyagba.
-
Aethelstone
addikt
válasz
Sk8erPeter #7078 üzenetére
Nyilván a laboron gyakorlatilag semmit nem lehet megtanulni vagy megtanítani. A programozás tipikusan az a műfaj, hogy segg kell hozzá plusz feladat. A 128 ezredik telefonköny vagy DVD téka nyilvántartás megírása egy kezdőnek nagy feladat, de onnan viszont már marha nehéz továbblépni. Céges környezet kell hozzá. Ezért van az, hogy a felsőoktatásból kikerült emberkék túlnyomó része nagyon zöld még...a maradék meg suli mellett dolgozik évek óta és profi.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Na várj, sztem senki nem mondta, hogy nincs szükség komoly elméleti alapozásra (persze ezt is ésszel kéne, gyakran ez sem elmondható), inkább arról van szó, hogy először meg kéne egyáltalán hozni az egész programozáshoz a kedvedet, nem pedig elvenni azt (akár egy egyetemi/OKJ-s/akármilyen képzésről van szó, akár egy könyvről), értelmes módon kellene vegyíteni a gyakorlati alapismereteket az elméleti háttérrel, de valahogy ez a legtöbbször átcsap abba, hogy kőkeményen nyomatjuk az elméleti bullshitet, hogy legyen mit jól számonkérni, aztán inkább csak úgy mellesleg vannak gépes laborok is, ahol ledarálják, ami kell (elavult eszközök rulez), ha nincs előképzettséged, így jártál, aztán mennek a következő anyagra, csak pörgessük ki a kötelező számonkérhető anyagot. Természetesen ettől még vitathatatlan, hogy saját szorgalom nélkül úgysem fog senki megtanulni programozni, de nem mindegy, hogyan lökdösnek előrébb, vagy csak tömik az agyadat olyannal, amitől csak összevisszaság lesz a fejedben. Ahogy észrevettem, ez nagyon általános probléma.
BME-n azóta szerencsére látok némi javulást az elsősöknek leadott anyagban, ahogy nézegettem a honlapokat. Amikor én jártam prog1-re, elég borzalmas volt a helyzet. Amúgy a kedvencem az volt, amikor az előadó a perifériákról beszélt, hogy hű de jó, hogy van a billentyűzet, meg az egér, 1 perc múlva meg egy C-ben írt kódot mutogatott. -
válasz
Aethelstone #7075 üzenetére
Nekem elojottek a kvaterniok, PCA, SVD, Bayes, mittudomen. (Pedig egy jo ideje nem kutatasban dolgozom.)
-
Aethelstone
addikt
A magam részéről a legdurvább gyakorlati matematikai feladvány az utóbbi időkben az ellipszis kerülete volt
Nos, ha jobban belegondolok, a négy alapműveleten felül magam sem használtam igazán többet az elmúlt X évben
Lehet, hogy pár százalékszámítás beugrott néha, amit vissza tudtam vezetni elemi szorzásokra és osztásokra
-
floatr
veterán
válasz
WonderCSabo #7072 üzenetére
Bármi lehetséges egy adott szakterülettel kapcsolatban. Csak tudod az a baj, hogy a felsőoktatás arról szól, hogy mindenkit keresztbe-kasul szívatnak az adott tantárgyakkal. Én is vehettem volna hasznát sok dolognak az ilyen utility tantárgyakból (GIS, valódi informatika, digitális tervezések, logisztika stb) csak sajnos az általam látott életutak igen nagy részénél ez a szükséges tudomány megáll a középiskolai emelt szint végénél. Sőt...
Innentől kezdve azt tudom mondani, hogy eltekintve attól a ~10%-tól, az emberek nagy része az ablakon dobta ki az ideje nagy részét, mert nem terveznek algoritmusokat, nem gyártanak semmi olyant, ami az emelt szintű matematika, fizika, vagy az általános biológia, kémia, történelem tudásanyagát igényli. Sőt a hétköznapokban még csak ennyire sincsen szükségük. Nem azért mert tudatlan tuskók, hanem mert nem arról szól az élet, és a szakma java, amit szeretnének hinni ott, ahol oktatják.
A magam részéről a legdurvább gyakorlati matematikai feladvány az utóbbi időkben az ellipszis kerülete volt. Babzsákot hegesztettünk...
-
axioma
veterán
válasz
WonderCSabo #7072 üzenetére
OK, abban egyetertek, hogy ott neha elszalad a lo, bar nem lehet hogy ez a fizikahoz kellett nem az infohoz egy mernoki szakon? Mert azt meg en nem tudom, en a masik iranybol jovok (JATE).
-
axioma
veterán
Azert en csak reszben ertek egyet. Valoban tanitanak sok hulyeseget is, feleslegeset, vagy nem jo modon, de muszaj az elmeleti megalapozas, akar programiras nelkul. A program, a nyelv csak egy eszkoz, megoldani a feladatot kell eloszor.
Egy (valos!) bar regi eset: m.tarsak jonnek (2 honap kulonbseggel ketto kulonbozo projektnel, csak a szomszed szobaban volt a masik), hogy
- van egy csomo, valtozo hosszu stringunk, de a halmaz csak nagyon ritkan valtozik
- nincs prefix-mentesseg
- jonnek rohadt gyorsan az input stringek, es meg kene mondani, hogy a halmaz mely eleme az, amelyik a leghosszabb prefixe az inputnak.
A kerdesuk mindket esetben ez volt: milyen sorbarendezesnek hivjak azt, amiben ezt a leggyorsabban (valamilyen algoval) meg tudna'k talalni, es az milyen muveleti igenyu.
Az intelligens telefonkozpontok szolgaltatas + parameter szetvalasztasa peldaul egy ilyen feladat.
Ha nem tanitananak (pontosabban: akinek nem tanitottak) algo+adatszerk. oran ilyesmit, me'g guglival se biztos hogy ratalal az optimalis megoldasra a fenti kerdessel. -
Ursache
senior tag
válasz
WonderCSabo #7066 üzenetére
Felreertettuk egymast. Azt akartam kifejezni, hogy az milyen fontos dolog (tenyleg fontos!), de csak papiron szamolgattunk, gyakorlati alkalmazasat nem vettunk... a kepzes nem is erre van kihegyezve.
-
fordfairlane
veterán
Az informatika manapság leginkább a információ tárolásáról, szervezéséről, feldolgozásáról és közvetítéséről szól, elsősorban infokommunikációs jellegű.
Az oktatás meg mintha átaludta volna az elmúlt pár évtizedet, mintha megragadt volna a 60-as, 70-es években. Mintha az informatikai problémák nagy része még mindig matematikai vagy tudományos jellegű volna.
-
Aethelstone
addikt
válasz
WonderCSabo #7066 üzenetére
Hát jah. A matek nagy részét ki kellene dobni egy az egyben és jobban lőni mondjuk a Számítástudomány/Numerikus módszerek tárgyakra. Persze matek alap ahhoz is kell nyilván, de nem ennyi....
-
Ursache
senior tag
ELTE IK-n is ez van. Olyan elmeletben nyomjak a matekot... gyakon meg a felere sincs ido. Plane tenyleges gyakorlati hasznat nem is latjuk (pl. Taylor-sorok), de ki kell szamolni. Igy elveszik az erdeklodes, pedig hasznos es jo dolgok ezek. Volt egy matlabos oram, de azt is atalakitottak mar. Pedig rohadt szep volt newton-modszert mindig plotolni, na, megvan mar a gyok?
Szoval mindenhol csak a fos elmeletet nyomjak, sajnos.
Get used to it.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Hű, mennyire egyetértek azzal, amit írtál a tanítási módszerekről. BME-n az egyetem első évében fogalmam nem volt a programozásról, és elképesztő mennyiségű időt kúrtam el az ilyen jellegű fos tanítás miatt (akár az előadásokon, akár a könyvekben), amikor végeláthatatlan mennyiségben hablatyolnak az elméleti háttérről, de még mindig egy sor kódot nem írtam, és nem is értettem, hogy kell megírni egy egyszerű programot, ebből következően az elméletet sem tudtam mihez kötni. Akkor mi a büdös francnak annyit nyomatni az elméletet az elején, ha nem mutatjuk meg a gyakorlatban, hogy mire jó? A legtöbb oktatókönyv írójával az a baj, hogy rohadtul nem tudják beleképzelni magukat a kezdő tanuló helyébe, csak szárnyal a képzeletük, hogy nagyjából hogyan kellene tanítani, de nem néznek utána, hogy vajon az tényleg hatékony-e.
-
Ursache
senior tag
while (!(input = sc.next()).equals("exit")) { ... }
nem lenne jobb?
-
CJ19
csendes tag
csak sikerült megoldani egy hányadék kód segítségével... de ez nem igazán szép
[link]
(nyilván az ifben ha exitet ír akkor lép ki és nem üres bevitelkor, de a feltétel kezdetekben nem az volt hanem más és a sout nem lett megváltoztatva, szóval az ne zavarjon meg senkit!
az ötleteket még mindig szívesen fogadom, köszönöm! -
CJ19
csendes tag
Sziasztok!
Azt szeretném elérni scannerrel és egy while ciklussal, hogy addig olvasson konzolról míg a user nem ír be semmit csak egy entert üt( és amit beolvasok azt egy fájlba írom).
A probléma az, hogy txt file több gigás lesz vagy nem ír bele semmit és ha entert ütök ugyanúgy folytatódik a beolvasás.
hasnext() , equalsIgnoreCase() mindent próbáltam.. Ötletek? -
Ursache
senior tag
Komplett kodot nem tudok, de nagyjabol ezt kell csinalnod:
Mindegyik szinezett komponensnek (viewbeli elem) beallitasz egy onClick eventet, amiben a sourcet le tudod kerdezeni, majd at kell kasztolnod a komponensek megfelelo ososztalyara (szerintem alapbol Object a source es ezt kell Node-ra), es a kasztolas utan mar elerhetoek a megfelelo tagfuggvenyek.
-
Scale
őstag
Sziasztok!
Ide is bemásolom amit az androidos csoportba írtam, mert nem teljesen android specifikus a probléma:
Nem rég kezdtem az android programozást és most belefutottam egy nem túl bonyolultnak tűnő problémába, le próbálom írni röviden:
Randomra színezek objektumokat (ez most mindegy, lehet button, layout, akármilyen viewnak a backgroundja), idáig rendben is van, csak szeretném ezeknek a színeknek a nevét visszakérni futás időben vagy akárhogy, pl ha onClick-kel valamelyik objektumra kattintanak/nyomnak akkor annak a színét kiírja pl Toastban.
Linkelem az eddigi programkódomat, de lehet hogy máshogy kellene nekifutni ennek az egésznek:
[link]Kikommenteztem a felesleges sorokat.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Lortech
addikt
válasz
M_AND_Ms #7054 üzenetére
Belepörgettem én is kíváncsiságból, mivel már sokszor előkerült itt is, de csak az első részbe.
Szerintem ez a "leegyszerűsített" magyar nyelvezet nem igazán segíti elő a későbbi továbbfejlődést. A magyar volta miatt is vannak benne olyan se füle, se farka meghatározások, kifejezések, amik szerintem csak félreviszik a dolgot a későbbiekben. Ha valaki komolyan java-t, programozást akar tanulni, megkerülhetetlen az angol nyelvű szakszöveg megértésének képessége, ezt el kell fogadni, és ne is legyen cél a megkerülése, mert később csak hátránya származik belőle.
Azt se mondanám rá, hogy biztos alapokat ezzel a könyvvel kell lerakni. Sok mindent próbál érinteni programozás témakörben, és még azon is túl, de éppen ezért sok mindent felületesen tárgyal csak, sem a JAVA rész nem erős benne, sem a bevezető részek. Nem helyettesít egy rendes bevinfót, egy rendes programozás alapozót, OOP alapozót.
Tele van olyan rövid, felsorolásszerű meghatározással, amik közül némelyik önmagában is meg tudna tölteni fejezeteket, és csak azért szerepel egy néhány soros meghatározás róla, hogy majd be lehessen vasalni.
Ez egy tankönyv, ez a legpozitívabb, amit el tudok mondani róla. -
M_AND_Ms
veterán
Egy tankönyvet ritkán kell úgy olvasni, mint egy regényt. Ki lehet hagyni részeket, hiszen mindenkinek más szinten van a tudása és az is más, és más részekből tevődik össze.
Viszont, ha csak az elmúlt hónap ide beérkező kérdéseit elolvasod észre kell vedd mennyien, már a programozás alapjait sem értik, nem beszélve az Oop-ről. Nekik nagyon is kell ez a leegyszerüsített magyar nyelvezet, ami elmond mindent az elejéről.
Ez a könyv nem egy Java könyv, hanem egy programozás tankönyv a Javan keresztül. Ennek az elődja Turbo Pascal volt. No arra írhatnád, hogy elavult, bár abból is meg lehet tanulni programozni.
Az általad ajánlott könyv feltételezi az alap programozási dolgok ismeretét (cikkus, elágazás, stb, stb), ez nem. És még egy, az angolul van, ez meg magyar. Ettől függetlenűl jó könyv, magam is olvasgattam, anno. -
bucsupeti
senior tag
válasz
fordfairlane #7052 üzenetére
ezzel egyetértek! Igen szegényes és gyenge a magyar java szakirodalom.
-
cucka
addikt
válasz
bucsupeti #7049 üzenetére
Ennek az elméleti alapozásnak az értéke nulla. Szerinted mi értelme mondjuk a szoftver életciklusának a tankönyvi definícióit felsorolni egy olyan embernek, aki életében egy hello world-öt nem írt? Milyen tudást ad egy ilyen embernek, ha megtanítod neki a szoftver karbantarthatóságának a definícióját? Az átlag olvasó ezt a tudást meg tudja ugyan tanulni, de garantáltan nem fogja megérteni.
Szerintem ez egy teljesen ineffektív tanítási módszer. Hasonló szemlélettel oktattak annak idején az ELTE progmaton is, ott azzal verték a mellüket, hogy felvesznek 400 embert és ebből 30-40 fog diplomát szerezni. Erre remek ez a könyv, bárhol felnyitom, találok 3-4 definíciót amit kikérdezhetek.
Szóval a lényeg, hogy programozni úgy lehet megtanulni, ha az ember sokat programozik. Az elméleti alapozás és a mélyebb összefüggések feltárása is programozáson, kódon keresztül történik. A tankönyvi, elméleti definíciók megértéséhez előbb erre a szintre el kell jutni.(Az Angster könyv olyan, mint ha a szakácstanulóknak előbb megtanítanád a fehérjeláncok denaturálódásának kémiáját, mint elméleti alapozást a rántotta készítéséhez.)
-
bucsupeti
senior tag
azt gondolom hogy konyvbol nem lehet megtanulni programozni. programozás oktatassal (is) foglalkozom es azt vallom hogy programozni ugy lehet megtanulni ha programozunk. programozas nem egyenlo valamilyen nyelv ismeretevel. az architekturalis alapok, az operacios rendszerek ismerete, a matematikai alapok, a programozasi elvek es paradigmak ismeret, az algoritmikus gondolkodas, az alapveto tervezesi technikak, az adatszerkezetek, meddig soroljam......
szoval nem eleg leulni es kodolni, kellenek az alapok, mert kulonben nem lesz a kodnak minosege es ez igen koltseges tud lenni.
mint irtam izlesek es pofonok. en nem tartom az angster konyveket folosleges temak halmazanak es azt sem mondom hogy hianytalan. jo konyv es kezdo szinten kelloen alapos.
a thinking meg pörgős es jóval gyakorlatiasabb.szerintem az angster melyebb elmeleti alapozast ad, a thinking pedig a sok gyakorlat miatt azonnal hasznalhato gyakorlati tudast.
-
cucka
addikt
válasz
bucsupeti #7047 üzenetére
Én nem ismertem eddig ezt az Angster féle könyvet, most olvastam bele. Elég szomorú, hogy emberek ebből kénytelenek programozni tanulni.
Az "első java programom" rész a 134. oldalon kezdődik. Előtte definiál mindent, az assemblertől az oop paradigma részleteiig, anélkül, hogy egy deka java kódot írna az ember. A terminológia sokszor teljesen érthetetlen, szükségtelen részletekkel foglalkozik (szoftverkrízis, CASE eszközök, wtf), ugyanakkor alapvető, mély megértést igénylő fogalmakat elintéz egy bikkfanyelvű definícióval, sok helyen elavult, stb. Ezért írtam, hogy ez elsősorban arra jó, hogy legyen elég anyag benne, hogy legyen mit kérdezni vizsgán, de hogy ebből senki nem fog rendesen megtanulni programozni, az tuti.(Azért az nem lehet véletlen, hogy egy tetszőleges multicég helyből 3 hónapos java képzésre küldi a juniorokat, mert az egyetemen oktatott anyag arra sem elég, hogy alap feladatokat rábízzanak az emberre.)
-
cucka
addikt
válasz
Sk8erPeter #7043 üzenetére
IDEA nagyon jó, főleg macen, ahol az Eclipse nem igazán nyújt csúcskategóriás user experience-t. Annyi a baj vele, hogy 450 dollár belőle egy céges licensz. Amúgy kézreáll és tud mindent kb.
(#7025) M_AND_Ms
Nemár, tényleg ezt az Angster könyvet ajánljátok kezdőknek? Nekem elavultnak tűnik, kitalált bikkfanyelvű szakkifejezésekkel, irreleváns "elméleti" tudás hegyek, szóval ez nem egy modern szakkönyv, hanem inkább egyetemi jegyzet, arra kihegyezve, hogy legyen benne elég tanulnivaló, hogy lehessen mit kérdezni a vizsgán.
Bruce Eckel - Thinking in Java esetleg? -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
polaroi8d #7044 üzenetére
Hidd el, az esetek 90%-ában egy ilyen SEMMI konkrétumot nem tartalmazó hozzászólást ignorálják az azt olvasók, mert az emberek többsége nem fog önként jelentkezni, hogy akkor megoldjon helyetted egy feladatot. Mindenkinek korlátos a szabadideje. De ha bedobnád IDE a kérdést, nem pedig privátban kérnél szívességet valakitől, akkor biztos, hogy lennének többen is, akik segítenének neked.
-
polaroi8d
csendes tag
Sziasztok, elég kezdő szinten vagyok Java-ból, egy játékot szeretnék megvalósítani, akinek van egy kis türelme és ideje írna privátot, és részletezném, hogy hol akadtam meg...
-
Sk8erPeter
nagyúr
Hát ez nagyon furcsa, mert ilyen jellegű instabilitási problémákat soha nem tapasztaltam NetBeans-szel. Eclipse-szel annál inkább (mint írtam, tehát a "VALAMELYIK plugin 'eltört' VALAHOL VALAMI miatt"-szintű exceptionök, rossz függőség-feloldás (ezt konkrétan Xtexttel kapcsolatos plugineknél tapasztaltam), aztán logban, backtrace-ekben túrkálás, feladás, új Eclipse-példány letöltése), tehát számomra az instabilitás az előbb említett dogok miatt inkább igaznak tűnt Eclipse-re, de egyébként ismerősök sztorijaiból kiindulva is megerősítést nyert ez az elképzelésem - nyilván ezzel totálisan ellenkező tapasztalatok is vannak, lásd a Te esetedet. Igaz, a NetBeans-es instabilitási problémák okait tényleg nem értem nálad, fogalmam sincs, mi lehetett az oka. Félreértés ne essék, használom az Eclipse-et, bizonyos szempontokból jobban szeretem a NetBeans-nél, más szempontból meg épp a NetBeans-t szeretem. Egyébként ezek a stabilitásbeli kérdések természetesen felhasználásfüggők is, hogy egyáltalán milyen esetekben van esély rá, hogy előjöjjenek (pl. engem pluginfejlesztésnél halálba idegesít az Eclipse, egy más jellegű projektnél meg simán előfordul, hogy csak úgy megy, ahogy a NetBeans is).
Amúgy még sokan az IntelliJ IDEA-t dicsérik, na ezzel nekem még nincs tapasztalatom, majd adok neki egy esélyt, már kíváncsi vagyok, mitől olyan népszerű. -
Aethelstone
addikt
Ezek tipikus ízlésbeli, de inkább céges policy-beli eltérések. Ezért is van nálunk pl. hogy mindenki azt használ, amit csak akar, a projekt maven, a Jenkinsben olyan mind1, hogy ki és mivel szerkesztette a kódot. Pár alapbeállítás ki van kötve, hogy ne baxjuk össze a kódot, mint sorhossz, stb, de onnantól fogva szabad a vásár.
-
floatr
veterán
válasz
Aethelstone #7039 üzenetére
(#7040) Sk8erPeter
10+ évvel ezelőtt váltottam netbeansről eclipse-re céges policy miatt. Az megkönnyebbülés volt. Ez alatt a pár hét alatt alatt egész egyszerűen semmi sem működött úgy ahogy kellett volna. Kiszámíthatatlan volt, néha működött valami, néha nem. Egy maven projekt összeállításánál a spring lib függőségek verzióit összekavarta. A projektben a beágyazott javadb-t néha nem tudta elindítani. Néha nem fordított... nem egy production ready dolog..Nem mondom h az eclipse tökéletes lenne, de jobb. Netbeansben vannak jópofa "varázslások", amik marhajók, ha az ember nulláról tapasztalat nélkül kezd hozzá valamihez. Cserébe viszont instabil.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Mi volt a bajod vele egészen konkrétan? Amúgy bármilyen másik IDE-re állnál át, mint amit nagyon megszoktál és kiismertél, először gondod lenne vele, és minden totál máshol lenne, szóval annyira nem meglepő, hogy eleinte szarnak találtad. Aethelstone-hoz hasonlóan először nekem is hasonló trauma volt az Eclipse, aztán megszoktam azt is, most meg hogy épp plugint fejlesztek rá, legalább tudom, micsoda egy szar tud lenni.
Pl. az automatikus függőség-felderítés a plugineknél borzalmas, totál hibás, és a legjobban azt szeretem, amikor teljesen általános jellegű exceptionhalmazt kapok pluginfejlesztésnél, vagy amikor magában az Eclipse-ben "törik el" valami, például VALAMELYIK plugin VALAMELYIK része, de nyomozni még a backtrace-ek, logok alapján is elképesztő időigényes tud lenni, hogy mégis mi okozza, és mi oldja meg, és ilyenkor az a remek, hogy gyorsabb egy új, "szűz" Eclipse-példányt letölteni, ismét letölteni a szükséges pluginjeidet, és importálni a beállításaidat. Csak hogy ne tartsa az Eclipse-et sem senki olyan tökéletesnek. Ettől függetlenül megszerettem valamennyire ezt is, bár én a NetBeans-t sok szempontból ezerszer stabilabbnak tartom még mindig, csak az Eclipse-ben sajnos több a lehetőség bizonyos esetekben.
-
floatr
veterán
válasz
Aethelstone #7037 üzenetére
Most februárban egy hónapig használnom kellett a netbeans-t... hát basszus, megőszültem tőle. Nemtom kinek írják ezt, de nem nekem való.
-
floatr
veterán
válasz
Aethelstone #7033 üzenetére
Két lépés vissza?
-
M_AND_Ms
veterán
Olyan természeti jelenség nincs
-
M_AND_Ms
veterán
Napfogyatkozás volt. Most egy ideig megint csak ez marad:
-
Szmeby
tag
válasz
szcsaba1994 #7030 üzenetére
Ilyesmire gondolsz?
public class Main {
static abstract class A {
private final int f1;
private int f2;
A() {
this.f1 = 100;
}
A(int f1) {
this.f1 = f1;
}
void setF2(int f2) { this.f2 = f2; }
int getF1() { return this.f1; }
int getF2() { return this.f2; }
}
static abstract class B extends A {
private final int f3;
private int f4;
B(int f3) {
super();
this.f3 = f3;
}
B(int f1, int f3) {
super(f1);
this.f3 = f3;
}
void setF4(int f4) { this.f4 = f4; }
int getF3() { return this.f3; }
int getF4() { return this.f4; }
}
static final class C extends B {
C() {
super(300);
}
C(int f1) {
super(f1, 3000);
}
C(int f1, int f3) {
super(f1, f3);
}
C(int f1, int f2, int f3) {
super(f1, f3);
setF2(f2);
}
}
public static void main(String[] args) {
A a = new C(1, 3);
a.setF2(2);
System.out.println(a.getF1() + ", " + a.getF2());
B b = new C(10, 30);
b.setF2(20);
b.setF4(40);
System.out.println(b.getF1() + ", " + b.getF2() + ", " + b.getF3() + ", " + b.getF4());
C c = new C();
c.setF2(200);
c.setF4(400);
System.out.println(c.getF1() + ", " + c.getF2() + ", " + c.getF3() + ", " + c.getF4());
c = new C(1000);
System.out.println(c.getF1() + ", " + c.getF2() + ", " + c.getF3() + ", " + c.getF4());
c = new C(10000, 30000);
c = new C(100000, 200000, 300000);
}
}A super kulcsszó a barátod. Ezzel hívhatod meg az ős konstruktorát, itt adhatod át a konstruktor argumentumokat is. Ezeket vagy kívülről kapja a konstruktor, vagy akár egy konstanst is átadhatsz, attól függ, mi a cél. A fieldeket beállíthatja konstruktor, vagy ha példányosításkor még nem tudod, akkor setter. Most vegyesen vannak.
Lehet több konstruktor is egy osztályon belül, természetesen eltérő paraméterezéssel. Lehet default konstruktor. Ha default konstruktort hívsz, a super(); lényegében elhagyható, mivel a compiler mindig belefordítja. Mindig az első sorba... tehát az ős mindig készen fog állni arra, hogy az adattagjait piszkálhasd.
Ha nem tetszik a konstruktoron belüli setter hívogatás, a fieldeket teheted protecteddé, így közvetlenül is értéket adhatsz nekik. De ilyenkor a csomagon belül minden más osztály is írhatja ezeket az adattagokat. -
szcsaba1994
tag
Sziasztok!
Ha van 3 szintű öröklődésem, amiből az első 2 abstract, a 3. pedig final, hogy kell a konstruktorokat meghívni?
Kb így épülnek fel az osztályok
Ősosztály (4 int)
Gyerekosztály (+1int)
Final osztály (nincs külön adattag, csak az ősosztályokban lévő metódusokat írja felül, ezt példányosítanám)Ezen kívül a Final osztályban, hogy kell az ösosztály adattagjaira hivatkozni, ha még nincs példányosítva?
-
Atke
senior tag
válasz
M_AND_Ms #7027 üzenetére
Szerintem félreértetted a dolgot...
Itt leírtad hogy melyik az a könyv,amit ajánlasz..
itt megköszöntem és reagáltam floatr hsz-ére
Ha nem erre gondolsz, akkor azért nem kerestem rá a szerzőre mert fogalmam sincs hogy kiírta azt a könyvet, aminek a nevét sem tudom -
Atke
senior tag
válasz
M_AND_Ms #7025 üzenetére
Köszi, sikerült már beszerezni.
A fórumot tudom használni, csak nem tudtam, mit keresek ( 24 óra, könyv, illetve a kezdő szóra kerestem) A legtöbb találatot 200X. évben hozta a kereső,így inkább rákérdeztem
Bár nem értek a dologhoz, de elég felszínesnek éreztem a könyv leírását. Mivel hosszú távú terveim vannak vele így az elejétől, szájbarágósan akarom az egészet tanulni.
Köszönöm még egyszer a segítséget -
Atke
senior tag
Köszönöm szépen!
floatr:végig néztem az elmúlt 4-5 hónapot nem találtam könyvekre való utalást...
-
floatr
veterán
Csak kéne egy bevezető szöveg már, hogy minden 2-3. nap megkérdezi ezt valaki...
-
bucsupeti
senior tag
-
Sk8erPeter
nagyúr
"ebben még a 2.0 alapján tanítgatják az embert"
Ez most komoly? Akkor dobd el messzire azt a könyvet. Ez a 24 órás sorozat amúgy is csak felületes gyorstalpalóra jó, nem pedig az alapok normális elsajátítására, meg úgy általában az algoritmizálási képességek fejlesztésére, szóval ha már ilyen gyorspélda-sorozatról van szó, akkor ne ősrégi példák alapján kapj képet a nyelvről. -
Atke
senior tag
Sziasztok!
Most kezdtem el foglalkozni a Java nyelvel, semmiféle előképzésem nincsen. Választásom a Tanuljuk meg a Java programozási nyelvet 24 óra alatt könyvre esett. Ahogy láttam már van jóval újabb verziója a Java-nak azóta mióta kiadták a könyvet, és ebben még a 2.0 alapján tanítgatják az embert. A kérdésem az lenne hogy ennek van-e valami jelentősége? Vagy ha a könyvben leírtakat megtanulom, akkor nem lesz problémám az újabb verziókkal?
Előre is köszönöm. -
PumpkinSeed
addikt
válasz
smallmer #7014 üzenetére
Gondolom valami ilyesmire gondolsz. Az első osztályban megadod a pontokat, majd a második osztályban van egy Pont adattípusú tömböd amiben tárolod a pontokat. A Pontok-ban van egy konstruktor ami megadja a tömböt, meg egy hozzáad metódus.
A Pont adattípus annyit takar, hogy példányosított pontokat lehet neki adni. pl.:
Pont p1 = new Pont(1,2);
Pontok pontok = new Pontok();
pontok.pontHozzaAd(p1); -
smallmer
őstag
leírom az egészet érthetőbben. szóval van egy osztályom ami tartalmaz egy x és y egész típusú változót.
ebben kell egy konstruktor ami két számot vár és ebből a két pontból készít egy kordinátát lényegében.és van egy külön osztályom amiben vannak pontok megadva ahogy az előbb adtam meg és akkor így kellene létrehozni pontokat
így érthetőbb?
-
-
axioma
veterán
válasz
smallmer #7008 üzenetére
En ebbol azt bogoztam ki, hogy
- lesznek valahol keletkezo Hely tipusu objektumaid
- lesz egy koord.-rendszernek megfelelo 2D tombod
es ebbol szeretnel olyat, hogy:
- minden pontra az i,j-vel letrehozott pont keruljon a tomb[i][j]-be
Ekkor erzesem szerint neked a ket getter hianyzik: getX() es getY() a Hely objektumnak.Vagyis a tokures tombbe az egyikHely nevut igy illeszted be: (szerk. termeszetesen elotte ellenorizve, hogy belefer-e)
tomb[egyikHely.getX()][egyikHely.getY()]=egyikHelyHa ez se az, amit gondoltal, akkor passzolok...
-
bucsupeti
senior tag
válasz
smallmer #7008 üzenetére
mi lenne a célod? Az hogy egy tömbben el tudj tárolni számpárokat, vagy egy adott számpár által jelzett koordinátapont meg legyen jelölve? Esetleg a megadott Hely objektumot kell tárolni egy tömbben?
Kérlek pontosan fogalmazd meg, egyelőre nem tisztán értem a kérdésedet. -
-
smallmer
őstag
Sziasztok, lenne egy olyan kérdésem, hogy hogyan tudnék úgy létrehozni egy tömböt , hogy egy függvénnyel megadnék pontokat pl:
Hely egy = new Hely (2,1);több ilyet is megadnék és be kellene rakni egy 2 dimenziós tömbbe
addig értem, hogy létrehozok egyint tomb[][];
tömböt és 2 egymásba ágyazott for ciklussal bejárom, de nem tudom, hogy hogyan tudnám átadni az értéket a tömbnek
köszönöm szépen előre is a helpet
-
moriak
tag
válasz
bucsupeti #7004 üzenetére
Pontosan. Egy évre előre is. Van egy számlád oda befizethetsz és akkor időarányosan vonják róla a pénzt. Ha használod 2 hetet azt is megteheted. Általában késésben szoktam lenni 3-4 dollárral mindig későn jut eszembe, de kapok róla figyelmeztető emailt. Jól kell bekonfigolni, mert csinglisek szeretik támadni.
MongoDB, MySQL, Tomcat, SVN, GIT, Apache van fent nekem. Sávszél nem nagy, de nem is torrentszervernek vettem ill. érdemes odafigyelni rá, hogy van adatforgalom limit. Soha nem voltam a közelében sem. Volt kuponkódom Googleben találtam így volt 2 hónap ingyen. Ubuntu szerver van fent nekem. -
jetarko
csendes tag
Szeretnék venni vps-t java alkalmazások futtatására, tesztelésére. Alapvetően gyakorlás céljából és ha egyszer belejövök, akkor lehet lenne is rajta vmi alkalmazás
Kezdem megunni ezt a csak localhost dolgot
Játszadoznék mysql,oracle,mssql, tomcat, weblogic, spring, hibernate-l és hasonló technológiákkal.
Sima webhosting nem hiszem, hogy megfelelő lenne erre a célra.
Ingyenes cuccok mint heroku és társai nem érdekelnek.
Néztem több szolgáltatót is, ami jónak tűnt többet között az Azure,digitalocean. Noname szutykot nem akarok, ezért talán Azure hangzik jól elsőre.
Linuxhoz nem értek, semmi más webes dologgal nem játszadoztam ami így vhol "kint van", de hát egyszer bele kell tanulni és az elhatározottság megvan.
Domainnel együtt havonta max 10k-t szánnék rá.
Vkinek tapasztalata,javaslata van hova érdemes befizetni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- SSD kibeszélő
- Windows 11
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Bitcoin topic
- Apple Watch
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Autós topik
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Bittorrent topik
- További aktív témák...
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Már csak 12 db 5G ROUTER! - Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest