- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
- Projektor topic
- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Először kombinálja a Full HD-t az 1000 Hz-cel egy monitor
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Speciális kiadású AMD-s alaplapot villantott az ASUS a 20 éves ROG-jubileumra
- Apple MacBook
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
moriak
tag
-
moriak
tag
-
moriak
tag
Sziasztok. Elméleti kérdésem lenne hozzátok Android és Java szerver oldal közötti kommunikációra ami nem web service. Ti mivel foglalkoztatok és mit ajánlanátok ezek közül az alábbi problémámra? WebSockets vs. Server-Sent Events vs. Long-polling vs. GCM.
Felhasználása legfőképp az lenne, hogy a kliens és a szerver oldal között folyamatos kommunikáció lenne és nem feltétlenül kellene a kliens hívására azonnal válasz. Szerver oldali business logic tudná, hogy mikor és milyen válasz lenne ezért én mondjuk a GCM-et preferálnám. Környezeti tényező: az alacsony sávszélesség miatt nem biztos, hogy jó a GCM. -
moriak
tag
-
moriak
tag
Lehet, hogy a kérdés komolysága elveszik a bullshit példámban. Arra lettem volna inkább kíváncsi, hogy kb. mit lehetne elvárni egy frissen végzett egyetemistától egy tesztben akinek köze volt a programozáshoz. (legalább több kurzus alatt tanulta). Nincs rálátásom a jelenleg végzett diákok tudásáról.
-
moriak
tag
Be tudnátok dobni érdekes/nem érdekes kérdéseket amelyeket állásinterjún kaptatok? (Java/logika)
pl ilyenekre is gondolok: Hány zongorahangoló van Budapesten?
Köszi!
-
moriak
tag
Pontosan. Egy évre előre is. Van egy számlád oda befizethetsz és akkor időarányosan vonják róla a pénzt. Ha használod 2 hetet azt is megteheted. Általában késésben szoktam lenni 3-4 dollárral mindig későn jut eszembe, de kapok róla figyelmeztető emailt. Jól kell bekonfigolni, mert csinglisek szeretik támadni.
MongoDB, MySQL, Tomcat, SVN, GIT, Apache van fent nekem. Sávszél nem nagy, de nem is torrentszervernek vettem ill. érdemes odafigyelni rá, hogy van adatforgalom limit. Soha nem voltam a közelében sem. Volt kuponkódom Googleben találtam így volt 2 hónap ingyen. Ubuntu szerver van fent nekem. -
moriak
tag
Szeretnék venni vps-t java alkalmazások futtatására, tesztelésére. Alapvetően gyakorlás céljából és ha egyszer belejövök, akkor lehet lenne is rajta vmi alkalmazás
Kezdem megunni ezt a csak localhost dolgot
Játszadoznék mysql,oracle,mssql, tomcat, weblogic, spring, hibernate-l és hasonló technológiákkal.
Sima webhosting nem hiszem, hogy megfelelő lenne erre a célra.
Ingyenes cuccok mint heroku és társai nem érdekelnek.
Néztem több szolgáltatót is, ami jónak tűnt többet között az Azure,digitalocean. Noname szutykot nem akarok, ezért talán Azure hangzik jól elsőre.
Linuxhoz nem értek, semmi más webes dologgal nem játszadoztam ami így vhol "kint van", de hát egyszer bele kell tanulni és az elhatározottság megvan.
Domainnel együtt havonta max 10k-t szánnék rá.
Vkinek tapasztalata,javaslata van hova érdemes befizetni?Digitalocean. Havi 5 dollárt fizetek. 10 dollár/év a domain amit a badger szolgáltat.
-
moriak
tag
Konzolon hiba nem volt, tomcat hiba nem volt és most ott tartok, hogy az api-docs URL-re 404-et kapok.
Loggerben a level fejlesztés alatt ALL-on van, kilistázza az összes requestet végég a 2db api-docs URL-el.
Majd fut a swagger és megint kilistázódik az összes request viszont már az api-docs-os url-ek nélkül és így lesz belőle 404! -
moriak
tag
KERES: springhez rest api dokumentum generátor. tudom, tudom... ne kövezzetek meg, előre kell dokumentációt írni!

swaggert húztam be, de nem akarja az igazságot. köszi -
moriak
tag
Azt szoktam olvasni, hogy aki nem tud rendesen SQL-t írni, annak jó lesz az ORM, mert úgyis lassú utasításokat írna. Aki meg az ORM-t használja gány módon, akkor az is borzasztó lassú tud lenni.
Alapvetően az sql, pl/sql sose ragadott magával, de az orm tetszik, ezért inkább ezt tanulmányozom jobban
Én itthon nyilván 50soros 4-5táblás dolgokkal szórakozok, ezért az eager-t se érzem, de azt látom, hogy csak azt használni rossz koncepció lenne komolyabb dolognál.
Ha egy alkalmazásnak 1-2részét annyira optimalizálni kell, hogy az ORM nem elég, akkor a dao-ban írnak csak sql-t vagy akkor az hol helyezkedne el és hogyan?Ennek a JTA, DTO dolgoknak utána nézek, ezek teljesen ismeretlen fogalmak számomra.
Csak addig fogod használni az ORM-et amíg nem feltétlenül 'móricka' alkalmazásokat írsz. Reportokhoz igen is szükség van SQL-re. (már ha relációsban gondolkozunk) Nem kell félni tőle, meg kell tanulni szépen használni és könnyebb lesz a Hibernate használata is. Hibernate mellett van még a jOOQ is. Kicsit másabb a működés, de nem feltétlenül rosszabb.
Sebességet pedig 'alacsonyabb' szinten kezd el nézni. Tessék szépen a [Hikari]-t alkalmazni!!!
Amúgy kérdésedre viszont pofon egyszerű a válasz: perzisztens réteg ahogy a kolléga belinkelte. -
moriak
tag
Sziasztok!
Tudtok valami forrást ahol vannak java gyakorlati feladatok esetleg tutorialokkal/megoldásokkal együtt? Az utóbbi fél évben nem volt java-s tárgyam de most fel szeretném frissíteni a dolgokat. Keresgéltem neten de nem találtam olyan feladatgyűjteményt vagy tutorial sorozatot ami alapoktól indul (mondjuk annak nagy részét csak átgörgetném) és esetleg megoldás vagy segítség is van mellette.Amire konkrétan gondolok:
-Feladat leírása
-Esetleg részletkód a feladat elejéből de ez nem fontos
-Több feladat ami végigmegy a java alap vagy közép szintjéig (öröklődés, interfészek, kivételkezelés, absztrakt osztályok, jó kis listás feladatok rendezésekkel, stb).
-Olyan szintű megoldás vagy magyarázat amivel biztosan meg tudom oldani az adott feladatot akkor is ha előtte nem tudtam mit kellene csinálnom.Az angollal nincs probléma tehát jöhetnek nyugodtan olyan linkek is.
Lehet, hogy az ilyen típusú tutorial csak a fejemben létezik, de gondoltam egy kérdést megér itt a topikban.

Addig is marad nekem a Thinking in Java jobb híján (bár sokak szerint nem is kell jobb de én a gyakorlati dolgokat szeretném fejleszteni most).
LMGFY linkeket nem kérek köszönöm.Angster Java
-
moriak
tag
Pont ellenkezőleg, ott akad el először. Az a root cause.
Mikor hiba történik az pl. kivételt (exception) generál, ez megszakítja az adott blokk végrehajtását, a kivétel elkezd visszafelé vándorolni a stack-en. Teszi ezt addig a pontig, amíg azt egy catch ág el nem kapja. Normális esetben a catch blokk csinál is valamit, vagy feloldja a hibát és minden megy tovább onnantól a maga medrében, vagy pl. tovább dobja azt akár egy másik kivételbe csomagolva. Az ilyen elkapom-továbbdobom megoldások eredményezik a "caused by" blokkokat a stacktrace-en. Mire a felhasználó/fejlesztő találkozik a hibával, a kiváltó oka sokszor el is tűnik a felszínen. Ezért érdemes először alul keresni az igazi okot.
Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megjegyezzem, ne csináljatok üres catch blokkokat, mert ott elveszik a hiba, és később nehéz lesz megtalálni.+ ne sima exceptiont írjatok a catch ágba.
-
moriak
tag
"...de természetesen Te dolgozol rajta.
"Ehhez annyit hagy tegyek hozzá, hogy szélsőséges esetektől eltekintve ez a félmondat nem igaz. Gondolni kell a következő emberre is, aki X idő múlva ezt a kódot olvassa vagy írja - ebbe önmagunk jövőbeli formája is beletartozik.
És ha már itt tartunk, szerintem csak azért mert lehet, nem szerencsés szétvágni a projektet.
Írta, hogy készül a szakdogájára. Amúgy ha marad ebben a szakmában és folyamatosan fejlődik akkor nagy valószínűséggel 1 év múlva kiröhögi a saját kódját!
Persze nincs értelme szétszedni, de nem is írtam, hogy szedje végig azt mondom, hogy ne kettő legyen. -
moriak
tag
Kicsit előreszaladtam igen és osztom Jim-Y véleményét.
Én legalábbis úgy szoktam, hogy Maven modulos így nem csak horizontálisan (layerezés) hanem vertikálisan (modul) is szétszedem a projektet.
Nem érzem én sem azt, hogy ennek feltétlenül kettőnek kellene lennie, de természetesen Te dolgozol rajta.
-
moriak
tag
Ráéreztél.

Tényleg az Angularral is kommunikálhatsz ajaxos hívásokon keresztül. Ugyan azokat a hívásokat írod meg 2X egyszer mv-ként adod vissza másszor pedig JSON-ben. -
moriak
tag
Köszi a választ!
Ha jól értelmezem azt javaslod, hogy amit csak lehet json-ra építsek fel és akkor máshonnan is lehet hívogatni ha szükséges. Arra így utólag rájöttem, hogy nem lenne olyan egyszerű kihagyni a template engine részt, mert nem lenne belépő pont az alkalmazásnál ha jól sejtem. Én eddig velocity-t használtam, érdemes áttérni thymeleaf-re?
"Ha jól értelmezem azt javaslod, hogy amit csak lehet json-ra építsek fel és akkor máshonnan is lehet hívogatni ha szükséges...."
Igen ez lenne a lényeg.
- Template engine-t nem tudod kihagyni, de az nem is probléma. Velocity maradhat persze.
- Amit még kihagytam, hogy nagyon elegáns tud lenni(és az ilyen apróságok fain pontok a szakdogában) ha verziózod a rest-es hívásokat. Ugyan is előfordulhat és erre a legjobb példa az android alkalmazás, hogy használja X ember az alkalmazást, de ha frissíted az alkalmazást és változik egy hívás akkor meg kell hagyni az eredeti hívást. Erre is keress utána érdemes.
- Ami még talán fontos lehet és szuper dolog az az adatbázis verziózás. Liquibase vagy Flyway amik szerintem jók, de kereshetsz alternatívát. -
moriak
tag
Sziasztok.
Csinálgatok egy weboldalt Spring mvc-vel még mindig
Ma gondoltam rá, hogy tudnám ezt rendesen optimalizálni mobil-ra. Az opciók:- Spring mobile: elég jónak tűnik, mert mivel kevesebb adat jelenik meg úgyis, ezért kevesebb adatot is kellene átadni, ezért létrehozhatnék új template-t is mobilnézethez és nem kéne annyit css-sel szórakozni.
- Spring Android: elkezdtem az androidos appokról olvasni, mert nem fejlesztettem még android-ra. Néztem lehet native meg webapp-ot is csinálni, de a webapphoz url-ket kell hívogatni ami json/xml adatokat ad majd vissza, de mivel a meglévő controllereim nézeteket adnak vissza, ezért nem lenne túl optimális ez. Ekkor ráakadtam a spring webservice-re és ez tetszett a legjobban.
- Spring restful webservice: Ahogy olvastam a webservice-s dolognak az lenne a lényege, hogy egyszer megírom a szerveroldalam és innentől kezdve mind1, hogy ezt weboldal, android,ios vagy különböző weboldalak hívogatnák. Azonban mivel ezek restful, soa-s dolgok ezeknél a template engine rész teljesen kieshet és ez még tetszik is, mert mondjuk webhez átírhatnám angular js-re, továbbá azt írják neten, hogy igazán jól kinéző ui-t csak kliens oldalon lehet összehozni és a serveren való renderelés meg overkill,de ezt se igazán értem. Ha átírom az egészet webservice-re, akkor pl a html-s nézetek kerüljenek ugyanabba a war-ba vagy szervezzem ki új war/jar-ba vagy nem tudom mibe. Ekkor továbbgondolkodtam és rájöttem, ha külön tudnám ezeket bontani akkor kitudnám rakni őket külön szerverekre is(nem tudom ennek van-e értelme). Ahogy olvasgattam tovább, láttam, hogy ez a módszer viszont rontja a seo szempontokat(nagyon nem értek hozzá). Na meg mintha ezt jobban is lehetne tesztelni, mint a sima template engine-s megoldást.
Melyik megközelítést szokták alkalmazni általában valós projekteknél? Nekem ez a webservice tetszik a legjobban, de biztos van több hátránya is.
Eddig még csak spring-el szórakoztam és tetszik is, ezért nézegettem csak spring-es témákba.
2 hét múlva kezdem el szakdogám és nem tudom melyik úton induljak el. Nem a könnyű út érdekel, hanem az optimális, ami persze alkalmazásfüggő, de mivel egyszer majd nagy projekteken akarok dolgozni, azt az utat járnám inkább
Vki tisztába tudná rakni ezeket a gondolataimat? Ha vki végigolvasta és válaszol, köszi. Ha sok ökörséget írtam bocsi

Amúgy lassacskán lehetne csinálni vmi haladó java forumot is."Nézetek" mellé írhatod az API-t is Controllerekbe, de persze az lenne a legszebb ha az API-val kommunikálnál teljesen minden front-end részről. A template-engine-t nem tudod elhagyni. Ajánlom a themyleaf-et, de ha sima JSP-s az sem para. Security része mind a kettőnek van az pedig kötelező egy webappnál.
Szép rest-api-design írható és sokkal flexibilisebb, angularral meg tökéletesen fog működni.
Springes youtube csatornán sok kiemelkedő videó van a fejlesztőktől.Szakdoga javaslat: legyen kevesebb, de minőségi. Figyelj az apróságokra. (cache, security, validáció, stb. stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Projektor topic
- Milyen videókártyát?
- Vicces képek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- Formula-1
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- 24 magos AMD Threadripper alapú munkára kiváló félgép, 128GB RAM-mal
- HP ZBook Fury 15 G7 i7-10850H 32GB 512GB SSD Quadro T2000 4GB FHD HUN bill, szép állapotban eladó
- Eladó MacBook Pro 16,1 2019 CTO
- új 0 km es garanciás lenovo loq rtx 5050 8gb
- Eladó teljesen újszerű karcmentes Samsung Galaxy Watch Ultra
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5096
- GAMER PC! Ryzen 3900X / RX 7600XT 16GB / B550 / 32GB DDR4 / 500GB NVMe! BeszámítOK
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
- GEMBIRD okosdugalj
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 13,3" WUXGA I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest