- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Gaming notebook topik
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
PumpkinSeed
addikt
-
PumpkinSeed
addikt
A docker microservice-kre jó, de nekünk nem csak az van, minden elszeparált konténerekben van, és amikor elkezdtük csinálni nem éreztük úgy, hogy a docker alkalmas lenne a productionon futó db szerver futtatására. Vegyíteni meg nem akartuk, hogy akkor kis docker, kis lxc, meg talán most még egy kis openshift.
-
PumpkinSeed
addikt
Nekem két főbb problémám van a Docker-el. A CoW az egyik, ami jó, mert 200 konténer esetén nem kell 200 image-t letölteni, de ezzel szemben a konténer tud írni a host file system-re. A másik a hálózat, nem teljesen szabályozom én, és telenyomja az iptables táblámat mindennel. Ezzel szemben LXC alatt igaz, hogy ezt nekem kell megcsináljam, de akkor is úgy szabályozom ahogy én akarom. Ezenkívül a loggolás se úgy van megoldva ahogy egy normális rendszernél ugyanis szó szerint csákánnyal kell ütni, hogy kihányja a logokat. Ami tetőzi, hogy az egymásközötti kommunikációt linkeléssel lehet a legegyszerűbben megoldani, ami amúgy megnyitja a teljes container-t a host fele is. Most hirtelen csak ennyi jutott eszembe.
Mondjuk amilyen ütemben nyomják ki az új verziókat ezek már lehet nem léteznek, viszont annyit változtak 3 év alatt, hogy mi ezért is nem ezt hanem LXC-re kezdtünk építkezni. Stabilabb alapot ad a rendszernek szerintem.
Amúgy bocs azt hittem a kérdésed csak költői volt a zárójel miatt.
-
PumpkinSeed
addikt
A Consult nem csak azért érdemes használni, mert config-ot változtat automatikusan, hanem mert nagyban elősegíti a rendszered stabilitását. Pl.: Leáll valami, addig oké, hogy automatikusan újra is indul, de honnan fogja tudni, hogy a barátja felébredt-e már. Ha mondjuk systemd-vel van mendzselve a dolog akkor egy PreExecStart ami megoldja ezt a problémát, de 200 szolgáltatás esetén ember legyen a talpán aki átlátja. Szóval a Consul használata semmi máshoz csak jóhoz vezet. Szépen mindent le lehet kérni az adott szolgáltatásokról, és hiba esetén load balance is van, ha épp az amit keres nem elérhető. Viszont IP címek helyett domain neveket kell használni. Mi próbáltuk etcd, zookeeper megoldásokat, de a zookeeper eleve egy hulladék volt a memory overheadek meg a sok kiegészítőszükséglet miatt, az etcd már jobb, de azzal meg az volt a baj, hogy amit a Consul alapból támogat ahhoz az etcd-nek kell 3-4 plugin.
Amúgy is a microservice technológia nem létezik Service discovery nélkül, ahol az egyetlen hátrány, hogy a Consul csak docker esetén tud service discovery-t, és épeszű ember nem használ docker-t production-ben. -
PumpkinSeed
addikt
válasz
martin66 #8289 üzenetére
Szvsz a programozást akkor tanulja meg valaki igazán ha ő maga szenvedi ki a megoldást. Ez egy ilyen szakma, ha kell fent vagy 3 napig a várt eredmény elérése érdekében. Felmerülhet benned a kérdés, hogy miért is lennél fent ilyen sokáig. A válasz az, hogy mert programozó szeretnél lenni. Ha pedig nem ez a válasz akkor nincs értelme vele foglalkozni.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
Sk8erPeter #7838 üzenetére
Nem, de az nem baj, meg igazából elég nagy anomália az is, hogy mikor elkezdem átméretezni a frame-t a rajta lévő vonal eltűnik.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
Sk8erPeter #7835 üzenetére
Ja, mert közben kaptam rá választ. Elnézést. Viszont újra megtekinthető.
-
PumpkinSeed
addikt
Esetleg ebben tudna valaki segíteni? Mert nem nagyon jövök rá, hogy mi a probléma... A lényeg, hogy új vonal rajzoláskor ki kellene törölnöm a régieket.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
WonderCSabo #7610 üzenetére
Ameddig tudom igazolni, hogy diák vagyok ezek mind járnak?
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
Oppenheimer #7469 üzenetére
A Movies alatt a Page Size állítása a Most kulcsszóra működik, de gondolom nem így tervezted. Valamiért nekem villog össze vissza, meg ilyenek.Elég furcsa, amúgy egy kis margin-t tehetnél. Most így hirtelen ennyi.
Szerk.: Ja meg ha a show details-re kattintunk akkor felmehetne a detail-sra, mert vártam, hogy majd ott lenyílik valami aztán jöttem rá, hogy feljebb kell menni hozzá.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
norbert1998 #7419 üzenetére
Megkerestem a kerettanterveket. Ahogy írtad szakos osztály vagytok, szóval a szakközépiskolai kerettanterveket töltöttem le. Ahogy leszűrtem te most 10-es lehetsz (2 év múlva érettségin miatt). Szóval a 10-es tantervet néztem ami két ágazatra szakosodott. Az egyik a programozó másik hálózatos, ahogy én értelmeztem. A programozói szakágon van az algoritmusok és adatszerkezetek valamilyen algoritmusleíró nyelven míg a másikon ugyan ezen a helyen a hálózati kommunikációk. Szóval nem nagyon van meghatározva. Amúgy annak idején 10-ben nekünk C++-t tanítottak, szóval elég régóta van már ez a rendszer. A lényeg az, hogy érettségin a kód működését illetve a felépítését ellenőrzik okos emberek, ugyanis emelt érettségit jobb esetben kijelölt iskolában végzed ahol hozzáértő emberek ellenőrzik. Ha korszerűbben oldod meg mint ahogy amúgy tanultad nem fognak megbuktatni.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
Aethelstone #7357 üzenetére
El is felejtettem
Köszönöm az útmutatást.
-
PumpkinSeed
addikt
Egy újabb problémám van, itt egy kód ami fájlból olvassa be ezt:
bor;cabernet_sauvignon;nagyon_finom;9.81%
gyumolcsle;narancs;savanyu;tesco_gazdasagos
borso;98%;nem_kostoltamA data[0] az konkrétan kiírja azt, hogy bor, már trim-el is próbáltam, hogy leszedje a whitespace-ket, és mégse lép bele egyszer se az if ágakba hanem mindig az else teljesül. Mit rontok el?
-
PumpkinSeed
addikt
Adott egy absztrakt osztály(Ital), adott egy interfész(Alkoholos). Van három osztály: Bor (extends Ital, implements Alkoholos), Gyumolcsle (extends Ital), FalraHanytBorso (implements Alkoholos).
A feladat az, hogy ezeket egy közös tárolóban (ArrayList)-ben kellene tárolni, aminek generikusként Ital-t adnék meg, de ha FalraHanytBorsot példányosítanak az gondolom nem fér bele. Hogyan kellene ezt megoldani? Azt gondolom úgy elfogadja ha nem adok meg neki generikust, és akkor elfogadja azt is, de nincs valami szebb megoldás?
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
smallmer #7014 üzenetére
Gondolom valami ilyesmire gondolsz. Az első osztályban megadod a pontokat, majd a második osztályban van egy Pont adattípusú tömböd amiben tárolod a pontokat. A Pontok-ban van egy konstruktor ami megadja a tömböt, meg egy hozzáad metódus.
A Pont adattípus annyit takar, hogy példányosított pontokat lehet neki adni. pl.:
Pont p1 = new Pont(1,2);
Pontok pontok = new Pontok();
pontok.pontHozzaAd(p1); -
PumpkinSeed
addikt
válasz
Aethelstone #6974 üzenetére
Gyakorlatban itt a kód, hogy lehet ezeket a referenciákat megoldani? Még nem halottam róluk.
-
PumpkinSeed
addikt
Olyan kérdésem lenne, hogy adott egy Konyvtar osztály és egy Konyv osztály. A Konyv osztályban vannak szerző, cím stb. adattagok. A Konyvtar-ban a Konyv[] típusú tömbben tárolódnak a könyvek. A feladat az, hogy ha van két példányosított könyvtáram akkor tudjanak egymás között könyveket cserélni. Hogy lehet ezt megoldani? Elméletben hogyan csinálnátok meg? Semmi ötletem sincs, nem értem hogy tud két példány kommunikálni egymással.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
WonderCSabo #6954 üzenetére
Így működik köszönöm. A feladatban így kellett meghatározni a tömböt, csak én máshogy csináltam meg a hozzaAd metódust és elfeledkeztem róla.
-
PumpkinSeed
addikt
Van két osztályom egy bútor és egy bútorlap. A bútorlap három adattaggal dolgozik. A bútor kettővel és az egyiknek bútorlap adattípusa van és egy tömb. A bútorlap osztályban van egy árSzámol() metódus ami hát kiszámolja a bútorlap árát. A bútor-ban tárolva vannak a bútorlapok a tömbben és hogyan tudom meghívni a bútorlapban lévő árSzámol metódust, hogy azt egy sum változóhoz minden for ciklus iterációban visszaadja. Eddig jutottam.
public int arSzamol(){
int sum = 0;
for(int i=0; i < butor.length;i++){
sum = sum + butor[i].arSzamol();
}
return sum;
} -
PumpkinSeed
addikt
válasz
kornyiktamas #6699 üzenetére
-
PumpkinSeed
addikt
Olyan kérdésem lenne, hogy szeretnék kicsit rajzolgatni java-ban de nem megy.
public void paintComponent(Graphics g){
g.drawLine(10,10,150,150);
}Hogyan kell ezzel bánni? Ha meghívom akkor a g mit takar?
-
PumpkinSeed
addikt
Valaki meg tudja mondani, hogy a try catch mit takar?
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
WonderCSabo #6131 üzenetére
M_AND_Ms
Köszönöm a segítségeket.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
WonderCSabo #6102 üzenetére
Már csak a return-el van probléma, hogy lehet string-et returnolni?
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
WonderCSabo #6097 üzenetére
Sajnos nem intet szeretnék beolvasni, hanem Stringet.
-
PumpkinSeed
addikt
Adatot szeretnék bekérni konzolról, de ez valamiért nem akar összejönni, látszólag a többi nyelvhez képest elég nehézkes a Java megoldása erre.
static int input(){
Scanner scanner = new Scanner( System.in );
String input = scanner.nextLine();
return input;
}Ezt kapom rá:
Exception in thread "main" java.lang.RuntimeException: Uncompilable source code - cannot find symbol
symbol: class Scanner
at Valami.input(Valami.java:19)
at Valami.main(Valami.java:28)
Java Result: 1Hogyan lehetne ezt megvalósítani? NetBeans fejlesztő környezet.
-
PumpkinSeed
addikt
Igazából semmi hátsó szándékom nem volt a kérdéssel, csak érdekelt, hogy van-e valami fontosabb dolog amiért így kell.
-
PumpkinSeed
addikt
Olyan kérdésem lenne, hogy az
class név{
}itt megadott név megadása esetén miért kell ugyan annak lennie mint a program neve?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- BMW topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Path of Exile (ARPG)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Dell Inspiron 5406 2-in-1i5-1135G7 16GB DDR4 3200 512GB NVME 14" FHD Érintőkijelző W11Pro
- Eladó MacBook Pro 14" M1 Pro (2021) 16/512 99% akku Makulátlan állapotban!
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
- Eladó garanciás,új állapotu projektorom kihasználatlanság miatt!
- Csapj le az új MSI MPG B550 GAMING PLUS-ra most! 0% THM-RE is!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest