Új hozzászólás Aktív témák
-
Zahze
csendes tag
válasz
smallmer #10096 üzenetére
A programod max akkor nem megy tovább ha a szerver nem állítja le a küldést.
Ha a szervered tényleg csak annyit küld mint amennyit belinkeltél (for ciklus), akkor a ciklus kilépése után null-t kéne kliens oldalról olvasnod és ki kéne lépni.
Nincs még valami a háttérbe ?
Mit ír ki a kliens a kimenetre amikor vége a szerver oldalon a for ciklusnak ? ( null-t ? üres karaktersort ? ) -
Atapi
senior tag
válasz
smallmer #10096 üzenetére
én nem látom indokoltnak do-while használatát (akkor használod, ha valamit legalább egyszer szeretnél megcsinálni, de bizonyos feltétel esetén folytatod is. de te miért akarnál egyáltalán belépni a ciklusba, ha a beolvasásod null?).
emellett a jelenlegi struktúrában a ciklus elején beolvasol, ami ha null érték, azt még megpróbálod feldolgozni, amit szerintem nem szeretnél (ez okozhatja is az újabb gondodat), de ebben tévedhetek. -
smallmer
őstag
még egy dolog eszembe jutott.
Ez a legjobb szerintem.do{
valasz = beolvas.readLine();
szamCimekClient.add(valasz);
System.out.println(valasz);
System.out.println(szamCimekClient.size());
} while (valasz != null);
Egyet értesz?Illetve az miért lehet hogy innen nem megy tovább a program? Mondjuk ha beírok egy kiíratást a ciklus után akkor azt nem írja már ki.
-
smallmer
őstag
Server küldés:
try {
PrintWriter kuldes = new PrintWriter(beerkezoKliens.getOutputStream(), true);
for (int i = 0; i < szamCimek.size(); i++) {
kuldes.println(szamCimek.get(i));
}
} catch (IOException ex) {
System.out.println("Nem kuldott semmit");
}Kliens:
BufferedReader beolvas = new BufferedReader(new InputStreamReader(s.getInputStream()));
String valasz = beolvas.readLine();
while (valasz != null) {
System.out.println(valasz);
}
}mi lehet a gond?
-
attrax
aktív tag
Ismerősöm elakadt.Kellene neki gyors segitség:
"Van egy alkalmazas aminek van egy sajat naptara amit meg lehet nyitni(kulon activity,sima calendar view) es ezen a naptaron kellene hogy ,hogy be legyenek jelolve esemenyek. A naptarba ugy kerul be az esemeny hogy egy masik activityben egy gomb nyomas hatasara. Tehat amikor tortent gombnyomas es atmegyunk a naptarba akkor ott megjelenik hogy volt esemeny"
Kérek helpet előre is köszi!
-
floatr
veterán
válasz
Aethelstone #10088 üzenetére
A kotlin igazából pont erre jó. Vegyesen is lehet használni, java fejlesztőket könnyű ráállítani, ha valami nem stimmel, viszonylag elég könnyű visszalépni. Nem is értem az ellenérveket. A legtöbb java projektet rá lehet állítani, hogy kotlint is használjon.
Amúgy meg annyira tök új, hogy 8 éves sztori már, és alaposan felhasználják a korábbi tapasztalatokat (java, c#, scala). Nem akarok kampányolni, csak kicsit értetlenül állok a jelenség előtt. Jó persze a megszokott, ha elég, de a technológia ebben az irányban menetel tovább.
-
Aethelstone
addikt
-
floatr
veterán
válasz
Aethelstone #10081 üzenetére
Az a gond legtöbbször, hogy a költségvetésbe nem kalkulálnak bele ilyen tényezőket. K+F nuku, tanfolyamok semmi, tanulóprojektek zéró.
Ezen bukik sokszor el minden, mert képtelenek sokan tartani a szintet, csak a jól ismert dolgokat merik használni.
-
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
válasz
sarkanyolo2 #10082 üzenetére
Mit jelent neked a blob? byte-tömb, vagy karakter-tömb? btw google első: [link]
-
sarkanyolo2
őstag
Sziasztok!
Van olyan java típus ami Blob-ot tud fogadni? Egy XML menne át blobként, amit egy webservice ereményeként kellene prezentálni.
-
Aethelstone
addikt
válasz
floatr #10080 üzenetére
Értem én és tök igazad lenne, ha csak hobbiprojektekből állna a világ. Viszont a világ nem csak hobbiprojektekből áll. Egy cég, ahol dolgozik tizen, huszon, mittomény mennyi fejlesztő, 10szer is meggondolja, hogy mondjuk holnaptól Java helyett Kotlinban áll neki egy zöldmezősnek. Határidők, stb.
És ez független attól, hogy a Kotlin mennyivel jobb, mint a Java. (vagy nem)
-
floatr
veterán
válasz
Aethelstone #10079 üzenetére
Ez egy rendkívül jó érv arra, hogy sose kezdj bele semmibe, ami eltér a szokásostól.
-
Aethelstone
addikt
Nem, mivel a penetrációt jól mutatja, hogy mekkora az igény. Ha nincs igény, nincs fejlesztő. Más oldalról ha belekezdek egy zöldmezősbe, rohadtul nem mindegy, hogy találok-e kompetenciát vagy a projekt első fele azzal telik, hogy kutatgatom a választott technológiát vagy kilóra veszek elérhető embereket a piacon
-
válasz
Aethelstone #10076 üzenetére
Eleve rossz metrikat hasznalsz. Onmagaban az allasok szama nem erdekes -- az a kerdes, hogy az allasok szama hogy viszonyul az allaskeresokhoz.
Az erdekes melot meg azert is kell csinalni, mert jobban fog menni es jobban el tudod tartani a csaladod. Persze ez kozel sem fekete-feher, es van igazsag abban, amit mondasz.
-
Aethelstone
addikt
Ez mondjuk abban az esetben igaz, ha nincs családod. Mert ha van és el kell tartanod őket, marha nagy szerencse kell, hogy abból tartsd el őket, amit élvezel. Saját tapasztalat. Másrészt ha sok a feladat és változatos, Java-ban is élvezem, nem kell a joy faktort még Kotlinnal is spékelni
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Server Client kommunikációban van egy kis gondom.
Egy ArrayListben tárolok Stringeket, ezeket szeretném elküldeni a Kliensnek.Annyi a gondom, hogy mikor a Kliens olvas, akkor végtelen ciklusban csak az első elemet olvassa.
Ez miért lehet?Nem ugrik át a következő elemre, amit a server küldene.
-
floatr
veterán
válasz
Aethelstone #10069 üzenetére
Nagyjából ilyen arányban találsz zöldmezős kontra legacy fejlesztéseket feladatképpen ezeknél a cégeknél. Melyiket csinálnád szívesebben?
Én '98 óta javazok, amikor még a trend sem nagyon látszott, nemhogy a piaci igény. A koltinban bőven van már perspektíva, ideje rájönnie sokaknak, hogy érdemes továbblépni. -
Froclee
őstag
válasz
Miért nem érdemes olyan nyelvvel foglalkozni, amire kisebb a kereslet? Szerintem ellenkezőleg.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Kb. 35 evem van nyugdijig. Kb. 23 evvel ezelott jelent meg az elso java verzio. Szoval szerinted meg 12 ev mire a java penetracioja eleri a kritikus erteket?
-
válasz
Szerintem meg fejlesztokent azt csinald, amit elvezel, piac ugyis van ra.
Siman lehet Clojure, Elm, Haskell, Elixir allasokat talalni, ha valakinek ahhoz van kedve. Erdekes dolgot csinalni meg jobb, mint kevesbe erdekeset.
-
Aethelstone
addikt
Nekem az a véleményem, hogy amíg az indeed.com-on a Kotlin keresésre alig 1000 találat van, a Java-ra meg 60k, nem érdemes foglalkozni vele. Főleg nem munkaidőben, éles projekten. Lehet, hogy sokkal jobb nyelv, nem kétlem, de mire a penetrációja eléri a kritikus értéket, az ide írogatók már nyugdíjasok lesznek.
-
Csaby25
őstag
Az csak egy ember véleménye, többen is írtak a fórumon.
Pl.:
"The trap with kotlin is that most teaching aids target those moving from java, and on that basis continually assume a strong knowledge of java. It can be very frustrating to have concept explained in terms of java, requiring the reader to learn how the feature works in java before the instructions for kotlin make sense.There are now online courses that teach kotlin without any prior knowledge, but these tend to be very basic, as no programming knowledge at all is assumed. The biggest ‘missing link’ is the lack of exapnations of kotlin advanced features for programmers coming from any language other than java.
We have a project that we are planning to migrate sections, or perhaps even the entire project from python to kotlin. and are finding documentation a barrier. The support material for learning kotlin is at its worst for those who have already learnt advanced programming, but do not specifically know java.Realistically, if you do not know how to program, sadly currently the best advice is probably to learn java first. Next choice is just learn as you go with kotlin but be aware there is simple less learn to code material and much material for advanced concepts assumes java knowledge. Becoming proficient in a language other than currently may simply create significant frustration when bringing the skills learnt to kotlin, only to find the kotlin documentation specifically knowledge of each step in java a prerequisite for the kotlin documentation.
As kotlin matures, and a wide range of support emerges, the contradiction of a language that makes java redundant requiring programmers to learn java will fade to nothing."
-
Csaby25
őstag
"Minden nyelv megtanulható magára, de könnyíti a dolgodat ha Ismered a javát"
Does it make sense to learn Kotlin with no prior Java experience?
-
Csaby25
őstag
Sziasztok!
Androidra szerintetek ajánlott java-val kezdeni és utána kotlin?
Milyen könyvet ajánlotok java-hoz?
Köszi! -
Zahze
csendes tag
válasz
Drizzt #10056 üzenetére
Köszi a választ
Beengedni mindenféleképpen beengedett, csak a jogokat nem "ismerte" fel, kiíráskor pedig kiírta rendesen az eltárolt jogokat.Végül sikerült megoldani.
A Gond az volt hogy a Spring a jogokat ROLE_ prefixel tárolta el és ezzel hasonlította össze az én jogaimat. ( .hasRole("USER") -re ROLE_USER lett eltárolva)
Az adatbázisban én simán USER-el tároltam el, kiolvasáskor pedig semmi nem konkatenálta hozzá ezt a ROLE_ prefixet. Amint ezt kézzel hozzáfűztem már elfogadja jogköröket (y).Számomra picit érdekes ez az egész, azt hittem hogy a SimpleGrantedAuthority legalább hozzá teszi ezt, vagy hogy ha nem szerepel a ROLE_ prefix összehasonlításkor a szerepkörben, akkor ezért tud szólni (mint a .hasRole("USER")-nél, ha ott a stringbe beírom a ROLE_ részt akkor, szól hogy azt automatikusan fűzi hozzá, nem kell oda....)
A plusz érdekessége hogy bármilyen ilyen példa Security-s programot nézek, senki sehol nem szenved ilyennel... szóval, nem tudom ez nálam miért jött elő
-
Drizzt
nagyúr
Én nem értek a Springhez, de először azt nézném meg, hogyha leszeded a ".antMatchers("/blogposts/**").hasRole("ADMIN")" sort, akkor beenged-e. A blogposts-ot amikor eléred, s ki akarod írni, hogy "jogok:", akkor abból megjelenik bármi? Ha nem, akkor valahol a configure-ban kellene lennie a gebasznak. Még amit javaslok: minél fine-abb logging bekapcsolása a configban:
@EnableWebSecurity(debug = true)Hátha valamivel többet mond.
-
-
Zahze
csendes tag
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni Spring Security témakörben.
Röviden: Rest service (SpringBoot projekt), H2 adatbázisban tárol adatokat.
Az adatbázis elérés illetve a Controller mapping eddig jól működött, mindent elértem, mindent úgy tárolt ahogy szerettem volna.A hiba a security "berakása" után keletkezett.
Feldobtam pastebin-re a szerintem releváns kódrészletet. Ha kihagytam volna valamit akkor szóljatok és pótlom.
Értelmezésem szerint ennek úgy kéne működnie hogy a "szabad elérésű" mapping-eket eléri bárki (megtörténik), a /blogposts -t csak USER role-al rendelkező blogger éri el, a /blogposts/** -t pedig csak ADMIN role-al rendelkező.
Amikor el akarom érni a /blogposts-ot akkor ki is dobja automatikusan a bejelentkező oldalt, bejelentkezek, tovább enged (nem írja ki hogy nem jó felhasználó/jelszó, amit rossz adat megadásakkor kiír), de kapásból egy HTTP Status 403 – Forbidden oldalra irányít
egyéb adat az oldalról:
(Type Status Report
Description The server understood the request but refuses to authorize it.)Nem tudom hogy miért nem authentikálja be, vagy hogy mi is történik igazából...
Lekérdezéskor kiírattam az adatbázisból érkező adatokat, és minden flottul megjön...Megj.: pastebin-re felrakott kódból kiszedtem azt a részt, de ha a UserDetailsImp-ben a getPassword metódust a pastebin-es kód állapotába hagyom akkor a hibaüzenet a PasswordEncoder null értékére háklis... olvastam hogy ha a password-ba szerepel a {noop} akkor az egy jelzés hogy ne próbálja meg dekódolni a jelszót, így a UserDetailsImp-be erre írtam át:
@Override
public String getPassword() {
return "{noop}"+user.getPassword();
}Mivel a felh/jelszó párost így is elfogadja és jelen pillanatba kissebb bajom is nagyobb a nem enkódolt jelszónál így ezt most még ígyhagytam.
A netet már szétböngésztem, a javaslatok alapján változtattam is a kódot de nem jártam sikerrel így most az elejétől próbálom meg megint..
Mit rontottam el ?
Előre is köszi a segítséget.
-
floatr
veterán
Végül is xterm/vnc is van, ha remote akarsz fejleszteni
de... akkor mire van a fejlesztői gép.
Mondjuk én ezt a maces őrületet sem értem. Nyilván jobban kézre áll az első hónapban egy windowsos környezet, de kicsit erőltetett dolognak érzem akkor, amikor már lassan minden az aws/docker/k8s és tsai körül forog.
Mindegy igazából ez a része, mindenkinek megvannak a preferenciái, csak megjegyeztem, hogy távolról sem optimális -
disy68
aktív tag
válasz
floatr #10048 üzenetére
"Mert az feltételezem, hogy nem windowsos docker a live.
Akkor inkább már VBox-ban ubuntu/debian és azon docker."Lehet én értem félre, amit írsz, de Windows-ra nincs natív docker. A Docker Toolbox és a Docker for Windows - bár ez próbál natívnak tűnni - is egy virtuális linuxon fut, szóval sok előnye nincs használni egy dedikált linux vm-et, hacsak az embernek nincs szüksége valami linux specifikus eszközre. A local környezet meg soha nem lesz olyan, mint a production, ehhez úgyis illik egy teszt környezet, ami minél jobban közelít a production-höz.
De persze a fejlesztő dolga mit használ.
-
floatr
veterán
Van persze sok olyan ember, akinek ettől lesz adrenalin. De te is általánosítasz kissé. Sokan a "nagyobb tapasztalatukkal" azért nem hajlandóak az újabb technológia irányába mozdulni, mert lusták, rugalmatlanok, nem fektetnek R&D-be, vagy kivárnak, amíg mindenki elmegy mellettük
Nyilván sokéves rendszereket nem ír újra jellemzően senki, bár több olyan ügyfelünk is van, akik már 10 éves rendszereknél nem a polírozgatáson gondolkoznak. A bedőlés emberi tényező, de nem is ez a lényeg. Nagyon elment az igény az új technológiák irányába zöldmezősök esetében, és senkit nem fog érdekelni, hogy mi a véleményed az igényekről
Nyilván ez igaz visszafelé is, ha szerinted pl. a mongo jobb lenne content managementre, elastic meg monitoringra, de az ügyfél baromira liferay/sql párti, de szerencsére ez kopik kifelé.
(#10042) mobal semmi, nekem is tök jól fut rajta a shadow warrior
(#10046) mobal lényegében virtuális gépeket használsz konténerek helyett, ami eltérően viselkedhet a production környezethez képest. Mert az feltételezem, hogy nem windowsos docker a live.
Akkor inkább már VBox-ban ubuntu/debian és azon docker. -
M_AND_Ms
veterán
válasz
sarkanyolo2 #10044 üzenetére
Az "ezt" nem látni.
Alapból jdbc kell hozzá, utána meg se szeri, se száma az eszközöknek amik az adatbázis objektumok kezelésére szolgálnak.
Így elindulhatsz: [link] -
benyo513
tag
Ez engem is érdekelne. Legtöbb helyen, ahol dolgoztam/dolgozok (rendszermérnökként) ott mind windows van és ötvenből, ha ketten használtak linuxot (pedig bármikor feltelepíthették volna maguknak vagy megkérhettek minket, hogy telepítsük fel, ha annyira szerettek volna abban dolgozni)
-
sarkanyolo2
őstag
Sziasztok!
Oracle-ből szeretnék lekérdezni egy bizonyos táblából. Találtam rá main programban try catch-el megvílósított megoldást, de mindenhol csak ezt...
Szerintetek hogy lenne a legegyszerűbb oracleből adatot kinyerni? A Szentháromság esetemben Tomcat+Axis2+Java. És persze WebService lesz. Hosszú távon több is, adott esetben mi leszünk a kiszolgálók, néha a fogadók, de most a kiszolgálóság az érdekes.
-
M_AND_Ms
veterán
Komoly, nagyméretű projekteket egyszer kialakítanak egy akkori technológiával, majd utána azt karbantartják és funkciószinten tovább fejlesztik ill hibát javítanak. De semmiképp nem állnak neki csak azért újraírni, mert bejött valami újabb technológia. Azonban sokszor van, hogy egyszer csak találnak büdzsét, elkölteni való pénzt é akkor kitalálják, írjuk újra "korszerűre" - az ilyennek legtöbbször az a vége, hogy egy funkcióban szegényebb, kezelhetőségben rosszabb, de csillivillibb és papíron korszerűbb terméket alakítanak ki, amit a felhasználók a pokolba kívánnak, mert a régivel semmi baj nem volt.
Személy szerint több példát láttam kórházi, egészségügyi rendszerek ilyetén való átalakításra. Volt egy karakteres, de gyorsan használható letisztult felület, amit átraktak egy grafikus guira. 10-szer akkora hardver 10-ed akkora felhasználói sebesség, rengeteg hibázási lehetőséggel. Mindez rengeteg pénzbe, időbe és energiába került, az a eredmény, az előrelépés pedig 0. De..., új technológiákat használtak. Hurrá!Szerintem ez az új és újabb technológia kergetés egy rossz gyakorlat.
-
válasz
floatr #10039 üzenetére
De ez csak azért van, mert még kezdők az illetők a szakmában
de tényleg, mosolyogni embereken, mert Windowsos a gépük, meg azt gondolni, hogy egy 5 éves technológia már olyan, mint a lyukkártya? Ez jellemzően a kb. 7-10 év tapasztalattal rendelkező, de azért túl sokat nem látott technológusokra jellemző, akik azt gondolják, hogy a frameworkok fogják megoldani a problémáikat, meg hogy valami drámai fejlődés tud történni 5 év alatt.
A bonyolult projektek nem azért dőlnek be, mert MVC-t használt valaki, vagy mert EE-re épült a projekt Spring helyett
-
floatr
veterán
válasz
Aethelstone #10038 üzenetére
Állami megrendelők...
ne viccelj
Komoly piaci szereplők, amikor szóba kerül, hogy állami megrendelők milyen követelményekkel állnak elő, körberöhögnek. Liferay... oracle... valami kakás MVC... eszement clusterek
Spring boot + kotlin vagy node + express, docker, mongo, react/angular, cloud, mobil app... ez a minimum, ha labdába akarsz rúgni. Az összes többi múlt idő, mint a lyukkártya
BTW amikor megemlítjük, hogy néhány fejlesztőnek windows-os gépe van, akkor is van mosolygás
-
Aethelstone
addikt
-
floatr
veterán
válasz
Aethelstone #10036 üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy mindenki menekül az EE környékéről, amióta kuka lett.
-
válasz
Drizzt #10028 üzenetére
Nem hiszem, h lenyegesen jobb. Van egy csomo ember, aki szerint csak egyfele dologgal lehet mukodo programot csinalni, de valojaban tokre nem. Pl. elosztott tranzakciokat EE-vel szerintem egyszerubb.
Amiert en nem annyira allnek neki EE-nek az az, hogy a reaktiv (nem thread-centrikus) szoftverek keszitese nem egyszeru vele, mondjuk Springgel sem tulsagosan.
Meg EE-re nehezebb embert talalni, pont azert, mert a legtobb fejleszto stackekre fokuszal. Szoval osszessegeben en se kezdenek EE-vel, nem technikai okok miatt, hanem mert most epp ugy all a Java backend kultura, hogy 'Springes embert' egyszeru talalni.
-
Drizzt
nagyúr
Ebből a példából ezt egy több éves projekt esetében elég nehéz lenne azért kijelenteni. Egy ennek megfelelő általános osztályt azért pár perc alatt java EE-hez is össze lehet dobni. Ebből a példádból az látszott, hogy könnyebb egy bonyolultabb alkalmazás alapjait összerakni. De arra nem lehet belőle extrapolálni, hogy bonyolultabb use case-ekben van-e olyan eset, amiben esetleg a Java EE-ben van egyszerűbb megoldás. Nem azt állítom, hogy van, csak az érveléseddel szállok vitába.
Ui.: REST szerver funkcionális tesztelésére mit javasoltok? REST assured-t nézem most, elsőre tetszik amit látok, de kíváncsi vagyok van-e jobb javaslat. Az, hogy Java alapú, előnynek számít most nálam. Főleg ha a webszerver is Java alapú. Vannak dolgok, amit így kis fájdalommal újra lehet használni.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Aethelstone #10029 üzenetére
Java EE-hez is tudsz fat jart gyártani. Igaz a minimális méret ami szükséges így is jóval nagyobb, mint a minimális Spring boot csomag. Többet is nyújt out of the box, de tény, hogy nagyobb. Mondjuk 50 MB alatti méretről beszélünk, ami vagy számít, vagy nem.
(#10030) mobal: Java EE-ben ez pont ugyanennyi, csak más annotációkat kell használni. Egy dolgot leszámítva: A JpaRepository-nak megfelelő ősosztály nincs külön benne a Java EE-ben, azt csinálni kell egyet magadnak.
-
Drizzt
nagyúr
Pedig itt stimmel mind a két dolog: zöld mező és java EE(7). Amúgy nekem mint kívülállónak, segítsetek megérteni miért jobb a Spring pl. a Java EE7-nél. Mi az, amit nem lehet, vagy nagyon nyakatekerten megcsinálni Java EE7-ben, de Springben nagyon simán.
Ami problémám van a Java EE-vel, hogy nem sok hozzá a jó anyag, illetve tesztelés nagyon nehézkes. Ezekben feltételezem jobban áll a Spring.
-
Lortech
addikt
Ez elég nyilvánvaló. De eddig is lassan mozgott a Java EE. Aminek nem csak hátránya van azért.
Meglátjuk a következő 1-2 évben, hogy mi lesz a Jakarta EE-vel.Szerintem nem nehezebb EE-ben dolgozni, napi szinten használom mindkettőt évek óta és még mindig a specifikus igényektől függene, hogy melyikhez nyúlnék, ha valami zöldmezőset kellene csinálni.
Springben talán egyszerűbb kezdőként eredményeket elérni, de ha megvan a tudás Springben és Java EE-ben is, valamint egy jól összerakott, bejáratott architektúra, akkor elég jól lehet haladni mindkettővel. -
Lortech
addikt
Én. JDK-bol azert kerultek ki a Java EE interfeszek tobbek kozott, hogy egyszerubb legyen a JDK/JSE kiadas. Lasd motivation resz itt [link]. Eleve nem kellett volna belerakni Java EE reszeket.
Eddig sem volt resze a Java EE modulok tobbsege a JDK-nak, onmagaban a JDK nem volt elegendo (Java EE) fejlesztesre.
Ezeket csak azért tartottam fontosnak leírni, mert a hozzászólásodat továbbgondolva arra a következtetésre juthatnak a témában kevésbé járatosak, hogy most lényegesen nehezebb lesz Java EE-re fejleszteni vagy hogy halott a történet, pedig a szóbanforgó változások nem jelentenek ilyet. -
Drizzt
nagyúr
Java EE-hez milyen anyagot ajánlanátok leginkább, kezdő Java SE tudás mellé? Nézek most egy ilyet, ez nagyon tetszik: [link]. De szerencsére ezt ingyen tudom nézni. Ezen kívül tudtok valami jó Java EE képzést? Főleg általános jellegűekre gondolok. Amit említettem, az csak CDI, JPA, EJB és JAX-RS fókuszú. Érdekelne mik vannak amikről esetleg nem tudok, de érdemes lenne utána nézni. Olyan anyagokat keresek, amivel minél gyorsabban meg lehet tanítani Java SE programozókat, illetve pályakezdőket EE-re.
-
skoda12
aktív tag
válasz
Dinter #10018 üzenetére
Itt több esetet kell majd szétválogatni szerintem. Induljunk egy runnable állapotból, ekkor a lépések:
1. A foobar.wait() hívása előtt meg kell szerezni a monitor lockját. Ez vagy sikerül elsőre vagy blocked állapotba kerül a thread, ha valaki másnál van lock.
2. Valahogy túljutunk az előző ponton, runnable állapotban van a thread és meghívódik a foobar.wait(). Az új állapot waiting.
3. Valamiért (*) felébred a thread, runnable állapotba kerül. Ahhoz, hogy ki tudjon lépni a wait()-ből kell a monitor lock. Itt megint vagy sikerül elsőre vagy blocked állapot jön és ha megvan a lock akkor runnable megint.(*) A notify() hatására átmehet blocked állapotba a thread. A foobar.notify() híváshoz is kell a monitor lock. Ha a felébresztett thread már futna, de a notify()-t hívó thread még fogja a lockot, akkor a felébresztett thread megy a blocked állapotba. Ha viszont véletlen úgy kapna cpu időt, hogy a notfiy()-t hívó thread (és mindenki más) már eleresztette a lockot, akkor ki is maradhat ez a blocked állapot.
Viszont nem csak a notify() miatt mehet át ilyen állapotokon a thread. Például spurious wakeup miatt a wait()-et hívó thread még a notify() hívás előtt is felébredhet "magától". És akkor itt megint jön az, hogy vagy runnable vagy runnable + blocked + runnable állapotokon megy át. -
Dinter
addikt
Sziasztok.
Adott a következő kérdés: Egy szál egy objektum wait() metódusát készül végrehajtani hiba és exception nélkül. A metódus rendben visszatér. Sorrendben milyen állapotokat vesz fel a szál wait meghívásától kezdve a metódus visszatéréséig?
Most ez ugye: Runnable, Waiting, Blocked, Runnable. Kérdés, hogy ugye a notify hatására megy át a blocked-ba, ekkor még nem tért vissza a wait? Illetve a második runnable-t oda kell írni a végére?
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Java-ban van arra lehetőség, hogy mondjuk egy mappában lévő zenéket beolvassam egy tömbbe?
Úgy gondoltam, hogy hozok létre egy zene class-t. Ebben 3 változó van. 2 String és egy int. A két string a zene nevét illetve a műfaját tárolná, míg az int a zene értékelését.
Minden beolvasott zenénél hoznék létre egy objektumot és azt az objektumot raknám be egy tömbbe, de úgy hogy már a zene hozzá passzoljon.köszönöm
-
margithid
veterán
Sziasztok!
Szeretnék egy javascriptet megnyitni az oldal többi részének a betöltése nélkül. Erre van mód valamelyik böngészőben?
Egy reklámbannert szeretnék ily módon megnyitni. -
benyo513
tag
Sziasztok! Nem tudom, hogy jó helyen járok, de azért megkérdezem, hogy ismertek helyet, ahol még kapni lehet az Agyhullám: Java című könyvet? (vagy, ha esetleg van valakinek egy amitől szívesen megszabadulna, akkor azt megvenném)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- HP EliteBook 840G6 ! AKCIÓ!!! a készlet erejéig!
- Kobo Aura Edition 2 (N236) 6" háttérvilágításos kijelzővel, 4 GB-os tárhellyel - jó állapotban
- HP ProBook 430 G8, 13,3" FHD IPS, I5-1135GU CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, 27% áfás számla, 1 év
- Playstation Portal - 3 hónap Bolti Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 5600X 5700X 5800X 5900X processzor 3 év garancia 27% áfa termékbeszámítás
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Beszámítás! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest