- Úgy fest, hogy NVIDIA Blackwellből lesz Galax HOF VGA is
- Kapja az ívet az új Spider-Manben a DirectStorage, pedig csak teszi a dolgát
- Évek óta ígért funkcióval egészíti ki a DirectX 12-t a Microsoft
- Nem támogatja a Reflexet más cég képgenerálójával az NVIDIA
- GeForce RTX 5080 kártyák kvartettje a Manli szájíze szerint
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Megvan az első leolvadt tápkábel az új GeForce-okkal?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Asztali konzolt tervezne a Valve?
- Mini PC
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
bajnokpityu
félisten
a dsp egy gyűjtőfogalom, ebbe nem csak a "szobaEQ"s dolgok férnek bele, hanem pl az aktiv váltás is, meg a kinai gagyi karaoki cuccok is.
Tipikusan az aktiv váltást, és a fáziseltolást használják kocsiban. Szimplán azért, mert hiába álmodja meg a mérnök a passziv váltóval, hogy milyen messze van a fültől a pl a jobb oldali mély meg magas, ez minden autóban más, és nagyon eltérő.
Ezt a teknikát simán lehetne szobai hifinél is alkalmazni, szerintem használják is a mérnökök, amikor passziv váltót terveznek.
aztán perszeha ótvar hangszórókból kell építkezni, akkor azon a dsp se segithet, hiszen, ha a mély nem tud pl 2kHz fölé menni, és a magas se 4kHz alá, akkor fene fenét eszik is szar lesz a kettő közötti tartomány.
-
bkercso
nagyúr
válasz Eugene Roe #81896 üzenetére
Csak az asztalos arcára emlékszik, meg a gépek típusára.
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
Eugene Roe
őstag
válasz bkercso #81873 üzenetére
A memóriajelenségben látok fantáziát, ha például a doboz építése közben, az asztalosműhelyben egy csilliárdos rendszerről szól a jó muzsika, lehet hogy adoboz emlékezni fog rá (15-75 év madárcsicsergést azz elfelejti)
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
bkercso
nagyúr
Könyörgöm!
A rossz xover azért nem egyenlő az xover teljes hiányával. A mélyek tönkre is tennék a magassugárzót...
Mi az, amit nem lehet DSP-vel megoldani szerinted. Késést és a többi felsorolt dolgot meg lehet oldani.
Fázisfordításból adódó erős kioltást pl. nem.egymásba pofázását
Miért nem? Kioltást nem tudsz megoldani, mást szerintem igen.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz bkercso #81893 üzenetére
Én értem, hogy mire jó a DSP és azt mondom, hogy egy szar xovert nem lehet vele megjavítani, mert a 2 hangszóró egymáshoz képesti viszonyát nem tudja megváltoztatni, mert azt a xover határozza meg. Most nem a DSP többi dolgáról van szó. Mint mondtam, ha nincs xover és rákötsz egy drótra 5 hangszórót az szar marad, hiába kötsz rá csilliós DSP-t, 5 hangszóró egymásba pofázását nem tudja megváltoztatni. Ezért van ott a xover.
-
bkercso
nagyúr
Milyen késésről beszélünk? Amellett akkor is lesz egy eredő frekimenet, fázismenet, impulzusviselkedés, THD stb. Ezek DSP-vel kikorrigálhatóak.
Ne hangszórókban gondolkodj csupán, hanem a fent említett elvont terekben, mivel ezekkel dolgoznak a DSP-k.
Az időben való számításhoz (belengések, szobavisszhang stb.) nagy számolási teljesítmény kell, ami drága.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz bkercso #81891 üzenetére
Most kb. a xover "kiváltásáról" van szó.
Vagyis ha szélsőséges esetet veszünk akkor nincs is xover a dobozban és minden hangszóró egyszerre van rákötve az erősítőre és teljes káosz lesz emiatt, mert sok helyen teljesen egyszerre szólnak hangszórók. (tudom xover részem amúgy is egyszerre szólnak, de normálisan megválasztva ez igen kis szakasz ahol még mind2 hangszóró értelmesen szól)
És ezen az xover nem igazán tud segíteni. Ha a 2 hangszóró rosszul van eltolva de eléggé egyszerre szólnak akkor hiába tolod időben x frekit, hiszen azt az x frekit mind2 hangszóró kiadja y késéssel egymáshoz képest. Hiába tolod el az akkor is y-al el lesz tolva. DSP legtöbbet akkor segítene ha dual amp lenne és teljesen kiváltaná a xovert. Vagy mondjuk lenne mélynyomó és azt igazítaná a kis hangfalhoz. De ott is 2 erősítőről van szó. -
bkercso
nagyúr
Na ja. Tudás nélküli korban élünk, hát nem tudtad!
Nemrég implementáltam pl. a TPA3116-ot korrekt táppal (illetve egy Sure panelt tuningoltam). Seggreültem tőle. Szeretném mondani, hogy a kompozitom jobb. Talán egy nehezebben hajtható hangfallal... (?)De akinek a magnó jön be, az így járt.
Ribi: Konkrétabban? Azon nem tud segíteni, ha a hangszóró képtelen kiadni valamilyen hangot. Mondjuk ha 20Hz-en -20..40dB van az átvitelben.
[ Szerkesztve ]
-
MCGaiwer
addikt
válasz fehér_ember #81885 üzenetére
szerintem pár árnyalatnyi árkülönbség biztos van a dsp hátrányára
-
Ribi
nagyúr
válasz bkercso #81887 üzenetére
Én arra gondoltam, ha mondjuk túl nagy az átfedés a 2 hangszóró között és sebességbeli különbségük miatt túlságosan összebeszélnek akkor azt a DSP sem tudja megoldani. Ha mondjuk van középen egy gödör azon tényleg tud segíteni, de vannak olyan gondok amin nem tud segíteni. Szerintem.
-
Ribi
nagyúr
válasz fehér_ember #81885 üzenetére
Ha szar a xover azon a DSP sem biztos, hogy segít.
-
MCGaiwer
addikt
Klipsch RB-81 II-ben cserélnék crossovert (nem gyárira, az elég bénának tűnik). Van esetleg javaslatotok, hol nézzek szét?
-
Polllen
nagyúr
válasz python1 #81875 üzenetére
Pedig már dörzsöltem a tenyerem, hogy valami jó állványbejáratós boltot nyitok. Illetve az is megfordult a fejemben, hogy már előre az építőelemeket is. Így a zeneszobát szó szerint az alapoktól alá lehet rendelni a hifinek.
[ Szerkesztve ]
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
nLali
őstag
válasz bkercso #81873 üzenetére
Vicceskedni akartam, erre elrúgod a pöttyös labdámat. Egy világ dölt össze bennen. Igazi HiFis szerettem volna lenni. Egy rossz döntés, hogy akusztikai paneleket használjak, elég volt. Már nem lehetek hifis. Pedig tologatom a szőnyegeket zenehallgatás előtt. Sőt, könyvespolcom is van. Hangolható akusztik panelem is van( ruhaszárító ) Tévútra mentem. Veszek valami szalagos magnót, hátha még nem késő.
Bérelhető reklámfelület
-
fehér_ember
addikt
-
bkercso
nagyúr
válasz fehér_ember #81874 üzenetére
Irány szerinti bekötéssel mi a helyzet?
"A vélemény már rendelkezik valamiféle minimális igazoltsággal, és sokszor jól beillik a hívője nézetrendszerébe, azonban meggyőzés, ellenérvek, cáfolatok hatására hajlandó ezt módosítani."
(Az egyetlen hiteles forrásból, a Wikipédiáról)Úgy látszik, a beszélgetés nem ilyen cáfolat számomra, tapasztalatom meg nincs erről. Így pontos a dolog.
Tovább is szabad olvasni:
" A meggyőződés nagyon erős hit, sok esetben a hit igazoltságába vetett (de esetleg hamis) hittel is együtt jár."[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz Polllen #81872 üzenetére
A molekulák járatódnak be. A memóriájuk útján.
A bejáratási idő függ a hőmérséklettől és a páratartalomtól is, illetve a Hold helyzetétől, de érdekes módon gyakorlatilag nem függ a légnyomástól.
Mindez kábelre és álványra igaz, akusztikus paneleket az igazi hifisták nem használnak, legalábbis a hangfalak és a kanapé körül semmiképpen. (Könyvespolc, szőnyeg, függügy, bútorzat stb. elfogadott.) Szóval azokról nem igazán van tapasztalat.[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
válasz Eugene Roe #81868 üzenetére
Igaz, de nem lehet elég megfordítani?
python1
Egy állványon pontosan mi járatódik be? Ilyen alapon a szobát (falakat és padlót) is be lehet járatni?
[ Szerkesztve ]
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
bkercso
nagyúr
az őrölt kávé is tömörödik rezgéstől. Szálas anyag nem biztos, hogy tömörödik
Biztosan nem. a KV azért tömörödik, mert nem hat erő a részecskék között. A szálas anyagok nem ilyen sokrészecskerendszerek, ezért nem is szoktuk őket anak hívni. Itt a szálak közti súrlódási r sokkal nagyobb, mint a szálakra ható erő rázás vagy hanghullám esetén, így nem mozdulnak el egymáshoz képest. Amellett a súlyuk is elhanyagolható, vagyis elmozduláskor sem tömörödnének.python1: Szóval csak használtra van pénzed.
[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
-
nLali
őstag
Tényleg trollkodásnak szántam. Kíváncsi voltam, hátha lesz belőle valami vicces. Ha belegondoltok, az őrölt kávé is tömörödik rezgéstől. Szálas anyag nem biztos, hogy tömörödik. Hangzásra gyakorolt hatása vszeg 0. Ha egyáltalán mérhető a jelenség. Úgy gondolom inkább az azt takaró szövet színe lehet döntő
Bérelhető reklámfelület
-
nLali
őstag
Van valakinek tapasztalata, hogy a kőzetgyapotból készült akusztikai paneleket mennyi idő alatt lehet bejáratni?
Bérelhető reklámfelület
-
krichd1
addikt
válasz dgyuri0123 #81856 üzenetére
Én nagyjából pont az ellenkezőjét tapasztaltam gyengeségeként, tehát kicsit túl lágy, összetettebb zenei részeknél kevés zavarosság, de ezek egyáltalán nem zavaró mértékben, csak persze van nála jobb, mint mindennél. Kategóriájában teljesen rendben van.
(#81857) fehér_ember: Majdnem túl szép, hogy igaz legyen. Nem értem miért adják ilyen olcsón ezeket.
(#81858) ferzoli: Majd leteszteled, több összetevős dolog ez, ha szerencséd van, nem hallasz majd lényegi különbséget.
[ Szerkesztve ]
Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql
-
Ármester
válasz Patice #81855 üzenetére
Na, akkor erre kiváncsi leszek, remélem a kevésbé tapasztalt fülem azért idomul majd hozzá
PC-ről használnám Jriver-rel.
Az a kérdés, hogy hangminőség szempontjából van e jelentősége annak, hogy miként használom?
Tehát LAN kábelen, USB kábelen, esetleg saját USB portjára dugott pendrive-ról kapom a legjobb minőséget?
Egyelőre ATH R70x és NAD HP50 fejesekkel használnám, később tervezem hangfalas rendszerrel bővíteni (panel lakás némileg megnehezíti) -
fehér_ember
addikt
Egy kis "érdekesség" :
Megint belebotlottam a neten egy régi, állítólag bontatlan/használatlan dologba. Kíváncsi leszek mennyiért fog elkelni. Tannoy 613 MKII
Ezt meg most vettem észre (múltkor ezeket még nem tette fel): Tannoy 609 MKII
Vajon előkerül-e még valami?[ Szerkesztve ]
-
Patice
nagyúr
válasz dgyuri0123 #81833 üzenetére
Volt szerencsém rövid időn belül mindkét változatot hallanom itthoni környezetben. Az UD503-at kicsit tovább.
Hangban én nem hallottam különbséget.
Az NT503 nekem lassú volt hálózati lejátszásban. Talán a bufferelés miatt, de én gyorsabb reagáláshoz szoktam. Az UD503 egy jó forráskészülékkel párostíva tényleg jó választás lehet hosszú távra.
Engem nem győzött meg valamiért a karaktere.(#81829) ferzoli:
NT503-at MinimServer-rel próbáltam hálózati oldalon. Ezzel ugyan olyan hangot hozott nálam, mint USB-ről a zenekockámmal.
Mi lenne hálózati oldalon, amivel kiszolgálod?
Eladó cuccaim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/patice/keres.php?usrid=282986
-
rovtiv3
aktív tag
válasz fehér_ember #81795 üzenetére
Köszönöm a részletes választ. A helyzet az, hogy a 22nm-es szobában ketten élünk, elég kevés már így is a hely álló dobozoknak. Én persze még meggyőzhető volnék, de a barátnőm...
Már bocsánat...
-
törölt tag
Sziasztok!
Hangfal összekötőkábelt szeretnék, banándugósat, a CAV hangfal és a Yamaha erősítő közé.
A Yamahának kicsit kisebb a lukja, és a gyári kábele nem megy bele. Hol tudok ilyet vásárolni?
Köszi -
bkercso
nagyúr
válasz johnywalker #81844 üzenetére
Majd megtanulják a kínaiak lemásolni a kvantumállapotot is, ne félj! A Lego-t már egész ügyesen másolják.
-
Ear001
addikt
Alighanem kicsit másképp élte meg a dolgokat. Az én információim szóbeli közlésen alapulnak, így mesélte Guy Adams, Peter Qvortrup, meg Gary Dews. Guy Adams volt olyan kedves, és még az eredeti, általa rajzolt skicceit is megmutatta. De hát egy sikeres terméknek mindig sok gazdája van....
-
bta1
őstag
válasz bkercso #81842 üzenetére
Nem azt mondja, hogy nincs gyakorlati haszna! Kódfeltörésben olyan q.számítógép is óriási értéket képviselne, amelyik csak "alkalomadtán", néhány ciklusra stabil. Más kérdés, hogy az átlagember ebből semmit nem fog profitálni, csak veszíteni. Nem lesz többé lehallgathatatlan privát csatorna.
-
krichd1
addikt
válasz dgyuri0123 #81820 üzenetére
Akkor úgy írom, hogy high-end zenelejátszó, amikre Mezga Aladár is utalt. Játékkütyü médialejátszók említésre se méltóak.
Annyira nem kell túlvariálni a zene PC-t sem. A legolcsóbb, ha azt a PC-t, laptopot használod ami van, ha szerencséd van, akkor még lehet elfogadható is. Ha kis összegből akarsz valami dedikált zenelejátszó PC-t építeni, akkor arra van egy-két normálisabb mini PC megoldás (nem a Pi3), vagy egy asztali PC-t is fel lehet egész jól javítani néhány alkatrésszel. Ezután van a monstrum zene PC építés teljes káosz és pénzszórás birodalma és utána már meg is érkeztünk csúcs zenelejátszókig (ezeknek amúgy standardnak kellene lenniük egy ideális világban).
Az NT503 lehet egy kakukktojás jó ár/érték arány szempontjából ha a hálózati zenelejátszó, DAC, előerősítő hibrideket nézzük, de én kifejezetten a célgép médialejátszókra, avagy pontosabban a dedikált zenelejátszókra utaltam.(#81827) bta1: Szedj szét egyet és diagnosztizáld, én csak leírtam a tapasztalataim, szerintem érthetően. Papírra mindenki azt ír amit akar, egyébként meg nemrég változott a mérési szabvány, úgyhogy legtöbb új konzumer hulladék erősítőre még több wattot írhatnak.
[ Szerkesztve ]
-
Ear001
addikt
Szerinted mégis mit lehet csinálni egy DSP-vel? Igen, bekötöttük és igen, használtuk.
A Voydot nem tervező csapat készítette és semmi köze Guy Sergeanthoz, akinek a rendszeréből a képed származik. A Voydot Guy Adams tervezte és készítette, aki az első AN UK erősítőket is, majd mindenféle jogok átadása után kiszállt a hifi bizniszből és számítógépes hálózatokkal kezdett foglalkozni.
[ Szerkesztve ]
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz dgyuri0123 #81832 üzenetére
Az is tény, hogy NT503-at sem hallottam eddig,csak UD-t.. Ezt fontosnak tartom megjegyezni, de nem hiszem, hogy nagyon más lenne, mint a DAC verzió. Bocs mindenkitől, de tényleg elfelejtettem ezt még odaírni a végére.
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
bkercso
nagyúr
Most nincs időm megkeresni, de kb. egy hónapos hír, hogy 50 qubitet integráltak MOSFET technológiával szilíciumra és megvan a csatolási, írási, olvasási és hibajavítási protokoll és hardver is, és felskálázható. Szóval ez nem csak hit. Nagy áttörés szerintem is.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz dgyuri0123 #81832 üzenetére
Nagyon halkan még annyit hozzáfűznék, hogy a Teac NT503 nekem egy picit többet megmutat, mint azt szeretném. Abban a rendszerben ahol hallottam, nekem jobban tetszett az előd 501-es. De ez is csak saját vélemény. És persze egy adott rendszerben való "viselkedésről" szól. Más rendszerben lehet piszok jó, de amit ott hallottam, engem nem győzött meg. További rendszerekben nem sikerült meghallgatnom az 503-at, ez tény.
"csak a zene van"
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz Dorian #81822 üzenetére
Csak ajánlani tudom, hogy így tégy. Mióta dacot cseréltem kinyílt a világ és őszintén nem hiszem, hogy egy zenepc-vel akárcsak megközelíteném a jelenlegi hangminőséget a régi dacommal. Hatalmas minőségi ugrás volt számomra az RS dac, ami (karakterét figyelembe véve) úgy zenél, ahogyan azt mindig is szerettem volna. Mert a "jó" hang is relatív, mint tudjuk.
(#81826) Mezga Aladár: írtam, ha hálózatos zenelejátszóra gondol, az kicsit más tészta. De a "jobbak" nem is annyiba kerülnek, mint egy zenepc. Tehát elvileg egyszerűbb, de sokszor drágább.
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
bta1
őstag
válasz Ear001 #81821 üzenetére
"Tapasztalataim szerint az autós és az otthoni hifiben is az vált be, hogy hagyományos eszközökkel össze kell hangolni a rendszert, amennyire lehet, dróttal, állvánnyal, tologatással, bútorozással mittudomén, és a végső finomhangolás mehet a DSP-vel."
A finomhangolást hogyan értsük, mégiscsak be van kötve a DSP zenehallgatáshoz, nálad, vagy a barátod voydos rendszerében? Az AN CD3-at volt alkalmam hosszabb ideig meghallgatni AN TT2/Rega kar/IQ2 mellett. Hogy is mondjam, nem lettem meggyőzve. A nagy Voyd egy zenei hangú, túlértékelt és ritka lemezjátszó. Hogy mennyire referencia? A tervező team egyik tagja, nem mellesleg az egykori Audio Innovations (ma a Pure Sound) konstruktőre, ma ezt használja:
(A gránitnak látszó alap Corian.)Sokkal lejjebbről is támadható egyébként a nimbusz... (Lenco L75)
[ Szerkesztve ]
-
Ármester
Hogyan érdemes hasznáni az NT503-at a legjobb hangminőség érdekében?
Eddig csak usb-s dac-om volt, nem igazán vagyok képben a hálózati lejátszással, dlna-val.
Hosszútávú megoldásként választottam a jelenlegi fejhallgató és egy későbbi sztereó rendszer alapjának.
Megköszönök minden tapasztalot, jótanácsot, amivel kicsit előkészülhetek rá, egy héten belül elvileg ideér. -
alphamooncam
őstag
válasz Dorian #81822 üzenetére
Én meg ezen gondolkodom. Ezzel testre lehet szabni valamilyen szinten a hangzást, (beépített DAW) alkalmazkodni a hallgatói környezethez. Az említett Dac-al ugyanezt nem lehet megtenni.
Abban igazad van, hogy rendkívül fontos a forrás, és ezzel ezt valóban megoldod, majd meglátjuk még keresem, hogy melyik koncepció lesz a nyerő.
Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.
-
bta1
őstag
válasz krichd1 #81815 üzenetére
"Jó kapcsolás többet számít, mint egy nagy trafós monstrum béna konstrukcióval. Például egy papíron gyengécske Redgum RGi60 sokkal jobban meg fog hajtani egy alacsony érzékenységű és impedanciájú hangdobozt, vagy még inkább panelsugárzókat (például bármelyik Magnepan), mint egy papíron erősebb (hőskori ) Denon PMA-790. "
Mi az a "jó kapcsolás"? A Denon PMA790 hol lett elrontva?
A jó kapcsolás előnyei hogy-hogy nem jönnek ki papíron? Egyáltalán, mi az, hogy meglepetés? A XXI. században?!Miképpen lehetséges, hogy az iparág állítólagos, néhol mesébe illőnek felvázolt fejlődése során alapkérdések hosszú sorát nem sikerült tisztázni, használható mérési módszert kidolgozni?
-
Mezga Aladár
veterán
Klasszikus médialejátszó alatt, érzésem szerint, biztos nem azt értette amire te gondolsz (x96/popcorn/dune)
Inkább aries/linn/pio/stb amiket kizárólag zenére találtak ki. -
s4tch
veterán
-
Dorian
félisten
Épp most agyalok, h ha úgyis DAC-t akarok fejleszteni, akkor eladom az audio PC-t is, és veszek egy Teac NT503-at, és oprendszerek, szoftverezés, lejátszóprogramok, beállítgatások, stb. offolva.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Ear001
addikt
Akkor fogalmazzunk úgy, hogy simán paritban volt egy AN UK CD 3-al. Az a Voyd-ra épülő analóg rész pedig mind a mai napig bőven megállja a helyét, egyfajta referencia a mai napig, és csak a lemezjátszó futómű vagy ötször annyiba került, mint az autós hóbelevanc.
Azt még hozzátenném, hogy a DSP-zés sem a világmegváltó csoda. Tapasztalataim szerint az autós és az otthoni hifiben is az vált be, hogy hagyományos eszközökkel össze kell hangolni a rendszert, amennyire lehet, dróttal, állvánnyal, tologatással, bútorozással mittudomén, és a végső finomhangolás mehet a DSP-vel.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz krichd1 #81815 üzenetére
"aki célgépet akar stressz nélkül, az úgyis vesz egy gyári médialejátszót"
Ne tudom pontosan milyen médialejátszóra gondolsz, de egy "klasszikus" médialejátszó szerintem nem alkalmas "minőségi" zenehallgatásra. Mostanában járt nálam pár gyártó terméke, de zenelejátszásra kizárólag kényszerből használnám bármelyiket. A laptopomról lényegesen jobb hangot nyerek ki Foobar/USB-ről, mint optikán mp-ről. Ez az én tapasztalatom legalább is. Ha hálózatos zenelejátszóra gondoltál, akkor nem szóltam semmit. Azt is csak halkan... De lehet hogy félreértettelek, mert szoktam azt is.
"csak a zene van"
-
bta1
őstag
válasz bkercso #81817 üzenetére
Majd térjünk vissza 5 év múlva. Az efféle bejelentések célja a marketing mellett egyértelműen az állam pénztárcájának bővebbre nyitása. És hát melyik kormányzat ne látna fantáziát pl. a villámgyors kódfeltörési lehetőségben?
Egy jellemző mondat a cikkből: Kouwenhoven and his colleagues believe...
Na igen, a hit (pénz)hegyeket mozgat meg -
bkercso
nagyúr
-
bkercso
nagyúr
válasz #71562240 #81807 üzenetére
remélem, hogy a következő ötven évben nem is fognak elterjedni
Majd a mobilba épített kvantumszámítógép úgy kiszámolja, hogy mindenki ilyet akar!Már a powerDAC-ok korában élünk, így én azt prognosztizálnám, hogy a jövőben (jövőben? ) az oszcillátor és a mikrofon/hangszóró lesz az egyetlen analóg elem, meg persze a táp.
[ Szerkesztve ]
-
krichd1
addikt
válasz #71562240 #81811 üzenetére
Több mint 10 évvel ezelőtt az első USB DAC-ok tényleg pocsékok voltak, sőt még 5 évvel ezelőtt sem voltak igazán jók, mára rengeteget fejlődtek, vannak már tényleg jók, nem is egy és szerencsére az alsóbb kategóriába is leszivárgott viszonylag gyorsan az újabb technológia. PC esetén még nagy a káosz, de aki célgépet akar stressz nélkül, az úgyis vesz egy gyári médialejátszót, sokba kerül, de probléma megoldva.
(#81812) fehér_ember: Két dolog tudja megizzasztani az erősítőket, az alacsony érzékenység és az alacsony impedancia (egy nagyon tág vagy akár teljes frekvencia tartományban), ha a kettő együtt van jelen, akkor nagyon nagy szerencséd van ha nem akarsz elveszni az erősítő kínálatban, mert nagyon sok erősítő eleve kidől ettől a kombinációtól.
Jó kapcsolás többet számít, mint egy nagy trafós monstrum béna konstrukcióval. Például egy papíron gyengécske Redgum RGi60 sokkal jobban meg fog hajtani egy alacsony érzékenységű és impedanciájú hangdobozt, vagy még inkább panelsugárzókat (például bármelyik Magnepan), mint egy papíron erősebb (hőskori ) Denon PMA-790. Olyan meglepetés is érheti az ember, hogy egy nem olcsó Rogue Audio Stereo 100 úgy szétesik hangban az MMG előtt, mintha elromlott volna, miközben egy fenséges bolhapiacos Yamaha CA-2010 viszont olyan könnyedséggel hajtja, mintha ez lenne a világ legkönnyebb dolga.Tragédia szerencsére nem történt, csak néhány időigényes kellemetlenség.
[ Szerkesztve ]
-
fehér_ember
addikt
válasz bajnokpityu #81813 üzenetére
Köszönöm!
-
bajnokpityu
félisten
válasz fehér_ember #81812 üzenetére
Emotiva xmc1et használom moziban, és bit tent kocsiban.
Nem oovasom el azt a blogot, csak átfutottam, ennyi időm nincs. De faló nagyon jó eséllyel egy régebbi, butább technikáról ír, mint ami xmc ben van. Hiába írja,h modern, nem. Azok többet ártottak, mint használtak.Dirac tizenéve létezik, de sokáig csak a kb 4 M áru datasat procikban volt elérhető, ill. Külön dobozos minidspkben, amikről imént irtak. Emoban sem ugyanaz van, mint a datasatban, attól butább, de már jól használható. A jól használhatót meg úgy értsd, hogy kicsit szívni kell vele, mire kiismered, de csak egyszer.
Emo proci tehát sokcsatornás dac. Még a dac előtt van a dsp, egy dobozon belül.
Bit ten meg a ma kapható legolcsóbb autós dsp, kb 45/50e. Ez adc dsp dac egyben ennyiért. A sztereó jelet alakítja 2 pár vágott jellé, meg sub csatornára. Amit így 5 végfok kap.
Ezen kívül demón hallottam még párat.
[ Szerkesztve ]
-
fehér_ember
addikt
válasz bajnokpityu #81805 üzenetére
Az érdekelt amivel neked is van személyes tapasztalatod. Azt nem tudtam hogy arra gondolsz-e ami "gyárilag" benne van a hm előfokokban vagy avr-ekben; vagy valami külön dobozt, esetleg pc-t és szoftvert használsz (hm-nél, illetve autóhifi esetén).
Múltkor átfutottam fapaci blogját, ott pl. ezzel az írással találkoztam.Egy utolsó kérdést azért még fel merészelek tenni milyen jm lab-od van, ha nem titok?
(#81806) krichd1
Ne is mondd, múltkor volt itthon egy mini dobozpár Canton Plus X, nem hittem el, hogy nehezebben hajtható mint a hozzá képest óriási Heco 850-esem.Amúgy igazából nem is nagyon volt kis teljesítményű erősítőm, úgyhogy amit délután írtam a mélyek definiáltságáról az lehet hogy inkább a nagy és mégnagyobb teljesítményű erősítő közti különbségekre igazabb. A gyengébb erősítőkhöz csatolt dobozok sokszor már egy kicsit feljebb csavart hangerővel sem tudják tartani a hangminőségüket se. (Volt már hasonló visszajelzésem, mástól)
"A jövőre való tekintettel, most sem maradok sokáig, illetve csak ritkán fogok benézni a topikba."
Persze a véleményeid és tapasztalataid is hiányoztak a fórumból, de a lényeg hogy nem azért tűntél el mert valami tragédia történt, szerencsére. Amúgy én komolyan azt hittem[ Szerkesztve ]
-
krichd1
addikt
válasz #71562240 #81807 üzenetére
Legújabb komolyabb szofverekkel és hardverekkel nincs semmi komoly probléma még nagyon hőskori szemlélettel sem, és ezek csak még jobbak lesznek idővel. Persze majd lesz sok olcsó gagyi is, de azt meg el kell kerülni.
Van most nálam egy hőskori Rega lemezjátszó, ami annyira belefeledkezett a nosztalgiázásba, hogy elfelejt közben működni.Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql
-
törölt tag
válasz dgyuri0123 #81800 üzenetére
Láttam, de ez is indifferens.
(#81803) bta1:
"erős kétségeim vannak affelől, hogy a különböző audiokorszakokra jellemző, ideálisnak tartott gépi hangzások összevetésének van-e értelme a vonatkozó kulturális ismeretek elmélyült tanulmányozása, és megértése nélkül."Na de elmélyülten birtokában vagyunk ezeknek az ismereteknek. Ezzel együtt, persze, az összehasonlítás mindenképpen szubjektív marad, részben mert jellemzően mások voltak a gépi hangzáseszmények.
(#81806) krichd1:
"sztereó hifiben is, csak nem igazán terjedtek el még."Talán nem véletlenül. Miért is terjedtek volna el sztereó hifiben? A magam részéről egyébként remélem, hogy a következő ötven évben nem is fognak elterjedni, de ez az én egyéni szocproblémám. (Utána meg már úgyis jön a tablettás hifi, tehát veszett fejsze nyele lesz a hőskoron nosztalgiázni.)
-
krichd1
addikt
válasz bajnokpityu #81726 üzenetére
Üdv újra Mindenkinek!
Sokat javultak ezek a szobaakusztika korrekciós DSP-k. Amúgy ezeknek már több mint 10 éves történelme van, nemcsak mozis területen, hanem sztereó hifiben is, csak nem igazán terjedtek el még.
Az egyik első komolyabb akusztika korrekciós eszköz sztereóban a Copland DRC-205 volt IC-s analóg ki- és bemenettel, tehát hogy mindenki értse, ezt az előerősítő és végerősítő közé, vagy a CD lejátszó/DAC és integrált erősítő közé kell kötni. A másik, kicsit újabb és még jobb Lyngdorf RP-1. Az RP-1-nek volt előerősítővel is egybeépített verziója ADC-vel és DAC-al, a DPA-1, és még egy integrált erősítőbe is belerakták a "RoomPerfect" rendszert, ez volt a TDAI 2200, DAC kártya is volt hozzá, vannak már újabb dolgaik is. Mozis oldalon többcsatornán ugye ott volt a Meridian, Anthem, DiVA, Audyssey, JBL stb., de most ezekre nem térnék ki.
Sztereó vonalon régebbiek közül ott van még a DEQX PreMate, és a kedvencem, ami az első elég jó és megfizethető is egyben a DSPeaker Anti-Mode 2.0 Dual Core, ez szintén előerősítő és DAC is. Ennek kiadhatnák már egy újabb verzióját is. Dirac DDRC típusok és főleg az új Devialet fejlettebb ezeknél.
Másrészről már néhány hangdobozba is tesznek akusztika korrekciós DSP, mint például az Audionec Diva. Aktív oldalon jobban terjed, például KEF LS50 Wireless, Genelec SAM típusok, Avantgarde Acoustic Zero 1 Pro.(#81761) Ba cy lus: Az új ST-70 Series 3? Az USA más világ, ott képesek a Magnepan MMG-t 600$-ért adni 60 napos kipróbálási lehetőséggel, az újabb MMGi is csak 650$, borzalom, EU-ban meg könyörögni kell érte.
(#81795) fehér_ember: Azért egy kis érzéketlen monitor sugárzó is lehet ám igencsak teljesítményzabáló hárpia, még akár jobban is, mint az álló társai. A számuk nem is annyira elhanyagolható, régebbi Dynaudio kis monitorok tipikusan ilyenek, vagy a KEF LS50, vagy a sok elcseszett hangváltójú kínai hulladék.
A jövőre való tekintettel, most sem maradok sokáig, illetve csak ritkán fogok benézni a topikba.
[ Szerkesztve ]
-
bajnokpityu
félisten
válasz fehér_ember #81802 üzenetére
Otthoni Sztereóban nem használok, de nem vetném el. Kocsiban, és moziban használok. Írtam, létezik szoftver is, pcre, de léteznek hardveres megoldások is. Mozira csak hardveres nek van értelme, igazán jó minőségű számítást nem bírhat el pc.
Ahogy mindenben, itt is sok minőségi , tudásbeli lépcső van, per pillanat a mozicuccoké a legjobb, legnagyobb tudású. Ezeket a jbl, trinov, dirac néven lehet megvenni, ezek mindegyike egy szoftver, és hardver együttese működteti. A szoftver mér, elkészíti a dsp paraméterezését, onnantól a hardver fix programmal dolgozik. A hardverek gyártói szoftver licencet vesznek a 3 márkától.
Dirac esetén létezik pcre kipróbálható szoftver, bárki aki pcröl zenél, ki tudja próbálni. Létezik diracnál butább program több is, szintén pcre, pl a rew, az teljesen ingyenes. Ez létrehoz egy filtert, amit a lejátszó programba kell betölteni. Visszaverődést ez már nem számol, de fázist, eqt tud korrigálni.
Magam abból indultam ki, hogy aki nem ismeri ezt a lehetőséget, az nyakába veszi a googlet, és rákeres, milyen megoldások vannak. Teszteket, élmény beszámolókat is találni, sőt youtube videók is vannak, hogyan kell beállítani az adott programokat.
[ Szerkesztve ]
-
Mezga Aladár
veterán
válasz fehér_ember #81798 üzenetére
Ha Gyöngyösön jársz, meghallgathatod 1-2 kedvenc számod rajtuk
Köszönöm kedvességed, nem. Ha neked ez megfelel akkor én nem fogom a kedved elvenni. Biztos más az ízlésünk .
[ Szerkesztve ]
-
bta1
őstag
válasz #71562240 #81794 üzenetére
"ma relatíve olcsóbban tudnak megkapni adott hangminőséget"
Adott hangminőséget akkor tudnak olcsóbban megkapni, ha a használtpiacon megveszik, az inflációval korrigált egykori bolti vételárának töredékéért Komolyra fordítva, erős kétségeim vannak affelől, hogy a különböző audiokorszakokra jellemző, ideálisnak tartott gépi hangzások összevetésének van-e értelme a vonatkozó kulturális ismeretek elmélyült tanulmányozása, és megértése nélkül.
-
fehér_ember
addikt
válasz bajnokpityu #81730 üzenetére
Egyáltalán nem vagyok képbe az ilyen szoftverekkel, céleszközökkel.
Az sem világos még számomra hogy erről a dsp-zésről amiről szóltál, ez most valami zenelejátszó pc-re telepíthető szofveres mókolás vagy külön csak célelektronikákra gondolsz amikben alapból benne van ez a funkció; vagy direkt erre a célra külön kütyü is létezik, amit mint mondjuk egy eq-t, betehetünk bármilyen forrásunk után?
Ha járatos vagy ezekben a dolgokban akkor tényleg egy kicsit konkrétabb is lehetnél, hogy mindenki képben legyen és adhatnál konkrét tippeket azoknak akik ilyenre adnák a fejüket. De lehet hogy csak nekem nem volt világos
Meg az is összekavart hogy az autók is bejöttek a képbe, az említett házimozis cuccok után, meg aztán az hogy mennyire jó, de végül kiderült hogy te mégse használsz ilyet a hifinél[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Háztartási gépek
- PlayStation 5
- Megvan az első leolvadt tápkábel az új GeForce-okkal?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Trollok komolyan
- Delta Force (2024)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest