Hirdetés
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Lézervágás, gravírozás
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már kevés lehet!
- Fujifilm X
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen videókártyát?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- BIOS frissítés
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
kukulec
őstag
-
kukulec
őstag
helló, egy asus dg hangkártyát hogyan köthetek össze egy sztereó erősítővel? használhatom a hangkártyát dac-ként? sry, kissé fogalmatlan vagyok. köszi a válaszokat!
-
Helbika20
tag
Sziasztok!
Nagyjából egy hónapja birtokomba lévő kef c75 és nad 1020 preamp és 2140 végfoknál jelentkezett egy kis hiba:
A bal oldali hangfal hangosabban szól. Rövid időm miatt az alábbiakat tudtam megvizsgálni:
Megcseréltem az ic kábelek csatornáit és meghallgattam a másik oldal jelét a kérdéses hangfalon és még mindig ezt tapasztaltam.
Ezután a-b-zgetve (a csatornákat fordítgatva) egészen közelről is meghallgattam a The killers - Human számot és a bal oldalon dob egy szokatlan zajjal együtt szólalt meg. Nem vagyok otthon a frekvenciatartományba sorolással, úgyhogy egyrészt ebben kérném a segítségeteket, illetve kitalálni, hogy mi lehet a hiba forrása, hogyan lehet javítani. Amire még gondoltam, hogy nem ezzel az oldallal van a baj, hanem a másik tompulhatott el?
(Ha kevés az infó, pénteken érek haza, akkor még tovább vizsgálódom)
+ a hegedűk viszont első hallásra jól szóltak -
.DLL
veterán
válasz
dgyuri0123 #63143 üzenetére
Nekünk is ilyen van 2 utas, egy 20cm-es mélyközép, és ami itt a közép szerepét tölti be (nem biztos, hogy ugyan az) de kónuszos közép/magas sugárzó, ennyi. Gyerekként még ez is nagy csoda volt.
Aztán ezeket cseréltem le egy pár JBL Control 1-ra (kölcsöne kaptam, az illető nem használta) és ez a kis csöppség sokkal jobban szólt, mint a gyerekkori kedvencem. (Ebben meg kevés volt a mély, úgyhogy visszaadtam és jött a QA. 2020i.
)
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
fericske #63137 üzenetére
Most, hogy lenyugodtál, (meg én is
) elmondom, tudom ki gyártotta a Preludiumot. De számomra az már nem Videoton hangfal. A 3-4-5 hangszórós klasszikus fostalicskákra gondoltam, mikor a Videotonról beszéltem: például erre
Nekem is volt ilyen ipari hulladékom sajnos, ráadásul vadonatújan vettem, mert mást alig lehetett kapni akkoriban.
Ja és szerintem én voltam az első, aki a Kossuth Lajos u-i Keravill reggeli nyitása előtt ott toporgott az ajtó előtt, amikor bemutatták a legelső szériás Preludiumot. Sosem felejtem el, mekkora élmény volt hallgatni a "klasszikus" Vidi után.
-
fericske
addikt
válasz
krichd1 #63138 üzenetére
Igen, X33ES a pontos típusa ami van. Használtan vettem úgy 16 éve, espritet mondogatott a tulaja, én meg sosem néztem utána, csak most, és úgy van ahogy mondod. Egyébként sokan vannak ebben a fogalomzavarban, mert esprit-ként hírdetik ezeket az ES-eket most is.
(#63140) redzsi
Van értelme a flac-nak is minden rendszeren ami le bírja játszani, de a felvétel minősége az más dolog, az a mérvadó. Ennek függvényében nem biztos, hogy észreveszed a különbséget az akár millás értékű rendszeren sem.
A bluetooth-os téma az az amit gondolsz. Optikai is van mindkettőn meg sima RCA.
(Én a Qed-et vinném.)
-
orrlyuk
aktív tag
Köszöntve a fórum íróit / olvasóit (jó ideje read only vagyok itt), én is csatlakozom a Grundig portugál gyártmányú FineArts sorozatának méltatói sorába. Ma megvettem a nem olyan rég itt is linkelt kecskeméti V3-ast, finoman fogalmazva akciós áron.
Tudni kell, hogy a nyáron hirtelen felindulásból vettem egy Heco Odeon 600-as hangfalpárt, 27 kiló darabja, 4 ohmos, dupla mélyhangszórók vannak benne - sejteni lehet, hogy nem könnyen hajtható.
Ezekhez szerettem volna valamit, ami szépen, erőlködés nélkül megszólaltatja őket - egyelőre úgy tűnik, a kis portugál ezt meg fogja oldani.
Az eddig használt erősítőm egy igen ritka, Class AII-es Fisher CA9060-as - névlegesen a Grundignál nagyobb teljesítményű.
Hozzá képest a V3-as egyelőre úgy tűnik, sokkal szebb mélyeket ad, tere más - bár (sokkal) pontosabbnak egyelőre nem érzem. Az összhatás mindenesetre sokkal zeneibb, "vagányabb", a másik fáradtabbnak tűnik ehhez képest. A középtartomány mintha tisztább volna a másikon, de mivel DAC helyett ideiglenesen egy M-Audio Transit szolgál, lehet, hogy ez a probléma enyhülni fog még...
Egyelőre párhuzamosan tartom őket, de sajnos lehet, hogy a Fishernek előbb-utóbb mennie kell majd.
Ja, és fülesre is százszor izgalmasabb hangot ad ki (az ominózus Trakstar TS-671). szóval, hajrá, Grundig, Made For You!
-
redzsi
senior tag
válasz
fericske #63106 üzenetére
és krichd1!
Köszi.
Ma meghallgattam többek között a Q Acoustic 2020i-t elég meggyőző volt. Vagy a kistestvére a 2010i, vagy a Wharfedale lesz attól függően melyik erősítőt veszem: PIONEER XCHM51DAB vagy ONKYO CRN755.Egyébként ezekkel a kis rendszerekkel van értelme flac-ot hallgatni? Észrevehető a különbség ezekkel is?
Utólag rábukkantam ezekre: 1, 2. Egy ilyen kütyü gyakorlatilag BT képességet ad bármilyen erősítőnek?
-
krichd1
addikt
Ez a Videoton, Preludium téma is ilyen vissza-vissza térő lesz úgy látom. Nem olyan rég is túl volt tárgyalva.
(#63134) fericske: Csak pontosításként, a Sonynak sosem volt Esprit szériás CD lejátszója, ES-re gondolsz szerintem, a két széria viszont teljesen különböző.
-
blattida
nagyúr
válasz
fericske #63134 üzenetére
Nem azt írta, hogy a videotonnak semmi köze a preludiumhoz, hanem azt, hogy a Videoton mérnökeinek nem sok köze van a preludiumhoz, ami igaz, hiszen igazán ők tervezték, nem az ő konstrukciójuk, nem az ő szellemi termékük. Olyan,mint egy diy handoboz, amit a vidiben raktak össze.
-
fericske
addikt
Jajj, ne izélj mán, hát tudod te, hogy vannak ezek a hiú cégek mikor jobban odateszik magukat
A saját, még otthon meglévő rendszerből kiemelve egy Sony Esprit CD lejátszó meg egy Onkyo Integra erősítő.
Jah, a B31/32 doboza és elektronikája Videoton készítmény, ami azért a másolást még nem zárja ki, bár 3D nyomtatójuk még nem volt akkoriban(#63133) .DLL
Ha tudta volna, nem írta volna, hogy a Preludiumnak semmi köze a Videotonhoz.
Amúgy részemről ennyi. Soha életemben nem beszéltem ennyit a Videotonról. Nekem aztán semmit nem számít mit tud valaki más arról amit kritizál, vagy mit hisz, mit tud.
A politikusok is erre alapoznak, megy is a szekerük. -
.DLL
veterán
válasz
fericske #63131 üzenetére
Szerintem ő is tudta hogy a Preludium Videoton gyártmány, de mivel minőségibb kategória, ezért amikor Videotont mond, csak az echte Videoton-ra gondolt, ami finoman szólva nem állt olyan szinten mint a Preludiumok.
Nem akarok helyette válaszolni, csak tudom, hogy ő nem lesz ilyen higgadt (nekem nagyon alacsony a vérnyomásom kb. semmi se b*sz fel) akkor meg elmegy a beszélgetés mindenféle olyan irányokba is amerre nem kéne...
-
fericske
addikt
válasz
dgyuri0123 #63129 üzenetére
Nem vitatkozok veled, csak feltűnt, hogy fingod nincs a Preludiumról, különben nem fikáztad volna a Videotont.
Ha már ajánlasz valamit, akkor tudjad, hogy mi az.
"1988 december 12.-én megalakul a VIDEOTON Audiotechnika Kft, és átveszi az audió termékek fejlesztését, és gyártását. Ekkor már a high-end kategóriát ostromolták a VIFA dán cég hangszóróival szerelt „Preludium" néven ismert hangdobozzal, ami nagy sikert aratott a magyar piacon."
Bővebben.
Már ha érdekel valakit.Ajánlok én is hangfalat akkor. Mission M71, ami az aláírásomban is van. Kb. 7ezer magyar pénzembe került használtan. Pöpec cucc ez is.
Amúgy javaslom az Ebay-t, ha nem is onnan veszi, de rengeteg féle van, és tájokózódásra, tippekre jó.
Ajánlani csak úgy szeretek, ha ismerem azt amit ajánlok, saját tapasztalásból.(#63130) blattida
Na igen, felteszem azért másolták a HB1 dobozt, mert az nekik nem ment. Ezt meg abból gondolom, hogy réges rég egy messzi messzi galaxisban volt egy DC2550-esem és az eléggé borzasztóan szólt. Szét fúrtam, faragtam, hangszóró cserék, reflex nyílás/cső elől, hátul, különböző méretekben, meg még belső légtér szeparálásokat is csináltam. Sose lett belőle rendes hangfal, de jól elszórakoztam vele
Volt még néhány ehhez hasonló Vidi hangfal amihez szerencsém volt, de egykutya volt mind hangminőségre, úgymond. -
blattida
nagyúr
válasz
fericske #63122 üzenetére
Valóban, a doboz hazai gyártás, de a hb1 speciális másolásáról van szó (de lehetne írni több uk hangszgárzót, amik ugyanezzel a hangszórókészlettel és hasonló dobozzal készültek) ám ettől még nem lesz más a preludium, ami, azaz egy példa arra, hogy milyen sokat jelent a hangszóró. A Vidi már attól, hogy a sonus égy egyéb sorozataiban lecserélte legalább a magassugárzót nem a sajátjára (vita), máris megcsapta őket a civilizáció fuvallata, amik a nulla doboztervezés miatt nem lehettek szelek...
Lehetne említeni az alcomaxot is, mint vifas hazai hangsugárzó gyártót, akik nagyon más hangot hoztak össze, Lévén, ők nem utánozni akartak...zoltanz
Ne keverjük össze őket. A vifa egy dán, a seas egy norvég hangszóró gyártó,semmi közük nincs egymáshoz. Mindkettő létezik még és mindkettő Kínában gyártat, ám a seas sokkal komolyabb hangszórókkal is rendelkezik, mint a vifa. -
dgyuri0123
nagyúr
válasz
fericske #63122 üzenetére
Szeretem, hogy mindenhol vannak olyanok, akiknek a vitatkozás a lételemük.
Szerinted mi értelme van a hozzászólásodnak? Én is ajánlottam a Preludiumot, akkor mi a gond?
Nem nagyon érdekel, hogy ki tervezte, még ha Vidi mérnök is volt esetleg. Nem ez a lényeg, hanem az, hogy olcsón ajánlottam valamit egy kérdezőnek. Te mit tettél, azon kívül, hogy velem vitatkozol?
-
johnywalker
őstag
válasz
xtremetuning #63126 üzenetére
Hmm, nem biztos...bár ennek vannak legalább mérhető statisztikái, vevőelégedettségi mutatói.Egy fórum topikban inkább jellemző a dolog.
-
zoltanz
nagyúr
-
xtremetuning
addikt
válasz
johnywalker #63124 üzenetére
maximum az elfogult fanoknál.
-
.DLL
veterán
válasz
johnywalker #63124 üzenetére
Csak az elvre hoztam példát, hogy egy gyártó a magasabb kategóriájú termékvonalát egy másik márkával különíti el, de számtalan ilyen van, épp ez jutott eszembe.
-
fericske
addikt
válasz
dgyuri0123 #63120 üzenetére
Mivel a Preludium a Videoton által a magasabb szinvonalú hangfalainak adott fantázianevek egyike, így igen érdekes lenne ha nem volna hozzá köze. Videoton=Preludium
A doboz igencsak fontos része egy hangfalnak - ehhez a megállapításhoz nem is kell tapasztalt hangfal építőnek lenni -, amit a Videoton készített, és bizony az elektronika is; sávszűrő-hangváltó, amit szintén a Vidi készített.
Az angol Heybrook HB1-re akar hasonlítani ez a B31-es hangdoboz, de csak a hangszórók ugyanazok benne, amik meg a dán Vifa cég termékei.
Vagyis akkor az Elismert Heybrook vs Lehúzott Vidi: 1-1 -
-
fericske
addikt
válasz
dgyuri0123 #63115 üzenetére
Az ugye azért megvan, hogy a Preludium B31/32-őt a Videoton gyártotta?
-
Arnold2
őstag
válasz
dgyuri0123 #63115 üzenetére
Így járok akkor el.
Nagyon szépen köszönöm Nektek a segítségetU.i: most hogy így említed a Preludium B31-32-öt. Olvasgattam egy kicsit, mielőtt hozzátok fordultam volna és mind árban, mind méretben nagyjából ilyenre gondoltam. Több portál is dicsérte, de most, hogy egy személytelen oldal helyet Te is megemlítetted, lehet, hogy elkezdek vadászni egy jobb 'bőrben lévő' példány után.
-
Generalhu
tag
Ezt tudomásomban van,de tesztekben említik,hogy ezekben az erősítőkben elég jó minőségű Dac található illetve logikusnak találom,hogy az erősítő tulajdonságaihoz igazítják a hangképüket. A kebelezést sem kell külön megoldani illetve ha levonom a különbséget Dac-nélküli verziókkal szemben 40-50 ezer forintért nem tudom,hogy újonnan kapható-e olyan minőségű DAC ami veri a bennük találhatóakat minőségben. A Rotel ban a WM 8740 -es a Marantz-ban CS4398 chip van implementálva.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Arnold2 #63109 üzenetére
Szerintem is a nosztalgia beszél belőle. Olyan, mint a katonaság, tudod....csak a szépre emlékezem...
A Vidi sosem volt valami remek hangkeltő. Ha ingyen kapod, hallgasd meg. Ha tetszik, tartsd meg, ha nem keresünk valami "jobbat" olcsón. Bár most, per pill. nem találtam, de az elmúlt néhány hétben/hónapban volt nem egy jó ajánlat 20-25 körüli árban. Pl. Preludium B31/32, Gale4, stb. Te is kereshetsz-linkelhetsz dobozokat, mi meg mondunk róla véleményt. -
Generalhu
tag
Sziasztok!
Véleményeteket szeretném kérni,hogy a monitor audio BX2-es hangsugárzó párhoz melyik erősítő lenne a megfelelőbb (jobb) Rotel RA-11 illetve Marantz pm6005? Fontos a beépített DAC minősége,mivel a zenehallgatás Pc-ről fog menni.
Válaszotokat előre is köszönöm!
-
fehér_ember
addikt
válasz
Arnold2 #63111 üzenetére
Majd a hozzáértőbbek mondanak valamit, habár annyiért nem lesz túl egyszerű.
Az ingyen Vidit mindenképp hallgasd meg, a próba elejéig legfeljebb hozzáforrasztasz a csatlakozóhoz egy hangszórókábel darabot és akkor már be tudod csatlakoztatni a Technics-be. Rézharisnyával később el tudod távolítani róla a forraszanyagot, ha mégis visszaadnád. -
Arnold2
őstag
válasz
fehér_ember #63110 üzenetére
Jogos
Nem is gondoltam teljesen komolyan azt a részt, csak így tudtam leírni, hogy kb mire is van szükségem.Otthon egy ASUS 5.1-es hangkártyára kötött Creative Inspire T7700 kelti a zajt. Nem egy mai darab és már már cserére is érett, de nekem még megfelel. Ebből látszik, hogy nem egy white-fülű emberke vagyok, aki azt is ki akarja hallani, hogy hogyan csúszik meg a gitáros két napja vágott körme a frissen vásárolt e húron.
Főleg rock és jazz lemezeim vannak (plusz egy két metál és ska korong) így ilyen zenére "keresek hangfalat".
A keret olyan 20-25e forint (és nem riadok vissza a használt cuccoktól sem, főleg hogy majdnem egy idős vagyok a lemezlejátszóval)
-
fehér_ember
addikt
válasz
Arnold2 #63109 üzenetére
Sennheiser ie80, elég kicsi és jól is szól
Bocs a poénért, de errről: "minél kisebb és minél jobban szól, annál jobb" egyből ez jutott eszembeEddig minek a hangzásához voltál szokva, min hallgattál zenét? És az se utolsó szempont hogy mennyit szánnál rá.
De ha ingyen van a Vidi, akkor fogadd el, hallgasd meg; kitudja, hátha neked az is megfelel. Ha nem, veszel mást és legfeljebb visszaadod arra hivatkozva hogy jó áron hozzájutottál egy mégjobb hangsugárzóhoz. -
Arnold2
őstag
válasz
dgyuri0123 #63108 üzenetére
Köszönöm a választ!
A tulaja ingyen adná és leteszi a "nagyeskűt" hogy bitangul jól szól (bár benne van a pakliban, hogy a nosztalgia azért szépít a dolgokon ennyi év távlatából).
Meg szabad kérdezni, hogy miért kerüljem?
Illetve esetleg tudsz/tudtok alternatívát mondani, hogy ehhez az erősítőhöz, lemezhallgatásra, egy átlagos méretű nappaliban, egyáltalán nem white-fülű, ám igen lelkes zenerajongónak milyen hangfal dukálna?
Egyedüli megkötés a mérete. Ne legyen nagyobb kb egy Videoton DP 202-nél, sajnos nincs túl sok helyem (jelige minél kisebb és minél jobban szól, annál jobb).
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Arnold2 #63107 üzenetére
Akár le is vághatod azt a régi típusú csatlakozót és blankolva bedugod a Technics csíptetős aljzatába. De előtte jelöld meg a pozitív eret a kábelen, mert szerintem az még nincs jelölve ezeken a régi dobozokon.
De, ha jót akarsz, azt a Videoton Hangfalat inkább kerüld el messziről.
-
Arnold2
őstag
Sziasztok!
Remélem jó helyen járok (ha nem kérlek mondjátok meg, hogy merre tudnának segíteni).
Nemrég arra adtam a fejem, hogy összeállítok magamnak egy kezdő szintű bakelit lejátszó rendszert. Szüleim padlásán sikerült találnom egy jobb fajta Tesla (Lenco), lemezlejátszót és öcséimtől kaptam egy jobb állapotban lévő Technics SU-V 300 típusú erősítőt.
Ám sajnos nem találtam olyan hangfalpárt, ami passzolna az erősítőm kimenetéhez.
Azaz rendelkezésemre bocsájtanának (amennyiben igénylem) két régi, de még mindig jó állapotban lévő Videoton hangfalat, amiknek azonban LC-105: csatlakozójuk van.
A kérdésem, hogy hogyan hozzam össze ezt a csatlakozót az erősítőm kimenetével? Elég ha csak "barbár" módon levágom a csatlakozót és a blankolt kábelt bekötöm az erősítőbe, vagy nem eszik ilyen egyszerűen és forrón a kását? -
fericske
addikt
válasz
redzsi #63104 üzenetére
Ezt a Q Aqustic-ot és a Wharfedale-t ismerem. Mindkettő jó választás minőségileg. Nekem a Wharfedale jobban bejön hangra, kicsit csillogóbb és gyorsabb, viszont kényes az elhelyezésre. A Q 2010i nem annyira háklis - pedig neki hátul van a reflex nyílása. Ha gond a megfelelő elhelyezés (legalább fél méter oldalt-hátul a faltól és legalább 2 méter a dobozok között, plusz állvány ahogy javasolva van előttem), akkor a Q-val mindenképp jobban jársz. A megfelelő térérzettől eltekintve egy polcról is elég jól elmuzsikál anélkül, hogy különösebb dinamikai hiányérzeted lenne.
Egyébként mindkettő hangdoboz szétalázza azt az Edifiert, mint egy R8 Audi a Skoda 120L-t.
A Richert felhívhatod, megkérdezni melyik boltjukban hallgathatod meg ezeket. -
redzsi
senior tag
válasz
redzsi #63075 üzenetére
Tehát szóra sem érdemesek? Akkor máshogy kérdezem.
Helyhiány, de mégis minőségibb zenehallgatás utáni vágy miatt egyfajta minimal szettet keresek.
Wharfedale Diamond 9.0 hangfalat gondoltam meghajtani egy Denon DM40-essel. Milyen végeredményt kapnék?Esetleg egy másik megoldás: DENON DM40DAB & Q Acoustics 2010i De ez az ár már nagyon a maximum.
Köszi!
-
klacaca
tag
-
bizonytalan
tag
válasz
Mezga Aladár #63093 üzenetére
Köszi a hozzászólást, Caspian M2 lett végül, tavalyi vásárlás, szinte új. A gazdája vett egy pár új Sonus Faber Olympica III-at, ahhoz már egy picit kevésnek érezte. Mindenkinek vannak gondjai...
Egyelőre bekerül a Caspian M1 CD mellé, szerintem vállalható összeállítás, aztán később lehet esetleg feljebb lépni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Újszerű Garanciás Macbook Air M1-es (8GB/256GB) 2026.09-ig Garis)
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- AKCIÓ BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256GB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető
- Pioneer SC LX 502 7.2 4K Atmos házimozi erősítő
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Motorola G34 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple Pencil 2.gen, Új, Dobozával 12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest