Új hozzászólás Aktív témák
-
DraXoN
addikt
Mit nem tesztelnek? kompletten a "kész autót"? Még fejlesztés alatt tesztelik. Minden legyártott darabot egyesével majdnem felesleges. (maximum szúrópróba szerűen tesztelnek egy olyan komplexitású dolgot. Ott mondjuk nem tudom pontosan, hogy jut el a futószalag végéről az autó a parkolóba majd a trélerre, de azért az összerakást feltételezem csak megnézik a végén, hogy ne legyen olyan, hogy pl. nem dugták össze a jobb hátsó ajtó csatlakozót és nem működik a zár és ablak rajta).
A részegységeket tervezéskor szintén a "paramétereknek megfelelően" fejlesztik és tesztelik. -
Tasunkó
őstag
Arra szoktam gondolni ilyenkor, hogy ennyire hülyék, mert ehhez a tervezett elavuláshoz, érteni kellene ahhoz amit csinálnak, és az azért elég meredek elképzelés. Olyankor is csinálnak ilyet, ha a táblázatokban kiolvassa hogy a felső határa a kondinak hány fok és az kisebb volt 0,1-el mint ami a tervezett hőkibocsátás, és már jó is, kifújja magát, megoldotta. Az hogy valaki csinálja 30 évig ugyanazt az ökörséget, abban nincs semmi szokatlan. Biztos van aki tudja hogy kellene nagyon szépen, de ő már pont nem dolgozik itt, mert a főnök szerint egy fasz. A gyártás az meredekebb mint a 22-es csapdája. Az ok-okozati összefüggések ott nagyon gyorsan sűrű ködbe vesznek, és aki próbálja kibogozni, könnyen beleőrülhet. Mondom ezt úgy, hogy kétségkívül elhiszem a példáidat, meg más példákat is, hogy ott bizony tervezetten gyöngítették, rontották el. Csak megvannak a követelményei. Egyszerűnek kell lenni, vagy egy ember ötletének, aki bele tud nyúlni az összes hozzávalóba, mert ha nő a beavatottak száma, magukra szakíthatják a mennyezetet. Meg persze, gyöngítik az anyagokat, vagy gyöngül az magától. Spórolnak ott is , ahol az alapanyagok készülnek. Jön egy új kamion, ki kéne dobni vagy...CsinájjukMeg! Jé, jó lett, most már mindig ilyet kérünk, de olcsóbban. Tutira volt olyan is, ahol spórolni akartak, aztán visszahívások, brand-leépülés, annyit elvittek, amit az adott megoldással 1000 év alatt sem spóroltak volna meg, de ez nem ok arra hogy legközelebb ne próbálják megint.
#58 DraXoN
A tesztelésre megvannak a technikák, ami remek, és ha a mérés kiadja egyértelműen hogy az anyag szar, az egy fantasztikus állapot. De nem adja, tehát lemérik és jön az hogy talán nem jó. Ez a jel arra, hogy elkezdődött a bújócska.
Az meg hogy lehetne jól megcsinálni, de nem fogják az persze így van. Nem is lenne könnyű elfogadtatni, pláne így hogy eszük ágában sem volt sosem próbálkozni egy olyan filozófiával ami a kevesebb gyártott darabot tenné fontosnak, mert akkor az kevésbé hajtja a gazdaságot, kevesebb munkahely. -
Kaiku
senior tag
Akkor megpróbálom konkrét pédával leírni hátha így megérted!
A monitorokat pl úgy építik, hogy a hűtőrácsuk nincs kivágva, a hútőhorda fölé teszik az elektrolit kondenzátorokat és nem alá, vagy távolt a hőforrástól. Nem csak Panasonic, Rubycon, stb kondenzátorokat használnak, hanem minden sz@rt, abból is 2000 órásat és 85°C-osakat.
Én pl a Dell monitorjaimban kicseréltem a gyári kondenzárotokat Panasonic, Rubycon gyártmányúra minimum 105°C-osra, és minimum 8000 órásokra.
Láss csodát több mint 20000 üzemóra után még mindig mennek, gyorsabban melegszenek be mint a gyári kondenzátorokkal, nem kell őket sűrűn colorimeter-rel kalibrálni stb stb. Ja és a fiatalabb vagy 12 éves!
Másik példa. A "Szabó" márkájú kismegszakítókat miután megtervezik elkezdik rontani, gyengíteni és az lesz a végleges verzió amelyik a tesztüzem alatt a tervezett időtartamot éppen túlszárnyalja.
Utolsó példa. A személyautókba ha nem cserélsz olajt a manuális váltóba, mert gyárilag nem kell, akkor max 200k km-nél tönkre fog menni a váltó. -
DraXoN
addikt
A kondenzátorok esetében pont, hogy elég jó a "minőség garancia" a legtöbb gyártónál (a kínaiaknál is). Az adatlapon van élettartam/hőmérséklet, hogy meddig bírja milyen hő és használat mellett... tényleg pontos. Igaz vannak nagyon bóvli gyártók, de azt a nagy márkák is kerülik, szeretik kiszámítani "mi romlik el" (és mikor).. terveznek vele.
Ugyan így az anyag használat, európai gyáraknál eléggé keményen, folyamatosan vizsgálják ezt. A kínaiak, sokszor ezért olcsóbbak mert ki-ki hagynak minőség ellenőrzési lépéseket. Végterméket nem minden tesztelik csak mondjuk egy-egy szállítmány pár százalékát, ezért lehet lidl/aldi szerszámgépeket olcsón kapni... és van, hogy be se indul az új gép és szó nélkül cserélik ... "belefér" a keretbe, még így is olcsóbb mint mindet ellenőrizni (és emiatt is egyik-másik nem túl jó minőségű... "ki kell fogni", vannak jobban sikerült példányok és vannak nagyon "pénteki gyártásúak") ... Persze a kínaiak is tudnak minőséget gyártani, ez nem általánosítás... csak azt csinálnak amire igény (pénz keret) van.
Anyagok esetén sűrűségi vizsgálatot, hő-kamrás "öregedés" (műanyag esetén UV-is lehet), mozgási "stressz-teszt", "sav-teszt" ... attól függően mire van szükség, mire kell számítani. Megvannak erre a technikák. De ha az anyag jó (a specifikációnak megfelelő), a számítógépes modellek nagyon pontosak.
Ha érdek lenne mögötte simán tudnánk 10-20 akár 30 évre tervezni (egyes esetekben akár 100 feletti évre is) szerszám gépeket, autókat (amik nem rozsdásodnak amíg nem sérülnek). Csak e mögött nincs üzleti érdek... talán egyszer részben javul a mostani helyzet, de több emberöltős tervezés az aktuális gazdasági modellekkel esélytelen... na meg ki akarná a nagypapa megörökölt telefonját használni? -
Tasunkó
őstag
Akartam írni a kondenzátort, az egy jó példa erre, viszont tarthat 10 évig is, mire elpatkol, az meg már elég sok. Nem minden egyes mikrót javítottál, csak aminél elromlott, azaz próbálkoztak belőni, vagy csak egy szarabb minőséget használtak mert olcsóbb volt, és abban gyakrabban voltak darabok, ami idő előtt elszállt, bármiféle tervezés nélkül. Mechanikai elemnél ott van, hogy oké, de akkor milyen anyagból legyen, be lehet-e szerezni, nem problémásabb-e aztán legyártani a gyöngébbet, mint a jót? Melyik kohóban csinálják, lehet egy évben egyszer csinálnak és az ellátja az egész Európát.Tesztelni lehet, de az arra a mozdulatra van kihegyezve, egyébként a tesztek arra fókuszálnak, hogy jajj csak kibírja azt az időt. Mert ha valakinek egy pszihológiai határon belül elromlik, az sosem vesz többet abból a márkából semmit.
Na meg ott van, hogy a szar anyaghasználatot eljátssza ugyanaz a cég egy más márkájánál, hogy megalapozzon annak a választásnak, amit drágábban árul aztán. Ez teljesen egy adott termék elemeitől függ, de az anyagot, félkészárut, rohadt nehéz lellenőrizni, hogy olyan lesz-e, mert aki tervezte valaha az lehet már másik cégnél dolgozik, és akkor jön egy kamionnal és gyártani kell. És akkor meg ott van, hogy a jobb anyagból felhalmozódik és olcsóbban árulják a rosszhoz meg nem lehet hozzájutni.
Egyébként a marketing a dolgok elavulására ösztönöz, azon még többet lehet keresni, ha egy teljesen jót lecserélnek, amit meg is tesznek, akkor minek kockáztatni a romlandó alkatrész fejlesztésével, ez stratégia, ki mit választ, de egy csomó gyártás abból gyárt amihez hozzájutnak és kész. A szakértelem egy külön téma, hogy ki tudja megmondani megbízhatóan arról az anyagról hogy megfelelő-e? Megnézi mikroszkóppal, és? Lehet adni a szavára, hogy igen ez 8 év múlva is jó lesz. Gyakran már gyártás közben szétesik, akkor jönnek rá , hűha ez nem jóóó. Akkor mindenki tudja hogy ez nem jó, hát nem nagy feladvány. -
DraXoN
addikt
Nagyon pontosan be lehet lőni az élettartamot manapság számítógépes szimulációkkal.
40 éve tényleg inkább csak "érzésre" dolgoztak, nem véletlen voltak tartósak vagy selejtek azok autók, de manapság ott is pontosan betudják lőni az élettartamot (sajnos), hogy mikor "essen szét" a dolog.
Tervezésnél annyi a cél, hogy van egy garanciális cél időpont. Vesznek egy kicsit az átlag használattal kalkulált óraszámot amit ki kell bírnia (a pár garanciális "csere" (mert nincs javítás) belefér).
TV-k, mikrók egyaránt így vannak tervezve ... huh mennyit javítottam, szinte mindig a kondenzátorok adják meg magukat, azokkal könnyű az élettartamot belőni... ha kiszámolom a benne lévő kondenzátor (a másik ilyen "jól belőhető" a dióda) gyártói élettartam ígéretét, és átlag használattal felszorzom, szinte rendszeresen közel vagyok ahhoz amit ígértek.. Azt TV-kbe veszek japán 10x annyi élettartamú kondit... gyárival ment 3-4 évet a tv (és monitor)... azóta meg van olyan "egykor okos tv" ami már 12 éve megy.. azt a javítás volt vagy 800Ft alkatrészárban.Ezen elvek mechanikai kopás és fáradásra is igazak, nagyon pontosan betudják lőni... kivétel egyedül az, ha alapból rossz a műanyag keverék/fém ötvözet és nem felelt meg a gyártói ígért specifikációknak.
De mindig vannak gyári hibás darabok, azok sokszor már az elején pár nap vagy 1-2 hónap után elhullanak.. igaz, ez általában olyankor teljes szállítmány sorozatokat szokott érinteni (amit az átlag vevő nem lát, tapasztal... olyankor szoktak fejek hullani nagy cégeknél, hogy "mi történt"
).
De aztán a kínaiak viszont képesek teljesen selejtet gyártani... "jó az piacra" olcsó alapon, ott lehet tényleg semmi teszt nincs.. vagy jó lesz, vagy nem (garancia úgy sincs, mit számít).
-
Tasunkó
őstag
Megtiltották nekik hogy fórumozzanak?
#54 Kaiku Én is így csinálnám. A menedzserek meg mutogatnak a mérnökökre, a vezetőség meg be van szarva, hogy megint nem készül el semmi, ezért megtízszerezik a létszámuk. Egy idő után aztán sztenderd, mert a szomszédban is annyit fizettek a fejlesztésért, és akkor a kínaiak megcsinálják egy lepukkadt garázsban másfelen, akkor jön hogy a kínaiakat az állam támogatja. Tiszta komédia a fejlesztés. Amúgy ez a tervezett elavulás...Nem biztos hogy az adott eszköz lehetővé teszi, tehát az elemei vagy kibírnak biztonságosan csak 2 hetet, vagy 12 évet, és a kettő közé nem lehet belőni biztonságosan, mert mondjuk ki fogja bírni 20-ból 19 az áhított 5 évet, 1 meg 3 hetet.
-
Kaiku
senior tag
Tévedsz! Nem a mérnökök a hülyék, hanem az excel táblával bűvészkedő managerek akik a mérnökök életét keserítik meg azzal, hogy mindent csak a költség és a haszon oldalról néznek.
A tervszerű meghibásodást sem a mérnökök miatt van a termékben.
Magyarán van egy termék és amikor az kész, jön egy másik csapat akik azon dolgoznak, hogyan kell úgy módosítani a készterméket, hogy az X év után tervszerűen menjen tönkre.
Ezáltal a dolgozónak újra meg kell vennie az adott terméket. Ez a fogyasztói társadalom része. Persze ilyenkor a sötétzöldek soha nem verik az asztalt a környezet védelem érdekében. -
Tasunkó
őstag
Ezeknél a fejlesztéseknél nem értem, hogy egy cég vezetősége tényleg annyira hülye, hogy elhiszi a mérnököknek hogy eddig tart, vagy annyira hülye mérnököket tart hogy ennyit pöcsölnek, vagy pénzt tologat. Azért az Xbox gamepadok elég gyönge minőségűek, szóval az első kettő is játékban van.
-
Kaiku
senior tag
válasz
Feketelaszlo #47 üzenetére
Ez pontosan így van!
Ezt is tegyük hozzá, hogy az Apple és Társai az otthoni költségeire amit csak lehet rászámol, hogy ezzel is csökkentse az adója mértékét!
Nekem a kedvencem amikor az M$ vagy $10millió-t számolt egy az XO kontrollerének a fejlesztésére!
Az is bevett szokás, hogy az anyavállalat és a fióktelep között túlárazott és fantom költségeket számláznak ki (intercompany notice) alatt és így adómentesen tudnak pénzt kivonni a fióktelepből. -
Feketelaszlo
senior tag
De hát az Apple pont olyan dolgot árul amibe már eleve vastagon beépül egy csomó amerikai munkaerő aki Apple Storeban, a kaliforniai központban vagy harmadik félnél dolgozik. Ráadásul őket nem is a gyártásban szokványos órabérrel érdemes számonli, hanem inkább szolgáltató szektor meg kutatás ami annak duplája-triplája.
Ha csak a Foxconn-típusú összeszerelésre fókuszálunk akkor az a trükk, hogy míg a vámok valóban a termék értékével arányosan növelik az import árakat, addig a bérköltség növekedése viszont nagyjából azonos akkor is, ha egy kenyérpirító gyártását telepítik át az USA-ba, meg akkor is, ha egy okostelefonét. Konkrétabban: ceteris paribus egy Made in Alabama iPhone legfeljebb 150-200 $-al kerülne többe. A kijelző, memória, USB-C port továbbra is ugyanannyiért érkezik Ázsiából, csak a final assembly költsége nő meg.
Most azt hagyjuk is, hogy ennek a költség fejtegetésnek fogyasztói oldalról nem sok értelme van, hiszen luxuscikket nem önköltség alapon árazzák be, hanem azt vizsgálják, hogy melyik az a legmagasabb ár, amit a vásárló még hajlandó kifizetni érte. S ha az emberek hajlandóak 2000$-t kiadni egy telefonért - anélkül hogy a kereslet nagyon megborulna - akkor 2000$-ért adják akkor is, ha Szudánban készül meg akkor is, ha Svájcban.
-
DraXoN
addikt
válasz
ultrasound #45 üzenetére
Nem rentábilis az amcsi béreket fizetni, még drágább lenne mint ha 300% vám lenne kína és usa között (pedig az adó exponenciálisan emeli a termék árát).
hozzájuk képest az EU jól van az "olcsó kelet-európai bérekkel".. Amcsik se véletlen mexikóba vitték egy időben a gyártásokat (volt is erre valami keresztmegállapodásuk egy időben a mexikói kormánnyal).
De könnyű megszokni, hogy a dolgok olcsók, az árak is a 60-as/70-es évektől fokozatosan "csökkentek" a tartós cikkeknél (észre se véve).. közben a bérek arányosan emelkedtek (GDP-hez mérten), mivel "értékesebb" munkát csináltak otthon.. Most ezen bérigényeknek kellene megfelelni gyártásban is.
Nem is lenne ez akkora gond, ha még mindig "tartósan tartós" termékeket gyártanánk nem 2-3 év múlva "eldobandót"... a saját társadalmi berendezkedésük okozza azt amit most átélnek. vagy visszatérnek a tartósabb termékekre (főleg ruháknál, elektronikai cikkeknél) és "nem fáj annyira, hogy 1x drágább", vagy vért fognak izzadni... bár mind két esetben erős gazdasági zsugorodás lehet az eredmény az átrendeződéstől...
Hosszú távon jobban járnak-e? Nem biztos, maximum akkor ha mindenki hasonlóan cselekedne és bezárkózna ... Még ha a technológiájukat innentől nem adnák ki, és zárttá tennék a saját piacukat, pár év alatt mások beérhetik és lehagyhatják őket.Persze az se jó amit meg akar szüntetni a Trampli, valami a 2 között kéne, és ez is valószínűleg a terv. Az "egyedi egyeztetés" országonként az USA-val (időről-időre ezt újra megtéve)... ez egy kicsit "ki a főnők" dolog.
Indiára vissza téve: még mindig olcsóbb ott gyártani mint otthon (főleg, hogy van gyár is amit "csak" bővíteni kell, nem kell új gyár otthonra, aminek felépítése akár 2-5 év is lehet iparágtól és terméktől függően).
-
ultrasound
tag
Nem értem, nem arról volt szó, hogy az USA-ba kell visszavinni a termelést? Erre meg itt bohóckodnak Indiával, idő kérdése és ők is egy magasabb vámot kapnak és oda a befektetett zseton!
-
Feketelaszlo
senior tag
Ha tényleg egyik napról a másikra high-techet kéne gyártani akkor lenne gond belőle, de ez klasszikus összeszerelő üzem. Vagyis a valódi finommechanikai megmunkálások továbbra is kínai és tajvani gyárakban történnek, az indiai helyszínen gyakorlatilag a lapra szerelt készüléket rakják össze minimális forrasztgatással, ragasztással, csavarozással.
Magyarországon is van Foxconn gyár - sőt, nem olyan rég még Nokia telefonok is* készültek kishazánkban. Nem akarom lefitymálni, de azért nem egy nagy varázslat.Amennyire tudni lehet eleve kínai munkásokkal indult a termelés. Hogy pontosan mennyi a kínai és indiai dolgozók aránya az rejtély, de középvezetőktől felfelé valószínűleg 90%+ kiküldetésben levő külföldi aki pont azért felel, hogy az indiai munkás ne vegye lazán a minőségbiztosíátsi elveket.
*nem mernék megesküdni rá, de talán Samsungok, Ericssonok és Motorolák is viseltek Made in Hungary címkét.
#4vlevi:
600 tonna egy hónapban az napi egy kamion. Vagy folyamatos termeléssel műszakonként 6 raklap. Nem olyan nagy mennyiség az - persze bejövő oldalon nyilván sokkal több áru fordul meg. -
powerage76
csendes tag
Mellesleg nem hiszem hogy egy indiai munkás rosszabb mint egy kínai minőség szempontjából, mivel csekélynek gondolom azt a hiba tényezőt hogy a kétkezi munkás valamit el tudna rontani.
Te mennyit dolgoztál indiaiakkal? Esetleg gyártásban/gyártástámogatásban? Az indiai melós munkamorálja csak egy dolog, a fő probléma az, hogy az indiai gyártásban a folyamat összes többi része is nagyrészt indiai kézben lesz.
-
DraXoN
addikt
A péntek "félnapos" munka dolgot tapasztaltam tőlük
... meg sok ünnepnapjuk van.
De teljesen rendben ment egy jó darabig minden, majd kaptunk egy új projekt menedzsert a részükről, aki eléggé "félválról vette" a dolgokat és volt nem egy-két dolog ami nem jutott el hozzánk mint infó, majd mi lettünk az oka az el nem vagy "másképp készült el".. csak valahogy nem hallgattak meg minket, hogy "fura módon előtte nem voltak ilyen gondok". De szerintem egyszerűen menni akartak...De a dolog amit mondani akartam vele, visszajöttek bár igaz én azóta máshol dolgozom így nem tudom szerkezetileg mi változott ott a menedzsmentben (ha változott valami).
-
Tasunkó
őstag
Akartam is írni, hogy ebben a szar magyar munkamorálban nem hiszek, sem a jelentőségében, sem a német hiperszuperizmusban. Hogy kik nyerik a sztahanov szkandert, annál jóval meghatározóbb az, hogy ebben a kultúrában szélsőségesen lefele rúgnak és felfele nyalnak, mindenki toszogatja a felelősséget, amíg aztán annak kell elvégeznie, akinek nem állnak rendelkezésre sem eszközei sem kompetenciái, és aztán elvégzi persze, mert neki már túlélés múlik rajta, csak ez a rendszer, azon kívül hogy vérlázítóan igazságtalan, amire semmilyen reakció nem jött, így a második fázisát élvezhetjük, hogy rendkívül veszteséges, mert akinek eszközei és kompetenciái vannak az jóval gyorsabban és pontosabban tudna haladni, csak mivel odajutott a rendszerben, így borítékolható hogy nincs hozzá meg a képessége. Egyébiránt sem láttam életemben a szar magyar munkamorált, viszont amit leírtam az meg minden sarkon szembejön.
A kínaiak is hasonlóan működhetnek, csak nekik van egy adu ászuk, hogy csak aludni járnak haza, így egész nap munkában, csak kiötlenek valamit, végülis már 50 éve ők gyártanak mindent. -
DraXoN
addikt
Németeknek programoztam egy kis csapattal pár éve, majd fogták magukat és kivitték az egész programozást Indiába, mert "olcsóbb" mint a magyar munkaerő ... tavaly halottam, hogy visszajöttek azóta (ezt úgy kb. 2 év elteltével, sajnos a teljes magyar csapatot akkor menesztették).
Az Indiai minőség és munkamorál még a Magyarhoz képest is nagyon más (pedig minket is szidtak miatta a Németek nem keveset). -
Kaiku
senior tag
válasz
Dr.FantastiK #31 üzenetére
Különösen igaz azokra akiknek a bal kisujjukon 1 cm hosszú köröm van!
-
janeszgol
félisten
Igen, óriásit tévedett tibaimp. Pont a kínai gyártás a sokkal jobb minőségű. Oda vitték évtizedekkel ezelőtt a gyártást, aztán a tudást is. A kínai és vietnami gyártás a legmegbízhatóbb. Régi, kidolgozott, gyakorlatias munka folyik náluk.
Munkamorál. Az indiai lógni jobban szeret, mint dolgozni, ráadásul az elvégzett munkájuk is csapnivaló. Ma már sok európai dolgozik indiaiakkal, van tapasztalat.
-
Dr.FantastiK
őstag
Majd lesznek bogarak meg szemetek az Iponokba , eztan...
minoseg ? AAAA kizart !! , havonta max 1-szer mosnak kezet, akkor is a Ganges-be !! -
Kaiku
senior tag
Azért azt tedd már hozzá, hogy a németországi gyártósorokon sem többségében németek dolgoznak!
Én a kínai gyártmányú iPhone összeszerelési minőségeben nem látok hibát!
Nem tudom honnét veszitek, hogy az indiaiak jobban dolgoznak mint a kínaiak!
Arról nem is beszélve, hogy műszakilag bármiben előrébb lennének.
Úgy látszik arról pedig semmi fogalmatok sincs, ha Indiában bármi baleset történi, akkor mindig a külföldi cégnek kell fizetnie! -
Tasunkó
őstag
válasz
Juhaszatti #19 üzenetére
Anno egy német multinál dolgoztam. Ott is mesélték, hogy próbálkoztak Indiában gyártást beindítani. Aztán leesett valami monszun, a melósok meg hótnyugodtan jöttek fliflop papucsban, odaálltak a gyártósorhoz térdig érő vízben/sárban gázolva, mert abban a régióban ez természetes. Ezért röhögök amikor mondják, hogy majd kivisszük a gyártást, és nem lesz munkátok, persze. Az hamarább lesz hogy beszíjjaznak valami indiait egy VR készülékbe, és itt fog humanoid robotot irányítani, mert azt csinálhatja strandpapucsban. De egyébiránt ha van Indiában kezelhető környezet, utak, repülőtér egyszerre valaho,l az embereket beidomítani a legkisebb probléma a gyártásnak. Minden gyártásnál az alsó szint alkalmazkodik a leggyorsabban, feljebb ott nehezebb, mert ki tudja milyen hadúr veje, akit nem lehet kirúgni, meg drogcsempésznek a mérnök unokaöccse önmegvalósít. Felénk is szenvednek vele, hogy ahol már nem kell dolgozni ott csupa hülye van, aki azt se tudja hol van lényegében, nemhogy valamit megoldjon.
-
Necroman_Mk2
őstag
Hm, ha a többi cég is követi az Apple-t, az lehet egy ügyes terv az USA részéről: Indiát erősíteni, Kínát gyengíteni. Aztán ha előbbi túl nagyra nőne, és át akarja venni a globalizációs gyeplőt, akkor ismét Kínát kezdik el favorizálni.
#23 janeszgol
-
válasz
Juhaszatti #26 üzenetére
Kb. 20M Samsung fogy ott egy évben.
-
Juhaszatti
addikt
Annyi Samsung telefont nem adnak el ott egy évben. 150-160 millió fogy náluk összesen, abból nem lehet 120 millió Samsung, úgyhogy biztosan megy belőle külföldre is.
A Braziloknál van azt hiszem úgy, hogy a belpiacra gyártanak. De ebben sem vagyok teljesen biztos.
Meg hát az internet korában az ilyesmi hamar kiderülne, gyorsan lennének összehasonlítások, nem maradna a dolog a határokon belül. -
Alaaf Pi
senior tag
válasz
Juhaszatti #19 üzenetére
Azt nem helyben adják el? És így nem marad országon belül azok hibája?
-
Reinhardt
őstag
Az Indiaba athelyezes nekem nem ugy tunik, hogy sok munkahelyet teremt majd az USAban. Trump jol kigondolta ezt
-
kilua
senior tag
válasz
Juhaszatti #19 üzenetére
-
judas13
addikt
válasz
Juhaszatti #19 üzenetére
Csak itt nem a Samsungról van most szó.
Az Apple hónapokra leállította anno termelést a Wistron India egységénél. Kivizsgálások meg minden más. Eleve több száz milliós rúpia büntetés vont maga után az erőszakos cselekedetek, tiltakozások a különböző beosztású munkavállalók részéről.
El is adta a Wistron a TATA csoportnak érdekeltségét és kivonult a piacról, ezzel a munkakultúrával, fogyatékos ellátási lánccal, logisztikával és minden más egyébbel nem látta nyereségességét az összeszerelések tekintetében..Ez pár éve volt, lehet azóta már minden frankó és minden 100%-ban tökéletes Indiában ezt nem tudom...lehet, hogy jobb a helyzet mint akár Kínában ki tudja...csak idáig valamiért mégsem akart áttelepülni nagy volumenben Tim bácsi. Csak most a vámok fújtak ébresztőt. -
cucka
addikt
ugyan azon feltételeknek kell megfeleljen minden termékük
Igen, elméletben.
A gyakorlatban rengeteg múlik a munkaerő képzettségén, munkamorálján, meg általában a helyi gazdaság felkészültségén.
A tömeggyártás egy borzasztó nehéz, komplex probléma.#10tibaimp
A teslánál trükkös a helyzet. Amikor a gigacastingot bevezették, akkor simán az volt, hogy ugyanazt az autót az egyik gyárban hagyományosan gyártották, a másikban meg az új módszerrel. Szóval náluk simán lehet, hogy a hullámzó minőség a gyártástechnológiai kísérletezés eredménye. -
Gondolom a gyártó soron ugyan azon feltételeknek kell megfeleljen minden termékük, szóval mindegy szerintem. Mellesleg nem hiszem hogy egy indiai munkás rosszabb mint egy kínai minőség szempontjából, mivel csekélynek gondolom azt a hiba tényezőt hogy a kétkezi munkás valamit el tudna rontani. Összerak bizonyos egységeket vagy nem. A gyártás nagy részét amúgy is gépek intézik (gondolom).
-
janeszgol
félisten
El tudom képzelni milyen minőségben gyárthatnak ott. Remélem ide egy ideig nem hozzák az indiai gyártású vacakot! Az USA-ba vihetik, megérdemlik.
-
judas13
addikt
Munkamorál, hatékonyság, szakértelem, kapacitás szempontjából lesznek még kihívásai Cooknak az Indiai - összeszerelés - gyártás vonatkozásában. Sok sikert!
Remélem a több száz tonna sebtében "kicsempészett" teló amúgy jó helyen van már. -
vlevi
nagyúr
A mértékegységekre kaptam fel a fejem.
600 tonna IPhoneCsomagolással együtt mennyi 1db iPhone? 3-400gramm?
és ezt csak márciusban... -
Alusky
senior tag
Pont ezt akartam mondani, hogy most minden átköltözik Indiába és majd ők lesznek utána nagyhatalmak.
Két nagyhatalom meg nem jó egymás mellett + 1 konkurencia USAnak is.
Előnye, hogy India ezerszer jobb emberi téren, mint Kína.
De lehet összebeszélt USA Indiával. -
vaakuum
addikt
Jó is az, hogy minél többfelé viszik a hightec cuccok gyártását, így sok országnak tudnak Know-how-t és lemásolási lehetőséget adni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Indiára koncentrál az Apple, a Tata és a Foxconn új gyárai indítják be az iPhone-gyártást.
- Linux kezdőknek
- Macska topik
- Futás, futópályák
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Milyen alaplapot vegyek?
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Renault, Dacia topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Meta Quest 3 128gb - Garanciás 2025.10.16-ig
- Eladó! Azonnal indítható Sugar Daddy társkereső az angol piacra Készen áll a pénztermelésre
- Apple Watch Nike S6 44mm Space Gray LTE, ajándék új szíjakkal, üvegfóliával és ütésálló tokkal!
- BenQ MW523 3D DLP Projektor, 3000 ANSI lumen, 143 óra üzemidő + 2db 3D szemüveg + Ingyen posta
- 16" macbook pro m1pro.
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Samsung Galaxy S24 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest